Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρώνει η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  • [02] Στη Βουλή το νομοσχέδειο για το Κτηματολόγιο
  • [03] Προκαταρκτική εξέταση για την καθίζηση στην Εθνική
  • [04] Ερχονται στο φως νέα στοιχεία για τον Ε.Λ.Α.
  • [05] Σοβαρές οι ενδείξεις ενοχής των 11 ατόμων για Ρικομέξ
  • [06] Οff shore παρατράπεζα
  • [07] Βρέθηκε δολοφονημένος 30χρονος στη Λούτσα
  • [08] Ράμσφελντ: ''Συμμαχία χωρίς τους τρεις''

    [01] Σαρώνει η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    10/2/2003 8:08:00 μμ

    Aλλαγή σκηνικού και πάλι στο μέτωπο του καιρού, με βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χιονοθύελλα σάρωσε την Αρκαδία, που αυτό το χειμώνα έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ενώ στη Θάσο το χιόνι έφτασε μέχρι τις ακτές. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες από την υπερχείλιση του Εβρου.

    Εβρος: Τεράστιες καταστροφές

    Οι μεγάλης έκτασης ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την υποχώρηση δύο αναχωμάτων του ποταμού Έβρου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, υπό την προεδρία του νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη. Όπως τονίστηκε από τους προϊσταμένους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ήδη, με εντολή του νομάρχη, συνεργεία με μηχανικούς αλλά και εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν τις ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

    Ηδη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα διατεθούν σε πρώτη φάση κονδύλια ύψους 100 εκατ. δρχ. για τη δημοπράτηση εκπόνησης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, ενώ παράλληλα η Νομαρχία Εβρου ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πιστώσεις για ενίσχυση και επισκευή των αναχωμάτων.

    Σήμερα Δευτέρα η στάθμη του ποταμού Εβρου, στο σταθμό μέτρησης Πυθίου, είχε πέσει στα 5,30 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,80 μέτρα. Στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρης Παπαδόπουλος.

    Χιόνια στην Αχαΐα

    Στο νομό Αχαΐας χιόνια πέφτουν συνεχώς στα ορεινά, με αποτέλεσμα τα οχήματα να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας που εκτελούσε το απογευματινό δρομολόγιο για τα Καλάβρυτα ακινητοποιήθηκε λόγω χιονοπτώσεων στη θέση Καταρράκτης επειδή δεν διέθετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Δύο από τους έξι επιβάτες του λεωφορείου επέστρεψαν στην Πάτρα με όχημα της Αμέσου Δράσεως. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή.

    Φθιώτιδα: Σε λευκό κλοιό

    Πυκνό χιόνι πέφτει στη Φθιώτιδα από τις 4 το απόγευμα.

    Το χιόνι πέφτει με ένταση στην περιοχή της Υπάτης, της Σπερχειάδας και του Δομοκού, αλλά και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

    Ήδη τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Νομαρχίας βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο 117 χιλιόμετρο στην περιοχή του Μαρτίνου αλλά και στην περιοχή της Στυλίδας και των Καμένων Βούρλων.

    Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πρόβλημα, για προληπτικούς λόγους η Τροχαία ενημερώσει του οδηγούς που κινούνται από Λαμία προς Δομοκό, Λαμία προς Αμφισσα και Λαμία προς Καρπενήσι να έχουν μαζί του αντιολισθητικές αλυσίδες μιας και τις επόμενες ώρες ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στα δύσκολα σημεία του εθνικού δικτύου.

    Οι βάρκες στα λευκά στη Θάσο - Δύο αγνοούμενοι στη Ζάκυνθο

    Βόλτα σε κάποιο μόλο της Θάσου δεν σημαίνει οπωσδήποτε και ψάρεμα. Οι κάτοικοι του νησιού πήγαν στις ακτές για χιονοπόλεμο. . .

    Το χιόνι στο νησί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, όμως οι βάρκες στα λευκά σίγουρα ξάφνιασαν. Λίγα μόνο λεπτά ήταν αρκετά για να φτάσει το χιόνι εκεί που σκάει το κύμα.

