Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εορταστικούς ρυθμούς
  • [02] Νεκρές τρεις κρατούμενες στον Κορυδαλλό
  • [03] Κρούσμα επίθεσης με πέτρες στην Αμαλιάδα
  • [04] Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο
  • [05] Έκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας στην Βουλγαρία
  • [06] Έκρηξη ηφαιστείου στην Ιταλία
  • [07] Νεκρός Παλιαστίνιος από πυρά ισραηλινών
  • [08] Βενεζουέλα: Ελλείψεις τροφίμων από τη απεργία
  • [09] Παράταση των ανέλεγκτων υποθέσεων 1993-1998
  • [10] Μπάσκετ: ''Αγώνας Αγάπης''
  • [11] Η πλουσιότερη γυναίκα του 2002 η Ρόουλινγκ

    [01] Σε εορταστικούς ρυθμούς

    31/12/2002 11:36:00 πμ

    Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2003 σήμερα και η αγορά αναμένεται να κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς. Μεγάλη είναι η κίνηση από το πρωί στην κεντρική αγορά της Αθήνας. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά έως τις 18.00 και έως τις 20.00 τα "σούπερ μάρκετ". Αύριο και την Πέμπτη, όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γίνεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στα δύο Εθνικά Οδικά Δικτυα Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου. Οι τιμές είναι χαμηλές, τόσο στην Κεντρική Αγορά, όσο και στα συνοικιακά κρεοπωλεία είχαμε μείωση του τζίρου κατά 25 % σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Ενώσεως Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς Ηρακλής Κασμάς. Τα τελευταία δρομολόγια του ηλεκτρικού, από την Ομόνοια-Κηφισιά και Πειραιά, θα ξεκινήσουν, στις 10.45 και στις 11.10 το βράδυ, ενώ τα τελευταία δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και του Μετρό θα ξεκινήσουν στις 11.

    Ευχές Στεφανόπουλου-Κακλαμάνη

    Την προσδοκία ότι ο νέος χρόνος θα δώσει διέξοδο στο Κυπριακό, μετά και την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και την απόφαση για ένταξη της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σε ευχετήριο τηλεγράφημα, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι "το Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, υπό τη συνετή και επίμονη καθοδήγηση του προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκεται σήμερα σε σημείο, που δίνει ελπίδες για επίλυσή του".

    Το 2003 να είναι ένας χρόνος ενργοποίησης των απλών πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για βελτίωση του βιωτικού επιπέδου του λαού, εύχεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμα του για το νέο έτος δήλωσε ότι "τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και ειδικότερα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαίωσαν τις προσπάθειες και την προσήλωση του ελληνικού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας στην προοπτική της ενωμένης Ευρώπης".

    "Δικαίωσαν ακόμη την πίστη των πολιτών της Ευρώπης σε μια ένωση των λαών και των πολιτισμών της ηπείρου μας, που θα αποτελεί ένα ισχυρό, αυτόνομο πόλο ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου στις διεθνείς εξελίξεις. Με την έννοια αυτή πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι το 2002 υπήρξε η χρονιά της έναρξης της πολιτικής χειραφέτησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και της οικοδόμησης μιας νέας διεθνούς πραγματικότητας", τονίζει ο κ. Κακλαμάνης.

    Στην κάθε ελληνίδα και στον κάθε έλληνα, είτε ζει στην πατρίδα, είτε αποτελεί μέρος του πολύτιμου εθνικού κεφαλαίου του απόδημου ελληνισμού, εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα. Ιδιαίτερα, στους αδελφούς μας Κυπρίους, εύχομαι το 2003 να είναι η χρονιά που θα αποτελέσει την ιστορική αφετηρία της επανένωσης της Κύπρου και μιας νέας εποχής ελευθερίας, δημοκρατίας και προόδου για όλους τους κατοίκους της.

