Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κυπριακό επί τάπητος ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] Αίσιο τέλος στην περιπέτεια πέντε εφήβων
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Σιράκ στο Παρίσι
  • [04] Στην ΠΓΔΜ στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε
  • [05] Ικανοποίηση Ελληνικής Προεδρίας από το ''ναι'' των Σλοβένων
  • [06] Βράβευση εταιρειών της Ε.Ε
  • [07] Με την υπόθεση Ταρασουλέα συνεχίζεται η δίκη
  • [08] Ενας νεκρός Παλαιστίνιος σε επίθεση Ισραηλινών
  • [09] Νεκροί δύο ύποπτοι για τη δολοφονία Τζίντζιτς
  • [10] Τουρκία: Επαναλαμβάνεται η δίκη Κούρδων βουλευτών
  • [11] Εφιαλτική η νύχτα στη Βαγδάτη
  • [12] Κάλεσμα της ιρακινής αντιπολίτευσης για λαϊκή εξέγερση
  • [13] Επανέναρξη του προγράμματος ''Πετρέλαιο αντί τροφίμων''
  • [14] Παραιτήθηκε πολεμικός σύμβουλος του Μπους
  • [15] Οι ΗΠΑ αυξάνουν τα στρατεύματά τους
  • [16] Συνέδριο για την καταπολέμηση της ανεργίας στις γυναίκες
  • [17] Οι παραστάσεις της Επιδαύρου σε ένα λεύκωμα
  • [18] Η κατάθλιψη στην εφηβεία
  • [19] Ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για την ηπατίτιδα
  • [20] Toν Απρίλιο η διάθεση υπηρεσιών Χ-DSL από τον ΟΤΕ
  • [21] Ενα σατιρικό ντοκιμαντέρ για τον Σαντάμ

    [01] Το κυπριακό επί τάπητος ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    28/3/2003 8:11:00 πμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό στις 9 Απριλίου. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα δώσει την έκθεσή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας επιμένουν να εγκριθεί νέο ψήφισμα, με το οποίο πιθανό να επιδιώξουν την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται για διαβουλεύσεις ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ενώ υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί στην έδρα του ΟΗΕ και ο Βρετανός απεσταλμένος Ντέιβιντ Χάνεϊ. Την έκθεση του κ. Ανάν συντάσσει ο ειδικός σύμβουλός του, Αλβαρο ντε Σότο και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα είναι αναλυτική και περιγραφική για όλα τα γεγονότα, από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία μέχρι το ναυάγιο της Χάγης.

    [02] Αίσιο τέλος στην περιπέτεια πέντε εφήβων

    28/3/2003 3:39:00 πμ

    Σώα βρέθηκαν αργά τη νύχτα πέντε παιδιά (τρία κορίτσια και δύο αγόρια, ηλικίας 15 και 16 χρόνων), που είχαν χαθεί από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στο νεκροταφείο του Περάματος. Στις 11 μ.μ. η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έστησαν μια μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεση των παιδιών μετά από την καταγγελία των συγγενών τους, οι οποίοι και ειδοποίησαν τις Αρχές όταν αντιλήφθηκαν την πολύωρη απουσία των παιδιών. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε μια σπηλιά, κοντά στο νεκροταφείο του Περάματος όπου τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν σύμφωνα με τους γονείς τους.

    [03] Συνάντηση Καραμανλή-Σιράκ στο Παρίσι

    28/3/2003 2:36:00 πμ

    Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ θα έχει στις έξι το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για την κοινή εκδήλωση των Ινστιτούτων Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σαρλ ντε Γκολ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος της ΝΔ το βράδυ της Πέμπτης, συναντήθηκε με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ, από την οποία ουσιαστικά οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν το ραντεβού του κ. Καραμανλή με το Γάλλο πρόεδρο, καθώς η Ρηγίλλης δεν το έχει ανακοινώσει επισήμως. Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για ενισχυμένη αμυντική συνεργασία εντός της Ε.Ε, στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    Συνομιλίες με τη Γαλλίδα υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Η πρώτη συνάντηση για το θέμα αυτό θα γίνει στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες και ο κ. Καραμανλής είπε στη Γαλλίδα υπουργό ότι η θέση της ΝΔ είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει σ' αυτή την προσπάθεια, η οποία όμως -όπως σημείωσε- θα πρέπει να είναι ανοιχτή στο μέλλον και για άλλες χώρες που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν.

    Επίσης στη συνάντηση του πρόεδρου της ΝΔ με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ιράκ και ουσιαστικά υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τον πόλεμο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί ο πόλεμος και να εξαντληθούν τα περιθώρια εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία εμφανίστηκε διχασμένη σε αυτή την κρίση, ενώ η κ. Λενουάρ εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν τελικώς τα προβλήματα.

    Σε ότι αφορά τις διατλαντικές σχέσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη να υπάρχει ισότητα και ισοτιμία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

    Συζήτηση έγινε τόσο για τη στάση της Τουρκίας όσο και για το Κυπριακό και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που στηρίζεται από ισλαμικό κόμμα δεν ήθελε να έχει προβλήματα με τις αραβικές χώρες και γι' αυτό τήρησε αυτή τη στάση στον πόλεμο του Ιράκ.

    Για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά, ώστε να μην έχει προβλήματα στην ευρωπαϊκή της προσέγγιση.

