Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο χιονιάς φεύγει, τα προβλήματα μένουν
  • [02] Στάση εργασίας στα νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά
  • [03] Σε ανθρώπινο λάθος το δυστύχημα στον Αλιάκμονα
  • [04] Υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ο Κόφι Ανάν
  • [05] Αναγνωρίζει κατηγορούμενους της 17Ν
  • [06] Μειωμένη θητεία και για τους αντιρρησίες συνείδησης
  • [07] Κοινή θέση των Ευρωπαίων κατά του ντόπινγκ
  • [08] Παραμένει πρόεδρος του Χ.Α.Α ο Π. Αλεξάκης
  • [09] Ισοπαλία στο παιχνίδι Ρεάλ-Ντόρτμουντ
  • [10] Η Μίλαν στους ''8'' του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [11] Συντριβή του ΠΑΟΚ από τη Σκόντο Ρίγα
  • [12] Νίκη του Αρη επί της Χάποελ Τελ Αβίβ
  • [13] Σάρωσε η Νόρα Τζόουνς τα βραβεία Γκράμι
  • [14] Ενα εργαλείο για την κίνηση των τυφλών στους δρόμους

    [01] Ο χιονιάς φεύγει, τα προβλήματα μένουν

    25/2/2003 10:33:00 μμ

    Πρόσκαιρη ύφεση θα παρουσιάσει την Τετάρτη η κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο τα προβλήματα σε πολλές περιοχές παραμένουν άλυτα, καθώς δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα από το χιόνι, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Στην Αττική, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω και από Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο. Εν τω μεταξύ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν σε πρώτη φάση 290 εκατομμύρια ευρώ.

    Αποφασίστηκε το πρώτο κονδύλι των αποζημιώσεων

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε αρκετούς νομούς της χώρας από την παρατεταμένη κακοκαιρία. Δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα, στη Φθιώτιδα, την Εύβοια, στη Μαγνησία, την Αχαΐα και την Αρκαδία.

    Στο Πήλιο, οι άνδρες της ΕΜΑΚ και του Στρατού θα συνεχίσουν την επιχείρηση απεγκλώβισης δεκάδων στρατιωτών που βρίσκονται στο ραντάρ της Αεροπορίας, την Τετάρτη, καθώς το χιόνι στην περιοχή φτάνει τα 8 μέτρα.

    Αντίθετα, στον Ομαλό της Κρήτης η αστυνομία και η Πυροσβεστική κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 130 εκδρομείς.

    Στην Αττική κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε Αγιο Στέφανο, Αυλώνα, Ανοιξη, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, ενώ χιόνι έπεσε το πρωί και στην Αθήνα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στα βόρεια προάστια.

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη και Σύρο, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία ταξιδεύουν μέχρι την Ανδρο. Κλειστά παραμένουν τα πορθμεία στο Βόρειο Αιγαίο.

    Εν τω μεταξύ, το ποσό των 290 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε πρώτη φάση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών από την πρόσφατη κακοκαιρία.

    Τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι των Κυκλάδων, ενώ οι γεωργοί θα ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Γεωργίας, Γιωργος Δρυς.

    Χωρίς τέλος το ταξίδι του ''BLUE STAR II'' λόγω θυελλωδών ανέμων

    Σε οδύσσεια εξελίσσεται το ταξίδι 300 επιβατών του οχηματαγωγού ''BLUE STAR II'', το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Ρόδου στις 6.30 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και μέχρι τώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πέλαγος, χωρίς να μπορέσει να προσεγγίσει σε κανένα λιμάνι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Το BLUE STAR II επρόκειτο να προσεγγίσει στα λιμάνια των νησιών Κω, Λέρου, Πάτμου και Σύρου για να φτάσει στις 7 το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Ομως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνάντησε θαλασσοταραχή και δεν μπόρεσε να προσεγγίσει σε κανένα λιμάνι, οι δε άνεμοι μετά την Πάτμο και ειδικότερα στο Ικάριο Πέλαγος, είναι εντάσεως 9-10 μποφόρ.

