Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό
  • [02] Διϋπουργικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις οδηγών ταξί
  • [04] Πειθαρχική ποινή στον Ηρακλή Κωστάρη
  • [05] Υπέβαλε παραίτηση ο Μητροπολίτης Θήρας
  • [06] Ιράκ: Αρχισαν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ
  • [07] Ισραήλ: Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο
  • [08] Τζενίν: Νεκροί δύο τοπικοί ηγέτες ενόπλων οργανώσεων
  • [09] Μπάσκετ: Έλεγχοι ντόπινγκ σε παίκτες της Εθνικής Ελλάδας
  • [10] Νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Βασιλείας
  • [11] Λα Κορούνια-Γιουβέντους: 2-2
  • [12] Νικήτρια με 1-0 η Μίλαν επί της Ρεάλ
  • [13] Αρση Βαρών: Στην 11η θέση της τελικής κατάταξης οι άνδρες
  • [14] Το θέατρο τιμά τους μεγάλους καλλιτέχνες
  • [15] Κόκκινο κρασί για χαμηλή χοληστερίνη
  • [16] Ήθελε να πάει στη φυλακή

    [01] Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

    27/11/2002 11:08:00 πμ

    Τη δυναμική του διαλόγου επιθυμεί να διατηρήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα επισκεφθεί στις 4 Δεκεμβρίου την Αγκυρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Συνεχίζοντας το μαραθώνιο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ. Χθες συναντήθηκε με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Κοντολίζα Ράϊς. "Οι ΗΠΑ προτιμούν τη λύση του Κυπριακού με αποδοχή του σχεδίου Ανάν πριν την Κοπεγχάγη, αλλά θα συμβάλλουν και μετά την σύνοδο", τόνισε η Κοντολίζα Ράις.

    Δηλώσεις Παπανδρέου-Ράις

    Ωριαία συνάντηση είχε χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τη σύμβουλο για θέματα Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις.

    "Στόχος της συνάντησης ήταν να ζητήσουμε και την συμβολή των ΗΠΑ, τόσο στην άσκηση επιρροής, ώστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση, όσο και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας", ανέφερε, μιλώντας στο βραδυνό δελτίο της ΝΕΤ, ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην στάση της άλλης πλευράς, κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ. Επίσης, έκανε λόγο για μια δυναμική υπέρ της ένταξης που αναπτύσσεται στους Tουρκοκύπριους.

    "Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και στη λύση του Κυπριακού, γι' αυτό ζητούμε την ενίσχυση της Ουάσιγκτον, στην προσπάθεια να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική", δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες για ύπαρξη "αστερίσκων" και ειδικών όρων στην συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, στην περίπτωση που το πολιτικό ζήτημα δεν διευθετηθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει τέτοια πληροφορία.

    Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επιδιώκει να επιβεβαιωθούν οι καλές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ''η Αγκυρα να δείξει πνεύμα συνεργασίας''.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην διάρκειά της.

    Από την πλευρά της, η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στην ανάγκη λύσης τώρα, αλλά καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και η αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς δεν επιτρέπει αισιοδοξία για έγκαιρη αποδοχή του σχεδίου Ανάν, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει για την επίτευξη λύσης ακόμη και μετά την Κοπεγχάγη.

    Φερχόιγκεν: Η Κύπρος θα ενταχθεί κανονικά στην ΕΕ

    "Η Κύπρος θα ενταχθεί κανονικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ό,τι κι αν συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν υπογραμμίζοντας ότι "το σχέδιο-Ανάν προσφέρει μια ιστορική και τελευταία δυνατότητα στους Τουρκοκυπρίους".

    Αντιφατικά είναι την ίδια ώρα τα μηνύματα που στέλνουν Ραούφ Ντενκτάς και τα διαφορετικά κέντρα εξουσίας στην Τουρκία.

    Ο κατοχικός ηγέτης διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να απαντά θετικά στο σχέδιο Αναν, εντός 48 ωρών, αποκαλύπτοντας ότι έχει ζητήσει και άλλη προθεσμία.

    Ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε από το Ελσίνκι ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο, ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, υποστήριξε ότι απαιτούνται σοβαρές και ριζικές τροποποιήσεις.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς συναντάται σήμερα στο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α Μάρκ Γκρόσμαν και τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    [02] Διϋπουργικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    27/11/2002 10:19:00 πμ

    Αρχισε στις 10 το πρωί Διϋπουργική συνεδρίαση για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Κύριο θέμα της συνεδρίασης είναι η πορεία των έργων, καθώς και οι εκτιμήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Στο μεταξύ, ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, με αντικείμενο την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις οδηγών ταξί

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2002 9:54:00 πμ

    Χωρίς ταξί είναι από τις 5 τα ξημερώματα και για 48 ώρες η Αττική, εξαιτίας της απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στην απαγόρευση διέλευσης των Ταξί, από τους λεωφορειόδρομους. Επίσης, ζητούν αύξηση των κομίστρων. Την Παρασκευή οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν εξαγγείλει ότι θα κάνουν πορεία με τα οχήματά τους στις λεωφορειολωρίδες.

    [04] Πειθαρχική ποινή στον Ηρακλή Κωστάρη

    27/11/2002 9:23:00 πμ

    Τριήμερη πειθαρχική ποινή επέβαλε το Συμβούλιο των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού στον Ηρακλή Κωστάρη, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη ''17Ν''. Η ποινή επιβλήθηκε σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κωστάρης, μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Σταμούλη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και στην οποία, υποστήριξε ότι πιέστηκε από αστυνομικούς να καταγγείλει κάποιους συγκατηγορουμένους του. Εξάλλου, αίτηση αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν στο δικαστικό συμβούλιο οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος κρατείται για την υπόθεση της ''17Ν''.

    Την άμεση αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου πανεπιστημιακοί, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, δικηγόροι, συγγραφείς, στελέχη της Αριστεράς μεταξύ των οποίων και ο Μανώλης Γλέζος, αλλά και μέλη εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων.

    [05] Υπέβαλε παραίτηση ο Μητροπολίτης Θήρας

    27/11/2002 10:40:00 πμ

    Την παραίτηση του για σοβαρούς λόγους υγείας υπέβαλε στην Αρχιγραμματεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Παντελεήμων. Η αποδοχή της παραίτησης του αναμένεται να γίνει στη πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει η Εκκλησία η αντικατάσταση του να γίνει αμέσως μετα τις γιορτές σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδας.

    [06] Ιράκ: Αρχισαν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ

    27/11/2002 11:41:00 πμ

    Οι αποστολές ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου άρχισαν σήμερα το πρωί, από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Οι 17 Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που έφτασαν την Δευτέρα στη Βαγδάτη, μετέβησαν ήδη στο σημείο ελέγχου σε προάστιο της Βαγδάτης, συνοδευόμενοι από μέλη του ιρακινού Εθνικού Οργανισμού Ελέγχου. Εν τω μεταξύ, δυτικά αεροσκάφη πέταξαν επάνω από τη Βαγδάτη με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των σειρήνων του αντιαεροπορικού συναγερμού στην ιρακινή πρωτεύουσα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιρακινής πολιτικής άμυνας. Ο συναγερμός έληξε δέκα λεπτά αργότερα.

    ''Τα αεροσκάφη δεν εξαπέλυσαν επίθεση''

    "Τα αεροσκάφη δεν εξαπέλυσαν επίθεση", διευκρίνισε ο αξιωματούχος της ιρακινής πολιτικής άμυνας. Οι σειρήνες ήχησαν στις 08.30 ώρα Ελλάδος λίγη ώρα μετά την έναρξη του πρώτου ελέγχου, σε τοποθεσία στα περίχωρα της Βαγδάτης από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

    Η Βαγδάτη βρίσκεται σε μικρή απόσταση βόρεια των ορίων της νότιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού του Ιράκ, όπου αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωρισιτικές πτήσεις.

    Στο παρελθόν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγεσμού έχουν ηχήσει στη Βαγδάτη όταν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποιούσαν επιδρομές στα όρια της ζώνης αποκλεισμού.

