Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λευκωσία σήμερα ο Ανάν
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το 3χρονο αγοράκι
  • [03] Ενοπλη επίθεση σε επιχειρηματία
  • [04] Υπογραφή συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ
  • [05] Αλγερία: Επίθεση ισλαμιστών εναντίον πολιτών
  • [06] Στην Κίνα ο Φιντέλ Κάστρο
  • [07] ΗΠΑ: Μάσκες προστασίας στους υπαλλήλους του Πενταγώνου
  • [08] Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος
  • [09] ''Θα πεθάνω εδώ'' λέει ο Σαντάμ
  • [10] Πετρέλαιο εναντίον πολέμου;
  • [11] Στόχος ο Σαντάμ σε περίπτωση πολέμου λέει ο Φλέισερ
  • [12] Στην τουρκική βουλή των αίτημα των ΗΠΑ
  • [13] Στα προημιτελικά η Λα Κορούνια
  • [14] Εντυπωσιακή νίκη της Μάντσετσερ
  • [15] Κάλυψη ΙΚΑ σε όσους ασθενούν στο εξωτερικό

    [01] Στη Λευκωσία σήμερα ο Ανάν

    26/2/2003 11:23:00 πμ

    Ολοκληρώνει τις επαφές του στην Αθήνα ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος το απόγευμα μεταβαίνει στην Κύπρο για διαδοχικές συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το Ραούφ Ντενκτάς στους οποίους θα παρουσιάσει το νέο αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Ανάν την Τετάρτη είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, όσο και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Το Κυπριακό κυριαρχεί και στην συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον

    Ανάν: ''Ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού''

    Η λύση του Κυπριακού είναι θέμα πολιτικής βούλησης της τουρκικής πλευράς και κυρίως του κατοχικού ηγέτη επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την Τρίτη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ανάν μίλησε για μοναδική ευκαιρία στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα χρονικά όρια επίλυσης είναι συγκεκριμένα και πραγματικά, εάν θέλουμε να επανενταχθεί ενωμένη η Κύπρος στις 16 Απριλίου.

    Το Κυπριακό κυριάρχησε την Τρίτη και στη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Σημίτης κάλεσε τον Τζωρτζ Μπούς να ασκήσει όλη του την επιρροή ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς για να υπάρξει λύση.

    Εν τω μεταξύ η πλήρης διάσταση απόψεων Αγκυρας και Κατεχομένων διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά την Τρίτη. Ο Ταγίπ Ερνογάν δήλωσε πως "η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ". Την ίδια ώρα ο Ραούφ Ντενκτάς προεξοφλούσε ότι καμία συμφωνία δεν πρόκειται να υπογραφεί κατά την παραμονή του κ. Ανάν στην Κύπρο.

    Γραπτό μήνυμα στον Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, στο οποίο αναφέρει ότι "εξακολουθεί να υφίσταται η ευκαιρία για μια δίκαιη και ισοζυγισμένη λύση του Κυπριακού".

    Καραμανλής: Κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό

    Συνάντηση μισής ώρας είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Μετά την συνάντηση ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την περίοδο πολύ κρίσιμη για το Κυπριακό σημειώνοντας όμως ότι τα ασφυκτικά, όπως τα χαρακτήρισε χρονικά περιθώρια, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, ιδιαίτερα όσο η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στην αδιαλλακτη στάση της. "Εμείς, τόνισε ο κ. Καραμανλής, υποστηρίζουμε την προσπάθεια εξεύρευσης λύσης αρκεί αυτή να είναι βιώσιμη, λειτουργική, και σύμφωνη με το Ευρωπαικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Τηλεφωνική συνομιλία Σημίτη-Μπους

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 15 λεπτών είχαν την Τρίτη, στις 2.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

    Ο κ. Σημίτης, στη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό και στην παρουσία του Κόφι Ανάν, σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπους να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς την άλλη πλευρά (Τουρκία και Ντενκτάς) προκειμένου να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Μπους κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον κ. Σημίτη για το προσωπικό του ενδιαφέρον σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του, ο Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την προτίμηση του στην ένταξη στην ΕΕ μιας ενωμένης Κύπρου, και κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη λύσης.

