Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Οχι'' των βουλευτών στο ασυμβίβαστο
  • [02] Επαφές Ντε Σότο σε Λευκωσία και Αγκυρα
  • [03] Τέλη Μαΐου η δίκη Οτσαλάν
  • [04] Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [05] Κανονικά τα δρομολόγια της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου
  • [06] Συνάντηση Σημίτη-Διαμαντούρου
  • [07] Εμπόδιο το υπέδαφος για τον μετροπόντικα στο Περιστέρι
  • [08] Ρεκόρ βροχοπτώσεων σημειώθηκε το 2002
  • [09] Νέα παραίτηση από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
  • [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία αύριο
  • [11] ''Πορτρέτα και εικόνες από την Ευρώπη''
  • [12] ΗΠΑ:Η απόφαση ΟΗΕ επιθυμητή όχι υποχρεωτική
  • [13] Καταρρίφθηκε ινδικό, μη επανδρωμενο αεροσκάφος
  • [14] ΗΠΑ: Τεμάχισαν τη μητέρα τους
  • [15] Δέκα νεκροί σε συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [16] Όχι σε πολυμερείς συνομιλίες επιμένει η Β.Κορέα
  • [17] Νέος Γενικός Διευθυντής στην Π.Ο.Υ.
  • [18] Ινδία: Παρανάλωμα του πυρός έγινε λεωφορείο τουριστών
  • [19] Σημίτης: ''Αρνητικό κλίμα στην οικονομία λόγω Ιράκ''
  • [20] Έπεσε η αυλαία στο Νταβός
  • [21] Η κακοκαιρία πλήττει και τα οπωροκηπευτικά
  • [22] Αρχίζει την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη η 19η Agrotica
  • [23] Την αλήθεια για τις ΠΑΕ ζητά η ΝΔ από την κυβέρνηση
  • [24] Ενδιαφέρον παραγόντων της ΑΕΚ για προσωρινή διοίκηση
  • [25] Εφυγε η Ταϋγέτη
  • [26] Επικίνδυνες 13 κρέμες προσώπου λέει η ΕΕ
  • [27] Ένοχη η Easyinternet
  • [28] Τα ''χρυσά'' γενέθλια της Αθηνάς Ωνάση
  • [29] Επέζησε νεογέννητο βρέφος σε πολικές θερμοκρασίες

    [01] ''Οχι'' των βουλευτών στο ασυμβίβαστο

    28/1/2003 6:25:00 μμ

    Κατά του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών τάχθηκε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση καθώς και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Από τα 50 μέλη της επιτροπής, υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ), κατά ψήφισαν 25 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ο Ευ. Γιαννόπουλος), ενώ παρών δήλωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, από το καλοκαίρι του 1993, που νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταψηφίζεται σε επιτροπή της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής Αποστολος Κακλαμάνης, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί με την αρνητική γνώμη της επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και οτι δεν θα γίνει επίορκος του Συντάγματος.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στην συνταγματική επιταγή για το ασυμβίβαστο των βουλευτών τόνισε οτι "η Ν.Δ. παίζει με τους θεσμούς, δεν σέβεται τους θεσμούς".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: "Η σημερινή ψηφοφορία αποδεικνύει ότι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί λειτουργούν. Ο εκτελεστικός νόμος ως προς το ασυμβίβαστο των βουλευτών και τις εξαιρέσεις του έπρεπε να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο ως τις 31/12/2002, σύμφωνα με ρητή μεταβατική διάταξη του Συντάγματος. Αυτήν την ασυνέπεια και αυτήν την επιχείρηση παραπλάνησης της Βουλής καταδίκασε σήμερα κατά πλειοψηφία η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και μάλιστα με τις ψήφους όλης - χωρίς καμμία εξαίρεση - της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ."

    [02] Επαφές Ντε Σότο σε Λευκωσία και Αγκυρα

    28/1/2003 5:03:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, είχε το πρωί στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, που σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει ακόμα καμία απόφαση για υποβολή τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ντε Σότο μεταβαίνει στην Αγκυρα για επαφές με την πολιτική ηγεσία. Για τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο, κάνει λόγο ο Γιασάρ Γιακίς. Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΙΣΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου είχε ο Κώστας Καραμανλής.

    Αυξάνονται οι συζητήσεις για τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο

    Η επίσκεψη του κ. Ντε Σότο στην Αγκυρα, όπως όλα δείχνουν, έχει να κάνει με τη διγλωσσία που επιδεικνύει στο Κυπριακό η Τουρκική πλευρά.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ θα επιστρέψει αύριο στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στη τακτική συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Κληρίδης και Ντεκτάς.

    Οι εξελίξεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχομένως ο ΟΗΕ να παρουσιάσει πριν τις 28 Φεβρουαρίου κάποιες ''νέες σκέψεις".

    Για ενδεχόμενη υποβολή νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης έκανε λόγο και Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, που επισκέπτεται τα Κατεχόμενα.

    Το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα και δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε επίπεδο προσωπικών αντιπαραθέσεων, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν να εμπλέξουν το ΑΚΡ σε μια πολεμική για το Κυπριακό και τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές.

    Όσον αφορά στις προτάσεις Αναν, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι, υπάρχουν σημεία που μπορούν να γίνουν αποδεκτά και σημεία που είναι απαράδεκτα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν βήματα συμβιβασμού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Στην εκτίμηση ότι είμαστε κοντά, περισσότερο από ποτέ, στην επίλυση του Κυπριακού , προέβη από το Στρασβούργο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσει ο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Από τις Βρυξέλλες, ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου Ζακ Πόος, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι αναιρεί τις δεσμεύσεις της για αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό και τον Ραούφ Ντενκτάς ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν.

    Συνάντηση Καραμανλή-Ομήρου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΚΙΣΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου, ότι η Νέα Δημοκρατία, θα συνεχίζει να συμπαραστέκεται ενεργά και αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη λύσης βιώσιμης, λειτουργικής και σύμφωνης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αναφερόμενος στην κρισιμότητα των στιγμών, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξήγησε την πάγια θέση του κόμματος, ότι δεν είναι νοητή οποιαδήποτε ανάμειξη πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας στις κυπριακές εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και τόνισε ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να ορίσει κυρίαρχα και ανεπηρέαστος από εξωτερικές επιρροές, το μέλλον του.

