Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου
  • [02] Σήμερα η ψηφοφορία για το ασυμβίβαστο
  • [03] Σε λευκό κλοιό η χώρα
  • [04] Η πορεία του Κυπριακού σε σύσκεψη του ΟΗΕ
  • [05] Ληστεία σε τράπεζα στην Αγία Παρασκευή
  • [06] Κλειστά και σήμερα τα Δικαστήρια
  • [07] Στάση εργασίας στο υπουργείο Μεταφορών
  • [08] Κινητοποιήσεις δημοσιογράφων της ΕΡΤ
  • [09] Νέα Σύνοδος στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ
  • [10] Νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας
  • [11] Aιματηρές συγκρούσεις στη Βολιβία
  • [12] Ερευνες για ισλαμιστές τρομοκράτες στην Γερμανία
  • [13] Ρεκόρ ζημιών καταγράφει η Philips
  • [14] ''Σκόρερ'' της Εθνικής Ισπανίας ο Ραούλ
  • [15] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: Μπενετόν Τρεβίζο-ΑΕΚ 72-59
  • [16] Αδιαφορούν για το online shopping οι Έλληνες
  • [17] Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες
  • [18] Ένα ''αυτοκίνητο γλύκα'' για τον Αγιο Βαλεντίνο

    [01] Βρέθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου

    13/2/2003 11:09:00 πμ

    Νέα ευρήματα από το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ περισυνέλεξε το Λιμενικό, στη θαλάσσια περιοχή Φάρος, Β.Α. της Ικαρίας. Βρέθηκαν κομμάτια από τον έλικα και από το εξωτερικό τμήμα της ατράκτου. Στο μεταξύ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της πτώσης παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Α.Π ενώ ζήτησε να ανοίξουν οι φάκελοι και των δύο άλλων δυστυχημάτων με "Αγκούστα". Στις έρευνες παίρνουν μέρος σκάφη του Π.Ν, ναυαγοσωστικά και δύτες του Λ.Σ. Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δυσμενείς στην περιοχή, όπου πνέουν άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ.

    Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες

    Τα νέα συντρίμμια βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή Φάρος, σε απόσταση 2-3 ναυτικών μιλίων από το αεροδρόμιο της Ικαρίας, όπου εικάζεται ότι κατέπεσε το ελικόπτερο. Οδηγός στις έρευνες είναι τα διαγράμματα από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και οι πετρελαιοκηλίδες, που έχουν εντοπιστεί.

    Τα ξημερώματα της Τετάρτης εντοπίστηκε η μία πόρτα του ελικοπτέρου στη θέση Νύφι, κοντά στον Αγ. Κήρυκο ενώ οι τρεις πετρελαιοκηλίδες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

    Συνεχίζονται οι καταγγελίες

    Στο μεταξύ σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ενώ θα προχωρήσουν και σε 5ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα. Οι γιατροί και οι φροντιστές του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας αποφάσισαν εξάλλου να πραγματοποιούν αεροδιακομιδές ασθενών μόνο με στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα. To θέμα των αεροδιακομιδών, θα συζητηθεί και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, τον Ιούλιο του 2002, στο ελικόπτερο είχε γίνει αλλαγή κινητήρα από την εταιρία HELITALIA, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, η οποία, ωστόσο, υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό βλαβών.

    [02] Σήμερα η ψηφοφορία για το ασυμβίβαστο

    13/2/2003 9:06:00 πμ

    Σε φορτισμένο κλίμα, διεξήχθη την Τετάρτη, στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, διάρκειας επτά ωρών. Η θυελλώδης συνεδρίαση, διεκόπη και θα "συνεχιστεί" σήμερα με την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Κατά τη συζήτηση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν ορισμένες διατάξεις που αφορούν στις εξαιρέσεις στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο και ζήτησαν ανάλογες τροποποιήσεις. Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ανεβάζοντας έτσι περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έξι του ΚΚΕ, τέσσερις του ΣΥΝ και ένας ανεξάρτητος συνυπέγραψαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Αντιπαράθεση Βενιζέλου-Κανέλλη