    "Αυτή η εξέλιξη θα δοκιμαστεί ασφαλώς στις αρχές του 2003 ενόψει των κινδύνων που διαγράφονται με το σχεδιαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα μιας ευρύτερης περιοχής, για την οποία η Ευρώπη πέραν της ανάγκης σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, έχει πρόσθετο ρόλο και ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα ΣΥΝ-Τσοβόλα

    Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα αισιοδοξίας, προς όλους τους Έλληνες πολίτες απηύθυνε ο ΣΥΝ, στο οποίο υπογραμμίζει την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός έχει τις δυνάμεις, τη γνώση και τη διάθεση να αλλάξει τη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην κατεύθυνση της ανανέωσης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα, όπως η διεύρυνση της ΕΕ και η υπόθεση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εσωτερικό ταυτόχρονα όμως έμειναν χωρίς αντιμετώπιση τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη και οξύνθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Προσπάθεια που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης των Αμερικανών στο Ιράκ, καταλήγει το μήνυμα του ΣΥΝ.

    Χρόνος ενεργοποίησης των απλών πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, εύχεται να αποβεί το 2003 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Το ΚΚΕ, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, απευθύνει έκκληση στον ελληνικό λαό,ν α κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα κατά του πολέμου στο Ιράκ, την αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου. Πρέπει να μην υπάρξει καμιά και οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή της Ελλάδας στον βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ. Πρόκειται για αγώνα που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πάλη για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι θα δουλέψει με μεγαλύτερο πείσμα, ικανότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να αναπτυχθεί η κοινή δράση και η συμμαχία των ριζοσπαστικών δυνάμεων της κοινωνίας, καταλήγει το μήνυμα.

    Χριστόδουλος: ''Αισιοδοξία, ανοιχτοί ορίζοντες, ειρήνη καρδιάς''

    Για "φεουδαρχία απίστων που επιχειρεί να λοιδορήσει την πίστη και τους καρπούς της", μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    "Τα δεινά είναι πολλά" τονίζει, μεταξύ άλλων "κι εμείς ίσως ανέτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Η φεουδαρχία των απίστων στη χώρα μας επιχειρεί να λοιδορήσει την πίστη και τους καρπούς της. Εμείς όμως ξέρουμε ότι διαθέτουμε απο το πνευματικό μας οπλοστάσιο πολύτιμες παρακαταθήκες δυνάμεως κι ελπίδος. Η πίστη μας στεριώνει και παράλληλα μας υπαγορεύει δράση και αντίδραση. Και η παράδοση μας κατευθύνει το λογισμό και τη σκέψη. Μή κάμπτεσθε μπροστά στις δυσκολίες. Ο Χριστός, στον οποίο πιστεύουμε, είναι ισχυρότερος απο τον σκοτεινό κοσμοκράτορα. Στηριχθήτε στην πίστη για να γαληνεύσετε. Περιφρονήσατε τις πλάνες φωνές της απόγνωσης. Οπλισθήτε με τη δύναμη του Θεού".

    Σε άλλο σημείο του μηνύματος του ο κ. Χριστόδουλος τονίζει ότι ο παλιός χρόνος κληροδοτεί στο νέο μία δέσμη σοβαρών προβλημάτων, που άπτονται της ζωής μας.

    "Ο ορθός λόγος αξιολογεί τη λύση των προβλημάτων αυτών, με μεγάλο σκεπτικισμό. Ανεργία, διαφθορά, εγκληματικότητα, ασέβεια, υλοφροσύνη, ευδαιμονισμός, στο εσωτερικό, αλλά και απειλή πολέμου στον γεωφυσικό μας περίγυρο συνθέτουν την φαιά εικόνα των όσων θα βρούμε και πάλι μπροστά μας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Είναι η ρωμαλεότητα της αντοχής μας, η αυτοπεποίθηση των νέων μας, η θωρακισμένη απο τις περιστάσεις πίστη του λαού μας, η στροφή των ανθρώπων προς τις πνευματικές αξίες, ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση της παράδοσής μας, η συγκλονιστική κατάφαση της νεολαίας μας στους διαχρονικούς μας θεσμούς, όπως η Εκκλησία και η Οικογένεια, η Δικαιοσύνη και ο Στρατός". Και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος καταλήγει: "Αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς δεν μπορεί να μας κάνει κακό. Μας χρειάζονται αισιοδοξία, ανοιχτοί ορίζοντες, ειρήνη καρδιάς. Ας ικετεύσουμε το Θεό να μας τα χαρίσει".

