Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας
  • [02] Το ΔΗΣΥ στηρίζει την υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [03] Σώοι οι ναυτικοί ακυβέρνητου κορεατικού πλοίου
  • [04] Νέα αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στον Κόλπο
  • [05] Ισόβια στους θανατοποινίτες στο Ιλινόις
  • [06] Μ. Ανατολή: Αιματηρές ισραηλινές επιδρομές
  • [07] Ισχυρός σεισμός στο νότιο Ιράν

    [01] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

    12/1/2003 10:58:00 πμ

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τη δυτική Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ χιονίζει στα βόρεια. Τις επόμενες ώρες, η κακοκαιρία αναμένεται να επεκταθεί στα βόρεια και κεντρικά της χώρας, χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρη καταιγίδα και στην Αττική. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κλειστές είναι οι πορθμιακές γραμμές Καβάλας-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης. Οι άνεμοι είναι εντάσεως 8 μποφόρ. Σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.

    Χιόνια και ισχυρές βροχοπτώσεις στα βόρεια

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύθηκε ο απόπλους από το λιμάνι της Ραφήνας ενώ από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για Κρήτη και Κυκλάδες, έως τη Σύρο.

    Χιονοπτώσεις σημειώνονται από τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας του χιονιού η κυκλοφορία από την πόλη προς το Χορτιάτη μέσω Πανοράματος και προς το Ωραιόκαστρο γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο Νευροκόπι το χιόνι έφθασε τους 10 πόντους. Τα συνεργεία του Δήμου με μπουλντόζες καταβάλουν προσπάθειες να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

    Χιόνια στα ορεινά της Καβάλας, μέσα στην πόλη της Ξάνθης και σε ολόκληρη τη Θάσο.

    Ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζι έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες το Βόλο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια και καταστήματα.

    [02] Το ΔΗΣΥ στηρίζει την υποψηφιότητα Κληρίδη

    12/1/2003 10:29:00 πμ

    Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε, χθες, το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Λευκωσία, την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Νέο κύκλο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό άρχισε από την Αγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο. Ο κ.ντε Σότο στις αρχές της εβδομάδας θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα αρχίσει νέο κύκλο επαφών με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς. Ανένδοτος παραμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ενώ ευθύνες του επιρρίπτει ο Κωστής Στεφανόπουλος.

    Προβληματισμένος ο κ. Στεφανόπουλος

    Από τους 277 συνέδρους που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, οι 242, δηλαδή ποσοστό 97,36%, τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, 21 ψήφισαν εναντίον και 14 τήρησαν αποχή. Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ενεργοποίησε την τελική παράγραφο προηγούμενης απόφασής του υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου, που προνοούσε αναθεώρησή της σε περίπτωση κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος και ότι θα παραμείνει στην προεδρία για 16 μήνες, επικαλούμενος τις αναμενόμενες εξελίξεις και τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το εθνικό θέμα τους επόμενους μήνες, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

    Στο μεταξύ, προβληματισμένος από την επιρροή του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας εμφανίστηκε, στη συνάντηση του με ξένους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος επέρριψε ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς για τη στασιμότητα στο Κυπριακό.

    Αμετακίνητος ο Ντενκτάς

    Στο μεταξύ, απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από τις 4 Ιανουαρίου, έχει υποβάλει στους ηγέτες των κομμάτων στα κατεχόμενα προτάσεις που αποβλέπουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη συμμετοχή και των εποίκων, για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    [03] Σώοι οι ναυτικοί ακυβέρνητου κορεατικού πλοίου

    12/1/2003 10:10:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από δύο ελικόπτερα Super Puma η επιχείρηση περισυλλογής έξι ναυτικών κορεατικού μότορσιπ που έχει πάρει επικίνδυνη κλίση 20 ναυτικά μίλια δυτικά της Λέσβου. Ο πλοίαρχός του, που το είχε εγκαταλείψει νωρίτερα με ατομικό σωσίβιο, περισυνελλέγη από παραπλέον σκάφος. Κοντά στο κορεατικό πλοίο παραμένουν ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη ρυμούλκησή του. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με ανέμους που έφθαναν τα 9 μποφόρ.