    Στους ορεινούς οικισμούς στο βόρειο τμήμα του νησιού το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά.

    Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα έπιασαν από νωρίς δουλειά.

    Eν τω μεταξύ, αγνοείται η τύχη από το απόγευμα της Κυριακής δύο αδελφών, του Νίκου και Στάθη Τσουράμη, που απέπλευσαν με το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος τους ''Αγιος Διονύσιος'' από την περιοχή Λαγανά στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή οι έρευνες πραγματοποιούνται με μεγάλη δυσκολία. Οι λιμενικοί ελπίζουν ότι τα δύο αδέλφια που είναι επαγγελματίες αλιείς να έχουν καταφύγει με το σκάφος τους σε απάνεμο όρμο.

    Το θερμόμετρο σε. . . ελεύθερη πτώση

    Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού ήταν το τελευταίο 24ωρο το τσουχτερό κρύο.

    Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν.

    Στην Καστοριά ο υδράργυρος έφτασε στους -9 βαθμούς κελσίου,

    στη Φλώρινα τους -7,

    στην Κόνιτσα και τα Γιάννενα τους -5,

    στη Λάρισα τους -4.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τις επόμενες μέρες, καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας είναι προ των πυλών. Την Τετάρτη και την Πέμπτη η κακοκαιρία θα ενταθεί. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι.

    [02] Στη Βουλή το νομοσχέδειο για το Κτηματολόγιο

    10/2/2003 10:19:00 μμ

    Ρυθμίσεις και αλλαγές στη διαχείριση της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, επιφέρει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που κατατέθηκε απόψε προς ψήφιση, στη Βουλή. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδειο κάθε συναλλαγή, αλλά και η εξασφάλιση οικοδομικής άδειας, θα προϋποθέτει την κατάθεση των τίτλων ιδιοκτησίας, ενώ ορίζονται ως αρμόδιοι φορείς για τη σύνταξη του, ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος και η ανώνυμη εταιρία ''Κτηματολόγιο ΑΕ''.

    Οι φορείς αυτοί διενεργούν την κτηματογράφηση, η οποία εναλλακτικά μπορεί να αντιτίθεται σε ανάδοχους μελετών κτηματογράφησης μετά από δημόσιο διαγωνισμό.

    Εξάλλου - όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση - διαπιστώθηκε η ανάγκη να θεσπιστεί ρητή διάταξη που θα απέκλειε τον κίνδυνο επιτήδειοι να σπεύσουν μετά την πρώτη ανάρτηση να δηλώσουν κυριότητα με τίτλο κτήσης την έκτακτη χρησικτησία σε ακίνητα που έχουν καταχωριστεί στους κτηματολογικούς πίνακες ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

    Περαιτέρω γίνεται αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου που αφορούν στη συμμετοχή του δημοσίου στη διαδικασία κτηματογράφησης, με την περίληψη ρυθμίσεων για την αιγιαλό, και την παραλία και την αναμόρφωση των ισχυουσών διατάξεων για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

    [03] Προκαταρκτική εξέταση για την καθίζηση στην Εθνική

    Τζένη Χαραλαμπίδου 10/2/2003 9:28:00 μμ

    Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι τελευταίες καταστροφές στο οδόστρωμα μεγάλων οδικών αρτηριών, που χωρίζονται κυριολεκτικά στα δύο δημιουργώντας τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, με το ανάλογο οικονομικό κόστος. Ειδικότερα στην Πελοπόννησο η ελεύθερη πρόσβαση είναι πλέον δύσκολη, λόγω των διαρκών καθιζήσεων και κατολισθήσεων. Η Πολιτεία αναγνωρίζει πλημμελείς γεωτεχνικές μελέτες, ενώ οι επιστήμονες μιλάνε επιπλέον για κακοτεχνίες και ποιότητα του εδάφους. Αμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλάκη για την καθίζηση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τριπόλεως. O κ. Κρουσταλάκης με επείγον έγγραφό του προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Ναυπλίου ζητά να διεξαχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την εν λόγω καθίζηση του δρόμου και αν ναι από ποια πρόσωπα.

