Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Βασιλική περιουσία'': Αύριο η απόφαση
  • [02] Επιστολή Ανάν προς Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [03] Ενταση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
  • [04] Δυστύχημα με ένα νεκρό στη μαρίνα του Αλίμου
  • [05] Κοινή σύνοδος της Κ.Ε και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Η ελληνική προεδρία στη συνάντηση Σημίτη-Γιαννίτση
  • [07] Απετράπη αεροπειρατία σε αεροσκάφος της Alitalia
  • [08] Επαφές για συγκρότηση κυβέρνησης στην Αυστρία
  • [09] Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε όλη την Ιταλία
  • [10] Μαζικές απεργίες παραλύουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
  • [11] Μέτρα για αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας
  • [12] ΙΝΚΑ: Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες
  • [13] Λήγει η προθεσμία για την Ολυμπιακή
  • [14] Συναντήσεις Χριστοδουλάκη για Ευρωπαϊκή Προεδρία
  • [15] ΠΑΟΚ: Χωρίς Φουτσίνι με Σλάβια Πράγα
  • [16] ΑΕΚ: Τη Δευτέρα οι εξηγήσεις
  • [17] Ευρωπαϊκά πρόστιμα στον Ολυμπιακό
  • [18] Το ''σαράκι'' της Κάλλας σε δημοπρασία
  • [19] Η πρόληψη νικά το Έιτζ
  • [20] Κινδυνεύει το Internet να καταρρεύσει;
  • [21] Αυστηρό έλεγχο στο internet επιβάλλει η Κίνα

    [01] ''Βασιλική περιουσία'': Αύριο η απόφαση

    27/11/2002 7:44:00 μμ

    Αύριο το μεσημέρι θα ανακοινωθεί και επισήμως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ετυμηγορία του για την αποζημίωση που θα λάβει από το ελληνικό Δημόσιο, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, σχετικά με την αποκαλούμενη βασιλική περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει 35-40 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η αρχική αξίωση του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ήταν αποζημίωση ύψους 169 δισ. δρχ.

    Πρωτόπαπας για κυβερνητικούς χειρισμούς

    ''Η δουλειά που έχει γίνει για την αντιμετώπιση των αξιώσεων του έκπτωτου βασιλιά, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους'', τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, υποδεικνύοντας στους δημοσιογράφους να μην θεωρούν ''βέβαιες'' τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ο κ. Πρωτόπαπας συνέστησε υπομονή ως αύριο το απόγευμα και τόνισε πως η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αποσκοπούσε στην περιγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει, ώστε ''να υπάρχει πολύ καλή ενημέρωση για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού''.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως "η ΝΔ θα έπρεπε να σιωπά, διότι το '92 με τους δικούς της χειρισμούς έδωσε τη δυνατότητα στον τέως να διεκδικεί αποζημιώσεις από καλύτερη θέση, ενώ, αντίθετα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης προάσπισαν τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη''.

    Την στάση της ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε ''απαράδεκτη'', ο κ. Πρωτόπαπας απέδωσε σε δύο λόγους: αφενός στην προσπάθεια ''συγκάλυψης δικών της ενεργειών'' και αφετέρου στην προσπάθεια αντιμετώπισης ''εσωτερικών της προβλημάτων, καθώς είναι γνωστό πως ορισμένα στελέχη της μάλλον αντιμετωπίζουν θετικά τις κινήσεις του έκπτωτου''.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως με την αυριανή απόφαση για την βασιλική περιουσία, κλείνει το κεφάλαιο των απαιτήσεων, διότι το πολιτειακό έχει κλείσει προ πολλού.

    " Οταν η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να υπερασπισθεί το συμφέρον του Τόπου και των ελλήνων φορολογούμενων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφεύγει σε λεονταρισμούς και αποπροσανατολιστικές "κορώνες", απάντησε στον κ. Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Βενιζέλος: ''Η χώρα αποφασίζει''

    "Η κυβέρνηση κινήθηκε με προσοχή και πολύ σωστά βήματα. Θα περιμένουμε την αυριανή απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για να τη σχολιάσουμε εκτενέστερα", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι εξετάζεται το θέμα της επίσκεψης του Γλίξμπουργκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνοντας ότι η ίδια η χώρα θα λάβει την τελική απόφαση για το ποιος θα εισέλθει σε αυτήν.

