Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία η έρευνα για τους εκβιασμούς
  • [02] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [03] Η διαφθορά στο υπουργικό συμβούλιο
  • [04] Ετήσιες άδειες παραμονής για 650 χιλιάδες μετανάστες
  • [05] ''Οχι'' στην ιδιωτικοποίηση της Ο.Α
  • [06] Αύριο τα εγκαίνια τμήματος της Αττικής Οδού
  • [07] Επαφές του Ούγγρου Πρωθυπουργού στην Αθήνα
  • [08] Και τρίτη παραίτηση στην ΕΣΗΕΑ
  • [09] Ξεκινά το πρόγραμμα επιλογής εθελοντών για το 2004
  • [10] Κακοποίηση βρεφών στο Βόλο
  • [11] Εκκληση Χριστόδουλου για αντιπολεμικό αγώνα
  • [12] Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη του Στ. Σόντερς
  • [13] Στο επίκεντρο η Μεταναστευτική Πολιτική
  • [14] Επαφές Παπανδρέου με την τουρκική ηγεσία
  • [15] Διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για δηλητηριάσεις ζώων στο Ζάππειο
  • [16] Η διακήρυξη των 8 διχάζει την Ευρώπη
  • [17] Συναγερμός στο Βερολίνο από απειλητικές επιστολές
  • [18] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν
  • [19] Εκλεισαν τα σύνορα της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη
  • [20] Ιταλία: Μπερλουσκόνι εναντίον δικαστών
  • [21] Απώλειες 100 δισ. δολαρίων για την AOL Time Warner
  • [22] Αμερικανικές τράπεζες ''συρρικνώνονται'' στη Βραζιλία
  • [23] Κάτανετς: ''Μεταγραφές με μέλλον''
  • [24] Ντέρμπι έβγαλε η κλήρωση στο κύπελλο
  • [25] Εντυπωσιακός ο Κακλαμανάκης στο Μαϊάμι
  • [26] ΕΠΟ: Την Παρασκευή θα εκδικαστούν οι εφέσεις Τσάρτα-ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [27] Φοίβος και Αθηνά στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας
  • [28] Η ελληνική ''Αναγέννηση'' στη Νέα Υόρκη
  • [29] Microsoft: Αλλάζει το Passport για τα προσωπικά δεδομένα
  • [30] HΠΑ: Δωρεάν αποθήκευση σπέρματος για τους στρατιώτες
  • [31] Μαθήματα επιβίωσης σε δημοσιογράφους των New York Times

    [01] Στην τελική ευθεία η έρευνα για τους εκβιασμούς

    Τζένη Χαραλαμπίδου 30/1/2003 3:01:00 μμ

    Ένας ακόμα μάρτυρας, το όνομα του οποίου κρατήθηκε μυστικό, κατέθεσε τις τελευταίες ώρες στον εισαγγελέα Παπαγγελόπουλο, ο οποίος θα ολοκληρώσει την έρευνα καλώντας μάρτυρες από το δημοσιογραφικό κόσμο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ίσως και αύριο. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται από τις δικαστικές Αρχές η τετράωρη κατάθεση της Μαριάννας Λάτση, την περασμένη Τρίτη. Η κα. Λάτση παρέδωσε μια κασέτα και ένα φάκελο με στοιχεία για δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν αποπειραθεί να εκβιάσουν μέλη της οικογένειάς της.

    ''Εδειξε'' τους εκβιαστές η Μαριάννα Λάτση

    Το περιεχόμενο της κατάθεσης τής κα. Λάτση, σε συνδυασμό με στοιχεία που είχαν δώσει προηγούμενοι μάρτυρες, και κυρίως το ζεύγος Αγγελόπουλου, οδηγεί στην ποινική δίωξη εναντίον συγκεκριμένων προσώπων από τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο.

    Η Μαριάννα Λάτση έμμεινε στο εισαγγελικό γραφείο για περίπου τέσσερις ώρες την περασμένη Τρίτη. Οι πρώτες κουβέντες της κα. Λάτση στον εισαγγελέα φανέρωσαν και την πρόθεσή της να βοηθήσει λέγοντας όλα όσα γνώριζε. "Ήταν καιρός να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Το απόστημα των εκβιασμών πρέπει να σπάσει. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν", φέρεται να έχει δηλώσει η κα. Λάτση στον εισαγγελέα.

    Το ότι προσκόμισε σημαντικά στοιχεία η Μαριάννα Λάτση επιβεβαιώνεται και από δικαστικές πηγές: "Έδωσε μια πάρα πολύ θαρραλέα κατάθεση. Τα στοιχεία που προσκόμισε κατονομάζουν νέα πρόσωπα και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της υπόθεσης των εκβιασμών".

    ''Καίει'' πολλούς η κατάθεση Αγγελοπούλου

    Τα στοιχεία που παρέδωσε η Μαριάννα Λάτση έρχονται να προστεθούν σε αυτά της Γιάννας Αγγελοπούλου που κατέθεσε την περασμένη Κυριακή.

    Η κατάθεση της Γιάννας Αγγελοπούλου στον εισαγγελέα, σύμφωνα με όσες πληροφορίες έγιναν γνωστές την Δευτέρα το βράδυ, επιβεβαιώνει πλήρως τους καταγγελλόμενους εκβιασμούς σε βάρος του συζύγου της Θόδωρου και άλλα μέλη της οικογενείας, ενώ η πρόεδρος του 2004 αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης και στα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τον εκδοτικό αλλά και το δημοσιογραφικό χώρο.

    Η κατάθεση της που έγινε μετά την επιστροφή της προέδρου του 2004 από το Νταβός της Ελβετίας και κρατήθηκε μυστική μετά από σχετικό προφορικό αίτημα της ιδίας προς τον ανακριτή, αξιολογείται κατ' αρχήν ως ιδιαίτερα διαφωτιστική και ακριβής σε σχέση με το ρόλο των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση των εκβιασμών, επιμένει ότι ναι μεν δεχόταν χρήματα από την οικογένεια Αγγελοπούλου, όχι όμως ως αποτέλεσμα εκβιασμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι βέβαιο ότι θα ασκηθεί δίωξη στον Μιχαλόπουλο για εκβίαση επιχειρηματιών.

    Ερευνα για εκβιασμούς σε κάθε τομέα

    Εκτός από τους επιχειρηματίες, ο εισαγγελέας κ. Παπαγγελόπουλος έχει καλέσει έναν χρηματιστή και έναν εκδότη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση των κληρικών που φέρονται να έχουν πέσει εκβιασμού.

    Πάντως, σύμφωνα με ανώτερες εισαγγελικές πηγές, η εμπλοκή ονομάτων μητροπολιτών ως θύματα εκβιασμού από το συγκεκριμένο κύκλωμα, δεν αξιολογείται ως υπόθεση προτεραιότητας και δεν αναμένεται για το λόγο αυτό να εξεταστούν άμεσα.

    Την περασμένη εβδομάδα είχε κληθεί από τον εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι έχει πέσει θύμα εκβίασης. Αλλά και ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλος που κατέθεσε την προηγούμενη Δευτέρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν υπήρξε θύμα εκβιασμών απάντησε κατηγορηματικά "όχι".

    Ακόμα κι όταν θα κλείσει, πάντως, το κομμάτι αυτό της έρευνας που αφορά στους εκβιασμούς στο όνομα της 17Ν, η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί, καθώς οι καταγγελίες που έχουν γίνει από τις 13 Ιανουαρίου 2003 -οπότε ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση- ακουμπούν κι άλλους χώρους, πέραν του επιχειρηματικού, και έχουν σχέση με εκβιασμούς που έγιναν όχι μόνο στο όνομα της 17Ν.

    "Η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως σ' αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    [02] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    30/1/2003 6:57:00 μμ

    Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει αρχικά τα δυτικά και αύριο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές. Ήδη απαγορεύθηκε ο απόπλους από τον Πειραιά.Το Σαββατοκύριακο μάλιστα αναμένεται επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να είναι αρκετά ισχυρές.