    Οι επιθεωρητές έφυγαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, συνοδευόμενοι από Iρακινούς αξιωματούχους. Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενοι από τους επιθεωρητές που ερευνούν για χημικά και βιολογικά όπλα και πυραύλους, κατέληξε σε ένα μεγάλο φρουρούμενο στρατιωτικό συγκρότημα περίπου 20 χλμ. στα ανατολικά. Η δεύτερη ομάδα, που ελέγχει τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράκ, πιστεύεται ότι κατευθύνθηκε βορειοανατολικά της Βαγδάτης σε ένα βιομηχανική περιοχή.

    Οι επιθεωρήσεις που άρχισαν σήμερα προβλέπονται από την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή και να αφοπλιστεί, αν και η ιρακινή κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής: " Επαναβεβαιώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να δούμε τον Σαντάμ Χουσεΐν να αφοπλίζεται τώρα, πλήρως και για τελευταία φορά. Αποτυχία συμμόρφωσης με την απόφαση του ΟΗΕ 1441 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το ιρακινό καθεστώς."

    Ανάν: ''Οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν αρκετά καλά''

    "Οι επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου ξεκίνησαν αρκετά καλά", δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη "συνεχούς συνεργασίας" των ιρακινών αρχών.

    "Οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν αρκετά καλά. Οι Ιρακινοί οφείλουν να συνεργασθούν πλήρως, αλλά αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι συνεχής για να αποφευχθεί μία πολεμική σύγκρουση. Δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, εάν το Ιράκ συνεργασθεί ειλικρινώς", δήλωσε ο Κόφι Αναν μετά την έναρξη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία παράλληλα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, έχει προειδοποιήσει ότι, αν αποτύχουν οι επιθεωρήσεις, θα πλήξουν ακόμη και μονομερώς το Ιράκ, για να το αφοπλίσουν, όπως ισχυρίζονται.

    [07] Ισραήλ: Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο

    27/11/2002 11:23:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Παλαιστίνιος καμικάζι σκοτώθηκε σήμερα όταν εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά που οδηγούσε, καθώς κατευθυνόταν προς Ισραηλινό φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε αξιωματούχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού. Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), ανέλαβε την ευθύνη. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά σε άδειο κτίριο που ανήκει στις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας στο σημείο διέλευσης Ερέζ, ωστόσο δεν υπήρξαν άλλα θύματα πλην του οδηγού του αυτοκινήτου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το θάνατο δύο Παλαιστινίων διοικητών, που σκοτώθηκαν χθες βράδυ στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, απο πυραύλους που ρίχθηκαν απο Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις παλαιστινιακών κύκλων.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου στη Λωρίδα της Γάζας ανέπτυξε ταχύτητα καθώς κατευθυνόταν προς το σημείο διέλευσης Ερέζ.

    Η ισραηλινή φρουρά των Γραφείων Περιφερειακού Συντονισμού (DCO) στο σημείο πυροβόλησε εναντίον του οδηγού.

    Το αυτοκίνητο εξερράγη μόλις πέρασε απο τις πύλες του DCO, με συνέπεια να προκληθεί πυρκαγιά σε εγκαταλειμένο κτίριο που ανήκε στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [08] Τζενίν: Νεκροί δύο τοπικοί ηγέτες ενόπλων οργανώσεων

    26/11/2002 11:58:00 μμ

    Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 έπληξε με πύραυλο ένα σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Παλαιστίνιοι, τοπικοί ηγέτες ενόπλων οργανώσεων. Πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας ανέφεραν ότι νεκροί είναι ο Αλάα Σαμπάγκ, 25 ετών, αρχηγός της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" στην περιοχή της Τζενίν και ο Ιμάμπ Νασαρτί, 23 ετών, τοπικός ηγέτης του ένοπλου τμήματος της ισλαμιστικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς. Νωρίτερα, περίπου είκοσι άρματα και τζιπ είχαν εισβάλει στον καταυλισμό από τρία σημεία και κατευθύνονταν προς τον τομέα όπου βρισκόταν το σπίτι που χτυπήθηκε.

