Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασυμβίβαστο βουλευτών χωρίς εξαιρέσεις
  • [02] Ενιαίος φορέας για τις αερομεταφορές ασθενών
  • [03] Στα συντρίμμια του ελικοπτέρου η αλήθεια. . .
  • [04] Το. . . ρέκβιεμ του Κολούμπια
  • [05] Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  • [06] Ε.Λ.Α: νέα στοιχεία από παλιές δικογραφίες
  • [07] ''Ευφάνταστα σενάρια'' τα περί ανασχηματισμού
  • [08] Δέκα χρόνια στον ''πιστολέρο'' αστυνομικό
  • [09] Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ τη Δευτέρα
  • [10] ''Το μέλλον της εργασίας'' επί τάπητος
  • [11] Η Πράσινη Βίβλος για την Επιχειρηματικότητα
  • [12] Αυξηση των επιδοτήσεων προς Κύπρο εάν λυθεί το Κυπριακό
  • [13] Υιοθέτηση ελληνικής πρότασης περί τοξικομανίας
  • [14] DAPHNE II κατά της βίας σε βάρος παιδιών και γυναικών
  • [15] Διαδικτυακός κόμβος για την ηλεκτρονική μάθηση
  • [16] Προσοχή στις διαφημίσεις εμφυτευμάτων στήθους λέει η ΕΕ
  • [17] Σχέδιο επιτάχυνσης για την ''Κοινωνία της πληροφορίας''
  • [18] Ιράκ: Εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών
  • [19] Αμερικανικούς στόχους απειλεί η Β. Κορέα
  • [20] Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μ. Βρετανία
  • [21] Συνέχεια βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν
  • [22] Έτοιμος να διορίσει πρωθυπουργό φέρεται ο Αραφάτ
  • [23] Φιλιππίνες: Πολύνεκρες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ανταρτών
  • [24] Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση κατά Σαρόν
  • [25] Αντιδράσεις από την αύξηση των επιτοκίων
  • [26] Τέλος το ''κεφάλαιο'' Κακιούζης από την ΑΕΚ
  • [27] Στο νοσοκομείο με πνευμονία ο Κατσουράνης
  • [28] ''Η καταστροφή της Πομπηίας'' σε καμβά
  • [29] ''Το Ελληνικό Κόσμημα'' στην Πράγα

    [01] Ασυμβίβαστο βουλευτών χωρίς εξαιρέσεις

    Τζένη Χαραλαμπίδου 13/2/2003 7:00:00 μμ

    Δεν αλλάζει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα και τους πολιτικούς συσχετισμούς η καταψήφιση του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, η πρώτη καταψήφιση κυβερνητικού νομοσχεδίου από τη μεταπολίτευση. Η κυβέρνηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να φέρει νέα ρύθμιση και πως η συνταγματική επιταγή για το ασυμβίβαστο θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις. Επί της ουσίας, μόνο δύο βουλευτές, οι κύριοι Ασκητής και Λυκουρέζος, δεν έχουν κάνει δήλωση στο προεδρείο της βουλής αν θα διατηρήσουν τη βουλευτική ιδιότητα εις βάρος του επαγγέλματός τους.

    ''Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα και τους θεσμούς''

    Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον Πρωθυπουργό.

    Κ. Σημίτης: "Το Σύνταγμα είναι δεσμευτικό για όλους"

    Ο Κώστας Σημίτης σε γραπτή του δήλωσή μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας και την απόρριψη του Ν/Σ για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για τακτική εντυπωσιασμού ενώ τόνισε ότι "η καταψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κομματικά διατεταγμένης στάσης της αντιπολίτευσης.

    "Το Σύνταγμα ισχύει απευθείας επιβάλλοντας το πλήρες και απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, σύμφωνα με τη βούληση που εξέφρασε τον Απρίλιο του 2001, η παρούσα Βουλή ως αναθεωρητική. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ετοιμάσει και να εισηγηθεί νέο σχέδιο νόμου για το θέμα αυτό. Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι δίνει μία πολιτική μάχη κατά της κυβέρνησης. Έκανε για μία ακόμα φορά λάθος. Εάν κάποιοι επλήγησαν σήμερα, αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ασυμβιβάστου και όσοι πρότειναν την καταστρατήγηση του συντάγματος", πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Να σημειωθεί ότι μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει νέο σχέδιο νόμου για το "επαγγελματικό ασυμβίβαστο", η μόνη περίπτωση να κατατεθεί στη Βουλή εκτελεστικός νόμος για το ίδιο θέμα είναι αυτό να γίνει μετά από πρόταση νόμου βουλευτών.

    Α. Κακλαμάνης: λειτούργησαν οι θεσμοί".

    "Το σώμα αποφάσισε κι αυτό είναι σεβαστό", είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σχετικά με την κατάθεση νέου εκτελεστικού νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και στη Βουλή.

    "Το θέμα έχει κλείσει" δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας

    "Το ασυμβίβαστο δεν αφορά την κυβέρνηση", αφορά "καθαρά την αφοσίωση των βουλευτών στο λειτούργημά τους", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Πρόσθεσε επίσης ότι "χαμένοι είναι όσοι αποκάλυψαν στον ελληνικό λαό ότι ο καυγάς είναι για το πάπλωμα, δηλαδή για την προστασία των προσωπικών συμφερόντων".

    "Ο νόμος θα περνούσε και η Νέα Δημοκρατία δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα", υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, στον Κώστα Σκανδαλίδη.

    Κ. Σκανδαλίδης: "Δεν εκφράζεται πολιτική βούληση μέσα από εκτελεστικό νόμο"

    Στο πνεύμα της δήλωσης του Πρωθυπουργού κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει νέο εκτελεστικό του Συντάγματος, νόμο για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

    Γερ. Αρσένης: "Θα μπορούσε να είχαμε καταλήξει σε ευρύτατη συμφωνία"

    Ο βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δήλωσε ότι "προϋπόθεση για συμφωνία ήταν η αποδοχή από όλους της πρότασης μου προς την ολομέλεια, η οποία και στηρίχθηκε από συναδέλφους όλων των κομμάτων σχετικά με την σύσταση ομάδας εργασίας υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και με συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων των κομμάτων, με σκοπό τη διαμόρφωση κειμένου βάσει της Έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και προτάσεων συναδέλφων βουλευτών".

    Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    Ν.Δ: "Πρόκειται για δεινή πολιτική ήττα της κυβέρνησης"

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε σχετικά με την καταψήφιση του νομοσχεδίου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι "με το θάρρος της γνώμης τους, απέδειξαν ότι είναι πολύ πιο υπεύθυνοι από την κυβέρνηση".

    Κ. Μητσοτάκης: "το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ"

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ εκτιμάει υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι "το πείσμα και οι αγκυλώσεις του κ. Σημίτη, οδηγούν πιο γρήγορα στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ". Επίσης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει την άποψη ότι το Σύνταγμα δεν επιτάσσει την εφ' άπαξ έκδοση εκτελεστικού νόμου για το ασυμβίβαστο- άποψη με την οποία είχε συνταχθεί και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    ΚΚΕ: "Σοβαρό πλήγμα"

    Σοβαρό πλήγμα στην "κυβερνητική αλαζονεία" αποτελεί κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Α. Σκυλλάκο η καταψήφιση του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Ο κ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι "ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, ο Πρωθυπουργός επιμένει στο απόλυτο ασυμβίβαστο, που επιχείρησε να "περάσει" μέσα από το επίμαχο νομοσχέδιο". Σχετικά με την δήλωση του Κώστα Σημίτη ότι η κεβέρνηση δεν πρόκειται να ετοιμάσει και να εισηγηθεί νέο σχέδιο νόμου για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε σχολίασε ότι "η συνταγματική τάξη παραβιάζεται από τη δήλωση αυτή"

    ΣΥΝ: "Να μην ταυτίζεται το Σύνταγμα με κυβερνητικές εμμονές"

    Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταψήφιση του σχεδίου νόμου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, ο ΣΥΝ κάνει λόγο για πολιτικό αδιέξοδο του Κώστα Σημίτη "το οποίο ο ίδιος δημιούργησε" και υποστηρίζει ότι "ο πρωθυπουργός επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις του ΣΥΝ και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που θα οδηγούσαν σε μια θετική διέξοδο και ευρύτατα αποδεκτή λύση για το ασυμβίβαστο".

    Παρόντες και απόντες, κατά και υπέρ

    Με ψήφους 149 κατά και 140 υπέρ καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας και της επαγγελματικής δραστηριότητας, στη Βουλή.

    Είναι το πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο που καταψηφίζεται από την Ολομέλεια.

    Ολοι οι παρόντες βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ κατά του ασυμβίβαστου ψήφισαν και οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Τρεις βουλευτές δήλωσαν "παρών": Γεράσιμος Αρσένης, Νόρα Κατσέλη, Θόδωρος Κατσανέβας, Δημήτριος Κρεμαστινός, Γιώργος Παπαγεωργίου, Στέλιος Παπαθεμελής, Ελισσάβετ Παπαζώη και Γιάννης Καψής.

    Από τους ανεξάρτητους βουλευτές καταψήφισαν οι Γιώργος Ψαχαρόπουλος, Στέφανος Μάνος και Βασίλης Κεδίκογλου.

    "Παρόντες" δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Ασκητής, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Λιτζέρης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και κυβερνητικοί βουλευτές που είχαν προσυπογράψει την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία, Κωνσταντίνος Διαμαντής και ο Γιώργος Χρονόπουλος.

    Απουσίες με νόημα ήταν του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του Παναγιώτη Κρητικού και του Σήφη Βαλυράκη, βουλευτών που είχαν κατά το παρελθόν εκφράσει σοβαρούς προβληματισμούς για το νομοσχέδιο.

    Από τη ψηφοφορία απουσίαζε ο εισηγητής της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [02] Ενιαίος φορέας για τις αερομεταφορές ασθενών

    13/2/2003 5:30:00 μμ

    Την άμεση σύσταση ενιαίου φορέα στον οποίον θα ενταχθούν τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και κατά περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση του υπουργού Μεταφορών Χ. Βερελή. Η συνεδρίαση του οργάνου πραγματοποιήθηκε στη σκιά του τραγικού συμβάντος της συντριβής του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας, του 3ου περιστατικού μέσα σε περίοδο δύο ετών. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ενώ απέχουν από τις αεροδιακομιδές.