    "Με την αυριανή απόφαση κλείνει μια σελίδα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας και με αυτήν μπαίνει η ταφόπλακα στην παρουσία των βασιλέων στην Ελλάδα", δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο Χρήστος Ροκόφυλλος. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να έρθει ο Γλίξμπουργκ στην Ελλάδα με αφορμή τους Αγώνες του 2004, είπε ότι πρώτα πρέπει να αποκτήσει επώνυμο, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, κάτι που έχει κριθεί αμετάκλητα από το Στρασβούργο.

    "Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου", δήλωσε ο Βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.

    [02] Επιστολή Ανάν προς Κληρίδη-Ντενκτάς

    27/11/2002 5:11:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Την ύπαρξη επιστολής του Κόφι Ανάν προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου του, επιβεβαίωσε σήμερα η Λευκωσία. Ο γγ του ΟΗΕ δίνει προθεσμία στις δύο πλευρές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να του γνωστοποιήσουν τα θέματα επί των οποίων επιθυμούν να γίνει διαπραγμάτευση. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ. Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί στις 4 Δεκεμβρίου την Αγκυρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Συνεδριάζει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

    Τη λήψη της επιστολής επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει επί του σχεδίου Ανάν. Μέχρι το Σάββατο θα είναι σε θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθορίσει τα σημεία επί των οποίων ζητά διευκρινίσεις και εκείνα επί των οποίων επιθυμεί να γίνει διαπραγμάτευση. Ολοι οι υπουργοί της κυπριακής κυβέρνησης, άλλοι προφορικά και άλλοι γραπτώς, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη θέση του προέδρου Κληρίδη για αποδοχή του σχεδίου ως βάση για διαπραγμάτευση και επικρότησαν τους χειρισμούς του στο θέμα.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μ. Παπαπέτρου διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή" ότι η επιστολή αποτελεί τελεσίγραφο, με το οποίο ο Κόφι Ανάν απαιτεί από τις δύο πλευρές να απαντήσουν απλώς με αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου, χωρίς διαπραγμάτευση.

    Ντενκτάς: ''Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η απάντηση''

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν γνωστοποιήσει οι δύο πλευρές στον Κόφι Ανάν τις θέσεις τους και υπογράμμισε ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Ο Ντενκτάς χαρακτήρισε την επιστολή του γγ του ΟΗΕ ως θετική και ανέφερε ότι αν του το επιτρέψει η υγεία του θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο για την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας για το θέμα της Κύπρου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Αλβάρο ντε Σότο είπε πως βρίσκεται στην Αγκυρα για "διαβουλεύσεις" και τόνισε πως το σχέδιο Ανάν "προστατεύει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών". Απαντώντας σε ερώτηση αν βρισκόμαστε στη "δεύτερη φάση των συνομιλιών" είπε "νομίζω πως ναι" και υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ περιμένει την οριστική θέση των δύο πλευρών, προκειμένου να καθορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Ως προς το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, είπε πως "δεν υπάρχει καμία αλλαγή". Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε πως "σκέψη του Κόφι Ανάν ήταν να έχει απευθείας συνάντηση με τους δύο ηγέτες, κατά τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά αυτό φαίνεται ότι μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί".

    Ανέφερε ακόμη, ότι στη συμφωνία που θα κληθούν να υπογράψουν οι δύο πλευρές, "θα περιλαμβάνονται όλα τα βασικά στοιχεία, το εδαφικό, το περιουσιακό και προσφυγικό, η ασφάλεια και η διοίκηση".