    Β. Παπανδρέου: Σε 10 μέρες οι απαντήσεις των ειδικών

    Από παρακαμπτήριους δρόμους διεξάγεται η κίνηση στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, στο σημείο που σημειώθηκε η καθίζηση μεταξύ της διασταύρωσης της Νεμέας και του κόμβου Στέρνας (Αργους).

    Συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν από την Κυριακή γεωτρήσεις, προκειμένου να εκτιμηθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο παράπλευρος δρόμος που έχει κατασκευαστεί μετά το 1998, οπότε είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα από τις ενεργές κατολισθήσεις.

    Σε συνέντευξή της, η υπουργός Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα γνωρίζει σε 10 ημέρες αν χρειάζεται να γίνει νέα χάραξη της Εθνικής Οδού στο σημείο της καθίζησης στη Νεμέα, ή αν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την κατασκευή γέφυρας.

    Αναφερόμενη στην κριτική που ασκείται από την ΝΔ, η κα. Παπανδρέου είπε ότι οι ευθύνες για το πρόβλημα είναι διαχρονικές και έχουν σχέση με το σύστημα παραγωγής των δημοσίων έργων στη χώρα μας. Δεν ωφελεί κανέναν, είπε, η πολιτική αντιπαράθεση και πρωτίστως δεν ωφελεί τους πολίτες, κατέληξε.

    Γιατί βουλιάζουν οι δρόμοι

    Ο δρόμος έφυγε σε δύο κομμάτια της νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου Τρίπολης και Τρίπολης-Καλαμάτας.

    Και σαν να μην έφταναν αυτά καθίζηση υπέστη και ο επαρχιακός δρόμος κοντά στην Μεγαλόπολη. Τι φταίει; Το σαθρό έδαφος, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι πρόχειρες μελέτες ή όλα αυτά μαζί;

    Το πρόβλημα στις περιοχές που έγιναν οι κατολισθήσεις είναι γνωστό από το 1986 όπου και ξεκίνησαν οι εργασίες για τον αυτοκινητόδρομο. Τότε σύμφωνα με τους μελετητές δεν ήταν αναγκαία η κατασκευή σηράγγων. Τώρα όμως φαίνεται πως κάποιες μελέτες δεν έγιναν όπως έπρεπε ενώ επιτάχυναν το φαινόμενο και οι καιρικές συνθήκες.

    Ειδικά συνεργεία παρατηρούν και καταγράφουν το φαινόμενο στις περιοχές που παρουσιάστηκαν οι κατολισθήσεις και στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν θα επισκευαστούν τα συγκεκριμένα σημεία ή θα επανασχεδιαστεί η Εθνική Οδός.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [04] Ερχονται στο φως νέα στοιχεία για τον Ε.Λ.Α.

    Τζένη Χαραλαμπίδου 10/2/2003 9:58:00 μμ

    Στην υπόθεση της τρομοκρατίας, οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, για τον εντοπισμό του αρχείου του Ε.Λ.Α. ενώ παράλληλα ερευνούν για τυχόν κρυμμένα εκρηκτικά ή όπλα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες, για την ύπαρξη μυστικού οπλοστασίου. Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η συγκέντρωση πληροφοριών για τους "4" προφυλακισμένους στον Κορυδαλλό του Ε.Λ.Α. Από τις καταθέσεις μαρτύρων έχει γίνει γνωστό ότι σε κεντρικό ψητοπωλείο της Κυψέλης συνήθιζαν να τρώνε με παρέα, αρκετά συχνά, ο Χρ. Τσιγαρίδας (Αντριου) και η Ειρ. Αθανασάκη (Μυρτώ). Σύμφωνα με τον καταστηματάρχη σταμάτησαν να πηγαίνουν πριν από μερικά χρόνια. Στο ίδιο εστιατόριο έτρωγε και ο Κ. Αγαπίου (Φιλίπ), που πήγαινε όμως διαφορετικές ώρες ενώ ποτέ δεν συνοδευόταν.