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες για το 3χρονο αγοράκι

    26/2/2003 11:20:00 πμ

    Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται για τέταρτη μέρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του 3χρονου Θανάση Σένια που αγνοείται από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου όταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έπεσε στα νερά του ποταμού Αλιάκμονα από γέφυρα στη θέση Κλειδί. Οι έρευνες διεξάγονται από το σημείο του δυστυχήματος μέχρι τις εκβολές του ποταμού στο Θερμαϊκό κόλπο κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς στο συγκεκριμένο κομμάτι του ποταμού σχηματίζονται αμμόλοφοι, τα νερά είναι θολά και η βλάστηση πολύ πυκνή. Το πρωί της Τετάρτης άνοιξαν και οι στρόφιγγες του φράγματος της ΔΕΗ, που βρίσκεται στη Σφηκιά Ημαθίας, το οποίο από τη Δευτέρα συγκρατούσε τα νερά του ποταμού.

    Ελπίδες ότι με την ορμή του νερού θα βρεθεί

    Στην περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες η στάθμη του ποταμού έχει πέσει πολύ χαμηλά και σε πολλά σημεία το νερό έχει αποστραγγιστεί. Με το άνοιγμα του φράγματος η κοίτη του ποταμού θα γεμίσει και πάλι νερό. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν θα βοηθήσει ή όχι στις έρευνες για την ανεύρεση του άτυχου 3χρονου. Πάντως οι άντρες των σωστικών συνεργείων ελπίζουν η ορμή του νερού να βοηθήσει και να βρεθεί ο 3χρονος.

    Τα σωστικά συνεργεία έχουν στη διάθεσή τους τρία ερπυστριοφόρα οχήματα, φουσκωτές βάρκες, ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος, ένα πλοίο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και ένα αεροπλάνο της αερολέσχης Θεσσαλονίκης.

    Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων τού Τμήματος Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων Πιερίας, πάντως, απέκλεισε τα ενδεχόμενα της μηχανικής βλάβης και της επικινδυνότητας τού οδοστρώματος, για την πολύνεκρη τραγωδία στον Αλιάκμονα, ενισχύοντας έτσι την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους.

    [03] Ενοπλη επίθεση σε επιχειρηματία

    26/2/2003 12:01:00 πμ

    Σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός νοσηλεύεται ο επιχειρηματίας Ιάκωβος Συρίγος περίπου 30 ετών, που δέχτηκε ένοπλη επίθεση από άγνωστο άνδρα λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, στον οδό Πανουριά 1 στα Σεπόλια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ασφάλειας ο επιχειρηματίας βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του με μία γυναίκα. Ο δράστης τον πλησίασε, ο Συρίγος βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισαν να λογομαχούν για άγνωστο λόγο. Κάποια στιγμή ο ένοπλος τον πυροβόλησε δύο φορές στην κοιλιά και διέφυγε τρέχοντας. Τα κίνητρα του δράστη ερευνώνται από το τμήμα ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής.

    [04] Υπογραφή συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ

    26/2/2003 10:20:00 πμ

    Tελεσίδικη συμφωνία με άλλα κόμματα της Δεξιάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας εξασφάλισε o Iσραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του κόμματος Λικούντ, η συμφωνία θα υπογραφεί την Τετάρτη με το κεντρώο κόμμα Σινούι, το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, που υποστηρίζει τους εβραϊκούς οικισμούς στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ακροδεξιά κυβέρνηση-Φόβοι για επιδείνωση του ''παλαιστινιακού''

    Ο Σαρόν, που επικράτησε στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, θα ηγείται μίας πλειοψηφίας που κατέχει τις 68 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου. Όμως οι υπερδεξιές τάσεις της συμμαχίας αναμένεται να δυσχεράνει την εξεύρεση λύσης στην κρίση των τελευταίων δυόμισι ετών με τους εξεγερμένους Παλαιστινίους.