    [09] Μπάσκετ: Έλεγχοι ντόπινγκ σε παίκτες της Εθνικής Ελλάδας

    27/11/2002 10:01:00 πμ

    Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη χθες στη Δανία, λίγο μετά το τέλος της προπόνησης της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ. Παράγοντες της Παγκόσμιας Ένωσης κατά του ντόπινγκ (WADA), εμφανίστηκαν στο γήπεδο και υπέβαλαν σε έλεγχο ντόπινγκ έξι διεθνείς μας, μεταξύ των οποίων οι Σιγάλας, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής και Παπαϊωακείμ. Κύκλοι της ΕΟΚ συνδέουν το περιστατικό με τις δηλώσεις που έκανε πριν δέκα μέρες ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Ιστβάν Γκιουλάι, με τις οποίες ισχυριζόταν ότι υπάρχει πρόβλημα στον εντοπισμό Ελλήνων αθλητών για να περάσουν από αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

    [10] Νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Βασιλείας

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2002 1:00:00 πμ

    Μέσα σε επτά λεπτά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να ανατρέψει το σε βάρος της 1-0 και, επικρατώντας 3-1 της Βασιλείας στο "Σ. Γιάκομπ Παρκ" της ελβετικής πόλης, να ξεκινήσει με νίκη τη Β΄ φάση (Δ΄ όμιλος) του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γιουνάιτεντ βρέθηκε πίσω στο σκορ, όταν ο Αργεντίνος Κριστιάν Χιμένες έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Φαμπιάν Μπάρτέζ στο 31ο δευτερόλεπτο, σημειώνοντας ένα από τα πιο γρήγορα γκολ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς έξι βασικούς (Μπέκαμ, Μπλαν, Κιν, Γκάρι Νέβιλ, Μπατ, Φέρντιναντ) στη σύνθεσή τους, οι "κόκκινοι διάβολοι" έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν, όσο κι αν προσπαθούσε ο Βερόν που ήταν σε μεγάλη βραδιά.

    Ομως, με μια τόσο σπουδαία ομάδα όπως η Γιουναϊτεντ τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ο άνθρωπος που μέσα σε δύο λεπτά έφερε τα "πάνω-κάτω" ήταν ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ, ο οποίος σκόραρε στο 62΄ (κεφαλιά μετά από σέντρα του Σόλσκιερ) και στο 63΄ (σουτ από πλάγια θέση) και έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους.

    Παράλληλα, έφτασε τα έξι γκολ σε μόλις τέσσερις αγώνες στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 68΄ ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή, διαμόρφωσε το τελικό 3-1 και υποχρέωσε τη Βασιλεία στην πρώτη της φετινή εντός έδρας ήττα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζουμπερμπίχλερ, Χάας, Ζβάισιγκ, Μουράτ Γιακίν, Ατούμπα, Εργκιτς (83΄ Μπαρμπέρις), Κανταλούπι, Τσίπερφιλντ (73΄ Τουμ), Χακάν Γιακίν, Χιμένες, Ρόσι (83΄ Ντουρούζ).

    ΜΑΝΤΣΤΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Φιλ Νέβιλ, Ο΄Σέι, Μπράουν, Σιλβέστρ, Βερόν, Φόρτσουν, Σκόουλς, Γκιγκς, Σόλσκιερ (89΄ Τσάντγουϊκ), Φαν Νίστελροϊ (73΄ Φορλάν).

    Διαιτητής: Βαλεντίν Ιβάνοφ (Ρωσία).

