Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το δικαστήριο θα κρίνει για τις κάμερες στις δίκες
  • [02] Έρευνες για τον περίεργο θάνατο στρατιώτη
  • [03] Παπαντωνίου: Η Ελληνική Προεδρία λέει όχι στον πόλεμο
  • [04] Πολικό ψύχος σε Ευρώπη και Νότια Ασία
  • [05] Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στο Καράκας
  • [06] Συμφωνία ΟΠΕΚ για αύξηση του πετρελαίου
  • [07] Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    [01] Το δικαστήριο θα κρίνει για τις κάμερες στις δίκες

    12/1/2003 11:36:00 μμ

    Το δικαστήριο θα έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των δικών, τόνισε στην ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Δικαιοσύνης Φιλιππός Πετσάλνικος. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Πετσάλνικος το δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για την παρουσία ή μη των τηλεοπτικών συνεργείων, με την σύμφωνη γνώμη όλων των παραγόντων της δίκης. Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός στις ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η παρουσία των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. Πιο συγκεκριμένα για την δίκη της "17 Νοέμβρη", τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δίκες διεξάγονται για την απονομή δικαιοσύνης και όχι για την ικανοποίηση της περιέργειας οποιουδήποτε πολίτη.

    ''Δεν υπάρχουν λευκά κελιά στη χώρα μας''

    Σαφής και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατία. Οι κατηγορούμενοι της "17 Ν", απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα." Δεν υπάρχουν λευκά κελιά στη χώρα μας", πρόσθεσε ο κύριος Πετσάλνικος.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στην δημιουργία οκτώ νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Τα νέα υπερσύγχρονα καταστήματα θα φιλοξενούν το πολύ 300 κρατούμενους.

    [02] Έρευνες για τον περίεργο θάνατο στρατιώτη

    12/1/2003 9:27:00 μμ

    Ο θάνατος 20χρονου στρατιώτη έξω από κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα απασχολεί από τα ξημερώματα των Θεοφανίων την Αστυνομία. Ο στρατιώτης είχε βρεθεί νεκρός στις 6.30 το πρωί έξω από κλαμπ όπου συχνάζει νεολαία στο Θησείο. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών και ειδικότερα του χαπιού ''έκσταση'' ή άλλων παρόμοιων ουσιών επειδή δεν έφερε σημάδια από ενέσεις. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να πέθανε μέσα στο κατάστημα ενώ διασκέδαζε και να τον έβγαλαν στο πεζοδρόμιο για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην επιχείρηση. Από την ιατροδικαστική υπηρεσία έχει ζητηθεί να γίνει τοξικολογική εξέταση των σπλάχνων του νεαρού για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο. Παράλληλα, γίνεται προανάκριση για την υπόθεση από την Αστυνομία.

    [03] Παπαντωνίου: Η Ελληνική Προεδρία λέει όχι στον πόλεμο

    12/1/2003 10:15:00 μμ

    Η θέση της Ελληνικής Προεδρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο Ιράκ είναι η αποφυγή του πολέμου και ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικά μέσα, ανέφερε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του σε ξένους δημοσιογράφους. ''Για το λόγο αυτό, υποστηρίξαμε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, προς την κατεύθυνση αυτή. Βεβαίως θα πρέπει να δούμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία των επιθεωρήσεων και ποιά θα είναι η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με την κατάσταση στο τέλος του μηνός. Θα υποστηρίξουμε βεβαίως, την απόφαση που θα λάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, γενικά δηλαδή η διεθνής κοινότης''. Ο κ. Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως η φωνή άλλων μελών της ΕΕ που μετέχουν και στο Συμβούλιο, έχει μεγαλύτερο βάρος.

    ''Δύσκολη η πλήρης Ευρωπαϊκή Αμυνα''

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές μιας κοινής ευρωπαϊκής Αμυνας, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι ''η πλήρης Ευρωπαϊκή Αμυνα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον''. Αυτό που είναι εφικτό, είναι η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και μιας πιο αποτελεσματικής στρατηγικής δύναμης που θα αναβαθμίσει την Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή, χωρίς ωστόσο να προσβάλλει τις ουδέτερες χώρες-μέλη της.