    Ετσι το BLUE STAR II κινείται συνεχώς μεταξύ Πάτμου-Λέρου-Κω περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός και να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του στον Πειραιά. Στις 6.30 το απόγευμα (και ενώ το πλοίο βρισκόταν έξω από την Κω) ειδοποιήθηκαν οι επιβάτες ότι το απαγορευτικό ισχύει μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

    [02] Στάση εργασίας στα νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά

    25/2/2003 11:34:00 μμ

    Μετ' εμποδίων θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Οι νονοσκομειακοί γιατροί, έχουν προγραμματίσει τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, με αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες.

    [03] Σε ανθρώπινο λάθος το δυστύχημα στον Αλιάκμονα

    25/2/2003 10:07:00 μμ

    Στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους καταλήγουν οι εμπειρογνώμονες της Τροχαίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Στο πόρισμά τους αποκλείουν τα ενδεχόμενα μηχανικού προβλήματος του μοιραίου λεωφορείου και επικινδυνότητας του οδοστρώματος. Αρκετά ερωτήματα φαίνεται να αφήνει η κατάθεση του οδηγού της νταλίκας που προπορευόταν του πούλμαν. Την ίδια ώρα άκαρπες είναι οι έρευνες για τον τρίχρονο Θανάση Σένια.

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 3χρονου

    Τα ξημερώματα θα ανοίξει το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού στην Βέροια και ο Αλιάκμονας θα γεμίσει και πάλι νερό σε μια προσπάθεια τα ορμητικά νερά να παρασύρουν τον τρίχρονο Θανάση Σένια και να τον ''βγάλουν'' στον Θερμαϊκό κόλπο.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της Β' ΕΜΑΚ Ευάγγελο Σταμίγκο, οι διασώστες θα βρίσκονται με το πρώτο φως της ημέρας, στις εκβολές του Αλιάκμονα, προκειμένου να εντοπίσουν το παιδί, ενώ σε περίπτωση που οι προσπάθειές τους αποβούν άκαρπες, θα επανεξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

    Εν τω μεταξύ, αποκλείστηκε η περίπτωση μηχανολογικού προβλήματος στο μοιραίο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του Τμήματος Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων Πιερίας.

    Το πόρισμα αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε απολύτως κανένα μηχανολογικό πρόβλημα, στο σύστημα πέδησης, στο σύστημα διεύθυνσης και στο σύστημα φωτισμού και δεν ήταν παραβιασμένος ο ταχογράφος. Τα ελαστικά του οχήματος ήταν ελαφρώς φθαρμένα, αλλά όχι επικίνδυνα. Το ίδιο πόρισμα χαρακτηρίζει το οδόστρωμα όχι φθαρμένο, χωρίς ολισθηρότητα και με επαρκή φωτισμό.

    Σημαντικές ασάφειες προκύπτουν ωστόσο από την κατάθεση του οδηγού του φορτηγού Μιχάλη Κωνσταντινόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα κατέθεσε σε σχέση με την πορεία που ακολούθησε το λεωφορείο τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν από την πτώση του στον Αλιάκμονα δεν επιβεβαιώνονται από τα ίχνη των ελαστικών του λεωφορείου που βρέθηκαν στο οδόστρωμα.

    Επίσης ελέγχεται εάν το φορτηγό όντως προπορευόταν τη στιγμή του τραγικού συμβάντος, όπως ισχυρίζεται ο Κωνσταντινόπουλος ή αν βρισκόταν δίπλα ή πίσω από το λεωφορείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο οδηγός του φορτηγού θα κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σκοτεινά σημεία.

    [04] Υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ο Κόφι Ανάν

    25/2/2003 9:48:00 μμ

    Τη διακήρυξη προσωπικοτήτων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία υπέγραψε στο υπουργείο Εξωτερικών ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος που βρίσκεται στην Αθήνα από το πρωί. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξήρε το ρόλο του κ. Ανάν στις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση σε πολλές περιοχές του κόσμου και αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι περιμένουμε πολλά και τρέφουμε πολλές ελπίδες. Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά γιατί η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα συνδέεται με την υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, δήλωσε ότι "την υπογραφή πρέπει να την εφαρμόζουμε και την υλοποιούμε καθημερινά στην πράξη''.