    [02] Νεκρές τρεις κρατούμενες στον Κορυδαλλό

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/12/2002 10:58:00 πμ

    Νεκρές μέσα στο κελί τους στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκαν, τα ξημερώματα, τρεις νεαρές κρατούμενες, οι οποίες είχαν φυλακιστεί το 2002 για ληστεία και κατοχή ναρκωτικών. Πρόκειται για τη Μαρία Μιχαήλ, 19 ετών, που είχε προφυλακιστεί στις 26 Ιουλίου 2002 για ένοπλη ληστεία, τη Δήμητρα Χατζηδημητρίου, 42 ετών, κρατούμενη για κατοχή ναρκωτικών και την Αλέκα Βούλγαρη, 22 ετών, κρατούμενη, επίσης, για κατοχή ναρκωτικών, τις οποίες βρήκε νεκρές, γύρω στις 04.30, η σωφρονιστική υπάλληλης βάρδιας, που εκτελούσε τον καθορισμένο έλεγχο στα κελιά.

    Μία ακόμη κρατούμενη, η Στεφανία Ρουμπέτη, η οποία βρέθηκε αναίσθητη, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να διατρέχει, σύμφωνα με τους γιατρούς, ιδιαίτερο κίνδυνο η υγεία της.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε η διευθύντρια των φυλακών, Ελισάβετ Σαρισάβα, καθώς και ο εισαγγελέας των φυλακών, Αριστείδης Φραγκιαδάκης, ενώ λίγο αργότερα μετέβη στις γυναικείες φυλακές και ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά και Νήσων, κ. Χρήστου.

    Στην πρώτη έρευνα, ο εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, αντιμετώπισαν τη σιωπή των υπολοίπων γυναικών κρατουμένων, οι οποίες, αν και γνώριζαν το πάθος των τριών θυμάτων για τα ναρκωτικά, δε θέλησαν να το επιβεβαιώσουν.

    Πάντως, αν και όλα τα στοιχεία οδηγούν ως αιτία θανάτου των τριών γυναικών την υπερβολική χρήση ναρκωτικών, την οριστική απάντηση θα δώσει ο ιατροδικαστής, που θα διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή.

    Στο μεταξύ, λόγω του τραγικού συμβάντος, επικρατεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένταση στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι "ειδικοί" κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν, μεταξύ των οποίων ο Κουφοντίνας, ο Γιωτόπουλος και η Σωτηροπούλου.

    [03] Κρούσμα επίθεσης με πέτρες στην Αμαλιάδα

    31/12/2002 10:56:00 πμ

    Νέο κρούσμα επίθεσης με πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο, αυτή τη φορά, στην Αμαλιάδα. Οι άγνωστοι δράστες προξένησαν σοβαρές υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο του Σταύρου Αρβανιτάκη, στην επαρχιακή οδό Αμαλιάδας-Γερακίου. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό, καθώς δεκάδες οδηγοί έχουν πέσει θύματα των μανιακών, χωρίς όμως να έχουν καταγγείλει το γεγονός.

    [04] Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο

    31/12/2002 10:52:00 πμ

    Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις καταφθάνουν στον Περσικό Κόλπο, καθώς αυξάνονται τα σενάρια για επίθεση στο Ιράκ. Ήδη στην περιοχή της βρίσκονται 62.000 αμερικανοί στρατιώτες, από τους οποίους οι 12.000 σταθμεύουν στο ΚουβέιτΣύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η επίθεση είναι πιθανό να γίνει στις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε χθες νέους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων του Ιράκ.

    Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει ένας πόλεμος στο Ιράκ

    Χθες, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στο νότιο Ιράκ τις εγκαταστάσεις επικοινωνιών κι ένα κινητό σύστημα ραντάρ, όπως τονίζει σε ανακοινωθέν του το κεντρικό αμερικανικό στρατηγείο.