    Το μανιφέστο τού Ε.Λ.Α. στους φοιτητικούς κύκλους μέσα σε έντυπο καθηγητή

    Ο Χρ. Τσιγαρίδας, ο "Αντριου"

    του Ε.Λ.Α.

    Οι τρεις κατηγορούμενο Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς, όπως και ο Χρήστος Τσιγαρίδας κρίθηκαν ύποπτοι από τις δικαστικές Αρχές για την τέλεση νέων αδικημάτων και για τον λόγο αυτό κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Εκτός από τον Τσιγαρίδα, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη των πράξεων του, οι άλλοι τρεις αρνούνται κάθε ανάμειξη.

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας, ο "Αντριου" του Ε.Λ.Α., υποστηρίζει ότι η ένταξή του στην οργάνωση είχε πολιτικά κίνητρα και τον έπεισαν τα επιχειρήματα του Ε.Λ.Α., όπως είχαν καταγραφεί σε έντυπο με τον τίτλο "Χημικά Λιπάσματα". Το παραπλανητικό εξώφυλλο φέρεται να είναι από τις σημειώσεις καθηγητή της Γεωπονικής που είχαν ως θέμα τα χημικά λιπάσματα και τις αντιδράσεις από την χρήση τους.

    Η πρώτη σελίδα, που τη χρησιμοποιούσαν τα μέλη του Ε.Λ.Α. χωρίς όμως να το αυτό γνωρίζει ο καθηγητής, ήταν το προκάλυμμα για την διακίνηση του μανιφέστου τού Ε.Λ.Α. στους φοιτητικούς κύκλους.

    Στη δεύτερη σελίδα υπήρχε το πραγματικό εξώφυλλο του Ε.Λ.Α., ενώ ακολουθούσαν τα περιεχόμενα με τις ενότητες του μανιφέστου.

    Στο μεγεθυντικό φακό των Αρχών η σχέση 17Ν με Ε.Λ.Α

    Μετά τη μεταγωγή στον Κορυδαλλό των τεσσάρων που κατηγορούνται για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α., οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών στρέφονται και στον εντοπισμό του αρχείου της τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και τυχόν κρυμμένων εκρηκτικών ή όπλων, αφού υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη μυστικού οπλοστασίου.

    Εάν βρεθούν θα προσφέρουν πλούσιο υλικό στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο οποίος αναμένεται σύντομα να ασκήσει νέες συμπληρωματικές διώξεις σε κάθε έναν από τους κρατούμενους για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α. μετά την εξέταση παλαιών δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για χτυπήματα της οργάνωσης.

    Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και οι σχέσεις, οι επαφές αλλά και οι αντιθέσεις που είχαν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με τον Κώστα Αγαπίου και τον Χρήστο Τσιγαρίδα, οι οποίες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των οργανώσεων που μετείχαν.

    Τις επόμενες ημέρες εξάλλου αναμένεται να καταθέσουν παράσταση πολιτικής αγωγής συγγενείς και θύματα του Ε.Λ.Α.

    Τέλος, η Ειρήνη Αθανασάκη προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους.

    [05] Σοβαρές οι ενδείξεις ενοχής των 11 ατόμων για Ρικομέξ

    10/2/2003 9:09:00 μμ

    Την απόρριψη του αιτήματος κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται 11 άτομα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ρικομέξ, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης. Σύμφωνα με την εισήγηση του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή σε δίκη των 11 ατόμων είναι αιτιολογημένη διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα ως προς το υποκειμενικό στοιχείο του ενδεχόμενου δόλου.

    Σημαντικές παραλείψεις

    Κατά τον κ. Κρουσταλλάκη σκοπός τους ήταν να μειωθεί το κόστος κατασκευής του εργοστασίου που έγινε ο τάφος για 39 άτομα στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, να αποκτήσει η εταιρεία περισσότερους ωφέλιμους χώρους παραγωγής, ενώ σημαντικές ήταν και οι παραλείψεις τους στις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών και την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου.