    Για την Ολυμπιακή Ιδέα

    Στη σύντομη εκδήλωση παρόντες ήταν οι πρέσβεις στην Αθήνα των πέντε χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως οι κυρίες Δαμανάκη και Καλαντζάκου, που είχαν αναλάβει την προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες.

    Η σύντομη εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση βιντεοταινίας με θέμα την Ολυμπιακή Ιδέα.

    [05] Αναγνωρίζει κατηγορούμενους της 17Ν

    25/2/2003 8:08:00 μμ

    Αντιμέτωπος με τους εκτελεστές της 17 Νοέμβρη, είχε βρεθεί πριν από δύο χρόνια, ο Κώστας Παναγιώτου, μέλος της εταιρείας Security "Wakenhut", που συνόδευε χρηματαποστολή του ΟΤΕ Πειραιά. Ο κ. Παναγιώτου γλύτωσε με τραύμα στο πόδι. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων εξετάστηκε την Τρίτη το πρωί, η αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του Παναγιώτου η Wakenhut απαιτώντας αποζημίωση, καθώς θεωρεί ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν τήρησε όλους τους κανόνες ασφάλειας. Ο 29χρονος έχει ήδη καταθέσει στην αντιτρομοκρατική και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων για την επικείμενη δίκη της 17Ν.

    "Κοιταχτήκαμε στα μάτια για δύο δευτερόλεπτα κατάλαβε ότι δε θα έβγαινα και τράβηξε όπλο. Ήταν αδίστακτος; Ναι αδίστακτος και είχε παγερό βλέμμα. Η λεία των δραστών ήταν 78.500.000 εκατομμύρια. Ο Βασίλης Ξηρός έχει μακριά μαλλιά που τα έχει κοτσίδα τότε όμως είχε κοντά κανονικά μόνο το μουστάκι είναι όπως το έχει τώρα", είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτου.

    Στην προανακριτική του κατάθεση πάντως ο Βασίλης Ξηρός υποστήριξε ότι τον υπάλληλο της χρηματαποστολής πυροβόλησε ο αδελφός του Σάββας και ότι μαζί τους στην επιχείρηση, συμμετείχε και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Ο δικηγόρος του Παναγιώτου, Ανδρέας Τζαβέλλας επισήμανε μετά το επεισόδιο η εταιρία κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας που και άσκησε εναντίον του αγωγή με την οποία ζητά το ποσό των χρημάτων που αφαιρέθηκαν.

    Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί μετά από δύο με τρείς μήνες.

    [06] Μειωμένη θητεία και για τους αντιρρησίες συνείδησης

    25/2/2003 8:06:00 μμ

    Στο πλαίσιο της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, θα μειωθεί και η θητεία και για τους αντιρρησίες συνείδησης, με νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα για όσους υπηρετούν άοπλη θητεία μέσα στα στρατόπεδα, η θητεία θα μειωθεί στους 20 μήνες από 24 που ίσχυε έως τώρα. Για όσους αντιρρησίες συνείδησης υπηρετούν εναλλακτική-κοινωνική θητεία, δηλαδή βρίσκονται εκτός στρατοπέδων και προσφέρουν υπηρεσία σε κοινωφελείς φορείς, η θητεία θα μειωθεί στους 24 μήνες από 30 που ίσχυε έως τώρα.

    [07] Κοινή θέση των Ευρωπαίων κατά του ντόπινγκ

    25/2/2003 11:12:00 μμ

    O συντονισμός της στάσης των κρατών- μελών της ΕΕ ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης αντιντόπινγκ την επόμενη βδομάδα στην Κοπεγχάγη και η διαμόρφωση κοινής θέσης για τη νομική βάση του αθλητισμού στο νέο Σύνταγμα της ΕΕ ήταν τα δύο θέματα της άτυπης συνάντησης των υπουργών αθλητισμού των ''15'' που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας υπό τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού πολιτισμού Γιώργου Λιάνη.