    Ερχονται και χιόνια

    Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει αισθητά. Οι νοτιάδες θα γίνουν βοριάδες και το κρύο θα είναι τσουχτερό. Δεν αποκλείεται να πέσουν μάλιστα και χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη κινητοποιήσει καλού-κακού τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν και ο κίνδυνος παραμονεύει, ας ελπίσουμε ο άσχημος καιρός να μην προξενήσει τις πλημμύρες που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.

    [03] Η διαφθορά στο υπουργικό συμβούλιο

    30/1/2003 4:40:00 μμ

    Εκτενή αναφορά στα θέματα της διαφθοράς και των εκβιασμών έκανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Ο κ. Σημίτης υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ένα τεράστιο υλικό, περίπου 1.500 υποθέσεων διαφθοράς και αυτό χάρη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Επικριτικός κατά της ΝΔ ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία επίθεση στη ΝΔ με αφορμή τη στάση της στα θέματα της διαφθοράς, των εκβιασμών, του ποδοσφαίρου και του ασυμβίβαστου, καταγγέλλοντας ότι καλλιεργεί κλίμα σκανδαλολογίας προκειμένου να αποκρύψει την προγραμματική της ένδεια.

    "Η ΝΔ" τόνισε ο πρωθυπουργός, "δεν έχει προσφέρει τίποτα καινούργιο, τίποτε ουσιαστικό, τίποτε διαφορετικό" και επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σταθερά σε τομές με σκοπό τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την πλήρη προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

    Υποθέσεις διαφθοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα

    Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" διακόσιες υποθέσεις κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος εκκρεμούν αποκλειστικά και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ακόμα 99 υποθέσεις κατηγορίας δημόσιων υπαλλήλων εκκρεμούν στην Εισαγγελία του Πειραιά.

    Τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του Ποινικού Κώδικα, όπως απάτη, δωροδοκία, απιστία παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων κ.α. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", οι σοβαρότερες υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζεται το σκάνδαλο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις στη Ρόδο.

    Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης γίνονται ήδη προκαταρκτικές εξετάσεις αναφορικά με καταγγελίες για φακελάκια γιατρών, ενώ έρευνες διεξάγονται και στο υποθηκοφυλακείο, καθώς και στις πολεοδομίες της περιοχής. Μόνο στις Εισαγγελίες της Σάμου και του Καρπενησίου δεν υφίσταται καμία υπόθεση παρανομίας δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Κρουσταλλάκης, πάντως έχει ήδη ξεκινήσει τη σύνταξη αναφοράς, στην οποία περικλείεται ο αριθμός των υποθέσεων υπό διερεύνηση, ο αριθμός των κατηγορουμένων, καθώς και τα αδικήματα στα οποία φέρονται να έχουν υποπέσει. Μαζί με την αναφορά αυτή ο κ. Κρουσταλλάκης θα υποβάλει και δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν όσο πιο σύντομα γίνεται. Τα μέτρα αυτά θα είναι συμπληρωματικά των εννέα προτάσεων που υποβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

    Σε ερώτηση για το αν προβληματίζεται η κυβέρνηση από τις εκατοντάδες υποθέσεις διαφθοράς που βρίσκονται στο γραφείο του εισαγγελέα ο κ. Πρωτοπαπας, υπογράμμισε ότι αυτό αποδεικνύει το πρωτοφανές θάρρος της κυβέρνησης να στείλει αυτές τις υποθέσεις στον εισαγγελέα, "καθώς είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα".

    [04] Ετήσιες άδειες παραμονής για 650 χιλιάδες μετανάστες

    30/1/2003 4:38:00 μμ

    Συνολικά 650.000 μετανάστες αναμένεται να παραλάβουν ετήσιες άδειες παραμονής από τις οποίες οι 460.000 θα χορηγηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και ασχολήθηκε με τη μεταναστευτική πολιτική. Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα προσληφθούν 710 νέοι υπάλληλοι μόνιμοι και συμβασιούχοι σε περιφέρειες και νομαρχίες για τη διαδικασία της νομιμοποίησης των μεταναστών. Το υπουργικό Συμβούλιο, τέλος, αποφάσισε την αύξηση των στεγαστικών δανείων που χορηγούνται σε παλιννοστούντες ομογενείς από 15 σε 20 εκατ. δραχμές. Ενώ μέχρι το Μάιο 1.790 στεγαστικά δάνεια θα χορηγηθούν σε τσιγγάνους.

    [05] ''Οχι'' στην ιδιωτικοποίηση της Ο.Α

    30/1/2003 2:30:00 μμ

    Την αγωνία τους, τόσο για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όσο και για την επαγγελματική επιβίωση των ιδίων, εκφράζουν οι περίπου 6.000 εργαζόμενοι στον τομέα των αερομεταφορών, μέσα από τη ημερίδα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, (ΟΣΠΑ). Η ημερίδα αυτή έλαβε χώρα σε μια στιγμή που αναμένονται εξελίξεις στον εθνικό μας αερομεταφορέα, καθώς οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομίας και μεταφορών, έχουν προαναγγείλει ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν υπάρξει αποτελέσματα σχετικά με την πορεία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής. Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, η ΟΣΠΑ θεωρεί καταστροφικά σχέδια και πολιτικές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση, τη συρρίκνωση και το διαμελισμό του ομίλου της Ολυμπιακής και εκτιμά ότι παρά τα εγγενή προβλήματα και την κρίση που διέρχεται η αεροπορική αγορά, ο εθνικός μας αερομεταφορέας έχει τον δυναμισμό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

    Η ΟΣΠΑ επιμένει επίσης στην ανάγκη διατήρησης του εθνικού και κοινωνικού ρόλου της Ολυμπιακής, απορρίπτοντας το σημερινό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρίας.

    Η ΟΣΠΑ εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για την Ολυμπιακή, με την προϋπόθεση ότι κυβέρνηση και εργαζόμενοι μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο θα καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις με στόχο την επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρίας, με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Πάντως στην ημερίδα δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, για το που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Επιστολή ΟΣΠΑ προς Πρόντι

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλληλογραφία που είχε η ΟΣΠΑ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

    Στην επιστολή της η ΟΣΠΑ σημειώνει ότι παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία η Ολυμπιακή αρχίζει να ορθοποδεί, το μέλλον της οικονομικά και επιχειρησιακά διαγράφεται καλύτερο, ενώ παράλληλα η Ολυμπιάδα του 2004 θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρίας. Καλεί επίσης την Κομισιόν να μη λάβει υπόψη της τις καταγγελίες κάποιων ανταγωνιστών της Ολυμπιακής, οι οποίοι εμφανίζονται σήμερα και ως υποψήφιοι ανταγωνιστές.

    Στην απάντησή του ο κ. Πρόντι επαναλαμβάνει ότι από τους ελέγχους που έγιναν, δεν διαπιστώθηκε καμία παρατυπία στις κρατικές επιχορηγήσεις προς την Ολυμπιακή από το 1998 μέχρι σήμερα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για την κρατική βοήθεια που δόθηκε τον Αύγουστο του 1998, καθώς έγινε κακή χρήση και η βοήθεια ευνόησε την Ολυμπιακή σε σχέση με τους αγοραστές της.

    [06] Αύριο τα εγκαίνια τμήματος της Αττικής Οδού

    30/1/2003 1:17:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Παραδίδεται αύριο στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής Οδού ως το Γέρακα μήκους 13 χιλιομέτρων, γεγονός που αναμένεται να εξυπηρετήσει σημαντικά τους οδηγούς των αυτοκινήτων και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Εκτιμάται ότι η διαδρομή από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης έως το αεροδρόμιο των Σπάτων θα διανύεται σε 25 λεπτά. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, στις 10 το πρωί, σε εκδήλωση στη διασταύρωση της Αττικής Οδού με τη λεωφόρο Πεντέλης, από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Η κ. Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει και το αντίτιμο για τα διόδια, το οποίο για τα Ι.Χ αναμένεται να είναι γύρω στο 1,8 ευρώ. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού υπολογίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας.

