Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσωρινή ύφεση της κακοκαιρίας
  • [02] Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για το Κυπριακό
  • [03] Καταστροφή των Αλ-Σαμουντ-2 ζητά ο Μπιλξ

    [01] Προσωρινή ύφεση της κακοκαιρίας

    22/2/2003 10:00:00 πμ

    Πρόσκαιρη ύφεση με διατήρηση όμως των χιονοπτώσεων στα ορεινά και των χαμηλών θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα, προβλέπει η Μετερεολογική υπηρεσία για το Σαββατοκύριακο, ενώ πολλές περιοχές εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τα προβλήματα που προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία, την Παρασκευή η διυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, αποφάσισε την άμεση εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών.

    Εκτατες επιχορηγήσεις για την ανακούφιση των πληγέντων

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμών θα χορηγηθεί σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και δάνεια σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, με 30% του δανείου δωρεάν και 70% άτοκα. Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν άμεσα δήμοι και νομαρχίες που επλήγησαν.

    Στα 120 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το ύψος των ζημιών στο δίκτυο υποδομής όλης της χώρας με βάση την καταγραφή που έχει κάνει μέχρι τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ζημιές στο τμήμα Κορίνθου-Τρίπολης, στις Κυκλάδες και την Εύβοια, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με επείγουσα διαδικασία.

    Καταστροφές σε όλη τη χώρα

    Πρόσκαιρη ύφεση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα παρότι το κρύο παραμένει τσουχτερό. Λόγω της κακοκαιρίας έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο νομό Εύβοιας όπου εννέα δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε Κυκλάδες, Κρήτη και Πελοπόννησο.

    Κυκλάδες

    Με γοργό ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών στις Κυκλάδες. Το κόστος από τις καταστροφές ανέρχεται στα 2 δις. ευρώ. Το σοβαρότερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο των μεγαλύτερων σε έκταση νησιών με αποτέλεσμα πολλά χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από το απόγευμα της Τρίτης τα νησιά των Κυκλάδων Ανδρος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σίφνος και Σέριφος, στα οποία προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές από τις συνεχείς νεροποντές.

    Στη Νάξο, τόνοι λάσπης "έπνιξαν" τα σπίτια. Μετά την καταστροφική καταιγίδα οι κάτοικοι στα ορεινά της Νάξου δοκιμάζονται τώρα και από το χιόνι. Στα χωριά Σκάδος, Φιλότη και Κορωνίδα, πολλά σπίτια έχουν γεμίσει ρωγμές και οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν, ενώ πολλά κτήματα έχουν "βουλιάξει".

    Ήδη, με απόφαση του υπουργείου Αιγαίου χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιγαίου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επείγουσες παρεμβάσεις, που απαιτούνται για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν.

    Στις Κυκλάδες βρίσκονται 14 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, 5 γεωτεχνικοί και 2 γεωλόγοι, ενώ δυο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού θα μεταφέρουν μηχανήματα οδοποιίας σε Νάξο και Πάρο. Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών μεταβαίνει αύριο στις Κυκλάδες, ενώ σήμερα κλιμάκιο της ΝΔ αναμένεται να επισκεφθεί την Τήνο.

    Ηλεία

    Τη σκληρή απόφαση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πήραν οι κάτοικοι του χωριού Φρίξα στην Ηλεία, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από τις έντονες καθιζήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Το έδαφος υποχωρεί, η πλαγιά του βουνού καταρρέει προς τον Αλφειό. Αλλες 10 περιοχές στο νομό Ηλείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις καθιζήσεις.

    Κρήτη

    Σημαντικές καταστροφές έχει υποστεί από την κακοκαιρία το επαρχιακό οδικό δίκτυο στην Κρήτη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων από την κακοκαιρία. Την Παρασκευή τοπρωί το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέθεσε ελικόπτερο σινούκ για τη μεταφορά 1000 λίτρων πετρελαίου στη Γαύδο λόγω αδυναμίας προσέγγισης πλοίων στο νησί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα, σε πολλές ορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας τα αυτοκίνητα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στην Πάρνηθα, κλειστός παραμένει ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω και από τη Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης από τη Χασιά προς τα Δερβενοχώρια και από το Καπανδρίτι προς Κάλαμο.

    [02] Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για το Κυπριακό

    22/2/2003 11:23:00 πμ

    Υστατες προσπάθειες να ωθήσουν το Κυπριακό σε λύση πριν από τις 28 Φεβρουαρίου καταβάλλουν οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για το Κυπριακό. Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Γουέστον πραγματοποιεί ήδη επαφές στη Λευκωσία ενώ ο Βρετανός απεσταλμένος Λόρδος Ντέηβιτ Χάνεϊ φθάνει σήμερα στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου, ο Ντέηβιτ Χάνεϊ ενδέχεται να παραμείνει στο νησί μέχρι και τις 26 του μηνός, που είναι προγραμματισμένο να φθάσει στην Κύπρο και ο Κόφι Ανάν.