    Διεθνής συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση

    Σε ότι αφορά το ντόπινγκ οι υπουργοί κατέληξαν σε κοινή θέση, σύμφωνα με την οποία ''ο αγώνας κατά του ντόπινγκ θα πρέπει να είναι συνεχής και αποτελεσματικός και ο ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός θα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένος από το ντόπινγκ''.

    Στην κοινή θέση επισημαίνεται ακόμη ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός φαινομένου που έχει διασυνοριακό χαρακτήρα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποφασίσαμε να καταπολεμήσουμε σε όλα τα επίπεδα το φαινόμενο του ντόπινγκ, τόσο του "συμβατικού ντόπινγκ", με τη χρήση γνωστών ουσιών, όσο και του «γενετικού ντόπινγκ με πρωτόγνωρες επιστημονικές δραστηριότητες. Σημείωσε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι τεχνητές εντυπώσεις, οι επιδόσεις που δεν είναι ανθρώπινες και αποτελούν αλλοίωση του ανθρώπινου οργανισμού και της ανθρώπινης προσωπικότητας.

    Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι είναι προτιμότερο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και για το διεθνές ολυμπιακό κίνημα να δει να μειώνονται κάποια ρεκόρ, παρά να συνεχιστεί μια κατάσταση που αλλοιώνει πλήρως την πραγματικότητα και οικοδομεί ένα ψέμα που δεν μπορούμε να ανεχθούμε.

    Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έγινε σχετικά με τη νομική βάση για τον αθλητισμό στο νέο Σύνταγμα της ΕΕ, έντεκα κράτη -μέλη υποδέχθηκαν θετικά την πρόταση του προεδρείου της Συνέλευσης σύμφωνα με την οποία ο αθλητισμός περιλαμβάνεται μεταξύ των τομέων στους οποίους η ΕΕ μπορεί να αναλάβει δράσεις υποστήριξης.

    Επιφυλάξεις να υπάρξει άρθρο του Συντάγματος για τον αθλητισμό διατύπωσαν η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία των ομοσπονδιών και την αυτοτέλεια των αθλημάτων.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει νομική βάση για τον αθλητισμό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί η ΕΕ για μια κρίσιμη ανθρώπινη, οικονομική, και κοινωνική δραστηριότητα εάν επιθυμεί να είναι αξιόπιστη και να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους ευρωπαίους πολίτες.

    Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 στην Αθήνα θα είναι αγώνες αυθεντικότητας τονίζοντας ότι κεντρικό μας σύνθημα είναι οι αγώνες αυτοί να είναι του ανθρώπινου μέτρου και να προβάλλουν την αυθεντικότητα των τόπων, των τοπίων και των ιδεών που συνδέονται με την ολυμπιακή παράδοση και τις αξίες της.

    [08] Παραμένει πρόεδρος του Χ.Α.Α ο Π. Αλεξάκης

    25/2/2003 11:05:00 μμ

    Εγκρίθηκε από την επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας της Βουλής η ανανέωση της θητείας του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Παναγιώτη Αλεξάκη. Υπέρ τάχθηκαν οι 8 παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά οι 5 παρόντες βουλευτές της ΝΔ, ενώ οι δύο παρόντες βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ ψήφισαν "λευκό". Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλεξάκης αποδέχθηκε ότι η πορεία της Σοφοκλέους δεν είναι ευχάριστη, τη συνέδεσε ωστόσο με την πτωτική τάση της διεθνούς αγοράς τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, τόνισε ότι μειώθηκε ο ρυθμός αιτήσεων εισαγωγής εταιρειών στο χρηματιστήριο και από τις 300 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, δεν ξεπερνάνε τις 10-12 αυτές που παρέμειναν, "αλλά και αυτές δεν ενδιαφέρονται επειδή πιστεύουν ότι η μειωμένη ζήτηση θα ρίξει τη μετοχή τους κάτω από τη δίκαιη τιμή".