    Στο μεταξύ, η πρώτη δίκη για τα χάρτινα κτήρια στα συντρίμμια των οποίων έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι στο σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ο Πολιτικός Μηχανικός Αριστείδης Σταθάκης, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνεται για την κατάρρευση του υφαντουργείου Χατζηαναστασίου, στο Τατόι όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο ιδιοκτήτης του. Κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας κατέθεσαν η σύζυγος, ο γιος και ο αδελφός του θύματος.

    [06] Οff shore παρατράπεζα

    Τζένη Χαραλαμπίδου 10/2/2003 8:22:00 μμ

    Απάτη, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, που έχει στη διάθεσή του στοιχεία με ονόματα και κωδικούς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, off shore εταιρεία με έδρα τις Παρθένους Νήσους, λειτουργούσε ως παρατράπεζα, υποσχόμενη υψηλά επιτόκια στους εκατοντάδες καταθέτες που είχαν βάλει τα χρήματά τους. Για τους έξι εμπλεκόμενους - τέσσερις Ελληνες, έναν Αγγλο και έναν Αμερικανό - έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία έχει σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

    Mια καλοστημένη κομπίνα

    Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες ανυποψίαστων πολιτών που έπεσαν θύματα της μεγαλύτερης παρατράπεζας που λειτούργησε ποτέ στη χώρα μας. Οι επιτήδειοι πλησίαζαν τα θύματά τους για να τα πείσουν να επενδύσουν τα χρήματα τους, μέσω της εταιρείας Χέντλει που είχε έδρα τα παρθένα νησιά και γραφεία στη Γλυφάδα, σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, υποσχόμενοι υψηλά επιτόκια.

    Στην αρχή όλα πήγαιναν ρολόι. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από τα πολυτελέστατα γραφεία και τους χαμογελαστούς υπαλλήλους, υπήρχε μια καλοστημένη κομπίνα. Για να μην κινούν τις υποψίες των θυμάτων τους κατέθεταν κάθε τρίμηνο τους τόκους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

    Τα προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται από το πρώτο τρίμηνο του 2002. Οι δικαιούχοι έπαιρναν τους τόκους καθυστερημένα και μετά από μεγάλη πίεση. Στους χαμένους της υπόθεσης περιλαμβάνονται όχι μόνο εγχώριοι επενδυτές, αλλά και ξένοι αφού η Χέντλει είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην Κύπρο, τη Ρουμανία, το Ισραήλ, μέχρι και τη Νότια Αφρική.

    Οι Διωκτικές Aρχές ερευνούν την καταγγελία θυμάτων, ότι οι επιτήδειοι έχουν ανοίξει ανάλογο γραφείο στην ίδια περιοχή που είχε στηθεί και η πρώτη τους κομπίνα. Το μόνο που άλλαξαν ήταν η ονομασία της εταιρείας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ΒΒC

    [07] Βρέθηκε δολοφονημένος 30χρονος στη Λούτσα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/2/2003 8:01:00 μμ

    Σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή επί της οδού Μπούρα έναντι του αριθμού 11 στην περιοχή Πετρώτα Λούτσας βρέθηκε από εργάτες που εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες δολοφονημένος ο Πολωνός Αντρέζ Γκέρεκ 30 ετών αγνώστων λοιπών στοιχείων. Το θύμα είχε τοποθετηθεί μέσα σε λάκκο μπροστά από την παραπάνω οικοδομή και είχε σκεπαστεί με χώμα. Οπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες το θύμα εργαζόταν στην παραπάνω οικοδομή και είχε εξαφανιστεί από την περασμένη Παρασκευή χωρίς να δώσει σημεία ζωής.