    Επαφές Γουέστον με την πολιτική ηγεσία-Επίθεση Ντεκτάς σε Ντε-Σότο

    Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, έχει αυτή την ώρα πρόγευμα εργασίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, στην Αμερικανική πρεσβεία, ενώ θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συναντήσεις και με Τουρκοκυπρίους.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατά την άφιξή του στην Κύπρο δήλωσε ότι, η ερχόμενη εβδομάδα είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσουν το μέλλον της Κύπρου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και Βρετανός απεσταλμένος Λόρδος Χάνεϊ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι σε περίπτωση που χαθεί η παρούσα ευκαιρία και δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου, το μέλλον των διαπραγματεύσεων θα καταστεί αβέβαιο. Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος αυτού.

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντο το γεγονός, εκ μέρους του Περουβιανού διπλωμάτη, ότι διαβουλεύθηκε απευθείας με την Αγκυρα, χωρίς πρώτα να ενημερώσει τον ίδιο, για τις αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο, σε δηλώσεις του χθες στην Αγκυρα, απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι επίκειται κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου για το Κυπριακό.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου με Ντε-Σότο την Παρασκευή

    Χθες ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον αποσταλμένο του γγ γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο κάνοντας μια γενική ανασκόπηση των όσων έχουν συζητήσει έως τώρα, ενώ χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την η Παρασκευή η συνάντηση των αντιπροσωπειών του τουρκικού και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά δεν έλαβαν καμία απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της επόμενης συνάντησης.

    Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένεται να τεθούν ενώπιον του νέου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, τα ονόματα των προσώπων που προτείνονται για υπουργοποίηση, από τα συνεργαζόμενα κόμματα.

    Χθες, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους, υπέβαλε στον πρόεδρο Παπαδόπουλο κατάλογο ονομάτων από το χώρο του ΔΗΚΟ. Με σκοπό τη σύνταξη του αντίστοιχου καταλόγου με τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, συνήλθε χθες το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθούν και ανώτατα στελέχη του κόμματος. Οι διαβουλεύσεις εντείνονται και στο χώρο του ΚΙΣΟΣ.

    [03] Καταστροφή των Αλ-Σαμουντ-2 ζητά ο Μπιλξ

    22/2/2003 11:48:00 πμ

    Την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 και του συνδεόμενου με αυτούς εξοπλισμού από την 1η Μαρτίου και έπειτα, ζήτησε με επιστολή που παρέδωσε στον Ιρακινό πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χάνς Μπλιξ, επειδή ξεπερνούν το όριο του βεληνεκούς που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Αντίγραφο της επιστολής κατατέθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Ιράκ απέφυγε να δώσει άμεση απάντηση στην εντολή των επιθεωρητών, υποστηρίζοντας ότι τέτοια θέματα θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας.

    Σάμπρι: ''Πλήγμα για το Ιράκ η καταστροφή των πυραύλων''

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπλιξ, Ιουιν Μπουκάναν, η καταστροφή των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2 πρέπει να αρχίσει την 1η Μαρτίου και να γίνει ''υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη'' των επιθεωρητών της UNMOVIC, που θα επιλέξουν τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή ανάλογα με τα αντικείμενα που πρόκειται να καταστραφούν όπως με εκρηκτικά, με σύνθλιψη, λιώσιμο ή με άλλη φυσική ή χημική μέθοδο.

    Στην τετρασέλιδη επιστολή του που μοιράστηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπλιξ δεν αναφέρει πόσο χρόνο θα έχει στη διάθεση του το Ιράκ για να καταστρέψει τους πυραύλους. Η διορία της 1ης Μαρτίου όμως θα του δώσει τη δυνατότητα να αναφέρει στο ΣΑ, στη γραπτή αναφορά του που αναμένεται να κατατεθεί την ίδια ημέρα, εάν η Βαγδάτη συμμορφώθηκε με την εντολή των επιθεωρητών.

    Η καταστροφή των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2, όπως ζήτησε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, θα μπορούσε να αποτελέσει βαρύ πλήγμα για το Ιράκ που ετοιμάζεται για μια πιθανή επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των Αδέσμευτων Χωρών που διεξάγεται στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

    ''Πιστεύουμε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα μπορούν να λυθούν μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να ασκηθεί πίεση από ορισμένες δυνάμεις'' είπε αναφερόμενος στη διορία που έδωσε ο Μπλιξ για την έναρξη της επιχείρησης καταστροφής των πυραύλων μέχρι την 1η Μαρτίου.

    Την Παρασκευή, ο αντιπρόεδροεδρος του ΙράκΤάχα Γιασίν Ραμαντάν με δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν απο την κρατική τηλεόραση, επισήμανε οτι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με τις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση η Ουάσινγκτον να αρνηθεί το εναντίον του Ιράκ στρατιωτικό σχεδιό της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 February 2003 - 10:21:08 UTC