    [07] Επαφές του Ούγγρου Πρωθυπουργού στην Αθήνα

    30/1/2003 12:00:00 μμ

    Το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ και η προοπτική της Ε.Ε βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Μεντγιέσι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι να ισχυροποιηθεί και να γίνει εμβάθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να έχει ισχυρή φωνή και νέα εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Από την πλευρά του ο κ. Μεντγιέσι, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ουγγαρίας είναι να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση του θέματος, αλλά με ταυτόχρονο έλεγχο της διεθνούς κοινότητας των οπλών μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Συνάντηση και με Κ. Καραμανλή

    Συνάντηση είχε επίσης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στην συνάντηση, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Κώστα Καραμανλή για το ευτυχές οικογενειακό γεγονός το οποίο αναμένει στις αρχές Καλοκαιριού, οπότε η σύζυγος του Νατάσσα θα φέρει στον κόσμο δίδυμα.

    Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απόψεις του κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά στην εμπειρία της Ελλάδος από την 20ετή συμμετοχή της στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του για την ομοσπονδιακή προοπτική της Ένωσης ενώ σε ό,τι αφορά στο Ιράκ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση του προβλήματος και να γίνουν σεβαστά από όλες τις πλευρές τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε λύση βιώσιμη, λειτουργική και σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.

    [08] Και τρίτη παραίτηση στην ΕΣΗΕΑ

    30/1/2003 4:19:00 μμ

    Παραιτήθηκε από μέλος της ΕΣΗΕΑ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκος Μεγγρέλης, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη. Πρόκειται για την τρίτη παραίτηση μετά από αυτήν του προέδρου Α. Μανωλάκου και της Α' αντιπροέδρου Φ. Πετραλιά. Ο κ. Μεγγρέλης γνωστοποίησε την επιθυμία του αφού απορρίφθηκε από την πλειοψηφία πρόταση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τον καθορισμό διεξαγωγής εκλογών και αφού συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις.

    Στο κείμενο παραίτησής του ο κ. Μεγγρέλης αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η ΕΣΗΕΑ εδώ και καιρό διέρχεται μια μεγάλη κρίση που δυστυχώς μέρα με τη μέρα βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της μέσα σε μια εβδομάδα δεν παραιτήθηκαν Πρόεδρος και Α' Αντιπρόεδρος όπως, ποτέ άλλοτε μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες δεν συγκεντρώθηκαν 500 και πλέον υπογραφές απαιτώντας δημοκρατική διέξοδο από την κρίση. Αλλά και ποτέ άλλοτε, τα περισσότερα από τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ συνέχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα".

    Κατά τη συνεδρίαση ορίστηκε Μικτό Συμβούλιο την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

    [09] Ξεκινά το πρόγραμμα επιλογής εθελοντών για το 2004

    30/1/2003 3:26:00 μμ

    Αρχίζει σήμερα το πρόγραμμα επιλογής εθελοντών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν καταθέσει αίτηση θα κληθούν για τη συνέντευξή τους με προσωπική επιστολή, η οποία θα επιβεβαιωθεί και τηλεφωνικώς. Στο μεταξύ δύο εβδομάδες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2004 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καλωσορίζοντας 4.000 αθλητές από 130 χώρες καθώς και 2.000 συνοδούς

    Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέλκυσης εθελοντών

    Σκοπός του προγράμματος επιλογής εθελοντών που ξεκινά από σήμερα είναι η τοποθέτηση των υποψήφιων εθελοντών στις κατάλληλες θέσεις, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις τους, τις δεξιότητές τους και τις εμπειρίες που πιθανόν να διαθέτουν. Τους επόμενους μήνες η "Αθήνα 2004" θα γνωστοποιήσει σε κάθε υποψήφιο την προσφερόμενη θέση εθελοντικής απασχόλησης.

    Η επιλογή θα γίνει έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε υποψήφιο εθελοντή και κάθε υποψήφια εθελόντρια, τις οποίες θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της κάθε συνέντευξης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει συνολικά περίπου 45 λεπτά της ώρας, θα συζητηθούν οι δεξιότητες και η πιθανή εμπειρία του υποψηφίου και θα γίνει ενημέρωση για το περιεχόμενο της εθελοντικής απασχόλησης σε συνδυασμό με τις ανάγκες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Παράλληλα με το πρόγραμμα επιλογής, η Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού συνεχίζει το πρόγραμμα Προσέλκυσης Εθελοντών. Για το σκοπό αυτό έχει προετοιμάσει ένα νέο πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο αριθμός των Αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ολυμπιακού Εθελοντισμού έχει φθάσει στις 54.981 (ως τις 29/1) και η κατάθεσή τους συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό από την ημέρα που κυκλοφόρησαν, εδώ και ένα χρόνο.

    Παραολυμπιακοί 2004

    Την ικανοποίηση του για την πρόοδο της προετοιμασίας της Αθήνας για τους Παραολυμπιακούς του 2004 εξέφρασε σήμερα, στην Αθήνα, ο Φρανσουά Τερρανόβα, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ),μετά το πέρας των τριήμερων εργασιών της Τρίτης Συντονιστικής Επιτροπής μεταξύ ΔΠΕ και ΟΕΟΑ Αθήνα 2004.

    Ο κ. Τερρανόβα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία ο βράχος της Ακρόπολης θα είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία, ενώ, όπως δήλωσε, πρόοδος σημειώθηκε και στους τομείς των μεταφορών, της φιλοξενίας και των ιατρικών υπηρεσιών.

    Ο κ. Τερρανόβα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προετοιμασίες για το Παραολυμπιακό Χωριό, για το οποίο πιστεύει ότι θα πληροί όλες τις απαιτήσεις για τις Παραολυμπιακές ομάδες. Από την άλλη, η συμμετοχή των χορηγών για την τεχνολογία της πληροφορίας, η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού και η προβολή των Παραολυμπιακών είναι οι τομείς, σύμφωνα με τον κ. Τερανόβα, που πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος.

    Ωστόσο, όπως ο ίδιος δήλωσε, η ΔΠΕ είναι ''βέβαιη ότι η ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 θα αναλάβει τις σχετικές δράσεις''. Ο κ. Τερρανόβα, ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς 110 Εθνικές Επιτροπές, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 4000 αθλητές σε 20 αθλήματα, εκ των οποίων το ένα --το ποδόσφαιρο-- θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    ''Παρουσιάσαμε στην ΔΠΕ την πρόοδο της Αθήνας στους τομείς των έργων, του Παραολυμπιακού Χωριού, αθλημάτων, μεταφορών φιλοξενίας, μάρκετινγκ, εισιτηρίων, λειτουργιών εγκαταστάσεων, διαπίστευσης, ιατρικών υπηρεσιών, ελέγχου ντοπινγκ, υπηρεσιών Τύπου, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και τελετών'', δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αθήνα 2004 Γιάννης Σπανουδάκης.

    Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν και τα οποία είναι 300 λεωφορεία με ικανότητα μεταφοράς 4 έως 6 αναπηρικών αμαξιδίων και 100 ΙΧ, με ικανότητα μεταφοράς χρηστών αμαξιδίων.

    Σε ό,τι αφορά τις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών, έχει επιλεχθεί, μετά από διαγωνισμό, η εταιρεία παραγωγής, ενώ σε ότι αφορά τον τομέα του μάρκετινγκ, υπάρχει συνολικά ένας επίσημος χορηγός, η Visa, τρείς νέοι υποστηρικτές, η Ticketmaster, η Shell και η ABB-Alston Siemens Diekat, καθώς και ένας νέος προμηθευτής στον τομέα του τεχνολογικού εξοπλισμού.

    Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, ο κ. Σπανουδάκης είπε ότι προωθήθηκαν στους δήμους και στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μελέτες προσβασιμότητας 16 Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Δήμων, που ετοίμασε ο Οργανισμός Αθήνα 2004.