    Θα ελεγχθεί η σύμβαση ΕΚΑΒ-Helitalia

    Ο ενιαίος φορέας εκμετάλλευσης και ελέγχου των πτητικών μέσων θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Μέχρι τότε σταματούν οι πτήσεις των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ τη νύχτα και αν χρειαστεί αεροδιακομιδή αυτή θα γίνεται από το Στρατό.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων για τη διακομιδών ασθενών στα νοσοκομεία.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ακόμη ότι σωστά απαγορεύτηκαν οι νυχτερινές πτήσεις και αποδοκίμασε τη ΝΔ έπειδή ''πολιτικοποίησε το ζήτημα για να εκμηδενίσει την πρόοδο και να δυσφημίσει το έργο του ΕΚΑΒ.

    Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε τις χιλιάδες διακομιδές που έσωσαν τις ζωές ασθενών και έδωσε συγχαρητήρια στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους πιλότους του ΕΚΑΒ για την αφοσίωσή τους και την προσφορά τους.

    Προτεραιότητα η ασφάλεια στις αεροδιακομιδές

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα Υγείας, έδωσε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος εκτενώς στη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. Ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε τη δημιουργία ενιαίου φορέα, που θα καθορίζει και θα κανονίζει τις αεροδιακομιδές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Υγείας και Μεταφορών. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα τρία ελικόπτερα της εταιρείας ΧΕΛΙΤΑΛΙΑ που απέμειναν στο ΕΚΑΒ δεν θα πετάξουν ξανά.

    Ο υπουργός πάντως τόνισε ότι προς το παρόν η σύμβαση με την ιταλική εταιρεία δεν μπορεί να λυθεί λόγω νομικών κωλυμάτων.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής πρότεινε επίσης να πραγματοποιηθεί άμεσα μία υπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταφορών, Δημοσίας Τάξεως και Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να καθορίσουν τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση του Ενιαίου Φορέα.

    Όπως ανέφερε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφασίστηκε να ζητηθεί από διεθνή οίκο ο έλεγχος της σύμβασης του ΕΚΑΒ με την Helitalia και η ανάληψη των αναγκαίων διακομιδών σε νυχτερινές ώρες από τον Στρατό και το Λιμενικό. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε ότι ως τα τέλη του 2002 είχαν πουληθεί περισσότερα από 800 ελικόπτερα Α 109, περισσότερα από 300 ελικόπτερα Α 109 Power και περισσότερα από 60 ελικόπτερα Α 109 Power για επείγουσες μεταφορές ασθενών σε 42 χώρες.

    Απεργούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

    Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Πέμπτη και 5ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα.

    Ζητούν:

    καταγγελία της σύμβασης με την HELITALIA και ανάθεση των αεροδιακομιδών σε δημόσιο φορέα.

    Επίσης άλλα αιτήματα τους είναι η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, το νέο ιατρικό μισθολόγιο, η μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία και ηπρόσληψη νέων συναδέλφων τους.

    [03] Στα συντρίμμια του ελικοπτέρου η αλήθεια. . .

    Τζένη Χαραλαμπίδου 13/2/2003 6:04:00 μμ

    Μετά τον ουριαίο έλικα και την πόρτα του μοιραίου Agusta του ΕΚΑΒ, που βρίσκονται ήδη στα χέρια των εμπειρογνωμόνων ένα νέο εύρημα, τμήμα της ατράκτου, ήρθε στο φως των ερευνών. Τα συντρίμμια βρέθηκαν στην τοποθεσία Φάρος, σε απόσταση 2-3 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο του νησιού. Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ναυαγοσωστικά και δύτες συνεχίζουν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες τις έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων μελών του πληρώματος και του κυριότερου τμήματος της ατράκτου.

    Υπό δυσχερείς συνθήκες οι έρευνες

    Τα ακριβή αίτια της πτώσης διερευνά η ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Μεταφορών. Μέλη της επιτροπής βρίσκονται από την Τρίτη στην Ικαρία ενώ το πόρισμα της αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου έξι μήνες.

    Όμως μόνον όταν γίνει η ανέλκυση της ατράκτου θα μπορέσουν να προσδιοριστούν και τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ενώ έως τώρα υπάρχουν μόνο σενάρια.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συντριβή του ελικοπτέρου αποδίδεται σε μηχανική βλάβη, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές εκείνη τη νύχτα ενώ οι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι με χιλιάδες ώρες πτήσεως στο ενεργητικό τους.

    Κομμάτια από το χείλος εκφυγής του έλικα και από το ένα πτερύγιο του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, τα οποία είναι παραμορφωμένα πιθανότατα από την πρόσκρουση, εντοπίστηκαν την Τετάρτη. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών όμως τα ερευνητικά σκάφη δεν μπόρεσαν να τα περισυλλέξουν κάτι που έγινε σήμερα.

    Η συσκευή Σόναρ της φρεγάτας Ναυαρίνο που παίρνει μέρος στις έρευνες εντόπισε σε τρία σημεία στα ανοιχτά της Ικαρίας μεταλλικούς όγκους στο βυθό, που εικάζεται ότι είναι τμήματα του Αγκούστα.

    Οι περιοχές αυτές έχουν χαρτογραφηθεί και οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτές.

    Τα χαράματα, σήμερα, τα σκάφη του λιμενικού, η φρεγάτα Ναυαρίνο, τα αλιευτικά, τα ναυαγοσωστικά και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα άρχισαν και πάλι να χτενίζουν τη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας, για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελικοπτέρου καθώς και των τεσσάρων μελών του: του κυβερνήτη Ευσ. Φωτιάδη, του συγκυβερνήτη Η. Λέντη, του γιατρού Μ. Σαφάντι και του νοσηλευτή Ι. Κουρόλη.Αν και πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ, οι συνθήκες είναι καλύτερες από χθες.

    Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης έδωσε κατεπείγουσα εντολή για προκαταρκτική εξέταση γύρω από τις συνθήκες και τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ προκειμένου να κινηθούν εάν χρειαστεί ποινικές διώξεις κατά των υπαιτίων.

    Επίσης ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να αναζητηθούν στοιχεία για τους φακέλους των δυο προηγουμένων ατυχημάτων που σημειώθηκαν σε ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, ερευνώντας αν υπάρχει ταυτότητα αιτίων και ζήτησε τα πρακτικά των επιτροπών προμήθειας και παραλαβής των συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

    Με ιστορικό βλαβών το ελικόπτερο

    Αλλωστε όπως αποδείχτηκε στην πορεία το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, είχε ιστορικό βλαβών.

    Ενα έγγραφο-βόμβα αποκαλύπτει ότι το ελικόπτερο είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον αριστερό κινητήρα, ενώ λίγους μήνες πριν από τη συντριβή του Αγκούστα οι χειριστές του είχαν αντιμετωπίσει μια σειρά βλαβών.

    Η πρώτη διαπιστώθηκε στις 21 Ιουνίου του 2002, οπότε είχε εντοπιστεί θραύση του σωλήνα συμπίεσης του εδράνου Νο 5 του αριστερού κινητήρα, αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα της ΗΕLITALIA. Tότε άρχισαν ενέργειες αποκατάστασης της βλάβης.

    Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 16 Ιουλίου παρουσιάζεται βλάβη στο ίδιο σημείο. Το ελικόπτερο αποδεσμεύεται για επιθεώρηση στις 20 του μήνα και διαπιστώνεται ρωγμή σε τμήμα του αγωγού εξαγωγής καυσαερίων το οποίο και αντικαθίσταται.

    Ομως την ημέρα που ξαναπετά σε αποστολές, διαπιστώνεται εκτεταμένη ρωγμή στον αγωγό εξαγωγής καυσαερίων, δηλαδή στο ίδιο σημείο. Το ελικόπτερο καθηλώνεται για δεύτερη φορά.

    Στις 25 Ιουλίου τεχνικός της Αγκούστα εντοπίζει κραδαασμούς υψηλής συχνότητας στον αριστερό κινητήρα και ζητά την αντικατάστασή του.

    Με ένα άλλο έγγραφο, η εταιρεία ΗΕLITALIA ενημερώνει το ΕΚΑΒ για μια σειρά από βλάβες που διαπιστώθηκαν στο μοιραίο ελικόπτερο λίγες ημέρες πριν από τη συντριβή του. Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια πτήσης και ενώ το ελικόπτερο πετούσε πλησίον της νήσου Ψαρά παρουσιάστηκε ένδειξη χαμηλής πίεσης λαδιού στο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος του ελικοπτέρου. Ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να το προσγειώσει στα Ψαρά.

    Και οι τρεις βλάβες σημειώθηκαν την ίδια ημέρα, στις 3 Φεβρουαρίου 2002.

    Ο πρόεδρος των πτυχιούχων μηχανικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Κλεάνθης Τρατάς δήλωσε ότι διαθέτουμε πολύ καλούς πιλότους, ενώ και τα ελικόπτερα είναι πολύ καλά, και έχουν τη δυνατότητα νυχτερινής πτήσης. Κατά τον πρόεδρο των μηχανικών της Ολυμπιακής, το ερώτημα είναι κατά πόσο εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα συντήρησης των ελικοπτέρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και κατά πόσο γίνεται σωστή διαχείριση των πτήσεων από την ιταλική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.

    Την λύπη του εξέφρασε ο Κ. Σημίτης

    Τη λύπη του για τους θανάτους που προκλήθηκαν από το πρόσφατο δυστύχημα του ΕΚΑΒ εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    ''Τρία δυστυχήματα είναι πολλά και χρέος μας είναι η απόλυτη δυνατή ασφάλεια των ανθρώπων. Πρέπει να περιορίσουμε τα περιθώρια του ανθρώπινου λάθους. Και πρέπει να υπάρξει αυστηρή λήψη προληπτικών μέτρων'', τόνισε ο κ. Σημίτης και υπενθύμισε σχετικά τόσο την πρωτοβουλία Στεφανή για έρευνα των συνθηκών ασφαλείας όσο και την πρωτοβουλία Κρουσταλλάκη.

    Οι ακρίτες να νιώθουν ασφάλεια

    Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για το χαμό των ανθρώπων στο τραγικό συμβάν.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών δεν πρέπει να νιώθουν ποτέ ανασφάλεια, γιατί τα πτητικά μέσα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν θα τους αφήσουν ποτέ ακάλυπτους.

    [04] Το. . . ρέκβιεμ του Κολούμπια

    Πηγή: ΝΕΤ 13/2/2003 7:40:00 μμ

    Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία του Κολούμπια, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πιλότοι της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν διαλυθεί στον αέρα. Η ΝΑΣΑ το μελετά μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, προσπαθώντας να φωτίσει τα αίτια του δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά αστροναύτες.

    Αυτόπτες μάρτυρες της συντριβής δύο Ολλανδοί πιλότοι

    Πρωινό 1ης Φεβρουαρίου. Το Κολούμπια έσχιζε ακόμα τον αέρα. Με ταχύτητα 22 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου ενώ μόλις 16 λεπτά χώριζαν το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο από την θριαμβευτική επάνοδο.Αντί αυτού, η έκρηξη!