    [04] Νέα αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στον Κόλπο

    12/1/2003 11:49:00 πμ

    Η κυβέρνηση Μπους διέταξε την αποστολή ακόμη 27.000 στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο, τμήμα της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αμερικανικής δύναμης στην περιοχή, γράφουν στο φύλλο του Σαββάτου οι οι New York Times. Πρόκειται για τη δεύτερη εντολή ανάπτυξης στρατιωτών μέσα σε ένα 24ωρο. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η σύζυγος του επισκέφθηκαν χθες τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Ανόβερο και επέστρεψαν επέστρεψαν στο Λονδίνο μετά από 3,5 ώρες. Επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες από τη συνάντηση. Ως γνωστόν, οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα του Ιράκ, με τον Γερμανό Καγκελάριο να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση και τον Βρετανό πρωθυπουργό να στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ. Περίπου 5.000 διαδήλωσαν στο Λος Αντζελες κατά της πιθανής επίθεσης στο Ιράκ.

    Πιέζουν τις ΗΠΑ οι σύμμαχοι

    Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κίνηση αυτή σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι έτοιμες για μια επίθεση στο Ιράκ στα μέσα ή το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου, με συνολική δύναμη 150.000 στρατιωτών, ναυτών, πεζοναυτών και αεροπόρων.

    Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση των συμμάχων προς την Ουάσινγκτον προκειμένου να αφήσει τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ να ολοκληρώσουν την εργασία τους στο Ιράκ, έχει ενισχύσει τη φημολογία που θέλει τις ΗΠΑ να καθυστερούν για λίγο την υλοποίηση των σχεδίων τους.

    Η τελευταία εντολή για αποστολή δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου δόθηκε την Παρασκευή, τοπική ώρα, από τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και αφορούσε χιλιάδες Πεζοναύτες, μία μοίρα μαχητικών αεροπλάνων στελθ τύπου F-117 Nighthawk και δύο μοίρες μαχητικών F-16CJ ραντάρ-παρεμβολής παρασίτων.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

    Πολυπληθής διαδήλωση κατά του πολέμου

    Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, Μάρτιν Σιν ήταν επικεφαλής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λος Αντζελες με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ατόμων, το Σάββατο. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ.

    "Λέμε στον κόσμο ότι είμαστε Αμερικανοί πατριώτες αλλά δεν είμαστε υπέρ ενός πολέμου κατά του Ιράκ" δήλωσε ο χολιγουντιανός ηθοποιός, ο οποίος παίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην τηλεοπτική σειρά "Στον Λευκό Οίκο" (The West Wing).

    Με συνθήματα όπως "Όχι αίμα για το πετρέλαιο" και "Σταματήστε τον Μπους τώρα", οι διαδηλωτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ κατά διαστήματα ακούγονταν τραγούδια του Τζάκσον Μπράουν και του συγκροτήματος Guns 'N' Roses.

    Ακόμη μία διαδήλωση πρόκειται να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στο Σαν Φρανσίσκο. Τον προηγούμενο μήνα ο Μάρτιν Σιν μαζί με άλλες διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως η Κιμ Μπάσιντζερ, ο Ματ Ντέιμον και η Αντζέλικα Χιούστον ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπους να μην επιτεθεί στο Ιράκ.

    [05] Ισόβια στους θανατοποινίτες στο Ιλινόις

    12/1/2003 10:48:00 πμ

    Απόφαση-σταθμός από τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλινόις. Δυο μόλις μέρες πριν την αποχώρησή του από το αξίωμα, ο Τζορτζ Ράιαν ματαίωσε 157 θανατικές καταδίκες και δήλωσε πως δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από το εξωτερικό, ανάμεσα τους και από τον Νοτιοαφρικανό πρώην πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, που τον υποστηρίζουν στην απόφασή του αυτή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετατροπή της ανώτατης ποινής στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιλινόις είναι μία από τις 38 αμερικανικές πολιτείες, οπού ισχύει ακόμη η θανατική ποινή.

    Ράιαν: Το σύστημα της θανατικής ποινής στο Ιλινόις κατέρρευσε

    Τζορτζ Ράιαν

    Την Παρασκευή ο Ράιν έδωσε χάρη σε τέσσερις θανατοποινίτες, οι οποίο ισχυρίζονται πως βασανίστηκαν από την αστυνομία του Σικάγο για να ομολογήσουν ότι διέπραξαν δολοφονίες και άλλα εγκλήματα.

    Ρεπουμπλικάνος που αποχωρεί από το αξίωμά του την Δευτέρα, είπε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο δίκαια μπορεί να θεωρείται η θανατική καταδίκη, στην πραγματικότητα συνήθως επιβάλλεται στους φτωχούς, τους ασθενείς και τις φυλετικές μειονότητες

    "Δεν θα αγγίξω ποτέ ξανά τη μηχανή της ζωής και του θανάτου", είπε χαρακτηριστικά ο Ράιαν και πρόσθεσε: "Σήμερα το βράδυ θα κοιμηθώ καλά γνωρίζοντας πως πήρα μια σωστή απόφαση".