    [03] Τέλη Μαΐου η δίκη Οτσαλάν

    28/1/2003 1:17:00 μμ

    Η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 26 Μαΐου προκειμένου οι δικηγόροι του, κ.κ. Φ. Κρανιδιώτης και Γ. Ματζουράνης να μπορέσουν να τον εκπροσωπήσουν νομίμως.

    Η υπόθεση Οτσαλάν, όπως είχε ανακοινωθεί πριν μία εβδομάδα, θα εκδικαζόταν στις 14 Απριλίου, ωστόσο εγκαίρως οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να τηρηθούν οι ημερομηνίες και θα έπρεπε να δοθεί και νέα αναβολή της δίκης.

    Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που είχε αναβληθεί η δίκη ήταν η νόμιμη εκπροσώπηση του Οτσαλάν, καθώς δεν είχε υπογραφεί το απαιτούμενο πληρεξούσιο λόγω κωλύματος επικοινωνίας με τους συνηγόρους στις φυλακές του Ιμραλί, όπου κρατείται.

    Εκτός από τον Κούρδο ηγέτη κατηγορούμενοι είναι οι συντρόφισσές του Γιακρά Τσεντκίζ και Κάγια Αϊφέρ, καθώς και ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης, οι οποίοι κατηγορούνται για προσβολή διεθνούς ειρήνης.

    Την κατηγορία της άμεσης συνέργιας στο αδίκημα αντιμετωπίζουν οι: Ευάγγελος Στεργιόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας Athens Aniation Services LTD, Αντώνης Σιμιγδαλάς εκπρόσωπος της αεροπορικής Aegean Aviation SA, Ζήσης Πεχλιβανούδης, κυβερνήτης του αεροσκάφους, Γιώργος Μαύρος, υπάλληλος ναυλώτριας εταιρείας, Στέφανος-Γρηγόρης Ευαγγελάτος, προϊστάμενος δημοσίων σχέσεων του Κρατικού Αερολιμένος, Δημήτρης Καραγιώργος, αρχιφύλακας, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στον έλεγχο διαβατηρίων, Γ. Μαγγίνας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.

    Επιπλέον, στο εδώλιο θα καθίσουν η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου και η κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου, επειδή φιλοξένησαν τον Κούρδο ηγέτη στο σπίτι τους.

    [04] Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

    28/1/2003 12:23:00 μμ

    Αλλάζει ριζικά η διαδικασία σύστασης του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς και ενισχύεται ο ρόλος της Δικαιοσύνης σε θέματα ποινικής ευθύνης των υπουργών, με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει με λεπτομέρειες τις ευθύνες των υπουργών και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η δίωξη, για την οποία θα αποφασίζει το Κοινοβούλιο, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Επίσης, προβλέπει την κατάργηση του θεσμού των βουλευτών κατηγόρων και την απαγόρευση της προφυλάκισης υπουργού.

    Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από ανώτατους δικαστές όχι μόνο του Αρείου Πάγου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Ρόλο κατηγορούσας Αρχής δεν θα έχουν πλέον βουλευτές-κατήγοροι, αλλά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα προκύπτει από κλήρωση, ενώ για να ξεκινήσουν διαδικασίες έρευνας, αρκεί η πρόταση 30 βουλευτών. Για την παραπομπή υπουργού πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

    [05] Κανονικά τα δρομολόγια της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου

    28/1/2003 7:23:00 μμ

    Αναστέλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι στάσεις εργασίας των πληρωμάτων των φεριμπότ Ρίου -Αντιρρίου. Όπως είναι γνωστό τα πληρώματα διαμαρτύρονται για την έλλειψη αγκυροβολίων των πλοίων. Η σημερινή εξέλιξη σημειώθηκε μετά από παρέμβαση της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας μέχρις ότου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα

    [06] Συνάντηση Σημίτη-Διαμαντούρου

    28/1/2003 4:47:00 μμ

    Τον νεοεκλεγέντα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, δέχτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Διαμαντούρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής την 1η Απριλίου, σημείωσε ότι η Βουλή θα αποφασίσει για τον ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Ωστόσο, για την καλή λειτουργία του θεσμού, ο κ. Διαμαντούρος υποστήριξε ότι την 1η Απριλίου θα πρέπει να παραδώσει στον αντικαταστάτη του, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει αυτή η μεταφορά χωρίς κανέναν κραδασμό.

    Όσον αφορά στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για τα κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ο κ. Διαμαντούρος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αγώνας για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

    Ωστόσο, ο κ. Διαμαντούρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και σημείωσε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη μόλις εντοπίσει αποχρώσες ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις, τις στέλνει στον εισαγγελέα.

    [07] Εμπόδιο το υπέδαφος για τον μετροπόντικα στο Περιστέρι

    28/1/2003 1:25:00 μμ

    Νέα, σύνθετα προβλήματα αντιμετωπίζει η "Αττικό Μετρό στην περιοχή του Περιστερίου. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κακής ποιότητας των εδαφών που συναντά ο μετροπόντικας "Αριάδνη", κατά τη διάνοιξη της σήραγγας του μετρό από τα Σεπόλια προς το σταθμό του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι. Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε, ερωτήθηκε ο Καναδός ειδικός επί των σηράγγων Εβερτ Χουκ, για να συνδράμει την έρευνα για την καθίζηση την οποία πρόσφατα υπέστη η οδός Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι.

    Σύμφωνα με τον κ. Χουκ, η διαστρωμάτωση των εδαφών στην περιοχή προς το σταθμό του Αγ. Αντωνίου είναι ακατάλληλη για τη χρήση μετροπόντικα.

    Η "Αττικό Μετρό" μελετά τώρα δύο εναλλακτικές λύσεις. Μία είναι να συνεχιστεί η διάνοιξη για τα 800 μέτρα που απομένουν, με επιπρόσθετα μέτρα προστασίας και η άλλη να προχωρήσει με τη νέα αυστριακή μέθοδο ΝΑΤΜ, μέθοδος συμβατική κατά την οποία η διάνοιξη γίνεται με υπόγειο σκάψιμο.

