Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και Ιεράρχες θύματα εκβιασμού;
  • [02] Aμετάβλητες οι θέσεις του Ντενκτάς
  • [03] Επίσκεψη Σεμπάστιαν Κόε στο Ολυμπιακό Χωριό
  • [04] Χωρίς λαϊκές αγορές αύριο
  • [05] Επικρίσεις ΝΔ για πρόγραμμα ελληνικής οικονομίας
  • [06] Στραγγαλισμός Ρωσίδας σε ξενοδοχείο
  • [07] Συζήτηση στη Βουλή για το ασυμβίβαστο
  • [08] Νέα δικάσιμος για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [09] ''Ναι μεν αλλά'' του Ecofin για την Ελλάδα
  • [10] Συνομιλίες Σημίτη-Ρουμάνου πρωθυπουργού
  • [11] Όχι στο συγκεντρωτισμό των ΜΜΕ λέει ο Πρωτόπαπας
  • [12] Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας σε θέματα δικαιοσύνης
  • [13] Η παιδεία το μέσο για προαγωγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού
  • [14] Διαγωνισμός: Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Νερό
  • [15] Διάσταση απόψεων για το θέμα του Ιράκ
  • [16] Νεκρός Αμερικανός από επίθεση στο Κουβέιτ
  • [17] Μεξικανική προσφυγή στη Χάγη για τις εκτελέσεις στις ΗΠΑ
  • [18] Αποσύρονται οι κατηγορίες διαφθοράς κατά Ερντογάν
  • [19] Απεργία πείνας ξεκινά ο Αντινόρι
  • [20] Υποβολή δηλώσεων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
  • [21] Συνάντηση Σρέντερ-Αγγελοπούλου στο Βερολίνο
  • [22] Μουσείο ''αφιερωμένο'' στον Φεντερίκο Φελίνι
  • [23] Ημέρα Προσφοράς Ζωής: γίνε δωρητής οργάνων!
  • [24] Ευθανασία για τον Αγγλο ασθενή
  • [25] Δ. Παπαδημητρίου: Συντονιστής Τρίτου Προγράμματος

    [01] Και Ιεράρχες θύματα εκβιασμού;

    21/1/2003 7:44:00 μμ

    Το σημείωμα Αγγελόπουλου

    ήταν η αρχή . . .

    Όλα άρχισαν όταν ένα σημείωμα που είχε συντάξει ο βιομήχανος και θύμα της "17Ν" Δ. Αγγελόπουλος όπου περιγράφεται συνάντηση του με τον εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλο, προκειμένου να διαγραφεί ο πρώτος από τη "λίστα" της τρομοκρατικής οργάνωσης είδε το φως της δημοσιότητας. Μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει σημαντικά πρόσωπα για την εξιχνίαση της υπόθεσης των εκβιασμών, στο όνομα ή όχι της "17Ν". Η έρευνα λαμβάνει τώρα νέες διαστάσεις: Ιεράρχες-μεταξύ αυτών και τέσσερις μητροπολίτες-καταγγέλουν ότι έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

    Ποιοι είναι οι Μητροπολίτες που εμπλέκονται στην υπόθεση

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τέσσερις μητροπολίτες που αναμένεται να κληθούν άμεσα ώστε να συνδράμουν με όποια στοιχεία διαθέτουν στην έρευνα είναι ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο Λήμνου Ιερόθεος και ο Τριφυλίας Στέφανος.

    Κρίσιμη θεωρείται η κατάθεση του Χρυσόστομου, ο οποίος κατά πληροφορίες διαθέτει στοιχεία-φωτιά για τους εκβιαστές.

    Με στόχο τη διερεύνηση και αυτής της πτυχής της υπόθεσης ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, αναμένεται να ζητήσει την κατάθεση και νέων μαρτύρων ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι καταθέσεις των ίδιων των Μητροπολιτών.

    Αγνοια για το θέμα των εκβιασμών, δήλωσε ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. "Δεν γνωρίζω τίποτε για εκβιασμούς Μητροπολιτών. Ό, τι μαθαίνουμε το διαβάζουμε από τις εφημερίδες. Υποθέτω ότι όλα αυτά είναι ανεύθυνα πράγματα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος.

    Για το θέμα των εκβιασμών αρμόδια πλέον είναι η Δικαιοσύνη, δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα σύγχυσης παρόμοιο με εκείνο κατά την εξάρθρωση της 17Ν.

    Νέα τροπή δίνουν τα στοιχεία των μαρτύρων

    Ο κ. Αποστολόπουλος κατέθεσε

    τη Δευτέρα

    Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά.

    Οσο προχωρά η έρευνα, ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που και αυτοβούλως ζητούν να καταθέσουν. Κάποιοι, μεταξύ αυτών, ζητούν να μην γίνουν γνωστά τα ονόματά τους. Ηδη έχουν εξεταστεί δύο μάρτυρες από τον χώρο των επιχειρήσεων-ο ένας την Παρασκευή και ο άλλος χθες το πρωί-η ταυτότητα των οποίων μέχρι αυτή την ώρα παραμένει μυστική.

    Ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλος κατέθεσε τη Δευτέρα στον εισαγγελέα ενώ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν υπήρξε θύμα εκβιασμών, απάντησε κατηγορηματικά "όχι".

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση της Μαριάννας Λάτση που φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει στοιχεία που θα φωτίσουν την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και η οικογένεια της έχει πέσει θύμα εκβιασμού.

    Σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι και η κατάθεση της Γιάννας Αγγελοπούλου, σύζυγος του επιχειρηματία Θόδωρου Αγγελόπουλου που βοήθησε να έρθει στο φως αυτή η σκοτεινή υπόθεση. Η πρόεδρος του Αθήνα 2004, με γραπτή της δήλωση, τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και ότι, εφόσον κληθεί, θα καταθέσει στον εισαγγελέα.

    Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να καταθέσουν επίσης μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Αργύρης Σαλιαρέλλης, ενώ τελευταίος θα κληθεί ο εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος.

    Αρχές Φεβρουαρίου η κλήρωση για μέλη δικαστηρίου για 17Ν

    Στις 3 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η κλήρωση για την επιλογή των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα δικάσει την υπόθεση της "17 Νοέμβρη" και των αναπληρωτών τους.

    Στην κληρωτίδα θα τεθούν τα ονόματα των 10 προέδρων εφετών, των 30 εφετών και των 10 εισαγγελέων εφετών που αναδείχτηκαν πριν από λίγες μέρες με ψηφοφορία απο τις Ολομέλειες Εφετών και Εισαγγελέων Εφετών.

    Εξάλλου, με αίτησή του προς τον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο 19ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της 17Ν, Ανέστης Παπαναστασίου, ζητά την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους σε κορυφαία στελέχη του ΕΛΑ, όπου αναμένονται εξελίξεις. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, θεωρούνται επαρκή για τη σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων από την ηγετική ομάδα του ΕΛΑ, ο οποίος χαρακτηρίζεται "μητέρα" όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας.