    Επίσης, ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε ότι το 70% των δωματίων του Παραολυμπιακού Χωριού θα είναι πλήρως προσβάσιμα και θα μπορούν να εξυπηρετούν αθλητές και συνοδούς με κάθε είδους αναπηρία.

    Τέλος, ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση, η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και για την οποία ο Αθήνα 2004 έχει παράγει εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και θα προσφερθεί, τόσο στην ΔΠΕ, όσο και στις 162 Εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές.

    [10] Κακοποίηση βρεφών στο Βόλο

    30/1/2003 3:04:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σοκ έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη, δύο υποθέσεις κακοποίησης βρεφών που αποκαλύφθηκαν στο Βόλο. Στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται κακοποιημένα ένα μωρό μόλις 35 ημερών, θύμα του ίδιου του πατέρα και ένα νήπιο 20 μηνών, θύμα κακοποίησης του συντρόφου της μητέρας του. Οι δύο συγκλονιστικές υποθέσεις βάναυσης κακοποίησης βρεφών αποκαλύφθηκαν μετά από μηνύσεις που υπέβαλλαν οι δύο μητέρες. Εναντίον του πατέρα ασκήθηκε δίωξη, ενώ για τη δεύτερη υπόθεση αναζητείται ο δράστης, σύντροφος της μητέρας.

    [11] Εκκληση Χριστόδουλου για αντιπολεμικό αγώνα

    30/1/2003 1:46:00 μμ

    Θέση κατά του πιθανού πολέμου στο Ιράκ παίρνει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο μήνυμα που απευθύνει προς την εκπαιδευτική κοινότητα με την ευκαιρία του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. ''Αντικρίζουμε σήμερα τους ισχυρούς της γης να ετοιμάζονται να πλήξουν τον εχθρό τους. Να προξενήσουν το φόβο και τον τρόμο σε χιλιάδες ανθρώπους εξ αιτίας των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών ηγετών'' αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος. Και προσθέτει: ''Ο πόλεμος για μια ακόμη φορά έρχεται να ταράξει την ηρεμία, την ανάπτυξη και την πρόοδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη μεταξύ των λαών. Ο διάλογος δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους ισχυρούς και η ανθρώπινη ύπαρξη χάνει την αξία της μπροστά στα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και των προγραμμάτων εξοπλισμού''.

    Επαναστάτες με. . . αιτία θέλει τους νέους ο Αρχιεπίσκοπος

    Σε κήρυγμά του εξάλλου το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών αφιερωμένο στους μαθητές και τους φοιτητές κάλεσε τους νέους να γίνουν ''επαναστάτες απέναντι στη σήψη, σημαιοφόροι μιας αλλαγής για να περάσουμε από την παρακμή στην ακμή''.

    Ο κ. Χριστόδουλος εξαπέλυσε μύδρους κατά ''της διανόησης της πατρίδας μας η οποία εν πολλοίς δεν είναι ανεξάρτητη, αντιθέτως είναι υποταγμένη σε συμφέροντα είτε ιδεολογικά, είτε οικονομικά και πολιτικά. Υπάρχουν βέβαια και άξιοι της αποστολής τους διανοούμενοι αλλά είναι στο περιθώριο, γι' αυτούς είναι κλειστά τα ΜΜΕ. Οι γνώμες τους δεν πρέπει να ακούγονται, πρέπει να απομονωθούν για να οδηγηθεί ο λαός σε έναν εξανδραποδισμό, γιατί η αλήθεια δεν συμφέρει''.

    Ο Αχιεπίσκοπος τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''περνάμε τραγικές και κρίσιμες ώρες'' και γι' αυτό ζήτησε από το λαό να ενωθεί κάτω από την ευλογία της Εκκλησίας.

    [12] Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη του Στ. Σόντερς

    30/1/2003 12:47:00 μμ

    Στεφάνι στη μνήμη του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς κατέθεσε το πρωί ο πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας του Γιορκ, δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, κοντά στο σημείο επί της λεωφόρου Κηφισίας, όπου δολοφονήθηκε από τρομοκράτες ο ταξίαρχος στις 8 Ιουνίου του 2000. Στην κατάθεση στεφάνου και την επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν ο Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ευσταθιάδης, ο πρώην Υπουργός,θύμα της ''17 Νοέμβρη'', Γιώργος Πέτσος, η χήρα του Δημήτρη Αγγελόπουλου-Τασία, η κόρη του δολοφονηθέντος Τζόρτζη Αθανασιάδη-Ειρήνη, η κόρη του δολοφονηθέντος Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης Μιχάλη Βρανόπουλου και η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν.

    Ο προσωπικός αγώνας τους κατά της τρομοκρατίας

    Οπως δήλωσε η Ειρήνη Αθανασιάδη ''βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Στήβεν Σόντερς μετά το θάνατο του οποίου άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα για την αποκάλυψη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη".

    Στεναχωρημένη με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους εκβιασμούς, δήλωσε η κα Τασία Αγγελοπούλου, ενώ, όπως τόνισε, όλα αυτά τα χρόνια δίνει και αυτή τον προσωπικό της αγώνα.

    Ο πρίγκιπας Ανδρέας βρίσκεται στην Αθήνα ως ειδικός εκπρόσωπος της Μ. Βρετανίας για τις διεθνείς επενδύσεις και το εμπόριο. Πρόκειται να συναντηθεί με Βρετανούς και Ελληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για προσωπική και δημόσια ασφάλεια, θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου βρετανική εταιρεία συνεργάζεται για την κατασκευή πλοίων για το ελληνικό ναυτικό και θα παραστεί σε έκθεση σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια.

    [13] Στο επίκεντρο η Μεταναστευτική Πολιτική

    30/1/2003 7:40:00 μμ

    Η επανένωση οικογενειών, για συζύγους και παιδιά έως 21 χρόνων καθώς και η έκδοση αδειών παραμονής για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες, είναι τα θέματα, που θα προωθήσει η Ελληνική Προεδρία, όσον αφορά την Μεταναστευτική Πολιτική της Ε.Ε. Εξάλλου το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί 600.000 - 650.000 ετήσιες κάρτες παραμονής στους δικαιούχους, ενώ όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις ή οι λαθρομετανάστες, θα απελαύνονται.

    Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων για τους μετανάστες

    Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τη Μεταναστευτική Πολιτική.

    Ειδικότερα, από τις 15 Φεβρουαρίου αρχίζει η παράδοση των αδειών παραμονής στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αυτή θα γίνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου 710 προσλήψεις μονίμου προσωπικού και συμβασιούχων στις περιφέρειες και τις νομαρχίες. Αναλυτικότερα, θα γίνουν 270 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 220 συμβασιούχων στην περιφέρεια και 220 συμβασιούχων στις νομαρχίες.

    Ολοκληρώθηκε, επίσης, η συγκρότηση και άρχισε η λειτουργία των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής καθιερώνεται η λειτουργία ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, η οποία περιλαμβάνει:

    Τον ειδικό Κωδικό Αλλοδαπού Τον κεντρικό έλεγχο πληρότητας κάθε φακέλου και τον έλεγχο διπλοεγγραφής Τη στατιστική επεξεργασία στοιχείων για τη διαμόρφωση πολιτικών. Ειδικούς εκτυπωτές με αυτοκόλλητη ετικέτα ειδικού χαρτιού με υδατογράφημα για αποτροπή πλαστογράφησης.

    Το σύστημα αυτό εγκαθίσταται στις 39 Διευθύνσεις Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού, στις 13 Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στις έδρες Περιφερειών και στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Δάνεια για τους παλλινοστούντες ομογενείς

    Με αναμόρφωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους παλιννοστούντες, στο εξής ο συνολικός αριθμός των δανείων για στέγαση παλιννοστούντων ανέρχεται στις 25.000 ετησίως.