    Ενόψει της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου περί ασυμβίβαστου βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    ''Η κυβέρνηση πράττοντας στο ακέραιο το καθήκον της έφερε ως όφειλε τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 57 του συντάγματος τον οποίο η Βουλή καλείται να ψηφίσει ή να καταψηφίσει αύριο. Αφορά απλή υλοποίηση συνταγματικής επιταγής που οι ίδιοι οι βουλευτές με την ψήφο τους θέσπισαν, γι' αυτό και ουδέποτε ετέθη θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ούτε το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται, ούτε η κυβέρνηση αποδοκιμάζεται με την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών. Επαναλαμβάνω όμως ότι όπως δεν απαλλοτριώνεται το δικαίωμα της θετικής ή της αρνητικής ψήφου για κάθε βουλευτή, το ίδιο δεν απαλλοτριώνεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να μην παίζει με τους θεσμούς, το κοινοβούλιο και το σύνταγμα''.

    Έντονη αντιπαράθεση, επικράτησε την Τετάρτη ανάμεσα στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλο.

    Αφορμή αποτέλεσαν οι αιχμές της κ. Κανέλλη προς τον κ. Βενιζέλο ότι όταν ήταν ακόμα ανερχόμενος πολιτικός, πίεσε, όπως ανέφερε, εκδότη και καναλάρχη για να τον προβάλλει.

    Σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε και η πρώτη συνεδρίαση, την Τρίτη.

    Νωρίτερα, απαντώντας στην βουλευτή του ΚΚΕ, ο Υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε αφόρητα αδικαιόλογητες και συκοφαντικές τις αιχμές της κ. Κανέλλη.

    Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Aγγελος Τζέκης.

    Σε υψηλούς τόνους, εξελίχθηκε και η συνεδρίαση την Τρίτη, πρώτη ημέρα της συζήτησης, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές κόντρες.

    [03] Σε λευκό κλοιό η χώρα

    13/2/2003 11:27:00 πμ

    Συνέχιση της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει και για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ τη νύχτα χιόνιζε και στα βόρεια της Αττικής. Λόγω των θυελλωδών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Κλειστά παραμένουν και τα περισσότερα πορθμεία και οι ενδιαφερόμενοι είναι καλό να επικοινωνούν προηγουμένως με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις έσπασαν τρία αναχώματα στον Εβρο ποταμό. Στη Φθιώτιδα, πάνω από 20 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου.

    Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία

    Με ειδική επιστολή ο νομάρχης του Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης ζήτησε από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, να χαρακτηριστεί ο νομός ως "πλημμυροπαθής".

    Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφτεί το νομό και τις πληγείσες περιοχές.

    Από το πρωί χιονίζει στη Λήμνο και στη Καβάλα όπου σήμερα δεν λειτούργησαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε και νέες μεγάλες κατολισθήσεις σε διάφορες περιοχές της Ηλείας. Στο χωριό Αρίνη έγινε κατολίσθηση λόφο και παρέσυρε λιοστάσια, μια στάνη και μια αγροικία. Στη Καλλιθέα από κατολίσθηση κινδυνεύει να διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Αδρίτσαινας -Κρεστένων. Στο Βαρθολομιό ανεμοστρόβιλος διέλυσε στάνη και εξαφάνισε 30 πρόβατα.

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας με έγγραφό της στο ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά να μεταφερθεί ο οικισμός της Φρίξας στον οποίο οι καθιζήσεις συνεχίζονται.

    Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της δυτικής Φθιώτιδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι δεκάδες μηχανήματα των Δήμων και της Νομαρχίας δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτούς του τους δρόμους.

    Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβουν εκχιονιστικά μηχανήματα και να ρίξουν αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτό το δίκτυο τόσο στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117ο μέχρι το 125ο χλμ όσο και στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων από το 255ο έως το 265ο χλμ.

    Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις Εθνικές Οδούς Κορίνθου-Τρίπολης και Τρίπολης-Καλαμάτας αποφασίστηκε να ξεκινήσει το νυχτερινό δρομολόγιο του ΟΣΕ Πειραιάς-Καλαμάτα, που είχε διακοπεί, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

    Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης συνεργεία τη περιφέρειας με 20 εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν τόνους αλάτι στην περιοχή του Μαρτίνου και των διοδίων της Τραγάνας, όπου σημειωνόταν σποραδική χιονόπτωση.

    [04] Η πορεία του Κυπριακού σε σύσκεψη του ΟΗΕ

    13/2/2003 9:37:00 πμ

    Σύσκεψη για το Κυπριακό, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του Διεθνούς Οργανισμού, με σκοπό να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο γ.γ του ΟΗΕ για τη λύση του προβλήματος, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο ειδικός του σύμβουλος Αλβαρο ντε Σότο, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και ο Βρετανός απεσταλμένος Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο κ. Ντε Σότο ήδη ενημέρωσε χθες τον κ. Ανάν για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία. Στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου, ο γ.γ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

    Επιστολή Παπανδρέου στον Γιακίς

    Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς απέστειλε ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως προβλέπει το σχέδιο Αναν. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων θα καθοριστούν δια της διπλωματικής οδού και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα αρχίσουν σε επίπεδο γ.γ. των υπουργών Εξωτερικών καθώς και εκπροσώπων του ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, ασφυκτικές πιέσεις προς την Τουρκική πλευρά να συγκατατεθεί στην υποβολή ενός τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου για λύση του Κυπριακού αποδίδει στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ραούφ Ντενκτάς. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι λύση του Κυπριακού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ, εάν ο Κόφι Ανάν υποβάλλει και τρίτο σχέδιο λύσης αυτό δεν θα επιδέχεται διαπραγμάτευση, αλλά θα πρέπει να τεθεί απευθείας σε δημοψήφισμα. Αν και η νέα πρόταση απορριφθεί τότε η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, θα τερματιστεί.

    Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" υποστηρίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα ακολουθήσει οριστική διχοτόμηση της νήσου με όλους τους κινδύνους που αυτή περικλείει.

    [05] Ληστεία σε τράπεζα στην Αγία Παρασκευή

    13/2/2003 10:24:00 πμ

    Αγνωστος με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους στις 09.40 του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή, στην οδό Αγίου Ιωάννου 40 και αφού απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό, εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διέφυγε με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, που ήταν σταθμευμένη έξω απο την Τράπεζα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [06] Κλειστά και σήμερα τα Δικαστήρια

    13/2/2003 8:47:00 πμ

    Με προβλήματα θα διεξαχθεί και σήμερα η λειτουργία των Δικαστηρίων, των Εισαγγελιών και των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων. Εκατοντάδες υποθέσεις πολιτικές και ποινικές θα αναβληθούν με εξαίρεση τις επείγουσες, τα αυτόφωρα και τις υποθέσεις των κατηγορούμενων που λήγει το 18μηνο προφυλάκισής τους. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την μισθολογική τους κατάσταση, την έλλειψη προσωπικού και για συνταξιοδοτικά τους ζητήματα.

    [07] Στάση εργασίας στο υπουργείο Μεταφορών

    13/2/2003 8:13:00 πμ

    Προβλήματα στις συναλλαγές με το Υπουργείο Μεταφορών και τα ΚΤΕΟ θα αντιμετωπίσει σήμερα το κοινό. Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. Διεκδικούν την καταβολή επιδόματος 176 ευρώ που καταβάλλεται σε πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

    [08] Κινητοποιήσεις δημοσιογράφων της ΕΡΤ

    12/2/2003 11:07:00 μμ

    Στάσεις εργασίας για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα στο ραδιόφωνο και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα στην τηλεόραση, εξήγγειλε η ΠΟΕΣΥ για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ. Στην απόφαση αντέδρασε η διοίκηση της ΕΡΤ επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και δεν έχει καταγγελθεί ως άγονος από καμιά πλευρά, χαρακτηρίζοντας αιφνιδιαστική την κήρυξη στάσης εργασίας σε ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες από πλευράς ειδησεογραφίας. Καλεί ακόμη τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων να συνεχίσουν το διάλογο και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.