    Σημειώνεται ότι ο σταθμός έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [08] Ρεκόρ βροχοπτώσεων σημειώθηκε το 2002

    28/1/2003 12:36:00 μμ

    Το πιο υγρό έτος ήταν το 2002 για την Αθήνα από το 1930 μέχρι σήμερα, ενώ παρόμοια ήταν και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε όλη την επικράτεια, με χαμηλά βαρομετρικά, βροχές, ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως αναφέρεται στην "Ελευθεροτυπία", στην Ετήσια Ανασκόπηση Μετεωρολογικών Παραμέτρων, που επιμελήθηκαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ, Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη, περιγράφονται αναλυτικά όλα τα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους.

    Ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες

    Κύριο χαρακτηριστικό του 2002 αποτέλεσαν οι πολλές βροχοπτώσεις με πιο βροχερούς μήνες τους Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και ιδιαίτερα θερμούς μήνες τους Φεβρουάριο, Ιούνιο και Ιούλιο, πάντα σε σχέση με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία.

    Πιο αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο, από 1-15, καταγράφηκαν 13 ημέρες βροχής.

    Το Νοέμβριο, το συνολικό ύψος βροχής ξεπέρασε σε πολλού σταθμούς της χώρας τις κλιματικές τιμές ενώ για αρκετές ημέρες παρατηρήθηκαν ομίχλες.

    Κατά τον Δεκέμβριο, έντονες και συχνές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στην Πιερία, την Ημαθία και την Κάσο. Παράλληλα, τρεις ψυχρές εισβολές κατέβασαν τη θερμοκρασία σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να υπολείπεται της κλιματικής τιμής.

    [09] Νέα παραίτηση από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

    28/1/2003 12:22:00 μμ

    Παραιτήθηκε από τη θέση της Α' αντιπροέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σήμερα η Φάνη Πετραλιά, με επιστολή που επέδωσε στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Σύμφωνα με το Καταστατικό, τη θέση του προεδρεύοντος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναλαμβάνει ο Β' αντιπρόεδρος Πάνος Σόμπολος. Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, παραιτήθηκε μετά απο απόρριψη εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών πρότασής του, για επίσπευση των εκλογών.

    Το πλήρες κείμενο της παραίτησης της Φανής Πετραλιά έχει ως εξής:

    "Ύστερα και από την παραίτηση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου, εκτιμώ ότι η ήδη παρατεταμένη κρίση στο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και μετά από προσωπική ώριμη σκέψη, με αρκετές ομολογώ ταλαντεύσεις, έφτασα στην οριστική απόφαση και σας υποβάλλω την παραίτησή μου".

    [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία αύριο

    28/1/2003 11:53:00 πμ

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ 5ωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    [11] ''Πορτρέτα και εικόνες από την Ευρώπη''

    28/1/2003 1:48:00 μμ

    "Ποια Ευρώπη Θέλουμε;" Αυτό το ερώτημα αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν τρεις Ελληνες φωτογράφοι ο Νίκος Αποστολόπουλος, ο Ντίμης Αργυρόπουλος και η Ράνια Αρκαλάκη, για να οικοδομήσουν έναν "οπτικό διάλογο" μεταξύ επωνύμων και απλών πολιτών, συμβάλλοντας με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο στη συζήτηση που ξεκίνησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν σχετικά με το "Μέλλον της Ευρώπης".

    Η έκθεση οργανώνεται στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Euronem στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για μια πρόταση συμμετοχής του Euronem στη δημιουργία της Πρώτης Εθνικής Επιτροπής στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι φωτογράφοι παρουσιάζουν τα έργα τους πλαισιωμένα από μικρά κείμενα που εκφράζουν τις απόψεις των προσώπων που συμμετείχαν. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν με μια νέα "γλώσσα" επικοινωνίας στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό προβληματισμό. Παράλληλα, δίνουν το έναυσμα για την διαμόρφωση ενός νέου διαλόγου.

    Ανάμεσα στα 61 πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν και μεταφέρουν τις απόψεις τους είναι οι: Romano Prodi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gunter Verheugen, Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Michel Rocard, Τέως Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Margot Wallstrom, Επίτροπος για το Περιβάλλον, Viviane Reding, Επίτροπος για τον Πολιτισμό και από τους Έλληνες οι: Αννα Διαμαντοπούλου, Επίτροπος για την Απασχόληση, Γ. Κοντογεώργης, Πρώην Επίτροπος της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπαντωνίου, Υπουργός Εθν. Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Πολιτισμού, Τ. Χυτήρης, Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Κ. Γείτονας, οι Ευρωβουλευτές Μ. Παπαγιαννάκης, Γ. Κουκιάδης, Κ. Χατζιδάκης, η Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Μπακογιάννη, ο Βουλευτής Χ. Παπουτσής, οι Βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Προκόπης Παυλόπουλος, οι γνωστοί σκηνοθέτες Jules Dassin και Θ. Αγγελόπουλος, ο γλύπτης Takis κ.α.

    Το project χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό και μετά τις Βρυξέλλες, θα μεταφερθεί στην Ιταλία, όπου θα είναι η επόμενη Προεδρία, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες θα την επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας της από 28-31 Ιανουαρίου 2003 στις Βρυξέλλες.

    [12] ΗΠΑ:Η απόφαση ΟΗΕ επιθυμητή όχι υποχρεωτική

    28/1/2003 7:14:00 μμ

    Τα χρονικά περιθώρια για τον Σαντάμ στενεύουν επαναλαμβάνουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία ΗΠΑ και Βρετανία. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε πως μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράκ, πριν αρχίσει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση, θα ήταν επιθυμητή, όχι όμως και υποχρεωτική, ενώ ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους με σημερινό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Στο μεταξύ, χρονική παράταση αναμένεται να λάβουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αρχίζει την Τετάρτη.