    [11] Λα Κορούνια-Γιουβέντους: 2-2

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2002 12:59:00 πμ

    Ένας από τους καλύτερους αγώνες στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, έγινε απόψε στο "Ριαθόρ" όπου Λα Κορούνια και Γιουβέντους αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, στην πρεμιέρα του Δ΄ ομίλου της Β΄ φάσης. Η "Γιούβε" βρέθηκε πολύ νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Στο 9΄ ο Ντιέγκο Τριστάν και στο 11΄ ο Ρόι Μακάι έδωσαν στους γηπεδούχους προβάδισμα δύο τερμάτων, αμφότερα από ασίστ του Καπντεβίλα. Όμως, οι πρωταθλητές Ιταλίας κατάφεραν να ξαναμπούν στο παιχνίδι, όταν μείωσαν σε 2-1 στο 38΄ με έναν παίκτη που κανείς (και πολύ περισσότερο ο Χάβι Ιρουρέτα) δεν περίμενε. Ο Μπιριντέλι με εκπληκτικό σουτ από απόσταση 30 μέτρων, πέτυχε το... γκολ της καριέρας του και έδωσε νέες ελπίδες στη Γιουβέντους. Ηταν ό,τι καλύτερο για την ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι, που μπήκε με ανεβασμένη ψυχολογία στο β΄ ημίχρονο και έφτασε στην ισοφάριση με σουτ του Πάβελ Νέντβεντ στο 57΄.

    Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ιρουρέτα αντικατέστησε και τους δύο σκόρερ της "Ντεπόρ", επιδιώκοντας να δώσει νέα "πνοή" στην επιθετική γραμμή της ομάδας του με τους Λούκε και Βίκτορ. Χωρίς αποτέλεσμα, όμως, και το 2-2 έμεινε έως το τέλος.

    Οι συνθέσεις:

    ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Χουάνμι, Σκαλόνι, Σέζαρ, Ρομέρο, Καπντεβίλα, Μάουρο Σίλβα, Σέρχιο, Φραν (77΄ Αμαβίσκα), Ντούσερ, Μακάι (62΄ Βίκτορ), Τριστάν (64΄ Λούκε).

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Μπιριντέλι, Μοντέρο, Ιουλιάνο, Τιράμ, Ντάβιντς, Τακινάρντι, Καμορανέζι (75΄ Τζαμπρότα), Νέντβεντ, Ντι Βάιο (75΄ Ζαλαγέτα), Ντελ Πιέρο.

    Διαιτητής: Χέρμπερτ Φάντελ (Γερμανία).

    [12] Νικήτρια με 1-0 η Μίλαν επί της Ρεάλ

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2002 12:35:00 πμ

    Αντρί Σεβτσένκο

    Η Μίλαν ήταν τελικά η νικήτρια του πρώτου "πρόωρου" τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στο "Μεάτσα". Οι "ροσονέρι" επικράτησαν της "βασίλισσας" με 1-0 και έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης από έναν όμιλο "φωτιά" που περιλαμβάνει ακόμα Ντόρτμουντ και Λοκομοτίβ Μόσχας. Οι Ιταλοί ήταν καλύτεροι καθ΄όλη την διάρκεια του αγώνα και μάλιστα έχασαν αρκετές ευκαιρίες να διευρύνουν το σκορ. Απο την πλευρά της η Ρεάλ προσπάθησε να επιβάλει το παιχνίδι της, αλλά οι παίκτες της Μίλαν ήταν αποφασισμένοι να δικαιολογήσουν τον τίτλο του φαβορί, μαζί με την Ρεάλ, για την κατάκτηση του Champion's League. Το τέρμα που έκρινε την συνάντηση πέτυχε ο Σεβτσένκο στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης μετά από εκπληκτική μπαλιά "τρύπα" του Ρουί Κόστα.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Σίμιτς (90΄ Τσαμότ), Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Καλάτζε, Γκατούζο, Ζέεντορφ, Αμπροσίνι, Ρουί Κόστα (76΄ Σερζίνιο), Ριβάλντο, Σεβτσένκο (82΄ Τόμασον). |

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ελγκέρα, Παβόν, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο, Καμπιάσο (76΄ Σολάρι), Σελάδες, Ζιντάν, Ραούλ, Μοριέντες (61΄ Πορτίγιο).

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ουρς Μάιερ (Ελβετία).