    Επίσης θα διατεθούν εκτάσεις για τη στέγαση των ομογενών, με συνεργασία των δήμων και των υπουργείων Οικονομίας, Αμυνας και Γεωργίας, ενώ προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία για την απλοποίηση των διαδικασιών και την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων από τους ΟΤΑ.

    Στόχος του Yπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2003 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας.

    Οικιστική μέριμνα για τους Τσιγγάνους

    Τα τελευταία πέντε χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 8,5 δισ. δρχ. για οικισμούς με μόνιμες κατοικίες, υποδομές για δημιουργία οικισμών για λυόμενα κλπ. Επίσης δόθηκε 1 δισ. δρχ. από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη δημιουργία οικισμών στο πρώην στρατόπεδο Γκώνου Θεσσαλονίκης.

    Στους Σοφάδες Καρδίτσας δόθηκαν 8,5 δισ. δρχ. για μόνιμες και λυόμενες κατοικίες, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 32 οικισμοί σε όλη τη χώρα από τους οποίους οι τέσσερις αποτελούν μόνιμες οικιστικές παρεμβάσεις.

    Παράλληλα , ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης 3.500 δανείων ύψους 15 εκατ. δρχ. το καθένα.

    [14] Επαφές Παπανδρέου με την τουρκική ηγεσία

    30/1/2003 7:40:00 μμ

    Η πορεία των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό αλλά και μείζονα διεθνή ζητήματα με κυρίαρχο την κρίση στο Ιράκ συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς, με τον οποίο συναντήθηκε σε διμερές επίπεδο αμέσως μετά την άφιξη του στην τουρκική πρωτεύουσα. Σε σύντομες δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιακίς τόνισε, ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για την περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέους τομείς πέρα αυτών, που υπάρχουν σήμερα. Ο κ.Παπανδρέου, από τη μεριά του τόνισε, ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και για το Κυπριακό ,όπως και για την ιρακινή κρίση "που προβληματίζει την Ε.Ε, την περιοχή μας και τη Διεθνή Κοινότητα".

    Αμοιβαία η πολιτική βούληση

    "Η ανάπτυξη και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των δύο χώρων, αλλά και της σταθερότητας και της ανάπτυξης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή", υποστήριξε ο Γιακίς και κατέληξε, ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Έλληνα Υπουργό διαπιστώθηκε η αμοιβαία πολιτική βούληση για "ένα λαμπρό μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο Γιακίς αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις, που θα έχει στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρόεδρο Νεστζνετ Αχμέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επεσήμανε, ότι οι συνομιλίες αυτές θα συνεχιστούν αύριο στο επίπεδο της ευρωπαϊκής τρόικα.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την άφιξη του στην τουρκική πρωτεύουσα εξέφρασε για άλλη μια φορά τη χαρά του, που βρίσκεται στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την υποψηφιότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι στις αυριανές συνομιλίες θα συζητηθεί το πρόγραμμα στόχων της Ελληνικής Προεδρίας για τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, αφού επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, χαιρέτισε τη δήλωση της τουρκικής πλευράς ''για μια νέα στρατηγική σχέση Ελλάδας-Τουρκίας''. ''Είμαστε σίγουροι ότι δύσκολα προβλήματα, που ιστορικά μας έχουν διχάσει θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε'', είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον κ. Γιακίς να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Κυπριακό και Ιράκ στην Αντζέντα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και για το Κυπριακό ,όπως και για την ιρακινή κρίση "που προβληματίζει την Ε.Ε, την περιοχή μας και τη Διεθνή Κοινότητα". Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η Ελληνική Προεδρία χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Τουρκίας για την σύγκλιση μιας διάσκεψης, σε υπουργικό επίπεδο των χωρών που γειτνιάζουν με το Ιράκ.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δώρισε στον κ. Γιακίς το σήμα της Ελληνικής Προεδρίας με το Χελιδόνι. Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο εάν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι της 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "όλοι επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού", ενός προβλήματος, που έχει δυσκολέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "εάν οι δύο ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν με κοινή αποδοχή σε ορισμένες τροποποιήσεις, τόσο το καλύτερο".

    Από την πλευρά του ο κ. Γιακίς ερωτηθείς εάν τουρκικές δυνάμεις θα μετάσχουν σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ απάντησε ότι "οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στο Ιράκ για να πολεμήσουν, αλλά μπορεί να εισέλθουν σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα κύματα των προσφύγων".

    Παπανδρέου - Μίλερ για το Ιράκ

    Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε εκτάκτως στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού πρεσβευτή, συζητήθηκε η κρίση με το Ιράκ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η κρίση με τη Βόρειο Κορέα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Μίλερ για τις επισκέψεις, που θα πραγματοποιήσει σε χώρες του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής και για τα μηνύματα, που θα μεταφέρει υπό το φως της κοινής θέσης, που έχουν υιοθετήσει οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι ίδιες πηγές ανακοίνωσαν, ότι ο υπουργός Εξωτερικών ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών θα επισκεφθεί τις 11 και 12 Φεβρουαρίου τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου.

    [15] Διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες για δηλητηριάσεις ζώων στο Ζάππειο

    30/1/2003 5:19:00 μμ

    Ψήφισμα διαμαρτυρίας με 48.557 υπογραφές παρέδωσε στον Έλληνα πρεσβευτή στις Βρυξέλλες Γιάννη Κοραντή, αντιπροσωπεία διεθνών φιλοζωικών οργανώσεων, που διαδήλωσε την Πέμπτη έξω από το κτίριο της πρεσβείας με αφορμή τις δηλητηριάσεις 18 σκύλων και γάτων στις αρχές του χρόνου στο Ζάππειο. Αψηφώντας το πυκνό χιόνι και το τσουχτερό κρύο, μερικές δεκάδες διαδηλωτών--συνοδευόμενοι από τα σκυλιά τους--έμειναν αρκετή ώρα έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, με υψωμένα πανό που ζητούσαν ''από τη χώρα που προεδρεύει στην ΕΕ και θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, να μην επιτρέπει να δηλητηριάζονται, ή να υποφέρουν τα ζώα''.

    Για μεμονωμένο κρούσμα έκανε λόγο ο Έλληνα πρεσβευτής

    Ο κ. Κοραντής δέχθηκε τους εκπροσώπους των οργανώσεων διαβεβαιώνοντας ότι ''πρόκειται για μεμονωμένο κρούσμα, για το οποίο έχει ήδη επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη και δεν απηχεί τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων''.

    Φανατικός φιλόζωος και ο ίδιος --έχει τρία σκυλιά--ο Έλληνας πρεσβευτής ενημέρωσε τις οργανώσεις για το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στην ελληνική Βουλή, προσθέτοντας ότι τη διαμαρτυρία αυτή θα μπορούσε να προσυπογράψει η πλειοψηφία των Ελλήνων και ο ίδιος προσωπικά. Ανέφερε επίσης ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Οι διαδηλωτές απάντησαν ότι δεν αμφιβάλλουν πως πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα στην Ελλάδα, αλλά υποστήριξαν ότι τα κρούσματα δηλητηριάσεων ή εγκατάλειψης έχουν πολλαπλασιασθεί επικίνδυνα και ότι πρόσφατα μετέφεραν με δική τους πρωτοβουλία 45 αδέσποτα σκυλιά από το Κερατσίνι στο Βέλγιο, για να μη θανατωθούν.

    Ανέφεραν ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μάρτιν θα θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέλος ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θέμα, πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, την Ολλανδία και τον Καναδά.

    [16] Η διακήρυξη των 8 διχάζει την Ευρώπη

    30/1/2003 7:13:00 μμ

    Χωρισμένη στα δυο εμφανίζεται η Ευρώπη, για το θέμα του Ιράκ. Στο πλευρό των ΗΠΑ, στέκονται με κοινή διακήρυξη που δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου, οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών και καλούν την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουάσινγκτον. Την ικανοποίησή του για την επιστολή, εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους, που παράλληλα προειδοποίησε ότι η διπλωματική προσπάθεια για να να συμμορφωθεί το Ιράκ θα διαρκέσει εβδομάδες και όχι μήνες.Την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των "8", εξέφρασε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Κώστας Σημίτης.