    [09] Νέα Σύνοδος στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ

    13/2/2003 11:28:00 πμ

    Οι 19 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν και πάλι σήμερα να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα των ΗΠΑ, με την Γερμανία,τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μετά και τη χθεσινοβραδυνή αποτυχία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των νατοϊκών χωρών, θα συνεδριάσουν και πάλι την Πέμπτη, για έκτη φορά τις τελευταίες 4 ημέρες. Το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να αποφασίσει πριν την αυριανή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Αποτυχία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης

    Οι ελπίδες για έναν συμβιβασμό εμφανίζονται πάντως μειωμένες και όλα αναμένεται να κριθούν στο προγραμματισμένο για αύριο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσουν την τελική αναφορά τους για τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου.

    Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο επανέλαβαν χθες ότι θεωρούν "πρόωρο" για τη Συμμαχία να σχεδιάσει την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, αρνούμενες να δεχθούν τη λογική του αναπόφευκτου πολέμου στο Ιράκ.

    Το ευρωπαϊκό τρίο, αρνήθηκε να συζητήσει ακόμα και τη συμβιβαστική πρόταση του Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο ποίος προσπαθώντας να ξεπεράσει τη σοβαρότερη κρίση της συμμαχίας στην 54χρονη ιστορία της, άφησε στην άκρη τα σχέδια για την παροχή προστασίας στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη και για την αντικατάσταση των ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, που θα σταλούν να πολεμήσουν στο Ιράκ και πρότεινε να εγκριθεί σε αυτή τη φάση μόνον η έναρξη του σχεδιασμού για την προστασία της Τουρκίας.

    Η πρόταση δόθηκε στους 19 πρεσβευτές των κρατών-μελών, που είχαν διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις τους, αλλά όταν συναντήθηκαν το βράδυ για πέμπτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, διαπίστωσαν γρήγορα ότι δεν υπήρχαν περιθώρια συμβιβασμού.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία "δεν μπορεί μέσω μίας απόφασης του ΝΑΤΟ να δώσει υποστήριξη επί της αρχής σε μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και να προκαταλάβει κατ΄αυτόν τον τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Η Ουάσινγκτον, ανέβασε χθες τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να κατηγορεί τις τρεις χώρες ότι "απομονώνονται" καθημερινά όλο και περισσότερο, μπλοκάροντας την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ,πάντως επισήμανε ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον, Παρισιού και Βερολίνου θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν παρά τις διαφωνίες για το Ιράκ. "Ανεξάρτητα από τη θέση που θα λάβουν στο τέλος η Γαλλία, η Γερμανία ή το Βέλγιο, θα παραμείνουμε φίλοι και σύμμαχοι με αυτές τις τρεις χώρες", δήλωσε χαρακτηριστικά .

    Σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαίωσε ότι θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αν δεχτούν επίθεση σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, τονίζοντας πάντως ότι ο πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφευχθεί.

    [10] Νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 13/2/2003 10:28:00 πμ