    [02] Aμετάβλητες οι θέσεις του Ντενκτάς

    21/1/2003 6:37:00 μμ

    Για κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Τουρκοκύπριοι μιλά και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς, εάν το σχέδιο Ανάν εφαρμοστεί ως έχει. Σκοπός του σχεδίου, είπε, είναι να ξεριζώσει τους Τουρκοκυπρίους από τη γη τους, κατά την έκφρασή του, και μακροπρόθεσμα να τους αφανίσει. Ο Ντενκτάς μίλησε για συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών το 1975, για να προσθέσει ότι με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου αποδεικνύεται ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Οι ισχυρισμοί του Ντενκτάς απορρίφθηκαν από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Χουσεϊν Αγκολεμλί, οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου την απομάκρυνσή του.

    Μόνο με τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, ο Ντενκτάς υπογράφει

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε επίσης, ότι στην τελευταία συνάντηση του με τον Γλαύκο Κληρίδη, έγινε ανταλλαγή εγγράφων, με τα οποία οι δύο πλευρές επεξηγούν τις αλλαγές που επιθυμούν στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

    Eπανέλαβε δε, ότι αν δεν επέλθουν οι τροποποιήσεις που ζητά, η συνείδησή του δεν τού επιτρέπει να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, ακόμη και αν η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων τον καλέσει με δημοψήφισμα να το πράξει.

    Το τουρκοκυπριακό κόμμα ''Ενωμένη Κύπρος'' επανέλαβε την αξίωσή του για παραίτηση του Ντενκτάς από τη θέση του συνομιλητή και τον επέκρινε για τις δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

    Aπάντηση Έκχαρτ σε Nτενκτάς-Xριστόφια

    Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε ότι αν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μια άλλη παρόμοια ευκαιρία.

    O Φρεντ Έκχαρτ, αναφερόμενος σε δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, ότι το σχέδιο Ανάν συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε πως ο γ.γ προσπαθεί απλώς να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να επιλύσουν τις διαφορές τους, να ενώσουν το νησί έγκαιρα και να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ ως ενιαίο κράτος.

    Ο κ. Έκχαρτ απέρριψε επίσης τα περί προπαγάνδας, που του απέδωσε ο πρόεδρος της Kυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, για τη δήλωσή του ότι θα ήταν τραγικό να μην επιλυθεί το Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    [03] Επίσκεψη Σεμπάστιαν Κόε στο Ολυμπιακό Χωριό

    21/1/2003 5:58:00 μμ

    Εντυπωσιασμένος έμεινε ο Σεμπάστιαν Κόε, από την ποιότητα και την εξέλιξη της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και την τοποθεσία την οποία χαρακτήρισε ιδανική στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί σε διάφορα Ολυμπιακά έργα. Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης που βρίσκεται από την Δευτέρα το απόγευμα στην Αθήνα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Βασικού Κέντρου Τύπου, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμαρουσίου, στο Ολυμπιακό Χωριό και στο σημείο εκκίνησης της κλασσικής Μαραθώνιας Διαδρομής.

    Η Ολυμπιακή Ιδέα και το φαινόμενο ντόπινγκ

    Στο μεταξύ, ο Κόε αύριο το μεσημέρι, θα αναπτύξει στον 14ο Ολυμπιακό Κύκλο Ενημέρωσης, που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στην έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, το θέμα "Η Ολυμπιακή Ιδέα και το φαινόμενο του ντόπινγκ", ενώ αργότερα θα συναντηθεί με Ελληνες αθλητές και θα ενημερωθεί από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρο Καπράλο και στελέχη της ΟΕΟΑ για την πορεία της προετοιμασίας.

    [04] Χωρίς λαϊκές αγορές αύριο

    21/1/2003 3:31:00 μμ

    Κλειστές θα παραμείνουν οι λαϊκές αγορές σε όλη την Ελλάδα αύριο Τετάρτη, ενώ στις 7 το πρωί οι παραγωγοί και οι πωλητές θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών ζητούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών από το υπουργείο Ανάπτυξης, να μην εφαρμοστεί το μέτρο των ταμειακών μηχανών όπως προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών.

    Αντικρουόμενες απόψεις των δύο πλευρών για τις θεσμικές αλλαγές

    Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση μέχρι το Μάρτιο για τη λειτουργία των ταμειακών.

    Οι παραγωγοί και οι πωλητές εκτιμούν ότι εμμέσως το υπουργείο Οικονομικών θα νομιμοποιήσει όλους τους παράνομους πλανόδιους πωλητές που ανέρχονται πανελλαδικά σε 20.000, όπως υπολογίζουν.

    Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει ότι με τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των πλανόδιων ξεκαθαρίζοντας τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

    [05] Επικρίσεις ΝΔ για πρόγραμμα ελληνικής οικονομίας

    21/1/2003 1:40:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οικονομία σε συνδυασμό με τα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο, εξαπέλυσε η ΝΔ ύστερα από τη σύσκεψη των συντονιστών υπό τον Κώστα Καραμανλή, η οποία ασχολήθηκε με το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας που συζητείται σήμερα στο ECOFIN. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα αφορά την επόμενη κυβέρνηση και όχι τη σημερινή η οποία, όπως είπε, είναι δέσμια των αγκυλώσεων, της διαπλοκής και των εξαρτήσεων και δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

    Χρειάζεται, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μια νέα επιθετική οικονομική πολιτική που θα βασίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή και μια νέα κυβέρνηση με όραμα και στόχους που θα μπορεί και θα έχει την πολιτική βούληση να κάνει ρήξεις.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως όποτε και αν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του κ. Καραμανλή για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους και ορισμένοι έχουν θέσεις υψηλά στην ιεραρχία του δημοσίου είπε: ''περιμένετε σε δυο εβδομάδες που θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών οπότε θα ειπωθούν όλα, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις".

    Η ΝΔ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με αφορμή το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύει πως και οι τελευταίοι προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω από τους στόχους τους στο δημόσιο χρέος, στη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα είναι λιγότερο ανταγωνιστική απο τα περισσότερα προς ένταξη νέα μέλη της ΕΕ.

    Ο συντονιστής Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για κόλαφο στην ελληνική πολιτική με βάση τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναβάλει για μετά τις εκλογές τις όποιες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας ότι ''αν δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα καλύτερα να παραδώσει την εξουσία''.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι ο δρόμος για την πραγματική σύγκλιση είναι μακρύς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της δεν προστατεύει, αλλά τραυματίζει αξίες και αρχές που πρέπει να διέπουν το δημόσιο βίο και τη διαφάνεια στην οικονομία.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι οι θεσμοί που θεσπίζει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταπολεμούν τα φαινόμενα σήψης, αλλά αντιθέτως τα στηρίζουν και σημείωσε ότι η οικονομία πνίγεται από την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

    [06] Στραγγαλισμός Ρωσίδας σε ξενοδοχείο

    21/1/2003 6:04:00 μμ

    Μυστήριο καλύπτει το στραγγαλισμό Ρωσίδας που βρέθηκε νεκρή το πρωί από υπάλληλο του ξενοδοχείου "Ελικών" στην οδό Δώρου 3 στην Ομόνοια. Οπως διαπιστώθηκε πρόκειται για τη Φροζίνα Ντρίσιτς 43 ετών η οποία στις 8.30 χθες το βράδυ συνοδευόμενη από έναν άντρα 40 περίπου ετών πήγε στο ξενοδοχείο και ο συνοδός της ζήτησε για τη γυναίκα ένα δωμάτιο. Ο ρεσεψιονίστ κράτησε τα στοιχεία της γυναίκας και οδήγησε το ζευγάρι σε δωμάτιο του δευτέρου ορόφου. Σήμερα το πρωί πήγε στο δωμάτιο, χτύπησε την πόρτα αλλά δεν έπαιρνε καμία απάντηση και άνοιξε την πόρτα με κλειδί. Τότε βρήκε τη γυναίκα νεκρή πάνω στο κρεβάτι και ειδοποίησε την αστυνομία.