    Ο Σαρόν αναμένεται να παρουσιάσει την κυβερνητική συμμαχία του στην Κνεσέτ την Πέμπτη. Κύριοι στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι να ξεπεράσει τις Συμπληγάδες της παλαιστινιακής εξέγερσης και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

    [05] Αλγερία: Επίθεση ισλαμιστών εναντίον πολιτών

    26/2/2003 9:08:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σήμερα από μια ένοπλη ομάδας που είχε στήσει ένα ψεύτικο οδόφραγμα σε δρόμο κοντά στο Χαμέρ Ελ Αιν, στην περιοχή της Τιπάζα στην Αλγερία, όπως έγινε γνωστό από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι ένοπλοι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον πολλών αυτοκινήτων στα περίχωρα του Χαμέρ Ελ Αιν, ενός χωριού που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τιπάζα. Ορισμένα από τα θύματα δολοφονήθηκαν με αιχμηρά αντικείμενα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χατζούτ που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το σημείο αυτής της νέας σφαγής πολιτών, της πιο αιματηρής από τις αρχές του έτους στην Αλγερία.

    [06] Στην Κίνα ο Φιντέλ Κάστρο

    26/2/2003 11:02:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο έφθασε την Τετάρτη στο Πεκίνο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Τζιάνγκ Ζεμίν. Ο Κάστρο που έχει επισκεφθεί την Κίνα το 1995, θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον Ζεμίν. Οι συζητήσεις των δύο 76χρονων ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα του Ιράκ, καθώς οι χώρες τους αντιτίθενται στο ενδεχόμενο ενός πολέμου εκεί, όπως και σε θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

    Η Κίνα είναι σήμερα ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα και την Ισπανία. Οι διμερείς εμπορικές ανταλλαγές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την Κίνα, καθώς οι κουβανικές εξαγωγές προς τη χώρα αυτή ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Κούβα ανέρχονται σε 547 εκατομμύρια δολάρια.

    Την Πέμπτη ο Κουβανός ''lider maximo'' θα συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Αργότερα θα μεταβεί στην πόλη Νανκίν, πριν αναχωρήσει για την Κούβα το Σάββατο. Πριν ταξιδέψει στην Κίνα, ο Κάστρο πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Βιετνάμ, ενώ κατόπιν μετείχε στη διάσκεψη κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

    [07] ΗΠΑ: Μάσκες προστασίας στους υπαλλήλους του Πενταγώνου

    26/2/2003 9:01:00 πμ

    Χιλιάδες μάσκες προστασίας για βιολογική ή χημική επίθεση, άρχισαν να μοιράζονται στους υπαλλήλους του Πενταγώνου. Συνολικά, για όλα τα παραρτήματα και για τους επισκέπτες της υπηρεσίας έχουν αγοραστεί 80.000 μάσκες αξίας 150 δολαρίων έκαστη. Οι μάσκες αυτές μπορούν να είναι αποτελεσματικές για μία ώρα περίπου, αναλόγως με τον τοξικό παράγοντα, επιτρέποντας έτσι στους ανθρώπους να βγουν από το κτίριο. Στο Πεντάγωνο, την έδρα του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, εργάζονται καθημερινά 24.000 υπάλληλοι-στρατιωτικοί και πολίτες.

    Ο διευθυντής των υπηρεσιών προστασίας του Πενταγώνου, Μάντι Λόπεζ, δήλωσε δεν προβλεπεται να μοιραστούν και στολές για την προστασία του δέρματος.

    Επίσης, οι υπάλληλοι δεν θα εμβολιαστούν κατά του άνθρακα και της ευλογιάς, σε αντίθεση με τους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στον Περσικό Κόλπο.

    [08] Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος

    26/2/2003 9:12:00 πμ

    Η κρίση του Ιράκ ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν οι κύριοι Σημίτης και Μπούς κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους που είχαν την Τρίτη και η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ εξέφρασε την άποψη ότι η όποια απόφαση για το Ιράκ θα πρέπει να ληφθεί μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του ο Τζωρτζ Μπους συνεχάρη τον κ. Σημίτη για τους επιτυχείς, όπως είπε, χειρισμούς του στο θέμα του Ιράκ, μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στους κόλπους της ΕΕ για το θέμα και επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της νέας συνεδρίασης την Πέμπτη.

