Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ώρα τους τα Ολυμπιακά έργα
  • [02] Απόφαση-κόλαφος για την Αγκυρα
  • [03] Ανεργοι το 18,7% του πληθυσμού της Πολωνίας
  • [04] Κακοκαιρία και στην. . . αγορά
  • [05] Το site του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
  • [06] Θέσπιση δημοσιογραφικών βραβείων ''Ελένη Βλάχου''

    [01] Στην ώρα τους τα Ολυμπιακά έργα

    21/2/2003 10:51:00 μμ

    Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, στη Λοζάνη. Ο Βέλγος Πρόεδρος, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να "αφαιρεθούν" οι Αγώνες από την Αθήνα, τόνισε ότι αν και πριν από έξι εβδομάδες που βρισκόταν στην Αθήνα η εικόνα ήταν θετική, τώρα παρατηρούνται καθυστερήσεις στις προθεσμίες και τα πράγματα έχουν αρχίσει να επείγουν. Τα τελικά χρονοδιαγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι υπό έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε "ευεργετικές" τις επισημάνσεις του Ζακ Ρογκ. Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως, σύμφωνα με τον Υπουργό δεν είναι ούτε άγνωστα, ούτε πρωτότυπα και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οφείλονται σε παράγοντες που δεν μπορεί σε μία δημοκρατική κοινωνία να ελέγξει η Κυβέρνηση, εννοώντας τις αντιδράσεις ορισμένων Δήμων, τους ρυθμούς έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και τις συχνές προσφυγές ορισμένων εργολαβικών εταιρειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    ''Οι διαγωνισμοί προμηθειών έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν''

    Ο Ζακ Ρογκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και στο γεγονός ότι δεν έχει επιλεγεί ακόμη η εταιρεία που θα προμηθεύσει τον ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. "Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό. Οι Αγώνες πλησιάζουν και η ασφάλεια είναι ένα από το πιο σημαντικά θέματα. Πριν από έξι εβδομάδες μας είπαν ότι ήταν θέμα ημερών. Ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, όμως χάνουμε χρόνο".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε και στο θέμα αυτό δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Ολοι οι διαγωνισμοί προμηθειών έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν και πριν την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του συνολικού ολυμπιακού προϋπολογισμού. Επίσης, όλα τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων που προωθούνται από τα Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ εκτελούνται επί τη βάση συμβάσεων και προδιαγραφών που έχουν εγκριθεί από την Οργανωτική Επιτροπή, τη ΔΟΕ και τις Ομοσπονδίες και παραδίδονται έτοιμα και εξοπλισμένα για τη βασική τους χρήση".

    [02] Απόφαση-κόλαφος για την Αγκυρα

    21/2/2003 9:14:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παρεμπόδιση Τουρκοκύπριου γιατρού να πηγαίνει στις ελεύθερες περιοχές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ διαφαίνεται πως στη συνείδηση του κόσμου η Κύπρος είναι ενιαία κι όχι διαιρεμένη.

    Ηθελε την διασφάλιση της Ειρήνης αλλά η Τουρκία του στέρησε το δικαίωμα

    Εδώ και καιρό χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα ζητούν τη λύση του πολιτικού ζητήματος Κυπριακού και διαδηλώνουν ενάντια στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς. Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης η οργή τους ξεχειλίζει. . .

    Μια από τις φωνές, είναι και αυτή του παιδίατρου Αχμεντ Τζαβίτ, που εδώ και 10 χρόνια δίνει το δικό του αγώνα στο νησί. Ήθελε να μπορεί να προσέρχεται στις ελεύθερες περιοχές και να διαβουλεύεται με τους Ελληνοκυπρίους.

    Σκοπός του ήταν ένας: η διασφάλιση της Ειρήνης στην Κύπρο.

    Δεν του το επέτρεψαν.

    Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Δικαιώθηκε.

    Η Τουρκία καταδικάστηκε για αποστέρηση των δικαιωμάτων του.

    Η σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγκειται στο γεγονός ότι επιρρίπτεται στην Τουρκία η ευθύνη της παρεμπόδισης της ελεύθερης συνάθροισης και μάλιστα για σκοπούς προαγωγής της Ειρήνης.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης προς τον Τζαβίτ ύψους 15.000 ευρώ και 4.500 ευρώ για τα έξοδά του.