    [04] Στην ΠΓΔΜ στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε

    28/3/2003 6:06:00 πμ

    Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου αρχίζει η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ονομασία ''Ομόνοια'' (''Κονκόρντια'') στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ευρωπαϊκή αυτή δύναμη έχει εντολή παραμονής έξι μηνών στην ΠΓΔΜ και διαδέχεται τη νατοϊκή δύναμη "Συμμαχική Αρμονία". Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές της ΕΕ, η δύναμη, με το διακριτικό "ΕUFOR", αποτελείται από περίπου 300 άνδρες από 27 χώρες, με τη Γαλλία να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Θα αναπτυχθεί στο σύνολο της επικράτειας της ΠΓΔΜ, με έδρα τα Σκόπια και θα αποτελείται από 22 κινητές μονάδες τεσσάρων ανδρών, η καθεμία χωρίς στρατιωτική υποστήριξη από τεθωρακισμένα και από 8 σταθερές μονάδες δύναμης 4-8 ανδρών με στρατιωτική υποστήριξη τεθωρακισμένων. Η συμμετοχή ανά χώρα σε άνδρες, οι οποίοι θα φέρουν τις εθνικές τους στρατιωτικές στολές, κυμαίνεται από 2 σε 100.

    Σκοπός η αποφυγή εθνικών εντάσεων

    Η δύναμη τελεί υπό τον έλεγχο του Γερμανού ναυάρχου Ράινερ Φέιστ, ο οποίος είναι αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης και υπό την εποπτεία του Γάλλου στρατηγού Π. Μαράλ.

    Σε πολιτικό επίπεδο η δύναμη τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

    Σκοπός της δύναμης είναι η αποφυγή εθνικών εντάσεων σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές της χώρας όπως το Τέτοβο, και σε περίπτωση συγκρούσεων η επίλυσή τους το συντομότερο δυνατόν.

    Η πρώτη αυτή στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ δεν αποτελεί ένα "τεστ" για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχιση της παρουσίας διεθνούς δύναμης στην περιοχή μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική τη ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα για παράταση της δύναμης πέρα του εξαμήνου, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο θα αποφασίσει για αυτό.

    [05] Ικανοποίηση Ελληνικής Προεδρίας από το ''ναι'' των Σλοβένων

    28/3/2003 2:29:00 πμ

    Η Ελληνική Προεδρία καλωσορίζει την απόφαση του λαού της Σλοβενίας σχετικά με το μέλλον του ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η δεύτερη χώρα που λέει ένα ξεκάθαρo "ναι" στη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας, το "ναι" της Σλοβενίας, είναι αδιαμφισβήτητο σημάδι το οποίο ενισχύει περαιτέρω τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η Προεδρία, επισημαίνει, διατηρεί τη δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

    [06] Βράβευση εταιρειών της Ε.Ε

    28/3/2003 2:27:00 πμ

    Εταιρείες που ως χώροι εργασίας προάγουν τη διαφορετικότητα, την ισότητα των φύλων και τη δια βίου εκπαίδευση, βράβευσε η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, την Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση, στις Βρυξέλλες. Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι η φινλανδική νομική εταιρεία Hannes Snellman, για τη δια βίου εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο, η ιρλανδική Intel για τη διαφορετικότητα σε εργασιακό χώρο και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Schering για την ισότητα των φύλων σε εργασιακό χώρο.

    Διακρίθηκαν και ελληνικές εταιρείες

    Εξάλλου, ανακοινώθηκε η λίστα με τους 100 καλύτερους χώρους εργασίας στην Ε.Ε όσον αφορά την ποιότητα του εργασιακού τους περιβάλλοντος και η οποία προκύπτει από μια διαδικασία που αναλύει τόσο τις πολιτικές της επιχείρησης όσο και τις απόψεις των εργαζομένων του κάθε εργοδοτικού οργανισμού.

    Στη λίστα με τους 100 καλύτερους εργασιακούς χώρους της Ε.Ε βρίσκονται έξι ελληνικές εταιρείες.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: SAP Hellas, Nova Bank, Piraeus Direct Services, TITAN, Kraft Food Hellas, καθώς και τη φαρμακευτική εταιρεία Jannsen Cilag, η οποία βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα.

    Στόχος της Ε.Ε για δημιουργία αγοράς εργασίας για όλους

    Η κ. Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της βράβευσης, επεσήμανε τη δέσμευση της Επιτροπής στη Στρατηγική της Λισαβόνας και ειδικότερα στην προσπάθεια για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, κυρίως δε στην προσπάθεια δημιουργίας μιας αγοράς εργασίας, η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα αποκλεισμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

    Όπως είπε η Ελληνίδα επίτροπος, "καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η συμβολή των επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη διαδικασία για την δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας". Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη τολμήσει να ρίξουν το βάρος των επενδύσεων τους στο δικό τους ανθρώπινο δυναμικό και την απασχόληση ειδικών κοινωνικών ομάδων, έχουν διαπιστώσει ότι οι επενδύσεις αυτές αποδίδουν". Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι "με αυτήν την προσέγγιση δεν βγαίνει κανείς χαμένος, αφού αφενός δημιουργούνται νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις αποκομίζουν οφέλη".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, τόνισε πως "η συνεργασία και η υποστήριξη της Επιτροπής στην πρωτοβουλία για την βράβευση των καλύτερων εργασιακών χώρων της Ε.Ε, δεν αποτελεί μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τους στόχους του κοινωνικού διαλόγου, αλλά ένα σαφές δείγμα για το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η κοινωνική πολιτική χωρίς τη συμμετοχή και τη συνεργασία των εταιριών".

