Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου
  • [02] Σε λευκό κλοιό η χώρα
  • [03] Παρέμβαση Κρουσταλάκη στη δίωξη κατά Κόκκαλη
  • [04] Σύσκεψη αγροτών για τις κινητοποιήσεις
  • [05] Ενοπλη ληστεία στην Καισαριανή
  • [06] Ρικομέξ: Έντεκα άτομα στο εδώλιο στέλνει ο Κρουσταλάκης
  • [07] Ενδεχόμενο ''μπλόκο'' ΗΠΑ σε ευρωστρατό στην ΠΓΔΜ
  • [08] Παρουσίαση του προγράμματος ''Νεολαία''
  • [09] Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ
  • [10] Νεκρός Παλαιστίνιος-Υπό πλήρη αποκλεισμό η Δυτική Όχθη
  • [11] Για συγκάλυψη σχεδίων κατηγορεί η Β. Κορέα τις ΗΠΑ
  • [12] Αιματηρές συγκρούσεις στις Φιλιππίνες
  • [13] Και νέα σύλληψη στο Λονδίνο
  • [14] Mειώθηκε ο πληθωρισμός κατά 0,3%

    [01] Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

    11/2/2003 10:51:00 πμ

    Στη θαλάσσια περιοχή Νύσι, νοτιοδυτικά του αεροδρομίου της Ικαρίας, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συντρίμμια του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, το οποίο εξαφανίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μεταξύ Ικαρίας και Φούρνων. Το ελικόπτερο τύπου "Αγκούστα Μπελ", είχε απογειωθεί από τη Μυτιλήνη για να μεταφέρει ασθενή από την Ικαρία στη Σάμο, αλλά χάθηκε από τα ραντάρ λίγο πριν προσγειωθεί και ενώ ήταν ήδη ορατό από τους κατοίκους του νησιού. Απεργία διαρκείας, ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

    Συντονισμένες έρευνες στη στεριά και τη θάλασσα

    Στο αεροσκάφος, επέβαιναν ο κυβερνήτης Ευστράτιος Φωτιάδης, ο συγκυβερνήτης Ηλίας Λέντης, ο γιατρός Σαφάντι Μακέντ και ο νοσηλευτής Ιωάννης Κουρέλης.

    Οι έρευνες πλέον επικεντρώνονται στον εντοπισμό των μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου.

    Σε αυτές συμμετέχουν ένα αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super-Puma, ναυαγοσωστικά και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη.

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Κυριάκος Αντωνιάδης, οι προσπάθειες, θα συνεχιστούν και με δύτες ώστε να απεγκλωβιστούν οι αγνοούμενοι, εάν ακόμη βρίσκονται μέσα στο ελικόπτερο, το οποίο πιθανώς βρίσκεται βυθισμένο στο σημείο που εκβράστηκαν τα συντρίμμια.

    Στο μεταξύ, επ αόριστον απεργία ξεκινούν από αύριο οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

    Η τρίτη τραγωδία μέσα σε τρία χρόνια

    "Δεν είναι ώρα τώρα για να μιλήσουμε για ευθύνες" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χρήστος Μαρκονίκος.

    Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρίας Helitalia,αναφέρεται πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήταν καινούργιο, δεν είχε ιστορικό βλαβών και το πλήρωμα του ήταν ιδιαίτερα έμπειρο.

    Χθες το απόγευμα είχε πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή από Μυτιλήνη προς Αθήνα και είχε επιστρέψει στη Μυτιλήνη χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, του ίδιου τύπου, είχαν καταπέσει, τον Ιανουάριο του 2001 στο Σούνιο και τον Ιούνιο του 2002 στην Ανάφη.

    Ολυμπία Κατσώνη:''Καλύτερα να χανόμουν εγώ ''

    Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο Σάμου ''Αγιος Παντελεήμων'' έφθασε το πρωί η Ολυμπία Κατσώνη που μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Ικαρίας εσπευσμένα με γαστρορραγία.

    Η κ. Κατσώνη ήταν η ασθενής που θα μετέφερε το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ από την Ικαρία στη Σάμο.

    Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, εξέφρασαν τη θλίψη τους για την τύχη των ανθρώπων που κινδύνεψαν για τη μεταφέρουν ασφαλέστατα στο νοσοκομείο Σάμου.

    ''Πιο καλά να χανόμουνα εγώ παρά τόσα παιδιά'' , είπε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων.

    [02] Σε λευκό κλοιό η χώρα

    11/2/2003 10:56:00 πμ

    Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός κυρίως σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πυκνό χιόνι πέφτει στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας, όπου απαιτούνται αλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Κορινθίας. Κλειστή παραμένει, η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Μεγάλα προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα

    Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σημειώνονται από το πρωί της Τρίτης στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε τη νύχτα, ενώ έκλεισε ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, λόγω παγετού. Για το λόγο αυτό διακόπηκε για λίγη ώρα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο από Θεσσαλονίκη για Ασβεστοχώρι και ειδικότερα από το Ασβεστοχώρι μέχρι το νοσοκομείο ''Γ. Παπανικολάου'', καθώς και στο δρόμο Πανόραμα- Χορτιάτη, όπου εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους εκατοντάδες οδηγοί και ένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ, λόγω ολισθηρότητας στο οδόστρωμα. Συνεργεία υπαλλήλων σκορπίζουν αυτή την ώρα αλάτι στους δρόμους και η κυκλοφορία ρυθμίζεται από άνδρες της τροχαίας.

    Στο μεταξύ, χιονίζει από το πρωί και στους γειτονικούς νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής και οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας, στο δρόμο Βέροια-Κοζάνης στην περιοχή Καστανιά καθώς και στους δρόμους προς τα χιονοδρομικά κέντρα του νομού Ημαθίας.

    Στη Δυτική Μακεδονία από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες σ' ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών (στο τμήμα της Εγνατίας Γρεβενά-Κοζάνη διεξάγεται κανονικά) και Φλώρινας καθώς και στο οδικό δίκτυο της επαρχίας Εορδαίας Κοζάνης.

    Βρέθηκαν οι ψαράδες που είχαν χαθεί στη Ζάκυνθο

    Eν τω μεταξύ, σώα βρέθηκαν τα δύο αδέλφια τα οποία αγνοούνταν από το απόγευμα της Κυριακής, Νίκος και Στάθης Τσουράμης, που απέπλευσαν με το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος τους ''Αγιος Διονύσιος'' από την περιοχή Λαγανά στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου.

    Τεράστιες καταστροφές στον Έβρο-Χιόνια στην Αχαΐα

    Οι μεγάλης έκτασης ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την υποχώρηση δύο αναχωμάτων του ποταμού Έβρου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, υπό την προεδρία του νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη. Όπως τονίστηκε από τους προϊσταμένους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ήδη, με εντολή του νομάρχη, συνεργεία με μηχανικούς αλλά και εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν τις ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

    Ηδη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα διατεθούν σε πρώτη φάση κονδύλια ύψους 100 εκατ. δρχ. για τη δημοπράτηση εκπόνησης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, ενώ παράλληλα η Νομαρχία Εβρου ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πιστώσεις για ενίσχυση και επισκευή των αναχωμάτων.

    Στο νομό Αχαΐας χιόνια πέφτουν συνεχώς στα ορεινά, με αποτέλεσμα τα οχήματα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [03] Παρέμβαση Κρουσταλάκη στη δίωξη κατά Κόκκαλη

    11/2/2003 10:21:00 πμ

    Τη συσχέτιση των έγγραφων που δημοσιεύει η εφημερίδα "Καθημερινή" για τον Σωκράτη Κόκκαλη, σχετικά με την υπόθεση της ποινικής δίωξης σε βάρος του, ζητά με επείγον έγγραφό του προς τον 4ο τακτικό ανακριτή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Κόκκαλης φέρεται να παρέχει την δεκαετία του '80, με κωδικό όνομα, πληροφορίες για τα διαδραματιζόμενα στην χώρα μας, αλλά και για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, στην ανατολικογερμανική Στάζι. Ο κ. Κρουσταλάκης ζητά, επίσης, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η επίμαχη ανάκριση.

    Εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη

    Την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης που έχει ήδη ασκηθεί.

    Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ζήτησε να πάει η υπόθεση στον Εισαγγελέα.

    Η απάντηση του Σωκράτη Κόκκαλη

    Απαντητική επιστολή, στους "συκοφάντες" όπως τους χαρακτηρίζει απέστειλε ο πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης, τονίζοντας ότι όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι ψευδή και τελείως ξένα προς το πρόσωπο του, γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

    Κάνει επίσης λόγο για επιχείρηση λασπολογίας εις βάρος του με στόχο τον εκβιασμό της Δικαιοσύνης και για επίθεση που έχουν σχεδιάσει εδώ και καιρό ο όμιλος Αλαφούζου και οι χορηγοί του.

    [04] Σύσκεψη αγροτών για τις κινητοποιήσεις

    11/2/2003 10:04:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Σε μία ώρα οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, μετά τη συμφωνία που κατέληξαν χθες με το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού Γιώργου Δρυ. Στη συνάντηση "ορίστηκαν" τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων στη βόρεια Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος των αγροτών, Αθανάσιος Κοκκινούλης δήλωσε ότι "οι απαντήσεις του υπουργού στα τρία αιτήματα των αγροτών κρίνονται ικανοποιητικές. Απομένει να δούμε αν θα εφαρμοστούν". Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει δεκτό προς επιδότηση, όλο το βαμβάκι που έχει παραχθεί στα πλαίσια του ΟΣΔΕ, με βάση την ΚΥΑ και τον κανονισμό της ΕΕ.

    Οι τρεις ημερομηνίες είναι:

    Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στη Λάρισα, για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, όπου αναμένεται να καθοριστεί ποιές και πόσες ποσότητες βαμβακιού θα γίνουν δεκτές για επιδότηση.

    Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η αρμόδια διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ. Η χώρα μας θα ζητήσει την άδεια να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια κατά τον Κανονισμό, για να παραλάβουν τις ποσότητες βαμβακιού που δεν έχουν παραδοθεί.

    "Αυτή είναι η θέση μας", κατέληξε ο υπουργός Γεωργίας, από τις αρχές του νέου χρόνου, όταν ολοκληρώθηκε η εκκοκκιστική περίοδος.

    Οι αγρότες θέλουν να καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, σημαντικότερο των οποίων είναι η απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βαμβακιού που δεν παρελήφθησαν από τα εκκοκκιστήρια κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα εκκοκκιστήρια, σύμφωνα και με τον κανονισμό της Ένωσης θα επαναλειτουργήσουν το Μάρτιο, για να παραδώσουν την παραγωγή τους οι βαμβακοπαραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν έχουν ακόμα προλάβει.

    [05] Ενοπλη ληστεία στην Καισαριανή

    11/2/2003 9:33:00 πμ

    Ένοπλη ληστεία, σημειώθηκε λίγο πριν τις εννέα το πρωί, στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, επί της οδού Εθνικής Αντίστασης 105, στην Καισαριανή. Με την απειλή πιστολιού, δυο άτομα, απέσπασαν από τον ταμία, άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

    [06] Ρικομέξ: Έντεκα άτομα στο εδώλιο στέλνει ο Κρουσταλάκης

    11/2/2003 9:13:00 πμ

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στέλνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Κρουσταλάκης έντεκα άτομα- μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ρικομέξ. Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για την κατάρρευση του κτιρίου της εταιρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άτομα στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.

    Ξεκίνησε η δίκη για τα συντρίμμια του 1999

    Σύμφωνα με τον κ. Κρουσταλάκη σκοπός των κατηγορουμένων ήταν να μειωθεί το κόστος κατασκευής του εργοστασίου που έγινε ο τάφος για 39 άτομα στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, να αποκτήσει η εταιρία περισσότερους ωφέλιμους χώρους παραγωγής, ενώ σημαντικές ήταν και οι παραλείψεις τους στις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών και την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου.