    Έντονες διαφωνίες και διαβουλεύσεις

    Ο Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε "παράλογη" την πρόταση που κατέθεσαν Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία για παράταση των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι είπε ότι ενδεχόμενο βέτο της Γαλλίας στο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ θα θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά από συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στο Βερολίνο, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει ότι, μόνο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι σε θέση να θέσουν προθεσμίες στο Ιράκ για να αφοπλισθεί, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο απευκταία εμπειρία που είναι βαθιά εντυπωμένη στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης.

    Από την πλευρά της η Κίνα είχε σημειώσει ότι υπάρχει ένα κοινό πεδίο κατανόησης ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία συμφωνούν στην ανάγκη να αφοπλισθεί το Ιράκ και να ενισχυθούν οι πιέσεις στη χώρα για να συνεργασθεί. Η Κίνα υποστήριξε το μνημόνιο που παρουσίασαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, τονίζοντας πως η προσφυγή στη βία ''θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση''.

    Νέο σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Καναδά

    Την ίδια ώρα συμβιβαστικό σχέδιο στο οποίο δίνεται διορία στο Ιράκ έως τις 28 Μαρτίου για να αποδείξει πως συμμορφώνεται με το ψηφισμα 1441 του ΟΗΕ, διένειμε ο Καναδας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το καναδικό σχέδιο υποστηρίζει πως στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην "απροσδιόριστη χρονικά διαδικασία των επιθεωρήσεων" και σε μία "περιορισμένη διαδικασία επιθεωρήσεων που δεν θα αφήνει αμφιβολίες πως ο πόλεμος είναι το έσχατο μέσον".

    Οι άτυπες προτάσεις του σχεδίου, που παρουσιάσθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλούν τον επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ να παρουσιάσει έως την Παρασκευή τα "σημαντικά εκκρεμή ζητήματα αφοπλισμού".

    Οι επιθεωρητές θα πρέπει να αναφέρουν έως τις 28 Μαρτίου εάν το Ιράκ τα έχει επιλύσει ή όχι. Η απόφαση θα ληφθεί στις 31 Μαρτίου σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο. Εάν οι επιθεωρητές αναφέρουν πως το Ιράκ εξακολουθεί να κωλυσιεργεί "τότε μπορούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαναγκασθούν να συμμορφωθούν", προβλέπει το καναδικό σχέδιο. Εάν όμως οι επιθεωρητές αναφέρουν "μία σημαντική συμμόρφωση των Ιρακινών" τότε θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο ουσιαστικό και λεπτομερές σύστημα επιθεωρήσεων, τονίζεται στο σχέδιο.

    Η ευρωπαϊκή τρόικα στις ΗΠΑ

    Για τις ΗΠΑ αναχωρεί το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου (ως επικεφαλής της τρόικας της ΕΕ) μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Χαβιέ Σολάνα και τον Επίτροπο για τις Εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν, θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Προέδρου Μπους για θέματα Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, για τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό.

    [09] ''Θα πεθάνω εδώ'' λέει ο Σαντάμ

    26/2/2003 9:22:00 πμ

    Απέρριψε κάθε ιδέα να αυτοεξορισθεί ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, σε συνέντευξή του, αποσπάσματά της οποίας μεταδόθηκαν την Τρίτη το βράδυ από το αμερικανικό δίκτυο CBS. Ο κ. Χουσεΐν τόνισε πως θα πεθάνει για το Ιράκ, κι απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές της χώρας του στην περίπτωση αμερικανικής επέμβασης, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν διαθέτει απαγορευμένους πυραύλους.

    "Γεννήθηκα στο Ιράκ και είμαι περήφανος που γεννήθηκα εδώ. Δίδαξα στα παιδιά μου την αξία της ιστορίας και τις ανθρωπιστικές αρχές. Όποιος αποφασίζει να εγκαταλείψει το έθνος του δεν είναι πιστός στις αρχές του", τονίζει ο Σαντάμ στη συνέντευξη, που η πλήρης μορφή της θα μεταδοθεί την Τετάρτη. "Θα πεθάνουμε εδώ. Θα πεθάνουμε σε αυτήν τη χώρα και θα διατηρήσουμε την τιμή μας, την τιμή που μας είναι απαραίτητη για τον λαό μας", τόνισε ο Σαντάμ στον κορυφαίο δημοσιογράφο του δικτύου, Νταν Ράδερ.