    Συνεχίζει την προκλητική στάση της η Βόρεια Κορέα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, για συμμόρφωση της με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών εφαρμογών. Παρότι η ΙΑΕΑ, παρέπεμψε το θέμα στον ΟΗΕ, η ηγεσία της χώρας συνεχίζει να απειλεί και να προειδοποιεί κυρίως τις ΗΠΑ με χτυπήματα αμερικανικών στόχων σε όλον τον κόσμο σε περίπτωση που δεχθεί πρόκληση, σημειώνοντας το δικαίωμα αυτοάμυνας της χώρας. "Οπου κι αν βρίσκονται μπορούμε να επιτεθούμε" προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο Ρι Κουάνγκ Χιοκ, ανώτατος αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υποστήριξε μάλιστα ότι σε περίπτωση πολέμου οι γειτονικές στην κορεατική χερσόνησο χώρες θα εμπλακούν αναπόφευκτα στη σύρραξη.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στις 6 Φεβρουαρίου ο υποδιευθυντής του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρι Πιονγκ-Γκαπ, σε συνέντευξή του που είχε παραχώρησει στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είχε αποκαλύψει ότι η χώρα του ενδέχεται να πλήξει προληπτικά πρώτη τις αμερικανικές δυνάμεις αντί να περιμένει μια επίθεση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Παράλληλα, σε άρθρο της η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν την ίδια ημέρα, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον των πυρηνικών της εγκαταστάσεων θα οδηγήσει σε ''ολοκληρωτικό πόλεμο''.

    Η Β. Κορέα, έχει αποφασίσει να τεθούν σε ''κανονική λειτουργία'' οι πυρηνικές μονάδες, με την πρόφαση της ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς έχει αποχωρήσει από την συμφωνία για την χρήση πυρηνικής ενέργειας και προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, απειλεί να αγνοήσει κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη διένεξή της με την αμερικανική κυβέρνηση για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Στις 13 Φεβρουαρίου, η ΙΑΕΑ παρέπεμψε το θέμα της Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας στις διεθνείς εκκλήσεις.

    [11] Aιματηρές συγκρούσεις στη Βολιβία

    13/2/2003 8:37:00 πμ

    Κάλεσμα για γενική απεργία απηύθυνε η Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων της Βολιβίας (COB), μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Τετάρτη, στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Παζ μεταξύ αστυνομικών-διαδηλωτών και στρατιωτών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τουλάχιστον άλλοι 50 να τραυματιστούν. Οι αστυνομικοί, που πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να επιβάλλει φόρο της τάξης του 12% στους μισθούς 750.000 υπαλλήλων προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, συγκρούστηκαν με στρατιώτες οι οποίοι είχαν κληθεί να προστατεύσουν το προεδρικό μέγαρο.

    Απεσύρθη το μέτρο

    Οι ταραχές ξέσπασαν όταν οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με δακρυγόνα και απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων, οι οποίοι με τη σειρά τους ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν εννέα αστυνομικοί και πολίτες που βρέθηκαν μέσα στα διασταυρούμενα πυρά. Μέσα στη σύγχυση που επικράτησε, ομάδες νεαρών από φτωχικές συνοικίες της πρωτεύουσας πυρπόλησαν την έδρα της αντιπροεδρίας της χώρας και το κτίριο του υπουργείου Εργασίας.

    Προτού γίνει γνωστός ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, ο πρόεδρος Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάντα ανακοίνωσε σε μήνυμα του προς το έθνος ότι αποσύρει το μέτρο φορολόγησης των μισθών ''προκειμένου να ξαναρχίσει ένας νέος διάλογος, ειλικρινής και αδελφικός, μεταξύ όλων των Βολιβιανών''.

    [12] Ερευνες για ισλαμιστές τρομοκράτες στην Γερμανία

    13/2/2003 9:27:00 πμ

    Ο υποψίες ότι ισλαμικές ομάδες που εδρεύουν στη Γερμανία, σχεδίαζαν επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, οδήγησε την γερμανική αστυνομία την Τετάρτη, σε εκτεταμένες επιδρομές και έρευνες, σε διαμερίσματα και γραφεία που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες αυτές. Η έρευνα εστιάσθηκε σε υπόπτους για συμμετοχή σε ''τρομοκρατική οργάνωση'', όπως ανακοίνωσε η γερμανική εισαγγελία, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί κατάσχεσαν διάφορα έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν για λίγες ώρες τέσσερα άτομα, τα οποία λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να τούς ασκηθούν κατηγορίες.