    Ο δράστης κατόρθωσε να διαφύγει

    Οπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής πρόκειται για στραγγαλισμό και εκτιμάται ότι δράστης πρέπει να είναι ο άντρας που συνόδευε την άτυχη γυναίκα χθες στο ξενοδοχείο.

    Ο άντρας αυτός στις 8.30 σήμερα το πρωί έφυγε από το ξενοδοχείο αφού διαπληκτίστηκε με τον ρεσεψιονίστα και τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Οι δυο άντρες μαζί με μια υπάλληλο του ξενοδοχείου θεώρησαν την αποχώρηση του άντρα ύποπτη και τον κυνήγησαν. Στην προσπάθειά τους ενεπλάκησαν πολίτες και αστυνομικοί οι οποίοι αρχικά κατόρθωσαν να συγκρατήσουν λίγο τον άντρα, αλλά αυτός έβαλε όλη του τη δύναμη, κατόρθωσε να ξεφύγει από τα χέρια τους και παρά το γεγονός ότι έπεσε στο έδαφος κατόρθωσε να μπλεχτεί με το πλήθος και να διαφύγει στους γύρω δρόμους.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις καταθέσεις του ρεσεψιονίστα και του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου οι οποίοι είδαν για αρκετή ώρα τον άντρα και διαπληκτίστηκαν μαζί του.

    Πάντως, μέχρι στιγμής, παραμένει ασύλληπτος και αστυνομικοί κάνουν προσαγωγές από το φιλικό περιβάλλον του θύματος για να συγκεντρώσουν στοιχεία τα οποία ίσως τους οδηγήσουν στο δράστη.

    [07] Συζήτηση στη Βουλή για το ασυμβίβαστο

    21/1/2003 5:23:00 μμ

    Το νομοσχέδιο για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο που εξακολουθεί να διχάζει το Κοινοβούλιο, παρότι παρήλθαν δύο χρόνια από την ψήφιση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των βουλευτών, η πλειοψηφία των οποίων, ζήτησε να πάρει τον λόγο. Ήδη πολλοί βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με το εν λόγω νομοσχέδιο.

    Εξαντλητικός διάλογος μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε η συζήτηση να περιοριστεί στο να ορίσει τις συμβατές δραστηριότητες, τα συνταξιοδοτικά των βουλευτών και την επάνοδό τους στο επάγγελμα τους, εφόσον χάσουν την έδρα τους.

    Ωστόσο, ο κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε ότι πριν από τη ψήφισή του θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος και δήλωσε ανοικτός σε αλλαγές που έχουν προτείνει οι βουλευτές, οι οποίες όμως δεν θα αλλοιώνουν το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχιος Δαμιανάκης, χαρακτηρίζοντάς το θετικό για το πολιτικό σύστημα.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν την απόσυρσή του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο συγκρότησης, μιας Βουλής, η οποία θα αποτελείται ή από ανεπάγγελτους βουλευτές ή από βουλευτές οι οποίοι θα προέρχονται από πλούσια και πολιτικά τζάκια.

    Η συζήτηση θα επαναληφθεί αύριο το πρωί.

    [08] Νέα δικάσιμος για την υπόθεση Οτσαλάν

    21/1/2003 1:34:00 μμ

    Στις 14 Απριλίου του 2003, θα εκδικασθεί τελικά, η υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό αποφάσισε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετά από την επ αόριστον αναβολή της δίκης, δώδεκα ημέρες πριν, λόγω της μη εκπροσώπησης μέσω συνηγόρου και του ίδιου του Κούρδου ηγέτη. Το αίτημα αυτό είχαν διατυπώσει στο δικαστήριο οι επίσης κατηγορούμενοι Κούρδοι σύντροφοι του, οι οποίοι γνωστοποίησαν την επιθυμία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν να παραστεί στο δικαστήριο δια του συνηγόρου υπεράσπισής του.

    Με δυσκολία η επικοινωνία του Οτσαλάν με τους δικηγόρους του

    Προκειμένου να εκπροσωπηθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο δικαστήριο μέσω συνηγόρου, θα πρέπει να υπογράψει το απαραίτητο πληρεξούσιο.

    Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να αρουν τα εμπόδια που του θέτουν στην επικοινωνία με τους συνηγόρους του.

    Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό μέχρι τη νέα δικάσιμο, θα τεθεί εκ νέου το θέμα της παρουσίας του.

    [09] ''Ναι μεν αλλά'' του Ecofin για την Ελλάδα

    21/1/2003 7:10:00 μμ

    Πράσινο φως αλλά με συστάσεις έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενέκριναν το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2002-2006. Το Ecofin θεωρεί εφικτούς τους στόχους για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο επισημαίνει ότι υιοθετεί τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάγκη ταχύτερης μείωσης του δημοσίου χρέους, συγκράτησης δαπανών και αλλαγών στην αγορά εργασίας για σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα.

    Συνεχίζεται η σφικτή φορολογική πολιτική

    Το Ecofin θεωρεί εφικτό στόχο το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας την Τρίτη με τους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 3,6% και 4% να θεωρούνται εφικτοί ως το 2006.

    Ωστόσο, οι "15" ανησυχούν για τον χαμηλό ρυθμό περιορισμού του δημόσιου χρέους, ενώ συστήνουν την συνέχιση της σφικτής φορολογικής πολιτικής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας προς αύξηση της παραγωγικότητας.

    Επίσης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γαλλία, ισχύει η "υποχρέωση" για μείωση του ελλείμματος "κατά τουλάχιστον" 0,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ετησίως, και η "δέσμευση" για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού από το 2006.

    Χριστοδουλάκης: ''Αναγνωρίζεται η προόδος της Ελλάδας''

    "Όλοι αναγνώρισαν την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και γενικότερα της οικονομίας της χώρας μας", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Νίκος Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η οποία έφερε αυτά τα αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη μείωση του δημόσιου χρέους, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας έτσι ώστε να προκύψουν νέες θέσεις απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας, η απόφαση του Συμβουλίου τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να έχει τα επόμενα χρόνια το μερίδιο που της αξίζει στη διεθνή αγορά και να αποτελέσει έτσι δυναμικό πρωταγωνιστή στην Ε.Ε.