    Σχεδόν καθημερινά είναι τα επεισόδια που φέρουν αντιμέτωπα τα αεροσκάφη της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράκ, μέσα στα όρια της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

    Ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μίτσελ Ντάνιελς εκτίμησε ότι το κόστος ενός πολέμου εναντίον του Ιράκ θα μπορούσε να κυμανθεί από 50 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από εκτιμήσεις που έκαναν άλλοι αξιωματούχοι, όπως γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Εκπρόσωπος του Ντάνιελς πάντως, υποστήριξε πως οι εκτιμήσεις του διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου αφορούν το κόστος του πολέμου στον Κόλπο το 1991 και δεν ήταν πρόβλεψη για έναν πιθανό πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Ο Ντάνιελς σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους κάνει εκτιμήσεις τόσο για το ενδεχόμενο μία πολεμική επιχείρηση να έχει μεγάλη διάρκεια, όσο και για την περίπτωση μίας επίθεσης που θα ολοκληρωθεί γρήγορα. Ο Ντάνιελς επισήμανε πως οι εκτιμήσεις για το κόστος ενός πολέμου δεν σημαίνουν ότι η απόφαση για την επίθεση έχει ληφθεί.

    Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι ο Ντάνιελς, που επανεξετάζει τον προϋπολογισμό του 2004, απέφυγε να διευκρινίσει ποιά είναι τα ποσά που προβλέπονται να δαπανηθούν για πυρομαχικά και για τις αμοιβές των στρατιωτικών. Τον Σεπτέμβριο, ο Ντάνιελς είχε χαρακτηρίσει "πολύ υψηλές" τις εκτιμήσεις ενός άλλου πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου, ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, Λόρενς Λίντσεϊ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποχρεωθούν να δαπανήσουν το 1 έως 2% του ΑΕΠ για μία πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ, πράγμα που σημαίνει κόστος περίπου 100 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Ντάνιελς είχε χαρακτηρίσει τότε "πολύ, πολύ υψηλές" τις εκτιμήσεις του Λίντσεϊ, "εάν αναφέρεται στο κόστος που θα επωμισθούν οι φορολογούμενοι".

    Πάντως αναλυτές του Κογκρέσου εκτιμούν ότι μία πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ μπορεί να κοστίσει στις ΗΠΑ μέχρι εννέα δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να συνυπολογισθούν άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τις πολεμικές προετοιμασίες.

    Πάουελ: ''Ένας από τους στόχους είναι ο έλεγχος των πετρελαίων''

    Δίνοντας τροφή σε όσους ισχυρίζονται ότι ένας από τους στόχους της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ είναι και ο έλεγχος των πετρελαίων της Βαγδάτης, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην περιοχή, η χώρα του στοχεύει να εξασφαλίσει τις πετρελαιοπηγές.

    Επίσης, τόνισε ότι εξετάζει τη δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, πέρα από το σημερινό του όριο, ώστε να εξευρεθούν πόροι γαι τη μελλοντική ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που το αμερικανικό Πεντάγωνο ενισχύει την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή του Περσικού με επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη, στρατιώτες και πολεμικά πλοία. Αυτό αποδεικνύεται και από την στάθμευση στη Κρήτη του αεροπλανοφόρου "Τρούμαν" που έχει κατεύθυνση τον Περσικό.

    Η ανάπτυξη των επιπλέον δυνάμεων αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης, η επίθεση κατά της Βαγδάτης θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της 21ης Φεβρουαρίου.

    Παρά την προετοιμασία Ουάσιγκτον και Λονδίνου, που παίρνουν μαζί τις αποφάσεις για το Ιράκ, ο κ. Πάουελ επέμεινε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση επίθεσης. Τόνισε με νόημα, πάντως, ότι τελευταία παρατηρείται κάποια αντίσταση από την πλευρά του Ιράκ, σε σχέση με τις επιθεωρήσεις που διεξάγονται στο έδαφός του από ειδικούς του ΟΗΕ.

    Το Ιράκ, οφείλει, με βάση την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παράσχει κάθε βοήθεια και πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ελέγχουν το οπλοστάσιό του για όπλα μαζικής καταστροφής. Από την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, συνομιλούν και με Ιρακινούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα προγράμματα όπλων του Ιράκ.

    Με βάση το ίδιο ψήφισμα, σε περίπτωση που κριθεί ότι η Βαγδάτη δεν συνεργάζεται, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο μήνυμα που θα απευθύνει σήμερα προς το λαό του για το νέο έτος, θα αναφερθεί στις εξελίξεις στο Ιράκ και θα τονίσει ότι η Γερμανία ''έχει χρέος να δώσει έμφαση σε λύσεις εναλλακτικές του πολέμου'', μία εποχή που η προοπτική μιας αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ διαφαίνεται ολοένα και πιο καθαρά στον ορίζοντα.