    [07] Με την υπόθεση Ταρασουλέα συνεχίζεται η δίκη

    28/3/2003 11:50:00 πμ

    Με τις καταθέσεις μαρτύρων για την απόπειρα δολοφονίας του Παναγιώτη Ταρασουλέα, συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη των μελών της 17Ν. Ως πρώτο μάρτυρα, το δικαστήριο κάλεσε το θύμα, ο οποίος υποστήριξε ότι στόχος των δραστών δεν ήταν ο εκφοβισμός αλλά η δολοφονία του. Ο εισαγγελέας δεν αναγνώρισε τα τρία άτομα που πήραν μέρος στην επίθεση ωστόσο, ανέφερε ότι ο σωματότυπος του Σάββα Ξηρού προσεγγίζει κατά πολύ αυτό του δράστη της επίθεσης. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση, βάσει της δικογραφίας είναι οι Σάββας Ξηρός ως αυτουργός, Δημήτρης Κουφοντίνας ως συνεργός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως ηθικός αυτουργός. Για την ίδια υπόθεση έχουν κληθεί ακόμη τρεις μάρτυρες.

    Εξέταση μαρτύρων για την δολοφονία Μομφεράτου

    Νωρίτερα, το δικαστήριο εξέτασε μάρτυρες για τη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κυρία Ευαγγελία Ανουσάκη, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη διπλή δολοφονία, η οποία κατέθεσε ότι είδε ένα νεαρό περίπου 24-25 ετών να πυροβολεί τον εκδότη και τον οδηγό του, αλλά δε μπόρεσε να διακρίνει το πρόσωπό του.

    Η μάρτυρας μίλησε και για ένα φορτηγάκι, που είδε, όπως είπε, κοντά στον τόπο της δολοφονίας.

    [08] Ενας νεκρός Παλαιστίνιος σε επίθεση Ισραηλινών

    28/3/2003 2:27:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 20χρονο Παλαιστίνιο σε επιχείρησή τους σε προσφυγικό στρατόπεδο στην Τουλκάρεμ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το επεισόδιο σημειώθηκε ελάχιστες ώρες μετά τα πλήγματα από Ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο εναντίον φυλακίου της Δύναμης 17 που είχε κοστίσει την ζωή δύο Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας, η οποία, σημειώνει το Ρόιτερς, ήταν η 1η μετά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Η Ισραηλινοπαλαιστινιακή βία συνεχίζεται παρά την έκκληση της Ουάσινγκτον για ηρεμία μετά από 30 μήνες σύγκρουσης. Τουλάχιστον 1.956 Παλαιστίνιοι και 727 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν ξεκίνησε η νέα Ιντιφάντα (εξέγερση).

    [09] Νεκροί δύο ύποπτοι για τη δολοφονία Τζίντζιτς

    28/3/2003 12:40:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Δύο κορυφαία στελέχη της μαφιόζικης οργάνωσης "Ζεμούν", που θεωρείται ότι ενέχεται στην δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αστυνομίας, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές του Βελιγραδίου. Οι δύο ύποπτοι, Ντούσαν Σπασόγεβιτς και ο Μίλε Λούκοβιτς, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους συλλάβουν κοντά στο Βελιγράδι. Η αστυνομία της Σερβίας είχε ονοματίσει τους δύο άνδρες ως υπόπτους για την δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού την 12η Μαρτίου στο Βελιγράδι.

    [10] Τουρκία: Επαναλαμβάνεται η δίκη Κούρδων βουλευτών

    28/3/2003 11:40:00 πμ

    Επαναλαμβάνεται σήμερα στην Αγκυρα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η δίκη τεσσάρων Κούρδων πρώην βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η Λεϊλά Ζάνα, που παραμένουν φυλακισμένοι από το 1994 με την κατηγορία της υποδαύλισης της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία. Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, έχουν αναπτυχθεί από το πρωί γύρω από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας στην τουρκική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν ενδεχόμενες ταραχές. Την ακροαματική διαδικασία παρακολουθούν και δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Λεϊλά Ζάνα και οι άλλοι τρεις κουρδικής καταγωγής βουλευτές -Χατίπ Ντίτσλε, Ορχάν Ντογκάν και Σελίμ Σαντάκ -έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης είχαν χαρακτηρίσει ''άδικη'' τη δίκη των τεσσάρων κούρδων βουλευτών και είχαν αξιώσει την επανάληψή της.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε τον περασμένο Ιανουάριο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε την επανάληψη της δίκης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι θα παρακολουθήσει ''από πολύ κοντά τη δίκη''.

    ''Θέλουμε μια δίκαιη δίκη γιατί αυτή που είχε πραγματοποιηθεί το 1994 δεν ήταν δίκαιη και είχαν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα της υπεράσπισης'' δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Λουίτζι Βίντσι, που βρίσκεται στην Αγκυρα για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία. ''Πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να δείξει με αυτή τη δίκη τη βούλησή της να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες'' πρόσθεσε ο Βίντσι.

    [11] Εφιαλτική η νύχτα στη Βαγδάτη

    28/3/2003 12:06:00 μμ

    Στην ένατη ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων μπήκε ο πόλεμος στο Ιράκ, με την Βαγδάτη να ζει μία από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών. Το ξημέρωμα της Παρασκευής, ιερής ημέρας των μουσουλμάνων βρήκε την ιρακινή πρωτεύουσα να πλήττεται από συνεχείς εκρήξεις που συγκλόνισαν τα περίχωρα της πόλης, ενώ το βράδυ της Πέμπτης πύραυλοι Τόμαχοκ και "έξυπνες" βόμβες κατέστρεψαν τηλεπικοινωνιακές και άλλες κρατικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άμαχοι και άλλοι 14 να τραυματιστούν. Στο στόχαστρό τους βρέθηκε και το προεδρικό παλάτι. Νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη πριν μια ώρα.

    Εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ

    Στην διάρκεια της νέων επιθέσεων οι Αμερικανικοί πύραυλοι στόχευαν κυβερνητικά κτήρια, περιλαμβανομένων του υπουργείου Πληροφοριών, του υπουργείου Σχεδιασμού και του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο καλός καιρός που επικρατεί από την Πέμπτη στην περιοχή, μετά την υποχώρηση της αμμοθύελλας που είχε καθηλώσει τα συμμαχικά στρατεύματα, σήμανε την επανέναρξη των επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα.

    Ιρακινές δυνάμεις εκτόξευσαν βλήματα όλμου εναντίον περίπου 1.000 αμάχων, που εγκατέλειπαν την πόλη της Βασόρας, όπως δήλωσε ο Βρετανός λοχαγός Ρόμπερτ Σάντφορντ, της 7ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

    Για 26 Ιρακινούς νεκρούς και 60 τραυματίες έκανε λόγο ο υπουργός Τύπου, Μοχάμεντ Σάγιεντ αλ Σαχάφ, κατά τους νυχτερινούς αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ναζάφ, στο κεντρικό Ιράκ. Επίσης, ο αλ Σαχάφ τόνισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν 33 συμμαχικά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στις συγκρούσεις που μαίνονται στο κεντρικό Ιράκ. Στις παραπάνω συγκρούσεις σκοτώθηκαν τέσσερις "εισβολείς", όπως υποστήριξε ο Ιρακινός υπουργός.

    Η σθεναρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων, που έχει προκαλέσει προβληματισμό στα στρατηγεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ανάγκασε τους επιτελείς των δύο χωρών να ενισχύσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους, με τις ΗΠΑ να στέλνουν ακόμα 100.000 άνδρες στην περιοχή.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται μάλιστα και από μια ειδική Αμερικανική μονάδα, που είχε αναμετρηθεί με το καθεστώς των Ταλιμπάν και με την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.

    O διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Στρατηγός Γουίλιαμ Γουάλας, παραδέχτηκε ότι η αντίσταση που προβάλλουν οι Ιρακινοί καθιστά πιθανό να διαρκέσει ο πόλεμος περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν "θα πάρει χρόνο" και θα έχει "σκληρές και δύσκολες στιγμές".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράσμφελντ, πρόεβλεψε ότι αναμένονται ακόμα πιο σφοδρές μάχες, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας.

    Στις εκτιμήσεις για τον πόλεμο θα πρέπει να προστεθεί και αυτή του ιρακινού υπουργού Αμυνας ότι η Βαγδάτη θα περικυκλωθεί από τις εχθρικές δυνάμεις σε 5 έως 10 ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα πολεμήσουν σε κάθε σημείο της χώρας.

    Σφοδρές μάχες στη Νασιρίγια

    Στο θέατρο των επιχειρήσεων, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την ιρακινή πόλη Νασιρίγια καταστρέφοντας ένα κέντρο στρατιωτικής διοίκησης, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που είναι στην περιοχή.

    Τουλάχιστον 10 εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με επίσημες πηγές , οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν τη Νασιρίγια με τουλάχιστον μία βόμβα βάρους 900 κιλών. ''Από τις επιδρομές στο κέντρο και τις βόρειες συνοικίες της Νασιρίγια κατεστράφη ένα κέντρο διοίκησης,αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα'' ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Η πόλη της Νασιρίγια αποτελεί πεδίο σφοδρών συγκρούσεων από την αρχή της εβδομάδας ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις. Σύμφωνα με απεσταλμένο του Γερμανικού Πρακτορείου μάλιστα ,οι αμερικανοί πεζοναύτες υπέστησαν απώλειες σε μάχη που έγινε στη διάρκεια της νύχτας βόρεια της Νασιρίγια.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετά τις συγκρούσεις που έγιναν στα περίχωρα της Νασιρίγια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν οκτώ πεζοναύτες που θεωρούνται αγνοούμενοι.

    Οι πεζοναύτες, που επισήμως θεωρούνται αγνοούμενοι, συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην περιοχή της Νασιρίγια, στις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου. Οι αγνοούμενοι -πλην ενός- είναι μέλη του 1ου Τάγματος της 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

    Η Νασιρίγια είναι σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού στον Ευφράτη για τις αμερικανικές δυνάμεις που κινούνται προς τη Βαγδάτη.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έβαλαν με πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης εναντίον των θέσεων που έχουν καταλάβει περίπου 1500 Ιρακινοί κοντά στην πόλη Ναζάφ, στο κεντρικό Ιράκ.

    ''Η μάχη διήρκεσε λίγες ώρες. Σταμάτησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα (τοπική ώρα)'', μεταδίδει ο απεσταλμένος του Ρόιτερ στην περιοχή, Λουκ Μπέικερ. Ανώτατοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού εκτιμούν ότι στις προσεχείς 48 έως 72 ώρες μπορεί να διεξαχθεί μία καθοριστικής σημασίας μάχη κοντά στην Καρμπάλα, την ιερή πόλη των Σιιτών, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ναζάφ.