    Συστάσεις σε Γερμανία και Γαλλία

    Η απόφαση του Εcofin για τη Γερμανία, συνοδεύεται από αυστηρές συστάσεις για μείωση του δημόσιου ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το "όριο" του 3% του ΑΕΠ, το ταχύτερο δυνατό.

    Το έλλειμμα της Γερμανίας ανήλθε, το 2002, στο 3,75% του ΑΕΠ, ενώ οι "15" εκτιμούν ότι υφίσταται ''όχι αμελητέος κίνδυνος'' να υπερβεί το όριο του 3% και φέτος.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τις ασθενικές επιδόσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας κατά το πρόσφατο διάστημα, εκτιμά ως "αισιόδοξες" τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5% για φέτος.

    Την ίδια ώρα, η Γαλλία αρνείται κατηγορηματικά να δεσμευθεί επί συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και προκειμένου να επιτευχθεί τελικώς η συναίνεση στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ απείχε της ψηφοφορίας.

    [10] Συνομιλίες Σημίτη-Ρουμάνου πρωθυπουργού

    21/1/2003 7:00:00 μμ

    Την επίσπευση και ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ρουμανίας στην ΕΕ έως το 2004, ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εισδοχή της χώρας στην Κοινότητα το 2007, συμφώνησαν ο Κώστας Σημίτης και ο Ρουμάνος ομόλογός του Αντριάν Ναστάζε, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας. Όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους συζήτησαν και συμφώνησαν στο να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των αρμοδίων υπουργών για το θέμα των Ρουμάνων μεταναστών στη χώρα μας, αλλά και για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ελλήνων επαναπατριζομένων από τη Ρουμανία.

    Ειρήνη στο Ιράκ επιθυμούν Ελλάδα-Ρουμανία

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι προχωρεί καλά η συνεργασία στον οικονομικό τομέα και ως παράδειγμα ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα του ΟΤΕ με την ΡΟΜ ΤΕΛΕΚΟΜ και της Γιούρομπανκ με την ρουμανική Πόστμπανκ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι συμφώνησε με τον κ. Ναστάζε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη στο Ιράκ, διότι, όπως είπε, μια πολεμική σύγκρουση δεν ωφελεί την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη και ευημερία των λαών της περιοχής.

    Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας, μετά την ενημέρωση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, ο Κώστας Σημίτης είπε ότι στις 27 Ιανουαρίου θα δοθεί απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε η ΕΕ θα μπορέσει να διαμορφώσει μια κοινή στάση.

    Την υπογραφή του στο κείμενο της ολυμπιακής εκεχειρίας συμπλήρωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός το απόγευμα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Συνομιλίες Ρουμάνου πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Βουλής

    "Την έντονη ανησυχία του για τις ενδεχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, που θα βλάψουν και τις χώρες και τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία", εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης κατά τη πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης να ενταχθεί και η Ρουμανία στην Ε.Ε. και διαβεβαίωσε τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό για τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες της φίλης, γειτονικής χώρας να ενσωματωθεί στις ευρωατλαντικές δομές.

    Ο κ. Κακλαμάνης έθεσε, επίσης, υπόψη του κ. Ναστάζε σειρά θεμάτων που αφορούν την ελληνική κοινότητα (επιστροφή των εκκλησιών και της ακίνητης περιουσίας τους), καθώς και τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στη Ρουμανία, στα οποία ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανταποκρίθηκε θετικά.

    [11] Όχι στο συγκεντρωτισμό των ΜΜΕ λέει ο Πρωτόπαπας

    21/1/2003 5:17:00 μμ

    Στις κολοσσιαίες αλλαγές στις επικοινωνίες και τα Μέσα Ενημέρωσης σ΄ όλο τον κόσμο, τη συγκέντρωση εξουσίας και τη σχέση τους με τους οικονομικούς παράγοντες, αναφέρθηκε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, παρουσιάζοντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα Οπτικοακουστικά μέσα.

    Η τηλεόραση καθοριστικός παράγοντας της δημοκρατίας

    Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε την ανάγκη μέτρων περιορισμού της συγκέντρωσης των ΜΜΕ, σημειώνοντας τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στη ροή της πληροφόρησης και την ποιότητα της δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή διάσταση του ρόλου της τηλεόρασης που βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά, τονίζοντας ότι ένας υγιής και ποικιλόμορφος οπτικοακουστικός τομέας αποτελεί το καθοριστικό κριτήριο μιας ελεύθερης και ακμάζουσας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. ''Αυτός είναι ο λόγος", είπε ο υπουργός Τύπου, "που ενώ σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης οφείλουμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε επιφυλακή, ώστε ο τομέας της επικοινωνίας και της πληροφορίας να μην υποβιβασθεί σε μια ακόμη αγορά".

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέπτυξε επίσης το μήνυμα της Ελληνικής Προεδρίας ''για ένα κοινό μέλλον σε μια Κοινότητα αξιών'', ενώ τόνισε ότι ''η Ελλάδα ανήκει σ΄εκείνες τις χώρες μέλη που υποστηρίζουν την ενίσχυση του ρόλου και των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου''.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας για τα Οπτικοακουστικά μέσα, τόνισε ότι θα συνεχισθούν οι συζητήσεις για το μέλλον της οδηγίας ''Τηλεόραση χωρίς Σύνορα'' σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συνέδριο για Οπτικοακουστικά και Διαφήμιση τον Μάιο

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανήγγειλε τη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου τον ερχόμενο Μάιο στην Κέρκυρα με θέμα:''Οπτικοακουστικά Μέσα και Διαφήμιση-Ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας και του κοινωνικού ρόλου των Μέσων'', που θα εστιασθεί στη διαφήμιση και τις ισχύουσες ρυθμίσεις που τη διέπουν, καθώς και στον κοινωνικό ρόλο των Μέσων με την ανάγκη ρυθμίσεων και αυτορρύθμισης.

    Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου όπως είπε ο υπουργός, θα προβληθούν στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στον προβληματισμό των κρατών-μελών στο ζήτημα της διαφήμισης και των οπτικοακουστικών.

    Στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ο κ Πρωτόπαπας ανέφερε επίσης την προώθηση των συζητήσεων για την επέκταση του προγράμματος Media μέχρι το 2006 προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών στις 5-6 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

    [12] Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας σε θέματα δικαιοσύνης

    21/1/2003 4:37:00 μμ

    Tις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας σε θέματα δικαιοσύνης παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες-- ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-- ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην εισήγησή του τόνισε ότι κύριος άξονας της πολιτικής της ελληνικής προεδρίας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην ΕΕ που όμως πρέπει να διέπεται από δύο βασικές αρχές: το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, και την ασφάλεια, που αποτελεί ένα βασικό δικαίωμα για τους πολίτες.

    Ασφάλεια με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο κ.Πετσάλνικος επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία θα παρουσιάσει, ως νέα πρωτοβουλία, σχέδιο απόφασης-πλαίσιο για την αμοιβαία αναγνώριση της αρχής non bis in idem στις ποινικές δικαστικές αποφάσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η αναγνώριση του αλλοδαπού δεδικασμένου ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και συντελεί στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, αφού έτσι αποφεύγεται η πολλαπλή δίωξη ενός προσώπου για την ίδια πράξη για την οποία έχει δικασθεί σε ένα κράτος μέλος, σημείωσε ο Ελληνας υπουργός.