    Για τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών είπε ότι βρίσκεται στο 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ και στο 40% των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παρά τις δυσκολίες, πρόσθεσε, έχουμε αύξηση κατά 20% στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού ΧΑΑ, η οποία "θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν πέρναγε αυτά που περνάει ο κόσμος".

    Οσον αφορά στον τζίρο του ΧΑΑ ανέφερε ότι είναι 67 εκ. ευρώ σε ημερήσια βάση (από 100 εκ. ευρώ πέρυσι) με το 10% αυτού να είναι "πακέτα".

    Σε ερώτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΑ επεσήμανε ότι το Δημόσιο τη θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχει το δικαίωμα του βέτο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή ξένων χρηματιστηρίων και συμμαχιών με ξένα χρηματιστήρια εάν κριθεί ότι αυτό συμφέρει".

    [09] Ισοπαλία στο παιχνίδι Ρεάλ-Ντόρτμουντ

    25/2/2003 11:47:00 μμ

    Προβάδισμα απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης όσον αφορά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ντόρτμουντ στην Γερμανία χάρη σε γκολ του Πορτίγιο στο 92ο λεπτό της αναμέτρησης. Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Ντόρτμουντ να έχει τον πλήρη έλεγχο και να δημιουργεί τις ευκαιρίες. Σε μία από αυτές (23') και μετά από πολύ ωραία μπαλιά του Κελ, ο Κόλερ με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κασίγιας. Η Ντόρτμουντ δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε να πιέζει την "βασίλισσα", η οποία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ ανέβασε την απόδοση της, ωστόσο πάλι οι Γερμανοί ήταν αυτοί που δημιουργούσαν τις ευκαιρίες. Μάλιστα στο 75' ο Εβερτον έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Πολ ακύρωσε το τέρμα για φάουλ του Κόλερ στον Σαλγκάδο.

    Εκεί που όλα οδηγούσαν προς τη νίκη της Ντόρτμουντ, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε είχε την... φαεινή ιδέα να ρίξει στον αγώνα τον νεαρό Πορτίγιο.

    Ο "νέος Ραούλ", όπως τον αποκαλούν στην Ισπανία, μπήκε στο 90', δύο λεπτά αργότερα ισοφάρισε και άφησε ένα στάδιο άφωνο. Το 1-1 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Οι συνθέσεις:

    ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Λέμαν, Εβανιλσον (80' Ρίκεν), Βερνς, Μέτζελντερ, Μαντουνί, Ντέντε (90' Αμορόσο), Φριγκς, Ρόιτερ, Κελ, Κόλερ, Εβερτον (87' Ρέινα)

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Παβόν (90' Πορτίγιο), Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο (72' Μινιάμπρες), Κονσεϊσάο (68' Γκούτι), Μακελελέ, Ζιντάν, Ραούλ, Ρονάλντο

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκρέιαμ Πολ (Αγγλία)

    [10] Η Μίλαν στους ''8'' του Τσάμπιονς Λιγκ

    25/2/2003 10:44:00 μμ

    Μία θέση στην οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε η Μίλαν. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι με το τέταρτο σερί 1-0 κέρδισε στην Μόσχα την Λοκομοτίβ και έφτασε το απόλυτο των 12 βαθμών μετά από τέσσερις αγώνες.

    Η Μίλαν ξεκίνησε τον αγώνα πολύ δυνατά, αφού οι ποδοσφαιριστές της γνώριζαν πως μία νίκη επί των Ρώσων θα τους έδινε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ετσι ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και προσπάθούσαν να πετύχουν κάποιο γκολ, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη σημασία στην άμυνα αφού και η ισοπαλία βόλευε τους Ιταλούς.

    Στο 33ο λεπτό, ο Ιντσάγκι ανατράπηκε στην περιοχή από τον Γεβσέγιεφ και ο δικός μας Κύρος Βασσάρας σφύριξε την εσχάτη των ποινών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ριβάλντο που δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ για τους "ροσονέρι".

    Στη συνέχεια η Λοκομοτίβ προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ.