    Πιο κοντά από οποιονδήποτε στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη στο Κολούμπια, δηλαδή 54 μόλις χιλιόμετρα πάνω από την γη, βρίσκονταν δύο Ολλανδοί πιλότοι που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση με ελικόπτερα Απάτσι, πάνω από το Τέξας.

    Ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες. . . Είδαν το Κολούμπια να γίνεται χιλιάδες πύρινα κομμάτια. Η στρατιωτική κάμερα απαθανάτισε τα τελευταία λεπτά και το ντοκουμέντο παραδόθηκε σήμερα στη ΝΑΣΑ και στην δημοσιότητα.

    Τα τελευταία δευτερόλεπτα του πληρώματος

    Οι επτά αστροναύτες του Κολούμπια έμειναν πιστοί στο καθήκον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Κι όμως, παρέμειναν απόλυτα ψύχραιμοι, ως σωστοί επαγγελματίες. Προσπάθησαν να εξακριβώσουν τι είχε συμβεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Χωρίς πανικό! Αυτά επισημαίνει ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής της ΝΑΣΑ, της επιτροπής που μπορεί ακόμα να μην μπορεί να εκδώσει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά αποφάνθηκε για τον επαγγελματισμό, και το κουράγιο των εφτά αστροναυτών.

    Από το Κολούμπια δεν απέμειναν παρά 15.000 κομμάτια, υπολείμματα σε σακούλες. Και η ηχογραφημένη η φωνή του κυβερνήτη του σκάφους ΡΙΚ Χάσμπαντ, απόλυτα ψύχραιμα να επιβεβαιώνει πως υπάρχει βλάβη και ότι η θερμοκρασία είχε ανέβει στους 15οο βαθμούς Κέλσιου και πως η πίεση είναι τρομακτική.

    Δεκαέξι λεπτά μετά το Κολούμπια σίγησε για πάντα.

    [05] Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    13/2/2003 5:17:00 μμ

    Πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους, και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από το χιόνι σε Αρκαδία, Ευρυτανία, Ηλεία, Φθιώτιδα και Εύβοια. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού οδικού δικτύου της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, επετράπη ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για το Αιγαίο, Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Η ΕΜΥ προβλέπει για αύριο ύφεση των καιρικών φαινομένων, ενώ από την Κυριακή θα έχουμε νέα επιδείνωση.

    Ζημιές στον Εβρο- Κατολισθίσεις στην Ηλεία

    Στον Έβρο, έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις αγροτικές καλλιέργειες, μετά την υποχώρηση τριών αναχωμάτων του ποταμού.

    Με ειδική επιστολή ο νομάρχης του Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης ζήτησε από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, να χαρακτηριστεί ο νομός ως "πλημμυροπαθής".

    Στο νομό επρόκειτο να μεταβεί σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Η επίσκεψη, όμως μετατέθηκε κατά μια ημέρα προκειμένου οι βουλευτές να συμμετέχουν στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το "ασυμβίβαστο" των βουλευτών.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε και νέες μεγάλες κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές της Ηλείας.

    Στο χωριό Αρίνη έγινε κατολίσθηση λόφο και παρέσυρε λιοστάσια, μια στάνη και μια αγροικία. Στη Καλλιθέα από κατολίσθηση κινδυνεύει να διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Αδρίτσαινας -Κρεστένων. Στο Βαρθολομιό ανεμοστρόβιλος διέλυσε στάνη και εξαφάνισε 30 πρόβατα.

    Η Νομαρχία Ηλείας με έγγραφό της στο ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά να μεταφερθεί ο οικισμός της Φρίξας στον οποίο οι καθιζήσεις συνεχίζονται.

    Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Αρκαδία, καθώς νέες μεγάλες κατολισθήσεις βυθίζουν τέσσερα χωριά στο δήμο Μεγαλόπολης.

    Οι κάτοικοι των χωριών Μακρυσίου , Τριποτάμου, Ραψομάτη και Χωρέμη, που ήδη πριν από μερικές ημέρες έζησαν τις πρώτες καταστροφές, νιώθουν την γη να "φεύγει" κάτω από τα πόδια τους.

    Οι γεωλόγοι ζήτησαν από τους κατοίκους του χωριού Φούσκαρη στα Λαγκάδια, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Σε λευκό κλοιό η Βόρεια Ελλάδα

    Χιόνια αναμένεται να πέσουν σήμερα στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανία και στη Θάσο. Καταιγίδες με έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στο Ηράκλειο ,στη Νάξο, στη Ρόδο, στη Λήμνο, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα και το Aργος.

    Aπό το πρωί xιονίζει και στη Θεσσαλονίκη καθώς και στις γύρω περιοχές, ενώ αντίθετα στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει και μάλιστα στην Καστοριά υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια.

    Κλειστός παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Πανόραμα - Χορτιάτης διεξάγεται με αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο προς Σέρρες και στο ορεινό δίκτυο της επαρχίας Λαγκαδά.

    Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και του χιονιού κλειστά θα παραμείνουν σήμερα αρκετά σχολεία του νομού, μετά από απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Στην Κεντρική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις είναι εντονότερες αλυσίδες χρειάζονται στους δρόμους που οδηγούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Πιερίας και της Ημαθίας, στα ορεινά των νομών Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας και στη βόρεια και κεντρική Χαλκιδική.

    Στη Δυτική Μακεδονία αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα αυτοκίνητα που κινούνται στο οδικό δίκτυο των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του νομού Κοζάνης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, κυρίως εξαιτίας του παγετού που σχηματίστηκε, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν σήμερα σ' ολόκληρη τη Μακεδονία είναι ιδιαίτερα χαμηλές καθώς νωρίς το πρωί στην Κοζάνη το θερμόμετρο έδειχνε -5, στη Φλώρινα -4 βαθμούς, στην Καστοριά -3 και μηδέν στη Θεσσαλονίκη.

    Πλημμύρες στη Κρήτη-Κινδύνευσαν πολίτες

    Στην Κρήτη, τρία άτομα κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από τι πλημμύρες που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη νύχτα το νησί.

    Στην περιοχή της Σητείας στις 1.30 τα ξημερώματα πλημμυρισμένο ποτάμι παρέσυρε ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα . Ο ένας εκ των δύο κατάφερε να βγει μόνος του από το αυτοκίνητο ενώ ο δεύτερος απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Και τα δυο άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σητείας.

    Εξάλλου παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στον οικισμό της Κνωσού όπου παρασύρθηκε από χείμαρρο ένα αυτοκίνητο και η γυναίκα η οποία το οδηγούσε κατάφερε μόνη της να απεγκλωβιστεί.

    Στο μεταξύ σε δέκα περίπου περιπτώσεις χρειάσθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια στην πόλη.

    Ταυτόχρονα ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη γεωργική παραγωγή καθώς και στις υποδομές ενώ σε αρκετές περιοχές η κυκλοφορία είναι δυσχερής λόγω των καθιζήσεων και των κατολισθήσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Ιδιαίτερο πρόβλημα από τις καθιζήσεις του οδοστρώματος υπάρχει σε 10 σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Ρεθύμνης όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία.

    [06] Ε.Λ.Α: νέα στοιχεία από παλιές δικογραφίες

    13/2/2003 4:43:00 μμ

    Τριανταπέντε παλαιές δικογραφίες που αφορούν σε χτυπήματα του ΕΛΑ από το 1988 έως το 1995 ανοίγουνε πλέον οι Εφέτες Ειδικοί Ανακριτές. Το υλικό παραδόθηκε χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεων. Ζερβομπεάκο και εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί για την άσκηση νέων συμπληρωματικών διώξεων εις βάρος των τεσσάρων προφυλακισθέντων ως μελών του Ε.Λ.Α. Οι δικογραφίες αυτές που αφορούν στην περίοδο 1988-1995 και είχαν σχηματιστεί κατά αγνώστων, αφορούν σε ενέργειες που είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση και δεν έχουν παραγραφεί.

    Και νέες συμπληρωματικές διώξεις για τους ''4'' του Ε.Λ.Α

    Πρόκειται κυρίως για εκρήξεις αλλά και μία δολοφονία αυτής του αστυνομικού Απόστ. Βέλλιου στις 19 Σεπτεμβρίου του 1994 (τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε λεωφορείο της αστυνομίας στον Περισσό όπου δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά, 10 αστυνομικού ελαφρά και δύο πολίτες επίσης ελαφρά).

    Με το άνοιγμα αυτών των δικογραφιών εκτιμάται ότι η έρευνα θα προσλάβει νέες διαστάσεις καθώς θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου αυτόπτες μάρτυρες των συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να δώσουν περισσότερα και σημαντικότερα στοιχεία.

    Από την αξιολόγηση αυτών των στοιχείων ενδεχομένως να προκύψουν και νέες συμπληρωματικές διώξεις για τους τέσσερις συλληφθέντες ως μέλη του Ε.Λ.Α. οι οποίοι βαρύνονται αυτή τη στιγμή μόνο με το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

    [07] ''Ευφάνταστα σενάρια'' τα περί ανασχηματισμού

    13/2/2003 4:38:00 μμ

    ''Είμαστε εδώ για τα δύσκολα'' τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως πάντα υπάρχουν προβλήματα αλλά η κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να τα επιλύει. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως δεν έχει εκφραστεί κλίμα δυσαρέσκειας από τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. ''Υπάρχει δυσαρέσκεια για την ελληνική στάση στο Ιράκ, υπάρχει δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ή έστω διατυπώθηκε κάποια εναλλακτική πρόταση'', αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών τα οποία συνεχώς η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει. Ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή αποχώρησης του κ. Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ''δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την παραγωγή ευφάνταστων σεναρίων. Ο κ. Σημίτης θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές''.

    [08] Δέκα χρόνια στον ''πιστολέρο'' αστυνομικό

    13/2/2003 4:12:00 μμ

    Ποινή κάθειρξης 10 ετών και τριών μηνών όπως και πρωτόδικα επέβαλε ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο στον πρώην αστυνομικό Αθανάσιο Χαλουλάκο για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 20χρονου φοιτητή Σωτήρη Κατσιώτη. Σε δηλώσεις του μετά την έκδοση της απόφασης ο Κατσιώτης υποστήριξε ότι αισθάνεται δικαιωμένος.

    Kανένα ελαφρυντικό

    Ο Χαλουλάκος τον Φεβρουάριο του 2000 είχε κάνει κατά τη διάρκεια περιπολίας σήμα για έλεγχο στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο φοιτητής με φίλους του.

    Οταν δεν σταμάτησαν είχε πυροβολήσει τον 20χρονο στη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη και να παραμείνει ανάπηρος.