    Ο κ.Πετσάλνικος παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα οργανωθούν δύο σεμινάρια στην Αθήνα με αντικείμενο πρώτον τη Eurojust, τον Μάρτιο, και δεύτερον, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τον Ιούνιο.

    Ο Φ. Πετσάλνικος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική προεδρία θα παρουσιάσει σχέδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρωπίνων ιστών και οργάνων, ως μορφής οργανωμένου εγκλήματος.

    Συνέδριο Ευρωπαίων Νομικών τον Μάιο στην Αθήνα

    Επίσης, ο Φ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την απόφαση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και χαιρέτισε την εκδήλωση που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Καστοριά τον προσεχή Απρίλιο για το άσυλο, τη μετανάστευση και τον ενιαίο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

    Στον τομέα του Αστικού Δικαίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία έχει ήδη παρουσιάσει προς την Επιτροπή σχέδιο οδηγίας για την εναρμόνιση των όρων ανάκλησης και τροποποίησης αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων και προσβλέπει σε γόνιμο διάλογο για την ευρύτερη προσέγγιση στην πολιτική δικονομία. Σημαντική υποστήριξη σε αυτόν το διάλογο μπορεί να προσφέρει το δεύτερο συνέδριο Ευρωπαίων Νομικών που οργανώνεται στην Αθήνα τον προσεχή Μάιο, ανέφερε ο Φ. Πετσάλνικος.

    Στόχος το οργανωμένο έγκλημα

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία, λαμβάνοντας υπόψη εκτός των άλλων το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός κρατουμένων για διάφορα αδικήματα στις φυλακές είναι και χρήστες ναρκωτικών, προτίθεται να προωθήσει σχέδιο ψηφίσματος για τη θεραπεία των καταδικασμένων χρηστών κατά την έκτιση της ποινής τους και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου πρόληψης εγκληματικότητας.

    Η ελληνική προεδρία, δήλωσε ακόμη ο Φ. Πελτσάνικος, θα δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες της Βαλκανικής και της Μεσογείου. Για το λόγο αυτό, θα οργανώσει συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη στις 22-23 Απριλίου, ενώ τον Ιούνιο, επίσης στη Θεσσαλονίκη, θα οργανωθεί σεμινάριο στην Ελληνική Σχολή Δικαστών για δικαστές χωρών της Βαλκανικής.

    Η ελληνική προεδρία θα προωθήσει επίσης τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ως προτεραιότητες παραμένουν η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ιδίως της εμπορίας γυναικών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

    Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ με στόχο τη σύναψη σύντομα συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις βάσει των διαπραγματευτικών εντολών που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο.

    [13] Η παιδεία το μέσο για προαγωγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού

    21/1/2003 4:11:00 μμ

    ''Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί απλά και μόνο μέσο προώθησης των οικονομικών στόχων, ή της πολιτικής της απασχόλησης'', τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι ''η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί να επαναφέρει την παιδεία στο κέντρο των συζητήσεων ως μέσο προαγωγής της ευρωπαϊκής ιδέας και των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού''

    Προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

    Βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η ανάδειξη των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας και της δια βίου εκπαίδευσης, που συνιστούν μοχλούς για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Εξειδικεύοντας, ο κ. Ευθυμίου μίλησε για ανάδειξη του ρόλου των εκπαιδευτικών και των σχολείων στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση, καθώς και τη διαμόρφωση ενός κοινού εκπαιδευτικού χώρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έμφαση στην ποιότητα και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

    Για την επίτευξη των στόχων αυτών ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι στις δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου Παιδείας και στην άτυπη συνάντηση της Αθήνας --που θα πραγματοποιηθούν στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας --ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο πρόγραμμα Erasmus World, το οποίο αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη απάντηση της ΕΕ στη διαρροή επιστημονικού προσωπικού από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Επίσης θα δοθεί έμφασης και στο πρόγραμμα e-learning που αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

    Ο κ. Ευθυμίου θεώρησε ως πιο σημαντική τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας εικόνας του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου --''ένα ευρώ και για το χώρο της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης'', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά-- εκτιμώντας ότι το Συμβούλιο Παιδείας του Μαΐου θα μπορέσει να υιοθετήσει τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση ''Κέντρου Κλασικών Γλωσσών'', αλλά και τη σύγκληση Συμβουλίου Νεολαίας στις 6 Μαΐου.

    ''Διαμορφώνουμε ανθρώπους, όχι καταναλωτές''

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι η γενική κατεύθυνση στους κόλπους της ΕΕ είναι ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και οι όποιες ρυθμίσεις διέπονται από αυτή την αντίληψη. ''Δεν αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση με εμπορικά κριτήρια'', υπογράμμισε, ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι η επένδυση στην παιδεία είναι αποδοτική και αν ξεκινήσει από τις πρώτες βαθμίδες της, θα αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη.

    ''Διαμορφώνουμε ανθρώπους κι όχι μόνο καταναλωτές ή οικονομικά στελέχη'', παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας πρωταγωνιστές στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, χωρίς τους οποίους καμία αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

    Τέλος, απαντώντας ο κ. Ευθυμίου σε άλλες ερωτήσεις έκανε ειδική μνεία στην Ολυμπιάδα του 2004 και την προώθηση ''μιας κοινωνίας κλασικών αξιών'', καθώς και στο πρόγραμμα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    [14] Διαγωνισμός: Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Νερό

    21/1/2003 7:12:00 μμ

    Σε έναν "πράσινο" σχολικό διαγωνισμό ζωγραφικής και γλυπτικής καλεί τα παιδιά ηλικίας 5-16 ετών, που κατοικούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε καθώς και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο διαγωνισμός οργανώνεται στα πλαίσια της Πράσινης Εβδομάδας, που αποτελεί μέρος της ετήσια Διάσκεψης και Έκθεσης, η οποία εφέτος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου 2003.

    Φέτος προβλέπονται δύο κατηγορίες διαγωνισμών:

    Τα παιδιά ηλικίας 5-10 ετών καλούνται να δημιουργήσουν σχέδια και παραστάσεις με θέμα το νερό, ενώ οι μαθητές ηλικίας 10-16 θα συμμετάσχουν με γλυπτά χρησιμοποιώντας υλικά από ανακύκλωση.

    Οι νικητές θα πάνε ταξίδι στις Βρυξέλες

    Οι τρεις καλύτεροι υποψήφιοι κάθε κατηγορίας του διαγωνισμού θα κερδίσουν ένα δωρεάν εισιτήριο για τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενοι από ένα μέλος της οικογένειάς τους ή κάποιο άλλο ενήλικα συνοδό, όπου θα μπορέσουν να λάβουν μέρος σε ποικίλες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας.

    Στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή απονομής, στη διάρκειας της οποίας θα λάβουν τα βραβεία τους ενώπιον των συγκεντρωμένων αντιπροσώπων της Πράσινης Εβδομάδας, ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και εκπροσώπων του τύπου.