    Ετσι η Μίλαν πήρε τη νίκη σε έναν αγώνα, στον οποίο ο Πάολο Μαλντίνι συμπλήρωσε 118 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά παιχνίδια και ξεπέρασε τον Τζιουζέπε Μπέργκομι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των Ιταλών παικτών

    Οι συνθέσεις:

    ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΟΣΧΑΣ: Οβτσίνικοφ, Νιζεγκορόντοφ, Ιγκνάσεβιτς, Γεβσέγιεφ, Σενικοφ, Σιρκάγιεφ (58' Πιμένοφ), Ισμαίλοφ, Μαμίνοφ, Λόσκοφ, Μνγκούνι, Χούλιο Σέζαρ (82' Παρκς)

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Νέστα, Μαλντίνι, Καλάτζε, Κοστακούρτα, Γκατούζο, Ρεδόνδο (76' Μπρόκι), Ζέεντορφ, Ριβάλντο, Σερζίνιο (Ρουί Κόστα), Ιντσάγκι (84' Τόμασον)

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κύρος Βασσάρας

    [11] Συντριβή του ΠΑΟΚ από τη Σκόντο Ρίγα

    25/2/2003 10:40:00 μμ

    Οι μέτριες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Καπ, συνεχίστηκαν και στη Λετονία. Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς, σε αγώνα για την 3η ημέρα της πανευρωπαϊκής φάσης, γνώρισε τη συντριβή με 107-76 από τη Σκόντο Ρίγα, παρέμεινε στην τελευταία θέση του Β' Ομίλου και ουσιαστικά έχασε την ευκαιρία να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης. Ο "Δικέφαλος" κατάφερε να μείνει "ζωντανός" στο παιχνίδι μέχρι και το ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου (59-57). Από το σημείο εκείνο και μετά παρέδωσε... τα όπλα και έτσι μέσα σε λίγα λεπτά οι Λετονοί έφτασαν τη διαφορά στους 20 πόντους (80-60), για έρθει με τη λήξη του αγώνα το τελικό 107-76.

    [12] Νίκη του Αρη επί της Χάποελ Τελ Αβίβ

    25/2/2003 11:29:00 μμ

    Τις βάσεις για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Ε' Ομιλο της πανευρωπαϊκής φάσης στο Τσάμπιονς Λιγκ έβαλε ο Αρης. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή, σε αγώνα για την 3η ημέρα, επικράτησε 96-84 (ημ. 50-40) της Χάποελ Τελ Αβίβ και έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με έξι βαθμούς. Πρώτος σκόρερ για τους Θεσσαλονικείς αναδείχθηκε ο Σόλομον που σημείωσε 26 πόντους.

    [13] Σάρωσε η Νόρα Τζόουνς τα βραβεία Γκράμι

    25/2/2003 9:00:00 μμ

    Με το πρώτο της κιόλας άλμπουμ το "Come Away With Me" η Νόρα Τζόουνς πήρε μαζί της όχι μόνο το κοινό, αλλά και οκτώ βραβεία Γκράμι, μεταξύ των οποίων για το καλύτερο c.d. της χρονιάς και για τον νεοεμφανιζόμενο ερμηνευτή. Αυτό το δεύτερο το απένειμαν η "παλιά" Σίντι Λόπερ και η περσινή θριαμβεύτρια των Γκράμι Αλίσα Κιζ. Με τις οκτώ αυτές συνολικά διακρίσεις η νεαρή τραγουδίστρια Τζόουνς, κόρη του γνωστού Ραβί Σανκάρ, ξεπέρασε και το θρύλο της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος βραβεύτηκε σε τρεις κατηγορίες, για το άλμπουμ του "Τhe rising".

    Yπόγειο το αντιπολεμικό ρεύμα τη μεγάλη βραδιά

    Όταν η Νόρα Τζόουνς άκουσε το όνομα της και ανέβηκε στη βήμα να ευχαριστήσει εκείνους που τη βοήθησαν και της συμπαραστάθηκαν στην καριέρα της, φανερά συγκινημένη έδωσε το δικό της- έστω κεκαλυμμένο- αντιπολεμικό μήνυμα: "Σε μια στιγμή που ο κόσμος είναι πραγματικά αλλόκοτος νoιώθω να με έχουν ευλογήσει, νιώθω τυχερή που έζησα τη χρονιά όπως την έζησα. Σας ευχαριστώ πολύ!".