    Ερευνες σε εξέλιξη

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε το θύμα αυτό έφερε εκτεταμένο θλαστικό τραύμα στην αριστερή ηνιοκροταφική χώρα. Ο δε θάνατος του επήλθε περίπου προ τριημέρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τετάρτη Πολωνοί αναζητούσαν το συγκεκριμένο εργάτη και ζητούσαν πληροφορίες για το που εργάζεται. Ετσι οι υπεύθυνοι με τις έρευνες εκτιμούν ότι δράστες της δολοφονίας του Πολωνού πρέπει να είναι οι συμπατριώτες του που τον αναζητούσαν και διεξάγουν έρευνες σε στέκια Πολωνών για να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

    [08] Ράμσφελντ: ''Συμμαχία χωρίς τους τρεις''

    10/2/2003 11:26:00 μμ

    Βαθαίνει η κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την νέα αποτυχία των 19 χωρών-μελών να καταλήξουν σε συναίνεση για το θέμα του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Νέα σύνοδος της συμμαχίας των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αύριο το πρωί στις 11.00 ώρα Ελλάδας. "Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε", δήλωσε ο Ρόμπερτσον σε συνέντευξη τύπου. "Θα προχωρήσουμε σε νέα συμμαχία χωρίς τους τρεις", απαντά ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συγκάλεσε για την προσεχή Δευτέρα η Ελληνική Προεδρία.

    Υπέρ της συνόδου ο Πρόντι

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δέχτηκε ευνοϊκά την πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ χαιρετίζοντας τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινής λύσης.

    ''Είναι σημαντικό η Ευρώπη να μιλάει με μια φωνή. Η χρήση βίας δείχνει πως δεν έχει βρει ακόμα αυτή τη φωνή. Αν η συγκεκριμένη σύνοδος βοηθήσει να βρεθεί (η φωνή) τότε θα είναι χρήσιμη'', δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Φολ.

    Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Προεδρίας για συνάντηση των ηγετών των 15, αναμένεται να βρεθεί και η γαλλογερμανική πρόταση ειρηνικού αφοπλισμού της αραβικής αυτής χώρας.

    Κοινή δήλωση Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας για ειρηνική επίλυση

    Η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να προτείνουν από κοινού ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της ομάδας των επιθεωρητών και την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΟΗΕ που θα εγγυηθούν τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε χθες Κυριακή με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο Βερολίνο.

    Σήμερα Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία υιοθέτησαν ''κοινή δήλωση'' σήμερα, με την οποία ζητείται ''συνέχιση'' και ''ουσιώδης ενίσχυση'', σε τεχνικά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό, των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ του ιρακινού οπλοστασίου, μετά το τέλος των σημερινών συνομιλιών που είχαν στο Παρίσι οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

    Σε αυτήν τονίζεται ότι Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία ''παραμένουν βέβαιες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο'' με το Ιράκ, ενώ προστίθεται ότι ''η προσφυγή στη βία είναι η εσχάτη λύση''.

    Παρίσι, Μόσχα και Βερολίνο, δηλώνουν επίσης ότι ''πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος'' για το πώς μπορεί να αφοπλιστεί το Ιράκ, ενώ εκτιμούν ότι ''προδήλως δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα όλες οι δυνατότητες'' που προσφέρονται απο ''την ομόφωνη απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ'' για τον ιρακινό αφοπλισμό.

    ''Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία είναι αποφασισμένες να συνεισφέρουν στον αφοπλισμό του Ιράκ με μέσα ειρηνικά'' τονίζεται εξάλλου στην ίδια δήλωση.

    Ρήγμα στο ΝΑΤΟ από το βέτο των τριών

    Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει βυθιστεί σε μια από τις πλέον σοβαρές κρίσεις της ιστορίας του, μετά το βέτο που ασκήθηκε σήμερα το πρωί από τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία στα αμερικανικά αιτήματα για υποστήριξη σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, που αφορά κυρίως την προστασία της Τουρκίας από τη Συμμαχία.