    Μετά την τελετή, στους νικητές του διαγωνισμού θα προσφερθεί μια "πράσινη ξενάγηση" των Βρυξελλών, με την επίσκεψη σε μουσεία, καφενεία, που προσφέρουν βιολογικά προϊόντα αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, που θα τους αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

    Πράσινη Εβδομάδα

    Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλα τα σχολεία, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των υποψηφίων χωρών.

    Ο διαγωνισμός, που λαμβάνει χώρα για τρίτη φορά φέτος, οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το European Schoolnet.

    Εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε στον ηλεκτρονικό κατάλογο για τον διαγωνισμό ή έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τους διαγωνισμούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Alexa Joyce στην ηλεκτρονική διεύθυνση: alexa.joyce@eun.org ή στο τηλέφωνο +327907575

    Τα θέματα της φετινής Διάσκεψης και ΄Εκθεσης της Πράσινης Εβδομάδας είναι η αειφόρος κατανάλωση και παραγωγή, οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και το νερό. Για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την Πράσινη Εβδομάδα, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της Πράσινης Εβδομάδας , η οποία ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα:

    Σχέδια και Ζωγραφιές

    Οι νεαρότεροι μαθητές καλούνται να κάνουν σχέδια και ζωγραφιές που έχουν σχέση με το νερό. Μπορούν να αναπαραστήσουν τον κύκλο του νερού, τη μόλυνση του περιβάλλοντος ή τη ζωή των ζώων σε ένα τοπικό ποτάμι, να παρουσιάσουν διάφορες χρήσεις του νερού στην κοινωνία, να επιδείξουν αξιόλογα ενδιαφέροντα για παραθαλάσσιες περιοχές ή οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με το νερό.

    Μπορείτε να εμπνευστείτε κοιτώντας σε ορισμένες από αυτές τις διαδικτυακές πηγές:

    Το Περιβάλλον για νέους Ευρωπαίους - Τομέας Νερού Virtual School Ecog@llery - Τομέας Νερού

    Οι μαθητές ηλικίας 11-16 μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό με ανακυκλώσιμα γλυπτά. Τα γλυπτά μπορούν να έχουν οποιοδήποτε θέμα , με χρήση οποιουδήποτε υλικού αρκεί αυτό να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί! Η συμμετοχή αποτελείται από φωτογραφίες, προεκτάσεις και μια περιγραφή της εργασίας.

    Κάποιοι σύγχρονοι καλλιτέχνες κατασκευάζουν γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά, από τα site των οποίων μπορείτε να εμπνευσθείτε:

    Ανακυκλώσιμη τέχνη και αφηρημένη ζωγραφική από το σύγχρονο Αυστραλό καλλιτέχνη John Dahlsen Ο Βρετανός καλλιτέχνης Michelle Reader και τα τροφοδοτούμενα από τον άνεμο γλυπτά του

    Δηλώσεις συμμετοχής και κριτήρια

    Τα κριτήρια θα διαμορφωθούν από μια ομάδα δασκάλων και ειδικών στα περιβαλλοντικά θέματα. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να σταλούν μόνο μέσω της επερχόμενης ιστοσελίδας, που είναι ακόμα υπό κατασκευή.

    Για να δεχτείτε μια υπενθύμιση για την έναρξη της ιστοσελίδας και πληροφορίες για το διαγωνισμό στείλτε email alexa.joyce@eun.org. Θα λάβετε απάντηση όταν θα υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες διαθέσιμες.

    [15] Διάσταση απόψεων για το θέμα του Ιράκ

    21/1/2003 2:39:00 μμ

    Η ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη εναντίον του Ιράκ, διχάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται στις 27 Ιανουαρίου το πόρισμα των επιθεωρητών τους επί του ιρακινού οπλοστασίου. Εκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του σε ότι αφορά το θέμα του Ιράκ, απηύθυνε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Για πρόοδο επί πρακτικών θεμάτων αλλά και για άλυτα προβλήματα έκανε λόγο χθες από την Αθήνα όπου βρέθηκε για να ενημερώσει την ελληνική προεδρία ο Χανς Μπλιξ.

    Σύνοδος για το Ιρακινό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη

    Κατά 37.000 περισσότερους στρατιώτες αυξάνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, στην περιοχή του Κόλπου, ενώ χθες η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή στον Περσικό Κόλπο 26.000 στρατιωτών και 120 αρμάτων μάχης για μια πιθανή επέμβαση στο Ιράκ.

    Το ιρακινό ζήτημα διχάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επικρατεί διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί επίθεση κατά του Ιράκ.

    Νωρίτερα χθες, Κίνα, Γερμανία και Γαλλία επανέλαβαν την αντίθεση τους στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.

    Τίποτα δεν δικαιολογεί μια στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν ενώ αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσερ.

    "Το Ιράκ συνεργάζεται βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση" είπε χαρακτηριστικά.

    Με στόχο την αποφυγή ενός στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ, συνέρχονται την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Ιράν.

    Κατά του πολέμου το 42% των Βρετανών

    Την ίδια ώρα, κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο πολέμου εμφανίζεται η κοινή γνώμη της Βρετανίας.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian, το 42% των Βρετανών δηλώνει αντίθετο με τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μήνες το ποσοστό των Βρετανών που ήταν κατά της επίθεσης έφθανε το 37%.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα καταφέρει να πείσει τους Βρετανούς ότι πρέπει να γίνει σύγκρουση με το Ιράκ.

    [16] Νεκρός Αμερικανός από επίθεση στο Κουβέιτ

    21/1/2003 2:53:00 μμ

    Ενας Αμερικανός έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά στο Κουβέιτ κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης ακραίων Ισλαμιστών κοντά στην αμερικανική βάση Ντόχα, στις 08.14 (ώρα Ελλάδος). Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη του Κουβέιτ δήλωσε ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο Αμερικανών-πολιτικών υπαλλήλων του αμερικανικού Πενταγώνου. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δύο Αμερικανοί επέβαιναν σε όχημα τύπου "Land Cruiser", ενώ οι δύο ενόπλοι σκοτώθηκαν από Αμερικανούς πεζοναύτες.

    Σε κρίσιμη κατάσταση ο δεύτερος Αμερικάνος

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κουβέιτ σε κρίσιμη κατάσταση, φέροντας πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλη τη γύρω περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί συλλήψεις.

    Στο Κουβέιτ σταθμεύουν 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες ενόψει της πιθανής επίθεσης στο Ιράκ.

    Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ένας αστυνομικός του Κουβέιτ είχε πυροβολήσει και τραυματίσει δύο Αμερικανούς στρατιώτες, αφού σταμάτησε το αυτοκίνητο τους, σε εθνική οδό.

    Φόβος τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία

    Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι αναμένει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα να επιχειρήσουν επίθεση εναντίον της χώρας του. Όπως είπε, οι πρόσφατες συλλήψεις δείχνουν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο βρίσκεται στη Βρετανία όπως και στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Χθες η αστυνομία του Λονδίνου εισέβαλε σε τέμενος, και συνέλαβε επτά άτομα σε σχέση με την υπόθεση του επικίνδυνου τοξικού Ρισίν, ίχνη του οποίου είχαν βρεθεί στην βρετανική πρωτεύουσα.

    Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον Ποστ υποστηρίζει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατόρθωσε να διαφύγει τη σύλληψη στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας σαν δόλωμα έναν από τους σωματοφύλακές του στον οποίο έδωσε το δορυφορικό του τηλέφωνο.

    Σε δίκη προσάγεται ο ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια

    Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια θα προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία της προέδρου της χώρας αλλά και σειρά βομβιστικών επιθέσεων κατά χριστιανικών εκκλησιών. Η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη και για την επίθεση στο Μπαλί που στοίχισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

    [17] Μεξικανική προσφυγή στη Χάγη για τις εκτελέσεις στις ΗΠΑ

    21/1/2003 5:17:00 μμ

    Στη Χάγη αποφάσισε να προσφύγει το Μεξικό, για τις 54 εις θάνατο καταδίκες Μεξικανών πολιτών στις ΗΠΑ. Επικαλούμενη τη συνθήκη της Βιέννης του 1963, η χώρα της κεντρικής Αμερικής, κάνει λόγο για στέρηση από τους υπηκόους της του δικαιώματος επικοινωνίας με τα προξενεία τους για να ζητήσουν βοήθεια. Η μεξικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί κατηγορούμενοι ομολόγησαν υπό πίεση ενώ άλλοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο παρά το γεγονός ότι είχαν μειωμένες πνευματικές ικανότητες.

    Αβέβαια τα αποτελέσματα της μεξικανικής κίνησης

    Σε ανοιχτή ρήξη με τις ΗΠΑ για το θέμα επιβολής της θανατικής ποινής σε Μεξικανούς πολίτες, αποφάσισε να έρθει το Μεξικό.

    Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα των Μεξικανών, υπογραμμίζοντας πως το Μεξικό δεν κατάφερε να αποδείξει ότι δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών του.

    Η αντίδραση των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με προηγούμενα περιστατικά στο παρελθόν καθιστά αβέβαια τα αποτελέσματα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

    Όπως υπενθυμίζει εκπρόσωπος της μεξικανικής κυβέρνησης, στο παρελθόν οι αποφάσεις του δικαστηρίου για αναστολή των εκτελέσεων μετά από αίτημα της Παραγουάης και της Γερμανίας δεν είχαν γίνει σεβαστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [18] Αποσύρονται οι κατηγορίες διαφθοράς κατά Ερντογάν

    21/1/2003 7:20:00 μμ

    Αποσύρεται η κατηγορία κατά του Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά, σύμφωνα με σημερινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, λόγω έλλειψης αποδείξεων. Τον Ιούνιο του 2002 δικαστής στην Αγκυρα είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι ένα μέρος της περιουσίας του το έκανε με αμφίβολο τρόπο. Τον κατηγόρησε για ''παράνομη απόκτηση'' ενός ποσού αντίστοιχου με 153.000 δολάρια, όταν αποχώρησε από την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, το 1998, μέχρι την εκλογή του στην ηγεσία του "Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης", το 2001.

    Δεν αποδείχθηκε η κατηγορία

    Ο δικαστής είχε υποστηρίξει ότι μία τέτοια διαφορά στην περιουσιακή κατάσταση του Ερντογάν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά του.

    Το τουρκικό δικαστήριο, πάντως αποφάνθηκε ότι η κατηγορία σε βάρος του Ερντογάν δεν αποδείχθηκε, ενώ εάν είχε κριθεί ένοχος μπορούσε να του επιβληθεί ποινή μέχρι και κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών.

    Υπενθμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα 48χρονου Ερντογάν πέτυχε περιφανή νίκη στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου δεν επετράπη στον ίδιο να είναι υποψήφιος βουλευτής εξαιτίας προηγούμενης καταδίκης του για υποκίνηση θρησκευτικής έχθρας.

    [19] Απεργία πείνας ξεκινά ο Αντινόρι

    21/1/2003 5:38:00 μμ

    Απεργία πείνας ξεκινά σήμερα ο Ιταλός γυναικολόγος Σεβερίνο Αντινόρι, ο οποίος ασχολείται με την ανθρώπινη κλωνοποίηση, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη δίωξη που υφίσταται. Ο Ιταλός γυναικολόγος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα γεννιόταν το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν συμμετείχε ο ίδιος στη διαδικασία κλωνοποίησης. Σε συζήτηση στην ιταλική βουλή που ακολούθησε των δηλώσεων του Αντινόρι αποφασίστηκε να αρχίσει ο υπουργός Υγείας έρευνες για τις δραστηριότητες του.

    Για εκφοβισμό κατηγορεί ο Αντινόρι τον υπουργό Υγείας

    Ο Αντινόρι στρέφεται κυρίως κατά του υπουργού Υγείας, Τζιρολάμο Σίρκια, τον οποίο κατηγορεί για ''προκλητικές πράξεις εκφοβισμού και σκοταδισμού''. Ο Ιταλός γιατρός ισχυρίζεται πως ο υπουργός ''έστειλε στο γραφείο του δύο πράκτορες ειδικής μονάδας που ήθελαν με κάθε τρόπο να μπουν δια της βίας στο γραφείο μου, να μάθουν που βρίσκομαι και σε ποιο στάδιο είναι οι έρευνές μου για την κλωνοποίηση''.

    ''Θα έρχομαι εδώ κάθε ημέρα στις 12 το μεσημέρι μέχρι να με δεχτεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή ο αντιπρόεδρος Τζιανφράνκο Φίνι για να με βεβαιώσουν ότι σταματά η δίωξή μου'', δήλωσε ο Αντινόρι στους δημοσιογράφους μπροστά από την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης στο κέντρο της Ρώμης.

    [20] Υποβολή δηλώσεων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

    21/1/2003 3:31:00 μμ

    Οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για διευκόλυνση των πολιτών συνεχίζονται. Από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Οι φορολογούμενοι, εκτός από τα ΚΕΠ, εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων τους, μέσω του Taxis, των ταχυδρομείων αλλά κανονικά και στις εφορίες.

    [21] Συνάντηση Σρέντερ-Αγγελοπούλου στο Βερολίνο

    21/1/2003 1:17:00 μμ

    Την πρόθεση του να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, εξέφρασε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά την ημίωρη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου. Κατά τη συνάντηση τους, συζητήθηκε ακόμα και η δυνατότητα να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στους αγώνες της Αθήνας, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια της ελληνικής πλευράς, καθώς η Γερμανία θα διεκδικήσει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.

    Η επίσκεψη της κ. Αγγελοπούλου στο Βερολίνο εντάσσεται σε μία σειρά διεθνών πρωτοβουλιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, με την επίσκεψή της στο Παρίσι και τη συνάντησή της στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Τον περασμένο Νοέμβριο η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' προσκεκλημένη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών Λονδίνου έκανε γνωστές τις ελληνικές θέσεις και έστειλε το σημαντικό μήνυμα της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους.