    [13] Αρση Βαρών: Στην 11η θέση της τελικής κατάταξης οι άνδρες

    27/11/2002 10:09:00 πμ

    Την 11η θέση κατέλαβε η Eθνική μας ομάδα Αρσης Βαρών των ανδρών, στο 75ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε χθες στη Βαρσοβία. Κυρίαρχος του παιχνιδιού ήταν η Κίνα, με διαφορά στήθους από τη Βουλγαρία, που θα μπορούσε να είχε πάρει τον τίτλο αν δεν υπήρχε η αποτυχία του Γκαλαμπίν Μποέφσκι, ο οποίος ακυρώθηκε στο ζετέ και το σύνολο της κατηγορίας των 69 κιλών.

    Οι πρώτες έντεκα, ανάμεσα στις 47 χώρες που συμμετείχαν:

    Κίνα 484 Βουλγαρία 482 Τουρκία 410 Πολωνία 372 Ρωσία 344 Ουκρανία 344 Ιράν 305 Ισπανία 285 Ιαπωνία 270 Ρουμανία 266 ΕΛΛΑΣ 246

    [14] Το θέατρο τιμά τους μεγάλους καλλιτέχνες

    27/11/2002 11:20:00 πμ

    Δέκα προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου που έφυγαν από τη ζωή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), αποφάσισε να τιμήσει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ενόψει της "Ημέρας του Ηθοποιού" στις 9 Δεκεμβρίου. Τιμώμενοι ηθοποιοί είναι η Κατίνα Παξινού, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Αντώνης Γιαννίδης, ο Χρήστος Ευθυμίου, η Χριστίνα Καλογρίκου, ο Τζ. Καρούσος, η Βάσω Μεταξά, η Αθανασία Μουστάκα, ο Χριστόφορος Νέζερ και η Ελλη Ξανθάκη.

    Ημέρα του Ηθοποιού

    Στις οικογένειες των τιμώμενων καλλιτεχνών θα δοθούν αναμνηστικά δημιουργήματα γνωστής συλλεκτικής εταιρίας που θα στολίζουν ένα δάφνινο στεφάνι σχεδιασμένο από τον Γιάννη Τσαρούχα, προσφορά του Δημήτρη Τσίτουρα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Παράλληλα στις 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα στην οδό Ιπποκράτους και θα γίνει μία κεντρική εκδήλωση στο Θέατρο Ακροπόλ για τον εορτασμό της "Ημέρας του Ηθοποιού".

    [15] Κόκκινο κρασί για χαμηλή χοληστερίνη

    27/11/2002 9:50:00 πμ

    Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην καρδιά μας. Αυστραλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κάρτιν της Δυτικής Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί όχι μόνο λειτουργεί σαν ασπίδα εναντίον των καρδιακών παθήσεων, αλλά συμβάλλει και στη μείωση της χοληστερίνης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το φαινόμενο των Γάλλων, οι οποίοι αν και τρέφονται με πολλά λιπαρά, παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά χοληστερίνης. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, η Δρ. Σεμπέλι Παλ, υπεύθυνη των ερευνών, υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία" πως το κόκκινο κρασί μειώνει τη χοληστερίνη και "αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος που έχει και ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά".

    [16] Ήθελε να πάει στη φυλακή

    27/11/2002 10:24:00 πμ

    Με σκοπό να βρει ένα μέρος να περάσει το βράδυ, ο 70χρονος άστεγος Βίκτορ Λόπεζ επιτέθηκε σε υπάλληλο ενός βενζινάδικου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ο Λόπεζ μπήκε στο βενζινάδικο, έβγαλε ένα μαχαίρι και απαίτησε από τον υπάλληλο να του δώσει τα χρήματα που είχε στο ταμείο. Αφού ο υπάλληλος του έδωσε 65 δολάρια, ο Λόπεζ του ζήτησε να καλέσει την αστυνομία και να αναφέρει το περιστατικό. Στη συνέχεια, βγήκε έξω, κάθισε ήσυχα στο πεζοδρόμιο και περίμενε το περιπολικό. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν εξήγησε ότι δεν είχε κάποιο μέρος να μείνει καθώς τα καταλύματα, όπου συνήθως βρίσκει στέγη το χειμώνα, δεν είχαν ανοίξει ακόμα. "Προφανώς έψαχνε ένα μέρος να κοιμηθεί και ζεστό φαΐ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 November 2002 - 10:12:14 UTC