    Κατά τη συνέντευξή του, ο Σαντάμ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές της χώρας του, ή τα αποθέματα νερού του για να αντισταθεί σε μία αμερικανική επίθεση, απαντώντας πως "το Ιράκ δεν καταστρέφει τον πλούτο του". "Ελπίζουμε πως αυτή η ερώτηση δεν υποκρύπτει τον υπαινιγμό πως οι ιρακινές δεξαμενές και οι ιρακινές πετρελαϊκές υποδομές δεν θα καταστραφούν από εκείνους που θέλουν να εισβάλουν στο Ιράκ" αντέστρεψε την εικασία ο Σαντάμ.

    Ο ίδιος τόνισε ενδεικτικά για τα όπλα του, πως "οι πύραυλοι για τους οποίους μιλάτε, εκείνοι που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν, έχουν καταστραφεί". "Έχουμε δεσμευθεί να τηρήσουμε την απόφαση 1441 του ΟΗΕ και να την εφαρμόζουμε. Όπως γνωρίζετε, το Ιράκ έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει πυραύλους εδάφους-εδάφους", πρόσθεσε ο Σαντάμ στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στη Βαγδάτη.

    Πιεζόμενος να απαντήσει εάν το Ιράκ θα καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ 2, όπως το έχει ζητήσει ρητώς ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, ο ιρακινός ηγέτης τόνισε:"δεν διαθέτουμε πυραύλους πέραν των προδιαγραφών του ΟΗΕ. Οι επιθεωρητές είναι εκεί και ερευνούν". "Το Ιράκ δεν διαθέτει τίποτε απ' ότι έχει λεχθεί σε υψηλόβαθμα πολιτικά επίπεδα", δήλωσε ο Σαντάμ στην πρώτη του συνέντευξη σε Αμερικανό δημοσιογράφο εδώ και 10 χρόνια.

    [10] Πετρέλαιο εναντίον πολέμου;

    26/2/2003 9:13:00 πμ

    Κοινή στάση με τις χώρες που αντιτίθενται στον πόλεμο στο Ιράκ αποφάσισαν να τηρήσουν τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης [OCI] δηλώνοντας ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το όπλο του πετρελαίου για την άσκηση πίεσης. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμαντ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αποφασίσαμε να τηρήσουμε κοινή στάση με τις χώρες που είναι αντίθετες στον πόλεμο στο Ιράκ ,όπως η Γαλλία ,η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ρωσία". Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας επισήμανε ότι "υποδείχθηκε να χρησιμοποιήσουμε το όπλο του πετρελαίου για να ασκήσουμε πίεση", αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφασγ για κάτι τέτοιο.

    [11] Στόχος ο Σαντάμ σε περίπτωση πολέμου λέει ο Φλέισερ

    26/2/2003 10:04:00 πμ

    Ο Iρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν θα αποτελούσε "νόμιμο στόχο" σε περίπτωση πολέμου, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν προτίθεται να βάλει να τον δολοφονήσουν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε τη δήλωση αυτή σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αμερικανού γερουσιαστή Πήτερ Φιτζέραλντ, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μπους του εκμυστηρεύθηκε ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ η επί δεκαετίες ισχύουσα απαγόρευση της δολοφονίας ξένων ηγετών θα παρακαμφθεί.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη δήλωση αυτή που αποδίδεται στον πρόεδρο Μπους. ''Ο πρόεδρος δεν θυμάται να το είπε ποτέ αυτό'', σημείωσε ο Φλέισερ, συμπληρώνοντας ωστόσο: ''Το βέβαιο είναι ότι θα ήταν καλύτερος ο κόσμος χωρίς τον Σαντάμ Χουσέιν''.