    [13] Ρεκόρ ζημιών καταγράφει η Philips

    13/2/2003 10:03:00 πμ

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Philips, καταγράφει ρεκόρ ζημιών, προβλέποντας ότι και το 2003 τα πράγματα, δεν πρόκειται να βελτιωθούν στην παγκόσμια οικονομία. Το 2002 η επιχείρηση κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις της σημείωσαν πτώση 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Το 2001 η λειτουργία της εταιρείας είχε δημιουργήσει έλλειμμα 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Μεγάλες περικοπές προσωπικού

    Η Philips είχε επανειλημμένα υποσχεθεί στους επενδυτές ότι μετά την οικονομική αναδιάρθρωση της, που συνοδεύθηκε από μεγάλες περικοπές προσωπικού, θα οδηγούσε στην κερδοφορία.

    Η εταιρεία κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ προχωρώντας σε δραστική αναδιάρθρωση, απολύσεις στα πιο προβληματικά τμήματα της, μείωση της παραγωγής στον τομέα των ημιαγωγών και πώληση ορισμένων θυγατρικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι: "δεν προβλέπεται κάποια βελτίωση στις βασικές οικονομικές παραμέτρους, στο βραχυπρόθεσμο μέλλον".

    Επίσης, η ολλανδική εταιρεία προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου, μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα τόσο στις πωλήσεις όσο και στα καθαρά κέρδη.

    Η πτώση των μετοχικών δεικτών παγκοσμίως θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τόσο την αξία των επενδύσεων της εταιρείας όσο και τα αποθεματικά του συνταξιοδοτικού της ταμείου, προσθέτει η εταιρεία.

    Η αγοραία αξία των επενδύσεων που έχει κάνει η Philips στις εταιρείες "Vivendi Universal" (θεάματος), "LG Philips Displays" και "Atos Origin", έπεσαν το 2002 κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πηγή: BBC Greek

    [14] ''Σκόρερ'' της Εθνικής Ισπανίας ο Ραούλ

    13/2/2003 10:49:00 πμ

    Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραούλ Γκονζάλεθ Μπλάνκο είναι από σήμερα ο ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Eθνικής Ισπανίας. Ο 25χρονος άσος, σκόραρε στο 31ο λεπτό του φιλικού αγώνα με τη Γερμανία (1-1 το σκορ στο ημίχρονο) και έφτασε τα 30 γκολ σε 56 διεθνείς συμμετοχές.

    Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας:

    Γκολ Συμμετοχές

    Ραούλ Γκονζάλεθ Μπλάνκο 30 56

    09/10/1996 Εν ενεργεία Φερνάντο Ρουϊθ Ιέρο 29 87

    20/09/1989 Εν ενεργεία Εμίλιο Μπουτραγκένιο 26 69

    17/10/1984-18/11/1992 (καριέρα) Αλφρέντο Ντι Στέφανο 23 31

    30/01/1957-10/12/1961 (καριέρα) Χούλιο Σαλίνας Φερνάντεθ 22 56

    22/01/1986-22/06/1996 (καριέρα) Μιγκέλ Γκονζάλεθ "Μίτσελ" 21 66

    20/11/1985-18/11/1992 (καριέρα) Τέλμο Θαραονάντβα "Θάρα" 20 20

    11/03/1945-17/06/1951 (καριέρα) Ισίδρο Λανγκάρα 17 12

    24/04/1932 - 03/05/1936 (καριέρα) Χοσέ Μαρτίνεθ "Πίρι" 16 41

    13/07/1966-11/06/1978 (καριέρα) Λουϊς Ρεγκέιρο 16 25

    22/05/1927-03/05/1936 (καριέρα)

    [15] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: Μπενετόν Τρεβίζο-ΑΕΚ 72-59

    12/2/2003 11:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με μια... αξιοπρεπή ήττα ολοκλήρωσε η ΑΕΚ την πορεία της στη φετινή Ευρωλίγκα. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας έχασε στο Τρεβίζο από την Μπενετόν με 72-59 (ημίχρονο 41-30) σε αγώνα για τον Α' όμιλο και τερμάτισε με μόλις μία νίκη σε 14 αγώνες, το χειρότερο ρεκόρ από τις 24 ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