    Το δικαστήριο ομόφωνα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Χαλουλάκο ο οποίος έχει αποταχθεί από το Σώμα.

    [09] Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ τη Δευτέρα

    13/2/2003 12:19:00 μμ

    Η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το Προξενικό Τμήμα στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία στην Ελλάδα, θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2003, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Προέδρων. Την ημέρα αυτή εορτάζονται τα γενέθλια των προέδρων Τζορτζ Ουάσιγκτον και Αβραάμ Λίνκολν, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

    [10] ''Το μέλλον της εργασίας'' επί τάπητος

    13/2/2003 6:51:00 μμ

    Τους τρόπους, με τον οποίο θα αυξηθεί η απασχόληση -ώστε το 2010 να έχουν δημιουργηθεί 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- συζητούν σε διήμερο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, το υπουργείο Εργασίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης δόθηκε έμφαση στην προώθηση της μερικής απασχόλησης και την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο στόχος πάντως, όπως επισήμανε ο Υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, πρέπει να εστιάζεται στην πλήρη και ποιοτική απασχόληση για όλους. Με την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν συμφωνούν τα συνδικάτα, και προτείνουν ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Στο συνέδριο απηύθυνε ομιλία και ο Αμερικανός διανοούμενος Τζέρεμι Ρίφκιν.

    Ζητούμενο ο κατάλληλος σχεδιασμός της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης

    Ο στόχος της πλήρους απασχόλησης είναι πάντα επίκαιρος, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου με τίτλο το "Το μέλλον της εργασίας. Βασικές προκλήσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης".

    Ο κ. Ρέππας επέμεινε στην προοπτική της πλήρους απασχόλησης και στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης (ΕΣΑ): τη δια βίου μάθηση και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

    Η Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Aννα Διαμαντοπούλου, μίλησε για την ευρωπαϊκή συμβολή για το μέλλον της εργασίας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι χρειάζεται μια νέα Στρατηγική Απασχόληση που να υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το 2010, με συστατικά στοιχεία την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνία της γνώσης.

    Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι από το 1997 ως το 2001 τα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ αυξήθηκαν ταχύτερα από τις ΗΠΑ ''αν και η κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη ενθάρρυνε τους πολίτες και δεν τους εξανάγκαζε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομενα''.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, έκανε λόγο για υποβάθμιση της εργασίας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ζήτησε τη θέσπιση ελάχιστων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε ο διεθνής ανταγωνισμός να μη λειτουργεί σαν μία διαρκής πίεση πάνω στον κόσμο της εργασίας.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανή -για τα μεταπολεμικά δεδομένα- ανεργία και προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της ευελιξίας θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα.

    Τηλε-παρέμβαση από τον Τζέρεμι Ρίφκιν

    Παρεμβαίνοντας, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης ο Αμερικανός διανοούμενος Τζέρεμι Ρίφκιν, υπογράμμισε ότι οι οικονομικές και κοινωνικές μέθοδοι των ΗΠΑ δεν πρέπει να αποτελούν ''μοντέλο'' για την ΕΕ.

    Σημείωσε ότι η πραγματική ανεργία στις ΗΠΑ προσεγγίζει το 10%, ενώ οι οικονομικές επιτυχίες της περιόδου Κλίντον έχουν υπονομευθεί από τον υπερβολικό δανεισμό και τη μηδενική αποταμίευση των νοικοκυριών.

    Ο κ. Ρίφκιν υπογράμμισε ότι η έκρηξη παραγωγικότητας που προκάλεσαν οι νέες τεχνολογίες δεν οδηγεί σε ''αναγέννηση'' αλλά σε κοινωνική ένταση: αποβάλλει μεγάλο τμήμα των εργατών από την παραγωγή, που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη ''νέα οικονομία''. Σημείωσε ότι η απασχόληση στα εργοστάσια στις ΗΠΑ έχει πέσει στο 17% του εργατικού δυναμικού και προέβλεψε ότι σε 20 χρόνια το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 5%.

    Ο κ. Ρίφκιν δεν περιορίστηκε σε επισημάνσεις, αλλά προχώρησε σε προτάσεις:

    Πρότεινε μείωση του εργάσιμου χρόνου με παράλληλη μείωση της φορολογίας κεφαλαίου, ώστε να μην τρωθεί η ανταγωνιστικότητα. Τη

    Μαζική ανάπτυξη της απασχόλησης στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες στη βιομηχανία και το εμπόριο.

    Πρότεινε μια συμφωνημένη ευελιξία στην παραγωγή, με τη δημιουργία "δεξαμενών" απασχολήσιμων -ειδικευμένων εργατών- που θα διατίθενται για ''έγκαιρη απασχόληση'' στις επιχειρήσεις, όταν αυτές χρειάζονται προσωπικό. Οι ''απασχολήσιμοι'' αυτοί, είπε, θα πρέπει να υποστηρίζονται και στο εισόδημα και στην κοινωνική ασφάλιση από το κοινωνικό σύνολο.

    Ο Αμερικανός διανοούμενος υπογράμμισε ότι οι 356 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν σήμερα πλούτο όσο το 40% της ανθρωπότητας. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία, κατέληξε, δεν υπήρξε τόση συγκέντρωση πλούτου αλλά και τέτοιο επίπεδο ανισοτήτων.

    Ο κ. Ρίφκιν διατύπωσε την πρόβλεψη ότι, αν προωθηθούν οι αλλαγές που πρότεινε, η ΕΕ μπορεί να αναδειχθεί σε μια από τις ηγετικές δυνάμεις στον κόσμο στην επόμενη εικοσαετία.

    Το συνέδριο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αύριο.

    Δείτε σχετικές ειδήσεις:

    Διεθνές Συνέδριο για το Μέλλον της Εργασίας

    [11] Η Πράσινη Βίβλος για την Επιχειρηματικότητα

    13/2/2003 5:30:00 μμ

    Η κατάργηση των εμποδίων για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ευρώπη, η εξισορρόπηση των κινδύνων επιχειρηματικότητας και η εξασφάλιση μιας δεκτικής κοινωνίας απέναντι στους επιχειρηματίες, αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της Πράσινης Βίβλου για την Επιχειρηματικότητα, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Ερκι Λιίκανεν, στο ευρωπαϊκό συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με θέμα: "Το Επιχειρηματικό Μέλλον της Ευρώπης". Ο κ. Λιίκανεν μίλησε για έλλειμμα επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα κριθεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). "Παρά τις εξωτερικές επιρροές, πρέπει να μπορέσουμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας για τις επιχειρηματικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους", δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος.

    Εμφαση στη συμβολή των ΜΜΕ

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην ευρωπαϊκή οικονομία, επισήμανε ωστόσο το έλλειμμα που υπάρχει σε σχέση με τις ΗΠΑ.

    Όπως είπε στις ΗΠΑ το ποσοστό των αυταπασχολούμενων φθάνει το 14% ενώ στην Ευρώπη μόλις το 4,5%. Αναφέρθηκε ωστόσο στην ιδιαίτερότητα της Ελλάδας, όπου το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων ξεπερνά το 20%.

    Στόχος, όπως είπε ο Υπουργός, είναι, μέχρι το 2010, η Ευρωπαϊκή οικονομία να καταστεί η ανταγωνιστικότερη και η πλέον ανοιχτή οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων που πάρθηκαν πέρσι στη Λισσαβόνα οι στόχοι που τίθενται είναι: πλήρης απασχόληση, σταθεροί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ (πάνω από 3% ετησίως) και συγχρόνως η ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή.

    "Συντηρούμε τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, όμως ταυτόχρονα τις μπολιάζουμε με νέα τεχνολογία, με νέα γνώση για να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανταγωνιστικότητας", είπε ο Υπουργός.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Λιίκανεν είπε επίσης ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα και σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, για να τονίσει ότι "η εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο αναδεικνύεται σε θέμα "κλειδί".

    Ανέφερε ότι η Πράσινη Βίβλος έχει στόχο να συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους στο να δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στην ΕΕ και κάλεσε της εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να "τείνουν ευήκοον ους" στα θέματα που αφορούν τις ΜΜΕ.

    Αναφέρθηκε και στην επιδιωκόμενη καθιέρωση της "Ημέρας Επιχειρηματικότητας" για να σημειώσει ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί επί Ελληνικής Προεδρίας.

    Αναφερόμενος στο σκοπό διοργάνωσης του σημερινού συνεδρίου ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι τα όποια συμπεράσματα εξαχθούν θα δώσουν τη δυνατότητα στο άτυπο συμβούλιο των αρμοδίων Υπουργών στις 14 Φεβρουαρίου (κι αυτό φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη) να τα επεξεργαστεί και να τα προωθήσει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Στη συνέχεια αυτά θα προωθηθούν στο Εαρινό Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, ώστε να παρθούν οι αποφάσεις που θα ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα, τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

    Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Στις προσπάθειες εναρμόνισης του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στην κατεύθυνση που χάραξαν οι αποφάσεις της Λισσαβόνας, ο Χάρτης των Μικρών Επιχειρήσεων και η Πράσινη Βίβλος για την Επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Ανδρέας Μιτσής, κατά την ομιλία του στο ευρωπαϊκό συνέδριο.

    Τόνισε ότι έμφαση δίνεται στην:

    Ελαχιστοποίηση του κόστους και των καθυστερήσεων στην εκκίνηση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η ριζική αναδιοργάνωση των διαδικασιών. Καλύτερη νομοθεσία και ένα ρυθμιστικό καθεστώς που να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), συγκριτικά με τις μεγάλες. Υποστήριξη (μέσω ειδικών προγραμμάτων) των ΜΜΕ για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού τους εξοπλισμού και την οργανωτική υποδομή τους. Πρόσβαση των ΜΜΕ στα όργανα άσκησης της εθνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής.

    Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μιτσής, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς προωθείται η εκπαίδευση και επιμόρφωση νέων ανθρώπων με στόχο την εμφύσηση σ' αυτούς του επιχειρηματικού πνεύματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση περί δημιουργίας Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας.

    Καίριας σημασίας, όπως τόνισε ο κ. Μιτσής, είναι και τα μέτρα στον φορολογικό τομέα και επ' αυτού υπάρχει συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για τη διαμόρφωση μιας δικαιότερης φορολογίας κατά την πώληση ή μεταβίβαση επιχειρήσεων.

    Αναφερόμενος ευρύτερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πόσο δυναμική θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία και ποια θα είναι η θέση της διεθνώς θα εξαρτηθεί από την επιτυχία που έχουμε κατά την τρέχουσα δεκαετία στην κατάκτηση των στόχων που έχουν τεθεί και αφορούν:

    την επιχειρηματικότητα

    την καινοτομία

    την ανταγωνιστικότητα και

    τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπου οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα παράγουν πλούτο ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα, νέες διαδικασίες παραγωγής και νέους τρόπους διανομής των προϊόντων τους.