    ''Ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει'', απάντησε ο Φλέισερ, αναφερόμενος στο νόμο που απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να δώσει εντολή για τη δολοφονία ξένων ηγετών, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση πολέμου η φυσική εξόντωση των επιτελικών κλιμακίων του εχθρού αποτελεί νόμιμο στόχο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Chicago Herald", ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πίτερ Φιτζέραλντ δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε καθώς ταξίδευαν με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One ότι θα διέτασσε τη δολοφονία του Σαντάμ Χουσεΐν ''αν γνωρίζαμε πού βρίσκεται και είχαμε καλή θέση στόχευσης''.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1976 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ, απαγόρευσε με διάταγμά του την δολοφονία ξένων ηγετών, ύστερα από τη δριμεία κριτική που είχε δεχθεί η CIA για τη διοργάνωση παρόμοιων επιχειρήσεων στις δεκαετίες του '60 και '70.

    [12] Στην τουρκική βουλή των αίτημα των ΗΠΑ

    26/2/2003 10:02:00 πμ

    Η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει τελικά την Πέμπτη την πρόταση της κυβέρνησης Γκιούλ για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία ενόψει ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιούλ υπέβαλε την Τρίτη στο κοινοβούλιο πρόταση για να ανοίξουν οι βάσεις της χώρας στα αμερικανικά στρατεύματα για ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να στείλει την πρόταση αυτή στο κοινοβούλιο μετά από μακρές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το πακέτο οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο τουρκικός στρατός στο βόρειο Ιράκ.

    [13] Στα προημιτελικά η Λα Κορούνια

    25/2/2003 11:54:00 μμ

    Στη μάχη της πρόκρισης στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ξαναμπήκε η Λα Κορούνια, μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Βασιλείας στο "Ριαθόρ", σε συνδυασμό με την ήττα της Γιουβέντους. Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Χαβιέ Ιρουρέτα, που άνοιξε το σκορ μόλις στο τέταρτο λεπτό με κοντινό σουτ του Τριστάν μετά από σέντρα του Σκαλόνι. Στη συνέχεια, το ματς απέκτησε φρενήρη ρυθμό, καθώς οι φιλοξενούμενοι επιτίθονταν κατά κύματα, ενώ οι Ισπανοί ήταν εξαιρετικά επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις.

    Η πίεση της Βασιλείας δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς η άμυνα της Ντεπορτίβο ήταν πολύ καλά στημένη. Μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα, οι γηπεδούχοι γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνοι, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως με τον Μακάι.

    Ομως, το 1-0 δεν άλλαξε μέχρι το σφύριγμα της λήξης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες της Λα Κορούνια για πρόκριση στους "8".

    Οι συνθέσεις:

    ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Χουάνμι, Εκτορ, Ναϊμπέτ, Αντράντε, Ρομέρο, Σκαλόνι, Ντουσέρ, Σέρτζιο, Φραν (59' Αμαβίσκα), Μακάι (79' Λούκε), Τριστάν (69' Βαλερόν)

    ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζουμπερμπούλερ, Χάας, Κενόζ, Ζβίσιγκ, Ατούμπα, Χούγκελ, Μπαρμπέρις (73' Τουμ), Βαρέλα (58' Ρόσι), Τσίπερφιλντ, Χακάν Γιακίν, Χιμένες

    Διαιτητής: Στεφάν Μπρε (Γαλλία)

    [14] Εντυπωσιακή νίκη της Μάντσετσερ

    25/2/2003 11:50:00 μμ

    Παραδίδοντας μαθήματα ποδοσφαίρου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέτριψε 3-0 στο "Ντελε Αλπι" της Γιουβέντους για την τέταρτη ημέρα της δεύτερης φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ και εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, βάζοντας παράλληλα σε... μπελάδες την ιταλική ομάδα.

    Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ξεκίνησε τον αγώνα χωρίς τους Φαν Νίστελροι και Γκιγκς, τους οποίους θέλησε να ξεκουράσει ενόψει του τελικού του Λιγκ καπ κόντρα στη Λίβερπουλ. Ομως, ο τραυματισμός του Φορλάν στα πρώτα λεπτά του χάλασε τα σχέδια, καθώς υποχρεώθηκε να περάσει στο παιχνίδι τον Ουαλό. Κι αυτός, δεν άργησε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Σε μια αντεπίθεση των "μπέμπηδων" στο 15', εκμεταλλεύθηκε την κούρσα και την πάσα του Βερόν και με ψύχραιμο πλασέ άνοιξε το σκορ "παγώνοντας" τους γηπεδούχους, που ένα λεπτό νωρίτερα είχαν δοκάρι σε σουτ του Νέντβεντ που κόντραρε στον Φεράρα.

    Η Γιουβέντους συνήλθε γρήγορα και πίεσε για την ισοφάριση, την οποία άγγιξε στο 33', όταν η κεφαλιά του Τρεζεγκέ σταμάτησε στο δοκάρι του Μπαρτέζ, και στο 36', όταν ο Γάλλος νίκησε στο τετ-α-τετ τον Καμορανέζι.

    Στο επόμενο λεπτό ήταν σειρά της Γιουνάιτεντ να φτάσει... στο τσακ, όμως το σουτ του Μπατ βρήκε το δοκάρι. Και στο 41', ξανά ο Γκιγκς έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο, προχώρησε, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε (με το δεξί!) τον Μπουφόν, κάνοντας το 2-0.

    Ο Ουαλός άφησε τη θέση του στον Φαν Νίστελροι στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και ο Ολλανδός "τελείωσε" το παιχνίδι στο 63' μετά από λάθος του Τουντόρ.

    Ηταν το 28ο γκολ του Φαν Νίστελροι στο Τσάμπιονς Λιγκ, που τον φέρνει στη δεύτερη θέση των σκόρερ, μαζί με Κλάιφερτ και Ντελ Πιέρο.

    Οι συνθέσεις:

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τιράμ, Φεράρα, Μοντέρο, Ζαμπρότα (67' Πεσότο), Ντάβιντς, Κόντε (46' Τουντόρ), Καμορανέζι, Ντι Βάιο (46' Σάλας), Νέντβεντ, Τρεζεγκέ

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Γκ.Νέβιλ, Φ.Νέβιλ, Φέρντιναντ, Ο' Σέι (60' Πουγκ), Μπέκαμ, Κιν, Βερόν, Μπατ, Σόλσκιερ, Φορλάν (8' Γκιγκς/ 48' Φαν Νίστελροι)

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

    [15] Κάλυψη ΙΚΑ σε όσους ασθενούν στο εξωτερικό

    26/2/2003 10:41:00 πμ

    Αλλάζει η πολιτική του ΙΚΑ για τις ιατρικές δαπάνες που κάνουν στο εξωτερικό οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη, ύστερα από την προσφυγή του συνταξιούχου, Β. Ιωαννίδη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευθεί για στηθάγχη κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Γερμανία. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι τα κράτη-μέλη της ΕE, δεν μπορούν να εξαρτούν την καταβολή ιατρικών δαπανών συνταξιούχου, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται σε άλλο κράτος, με τη δικαιολογία ότι η πάθησή του ήταν χρόνια και γνωστή, άρα δεν εκδηλώθηκε κατά τρόπο αιφνιδιαστικό.

    Με βάση την απόφαση, οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν απευθείας από τον φορέα του τόπου κατοικίας τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση από το ΙΚΑ) την απόδοση των δαπανών περίθαλψης στις οποίες υποβλήθηκαν.

    Το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος πάσχει από ασθένεια, την οποία γνώριζε πριν από το ταξίδι του στο εξωτερικό, δεν τον εμποδίζει να επωφεληθεί της περίθαλψης που απαιτεί η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό.

    Μολονότι διέθετε το έντυπο Ε111, που χορηγούν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς, ώστε να καλύπτονται οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια διαμονής τους σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, το ΙΚΑ αρνήθηκε να αναλάβει τα έξοδα νοσηλείας του με το επιχείρημα ότι η επιδείνωση της υγείας του δεν ήταν αιφνίδια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 February 2003 - 10:12:52 UTC