    Ανοιξε το βόρειο μέτωπο

    Πιο βόρεια, σε μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες προς τη Βαγδάτη, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται γύρω από την πόλη Αλ Σαμάουα.

    Την ίδια ώρα στο βόρειο μέτωπο, Κούρδοι μαχητές έχουν προωθήσει σημαντικά τις θέσεις τους σε απόσταση 20 χιλιομέτρων στα ανατολικά της πόλης Κιρκούκ, που έχει στρατηγική σημασία στην πλούσια σε πετρέλαια ζώνη του βορείου Ιράκ, όπως υποστηρίζουν κουρδικές στρατιωτικές πηγές.

    Οι ''πεσμέργκας''- οι αντάρτες της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (UPK) υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη θέση Καρά Ανζίρ, αφού αποναρκοθέτησαν τη ζώνη, όπου οι ιρακινές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές.

    Οι ιρακινοί είχαν εγκαταλείψει προηγουμένως τις θέσεις τους, στην ορεινή ζώνη γύρω από το Σαμ Σαμάλ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκούκ, τις οποίες βομβάρδισαν αμερικανικά αεροσκάφη.

    Οι Αμερικανοί έστειλαν πάντως στη διάρκεια της νύχτας πρόσθετες ενισχύσεις στο βόρειο Ιράκ,σε εφαρμογή των σχεδίων για την διεύρυνση του βορείου μετώπου με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς μετέδωσαν ότι στον διάδρομο προσγείωσης του Χαρίρ κατέφτασαν τα ξημερώματα μεταγωγικά ελικόπτερα μεταφέροντας στρατεύματα και οχήματα.

    [12] Κάλεσμα της ιρακινής αντιπολίτευσης για λαϊκή εξέγερση

    28/3/2003 3:21:00 πμ

    Η ηγεσία της ιρακινής αντιπολίτευσης κάλεσε τον ιρακινό λαό να ετοιμαστεί για εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. "Καλούμε τον ιρακινό λαό στο βορρά, το κέντρο και το νότιο τμήμα της πατρίδας μας να ετοιμαστεί για την εξέγερση και την απελευθέρωση πόλεων και χωριών από τους ανθρώπους του δικτάτορα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση. Η ανακοίνωση εστάλη από το γραφείο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, στη Δαμασκό. Το εξαμελές προεδρείο των οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης εξελέγη τον Φεβρουάριο, σε συνάντηση που έγινε στο Αρμπιλ, στο τμήμα του βορείου Ιράκ που ελέγχουν οι Κούρδοι.

    Η ιρακινή αντιπολίτευση κάλεσε επίσης τον ιρακινό στρατό να στηρίξει τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις και να εκφράσει την διαφωνία του με το καθεστώς της Βαγδάτης.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό αναφέρεται ότι η ηγεσία της ιρακινής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει το σχηματισμό μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που θα αναλάβει τη διοίκηση της χώρας και θα διαφυλάξει την αξιοπρέπεια, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ

    [13] Επανέναρξη του προγράμματος ''Πετρέλαιο αντί τροφίμων''

    28/3/2003 3:03:00 πμ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε ευρεία συμφωνία όσον αφορά την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα του Ιράκ από το πετρέλαιο που πωλεί στο πλαίσιο της συμφωνίας "Πετρέλαιο αντί τροφίμων", σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή από τον πόλεμο που διαρκεί μία εβδομάδα.

    Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Εθνη Γκύντερ Πλόιγκερ θα παρουσιάσει ''σύντομα'', όπως δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ένα σχέδιο Απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας πως ελπίζει να υπάρξει ψηφοφορία σήμερα, Παρασκευή.

    Σε εφαρμογή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες

    Το πρόγραμμα "Πετρέλαιο αντί τροφίμων", που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1996, επιτρέπει στο Ιράκ να πωλεί πετρέλαιο ώστε να μπορεί να αγοράζει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αναγκαία αγαθά, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διέκοψε το πρόγραμμα και απέσυρε τους πάνω από 300 εργαζόμενους αρωγής του οργανισμού από το Ιράκ λίγες ημέρες πριν οι ΗΠΑ και η Βρετανία αρχίσουν την επίθεσή τους κατά της χώρας.

    Ο Κόφι Ανάν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να διασφαλίσουν ότι τα -αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων- αγαθά που έχουν ήδη εγκριθεί, περιλαμβανομένων και τροφίμων αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, μπορούν να εισέλθουν στο Ιράκ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με κάποιες παρεμβάσεις του ίδιου του Ανάν.

    Το πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο που διατίθεται στο Ιράκ.

    Η Βαγδάτη καταβάλει το κόστος σε μια προσπάθεια απάλυνσης των συνεπειών των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ συνεπεία της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ τον Αύγουστο του 1990.

    Περίπου το 60% των 26 εκατομμυρίων κατοίκων του Ιράκ εξαρτάται απόλυτα από τη βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

    Το σχέδιο απόφασης, που θα παρατείνει το πρόγραμμα για 45 ημέρες, θα επιτρέπει στον Ανάν να επανακαθορίσει τον τρόπο και τον χρόνο παράδοσης της βοήθειας και να ορίσει προτεραιότητες όσον αφορά τα συμβόλαια παροχής των τροφίμων και φαρμάκων, βάσει των αναγκών που καταγράφονται.