    [12] Αυξηση των επιδοτήσεων προς Κύπρο εάν λυθεί το Κυπριακό

    13/2/2003 4:32:00 μμ

    Oι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Κύπρο την τριετία 2004-2006 θα φτάσουν τα 304 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει αύξηση των κοινοτικών δαπανών για την Κύπρο κατά 67 εκατ. ευρώ το 2004, 99 εκατ. ευρώ το 2005 και 138 εκατ. ευρώ το 2006. Τα κονδύλια αυτά, που θα αφορούν κυρίως την κατασκευή έργων υποδομής, θα διατεθούν από το περιφερειακό, γεωργικό και κοινωνικό ταμείο καθώς και από το Ταμείο Συνοχής.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσαρμογής της Κύπρου στη Συμφωνία του Σένγκεν, δηλαδή την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006.

    Αυτό προβλέπει η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας για την προσαρμογή των δαπανών της ΕΕ για τη διεύρυνση σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, που ελήφθη μετά από εισήγηση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό επιτρόπου Μικαέλε Σρέγιερ.

    Εξάλλου, προβλέπεται η αύξηση κατά 40% των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για την προεανταξιακή τους προετοιμασία, ενώ οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία θα διπλασιαστούν από τώρα έως το 2006.

    [13] Υιοθέτηση ελληνικής πρότασης περί τοξικομανίας

    13/2/2003 4:21:00 μμ

    Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Eλληνίδας ευρωβουλευτού Μένης Μαλλιώρη για την πρόληψη και μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την τοξικομανία. Με την έκθεσή της η κα Μαλλιώρη δίνει -μεταξύ άλλων- ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη δράσεων σε τοπικό επίπεδο και τη βαθμιαία προσέγγιση των τοξικομανών μέσω ειδικά εξοπλισμένων κινητών μονάδων. Οι μονάδες αυτές θα μετακινούνται στα σημεία που βρίσκονται οι χρήστες ώστε ν'αποκτήσουν άμεση επαφή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

    Εμβαθύνοντας σε ένα μείζον πρόβλημα

    Υποστηρίζοντας την έκθεση της κας Μαλλιώρη, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Byrne τόνισε οτι στόχος είναι ''να κινηθούμε εμείς προς τους χρήστες και όχι αυτοί προς εμάς''.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις της κας Μαλλιώρη οι κινητές μονάδες θα στελεχωθούν με επαγγελματίες της δημόσιας υγείας των οποίων η αποστολή θα είναι να παρέχουν πληροφορίες, συμβουλές, στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως αναλύσεις αίματος, θεραπευτική αγωγή και παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Οι εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες θα πρέπει να μπορούν να αντιδρούν άμεσα στα εμφανιζόμενα προβλήματα, ώστε να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα των χρηστών ναρκωτικών.

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αντιμετώπιση του σκληρού πυρήνα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τονίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο στα σημεία που συχνάζουν οι χρήστες αυτοί, οι οποίοι συνήθως αποφεύγουν την επαφή με τις αρχές.

    ''Εάν οι τοπικές κοινωνίες κλείσουν τα μάτια -λέει η έκθεση- είναι βέβαιο οτι οι χρήστες των ενδοφλέβιων ναρκωτικών δεν πρόκειται να επιδιώξουν οικειοθελώς την επαφή και να ζητήσουν βοήθεια.''

    Για το λόγο αυτό ενθαρρύνονται οι τοπικές κοινότητες (αστυνομία, προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και κοινωνικοί λειτουργοί) να λάβουν μέτρα ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες να υιοθετήσουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Τονίζεται επίσης οτι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τα εμπόδια που βρίσκουν οι χρήστες όταν αναζητούν βοήθεια και οτι θα πρέπει να δίνονται στους νέους ανθρώπους όλα ''τα καλά και τα κακά στοιχεία'' για κάθε ναρκωτικό. Ετσι θα μπορέσουν οι νέοι να δεχθούν όλα τα μηνύματα για τις ψυχικές και σωματικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν τα ναρκωτικά.

    Η κα Μαλλιώρη, μέσα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την προσέγγιση ''δουλειά στο δρόμο'' (street-work) είναι ιδιαίτερα πεπεισμένη για τα πλεονεκτήματα που έχει η βαθμιαία προσέγγιση. Τελικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι να πεισθούν οι χρήστες να υποβληθούν σε θεραπεία.

    Ειδική σημασία δίνεται στο χώρο υψηλού κινδύνου που είναι οι φυλακές. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΕ το ποσοστό των κρατουμένων που κάνει χρήση ναρκωτικών στις φυλακές ποικίλλει ανά φυλακή και χώρα μεταξύ 29% και 86%. Οι κρατούμενοι είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι σε ασθένειες που συνδέονται με τα ναρκωτικά λόγω της χρήσης κοινών συριγγών και βελόνων και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Για τη μείωση των βλαβών στις φυλακές η κα Μαλλιώρη προτείνει τη χορήγηση προφυλακτικών αλλά και απολυμαντικών για σύριγγες και βελόνες. Σημαντική είναι επίσης η προστασία της υγείας του προσωπικού των φυλακών το οποίο πρέπει να έχει την κατάλληλη κατάρτιση ώστε να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και τις κρίσιμες καταστάσεις που προκαλούνται από υπερβολική δόση.

    Παρουσιάζοντας την έκθεσή της η κα Μαλλιώρη τόνισε οτι η χρήση των ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διεθνώς, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπάρκεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

    Υπογράμμισε οτι η πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από την έκθεσή της αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί πιστεύει οτι μόνο μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ναρκωτικά μπορεί να είναι αποτελεσματική.

    [14] DAPHNE II κατά της βίας σε βάρος παιδιών και γυναικών

    13/2/2003 4:09:00 μμ

    Το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στη θέσπιση της δεύτερης φάσης του προγράμματος Κοινοτικής δράσης (2004-2008), σχετικά με την πρόληψη της βίας εις βάρος των παιδιών, των εφήβων και των γυναικών, αλλά και την προστασία των θυμάτων και των ομάδων κινδύνου (πρόγραμμα DAPHNE II). Ολες οι μορφές βίας, σημειώνεται στην κοινή πρόταση των δύο θεσμικών οργάνων της ΕΕ, είτε αφορούν την οικογένεια, είτε τα σχολεία κ.λπ., παραμένουν σημαντικού ενδιαφέροντος και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δραστικών ενεργειών για την καταπολέμηση. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στο γενικότερο στόχο προστασίας απο τη βία.

    Οι προτάσεις του Συμβουλίου υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζονται στην πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος DAPHNE I το οποίο λήγει στο τέλος του 2003.

    Τα προτεινόμενα μέσα είναι τα ακόλουθα:

    Εντοπισμός και ανταλλαγή χρηστών πρακτικών και πείρας. Χαρτογράφηση των ερευνών και των μελετών. Επί τόπου έργο με την εμπλοκή των αποδεκτών. Δημιουργία ανθεκτικών πολυτομεακών δικτύων. Κατάρτιση και σχεδιασμός εκπαιδευτικών πακέτων. Ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων αντιμετώπισης τόσο των δραστών όσο και των θυμάτων. Εκπόνηση και εφαρμογή δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στοχοθετημένες προς ορισμένους κύκλους, σχεδιασμός υλικού προς συμπλήρωση του ήδη υπάρχοντος ή προσαρμογή και χρησιμοποίηση του υφιστάμενου υλικού σε άλλες γεωγραφικές περιοχές ή για άλλες στοχοθετημένες ομάδες. Διάδοση των αποτελεσμάτων που απορρέουν απο το πρόγραμμα DAPHNE: προσαρμογή τους, μεταφορά και χρησιμοποίησή τους απο άλλους αποδέκτες ή άλλες γεωγραφικές περιοχές.

    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν δημόσιες ή ιδιωτικές οργανώσεις και ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών σε επίπεδο δημοτικής αρχής, πανεπιστημιακών τμημάτων και ερευνητικών κέντρων) που εργάζονται για την καταπολέμηση της βίας εις βάρος παιδιών, εφήβων και γυναικών ή για την προστασία απο τη βία ή για την παροχή στήριξης στα θύματα.

    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

    α) οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζονται στη συμφωνία ΕΟΧ.

    β) οι συνδεδεμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζονται στις ευρωπαϊκές συμφωνίες, στα πρόσθετα πρωτόκολλά τους και στις αποφάσεις των αντίστοιχων συμβουλίων σύνδεσης.

    γ) Η Κύπρος, η Μάλτα και η Τουρκία βάσει διμερών συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με αυτές τις χώρες.

    Για να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος στα σχέδια πρέπει να εμπλέκονται τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, να έχουν ανώτερη διάρκεια δύο ετών και να αποβλέπουν στους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 2.

    Περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο COM (2003) 61 τελικό της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    [15] Διαδικτυακός κόμβος για την ηλεκτρονική μάθηση

    13/2/2003 7:13:00 μμ

    Εναν ιστοχώρο αφιερωμένο στην ηλεκτρονική μάθηση έθεσε σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ''πύλη'' αυτή παρέχει πληροφορίες για τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, οπως το πρόγραμμα eLearning (2004-2006), αλλά και για συνδέσμους με εθνικές δημόσιες ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν. Επίσης στον ιστοχώρο αυτό ειδικοί θα καταθέτουν τις απόψεις τους για πολλά και διάφορα, θέματα όπως ο ψηφιακός αλφαβητισμός (''eliteracy'') ή η κατάσταση στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Ανακαλύψτε το elearning

    ''Η ηλεκτρονική μάθηση, δηλαδή η χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας για σκοπούς εκπαιδευτικούς αποτελεί σημαντική συνιστώσα της Οικονομίας της Γνώσης. Για την επίτευξη των στόχων που αποφάσισαν στη Λισαβόνα, πριν απο δυο χρόνια, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία της γνώσης, σημαντικές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδίως της γνώσης, σημαντικές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν στον τομέα της εκπαιδευσης και ιδώς της ηλεκτρονικής μάθησης ''δήλωσε η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της πύλης.

    Ο νέος ιστοχώρος απευθύνεται συνεπώς σε ένα ευρύ κοινό, τόσο σε χρήστες όσο και φορείς παροχής περιεχομένου. Αυτό θα επιτρέψει τη διάδοση των καλύτερων πρακτικών σε ο,τι αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών της επικοινωνίας στην εκπαίδευση θα επιτρέψει σε αυτούς που τον επισκέπτονται να αναζητούν τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και να έρχονται σε επαφή με τους υπεύθυνους.