    Στο μεταξύ, η πρώτη δίκη για τα χάρτινα κτήρια στα συντρίμμια των οποίων έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι στο σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο Πολιτικός Μηχανικός Αριστείδης Σταθάκης, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνεται για την κατάρρευση του υφαντουργείου Χατζηαναστασίου, στο Τατόι όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο ιδιοκτήτης του. Κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας κατέθεσαν η σύζυγος, ο γιος και ο αδελφός του θύματος.

    [07] Ενδεχόμενο ''μπλόκο'' ΗΠΑ σε ευρωστρατό στην ΠΓΔΜ

    11/2/2003 10:33:00 πμ

    Η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ΝΑΤΟ αναφορικά με το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ, μπορεί να συντελέσει στην αναβολή της έναρξης της αποστολής της "Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης" η οποία είναι προγρμαμματισμένη να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου, στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζει η εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ", επικαλούμενη ανώνυμη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα γράφει ότι οι ΗΠΑ, θα μπλοκάρουν την έναρξη της αποστολής του "ευρωστρατού", ως αντίποινα προς την Γαλλία την Γερμανία και το Βέλγιο, εξ' αιτίας του βέτο που έθεσαν αυτές στο ΝΑΤΟ, σχετικά με το αμερικανικό αίτημα για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας, εν΄όψει της επικείμενης επίθεσης κατά του Ιράκ.

    Αντίποινα ΗΠΑ για το βέτο Γαλλίας-Γερμανίας-Βελγίου

    "Μετά την εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεση τους για να παρατείνουν, ακόμη και να μπλοκάρουν την άδεια που έδωσε το ΝΑΤΟ για την αντικατάσταση της δύναμης του που εδρεύει στην Μακεδονία από τον ευρωστρατό" , σημείωσε η ίδια πηγή στην "Ντνέβνικ", τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στην αναβολή της έναρξης της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην ΠΓΔΜ.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Γαλλία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην αποστολή του "ευρωστατού" στην ΠΓΔΜ,αφού θα έχει και την διοίκηση της αποστολής αυτής. Οι διαδικασίες για την αντικατάσταη της νατοϊκής δύναμης που εδρεύει στην ΠΓΔΜ , από τον "ευρωστρατό" βρίσκονται στο τελειωτικό τους στάδιο και αναμένεται, αν δεν προκύψει καποια θεαματική εξέλιξη, η αντικατάσταση αυτή να αρχίσει στα τέλη του Μαρτίου.

    Η νατοϊκή δύναμη σταθμεύει στην ΠΓΔΜ απ τον Αύγουστο του 2001, μετά το τέλος των συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει στην χώρα, μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    [08] Παρουσίαση του προγράμματος ''Νεολαία''

    11/2/2003 10:23:00 πμ

    Τις λεπτομέρειες του προγράμματος "Νεολαία", παρουσίασε τη Δευτέρα ο γ.γ. Νέας Γενιάς, Γιώργος Σακελλίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανταλλαγές των νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε τρίτες χώρες, την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, τις Πρωτοβουλίες Νέων και τις κοινές δράσεις με τα προγράμματα "Λεονάρντο" και "Σωκράτης". Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί στους νέους η δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που ενδέχεται να αποτελέσουν ένα από τα θεμέλια της μελλοντικής τους εξέλιξης, καθώς και τη δυνατότητα άσκησης της ιδιότητας του υπεύθυνου πολίτη που θα διευκολύνει την ενεργό ένταξή τους στην κοινωνία, με γνώμονα την προώθηση των ίσων ευκαιριών.

    Προτεραιότητες του προγράμματος ''Νεολαία''

    Παράλληλα ο κ. Σακελλίων, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της νεολαίας. Όπως τόνισε, στόχος είναι να προωθηθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, όπως αυτή εκφράστηκε στο Λευκό Βιβλίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Μία νέα πνοή για τη νεολαία" και συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

    Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι:

    -Η εφαρμογή της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, προσαρμοσμένης στον τομέα της νεολαίας.