    Συνεχίζουν τις έρευνες οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ερεύνησαν σήμερα τουλάχιστον επτά εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, αναζητώντας στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υπάρχουν υποψίες ότι έχει το καθεστώς του Σαντάμ.

    Ομάδες εμπειρογνωμόνων σε θέματα βαλλιστικών πυραύλων, από την Επιτροπή Επιθεωρήσεων του ΟΗΕ, επισκέφθηκαν τα εργοστάσια Αλ Μανσούρ και Αλ Μααμούν, που βρίσκονται στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Αλλοι επιθεωρητές, με εξειδίκευση σε θέματα βιοχημικών όπλων, ερεύνησαν μία φαρμακευτική ερευνητική μονάδα, ένα κέντρο πετροχημικών ερευνών και μία βιομηχανία του στρατού στην πρωτεύουσα. Μία ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε επίσης ένα εργοστάσιο στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Αλλη ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ κατευθύνθηκε εξάλλου προς την πόλη Χαμπανίγια, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, αλλά δεν έχει γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός τους.

    Χθες οι επιθεωρητές είχαν ερευνήσει επτά εγκαταστάσεις, αλλά σε μία από αυτές σε ένα εργοστάσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυραύλων, ο διευθυντής αντέδρασε έντονα.

    ''Μία ομάδα 25 επιθεωρητών εισέβαλε στο εργοστάσιο με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο και θυμίζει δουλειά συμμορίας'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του εργοστασίου, Μοχάμαντ Χουσεϊν.

    [05] Έκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας στην Βουλγαρία

    31/12/2002 10:17:00 πμ

    Η Βουλγαρία έκλεισε τον πρώτο από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, που είχαν οικοδομηθεί στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, και έχουν χαρακτηρισθεί μη ασφαλείς από ειδικούς της ΕΕ. Η ΕΕ έχει θέσει ως όρο να κλείσουν οι παλαιάς τεχνολογίας πυρηνικοί αντιδραστήρες για να γίνει δεκτή η Βουλγαρία ως μέλος της Ένωσης. Η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας ένας από τους αντιδραστήρες των 440 μεγαβάτ που βρίσκονται στο εργοστάσιο του Κοζλοντούι και ένας δεύτερος αντιδραστήρας θα σταματήσει να λειτουργεί σήμερα το απόγευμα.

    Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει μη ασφαλείς τους αντιδραστήρες, τύπου WWER, που φτιάχτηκαν πριν από τρεις δεκαετίες.

    Η Σόφια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ συμφώνησε να κλείσει τους αντιδραστήρες.

    Οι ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας μετά το κλείσιμο των παλαιών πυρηνικών αντιδραστήρων θα καλυφθούν με αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

    [06] Έκρηξη ηφαιστείου στην Ιταλία

    31/12/2002 9:42:00 πμ

    Τουλάχιστον 140 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το νησί Στρόμπολι, καθώς το ηφαίστειο εξερράγη, προκαλώντας μεγάλα κύματα στη θάλασσα που πλημμύρισαν πολλά σπίτια στην παραλία. Εξαιτίας των κυμμάτων δεκάδες σκάφη βυθίστηκαν στα αγκυροβόλιά τους, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Εξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν από κατολίσθηση που προκλήθηκε στην παραλιακή κωμόπολη Τζινόστρα, εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου. Κάτοικοι του μικρού νησιού και τουρίστες απομακρύνθηκαν με σκάφη και ελικόπτερα από το Στρόμπολι και μεταφέρθηκαν στη Σικελία.

    Εκτοξεύθηκαν από τον κρατήρα μεγάλα βράχια

    Από τον κρατήρα του ηφαιστείου εκτοξεύθηκαν στάχτη και μεγάλα βράχια που έπεσαν στη θάλασσα, προκαλώντας μεγάλα κύμματα, σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Το Σάββατο από τον κρατήρα του ηφαιστείου, σε ύψος 700 μέτρων, άρχισε να ρέει λάβα. Πρόκειται για την εντονότερη δραστηριότητα του ηφαιστείου από το 1985.

    Το Στρόμπολι βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από την Αίτνα, στη Σικελία, όπου εδώ και δύο μήνες παρατηρείται έντονη ηφαιστειακή δράση.