    Σε κρίσιμη καμπή οι εξελίξεις

    Μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ''είναι επιθυμητή, αλλά όχι υποχρεωτική'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    Η απόφαση 1441 του περασμένου Νοεμβρίου προειδοποιεί το Ιράκ για ''σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που θα συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του''.

    Ορισμένα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμούν μια δεύτερη απόφαση πριν οποιαδήποτε επίθεση.

    Εν τω μεταξύ, υπέρ της άποψης να δοθεί παράταση χρόνου στους επιθεωρητές τάσσεται η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και Αυστραλία.

    Η Μόσχα, πάντως, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τη χρήση βέτο. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν διεμήνυσε στη Βαγδάτη πως αν δεν συνεργαστεί απολύτως με τους επιθεωρητές η Ρωσία θα σκληρύνει τη στάση της.

    Χρονική παράταση για τους επιθεωρητές ζήτησε εκ νέου η Γερμανία.

    Περιθώριο ''πολλών μηνών'' για να επιτραπεί στους επιθεωρητές να ''παραδώσουν τα επαρκή πειστήρια ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού'', ζήτησε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε τη Βαγδάτη ότι ''δεν της απομένει πια πολύς χρόνος'' για να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις του ΟΗΕ και την κατηγόρησε ότι συνεχίζει να αψηφά τη διεθνή γνώμη, μην παρέχοντας καμία συγκεκριμένη πληροφορία στους επιθεωρητές του ΟΗΕ σχετικά με το περιεχόμενο του οπλοστασίου της. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας θα δωθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής που έχουν συγκεντρωθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, έκανε λόγο για έμπρακτη παραβίαση από το Ιράκ της απόφασης του για τον αποκλεισμό του.

    Από την πλευρά της η Βαγδάτη αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεχθεί αμερικανική επίθεση, πιθανόν να πλήξει το Κουβέιτ.

    Την ίδια ώρα ο Σαντάμ Χουσεΐν προειδοποιεί τον ιρακινό στρατό για ύπαρξη προδοτών στις τάξεις του, καλώντας σε πόλεμο μέχρις εσχάτων.

    [13] Καταρρίφθηκε ινδικό, μη επανδρωμενο αεροσκάφος

    28/1/2003 6:27:00 μμ

    Καταρρίφθηκε από τον στρατό του Πακιστάν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Ινδίας στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πακιστανικού στρατού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τις τελευταίες 48 ώρες δύο τέτοια αεροσκάφη πέρασαν στην ζώνη πυρός του Κασμίρ, ενώ πάνω από 200 παρόμοιες παραβιάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2002. Πάντως η Ινδία διέψευσε το συμβάν. Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις είχαν φτάσει στο χείλος του πολέμου τον προηγούμενο χρόνο μετά την κατηγορία του Νέου Δελχί ότι Πακιστανοί στρατιώτες είχαν επιτεθεί στο ινδικό κοινοβούλιο.

    [14] ΗΠΑ: Τεμάχισαν τη μητέρα τους

    28/1/2003 6:09:00 μμ

    Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το άγριο και πρωτοφανές έγκλημα, που φέρεται να διέπραξαν δύο αδέλφια ηλικίας μόλις 20 και 15 χρονών. Οι δύο νέοι συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία ότι σκότωσαν τη μητέρα τους, την τεμάχισαν και στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα σε δάσος στην Καλιφόρνια. Οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος προέβησαν στην αποτρόπαια αυτή πράξη, μιμούμενοι το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς "Σοπράνος", που εξιστορεί τις περιπέτειες Ιταλών μαφιόζων στο Νιου Τζέρσεϊ.

    Χειρότερο και από ταινία θρίλερ

    Το ακρωτηριασμένο πτώμα της 41χρονης Τζέιν Μαρί Μπαουτίστα, που φορούσε μόνο τα εσώρουχά της, βρέθηκε στις 15 Ιανουαρίου, στο βάθος ενός γκρεμού στον Εθνικό Δρυμό του Κλίβελαντ, στην κομητεία Οραντζ, 96 χλμ νοτίως του Λός Αντζελες.

    Ο 20χρονος φοιτητής Τζέισον Μπαουτίστα κι ο 15χρονος αδελφός του συνελήφθησαν, όταν η αστυνομία ανακάλυψε τα χέρια και το κεφάλι της μητέρας τους κρυμμένα στο δωμάτιό τους, όπως δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Οραντζ, Μάικ Καρόνα, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο σερίφης υποστήριξε ότι ο 20χρονος παραδέχθηκε το έγκλημά του και δήλωσε στους αστυνομικούς πως "εμπνεύσθηκε" τον τρόπο δολοφονίας της μητέρας του από μία σκηνή, παρόμοιου ακρωτηριασμού πτώματος, στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Σοπρανος".

    Ο Καρόνα σημείωσε ότι η αστυνομία ερεύνησε την κατοικία των Μπαουτίστα, μετά από τηλεφώνημα ενός φρουρού ασφαλείας, που την προηγουμένη της ανακάλυψης του πτώματος της γυναίκας, είχε παρατηρήσει δύο άνδρες να προσπαθούν να ρίξουν στον σκουπιδοτενεκέ έναν υπνόσακο, από τον οποίο εξείχε ένα πόδι.

    Όταν ο φρουρός πήγε προς τη μεριά τους, οι δύο άνδρες έβαλαν τον υπνόσακο μέσα σε ένα αυτοκίνητο κι απομακρύνθηκαν.

    Ο φρουρός συγκράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου, οδηγώντας στην αναγνώριση των δύο ειδεχθών μητροκτόνων.

    [15] Δέκα νεκροί σε συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

    28/1/2003 5:58:00 μμ

    Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων που συνεχίζονται από τη Δευτέρα στην πόλη Αγκροβίλ, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Αμπιτζάν, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με ένα προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα ιατρικές πηγές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κάηκαν εκκλησίες και τεμένη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

    Γαλλικές προσπάθειες για τέλος του εμφήλιου

    Να σεβαστεί την δέσμευση του για ειρήνη κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Jacqes Chirac τον ομόλογο του της Ακτής Ελεφαντοστού Laurent Gbagbo. "Ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που έγινε αποδεκτή την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι" τόνισε ο κ. Chirac. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε μάλιστα ότι η χώρα του έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Γάλλων υπηκόων που ζουν στην πρώην γαλλική αποικία της Αφρικής.