    ''Σε κάθε διεθνή κρίση, οι ΗΠΑ, παρότι οικονομικά είναι ισοδύναμες με την Ευρώπη, έχουν έναν ρόλο πολιτικό και στρατιωτικό, πολύ μεγαλύτερο, επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σημερινών απειλών, κατά της παγκόσμιας ασφάλειας'', ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου. ''Αν θέλουμε-πρόσθεσε-να έχουμε σύγχρονες στρατιωτικές δυνάμεις και αποτελεσματικές, πρέπει να ξοδεύουμε, να δαπανάμε λίγο περισσότερο, αν και όχι εξίσου με τις ΗΠΑ, διότι η Ευρώπη δεν έχει τη φιλοδοξία να παίζει τον ίδιο ρόλο με τις ΗΠΑ, να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ που ξοδεύουν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ, για άμυνα, ενώ άλλες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ξοδεύουν ανάμεσα σε 2 έως 2,5% του ΑΕΠ. Ανάμεσα λοιπόν σε αυτά τα δυο ποσοστά, υπάρχει ένα περιθώριο ελιγμού, για χώρες οι οποίες θα ξοδεύουν πολύ λίγα, για να κάνουν μια πρόσθετη προσπάθεια''.

    Τέλος, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δει ενταγμένες στο ΝΑΤΟ, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ''γιατί γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, η Ελλάδα πιστεύει ότι υπάρχει ένας κοινός αμυντικός χώρος για την Ευρώπη, που θα διευκολύνει το έργο μας, ως προς την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης''.

    [04] Πολικό ψύχος σε Ευρώπη και Νότια Ασία

    12/1/2003 8:13:00 μμ

    Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και της Νότιας Ασίας. Στο Μπαγκαλντές, το Νεπάλ και την Ινδία περισσότεροι από 740 άνθρωποι πέθαναν από το ψύχος τον τελευταίο μήνα. Στις ευρωπαϊκές χώρες η κακοκαιρία προς το παρόν προκαλεί μόνο προβλήματα. Στη Γερμανία, ο Ελβας ξεχείλισε πλημμυρίζοντας τις γύρω περιοχές. Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το πυκνό χιόνι παραλύει το οδικό δίκτυο, τις εναέριες συγκοινωνίες και τη ναυσιπλοΐα.

    Πολλά τα προβλήματα από τον χιονιά

    Σε λευκή πολιορκία βρίσκεται η Ρουμανία λόγω της κακοκαιρίας. Δεκάδες χωριά αποκλείστηκαν, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνά το μισό μέτρο. Μεγάλα, όμως, είναι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις εναέριες συγκοινωνίες και τη ναυσιπλοΐα. Τα πλοία έδεσαν στα λιμάνια, καθώς το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Το αεροδρόμιο της πόλης Αράντ-που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία-έκλεισε. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στη Βουλγαρία. Το χιόνι στις παραθαλάσσιες περιοχές φτάνει τα 15 εκατοστά, ενώ στα ορεινά το ένα μέτρο. Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση 170 χωριών, που έχουν αποκλειστεί. Στη Σόφια, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά. Εξαιτίας της κακοκαιρίας το πρωί δεν εκτελέστηκε καμία πτήση προς και από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

    Στη Ρωσία δραματικές ώρες ζουν και οι κάτοικοι στη βορειοδυτική Ρωσία, όπoυ σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έχει πέσει στους μείον 4ο βαθμούς Κελσίου. Είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς θέρμανση. Ανάμεσά τους και οι κάτοικοι, στο χωριό Σουντόγντα, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας. Μπορεί εκεί, ο υδράργυρος να δείχνει 7 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, μάταια οι άνθρωποι αναζητούν κάποια ζεστή γωνιά μέσα στο σπίτι τους. Τα πάντα έχουν παγώσει.

    Στην Ιταλία, τέσσερις σκιέρ σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, όταν τους παρέσυρε χιονοστιβάδα στις πλαγιές των βορειοδυτικών Aλπεων. Επί τόπου έσπευσαν τρία ελικόπτερα και συνεργεία διάσωσης με 20 εκπαιδευμένους σκύλους. Οι έρευνες συνεχίζονταν και μετά τη δύση του ηλίου γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς ήταν οι σκιέρ που παρασύρθηκαν.