    [07] Νεκρός Παλιαστίνιος από πυρά ισραηλινών

    31/12/2002 9:20:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας Παλαιστίνιος, ο πέμπτος μέσα σε ένα 24ωρο, σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ισραηλινούς στρατιώτες, ανακοινώθηκε από πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόκειται για τον 40χρονο Χάσαν Αμπού Σαγιέντ, ο οποίος πυροβολήθηκε από στρατιώτες προερχόμενους από εβραϊκό οικισμό κοντά στην Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα είχαν βρει το θάνατο τρεις Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Τζενίν και τη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας 18χρονος συμπατριώτης τους απήχθη από ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα και αργότερα βρέθηκε με σπασμένο κρανίο και εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    [08] Βενεζουέλα: Ελλείψεις τροφίμων από τη απεργία

    31/12/2002 9:03:00 πμ

    Η Βενεζουέλα αγόρασε κρέας και άλλα προϊόντα σε κονσέρβα από τη Βραζιλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί από τη γενική απεργία που κοντεύει τον ένα μήνα, όπως ανακοινώθηκε χθες από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Βενπρές. Οι νέες αυτές προμήθειες έρχονται να προστεθούν στα 525,000 βαρέλια αμόλυβδης βενζίνης που αγοράσθηκαν από τη Βραζιλία προκειμένου να εξομαλυνθεί η τροφοδοσία καυσίμων στη Βενεζουέλα.

    Όπως εξήγησε ο πρεσβευτής της χώρας στη Βραζιλία, Βλαδίμιρ Βιλιέγας, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έλθει ''στις απαραίτητες επαφές με βρζιλιάνικες εταιρείες προκειμένου να γίνουν εισαγωγές κρέατος και προϊόντων σε κονσέρβα'' και τόνισε πως στόχος των εισαγωγών είναι να καλυφθεί η έλλειψη και να μειωθεί η κερδοσκοπία στην οποία εμφανώς επιδίδονται οι επιχειρηματίες εκείνοι που συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Ούγο Τσάβες.

    Τις τελευταίες εβδομάδες η Βενεζουέλα έχει αναγκασθεί να εισαγάγει τόννους γάλακτος και κρέατος από την Κολομβία και ρύζι από την Δομηνικανή Δημοκρατία προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις σε τρόφιμα, που δημιούργησε η απεργία.

    Μάλιστα σκοπεύει να ανταλλάξει τα προϊόντα που εισάγει με τα χρέη των ξένων χωρών από προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

    [09] Παράταση των ανέλεγκτων υποθέσεων 1993-1998

    31/12/2002 10:00:00 πμ

    Ως και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου μπορούν οι επιχειρηματίες να προσέρχονται στις εφορίες για να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις της εξαετίας 1993-98, που μέχρι σήμερα γίνεται με πολύ επιεικείς και ευνοϊκούς όρους, τόνισε στην ΝΕΤ 105,8 ο γγ του υπ. Οικονομικών Γιώργος Κανελλόπουλος. Eπίσης, εώς τις 11.30 οι εφορίες σήμερα θα είναι ανοιχτές και θα δέχονται τους κατόχους ΙΧ που άφησαν για την τελευταία στιγμή την προμήθεια του ειδικού σήματος κυκλοφορίας. Σε όσους λόγω συνωστισμού δεν προλάβουν να εξυπηρετηθούν, θα δίνεται αριθμός προτεραιότητας με τον οποίο θα έχουν προθεσμία για να αποκτήσουν το σήμα μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Υπενθυμίζεται ότι στους παραβάτες, από τις 3 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία του σήματος.

    [10] Μπάσκετ: ''Αγώνας Αγάπης''

    31/12/2002 9:26:00 πμ

    Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε χθες ο πρώτος "αγώνας αγάπης" που διοργανώθηκε από την Θρύλος Α.Ε. ανάμεσα στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και επιλέκτους των υπολοίπων τμημάτων της ομάδας με τις εισπράξεις των εισιτηρίων και όχι μόνο να πηγαίνουν στους άπορους της Μητρόπολης Νίκαιας. Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού νίκησε τελικά με 102-87 σε ένα ματς με θέαμα και πολύ γέλιο. Συγκεντρώθηκαν 6.357 ευρώ από τα εισιτήρια και σε αυτά θα προστεθούν και αυτά των πόντων (κάθε συμμετέχοντας στον Πρώτο Αγώνα Αγάπης θα πληρώσει 10 ευρώ για κάθε πόντο που σημείωσε) και όλο το ποσό θα δοθεί στους άπορους της Μητρόπολης Νίκαιας.