    -Η συνεισφορά στο μέλλον των δραστηριοτήτων της νεολαίας στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων.

    -Η αξιοποίηση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής αξίας του αθλητισμού για τους νέους και

    -Η προώθηση του ρόλου των νέων, ως πρωταγωνιστών, στην ανάπτυξη συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

    [09] Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ

    11/2/2003 8:43:00 πμ

    Νέα συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έχει συγκαλέσει για σήμερα ο γ.γ της Συμμαχίας Λόρδος Ρόμπερτσον, μετά το βέτο Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, στο αμερικανικό αίτημα για αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι έχει αρνητική επίδραση στο ΝΑΤΟ. Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συγκάλεσε για τη Δευτέρα η Ελληνική Προεδρία.

    Κοινή δήλωση Γαλλίας, Ρωσίας και Γερμανίας

    Την απόφαση για τη σημερινή συνεδρίαση πήρε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε μια ακόμη προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να επιτευχθεί συμφωνία. Στην έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας, οι 19 χώρες- μέλη της Συμμαχίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι δεν συντρέχει ακόμα λόγος για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Την ίδια ώρα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία υιοθέτησαν ''κοινή δήλωση'', με την οποία ζητείται ''συνέχιση'' και ''ουσιώδης ενίσχυση'', σε τεχνικά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό, των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ του ιρακινού οπλοστασίου.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν τη Δευτέρα, στο Παρίσι οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,και της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Οι πρεσβευτές των τριών χωρών στον ΟΗΕ ζητούν να διανεμηθεί στο σύνολο των μελών του Συμβουλίου η κοινή δήλωση, στην οποία τονίζεται πως υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο.

    Οι τρεις χώρες με κοινή ανακοίνωση τους, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ προειδοποίησε πάντως ότι η κρίση που εκδηλώθηκε στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να καθυστερήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ενίσχυση της τουρκικής άμυνας, έστω και χωρίς το ΝΑΤΟ, εάν η Συμμαχία δεν καταφέρει να καταλήξει σε κοινό σχέδιο δράσης.

    Ο Ελληνας πρεσβευτής, Βασίλης Κασκαρέλης, σε ''ήπιους τόνους'' τόνισε ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ''τεχνικό και όχι πολιτικό'' και ζήτησε έναν ''συνετό, αποτρεπτικό και αμιγώς αμυντικό σχεδιασμό''.

    Απογοητευμένος ο Μπους από τη στάση της Γαλλίας

    Η Γαλλία επίσης επεξεργάζεται κείμενο, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερειακά και επακριβώς τα μέτρα για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, που είχε προτείνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντομνίκ ντε Βιλπέν.

    Το κείμενο που από το απόγευμα της Δευτέρας κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του Συμβουλίου, απευθύνεται στους επικεφαλής των ομάδων των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και αναμένεται να λάβει την τελική μορφή του εντός των προσεχών 48 ωρών, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

    Ο απώτερος στόχος είναι "να εξετασθεί και να συζητηθεί αυτή η ιδέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη Παρασκευή", όταν οι Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσουν τη δεύτερη έκθεσή τους για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ, τόνισε καλά πληροφορημένη πηγή.

    ''Απογοητευμένος'' δήλωσε ο Τζορτζ Μπους από τη στάση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, στάση την οποία χαρακτήρισε ''μυωπική'' και προειδοποίησε ότι η διχογνωμία θα έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμμαχία.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν πάντως, μετά τη συνάντηση του με τον Νοτιοαφρικανό υφυπουργό Εξωτερικών Αζίζ Παχάντ που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, προειδοποίησε τους επιθεωρητές ότι θα δώσουν "σημαντικές εξετάσεις" την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη νέα τους έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντούρι ανακοίνωσε ότι, οι πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 που ζητήθηκαν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ θα επιτραπούν στο εξής ''χωρίς όρους'' στον ιρακινό εναέριο χώρο.