    [22] Μουσείο ''αφιερωμένο'' στον Φεντερίκο Φελίνι

    21/1/2003 7:23:00 μμ

    Ένα μουσείο αφιερωμένο στον θρυλικό Iταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, θα δημιουργηθεί στη γενέτειρα του στο Ρίμινι. Σε ένα κτίριο πέντε αιθουσών θα εκτίθενται αναμνηστικά του Φελίνι, όπως βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη, πίνακες με φωτογραφίες-αποσπάσματα ταινιών του, σκίτσα και φωτογραφικό υλικό. Επίσης, στο μουσείο θα εκτίθενται αφίσες ταινιών του και προσωπικά του αντικείμενα, όπως ανακοίνωσε το

    "Ίδρυμα Φεντερίκο Φελίνι''. Τα τελικά σχέδια του μουσείου παρουσιάσθηκαν χθες σε ειδική τελετή στον κινηματογράφο Φουλγκόρ, στο Ρίμινι, τον κινηματογράφο που δούλεψε για πρώτη φορά ο Φελίνι. Ο Φεντερίκο Φελίνι είχε γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου του 1920 και πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1993.

    Μέλος του Ιδρύματος, η Κάτια Ντονίνι δήλωσε ότι "έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικές εργασίες του κτιρίου και ελπίζουμε ότι το μουσείο θα είναι έτοιμο για να το εγκαινιάσουμε πριν από το τέλος του 2003''.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [23] Ημέρα Προσφοράς Ζωής: γίνε δωρητής οργάνων!

    21/1/2003 6:22:00 μμ

    Εκκληση σε όλους τους Ελληνες να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Σε μια συγκινητική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο Πρώτος Πολίτης της χώρας τίμησε τους ανθρώπους που προσέφεραν ζωή σε άλλους. Τιμήθηκαν συγγενείς δωρητών οργάνων αλλά και οι γιατροί των Μεταμοσχευτικών Κέντρων όλης της χώρας.

    Περίπου 1.033 άνθρωποι περιμένουν σε λίστα αναμονής

    Περισσότεροι από 2 εκατομ. άνθρωποι ζουν στον κόσμο με ξένα μοσχεύματα. Περίπου 1.033 άνθρωποι περιμένουν σε λίστα αναμονής. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων καθιερώνει από εφέτος Ημέρα Προσφοράς Ζωής για τη διάδοση της ιδέας των μεταμοσχεύσεων.

    Με δάκρυα στα μάτια, συγγενείς δωρητών παρέλαβαν τις τιμητικές διακρίσεις στη μνήμη των δικών τους, σε μια συγκινητική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

    Τιμητικές διακρίσεις παρέλαβαν επίσης οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν τη δική τους μάχη στις μονάδες εντατικής και στα μεταμοσχευστικά κέντρα.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η γ.γ του ΚΚΕ, υπουργοί, η Δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη της επιτροπής Βιοηθηκής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση σ όλους τους Έλληνες να γίνουν δωρητές σώματος.

    Φωτεινή εξαίρεση στον κόσμο που ζούμε χαρακτήρισε τους δωρητές οργάνων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    [24] Ευθανασία για τον Αγγλο ασθενή

    21/1/2003 6:57:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Με ευθανασία πέθανε Βρετανός ασθενής στην Ελβετία, στην κλινική με το όνομα Ντίγκνιτας γεγονός που επανέφερε διαμάχες στην πατρίδα του καθώς η ενέργεια είναι παράνομη στην Αγγλία και επισύρει και ποινή κάθειρξης δεκατεσσάρων ετών. Η ελπίδα είχε σβήσει για τον 74χρονο Ρέτζιναλντ Κρού ο οποίος υπέφερε από ασθένεια τον κινητικού του νευρώνα, καταδικάζοντας τον να είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω. Η ευθανασία πραγματοποιήθηκε στην κλινική Ντίγκνιτας--που σημαίνει αξιοπρέπεια--με ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. Ο Κρού είναι ο πρώτος Βρετανός που έγινε γνωστό πως πήγε στην Ελβετία με σκοπό να κόψει το νήμα της ζωής του. Πριν από αυτόν, άλλοι 145 ασθενείς διαφόρων εθνικοτήτων, πέθαναν οικειοθελώς με τη βοήθεια του κέντρου Ντίγκνιτας. Να σημειωθεί ότι η ευθανασία θεωρείται νόμιμη μόνο στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

    [25] Δ. Παπαδημητρίου: Συντονιστής Τρίτου Προγράμματος

    21/1/2003 4:40:00 μμ

    Στο γνωστό και καταξιωμένο συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου ανέθεσε η ΕΡΤ το συντονισμό του τρίτου προγράμματος της Ραδιοφωνίας. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε χθες στους τηλεοπτικούς συντάκτες του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου.

    Το βιογραφικό του

    Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς.

    Το 1995 επελέγη να είναι ένας από τους επτά συνθέτες από όλον τον κόσμο που θα παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης (Fellow 1η Composit on master classes) στο Tanglewood Music Center της Boston Symphony Orchestra με καθηγητές τους συνθέτες Henri Dutilleux, John Williams, George Perle, Oliver Knussen, Steve Reich και άλλους.

    Οι εν Ελλάδι, σπουδές του περιλαμβάνουν μαθήματα σύνθεσης και αντίστιξης με τον Γ. Ιωαννίδη, κλασσικής κιθάρας με τον Δ. Ζαμπετάκη και τον Ευ. Ασημακόπουλο.

    Στο ελληνικό κοινό τον πρωτοπαρουσίασε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1980 σε εκδήλωση του τρίτου προγράμματος στο οποίο συμμετείχε κυρίως σαν μουσικός.

    Έκτοτε συνέθεσε:

    Μουσική για 20 κινηματογραφικά έργα ελληνικά και διεθνή και πολλά έργα τεκμηρίωσης (documentaries) κερδίζοντας 11 βραβεία μουσικής Θεατρική μουσική σε 23 παραστάσεις από όλο το φάσμα της δραματολογίας με έμφαση στο αρχαίο δράμα και τα μιούζικαλ που έχουν παιχθεί τόσο στην Ελλάδα (με κορυφαία την Επίδαυρο) όσο και στο εξωτερικό. Τηλεοπτική μουσική σε πέντε σίριαλ Τραγούδια με έμφαση στη μελοποιημένη ποίηση με γνωστούς τραγουδιστές (Αλεξίου, Αρβανιτάκη, Αλ. Ιωαννίδης, Μητροπάνος και άλλοι) Έργα για σόλο όργανα, μικρά και μεγάλα σύνολα, μία συμφωνική ραψωδία και μια όπερα μιούζικαλ Εξέδωσε 12 δίσκους με αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του.

    Έργα του έχουν εκτελεσθεί τόσο στην Ελλάδα (Ηρώδειο 2000, 2002) όσο και σε μεγάλες αίθουσες του εξωτερικού με κορυφαίες την αίθουσα Μπραμς στη διάρκεια του Fruhlingsfestival, το Seiji Ozawa Hall θερινή έδρα της BSO και τη Νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 January 2003 - 17:54:11 UTC