    Την ίδια ώρα η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France αποφάσισε την Τρίτη να αναστείλει μέχρι νεωτέρας εντολής τις πτήσεις της προς το Αμπιτζάν. Η εταιρεία πραγματοποιεί καθημερινά μία πτήση προς την Ακτή του Ελεφαντοστού μέσω της Λόμε της πρωτεύουσας του Τόνγκο.

    [16] Όχι σε πολυμερείς συνομιλίες επιμένει η Β.Κορέα

    28/1/2003 5:30:00 μμ

    Απέρριψε την πρόταση συμμετοχής και άλλων χωρών στις διαπραγματεύσεις η Βόρεια Κορέα προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος και επιμένει να συνομιλήσει αποκλειστικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να τάσσεται εναντίον κάθε προσπάθειας να διεθνοποιηθεί το θέμα των πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο. "Με κανέναν τρόπο δεν θα συμμετάσχουμε σε πολυμερείς συνομιλίες'', επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ιλ αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη με νοτιοκορεάτη απεσταλμένο, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να επιτρέψει σε κάποιους να μεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης

    Συμφωνία αποστολής διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Β.Κορέα

    Τη Δευτέρα συμφωνία για την αποστολή υψηλόβαθμης διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Κορέα επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Επικεφαλής της αποστολής είναι πιθανόν να τεθούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Η ιδέα είναι ότι η ΕΕ οφείλει να προσπαθήσει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο (στην επίλυση της κρίσης) ...και να επιτύχει την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις ενεχόμενες πλευρές'', δήλωσε διπλωματική πηγή. ''Οι υπουργοί εξουσιοδότησαν την ελληνική προεδρία να προετοιμάσει μία επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα'', δήλωσε άλλη πηγή.

    [17] Νέος Γενικός Διευθυντής στην Π.Ο.Υ.

    28/1/2003 5:25:00 μμ

    Jong Wook Lee

    Ο Νοτιοκορεάτης Γιόνγκ Γουκ Λι εξελέγη στη Γενεύη γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στη θέση της Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, της οποίας η θητεία λήγει στις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο 56χρονος Λι επελέγη σε μυστική ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο συγκροτείται από αντιπροσώπους 32 χωρών. Εάν η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας επικυρώσει το διορισμό του κατά την ετήσια συνεδρίασή της το Μάιο, ο Λι θα είναι ο έκτος κατά σειρά διευθυντής της Π.Ο.Υ και θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 21 Ιουλίου. Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1945 στη Σεούλ.

    Ο νέος Γενικός Διευθυντής μιλά κορεατικά, αγγλικά και ιαπωνικά, ενώ διαβάζει γαλλικά και κινέζικα.

    Στέλεχος της ΠΟΥ τα τελευταία 19 χρόνια, ο Λι ήταν από τα τέλη του 2000 επικεφαλής του Προγράμματος κατά της Φυματίωσης, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Εμβολιασμού.

    Η Μπρούντλαντ, η πρώην Νορβηγή πρωθυπουργός που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικούσε δεύτερη πενταετή θητεία, θεωρείται ότι αποκατέστησε το κύρος της Π.Ο.Υ, έπειτα από αρκετές διαμφισβητήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    [18] Ινδία: Παρανάλωμα του πυρός έγινε λεωφορείο τουριστών

    28/1/2003 5:04:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 42 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί όταν ένα φορτηγό συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Μπαλιάρα σε εθνικό αυτοκινητόδρομο, 40 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Καλκούτας. Μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι και τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αναγνώριση των πτωμάτων είναι σχεδόν αδύνατη επειδή έχουν απανθρακωθεί. Το φορτηγό μετάφερε εύφλεκτα υλικά.

    Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ ότι στο λεωφορείο υπήρχαν 53 άτομα παρότι επιτρεπόταν να μεταφέρει 38, καθώς και ότι δύο επιβάτες κατόρθωσαν να πηδήξουν απο τα παράθυρα και να σωθούν. Ο αυτοκινητόδρομος συνδέει την Καλκούτα με την Βομβάη.

    Τα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    [19] Σημίτης: ''Αρνητικό κλίμα στην οικονομία λόγω Ιράκ''

    28/1/2003 6:54:00 μμ

    Τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία έτσι όπως διαμορφώνονται με την πιθανότητα ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, συζήτησαν σήμερα Τρίτη, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον Γ.Γ. του Συνδέσμου Ευρωπαίων Βιομηχάνων Φιλίπ Ντε Μπουϊκ, παρόντος και του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, ο πιθανός πόλεμος στο Ιράκ έχει ήδη επηρεάσει τις εξελίξεις όπως η πτωτική τάση στα χρηματιστήρια και ο περιορισμός του ρυθμού των επενδύσεων.

    Αναμονή και αμφιβολία στις διεθνείς αγορές

    Ο πρωθυπουργός με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι υπάρχει λόγω της κρίσης μία αναμονή και μία αμφιβολία και είναι λογικό οι επιχειρήσεις να θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    "Θέλουμε", πρόσθεσε ο Κώστας Σημίτης "μία κοινή ευρωπαϊκή φωνή την οποία σε πρώτη φάση την πετύχαμε χθες".

    Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο κορυφής του Μαρτίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ από την πλευρά του, σημείωσε ότι η βασική ανησυχία των βιομηχάνων είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισαβώνας.

    Ανησυχία Χριστοδουλάκη-Τσοχατζόπουλου

    Tην ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, εξέφρασε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι "όλη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη πολεμική ανάφλεξη στο Ιράκ'', διευκρινίζοντας ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα επηρεάσει αρνητικά και μάλιστα σε χειμερινή περίοδο τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Χριστοδουλάκη, η επέμβαση στο Ιράκ μπορεί να δημιουργήσει μια γεωπολιτική αβεβαιότητα τόσο στον αραβικό κόσμο αλλά και γενικότερα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΕ οδηγείται σε ανάκαμψη. Εξήγησε ακόμη ότι, εάν και δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους, τόσο για την ΕΕ όσο και για τον αραβικό κόσμο, αν υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και όχι πολεμική ανάφλεξη.