    Η Ρωσία και η Συρία νωρίτερα αντιτάχθηκαν στην ανάθεση άμεσου ρόλου στις ΗΠΑ και τη Βρετανία όσον αφορά τον συντονισμό της βοήθειας στο Ιρακινό έδαφος που έχουν καταλάβει, εγείροντας αμφιβολίες για την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο μέλλον όσον αφορά την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Επίσης, τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν σήμερα να ανακοινώσουν μια επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση βοήθειας ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ ο ΟΗΕ.

    Αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Νεγκροπόντε

    Η συμφωνία σχετικά με το σχέδιο απόφασης ήρθε μετά από μια εξαιρετικά έντονη συνεδρίαση, κατά την οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής αποχώρησε στην διάρκεια της ομιλίας του Ιρακινού ομολόγου του. Ο συνήθως ευγενικός Τζον Νεγκροπόντε βγήκε από την αίθουσα όταν ο Μοχάμεντ Αλ Ντούρι απηύθυνε κατηγορίες στις ΗΠΑ.

    ''Κάθισα για αρκετή ώρα αλλά άκουσα αρκετά'', είπε ο Νεγκροπόντε αργότερα στους δημοσιογράφους. ''Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες αυτού του είδους που απηύθυνε'' στις ΗΠΑ ο Ιρακινός πρεσβευτής, πρόσθεσε.

    Σε άλλη μια εξέλιξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Αραβες πρεσβευτές ανακοίνωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταθέσουν σχέδιο Απόφασης, το οποίο θα καταδικάζει τον αμερικανο-βρετανικό πόλεμο κατά του Ιράκ, καθώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις 9 ψήφους που θα χρειάζονταν για την υπερψήφισή του.

    [14] Παραιτήθηκε πολεμικός σύμβουλος του Μπους

    28/3/2003 1:33:00 πμ

    Ο Ρίτσαρντ Περλ, αρχιτέκτονας της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, υπέβαλε την παραίτησή του από ένα συμβουλευτικό όργανο του Πενταγώνου, έγινε γνωστό απόψε, καθώς η επιστολή της παραίτησής του περιήλθε στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων. Σημειώνοντας την κριτική για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά στην θέση του ως επιχειρηματικού συμβούλου και συμβούλου του υπουργείου Αμύνης, ο Περλ έγραψε στον Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι ''καθώς δεν μπορώ γρήγορα να καταβάλω την κριτική στο πρόσωπό μου που βασίζεται σε λάθος ερμηνείες των γεγονότων όσον αφορά τις δραστηριότητές μου, το λιγότερο που μπορώ να κάνω υπό τις παρούσες συνθήκες είναι να σας ζητήσω να δεχθείτε την παραίτησή μου ως προέδρου του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής''. Ο Ρίτσαρντ Περλ, δήλωσε ότι θα πάψει και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην εταιρεία Global Crossing Ltd., η οποία καταβάλει προσπάθειες να αποσπάσει την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της.

    Ερμηνείες αναλυτών και εξηγήσεις Περλ

    Ο Περλ δέχθηκε οξύτατη κριτική για τον διττό του ρόλο ως συμβούλου του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, και ως ακριβοπληρωμένου συμβούλου της χρεωκοπημένης Global Crossing που προσπαθούσε να αποσπάσει κυβερνητική έγκριση για την πώληση πακέτου που περιλάμβανε το 61,5% των μετοχών της στις εταιρίες Hutchison Whampoa Ltd. και Singapore Technologies Telemedia Pte.

    ''Υπό το φως της πρόσφατης έριδας που αναφέρθηκε στον τύπο, νομίζω ότι είναι καλύτερα να αποσυρθώ από την παροχή περαιτέρω υπηρεσιών στην εταιρία'', ανέφερε ο Περλ σε επιστολή του προς τον Κρις Νας, αντιπρόεδρο Δ.Σ. της Global Crossing.

    ''Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που είχα αναλάβει για λογαριασμό σας έχει ολοκληρωθεί''. Η επιχείρηση, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο οπτικών ινών, είχε συμφωνήσει να καταβάλει στον Περλ 125.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του και άλλες 600.000 δολάρια εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε το σχέδιο. Το σχέδιο είχε αντιμετωπίσει προβλήματα όταν κατατέθηκε στην Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το όργανο αυτό, στο οποίο συμμετέχει ο υπουργός Αμύνης Ράμσφελντ και άλλοι κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας, μπορεί να εμποδίσει συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών αν κρίνει ότι απειλούνται εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

    [15] Οι ΗΠΑ αυξάνουν τα στρατεύματά τους

    28/3/2003 1:00:00 πμ

    Σε διπλασιασμό των δυνάμεών τους στο Ιράκ, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ, μέσα στον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Περίπου, 90.000-100.000 στρατιώτες θα μεταβούν στο πεδίο της μάχης, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των Αμερικανικών στρατευμάτων σε 225.000 άνδρες, από 125.000 που είναι σήμερα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, τόνισαν ότι προτάθηκε σχέδιο για την αποστολή 90-100 χιλιάδων ανδρών στο Ιράκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, ως το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο δεν είναι νέο, αλλά αποτελεί τη συνέχεια ενός ήδη υπάρχοντος εδώ και καιρό σχεδίου. Χιλιάδες στρατιώτες θα συρρεύσουν στο Ιράκ από το Κουβέιτ, ενώ 55.000 άλλοι περιλαμβανομένης της 4ης Μεραρχίας Πεζικού από το Τέξας, της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας από τη Γερμανία και του 2ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος Ιππικού θα αποσταλούν, επίσης, στην περιοχή.