    Σε αντίθεση με τη δήλωση του Ιρακινού πρέσβη όμως, ο Σαντάμ Χουσεΐν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση έθεσε ως όρο ότι ενόσω θα υπερίπτανται του Ιράκ τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2, δεν πρέπει αμερικανικά και βρετανικά αεριωθούμενα να κάνουν επιδρομές στις δύο ζώνες εναέριου αποκλεισμού στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ.

    Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ''τακτική υποχώρηση'' την άνευ όρων αποδοχή από το Ιράκ των πτήσεων κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 πάνω από το έδαφός του, όπως είχαν αξιώσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Υποστηρίζουν οι Αμερικανοί το ενδεχόμενο επίθεσης χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ

    Υψηλό παραμένει το ποσοστό της υποστήριξης του αμερικανικού λαού στην ιδέα ενός πολέμου στο Ιράκ. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ μίας επέμβασης ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από δημοψήφισμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post.

    Δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 66%) δηλώνουν πως εγκρίνουν μία επίθεση για να ανατραπεί ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν. Το ποσοστό των υποστηρικτών πέφτει ελαφρά στο 57% στην ερώτηση για πόλεμο εάν ο ΟΗΕ αντιτίθεται ενώ άλλες χώρες συμφωνούν και στο 50% στην προοπτική να διεξάγουν μόνες τους τον πόλεμο οι ΗΠΑ.

    Στην έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, διεξήχθη με δείγμα 1001 ενηλίκων στο διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής. Σ

    ε άλλη σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today και του δικτύου CNN, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρουσίασε πειστικά τεκμήρια για να δικαιολογήσει μία επέμβαση στο Ιράκ.

    Η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο είχε καμφθεί τον Ιανουάριο, για να ανακάμψει ξανά μετά το διάγγελμα του Μπους για την Κατάσταση της Ενωσης στις 29 Ιανουαρίου και τον φάκελο με τα στοιχεία κατά της Βαγδάτης που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Ενισχύουν οι ΗΠΑ τις δυνάμεις τους

    Οι αμερικανικές ενισχύσεις εξακολουθούν πάντως να καταφθάνουν στον Κόλπο και στις γειτονικές χώρες και σήμερα ξεπερνούν τους 133.000 άνδρες.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, περίπου 55.000 Αμερικανοί οπλίτες βρίσκονται επί του παρόντος στο Κουβέιτ κι άλλοι 33.000 είναι σε πλοία στην περιοχή.

    Το Πεντάγωνο ενοικίασε 47 αεροσκάφη διαφόρων αεροπορικών εταιρειών μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μεταφέρουν στρατιώτες στον Κόλπο. Επιπλέον, άλλοι 3.500 οπλίτες μονάδων επιμελητείας πρόκειται να μεταβούν στην Τουρκία, μόλις υπογραφεί το μνημόνιο που θα καθορίζει το νομικό καθεστώς που θα διέπει την παραμονή των στρατευμάτων αυτών κατά τη διάρκεια της στάθμευσής τους στη χώρα.

    [10] Νεκρός Παλαιστίνιος-Υπό πλήρη αποκλεισμό η Δυτική Όχθη

    11/2/2003 9:11:00 πμ

    Ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη λωρίδα της Γάζας, κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Κισουφίμ, στα σύνορα του Ισραήλ με το παλαιστινιακό έδαφος. Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε πλήρη αποκλεισμό τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας σε όλους τους Παλαιστίνιους την είσοδο στο Ισραήλ

    Ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, που γιορτάζουν την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής των Θυσιών.

    Ένας Παλαιστίνιος που προσπάθησε να εισέλθει σε απαγορευμένη περιοχή, κοντά σε φυλάκιο του στρατού μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, δέχθηκε πυρά ισραηλινών στρατιωτών, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι κοντά στο νεκρό βρέθηκε ένα καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.

    Με την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν μέσα στα όρια της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, ούτε από τη μία περιοχή στην άλλη και έτσι δεν τούς επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια για να τιμήσουν τη γιορτή των Θυσιών.

    Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ, δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή της 48 προειδοποιήσεις ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι σχεδιάζουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού.

    [11] Για συγκάλυψη σχεδίων κατηγορεί η Β. Κορέα τις ΗΠΑ

    11/2/2003 11:35:00 πμ

    Μέρος ''ευρύτερης φάρσας'' που αποσκοπεί στη συγκάλυψη σχεδίων για επίθεση αποτελούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον ότι επιθυμεί συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ για την εκτόνωση της κρίσης υποστήριξε την Τρίτη η Βόρεια Κορέα. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, μετέδωσε ότι η δήλωση του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρτ Αρμιτάτζ, πριν από μία εβδομάδα, ότι ''δεν υπάρχει θέμα'' πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να έχει απευθείας συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ, ανατρέπεται από τις αμερικανικές απειλές για προληπτική επίθεση.

    ''Αυτό που δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ανοικτά υπαινίχθηκε το σχέδιο των ΗΠΑ για προληπτική επίθεση εναντίον της Β.Κορέας... λέγοντας ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι προοπτικές για την επίλυση του θέματος με τα πυρηνικά'', μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. ''Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι η κυβέρνηση Μπους απομακρύνεται από την πρόταση για τη σύναψη συμφωνίας μη-επίθεσης, αφού έχει σκοπό να επιτεθεί εναντίον της Βόρειας Κορέας'', υποστηρίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγιανγκ.

    [12] Αιματηρές συγκρούσεις στις Φιλιππίνες

    11/2/2003 10:40:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Επτά μουσουλμάνοι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), σε αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις των ισλαμιστών σε πέντε χωριά στο νότιο τμήμα της νήσου Μιντανάο.

    Η MILF συνδέεται με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τις αρχές

    Από την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων "σκοτώθηκαν επτά αντάρτες του MILF, αλλά εκτιμούμε ότι θα βρούμε περισσότερα πτώματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Χουλιέτο Αντο.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις από την πλευρά τους, είχαν πέντε τραυματίες. Αλλος αξιωματικός του στρατού δήλωσε ότι η επιχείρηση αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες.

    Οι μάχες ξέσπασαν μία ημέρα μετά την ανάπτυξη 3000 στρατιωτών στην περιοχή, 800 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα, όπου δρουν περίπου 1000 αντάρτες του MILF. Η υπηρεσία αντικατασκοπίας των Φιλιππίνων συνδέει το MILF με την Αλ Κάιντα.

    [13] Και νέα σύλληψη στο Λονδίνο

    11/2/2003 10:10:00 πμ

    Ένας 25χρονος άνδρας συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στον σταθμό του Γουότερλου στο Λονδίνο βάσει των διατάξεων του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, αφού είχε ταξιδέψει με συρμό του Γιουροστάρ από το Παρίσι. Ο ύποπτος οδηγήθηκε αμέσως σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Σαν, ο συλληφθείς είναι αλγερινής καταγωγής και η σύλληψή του αποτελεί καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η Σκότλαντ Γιάρντ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες, τονίζοντας πως ακόμη δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    [14] Mειώθηκε ο πληθωρισμός κατά 0,3%

    11/2/2003 10:24:00 πμ

    Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο υποχωρόντας κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπου είχε αγγίξε το 3,4%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διαμορφώνει μια καλύτερη θέση άμυνας για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος τη Δευτέρα συναντήθηκε με το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου του παρέδωσαν την έκθεση, που συνέταξαν μετά τη 10ημερη παραμονή τους στην Αθήνα. Στο πόρισμα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας.

    Φόβοι για αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου

    Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζεται η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε σημαντικά τα 2002, ενώ για το 2003 ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 4-5% του ΑΕΠ σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε, ότι στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο, που ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης ακόμη και κάτω του 1%.

    Όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε αισθητή, παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες θα έχει ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ στην ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

    Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 February 2003 - 10:57:35 UTC