    Με την απόφαση αυτή ανοίγεται ο δρόμος σε χιλιάδες Τουρκοκύπριους που παρεμποδίζονται στην επαναπροσέγγιση με τους Ελληνοκυπρίους, να προχωρήσουν και αυτοί σε προσφυγές.

    Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είχε επιδικάσει αποζημίωση στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου ύψους 640.000 δολαρίων για κατάσχεση και καταστροφή των περιουσιακών της στοιχείων στην Κυρήνεια, στην κατεχόμενη Κύπρο. Η τελεσίδικη απόφαση είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 1998, αλλά ακόμη η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί.

    [03] Ανεργοι το 18,7% του πληθυσμού της Πολωνίας

    21/2/2003 11:41:00 μμ

    Στο ύψος-ρεκόρ του 18,7% έφτασε η ανεργία στην Πολωνία τον Ιανουάριο, το υψηλότερο ποσοστό από την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Γραφείου Στατιστικής (GUS) που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Το ποσοστό μεταφράζεται σε 3,32 εκατομμύρια ανέργους, και μόνον εντός του Ιανουαρίου σημειώθηκε αύξηση 103.700 ανέργων. Το GUS προειδοποίησε ότι η αυξητική τάση είναι πιθανόν να συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, ενώ οι ειδικοί βλέπουν ως υπεύθυνη για την ανεργία, την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Πολωνία έχει την υψηλότερη ανεργία μεταξύ των δέκα χωρών που προβλέπεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο του 2004.

    [04] Κακοκαιρία και στην. . . αγορά

    21/2/2003 11:02:00 μμ

    Εκτός από το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, η κακοκαιρία έχει γενικότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, ενώ οι ελλείψεις νωπών προϊόντων οδηγούν σε νέες ανατιμήσεις. Η κούρσα ανόδου των τιμών θα οδηγήσει σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τον πληθωρισμό πάνω από το 3,5%. Για τη συγκράτηση των τιμών το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές και να εντείνει τους ελέγχους.

    Ο καιρός έσπειρε θύελλες και οι καταναλωτές θέρισαν αυξήσεις!

    Στις λαϊκές αγορές είναι εμφανείς τις τελευταίες μέρες οι ελλείψεις σε νωπά λαχανικά και οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι αυξήσεις πλησιάζουν και το 100% σε κάποια είδη σε σχέση με την αρχή του έτους.

    Οι πιπεριές από 1.46 ευρώ έκαναν άλμα στα 2.8 ευρώ, αύξηση δηλαδή 91,8%.

    Τα φρέσκα κρεμμύδια από 1,64 σκαρφάλωσαν στα 2,5 ευρώ. σημειώνοντας αύξηση 52,4%.

    Τα λάχανα από 69 λεπτά έφτασαν το 1 ευρώ (αύξηση 44,9%)

    και τα κουνουπίδια από 1,45 ευρώ πωλούνται πλέον 2 ευρώ (αύξηση 37,9%).

    Στα καύσιμα οι αυξήσεις είναι αισθητές, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάγκη για συνεχείς εφοδιασμούς καθώς το τσουχτερό κρύο απατεί θέρμανση όλη την ημέρα.

    Στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα φθάνει το 40%, καθώς η τιμή από τα 32 λεπτά το λίτρο έκανε άλμα στα 42.

    Στη βενζίνη η αύξηση φθάνει το 14%.

    Ανησυχία προκαλούν όμως και οι αυξήσεις σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως γαλακτοκομικά, λάδι, απορρυπαντικά κ.λ.π. Συγκεκριμένα:

    Αύξηση μέχρι και 5% έχει σημειωθεί σε κατεψυγμένα προϊόντα, γάλα, γιαούρτι, λάδι και μπισκότα,

    Αύξηση 7% παρατηρείται σε ορισμένα χαρτικά.

    Κατά 4% αυξήθηκε η τιμή σε απορρυπαντικά.

    Αύξηση 5% σημειώθηκε σε σαμπουάν.

    Μέχρι 12% αυξήθηκαν ορισμένα άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

    Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και νέο δελτίο τιμών το οποίο θα περιέχει αυξήσεις μέχρι 25% σε 85 φάρμακα, τα οποία θεωρούνται αναντικατάστατα.