    [16] Συνέδριο για την καταπολέμηση της ανεργίας στις γυναίκες

    28/3/2003 3:40:00 πμ

    Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει απασχόληση για όλους, η οποία προωθείται με πολιτικές για την ισότητα μέσω της κοινωνίας, της γνώσης και της ενθάρρυνσης και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος κηρύσσοντας το βράδυ της Πέμπτης, την έναρξη του συνεδρίου για την ''Καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας'' που πραγματοποιεί το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

    Το συνέδριο είναι απολογιστικού χαρακτήρα, προκειμένου να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός διετούς προγράμματος με δράσεις στην πληροφόρηση και συμβουλευτική των γυναικών για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ένταξη.

    Στόχος η ενίσχυση της γυναίκας στην αγορά εργασίας

    Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Β. Αρτινόπουλου στο διάστημα αυτό βοηθήθηκαν 200.000 γυναίκες, ενώ απόλυτα θετικά λειτούργησαν, με το συντονισμό του Κέντρου, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες -όπως προέκυψε από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε.

    Τις εργασίες χαιρέτησαν επίσης η γ.γ Ισότητας Εφη Μπέκου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελ. Τζιόλας, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Δ. Θάνος και η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιμέρους πολιτικές για την προώθηση της ισότητας και της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

    [17] Οι παραστάσεις της Επιδαύρου σε ένα λεύκωμα

    28/3/2003 3:55:00 πμ

    Πενήντα χρόνια αρχαίου ελληνικού δράματος στην Επίδαυρο καταγράφηκαν σε ένα σημαντικό λεύκωμα, με τίτλο "Επίδαυρος -Το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις", από τις εκδόσεις Μίλητος σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κύπρου. Στο πρώτο μέρος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του καθηγητή αρχαιολογίας Σάββα Γώγου για τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, όπου αναλύεται η αρχιτεκτονική διάταξη του θεάτρου, οι μαθηματικές σχέσεις από τις οποίες προκύπτει η περίφημη ακουστική του, οι πρώτες αναστυλώσεις κ.ο.κ. Επίσης, σε άλλα κεφάλαια, τα οποία επεξεργάστηκε ο κριτικός θεάτρου και μεταφραστής Κώστας Γεωργουσόπουλος και ομάδα θεατρολόγων του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος "Δεσμοί", ο αναγνώστης ενημερώνεται για τις θεατρικές σχολές, τις τάσεις ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, μουσικής και της μετάφρασης του αρχαίου δράματος, που παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο. Μοναδική, είναι η καταγραφή όλων των παραστάσεων που ανέβηκαν στο αργολικό θέατρο, μαζί με τις κριτικές της εποχής, ξεκινώντας από την πρώτη το 1954, με τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ροντήρη.

    [18] Η κατάθλιψη στην εφηβεία

    28/3/2003 3:56:00 πμ

    Αγχος, φοβία και μαθησιακές δυσκολίες είναι τα κυριότερα παιδοψυχιατρικά προβλήματα. Όμως όλο και περισσότερο η κατάθλιψη, ιδιαίτερα στην εφηβεία, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. ''Η κατάθλιψη πριν από τα είκοσι χρόνια της ηλικίας'' είναι το θέμα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το ψυχιατρικό τμήμα παίδων και εφήβων του ''Ιπποκράτειου'' Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και την Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία και θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαρτίου 2003 στο ξενοδοχείο ''Holiday Inn'' (πρώην ''Capitol'') της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του συνεδρίου Κρίτων Χριστιανόπουλος, διευθυντής του ψυχιατρικού τμήματος παίδων και εφήβων του ''Ιπποκράτειου'' Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η μελέτη της κατάθλιψης στο παιδί και στον έφηβο είναι σχετικά πρόσφατη.

    Ενα θέμα που απασχολεί δεκαετίες τους ειδικούς

    Πολλά συντέλεσαν σ' αυτή την καθυστέρηση. Η έννοια της περίφημης ''κρίσεως της εφηβείας'' δεν ξεχώριζε ανάμεσα σε μια διεργασία ωρίμανσης, που συμβαίνει στην εφηβεία και σε μια ξεκάθαρη ψυχοπαθολογία.

    Στη δεκαετία 1960-70 όταν οι ειδικοί άρχισαν να παραδέχονται την ύπαρξη αυτής της κλινικής εικόνας στο παιδί και τον έφηβο, χρησιμοποιήθηκαν θολοί όροι όπως η καλυμμένη κατάθλιψη και ''καταθλιπτικό ισοδύναμο'', που αραίωναν εξαιρετικά την καταθλιπτική σημειολογία κολλώντας σ' αυτήν πληθώρα συμπτωμάτων αντιπροσωπευτικών κατά τους ειδικούς της εποχής μιας υποκρυπτόμενης κατάθλιψης.

    Σήμερα οι γνώσεις μας είναι πολύ πιο ακριβείς, είπε και πρόσθεσε ότι σχετικά με τα αναπτυξιακά στάδια γνωρίζουμε πλέον ότι η συμπτωματολογία είναι θορυβώδης στο παιδί πριν την εφηβεία, πιο διανοητικοποιημένη στον έφηβο.