    Τώρα για παράδειγμα, παρουσιάζεται στον ιστοχώρο ένα σχέδιο που επικεντρώνεται στη χρήση των τεχνολογιών της επικοινωνίας για την προετοιμασία της επανένταξης των φυλακισμένων και για την παροχή συμβουλών υγείας προς αυτούς.

    Ο ιστοχώρος ''elearning'' της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους υλοποίησης άλλων σχεδίων να έρθουν σε επαφή με αυτούς που είχαν την ιδέα για το σχέδιο και να αντλήσουν ιδέες για άλλες πρωτοβουλίες.

    Ενα άλλο παράδειγμα χρήσης του ιστοχώρου: παρέχει πρόσβαση στις εθνικές πολιτικές προώθησης της ηλεκτρονικής μάθησης όχι μόνο των δεκαπέντε κρατών-μελών, αλλά και των υποψηφιων χωρών και των χωρων-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

    Ο ιστοχώρος θα περιέχει επίσης πληροφορίες για τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και ένα γλωσσάριο με τους σχετικούς όρους.Στις ιστοσελίδες που θα αφορούν τις κοινοτικές πολιτικές, θα μπορεί κανείς να συμβουλευτεί το σύνολο των σχετικών κειμένων για την ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope).

    Σχετικά links:

    http://www.elearningeuropa.info/

    [16] Προσοχή στις διαφημίσεις εμφυτευμάτων στήθους λέει η ΕΕ

    13/2/2003 6:15:00 μμ

    Την απαγόρευση της άμεσης διαφήμισης για εμφυτεύματα στήθους καθώς και των εγχειρήσεων για την τοποθέτησή τους, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση της έκθεσης της Βρετανής σοσιαλίστριας ευρωβουλευτού κας Catherine Stihler. Mε την έκθεση της κας Stihler, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Προστασίας των Καταναλωτών, τονίζεται ότι οι δημόσιες αρχές υγείας σε κάθε χώρα- μέλος θα πρέπει να παρέχουν στο κοινό αντικειμενική και μη εμπορική πληροφόρηση.

    Πρόταση για σύσταση Εθνικών Μητρώων Εμφυτευμάτων Σιλικόνης

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ - εξαιρουμένης της Γαλλίας- δεν θέτουν κανέναν περιορισμό στη χρησιμοποίηση εμφυτευμάτων στήθους από σιλικόνη.

    Στη Γαλλία μία τέτοια χρήση έχει περιορισθεί από το 1992. Το 1995 απαγορεύθηκαν όλα τα εμφυτεύματα στήθους, εκτός από εκείνα που περιέχουν φυσικό διάλυμα χλωριούχου νατρίου. Για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σιλικόνης -στη Γαλλία πάντα- οι χειρούργοι οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης σε περίπτωση συγκεκριμένων ιατρικών αναγκών, όπως είναι η ανάπλαση μετά από μαστεκτομή.

    Αναφερόμενη στις υπόλοιπες χώρες-μέλη, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής επί της οποίας βασίζεται η έκθεση Stihler, είναι καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα, με μη δεσμευτικές για τις χώρες-μέλη προβλέψεις.

    Μέσω της ψηφοφορίας της 13 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν να συνοδεύεται η πλαστική χειρουργική με σαφείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους υγείας. Τονίζουν επίσης ότι εμφυτεύματα σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 18 ετών θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο για ιατρικούς λόγους.

    Προτείνουν την υποχρεωτική καταγραφή στην ΕΕ των επεμβάσεων σε ένα Εθνικό Μητρώο Εμφυτευμάτων Στήθους σε κάθε κράτος-μέλος. Ζητούν από τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στο Διεθνές Μητρώο Εμφυτευμάτων Στήθους (ΙΒΙR). Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φρονεί ότι τα Εθνικά Μητρώα Εμφυτευμάτων στήθους έχουν θεμελιώδη σημασία για την ανιχνευσιμότητα, η οποία αφορά τόσο στους κατασκευαστές-παραγωγούς όσο και στους ασθενείς, ιδίως σε περίπτωση ελαττωματικών εμφυτευμάτων.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι κατά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ισχύουσες διατάξεις για την προστασία του ιδιωτικού περιβάλλοντος, η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων να τυγχάνει εμπιστευτικής μεταχείρισης, η δε πρόσβαση στα μητρώα να είναι περιορισμένη και επίσης εμπιστευτικού χαρακτήρα.

    [17] Σχέδιο επιτάχυνσης για την ''Κοινωνία της πληροφορίας''

    13/2/2003 4:58:00 μμ

    Στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Κοινωνία της πληροφορίας'' μέσω ενός σχεδίου επιτάχυνσης, ενός CRASH προγράμματος για το 2003 αναφέρθηκε σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Για τη διαμόρφωση του CRASH προγράμματος 2003 προωθήθηκε μία διαδικασία εντατικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο της οποίας οι φορείς πρότειναν έργα που προτίθενται να προκηρύξουν ή και να υλοποιήσουν μέσα στο 2003.

    Ζητούνται πιο εντατικοί ρυθμοί επεξεργασίας των έργων

    Οπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης από τη διαδικασία διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου προγράμματος, προέκυψε κατάλογος 162 έργων συνολικού προϋπολογισμού 582 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκηρυχθούν ή και να υλοποιηθούν μέσα στο 2003.

    Εφόσον οι αρμόδιοι φορείς προχωρήσουν την επεξεργασία με ταχύτερους ρυθμούς και τα φέρουν στον επιθυμητό βαθμό ωριμότητας, η προτεραιότητα υλοποίησης των έργων μπορεί εγκαίρως να μεταβληθεί.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για το 2003 και τον πίνακα έργων που καταρτίστηκε από την εφαρμογή της διαδικασίας του CRASH Προγράμματος αναμένεται έως το 2003, τα ενταγμένα για χρηματοδότηση έργα να είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,336 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 47% του συνόλου του προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ οι νέες εντάξεις έργων θα αυξηθούν κατά 77% σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό των έως σήμερα ενταγμένων έργων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Αθανάσιος Πουλιάδης ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του Γ' ΚΠΣ, ώστε η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Οπως τόνισε το κράτος πρέπει να γίνει μέσα από το Γ' ΚΠΣ και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ''Κοινωνία της Πληροφορίας'' ο κύριος φορέας εφαρμογών πληροφορικής και ψηφιακού περιεχομένου.

    Απαιτείται η συστράτευση όλων των δυνάμεων τόνισε ο κ. Πουλιάδης, των φορέων και των θεσμικών οργάνων που διαχειρίζονται και υλοποιούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά και όλων των κοινωνικών ομάδων.

    Επίσης, ανέφερε ότι για το έργο αυτό, απαιτείται ένα υπουργείο πληροφορικής και τεχνολογίας για να μελετά, συντονίζει, επιβλέπει, υλοποιεί, λειτουργεί, επεκτείνει και αναβαθμίζει την τεχνολογική υποδομή της χώρας μας σε βάθος μιας δεκαετίας.

    [18] Ιράκ: Εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών

    13/2/2003 7:35:00 μμ

    Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, όπου την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης των επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για το ιρακινό οπλοστάσιο. Την ίδια ώρα, νέο έναυσμα στην εκστρατεία των ΗΠΑ ότι το Ιράκ παραβιάζει τις αποφάσεις για τον αφοπλισμό του, δίνει η γνωμοδότηση ανεξάρτητων ειδικών ότι οι πύραυλοι "Αλ Σαμούντ 2" του Ιράκ έχουν μεγαλύτερο επιχειρησιακό βεληνεκές απ' αυτό που επιτρέπεται βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.Την άποψη των εμπειρογνωμόνων, αμφισβήτησε ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, τονίζοντας ότι το βεληνεκές των ιρακινών πυραύλων βρίσκεται εντός των ορίων που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ.

    Εμμένουν στις θέσεις τους Βρετανία-Γερμανία

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη στο Ιράκ πυραύλων με βεληνεκές μεγαλύτερο του επιτρεπομένου από τον ΟΗΕ, θα συνιστά παραβίαση της απόφασης 1441. Ο Τόνι Μπλερ, τόνισε πάντως ότι θα περιμένει την έκθεση που θα παρουσιάσουν αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι επικεφαλής των επιθεωρητών πριν τοποθετηθεί επί του θέματος.

    Από την άλλη πλευρά ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο της χώρας του, τόνισε ακόμα μία φορά, ότι η χώρα του θα κάνει το παν για να αφοπλιστεί ειρηνικά το Ιράκ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. "Ισως να είναι σε θέση να αναπτύξει άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Γι' αυτό πρέπει οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αφεθούν να συνεχίσουν το έργο τους", είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας όμως, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είναι δικτάτορας και όλοι επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτόν.

    Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ, απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση ενός διεθνούς οργανισμού για τον έλεγχο και την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, με στόχο την διευθέτηση της ιρακινής κρίσης.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ υποστήριξε ότι τα συστήματα ιρακινών πυραύλων αλ-Σάμουντ 2 και αλ-Φάταχ "δεν είναι απαγορευμένα" και η υπέρβαση κατά "12 ως 15 χλμ." του επιτρεπόμενου βεληνεκούς τους, έχει δηλωθεί από το Ιράκ στην έκθεση την οποία υπέβαλε στον ΟΗΕ, στις 7 Δεκεμβρίου.

    Την Τετάρτη, νέα ρήξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προκάλεσε το ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αρχικά, οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για γνήσιο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, αργότερα, ωστόσο, υποστήριξαν ότι παρά την αυθεντικότητα του μηνύματος, δεν μπορεί να υπάρξει άμεση συσχέτιση του δικτύου της Αλ Κάιντα με τη Βαγδάτη και το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    Στο νέο μήνυμα του, το οποίο μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, καλεί όλους τους μουσουλμάνους να επιτεθούν κατά των ΗΠΑ και των διαβολικών συμμάχων τους.

    Την Δευτέρα η άτυπη Σύνοδος της Ε.Ε. - η ελληνική πρωτοβουλία

    Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άτυπη συνάντηση κορυφής των 15 στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, μετά την επιστολή Μπλερ προς τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία τους καλεί να μην αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

    Στην επιστολή του Βρετανού Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι, αν και ο πόλεμος αποτελεί την έσχατη λύση, ωστόσο κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να τον αποκλείσει, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίος, για να διασφαλιστεί το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ενόψει της άτυπης συνάντησης κορυφής, την Κυριακή το πρωί αναχωρεί για τις Βρυξέλες, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Σημίτης έχει ήδη προγραμματίσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ρομάνο Πρόντι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα. Υπάρχει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο ποίος έχει προσκληθεί από την Ε.Ε., προκειμένου να μιλήσει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, για την κρίση στο Ιράκ.