    Η ελληνική προεδρία προετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων αποδέσμευση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αποθεμάτων για 20 μέρες, δήλωσε εξάλλου ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [20] Έπεσε η αυλαία στο Νταβός

    28/1/2003 3:54:00 μμ

    Παρελθόν αποτελεί η 33η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που έληξε σήμερα μετά από έξι ημέρες συζητήσεων, στις οποίες κυριάρχησε το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ. Ωστόσο, οι συναντήσεις, στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, ήταν αφιερωμένες στην "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" στον οικονομικό τομέα, μετά τα σκάνδαλα οικονομικής απάτης, που εκδηλώθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ. Την λίπη του για την απουσία των ευρωπαίων ηγετών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ.

    Κραυγαλέα η απουσία των ευρωπαίων ηγετών

    Κλάους Σβαμπ

    ''Η Ευρώπη μοιάζει να είναι υπερβολικά απασχολημένη με τον εαυτό της'', δήλωσε ο Κλάους Σβαμπ, σε συνέντευξη Τύπου κατά το κλείσιμο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Ο κ. Σβαμπ σημείωσε ότι η απουσία των ευρωπαίων αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων από το Νταβός ήταν πιο κραυγαλέα εξαιτίας του γεγονότος ότι πέντε νοτιαμερικανοί αρχηγοί κρατών βρέθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο των Αλπεων.

    Εξαιρέσεις ήταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσίς Μερ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο επόμενο φόρουμ, ''θα εργαστούμε για να έχουμε περισσότερους ευρωπαίους αξιωματούχους'', υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Φόρουμ.

    Ερωτηθείς για την κυριαρχία του ζητήματος του Ιράκ κατά τις έξι ημέρες που διήρκεσαν οι συζητήσεις, ο κ. Σβαμπ υποστήριξε ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει ένα μεγάλο παγκόσμιο ζήτημα να είναι παρόν σε όλες τις συζητήσεις.

    "Είναι μέσα στην τάξη των πραγμάτων και ήταν απολύτως φυσικό το ιρακινό ζήτημα να κυριαρχήσει στις συζητήσεις", δήλωσε ο Σβαμπ.

    [21] Η κακοκαιρία πλήττει και τα οπωροκηπευτικά

    28/1/2003 3:00:00 μμ

    Αυξήσεις 20% έως 30% σε οπωροκηπευτικά και φρούτα καταγράφονται στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, από την αρχή του χρόνου παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές ως και 33%.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι, μετά τους ελέγχους στην αγορά, διαπιστώνεται μείωση στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με πέρισυ και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα μειωθεί ο πληθωρισμός.

    [22] Αρχίζει την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη η 19η Agrotica

    28/1/2003 2:31:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας επισφραγίζει τη φετινή 19η Διεθνή Εκθεση Agrotica που θα λειτουργήσει από αύριο έως και τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, στις 7 το απόγευμα, στο Εκθεσιακό Κέντρο "Νικόλαος Γερμανός".

    Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η "ελληνική γεωργία του 2010". Πρόκειται για ένα ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική γεωργία του μέλλοντος, που διοργανώνει η Helexpo, υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Κορυφαία πρωτοβουλία της φετινής Agrotica, η οποία εντάσσεται στο ειδικό αφιέρωμα, είναι η συνάντηση υπουργών Γεωργίας από όλες τις Βαλκανικές χώρες με στόχο τη διερεύνηση του μέλλοντος της γεωργίας στην περιοχή, ενόψει της διεύρυνσης της Ε.Ε., αλλά και η στρατηγική για την ενσωμάτωση της βαλκανικής γεωργίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

    Επαφές Γ. Δρυ με Βαλκάνιους ομολόγους του

    Φωτό Αρχείου

    Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (από τις 9.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι) στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι.Βελλίδης", θα μιλήσει ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε, Γιώργος Δρυς. Η σύσκεψη θα ολοκληρωθεί με ομιλίες ειδικών συμβούλων των Βαλκάνιων υπουργών. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του κ. Δρυ με τους Βαλκάνιους ομολόγους του.

    Κατά τη διάρκεια της 19ης Agrotica, θα λειτουργήσει και φέτος, στο Περίπτερο 12, "Χώρος Αγροτικής Ενημέρωσης" και στο Περίπτερο 16, Κέντρο Πληροφόρησης για τη "Βιολογική γεωργία".

    Επίσης, στο πλαίσιο της Agrotica έχουν προγραμματιστεί πλήθος παράλληλων επιστημονικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, από φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, της αυτοδιοίκησης και από εταιρίες.

    Οι ώρες λειτουργίας της 19ης Agrotica θα είναι όλες τις ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και το Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργανώτριας εταιρείας Helexpo Α.Ε., στη φετινή Agrotica, η οποία αναπτύσσεται σε δέκα (10) περίπτερα και σε υπαίθριους χώρους, μετέχουν 657 -άμεσοι και έμμεσοι- εκθέτες εκ των οποίων οι 281 Ελληνες και οι 376 από 31 χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κύπρος, Μ. Βρετανία, Ν. Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία, Φιλανδία και Χιλή). Επίσης, μετέχουν επίσημα τρία κράτη και συγκεκριμένα, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ιταλία. Από πλευράς συμμετοχών, σημαντική παρουσία, εκτός από το υπουργείο Γεωργίας, έχουν οργανισμοί του Δημοσίου, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αναπτυξιακές εταιρείες, φορείς, υπηρεσίες, σύνδεσμοι, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ο ειδικός Τύπος.

    [23] Την αλήθεια για τις ΠΑΕ ζητά η ΝΔ από την κυβέρνηση

    28/1/2003 2:05:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στους συντονιστές του κόμματος επισήμανε ότι πρέπει "να χυθεί άπλετο φως" και ότι τα όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαία, αλλά σε απευθείας σύνδεση με το καθεστώς που διαμορφώθηκε την τελευταία 20ετία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να δοθούν συνολικές απαντήσεις από την κυβέρνηση πώς και με ποιες διαδικασίες επετράπη να ανθίσουν όλα αυτά τα λουλούδια στο χώρο του ποδοσφαίρου.