    Το απόγευμα οι εργασίες και της δεύτερης -μέσα στην ίδια ημέρα- έκτακτης συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, με το ίδιο θέμα διακοπησαν χωρίς επιτυχία.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε μια ακόμη προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να επιτευχθεί συμφωνία, κάλεσε τους πρεσβευτές των 19 χωρών μελών της Συμμαχίας σε νέα συνεδρίαση αύριο το πρωϊ στις 11 πμ.

    Οι τρεις χώρες εξακολουθούν να μπλοκάρουν την απόφαση με το επιχείρημα ότι είναι ''πρόωρη'' και ''προεξοφλεί'' την αποτυχία μιας ειρηνικής λύσης, αλλά παράλληλα με μια ''ερμηνευτική δήλωση'' επαναβεβαίωσαν απόψε την αλληλεγγύη τους απέναντι στη σύμμαχο Τουρκία και την προσήλωση τους στο πνεύμα της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

    Ο Ελληνας πρεσβευτής, Βασίλης Κασκαρέλης, σε ''ήπιους τόνους'' τόνισε ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ''τεχνικό και όχι πολιτικό'' και ζήτησε έναν ''συνετό, αποτρεπτικό και αμιγώς αμυντικό σχεδιασμό''.

    Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης συνόδου, οι τρεις χώρες με κοινή ανακοινωσή τους, είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τη Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.

    Το Ιράκ αποδέχεται την πτήση των U2

    Την ίδια ώρα, πρόοδο στον τομέα της συνεργασίας του Ιράκ για τον αφοπλισμό του, διαπίστωσαν οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι κατά την 36ωρη αποστολή τους στη Βαγδάτη.

    Οι δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι έγιναν μάρτυρες της αρχής μιας πλήρους συνεργασίας. Οι ιρακινές αρχές έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια πιο σοβαρή στάση στο θέμα του αφοπλισμού, δήλωσαν οι κ.κ. Μπλιξ και Μπαραντέι, οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή θα καταθέσουν νέα έκθεση στον ΟΗΕ.

    Ο Σαντάμ Χουσέιν πάντως, μετά τη συναντησή του με τον νοτιοαφρικανό υφυπουργό Εξωτερικών Αζίζ Παχάντ που επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, προειδοποίησε τους επιθεωρητές ότι θα δώσουν "σημαντικές εξετάσεις" την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη νέα τους έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    "Αν ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι σκοπεύουν να πούν, με την κάλυψη του ΟΗΕ, ότι το Ιράκ έχει απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι ένα ζήτημα, αν όμως χρησιμοποιήσουν (τον ΟΗΕ) για να υποκύψουν στις επιθυμίες των Αμερικανών, είναι εντελώς άλλο ζήτημα", δήλωσε.

    Λίγο νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των επιθεωρητών ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντούρι ανακοίνωσε ότι, οι πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 που ζητήθηκαν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ θα επιτραπούν στο εξής ''χωρίς όρους'' στον ιρακινό εναέριο χώρο.

    Σε αντίθεση με τη δήλωση του Ιρακινού πρέσβη όμως, ο Σαντάμ Χουσέιν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση έθεσε ως όρο ότι ενόσω θα υπερίπτανται του Ιράκ τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2, δεν πρέπει αμερικανικά και βρετανικά αεριωθούμενα να κάνουν επιδρομές στις δύο ζώνες εναέριου αποκλεισμού στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος, για να δικαιολογήσει μάλιστα την άποψη του τόνισε ότι, το να ζητάει κανείς από τη χώρα του να πάψει να χρησιμοποιεί την αντιαεροπορική της άμυνα στη διάρκεια των υπερπτήσεων της αμερικανικής και βρετανικής αεροπορίας θα ισοδυναμούσε με ''συνθηκολόγηση''.

    Η ανακοίνωση του Ιράκ, δεν άλλαξε πάντως σε τίποτα την στάση των ΗΠΑ, που μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακ Λίλαν, ξεκαθάρισαν ότι ο βασικός στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι ο πλήρης αφοπλισμός της Βαγδάτης άρα η "γραμμή δεν αλλάζει".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 February 2003 - 22:33:39 UTC