    [16] Αδιαφορούν για το online shopping οι Έλληνες

    13/2/2003 9:43:00 πμ

    Οι Έλληνες χρησιμοποιούν λιγότερο το διαδίκτυο, για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος δράσης για την ηλεκτρονική Ευρώπη "e-Europe 2002", που δόθηκαν την Τετάρτη, στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Το Νοέμβριο του 2002 μόνο το 14% από τα ελληνικά νοικοκυριά είχε πρόσβαση στο Internet, με μέσο κοινοτικό όρο 42,6%. Χαμηλά ποσοστά εμφανίζουν η Ισπανία με 31% και η Πορτογαλία με 32%. Προηγούνται η Ολλανδία με 68% και ακολουθούν η Δανία με 67% και η Σουηδία με 66%.

    Μόνο το 6% των Ελλήνων δηλώνει ότι κάνει "μερικές φορές" χρήση του Internet για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

    Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στους "15".

    Προηγείται η Μεγάλη Βρετανία με 39% και το Λουξεμβούργο με 28%.

    Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 23%.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Διαδικτύου, το 18% των Ελλήνων χρηστών του Internet δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα ιών.

    Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 27%.

    Περισσότερα κρούσματα ιών στο Internet, έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των Ολλανδών χρηστών με 46% και των Φινλανδών με 41%.

    Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων στη διάδοση του Internet στα ιατρεία: Mόνο το 24% των ιατρείων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ προηγούνται η Σουηδία με 98% και η Μεγάλη Βρετανία με 97%.

    [17] Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

    13/2/2003 9:49:00 πμ

    Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν βλάβη σε βασικά εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν την πρώιμη εμφάνιση της νόσου Αλτζχάιμερ, εκτιμούν οι ερευνητές του σουηδικού Πανεπιστημίου Λουντ. Σύμφωνα με μελέτη τους, η ακτινοβολία των συσκευών προκαλεί βλάβες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια ηλικίας από 12 έως 26 εβδομάδων. Οι εγκέφαλοί τους θεωρήθηκαν ότι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με αυτούς των εφήβων.

    Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε δύο ωρών ακτινοβολία, ίση με αυτή που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, και οι εγκέφαλοί τους εξετάστηκαν μετά από 50 ημέρες.

    Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε μέσα και υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, παρουσίασαν πληθώρα νεκρών εγκεφαλικών κυττάρων.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους καθώς έχουν τους ίδιους νευρώνες. Λένε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα, η έκθεση σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων να προξενεί τη νόσο Αλτζχάιμερ σε ορισμένους ανθρώπους.

    Πηγή: ICT Weekly / BBC News

    [18] Ένα ''αυτοκίνητο γλύκα'' για τον Αγιο Βαλεντίνο

    13/2/2003 9:08:00 πμ

    Ζαχαροπλάστες και 60 παιδιά στο Τόκιο έφτιαξαν ένα ''αυτοκίνητο σκέτη γλύκα'' διακοσμώντας με περίπου 200 κιλά σοκολάτα ένα ''Νέο Σκαραβαίο'' της Φολκσβάγκεν, ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Γιομιούρι Σιμπούν'', το σοκολατένιο αυτοκίνητο θα εκτίθεται έως και τις 14 Μαρτίου στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου ''Χαρούμι Τρίτον'' του Τόκιο. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι πλέον έθιμο οι γυναίκες να προσφέρουν ένα κουτί σοκολατάκια στους αγαπημένους τους, στις 14 Φεβρουαρίου και οι άνδρες με τη σειρά τους, ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, να τους δωρίζουν ζαχαρωτά. Για το λόγο αυτό και η 14η Μαρτίου λέγεται ''Λευκή Ημέρα''


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 February 2003 - 10:19:51 UTC