    ''Δεν μπορεί οι 15 ηγέτες να συζητούμε για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να μην συζητούμε για τον πόλεμο'', υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε παρέμβασή του σήμερα προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη συνάντηση των 15 στις Βρυξέλλες.

    ''Το να μην συζητούμε δεν προφυλάσσει από κάτι την Ε.Ε., αντίθετα την αφήνει έκθετη στην κατακραυγή των λαών''. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι ακόμα και αν δεν προκύψει κοινή θέση ''επειδή κάποιοι δεν θέλουν να προκύψει κοινή θέση, και πάλι κέρδος θα είναι η συζήτηση''. Ο κ. Σημίτης αποκάλυψε πως η Ελληνική Προεδρία έχει επεξεργαστεί ορισμένες προτάσεις συμβιβαστικών λύσεων τις οποίες θα παρουσιάσει στην πορεία της συζήτησης.

    Ο Κώστας Σημίτης επικοινώνησε με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και πρόκειται να επικοινωνήσει απόψε και με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ. Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολία ως προς το αν θα υποβληθεί αίτηση για τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επ' αυτού ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναπτυχθεί μια ''μάχη τακτικής'' καθώς οι ΗΠΑ θέλουν την επιβεβαίωση του Συμβούλιο Ασφαλείας πως το Ιράκ δεν συμμορφώνεται, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα θέλουν περισσότερο χρόνο για τον έλεγχο της συμμόρφωσης ή μη του Ιράκ.

    ''Σ' αυτή τη συγκυρία φαίνεται ότι όλοι διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη προβολής βέτο'' είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επισήμανε πως η Ελληνική Προεδρία έχει πολύ προσεκτικά κινηθεί ώστε να μην δώσει την εντύπωση ότι στην άσκηση των καθηκόντων της στηρίζει τη μία ή την άλλη πλευρά.

    Διπλωματικές προσπάθεις των ΗΠΑ για δεύτερη απόφαση

    Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που να εγκρίνει την χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ, γεγονός που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διατύπωνε τη γνώμη ότι ο ΟΗΕ κινδυνεύει να δείξει ότι δεν είναι πλέον ''χρήσιμος'' αν δεν μπορέσει να ενεργήσει απέναντι στο Ιράκ.

    Η Ρωσία πάντως ξεκαθάρισε σήμερα ότι συντάσσεται με τη Γαλλία και αν χρειασθεί, θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν.

    Την Τετάρτη, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε, η αντιαεροπορική άμυνα στην Ουάσινγκτον, ενώ ανάλογα μέτρα ελήφθησαν και στο Λονδίνο, καθώς εκφράζονται φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα. Ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο οποίο εκφράζει την επιθυμία του να πεθάνει σε μια επίθεση αυτοκτονίας.

    Σήμερα, η "Ουάσιγκτον Ποστ" αποκαλύπτει ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δρουν εδώ και εβδομάδες στο Ιράκ, εγκαθιστώντας μηχανισμούς επικοινωνίας που θα διευκολύνουν μια εισβολή, ενώ αναζητούν και Ιρακινούς που θα είναι πρόθυμοι να συνεργασθούν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την ανατροπή του Σαντάμ.

    Η κρίση ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου

    Τέλος, στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 28 μηνών ''πέταξαν'' οι τιμές του πετρελαίου καθώς κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράκ και τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70.

    Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έφτασε σήμερα στην αγορά της Νέας Υόρκης τα 36,10 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας αύξηση 33 σεντς από χθες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τον επόμενο μήνα οι τιμές του μαύρου χρυσού θα κυμαίνονται από 30 έως 40 δολάρια το βαρέλι.

    Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας στα 269,8 εκατομμύρια, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1975, σύμφωνα με στοιχεία της Energy Information Administration του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 30% από τον περασμένο Δεκέμβριο και οι αναλυτές προβλέπουν ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ θα πυροδοτήσει νέες αυξήσεις.

    [19] Αμερικανικούς στόχους απειλεί η Β. Κορέα

    13/2/2003 7:03:00 μμ

    Λάδι στη φωτιά, στο θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας, ρίχνει η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της, ότι η Πιονγιάνγκ, αν προκληθεί, έχει τη δυνατότητα να πλήξει αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας το δικαίωμα αυτοάμυνας της χώρας. Μεγάλη είναι η αντίδραση της Β. Κορέας κατά της απόφασης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να θέσει την Τετάρτη το θέμα του πυρηνικού της οπλοστασίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιστροφή στις συνομιλίες ζητεί η Ιαπωνία, ενώ ''αντιπαραγωγική'' θεωρεί την παραπομπή του θέματος στον ΟΗΕ η Ρωσία. Η αδυναμία δράσης απέναντι στο Ιράκ μειώνει την αξιοπιστία απέναντι στην Πιονγιάνγκ, δηλώνουν Μπλερ και Χάουαρντ.

    Εμπλοκή και των γειτονικών χωρών σε πιθανή σύρραξη

    "Οπου κι αν βρίσκονται μπορούμε να επιτεθούμε", προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο Ρι Κουάνγκ Χιοκ, ανώτατος αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση πολέμου οι γειτονικές στην κορεατική χερσόνησο χώρες θα εμπλακούν αναπόφευκτα στη σύρραξη. Οι δηλώσεις του Χιόκ εντάσσονται στα πλαίσια της συνεχιζόμενης αδιάλλακτης στάσης της Β. Κορέας, η οποία αγνοεί τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για συμμόρφωση της με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών εφαρμογών.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί δήλωση του υποδιευθυντή του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρι Πιονγκ-Γκαπ, σε συνέντευξή του στις 6 Φεβρουαρίου στη βρετανική εφημερίδα Guardian, πως η χώρα του ενδέχεται να πλήξει προληπτικά πρώτη τις αμερικανικές δυνάμεις αντί να περιμένει μια επίθεση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Την ίδια ημέρα, σε άρθρο της η εφημερίδα "Ροντόνγκ Σινμούν", προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον των πυρηνικών της εγκαταστάσεων θα οδηγήσει σε ''ολοκληρωτικό πόλεμο''.

    Η Β. Κορέα, έχει αποφασίσει να τεθούν σε ''κανονική λειτουργία'' οι πυρηνικές μονάδες, με την πρόφαση της ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς έχει αποχωρήσει από την συμφωνία για την χρήση πυρηνικής ενέργειας και προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    Διεθνείς αντιδράσεις για τη στάση της Πιονγιάνγκ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η ιαπωνική κυβέρνηση ζητεί από τη Βόρεια Κορέα να πάρει στα σοβαρά την απόφαση της ΙΑΕΑ, η οποία την καλεί να συμμορφωθεί, και να προβεί σε γρήγορες κινήσεις προς μια "ταχεία και επαληθεύσιμη καταστροφή του προγράμματος πυρηνικών όπλων". Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η Ιαπωνία θα εργαστεί για μια ειρηνική ρύθμιση.

    ''Πρόωρη και αντιπαραγωγική'' χαρακτήρισε η Ρωσία την παραπομπή από την ΙΑΕΑ του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ρωσία, η οποία απείχε μαζί με την Κούβα από τη χθεσινή ψηφοφορία με την οποία αποφασίστηκε η παραπομπή του ζητήματος, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτή η κίνηση δεν συμβάλλει στον "εποικοδομητικό διάλογο εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών", προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι υπέρ μιας διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

    Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αυστραλός ομόλογός του Τζον Χάουαρντ δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη ότι η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράκ θα μειώσει την αξιοπιστία της για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Β. Κορέας.

    "Η αδυναμία που δείχνουμε αυτήν την στιγμή απέναντι στο Ιράκ θα ζημιώσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που θέτει η Βόρεια Κορέα'', δήλωσε ο Μπλερ.

    Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ''πιστεύει πολύ σθεναρά ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Β. Κορέα δρα κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι ότι είδε την σύγχυση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράκ''.

    [20] Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μ. Βρετανία

    13/2/2003 7:38:00 μμ

    Η Βρετανία αντιμετωπίζει μια πραγματική και σοβαρή τρομοκρατική απειλή, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ την Πέμπτη, δύο ημέρες μετά τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας για μια ενδεχόμενη επίθεση στη χώρα. Στο μεταξύ, δύο άντρες συνελήφθησαν κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ενώ τμήματα του αεροδρομίου Γκάτγουϊκ έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

    Συλλήψεις δύο υπόπτων κοντά στο Χίθροου

    ''Ο πληθυσμός πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά δεν πρέπει να πανικοβάλλεται'', τόνισε ο Μπλάνκετ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία.

    "Θα δώσουμε στον κόσμο τις πληροφορίες που χρειάζεται για να προστατευτεί και να προστατεύσει τους άλλους. Όμως θα αποφύγουμε να ανησυχήσουμε τους ανθρώπους χωρίς λόγο και να προκαλέσουμε αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που εξυπηρετούν στο σκοπό των τρομοκρατών'', πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

    Δύο άντρες συνελήφθησαν την Πέμπτη στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου από την Τρίτη έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο μια επίθεσης, ανακοινώθηκε από την Σκότλαντ Γιάρντ. Πρόκειται για ένα απλό προληπτικό μέτρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία των συλλήψεων αυτών.

    Επιπλέον, τμήματα βόρειου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Γκάτγουϊκ εκκενώθηκαν και οι πτήσεις ανεστάλησαν για λόγους ασφαλείας, λίγο μετά τις 14.00 ώρα Γκρίνουϊτς (16.00 ώρα Ελλάδος).

    [21] Συνέχεια βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν

    13/2/2003 6:26:00 μμ

    Αφγανοί αξιωματούχοι και χωρικοί έκαναν λόγο την Πέμπτη για νέους θανάτους αμάχων από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων όπου υπάρχουν υποψίες ότι κρύβονται μαχητές Ταλιμπάν, αλλά αμερικανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν για θανάτους αμάχων. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων συνταγματάρχης Ρότζερ Κίνγκ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι αρκετοί πιθανολογούμενοι μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς στην ορεινή επαρχία Χελμάντ, οι οποίοι ακολούθησαν τα πυρά που δέχθηκαν αμερικανοί στρατιώτες.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επαρχία Χελμάντ δήλωσε προς το Ρόιτερ ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί μεταξύ των αμάχων από τους τελευταίους βομβαρδισμούς, το βράδυ της Τετάρτης, μετά το θάνατο τουλάχιστον 17 αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών από τις επιθέσεις που άρχισαν την Κυριακή.

    Ένας χωρικός δήλωσε ότι είδε τα πτώματα οκτώ ανθρώπων, όλα μέλη μίας οικογένειας, που σκοτώθηκαν από την χθεσινοβραδινή επίθεση με βόμβες ενός αμερικανικού Β-52 και ενός μαχητικού AC-130,στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.