    Mας αφορά όλους

    Όμως ο ''σκληρός πυρήνας'' της κατάθλιψης απαντάται σ' όλες τις ηλικίες της ζωής, θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος, αναστολή νοητικών λειτουργιών, αρνητικές γνωστικές διεργασίες, διαταραχές του ύπνου, ιδέες και απόπειρες αυτοκτονίας. Πολλαπλές κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες από το 1980 και μετά επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

    Η συχνότητα της κατάθλιψης είναι περίπου 5%-10% στην εφηβεία και αποτελεί μια από τις συχνότερα απαντώμενες ψυχοπαθολογίες σ' αυτή την ηλικία και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας.

    Ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι αυξημένος.

    Οι δυσλειτουργίες που προκαλεί η κατάθλιψη αποτελούν πηγή σχολικών δυσκολιών, οικογενειακών προβλημάτων, δυσκολιών σωστής αντιμετώπισης συνομήλικων και ενδεχόμενης άκαιρης υποχωρητικότητας.

    Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές ιδιαίτερα αν η κατάσταση παραταθεί. Η κατάθλιψη πριν από τα 20 χρόνια της ηλικίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση, τόνισε ο κ. Χριστιανόπουλος και μας αφορά όλους: τους γονείς τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδαγωγό. Όλοι χρειάζονται για την κατανόηση και τη συνοχή της θεραπείας όπου τα προβλήματα είναι τεράστια και οι σκοποί σημαντικοί: ελάττωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, αρμονική ανάπτυξη του νέου ατόμου, πρόληψη των υποτροπών και των αυτοκτονικών

    [19] Ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για την ηπατίτιδα

    28/3/2003 12:40:00 πμ

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση και πάλι της συχνότητας της ηπατίτιδας Β, που είχε μειωθεί σημαντικά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κ. Τσιάνο, κύριος λόγος της αύξησης είναι η εισροή οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10-25%. Μετά από τη διαπίστωση της μεγάλης αύξησης της συχνότητας της νόσου αλλά και την άγνοια του πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη της, η εταιρεία αποφάσισε τη λειτουργία ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας για την ηπατίτιδα. Η τηλεφωνική γραμμή 800-11-33633 (χωρίς χρέωση) λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

    Μέσα από την τηλεφωνική γραμμή, οι γιατροί της Εταιρίας προσφέρουν δωρεάν έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση γύρω από την ασθένεια, τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης, για τον εμβολιασμό αλλά και για τη λειτουργία των εξωτερικών ηπατολογικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων.

    [20] Toν Απρίλιο η διάθεση υπηρεσιών Χ-DSL από τον ΟΤΕ

    28/3/2003 3:51:00 πμ

    Εντός του Απριλίου θα αρχίσει η διάθεση στην αγορά από τον ΟΤΕ των υπηρεσιών "Χ-DSL", όπως ανέφερε η διοίκηση του Οργανισμού κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών υπό την προεδρία του υπουργού Χρίστου Βερελή και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μανόλη Στρατάκη και εκπροσώπων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του ΟΤΕ. Οι υπηρεσίες "Χ-DSL" έχουν αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα από τον ΟΤΕ και έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στις χρήστες του διαδικτύου μεγάλες ταχύτητες για τη μεταφορά δεδομένων, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παρέχονται σήμερα μέσω των υπηρεσιών ISDN.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βερελής τόνισε ότι, εφόσον είναι ήδη έτοιμη η απαραίτητη τεχνική υποδομή, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν το συντομότερο οι υπηρεσίες "X-DSL",, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι τις αναμένουν. Επιπλέον, οι υπηρεσίες αυτές θα χρησιμεύσουν ιδιαίτερα σε εφαρμογές της "νέας" οικονομίας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    [21] Ενα σατιρικό ντοκιμαντέρ για τον Σαντάμ

    28/3/2003 5:30:00 πμ

    Ενα σατιρικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ως ένα πρόσωπο φανατικό με την προσωπική υγιεινή και αρέσκεται να ψαρεύει πετώντας χειροβομβίδες στο νερό, πρόκειται να κυκλοφορήσει σε DVD στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. ''Ο Θείος Σαντάμ'' το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο γάλλος δημοσιογράφος Ζοέλ Σολέρ το 2000, απέσπασε θετικές κριτικές στα διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, είχε όμως ως συνέπεια τη διατύπωση απειλών για τη ζωή του Σολέρ που ζει μόνιμα στο Λος Αντζελες. Η εταιρεία διανομής Xenon Pictures ανακοίνωσε ότι αποτελεί ''μαύρη'' σύμπτωση το γεγονός της κυκλοφορίας του DVD στις 2 Απριλίου με τον πόλεμο στο Ιράκ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει στους Αμερικανούς ''μια ελεύθερη από προκαταλήψεις, άποψη του αινιγματικού Ιρακινού τυράννου''.

    Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του Ιρακινού ηγέτη

    Η ταινία του Σολέρ έχει δημιουργηθεί από διάφορα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που κατόρθωσε να ''βγάλει'' από το Ιράκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη χώρα αυτή, με πρόσχημα τα δεινά που υποφέρει το Ιράκ από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Με τη δικαιολογία αυτή, είχε κατορθώσει να πλησιάσει τον Σαντάμ, έτσι στην ταινία περιλαμβάνονται στιγμιότυπα που δείχνουν τον πρόεδρο του Ιράκ να τον φιλούν στη μασχάλη, να παρουσιάζει τη σπάνια συλλογή καπέλων που διαθέτει και να ψαρεύει σε μια λίμνη στην εξοχή στην οποία προηγουμένως είχε ρίξει χειροβομβίδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 March 2003 - 10:41:11 UTC