    Ποιοι υπέγραψαν

    Στη διακήρυξη, η οποία ήταν ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, προειδοποιούν ότι στη σημερινή κρίση, διακυβεύεται η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών και καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Παράλληλα, καλούν το Ιράκ, να σεβαστεί την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Σαντάμ Χουσείν, να αφοπλισθεί με ειρηνικά μέσα" αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο κείμενο της διακήρυξης.

    Δυσαρέσκεια Σημίτη για την επιστολή των ''8''

    Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν, οι "8", προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που με την ιδιοτητά του προεδεύων της ΕΕ, δήλωσε ότι, η πρωτοβουλία των "8", δεν συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Επιδιώκουμε κοινή εξωτερική πολιτική και ως εκ τούτου χρειάζεται συνεννόηση και στο θέμα του Ιράκ, όπως ακριβώς έγινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας. Η προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινή στάση".

    Να υπενθυμήσομε ότι την αντίθεσή του σε κάθε μονομερή στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ έχει ήδη διακηρύξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υπέρ της ειρηνικής επίλυσης τάσσεται στη συντριπτική της πλειοψηφία και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Την "απογοήτευσή" της για τη μη τήρηση από ορισμένες χώρες -ήδη μέλη ή μελλοντικά μέλη της, μιας ενιαίας στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Ιράκ- εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις της στη Βιέννη η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, επισημαίνοντας πως πριν μερικές μόλις ημέρες (σσ. τη Δευτέρα) υπήρξε μια κοινή διακήρυξη στο θέμα του Ιράκ από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    "Πρόκειται για αυτόνομη κίνηση χωρών εκτός συντεταγμένων διαδικασιών και θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε." δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε αναφερθεί στη σημασία που δίνει η ΕΕ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Όπως παρατήρησε, καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο έντονη η συνείδηση στον κόσμο ότι δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος του Ιράκ, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε καθοριστική ημερομηνία για τη συνέχεια των εξελίξεων την 5η Φεβρουαρίου.

    Ελ Μπαραντέι: Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος

    Την ίδια ώρα, με συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράκ προς το παρόν, δεν έχει παραβιάσει εμπράκτως την απόφαση του ΟΗΕ. Όπως τόνισε, οι επιθεωρητές χρειάζονται 4-5 μήνες για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    Στο μεταξύ, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται σήμερα, ο Τζορτζ Μπους, ενώ αύριο κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Σημαντικές ημερομηνίες για το μέλλον των εξελίξεων

    5 Φεβρουαρίου: Ο Κόλιν Πάουελ, θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα παραθέσει τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ΗΠΑ και αποδεικνύουν την ενοχή της Βαγδάτης.

    14 Φεβρουαρίου: Θα δοθούν περισσότερα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο από τους επιθεωρητές

    27 Μαρτίου: Ο Χανς Μπλιξ θα παραδώσει στα Ηνωμένα Έθνη την νέα έκθεση για το Ιράκ.

    [17] Συναγερμός στο Βερολίνο από απειλητικές επιστολές

    30/1/2003 7:11:00 μμ

    Διακόπηκε η λειτουργία του αμερικανικού προξενείου καθώς και της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο έπειτα από απειλητικές επιστολές για επιθέσεις που στάλθηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία. Προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλα αμερικάνικά και εβραϊκά κτήρια της γερμανικής πρωτεύουσας, τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία θα πάψουν να ισχύουν αφού ερευνηθούν ενδελεχώς οι απειλές.

    Αυξημένα τα μέτρα ασφάλειας

    ''Παρέστη ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα ασφάλειας'', αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, που επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι έχει ήδη διακοπεί η λειτουργία του προξενείου, που δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από την προσεχή Δευτέρα 3η Φεβρουαρίου.

    Σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Η πηγή των γερμανικών κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας διευκρίνισε ότι η απειλή γνωστοποιήθηκε ''μέσω επιστολής η οποία εστάλη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό''.

    Αυξημένα μέτρα ασφάλειας, χωρίς όμως να διακοπεί η λειτουργία τους, έχουν ληφθεί ήδη και σε πολλές άλλες εγκαταστάσεις αμερικανικών συμφερόντων στο γερμανικό έδαφος μετά τη γνωστοποίηση των απειλών, χθες Τετάρτη, αναφέρθηκε από τα γερμανικά μμε που επικαλέστηκαν δηλώσεις επισήμων.

    Διευκρινίστηκε επίσης στα γερμανικά μμε ότι δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφάλειας στην ισραηλινή πρεσβεία και προξενείο του Βερολίνου και ''πολλά άλλα κτίρια εβραϊκών συμφερόντων'' της Γερμανίας, που ''θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι απειλές αυτές να εξιχνιαστούν και να εξουδετερωθούν πλήρως''

    [18] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν

    30/1/2003 6:50:00 μμ

    Ενα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο ''UH-60 Black Hawk'' συντριβή σήμερα ανατολικά της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν και θύματα, δήλωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, σε απόσταση 10 χλμ από τη βάση Μπαγκράμ, δεν έχουν αποσαφηνιστεί αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πυρά από το έδαφος προκάλεσαν την πτώση του ελικοπτέρου.

    [19] Εκλεισαν τα σύνορα της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη

    30/1/2003 12:40:00 μμ

    Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά της με την Καμπότζη, ύστερα από τις διαδηλώσεις κατά της Ταϊλάνδης και τα επεισόδια που ακολούθησαν στη διάρκεια της νύχτας στην Πνομ Πενχ. Ο Ταϊλανδός υπουργός Αμυνας Ταμαράκ Ισαρανγκούρα δήλωσε ότι έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα σημεία διέλευσης κατά μήκος των μήκους 800 χιλιομέτρων συνόρων για τους Καμποτζιανούς υπηκόους.

    Ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Πνομ Πενχ

    Επίσης, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊλάνδης απομάκρυναν περισσότερους από 500 φοβισμένους Ταϊλανδούς πολίτες από την Πνομ Πενχ.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρεσβεία και πολλές ταϊλανδικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, μεταξύ των οποίων και μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανήκει στον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναβάτρα. Παράλληλα, ανεστάλησαν όλες οι πολιτικές πτήσεις ανάμεσα στην Πνομ Πενχ και την Μπανγκόκ.

    Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός δήλωσε: ''Κάθε είδους σχέση με την Καμπότζη πρέπει να διακοπεί έως ότου μας δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις ταραχές και για το τι πραγματικά έχει συμβεί''.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ανεστάλη κάθε τεχνική και οικονομική συνεργασία με την Καμπότζη.

    Στην Πνομ Πενχ η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 20 διαδηλωτές. Πολλοί εξοργισμένοι Καμποτζιανοί διαδήλωσαν την Τετάρτη καίγοντας ταϊλανδέζικες σημαίες, ενώ τη νύχτα συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ταϊλάνδης, την οποία και κατέστρεψαν. Αλλοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα στους δρόμους και κατέστρεψαν καταστήματα Ταϊλανδών και άλλων ξένων υπηκόων. Ενας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ταϊλανδικής ιδιοκτησίας στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το θύμα ήταν Ταϊλανδός ή Καμποτζιανός.

    Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν απέδωσε τις ταραχές σε μικρές ομάδες εξτρεμιστών και τόνισε ότι τα βίαια αυτά επεισόδια δημιούργησαν προβλήματα στις σχέσεις με την Ταϊλάνδη.