    [22] Έτοιμος να διορίσει πρωθυπουργό φέρεται ο Αραφάτ

    13/2/2003 6:22:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συμφώνησε στο διορισμό πρωθυπουργού ο οποίος θα επιληφθεί των παλαιστινιακών υποθέσεων, στα πλαίσια ειρηνευτικού σχεδίου, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι και διπλωμάτες. Οι ίδιοι ανέφεραν πως ο Γιάσερ Αραφάτ, δεχόμενος πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, έδωσε την συγκατάθεσή του σε επιστολή προς τον Τόνι Μπλερ, πριν από τις συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο μήνα.

    Ωστόσο, καθώς άλλα σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου παραμένουν ανεπίλυτα δεν φαίνεται επικείμενος ένας τέτοιος διορισμός. Ο Αραφάτ αντιστεκόταν στον διορισμό πρωθυπουργού προφανώς φοβούμενος πως μία τέτοια ενέργεια θα αποδυνάμωνε την θέση του.

    ''Η επιστολή έλεγε για πρώτη φορά ότι ο Αραφάτ αποδέχεται χωρίς επιφυλάξεις το σχέδιο καθώς και όλα τα στάδια, που αναφέρονται στο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ενός πρωθυπουργού'', ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την ΕΕ, κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

    [23] Φιλιππίνες: Πολύνεκρες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ανταρτών

    13/2/2003 5:38:00 μμ

    Στη νήσο Μιντανάομ των Φιλιππίνων, τουλάχιστον 150 Μουσουλμάνοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τριήμερης επιχείρησης των Ένοπλων Δυνάμεων. Τέσσερις στρατιώτες και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις καταδίωκαν τους αντάρτες σε τρεις επαρχίες μετά από την επιδρομή στο οχυρό τους, στα περίχωρα της πόλης Πίκιτ, με βόμβες, ρουκέτες και πυρά πυροβόλων, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.

    Οι στρατιώτες διέσωσαν 10 χωρικούς που χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες οι αντάρτες του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μορό καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν.

    Το Μέτωπο υπολογίζεται ότι έχει περίπου 12.000 μαχητές στο Μιντανάο και είναι η μεγαλύτερη από τις οργανώσεις που μάχονται για ένα ισλαμικό κράτος στην χώρα, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία ρωμαιοκαθολικοί.

    Υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατηγορήσει το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο για διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάϊντα.

    Οι τριήμερες συγκρούσεις, μεταξύ χιλιάδων κυβερνητικών στρατιωτών και περίπου 2.000 ανταρτών, έγιναν αιτία περίπου 32.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    [24] Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση κατά Σαρόν

    13/2/2003 5:28:00 μμ

    Το Ισραήλ επέκρινε σήμερα την ετυμηγορία του βελγικού ανώτατου δικαστηρίου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μπορεί να δικαστεί στο Βέλγιο για εγκλήματα πολέμου, τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε, όταν θα πάψει να έχει πολιτικό αξίωμα. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Μπένιαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Βέλγο πρεσβευτή και του διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση, ενώ ο πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το βασιλιά του Βελγίου. Στο μεταξύ, ναυάγησε άλλη μια προσπάθεια του Σαρόν να βρει κοινά σημεία με το φανατικό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε δώσει εντολή στον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Βέλγιο να επιστρέψει στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις. Εκπρόσωπος του Κατσάβ αναφέρει σε δήλωσή του ότι ο πρόεδρος ''απορρίπτει εντελώς το ηθικό δικαίωμα του Βελγίου να προσαγάγει σε δίκη Ισραηλινούς ηγέτες και αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού''.

    ''Αυτοί που μας κατηγορούν θα κάνουν καλά να κοιτάξουν τις δικές τους πράξεις στο παρελθόν'', τόνισε.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες κατά του Σαρόν και αξιωματικών του στρατού διατυπώθηκαν από συγγενείς Παλαιστινίων προσφύγων που σκοτώθηκαν το 1982 κατά την διάρκεια των σφαγών στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, κοντά στη Βηρυτό.

    Χριστιανοί Φαλαγγίτες του Λιβάνου σκότωσαν εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα στρατόπεδα ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα κατηγορούνται ότι τήρησαν παθητική στάση και δεν επενέβησαν. Ο Σαρόν, σύμφωνα με μία ισραηλινή επιτροπή που έκανε έρευνες για την περίοδο εκείνη, έφερε πολιτική και έμμεση ευθύνη, αφού την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Αμυνας.

    [25] Αντιδράσεις από την αύξηση των επιτοκίων

    13/2/2003 6:02:00 μμ

    Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στον τραπεζικό κόσμο αλλά και τους δανειολήπτες, η απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αδικαιολόγητη, χαρακτήρισε την κίνηση της τράπεζας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η ΓΣΣΕ για πρόκληση των εργαζομέμων.

    Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την αύξηση η κυβέρνηση

    "Δεν δικαιολογείται η απόφαση αυτή για την αύξηση των επιτοκίων, την ώρα που η τάση στην Ευρώπη είναι τελείως αντίθετη", τόνισε ο κ. Φλωρίδης, που σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα είναι απολύτως θετικές.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι ευρέως γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα μείωσε τα επιτόκια.

    Ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες είναι μια ακόμα απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα προς όφελος της Οικονομίας.

    Για πρόκληση των εργαζομένων που υπονομεύει την οικονομία και την λαϊκή αποταμίευση κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σε σημερινή της ανακοίνωση.

    Η επιλεκτική και υπέρογκη αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών επιβαρύνει υπέρογκα τους δανειολήπτες αυτών των κατηγοριών, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

    Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν την αύξηση των επιτοκίων χορήγησης στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια οι καταναλωτικές οργανώσεις και οι επιχειρηματικοί φορείς.

    Σημειώνεται, ότι οι καταναλωτικές οργανώσεις προτείνουν να αποσύρουν οι καταναλωτές τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες, που προχωρούν σε αύξηση επιτοκίων.

    Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας ζητά να άρει τη σχετική απόφαση η Alpha Bank διότι με την απόφαση θα ευθυγραμμιστούν και οι άλλες τράπεζες προκαλώντας γενικότερη αναστάτωση στην αγορά.

    Ήδη, ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας που φερόταν να ακολουθεί την Alpha, ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, που σε σημερινή ανακοίνωση της Διοίκησης, σημειώνεται ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα εκτιμήσει το θέμα αναπροσαρμογής των επιτοκίων, μετά τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    [26] Τέλος το ''κεφάλαιο'' Κακιούζης από την ΑΕΚ

    13/2/2003 7:20:00 μμ

    Οριστικά παρελθόν αποτελεί πλέον για την ΑΕΚ ο Μιχάλης Κακιούζης. Ο διεθνής φόργουορντ χάρισε στην "Ένωση" τα 54 εκ. δραχμές που του οφείλονταν, κάτι που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του παίκτη, στον αντιπρόεδρο της "κιτρινόμαυρης" ΚΑΕ, Γιάννη Γρανίτσα. Μάλιστα, ο παίκτης ανήκει και επίσημα από το μεσημέρι της Πέμπτης ,στο δυναμικό της ιταλικής Σιένα, που ανακοίνωσε την απόκτησή του, δίνοντας έτσι τέλος σε ένα σίριαλ που διήρκεσε αρκετές ημέρες.

    [27] Στο νοσοκομείο με πνευμονία ο Κατσουράνης

    13/2/2003 7:02:00 μμ

    Στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντινάν" νοσηλεύεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Κώστας Κατσουράνης, καθώς οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν συμπτώματα πνευμονίας. Ο διεθνής μέσος της ΑΕΚ τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρήθηκε από υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει μέρος στις προπονήσεις της ομάδας. Σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις, ο Κατσουράνης θα πάρει εξιτήριο σε περίπου πέντε ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει το παιχνίδι με την Ξάνθη, αλλά και την πρώτη συνάντηση με τη Μάλαγα για τους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο, τα προβλήματα για τον προπονητή της "Ένωσης" δεν σταματούν εδώ.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν θα έχει στην διάθεση του ενόψει του αγώνα με την ομάδα της ακριτικής πόλης, τόσο τους τραυματίες Χιώτη και Καψή, όσο και τους τιμωρημένους Ζαγοράκη, Ναλιτζή και Γεωργέα.

    Επιπλέον, εκτός μάχης είναι και ο Βάλτερ Σεντένο, που βρίσκεται με την εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Ιλια Ιβιτς, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση.

    [28] ''Η καταστροφή της Πομπηίας'' σε καμβά

    13/2/2003 7:38:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Έκθεση ζωγραφικής της Teresa Cladis, με τίτλο "Η καταστροφή της Πομπηίας, 79 π.Χ." διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην έδρα του (Τενέδου 27, Αθήνα). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003, ώρα 7.30 μ.μ., παρουσία της καλλιτέχνιδας. Θα προλογίσει η κριτικός και ιστορικός τέχνης, καθ. Κατερίνα Δεμέτη. Η έκθεση αποτελείται από 15 έργα μεγάλων διαστάσεων, φιλοτεχνημένα είτε με λάδι, χώμα και στάχτη σε καμβά, είτε με κάρβουνο και μικτή τεχνική. Η Teresa Cladis σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, ενώ εδώ και δύο χρόνια παρακολουθεί τη Σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Αθηνών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, με ωράριο λειτουργίας από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [29] ''Το Ελληνικό Κόσμημα'' στην Πράγα

    13/2/2003 7:01:00 μμ

    Έκθεση με τίτλο "Το Ελληνικό Κόσμημα" εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας στις 10.02.2003 και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 10.03.2003. Αποτελεί διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην έκθεση παρουσιάζονται εβδομήντα τέσσερα κοσμήματα, τα οποία προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Π.&amp;Αλ. Κανελλοπούλου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη.

    Τα εκτιθέμενα κοσμήματα αποτελούν μια επιλογή των πλέον αντιπροσωπευτικών έργων από διαδοχικές περιόδους, δηλαδή τη Νεολιθική περίοδο (5η-4η χιλιετία π.Χ.), την Εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.), τα Ιστορικά χρόνια (9ος αιώνας π.Χ. -4ος αιώνας μ.Χ.), τη Βυζαντινή (4ος αιώνας π.Χ.- 1453 μ.Χ.) και τη μετα-Βυζαντινή περίοδο, κυρίως από περιοχές που άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός.

    H έκθεση "Το Ελληνικό Κόσμημα" ακολούθως θα παρουσιασθεί στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (25.03.-27.04.2003) και στο Μουσείο Καλών της Τεχνών της Βουδαπέστης (15.05.-30.06.2003).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 February 2003 - 18:08:31 UTC