    [05] Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στο Καράκας

    12/1/2003 9:48:00 μμ

    Οι στρατιωτικές αστυνομικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι προσπάθησαν την Κυριακή να φτάσουν μέχρι το υπουργείο Αμυνας της χώρας, που στεγάζεται σε ένα μεγάλο στρατιωτικό συγκρότημα στο νοτιοδυτικό Καράκας, μετέδωσε η τηλεόραση. Οι άντρες της αστυνομίας επενέβησαν όταν οι διαδηλωτές γκρέμισαν συρματόπλεγμα το οποίο είχε στηθεί για να τους εμποδίσει να φτάσουν μέχρι το οχυρό Τιούνα.

    Στις 2 Ιανουαρίου, στο ίδιο σημείο, είχαν σημειωθεί επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και οπαδούς του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες.

    Η διαδήλωση της Κυριακής οργανώθηκε στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Απριλίου όταν 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Τσάβεζ από την εξουσία, αλλά μόνο για δύο ημέρες. Επίσης οι διαδηλωτές ζητούν με τη σημερινή τους πορεία τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προεδρική θητεία στις 2 Φεβρουαρίου.

    [06] Συμφωνία ΟΠΕΚ για αύξηση του πετρελαίου

    12/1/2003 10:02:00 μμ

    Σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατέληξαν οι αξιωματούχοι του Οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ΟΠΕΚ, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως στη Βιέννη για τη λήψη μέτρων μετά την αλματώδη αύξηση των τιμών του επονομαζόμενου "μαύρου χρυσού" καθώς η απεργία στη Βενεζουέλα έχει επιφέρει παγκόσμια κρίση. Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπεΐντ Μπιν Σαΐφ Αλ Νασέρι, παραδέχτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η κρίση στη Βενεζουέλα συνέβαλε στην εν λόγω απόφαση του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, ο Αραβας αξιωματούχος απέφυγε να διευκρινίσει το μέγεθος της αύξησης της παραγωγής στο πετρέλαιο.

    Αναζητείται η σταθεροποίηση των τιμών

    Πιστεύεται πάντως ότι ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο παραγωγής πετρελαίου των 23 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Και αυτό γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα κατακλύσει την αγορά και θα επιφέρει μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου.

    Η συνεχιζόμενη απεργία στη Βενεζουέλα έχει περιορίσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Φθάνοντας στη Βιέννη, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας υπογράμμισε ότι ο ΟΠΕΚ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη σταθεροποίηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

    [07] Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    12/1/2003 10:02:00 μμ

    Τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε ομιλία του στο νομό Ηλείας, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πύργου, με θέμα ''Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση'', παρουσία κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η Αγροτική Τράπεζα είναι έτοιμη να προσφέρει ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου με λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες διευκολύνσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες επενδύσεων. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει τη διαμόρφωση νέων συνθηκών ενίσχυσης της ανάπτυξης και την επιτάχυνση της σύγκλισης μεταξύ των περιφερειών.

    Tα μέτρα

    Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι δημιουργούνται τέσσερα νέα πιστωτικά προϊόντα:

    -Το Ανοιχτό δάνειο Αγροτών

    -Το Ενιαίο Μακροπρόθεσμο Ανοικτό Δάνειο Αγροτών

    -Αμεση αποζημίωση των αγροτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών

    - Επιταχύνεται δραστικά η χορήγηση σύνταξης από τον ΟΓΑ μέσω της ΑΤΕ.

    Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η Αγροτική Τράπεζα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα χρηματοδοτεί μέχρι και το 75% της προβλεπόμενης αποζημίωσης για την καταστροφή της παραγωγής, του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου.

    Με την άμεση είσπραξη της οφειλόμενης αποζημίωσης, διευκρίνισε ο υπουργός, εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των αναγκών και η απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας κάθε αγρότη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 January 2003 - 21:52:47 UTC