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης

    Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού ότι εκβιάστηκε για το αγώνα Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ, πολλά στελέχη της ΝΔ επιτέθηκαν κατά της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι ένας υπουργός που εκβιάζεται ή παραιτείται ή πάει στον εισαγγελέα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σε δηλώσεις του αμέσως μετά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η όλη κρίση είναι απότοκος του νοσηρού κλίματος και η πολιτεία παραμένει θεατής ή διαιτητής των συμφερόντων που λυμαίνονται τον χώρο του ποδοσφαίρου.

    Για το θέμα του ΟΠΑΠ ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "οι ημέτεροι διαπλέκονται με γνωστά συμφέροντα, υπογράφονται λεόντειες συμβάσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στοιχίζουν 75 δισ. στον ελληνικό λαό".

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Λιάνη, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ περιμένει από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει πώς κρατά υπουργό που δεν πήγε στον εισαγγελέα ενώ εκβιάζετο.

    Πρωτόπαπας: Το ποδόσφαιρο θα εξυγιανθεί

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του εκπροσώπου Τύπου της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να οδηγήσει σε πλήρη εξυγίανση το ποδόσφαιρο και να αντιμετωπίσει όσες παρανομίες υπάρχουν σ' αυτό το χώρο.

    Οπως είπε μάλιστα ο κ. Πρωτόπαπας θα γίνουν και σχετικές δηλώσεις τις επόμενες από τους κυρίους Βενιζέλο και Λιάνη.

    Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται πιέσεις από κανένα και όπως τόνισε ο κ. Λιάνης του ασκήθηκε πίεση κατά απαράδεκτο τρόπο από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ. Αυτές οι συμπεριφορές και οι λογικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση και από κανένα κυβερνητικό στέλεχος, επεσήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [24] Ενδιαφέρον παραγόντων της ΑΕΚ για προσωρινή διοίκηση

    Πηγή: ΝΕΤ 28/1/2003 4:16:00 μμ

    Μετά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και το ΣΔΟΕ επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Για τον έλεγχο που διενήργησε ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ, στα χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη βρίσκεται το πόρισμα της ερευνάς που διενήργησε το ελεγκτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό αποδεικνύεται η παράνομη εκπροσώπηση της ΠΑΕ από τον Μάκη Ψωμιάδη, αλλά και η προβληματική της διαχείριση, που είχε ως αποτέλεσμα χρέη προς τα δημόσια ταμεία. Την ίδια ώρα, μετά τους κ.κ. Γιάννη Γρανίτσα και Κώστα Βουτσόπουλο, ένας ακόμη παράγοντας της Ενωσης σκέφτεται το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση στο πρωτοδικείο, για να του δοθεί το χρίσμα σχηματισμού προσωρινής διοίκησης. Ο λόγος για τον Στράτο Γιδόπουλο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ενέργεια.

    [25] Εφυγε η Ταϋγέτη

    28/1/2003 5:39:00 μμ

    Μια από τις σημαντικότερες καρατερίστες του παλιού κινηματογράφου, η Ταϋγέτη, όπως έμεινε στην ιστορία της ελληνικής 7ης τέχνης, πέθανε τα ξημερώματα πλήρης ημερών. Κωμικός με πηγαίο ταλέντο και χαρακτηριστική φυσιογνωμία, έγινε γνωστή στο κοινό από τη συμμετοχή της σε πολλές ταινίες πλάι στο Θανάση Βέγγο. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα από το Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων.

    Η Ταϋγέτη γεννήθηκε στην Αθήνα πριν 89 χρόνια, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1944 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο του Λαού. Ακολούθησαν συμμετοχές της σε πολλούς θιάσους όπως αυτός των Ενωμένων Καλλιτεχνών.

    Συνελήφθη μετά το 1948 λόγω φρονημάτων και εξορίστηκε.

    Διακρίθηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους και έμεινε γνωστή στο ευρύ κοινό με το μικρό της όνομα. Το 1984 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι το 1992 που έπαιξε στο έργο του Μπέρναρ Σό ''Ο Ανδροκλής και το Λιοντάρι του''.

    Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ''Κάλπικη Λίρα'' το 1955 και σταμάτησε τη δεκαετία του '70.

    Το 1973 εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στην ελληνική τηλεόραση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [26] Επικίνδυνες 13 κρέμες προσώπου λέει η ΕΕ

    28/1/2003 2:50:00 μμ

    Για επικίνδυνα καλλυντικά προειδοποιεί ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντέιβιντ Μπερν με επιστολή του προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας. Οπως επισημαίνεται, 13 κρέμες προσώπου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για λεύκανση από στίγματα όπως οι πανάδες, θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί περιέχουν το συστατικό υδροκυνόνη, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί με κοινοτική νομοθεσία, καθώς ενοχοποιείται για σοβαρές παρενέργειες.

    Οι συγκεκριμένες κρέμες ωστόσο έχουν αποσυρθεί επίσημα από την ελληνική αγορά με απόφαση του ΕΟΦ πριν από 2 χρόνια.

    Δεδομένου όμως ότι αυτά τα σκευάσματα ενδέχεται να κυκλοφορούν παράνομα με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσω ινστιτούτων αισθητικής, συνιστάται η προσοχή των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα χωρίς ιατρική συμβουλή.

    [27] Ένοχη η Easyinternet

    28/1/2003 7:37:00 μμ

    Ένοχη για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας βρέθηκε η εταιρία internet cafe "Easyinternet" του Έλληνα επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου, καθώς επέτρεπε στους πελάτες της να αντιγράφουν τραγούδια μέσω internet σε CD. Η Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία (ΒΡΙ) δημοσιοποίησε την παράνομη δραστηριότητα, όταν έμαθε πως η εταιρία επέτρεπε στους πελάτες της την αντιγραφή, πληρώνοντας 5 βρετανικές λίρες. Στη συνέχεια ακολούθησε μία 18μηνη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο δικαστήριο του Λονδίνου και τον Έλληνα επιχειρηματία. Η εταιρία υποστηρίζει ότι έχει διακόψει την αντιγραφή τραγουδιών από τον Σεπτέμβριο του 2001, οπότε και δεν ευθύνεται για την χρήση που κάνουν οι πελάτες της στους υπολογιστές. Επιχείρημα που δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο. Η ΒΡΙ ζητά αποζημίωση ενός εκατομμυρίου λιρών και τώρα το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για την ποινή που θα επιβάλει στον Στέλιο Χατζηιωάνου.