    Σούμποτιτς: Ήταν συγκλονιστική η ανταπόκριση του κόσμου

    Μετά τον αγώνα, ο Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε: "Ηταν ένας πολύ όμορφος αγώνας. Ηρθε πολύς νέος κόσμος στο γήπεδο. Δεν είχε σημασία το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο ρόλος των ομάδων. Μεταξύ άλλων να στέκονται δίπλα σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε αυτό το φιλικό και στόχος είναι να προσπαθούμε κάθε φορά να συνδράμουμε στις προσπάθειες οργανισμών όπως η Μητρόπολη Νίκαιας".

    Απο την πλευρά του ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς, προχώρησε σε αποκαλύψεις. "Εγώ σας αποκαλύπτω ότι έκανα πρόταση στον Φασούλα να γυρίσει ξανά στον Ολυμπιακό και αυτός μου υποσχέθηκε ότι θα το σκεφτεί και μετά την Πρωτοχρονιά θα μας απαντήσει".

    "Ήταν συγκλονιστική η ανταπόκριση του κόσμου. Μακάρι να γίνουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες και μακάρι το 2003 να ανέβουμε στην κορυφή", τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού.

    Στο νόημα του συγκεκριμένου αγώνα στάθηκε και ο Παναγιώτης Φασούλας που ευχήθηκε να υπάρξουν κι άλλοι μιμητές: "Μακάρι κι άλλες τέτοιες προσπάθειες. Περάσαμε υπέροχα και το χαρήκαμε όλοι".

    Για την ιστορία σας αναφέρουμε τους πόντους των δύο ομάδων:

    ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ: Ελληνιάδης, Κάτανετς 8, Σούμποτιτς 19 (3), Τζόρτζεβιτς 8, Φασούλας 14, Ελευθερόπουλος, Ζιοβάνι 2, Φερεντίνος, Κοκορόγιαννης 12 (1), Καμπούρης 6, Γκόμεζ 4, Χατζηθεοδώρου 8, Παραγιός 5 (1), Παπαθανασίου 2, Γκιούρδας, Τσουκαλάς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χαρίσης 3 (1), Γιαννουζάκος 3 (), Εβανς 22 (2), Τζόνσον 5, Ντε Μιγκέλ 8 (2), Μπουντούρης, Μίλερ 6, Τόμιτς 9 (3), Μάρκοβιτς 6 (2), Μαντζάνας 15 (5), Πρίντεζης 15, Κατράνας 10.

    [11] Η πλουσιότερη γυναίκα του 2002 η Ρόουλινγκ

    31/12/2002 11:09:00 πμ

    Η Τζόαν Καθλιν Ρόουλινγκ

    Ο κατάλογος με τους πλουσιότερους ανθρώπους του έτους αποκαλύπτει ότι η δημιουργός του Χάρι Πότερ, η Τζόαν Καθλιν Ρόουλινγκ είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Βρετανίας για το 2002. Οι ετήσιες αμοιβές της ανέρχονται σε 48 εκατομμύρια λίρες και είναι έξι φορές περισσότερες απο τις αποδοχές της Βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που δημοσιεύει η εφημερίδα Μέηλ της Κυριακής. Οι φανταστικές ιστορίες του νεαρού μάγου που δημιούργησε η Ρόουλινγκ έγιναν παγκόσμια συγγραφική και κινηματογραφική επιτυχία.

    Δεύτερη στον κατάλογο των πλουσιοτέρων γυναίκων είναι η σταρ της ποπ Μαντόνα με ετήσιο εισόδημα 27 εκατομμύρια λίρες.

    Ακολουθεί στην τρίτη θέση η χρηματιστής Ρόμπιν Σόντερς, στην τέταρτη θέση η παρουσιάστρια του ''Πιο Αδύναμου Κρίκου'' Αν Ρόμπινσον και στην πέμπτη θέση η ουαλή ηθοποιός Κάθριν Ζετα Τζόουνς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 December 2002 - 9:58:13 UTC