    Φόβοι για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων

    Το κόστος των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει φόβους για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων. Oπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, για την αντιμετώπιση τους έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην αγορά και έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών.

    Υπολογίζεται πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο στο 3,3%, από 3,1% τον Ιανουάριο.

    [05] Το site του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

    Πηγή: ΑΠΕ 21/2/2003 9:44:00 μμ

    Μια νέα ιστοσελίδα έχει δημιουργήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών για το ΣΑΕ αλλά και διασύνδεση με τις ιστοσελίδες των Περιφερειών ΣΑΕ. Στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη δομή του Σ.Α.Ε., τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες του, άρθρα αλλά και ιστορικές αναδρομές σχετικά με την πορεία των Ελληνικών πληθυσμών ανά τον κόσμο. Η ιστοσελίδα θα περιλαμβάνει επίσης τελευταία νέα αλλά και τα δελτία Τύπου του Γραφείου του Προέδρου, ενώ θα περιγράφονται και οι δραστηριότητες του ΣΑΕ ανά τον κόσμο.

    Τα πάντα για τον Απόδημο Ελληνισμό από το Σ.Α.Ε

    Η ιστοσελίδα παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας με το γραφείο του προέδρου του Σ.Α.Ε. καθώς και πληροφορίες για συγκεκριμένα προγράμματα του Συμβουλίου.

    Το site δίνει την ευκαιρία στους χρήστες που το επιθυμούν, να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του Σ.Α.Ε. κάνοντας μια μη-φορολογήσιμη δωρεά μέσω του διαδικτύου.

    Ανάμεσα στα σημαντικότερα προγράμματα του ΣΑΕ που προβάλλονται στην ιστοσελίδα είναι:

    - Εθνικά Θέματα, το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ το οποίο παρέχει βασική ιατρική περίθαλψη στους Έλληνες και τους γείτονές τους στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Αλβανία, Εμπορικά και Προγράμματα Μικρό-Επιχειρήσεων και το Εθνικό Ταμείο Ομογενών (ΕΤΟ).

    Σχετικά με τη ιστοσελίδα ο πρόεδρος του ΣΑΕ Α. Θενς δήλωσε: "Εργαστήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα για το σχεδιασμό της" και πρόσθεσε: "Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα αλλά και υπερήφανος για το γεγονός ότι οι Έλληνες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του οργανισμού μας".

    [06] Θέσπιση δημοσιογραφικών βραβείων ''Ελένη Βλάχου''

    21/2/2003 7:34:00 μμ

    Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το δημοσιογραφικό βραβείο με το όνομα ''Ελένη Βλάχου'' που θέσπισε και θα απονέμει από φέτος η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, για εξαιρετικές επιδόσεις Ελλήνων δημοσιογράφων στην κάλυψη διεθνών θεμάτων. Το βραβείο, που θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια, μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε Ελληνας δημοσιογράφος που ασχολείται με την ειδησεογραφική κάλυψη και το σχολιασμό θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Το δημοσιογραφικό υλικό θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί κατά προτίμηση σε κάποιο ελληνικό μέσο - έντυπο ή ηλεκτρονικό.

    Για την προσφορά της στην ελληνική δημοσιογραφία

    Το υλικό μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο το δημοσιογράφο ή συνάδελφό του, ενώ κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής μπορεί κατόπιν να προτείνει έως τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο, ανάμεσα στις οποίες γίνεται και η τελική επιλογή.

    Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Το βραβείο αποτελείται από ένα ταξίδι στη Γερμανία και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 2.000 ευρώ.

    Την κριτική επιτροπή θα αποτελούν ο εκάστοτε πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο εκάστοτε γγ του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας, ο εκάστοτε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκάστοτε πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο εκάστοτε πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και ένα μέλος της οικογένειας Βλάχου.

    Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, αποφασίστηκε να δοθεί στο βραβείο το όνομα της Ελένης Βλάχου για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στην ελληνική δημοσιογραφία, ως εκδότρια της εφημερίδας ''Καθημερινή'', αλλά και γιατί ταυτόχρονα υπήρξε μια θαρραλέα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 February 2003 - 21:54:37 UTC