    Αφορμή οι δηλώσεις Ταϊλανδής ηθοποιού

    Η Σουάνα Κόνινγκ

    Η ρήξη στις σχέσεις της Καμπότζης με την Ταϊλάνδη δημιουργήθηκε από δηλώσεις που αποδόθηκαν μάλλον κατά λάθος στη δημοφιλή Ταϊλανδή ηθοποιό Σουάνα Κόνινγκ, σύμφωνα με τις οποίες ανέφερε ότι δεν θα μεταβεί στην Καμπότζη παρά μόνον εάν επιστραφεί στη χώρα της ο ηλικίας 800 ετών ναός Ανγκορ-Βατ, το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο της Καμπότζης.

    Η Ταϊλανδή ηθοποιός, αρνήθηκε τις δηλώσεις που της αποδόθηκαν: ''Δεν έδωσα ποτέ συνέντευξη για την Καμπότζη. Δεν έχω προκατάληψη κατά της Καμπότζης ή του λαού της'', ανέφερε στην εφημερίδα Bangok Post.

    [20] Ιταλία: Μπερλουσκόνι εναντίον δικαστών

    30/1/2003 6:23:00 μμ

    "Πολιτική δίωξη" εναντίον του χαρακτήρισε ο Μπερλουσκόνι την απόρριψη του αιτήματός του για μεταφορά της δίκης του, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της βουλευτικής ασυλίας που είχε καταργηθεί στην Ιταλία το 1993. Αντίθετα σε αναβρασμό βρίσκεται ο δικαστικός κόσμος της χώρας και ζητά την άμεση παρέμβαση του προέδρου της δημοκρατίας.

    Θύελλα αντιδράσεων από δηλώσεις Μπερλουσκόνι

    Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας να απορρίψει το αίτημα των συνηγόρων του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ζητούσαν την αλλαγή της έδρας του δικαστηρίου για τη δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενος, η κυβέρνηση και τα κόμματα της κεντροδεξιάς πέρασαν σε επίθεση εναντίον των δικαστών.

    Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι κατήγγειλε την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου ως ''πολιτική'', τη χαρακτήρισε ''απίστευτη δικαστική καταδίωξη'' και ''μια αλυσίδα πρωτοφανών ερευνών''. Όμως, σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του οι δικαστές δεν πρόκειται να λυγίσει --ανέφερε ο ίδιος--, "αλλά θα κάνω το καθήκον μου παραμένοντας στην πρωθυπουργία, χωρίς να προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο ιταλικός λαός".

    Στο ''διάγγελμά του'', που έκανε καλώντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε επίσης ότι σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και ότι κανονικά θα έπρεπε να παραιτηθεί. Όπως και οι δικαστές θα έπρεπε να εφαρμόσουν τους νόμους και να μην κάνουν πολιτική. Ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα πρέπει να κριθεί από τους ψηφοφόρους, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επαναφέρουν τη βουλευτική ασυλία που καταργήθηκε το 1993.

    Οι δηλώσεις του κ. Μπερλουσκόνι προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό σώμα, εκπρόσωποι του οποίου ζήτησαν την επέμβαση του προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας ''Ρεπούμπλικα'', μόνο το 26% συμφωνεί με τον κ. Μπερλουσκόνι ότι τον καταδιώκουν οι δικαστές, ενώ το 48% δεν πιστεύει στη θέση που υποστηρίζει. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα χαρακτήρισαν ''παραλήρημα'' τις δηλώσεις αυτές, προσθέτοντας ότι αποτελούν επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης, την οποία ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εκφοβίσει και να ταπεινώσει

    [21] Απώλειες 100 δισ. δολαρίων για την AOL Time Warner

    Aννα Κούρτη 30/1/2003 4:02:00 μμ

    Τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της, κατέγραψε το 2002, η εταιρεία-κολοσσός στα ΜΜΕ, AOL Time Warner. Ο ισολογισμός της AOL για το περασμένο χρόνο, είχε έλλειμα 100 δισ. δολαρίων. Το τελευταίο τρίμηνο του 2002, οι ζημιές της εταιρείας ξεπερνούν τα 44,9 δισ. δολάρια. Οι συντριπτικές απώλειες της AOL Time Warner, προέρχονται από τον τομέα του Internet. Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο ιδρυτής του CNN και αντιπρόεδρος της AOL-Time Warner, Ted Turner.

    Αποχώρηση και του Ted Turner μετά τον Case

    "Όπως γνωρίζετε, αυτή η εταιρεία έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στην ζωή μου για 50 ολόκληρα χρόνια. Την εμπιστεύομαι σε καλά χέρια και θεωρώ ότι διαθέτει το δυναμικό να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος", τόνισε ο Turner.

    Σε γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας η αποχώρηση του Ted Turner αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους.

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας Dick Parsons, που εκλέχτηκε μετά από την αναχώρηση του Steve Case, τόνισε ότι "θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να βελτιώσει την οικονομική εικόνα της America Online".

    Να σημειωθεί, ότι ο Steve Case εγκατέλειψε την εταιρεία στις αρχές του μήνα.

    Τα κέρδη της εταιρείας προέρχονται βασικά από τις κινηματογραφικές της παραγωγές με κορωνίδα το έπος "Ο Αρχοντας των δακτυλιδιών".

    Πηγή: BBC

    [22] Αμερικανικές τράπεζες ''συρρικνώνονται'' στη Βραζιλία

    30/1/2003 2:22:00 μμ

    Δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, η JP Morgan Chase και η Bank of America ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στη Βραζιλία. Oπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της International Herald Tribune, παρά το ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση της χώρας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες τοπικές τράπεζες της Βραζιλίας πανηγυρίζουν για την απόφαση των αμερικανικών τραπεζών, καθώς θα κερδίσουν σημαντικά μερίδια και θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την εγχώρια αγορά.

    Η JP Morgan Chase ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της θυγατρικής στον τομέα της διαχείρισης διαθεσίμων με συνολικό ενεργητικό 1,9 δισ. δολαρίων, στην μεγαλύτερη ιδιωτική τοπική τράπεζα Banco Bradesco, χωρίς να αποκαλύψει το σχετικό τίμημα.

    Από την πλευρά της, η Bank of America ανακοίνωσε ότι περιορίζει δραστικά την παρουσία της στη χώρα μειώνοντας τις θέσεις εργασίας κατά 150 (από 200 σύνολο).

    Ο πρόεδρος της JP Morgan Chase στην Βραζιλία δήλωσε ότι η τράπεζα θα παραμείνει στην χώρα, αλλά θα επικεντρώσει τις δραστηριότητες της στους τομείς των μεγάλων ιδιωτών πελατών και επενδύσεων.

    Στη Νέα Υόρκη, εκπρόσωπος της Bank of America επισήμανε ότι η υποβάθμιση της παρουσίας της τράπεζας στη Βραζιλία αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για μείωση της έκθεσης σε αναδυόμενες αγορές σε διεθνές επίπεδο.

    [23] Κάτανετς: ''Μεταγραφές με μέλλον''

    30/1/2003 7:33:00 μμ

    Στα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού, τους Γιώργο Μελαμπιανάκη και Ευθύμη Κουλουχέρη, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελούν επένδυση για το μέλλον, επικεντρώθηκε ο τεχνικός της ομάδας Στρέτσκο Κάταντες κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα Πέμπτη. "Τους ξέρω και γνωρίζω τα χαρακτηριστικά τους. Θα παραμείνουν στην ομάδα, θα παίξουν και θα δείξουν τις δυνατότητές τους. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι καλοί. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις στον Ολυμπιακό και σε μικρότερη ομάδα", τόνισε για τους νεοαποκτηθέντες ο Σλοβένος, που δεν θέλησε ν` αποκαλύψει αν ο Ολυμπιακός θα κάνει κάποια άλλη μεταγραφή. Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχτηκε από τον ελληνικό Τύπο μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα με Παναθηναϊκό και Ξάνθη, τονίζοντας ότι ήταν πολύ τραβηγμένη.