    Η αισθαντική φωνή της Νόρα υπερίσχυσε της συγκριτικά κακόφωνης πλην εξαιρετικής στην ειρωνία της ερμηνεία του ΕΜΙΝΕΜ που απέμεινε με ένα βραβείο, αυτό για το καλύτερο στην κατηγορία του ραπ άλμπουμ της χρονιάς.

    Με εξίσου πολλές υποψηφιότητες, αλλά τρία Γκράμι- ροκ τραγουδιού, ροκ άλμπουμ και ροκ ανδρικής ερμηνείας- έφυγε από το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης ο Μπρους Σπρίνγκστιν για το άλμπουμ "Τhe rising" το οποίο εμπνεύστηκε από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Εκατό τέσσερα βραβεία απένειμε η δισκογραφική ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώπιον ποικίλου και γεμάτου διασημότητες κοινού. Η βραδιά δεν είχε την αντιπολεμική ατμόσφαιρα που πολλοί ανέμεναν. Πάντως ένας τουλάχιστον ερμήνευσε σκληρό ροκ, προλογίζοντας το βραβείο ερμηνείας χαρντ ροκ. "Ελπίζω μόνο να συμφωνούμε πως αυτός ο πόλεμος πρέπει να απομακρυνθεί το ταχύτερο δυνατόν".

    Γενικά το αντιπολεμικό ρεύμα ήταν περισσότερο υπόγειο, ενώ δεν έλειψαν και οι συμβολισμοί. Ενας από αυτούς το τραγούδι "O ήχος της σιωπής" που τραγούδησαν οι βετεράνοι τραγουδοποιοί του '70 Σάϊμον και Γκάρφανκλ.

    [14] Ενα εργαλείο για την κίνηση των τυφλών στους δρόμους

    25/2/2003 7:51:00 μμ

    Ένα νέο εργαλείο πλοήγησης, το οποίο βοηθά τους τυφλούς ανθρώπους να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στην πόλη, βρίσκεται σε φάση δοκιμών, στο πλαίσιο ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος που χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Η τρέχουσα δορυφορική πλοήγηση βασίζεται στο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού (GPS), το οποίο, όμως, υπολείπεται σε ακρίβεια, στοιχείο απαραίτητο για λεπτομερή πλοήγηση μέσα στις οδούς των πόλεων. Για τη βελτίωση της ακρίβειας του συστήματος GPS, η Ευρώπη αναπτύσσει το σύστημα Egnos, το οποίο εκπέμπει επαυξημένο σήμα μέσω γεωστατικών δορυφόρων, επιτρέποντας στους λήπτες που βρίσκονται στη γη να διορθώνουν τα λάθη στο σήμα του GPS.

    Εντοπίζει και εμπόδια στους δρόμους

    Για την αποτροπή της παρεμπόδισης του σήματος Egnos από τα κτήρια, η ESA δημιούργησε μία συμπληρωματική τεχνολογία, γνωστή ως SisNet, ώστε να μεταδώσει το σήμα σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου, με τη χρήση ασύρματων δικτύων.

    Το νέο επιπαλάμιο (handheld) σύστημα, αναπτύχθηκε από την ισπανική εταιρεία GMV Sistemas και χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να βελτιώσει την ακρίβεια του GPS στα λίγα μέτρα και κάνοντας το αρκετά ευαίσθητο, ώστε να εντοπίζει εμπόδια στο δρόμο.

    Ο προσωπικός πλοηγός για τους μη βλέποντες, της GMV Sistemas, ονομάζεται Tormes, περιλαμβάνει:

    ένα πληκτρολόγιο Μπράιγ, αναπαραγωγέα φωνής και δέκτη GPS.

    Πηγή: ICT Weekly/BBC News


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 February 2003 - 21:54:16 UTC