    [28] Τα ''χρυσά'' γενέθλια της Αθηνάς Ωνάση

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 28/1/2003 1:50:00 μμ

    Στο πάρτι που θα κάνει αύριο Τετάρτη στη πολυτελή βίλα Boislande στην Ελβετία, η Αθηνά Ωνάση δεν θα γιορτάσει μόνο την ενηλικίωσή της καθώς γίνεται δεκαοκτώ χρονών, αλλά και το πέρασμα στα χέρια της 800 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην κληρονομιά της αμύθητης περιουσίας του παππού της Αριστοτέλη. Από αύριο η Αθηνά γίνεται και επίσημα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο, με τον ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου να επικεντρώνεται στο πως θα διαχειριστεί από εδώ και στο εξής τα χρήματα που κληρονομεί.

    Η αμύθητη περιουσία

    Το μόνο που απομένει πια είναι το τυπικό της υπόθεσης, δηλαδή η υπογραφή των σχετικών εγγράφων για την κυριότητα ολόκληρης της περιουσίας, που θα γίνει με κάθε επισημότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η Αθηνά πρόκειται να κληρονομήσει μετρητά σε δεκάδες τράπεζες του κόσμου, ομόλογα, τίτλους μετοχών, μεγάλες ποσότητες χρυσού, έργα τέχνης και πολλά ακίνητα συμπεριλαμβανόμενου του Σκορπιού, της ιδιόκτητης νησίδας κοντά στους Παξούς.

    Στην ουσία αυτό είναι το ένα μέρος της περιουσίας που θα κληρονομήσει από τη μητέρα της Χριστίνα, καθώς το άλλο μισό σύμφωνα με την επιθυμία του παππού της Αριστοτέλη πήγε στο Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση, του οποίου την προεδρία αναμένεται να αναλάβει όταν θα γίνει 21 χρονών.

    Δικαστικοί αγώνες και διαμάχες

    Η διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς πέρασε από σαράντα κύματα. Μετά το θάνατο της μητέρας της Χριστίνας και σύμφωνα με τη διαθήκη της, ορίζεται πενταμελές συμβούλιο διαχείρισης μέχρι την ενηλικίωσή της, που συγκροτείται από τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ και τέσσερις παλιούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση τους Στέλιο Παπαδημητρίου, Παύλο Ιωαννίδη, Απόστολο Ζαμπέλα και Θεόδωρο Γαβριηλίδη.

    Η διαθήκη της Χριστίνας προέβλεπε πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι με την αρχή της ομοφωνίας, με αποτέλεσμα συνεχείς διαμάχες του Ρουσέλ με τα υπόλοιπα μέλη.

    Το 1999, μετά από πολλούς δικαστικούς αγώνες και αγωγές που έκανε ο Τιερί Ρουσέλ στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής για κακοδιαχείριση, η επιμελητεία της περιουσίας περνά στην ελβετική εταιρεία KPMG, από την οποία η Αθηνά θα παραλάβει και επίσημα την διαχείριση.

    Η μικρή ''πριγκίπισσα''

    Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1985. Σε ηλικία τριών χρονών, χάνει τη μητέρα της και την κηδεμονία της αναλαμβάνει ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας και πατέρας της Τιερί Ρουσέλ.

    Η μικρή Αθηνά μεγαλώνει στην Ελβετία, αποφεύγοντας να δημοσιοποιεί τις απόψεις της η να παίρνει θέση στη διαμάχη του πατέρα της με τα υπόλοιπα μάλη της επιτροπής.

    Πριν ενάμιση χρόνο οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά το πέρασμα της διαχείρισης της περιουσία της στην ελβετική KPMG, την αναγκάζουν να απευθυνθεί με επιστολή της στον μέλος της επιτροπής Αλέξη Μανθεάκη, ζητώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον της και καταφέρεται ανοικτά κατά των πρώην Ελλήνων διαχειριστών.

    Τον τελευταίο καιρό πηγαινοέρχεται στο Βέλγιο όπου αθλείται στην ιππασία κοντά στον διεθνούς φήμης προπονητή Νέλσον Πεσόα. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι συνδέεται συναισθηματικά με τον βραζιλιάνο ολυμπιονίκη της ιππασίας Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα.

    [29] Επέζησε νεογέννητο βρέφος σε πολικές θερμοκρασίες

    28/1/2003 1:29:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Από θαύμα σώθηκε ένα πρόωρο βρέφος που εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά τη γέννηση του, σε πολικές θερμοκρασίες -13 βαθμών Κελσίου, έξω από το Δημαρχείο του Τορόντο. Οι άνθρωποι που βρήκαν το νεογέννητο κοριτσάκι, το ονόμασαν Μίρα, συντομογραφία του miracle-θαύμα. Η Μίρα είχε βάρος μόλις 2,100 κιλά, ήταν τυλιγμένη μέσα σε μια ροζ βρώμικη κουβέρτα, με ακέραιο τον ομφάλιο λώρο και καλυμμένη ακόμα με τα υγρά της γέννας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι "μια 41χρονη άστεγη κατηγορείται για την εγκατάλειψη του νεογέννητου και την μη παροχή των αναγκαίων για τη διατήρηση του στη ζωή".

    Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Παροχής Βοηθείας στα Παιδιά του Τορόντο, Μπρους Ρίβερς, δήλωσε ότι "μια γυναίκα που εκτιμάται ότι είναι η μητέρα της Μίρα συνελήφθη από την αστυνομία. Η Μίρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τορόντο. Είναι διασωληνωμένη και έχει αρχίσει να παίρνει βάρος".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 January 2003 - 17:53:43 UTC