    [24] Ντέρμπι έβγαλε η κλήρωση στο κύπελλο

    30/1/2003 4:00:00 μμ

    Το ζευγάρι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από την κλήρωση του Δ' γύρου (προημιτελικά) του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αναλυτικά από τη σημερινή κλήρωση προέκυψαν τα εξής ζευγάρια: Αρης-Εθνικός Αστέρας Πανιώνιος-ΑΕΚ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Παναθηναϊκός-Αιγάλεω. Τα πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στις 5-19-26/2 και οι αγώνες ρεβάνς στις 5-12-19/3 Δύσκολη χαρακτήρισε την κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδος που έφερε τον Ολυμπιακό στο δρόμο του ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος της μακεδονικής ΠΑΕ, Πέτρος Καλαφάτης, καθώς και ο προπονητής των "ερυθρολεύκων", Σρέτσκο Κάτανετς. Την κατάκτηση του Κυπέλλου έθεσε ως στόχο του Αρη ο πρόεδρός του, Νίκος Τσαρούχας.

    [25] Εντυπωσιακός ο Κακλαμανάκης στο Μαϊάμι

    30/1/2003 5:49:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εκπληκτικό ήταν το ξεκίνημα του Νίκου Κακλαμανάκη στη διεθνή ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα του Μαϊάμι Rolex International, που άρχισε την Πέμπτη. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, είχε τρεις πρωτιές στις πρώτες κούρσες και οδηγεί τη βαθμολογία στα Mistral. Αντίθετα, στα Finn, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, που ήταν 2ος στην πρώτη ιστιοδρομία, στην επόμενη δεν άρχισε και στην τρίτη ακυρώθηκε.

    [26] ΕΠΟ: Την Παρασκευή θα εκδικαστούν οι εφέσεις Τσάρτα-ΠΑΕ ΑΕΚ

    30/1/2003 5:42:00 μμ

    Από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, θα εκδικαστούν την Παρασκευή στις 14.30 το μεσημέρι, οι εφέσεις που κατέθεσαν κατά της απόφασης της ΕΕΟΔΕΠ της ΕΠΑΕ ο Βασίλης Τσάρτας και η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Βασίλης Τσάρτας προσέφυγε στην επιτροπή της ΕΠΟ, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα, ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ, ζητά την απόρριψη της απόφασης, σύμφωνα με την οποία ο διεθνής μέσος μένει ελεύθερος.

    Το πιθανότερο ενδεχόμενο, είναι όλα αυτά να αποτελούν τυπική διαδικασία, καθώς ο Βασίλης Τσάρτας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την νέα διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις και να συνεχίσει την καριέρα του στην Ένωση.

    [27] Φοίβος και Αθηνά στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

    30/1/2003 1:01:00 μμ

    Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργανώνει το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα παιδιά, μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τους πιο αναγνωρίσιμους "τύπους" των Αγώνων, όμορφες φιγούρες όπως η Αθηνά και ο Φοίβος, η Ολι, ο Σιντ και η Μίλι, ο Ιζυ, ο Κόμπι και ο Χοντόρι...

    Ολυμπιακή ατμόσφαιρα

    Μέσα από αυτές τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα παιδιά προετοιμάζονται για να γευτούν το κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ μπορούν να θαυμάσουν από κοντά μία όμορφη συλλογή από μασκότ των προηγούμενων διοργανώσεων.

    Παράλληλα, μπορούν να κατασκευάσουν και τη δική τους μασκότ για τους αγώνες της Αθήνας.

    Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εξασκούν την παρατηρητικότητα και τη δημιουργική τους φαντασία, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν τη γλωσσική τους ικανότητα.

    [28] Η ελληνική ''Αναγέννηση'' στη Νέα Υόρκη

    30/1/2003 12:15:00 μμ

    Με μεγάλη επιτυχία, συνεχίζεται στο Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της Νέας Υόρκη, η έκθεση "Μεταβυζαντινή Περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση". Στο πλαίσο αυτής, φιλοξενούνται 54 έργα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Στόχος της έκθεσης, η οποία χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες, Ζωγραφική, Χρυσοκεντητική, Μικροτεχνία, είναι να γίνουν ευρέως γνωστά στους Απόδημους Έλληνες, τα έργα της Μεταβυζαντινής περιόδου. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η Δρ. Ευγενία Χαλκιά, Υποδιευθύντρια του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας.

    [29] Microsoft: Αλλάζει το Passport για τα προσωπικά δεδομένα

    30/1/2003 5:33:00 μμ

    "Ριζικές αλλαγές" στο πρόγραμμα Passport για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων στο Internet, επιφέρει, η Microsoft, προκειμένου να μετριάσει τις ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της ιδωτικής ζωής, μέσα από το Διαδίκτυο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ''Η Microsoft συμφώνησε να εφαρμόσει ένα συνολικο πακέτο μέτρων προστασίας δεδομένων, όπερ σημαίνει πως θα προβεί σε ριζικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα .NET Pasport'', τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

    O εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Τοντ, πλέον είναι απίθανο να απαγορευθεί το σύστημα της εν λόγω εταιρείας από τις κυβερνητικές νομοθεσίες των 15 μελών της για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

    Μια ομάδα εργασίας των ειδικών της ΕΕ δήλωσε πως θα εξακολουθήσει να ελέγχει τόσο το σύστημα Passport, όσο και το σχέδιο επαλήθευσης ταυτότητας Liberty Alliance που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες.

    [30] HΠΑ: Δωρεάν αποθήκευση σπέρματος για τους στρατιώτες

    30/1/2003 2:39:00 μμ

    Οι τράπεζες σπέρματος στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση για πατριωτισμό, προσφέρουν την ευκαιρία στους άνδρες του αμερικανικού στρατού που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση με το Ιράκ, ν' αφήσουν το σπέρμα τους, στην πατρίδα, δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση στις θυρίδες τους. Η Τράπεζα Κρυογονικής της Καλιφόρνιας, μια από τις μεγαλύτερες του είδους στη χώρα, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 40 στρατιωτικοί επωφελήθηκαν από τη δωρεάν αποθήκευση του σπέρματός τους για ένα χρόνο, ως μέτρο πρόληψης κατά των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία τους και συνεπώς στη γονιμότητά τους από την έκθεσή τους σε χημικά όπλα.

    Μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος

    ''Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αποκομίσατε. Είναι απίστευτο. Το δοκιμάσαμε αυτό στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και είχαμε 15-17 στρατιώτες που το έκαναν'', δήλωσε ο δρ. Κάπι Ρόθμαν, ιατρικός διευθυντής της πιο πάνω τράπεζας κρυογονικής.

    ''Τώρα λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα. Είχαμε περίπου 40 άνδρες τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες, που μπήκαν στον κόπο να αποθηκεύσουν το σπέρμα τους πριν πάνε στον πόλεμο'', πρόσθεσε ο Ρόθμαν.

    Το Κέντρο Κρυογονικής Νέας Αγγλίας, μια ιδιωτική τράπεζα σπέρματος στη Βοστόνη, ανακοίνωσε ότι κάνει 50% έκπτωση στους στρατιώτες που θα ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή.

    [31] Μαθήματα επιβίωσης σε δημοσιογράφους των New York Times

    30/1/2003 2:16:00 μμ

    Σε μία από τις καλύτερες εταιρείες στον κόσμο, οι οποίες προσφέρουν μαθήματα επιβίωσης σε πολεμικές συνθήκες, στέλνει τους ανταποκριτές της, η εφημερίδα New York Times. Πρόκειται για την Centurion Risk Assesment Service, με έδρα τη Βρετανία, η οποία εκπαιδεύει ανθρώπους των media και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν σε συνθήκες, εχθροπραξιών, εμπόλεμων συρράξεων, τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Σύμφωνα με το διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, Χάοελ Ρέινς, κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύρραξης θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής από πλευράς New York Times, δεκαπέντε φωτογράφοι και είκοσι ρεπόρτερ.

    Στόχος της εφημερίδας, είναι ο πόλεμος αυτός να μην έχει κόστος ανθρώπινης ζωής για το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 January 2003 - 17:55:35 UTC