    Την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ράιαν εξέφρασε η Εθνική Συμμαχία για την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ. "Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, που αποτελεί μια μεγάλη καμπή στο θέμα της επιβολής της εσχάτης των ποινών στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Στίβεν Χόκινς.

    "Συγχαίρουμε τον κυβερνήτη Ράιαν για το θάρρος και τα ηγετικά προσόντα που διαθέτει για να πάρει την απόφαση αυτή", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η απόφαση του κυβερνήτη θα προκαλέσει σάλο σε όλη τη χώρα, και μπορεί να οδηγήσει και άλλες πολιτείες να λάβουν ριζικά μέτρα στο μέλλον. Παρόμοια απόφαση δεν έχει ληφθεί σε καμμία αμερικανική πολιτεία εδώ και 16 χρόνια.

    Οι απόψεις του κυβερνήτη Ράιαν για τη θανατική ποινή έχουν αλλάξει ριζικά. Το 1998 εξελέγη ως υποστηρικτής της θανατικής ποινής. Σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στην πατρίδα του προέδρου Μπους, το Τέξας, η θανατική ποινή έχει πλατειά υποστήριξη.

    Πηγές: NET 105,8, ΑΠΕ, BBC GREEK

    [06] Μ. Ανατολή: Αιματηρές ισραηλινές επιδρομές

    12/1/2003 11:19:00 πμ

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν, αργά χθες και στη διάρκεια της νύχτας, όταν ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στη Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας, όπου και ανατίναξαν αρκετά κτίρια. Νωρίτερα, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε ζητήσει από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών, ενόψει των εκλογών στο Ισραήλ. Μια παλαιστινιακή ρουκέτα Κάσαμ που εκτοξεύθηκε από τη λωρίδα της Γάζας έπληξε σήμερα την πόλη Σντερότ, στην έρημο Νεγκέβ του νότιου Ισραήλ, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Αραφάτ: Όχι στη βία εναντίον πολιτών

    "Οι επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών έχουν βλάψει σοβαρά την υπόθεσή μας στη διεθνή σκηνή και στην ισραηλινή κοινή γνώμη", ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία απέρριψε για μία ακόμη φορά "όλες τις ενέργειες βίας που έχουν στόχο Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς πολίτες". Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε σε μία κρίσιμη φάση της προεκλογικής περιόδου στο Ισραήλ, καθώς ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά, γεγονός που έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνησή του.

    Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, στην περιοχή της Νάμπλους, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με νεαρούς Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με συνέπεια να σκοτωθεί ο 20χρονος Μπάσεμ Τσανίρ και να τραυματισθούν άλλοι εννέα Παλαιστίνιοι.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στη διάρκεια της επιδρομής τους εκεί οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν τουλάχιστον έξι εργοστάσια μετάλλου, για τα οποία ο στρατός υποστήριξε πως κατασκεύαζαν όπλα. Παλαιστίνιοι κάτοικοι δήλωσαν πως τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στο Χαν Γιούνις και πως ανατινάχθηκαν τουλάχιστον 10 εργοστάσια.

    Αργότερα ο στρατός εισέβαλε στην πόλη Μπεϊτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, και κατέστρεψε το σπίτι ενός μαχητικού Ισλαμιστή. Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν έπειτα από μερικές ώρες. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους ιατρικούς αξιωματούχους, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κατά την επιδρομή τους στο Μπεϊτ Χανούν.

    [07] Ισχυρός σεισμός στο νότιο Ιράν

    12/1/2003 11:17:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Μεγάλες υλικές ζημιές και αρκετούς τραυματισμούς προκάλεσε, χθες, στην επαρχία Φαρς του νότιου Ιράν σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ δεκάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, IRNA, επικαλούμενο αξιωματούχο στην επαρχία Φαρς, μεταδίδει ότι ο σεισμός έπληξε κυρίως τα χωριά στις περιοχές Νουραμπάντ και Καζερούν, όπου υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Σε ορισμένα από τα χωριά έχουν αναφερθεί ζημιές σε στέγες σπιτιών και δεκάδες οικογένειες υποχρεώθηκαν να περάσουν την νύχτα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή που επλήγη έχουν σπεύσει διασώστες και γιατροί για να βοηθήσουν τους πληγέντες και να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 January 2003 - 9:52:12 UTC