    Μεγάλο συλλαλητήριο στην κατέχομενη Κύπρο

    Σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο ογκώδη συλλαλητήρια που έχουν γίνει, με αίτημα να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν 92 οργανώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα το πλήθος ξεπερνούσε τις 20 χιλιάδες. Πήραν μέρος δάσκαλοι, καθηγητές, και καταστηματάρχες, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας και ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου, το οποίο πρωτοστατεί στην κίνηση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Περιγραφή του συλλαλητηρίου μετέδιδαν τουρκοκυπριακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που ελέγχονται είτε από την αντιπολίτευση, είτε από ιδιώτες, ενώ ο "επίσημος" παράνομος τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός "Μπαϊράκ", που αποτελεί εκφραστικό όργανο του κατοχικού καθεστώτος, δεν έκανε καμία αναφορά.

    Τη δυσφορία του για το συλλαλητήριο εξέφρασε από τη Νέα Υόρκη ο Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι οι θέσεις επί των προτάσεων Ανάν δεν καθορίζονται με συλλαλητήρια.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Κ. Ράις

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίζοντας το μαραθώνιο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό συναντήθηκε χθες με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.

    "Οι ΗΠΑ προτιμούν τη λύση του Κυπριακού με αποδοχή του σχεδίου Ανάν πριν την Κοπεγχάγη, αλλά θα συμβάλλουν και μετά την σύνοδο", τόνισε η κ. Ράις.

    "Στόχος της συνάντησης ήταν να ζητήσουμε και τη συμβολή των ΗΠΑ, τόσο στην άσκηση επιρροής, ώστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση, όσο και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας", ανέφερε, μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΝΕΤ, ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στη στάση της άλλης πλευράς, o κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει μια γενικότερη δυσαρέσκεια, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ. Επίσης, έκανε λόγο για μια δυναμική υπέρ της ένταξης που αναπτύσσεται στους Tουρκοκύπριους.

    [03] Ενταση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    27/11/2002 5:01:00 μμ

    Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικράτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συζητά τον προϋπολογισμό του 2003. Η ΝΔ κατήγγειλε την απουσία του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και επικαλέστηκε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρεται σε άδηλα χρέη του δημοσίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης την κατήγγειλε ότι φυγομαχεί. Η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται στις 7μμ, παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη.

    Φλωρίδης: ''Συνταγματική εκτροπή'' του Ελεγκτικού Συνεδρίου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε όταν ο εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι ο Νίκος Χριστοδουλάκης, φυγομαχεί φορτώνοντας τα βάρη της συζήτησης στον κ. Φλωρίδη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε την επιτροπή για την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μιλά για άδηλο έλλειμμα 1,5 τρις.

    Η θέση της αντιπολίτευσης, προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη που κατηγόρησε την ΝΔ με την σειρά του για φυγομαχία λόγω ένδειας ιδεών και έλλειψης προτάσεων. Ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο για υπέρβαση αρμοδιοτήτων και μίλησε για "συνταγματική εκτροπή", αναφέροντας ότι στις εκθέσεις του ουδέποτε ως τώρα είχε ονομάσει έλλειμμα τις επιστροφές φόρων που έχουν πληρωθεί από το ελληνικό κράτος, εδώ και δέκα χρόνια.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι η αποχώρηση είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή πράξη και η ΝΔ θα πρέπει να πάψει να καταφεύγει σε διαδικαστικά τρικ και να πει ποιες είναι οι απόψεις της για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την ελληνική οικονομία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [04] Δυστύχημα με ένα νεκρό στη μαρίνα του Αλίμου

    27/11/2002 7:35:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα άτομο, ενώ άλλο ένα τραυματίστηκε, όταν καταπλακώθηκαν από ιδιωτικό σκάφος 20 μέτρων και βάρους 25 τόνων στις 6.30 το απόγευμα στη μαρίνα Αλίμου. Στο σκάφος, το οποίο ήταν στην ξηρά, γίνονταν εργασίες συντήρησης, αλλά έφυγαν τα υποστυλώματα με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τα δύο άτομα. Νεκρός είναι ο Αντώνης Φιλίππου 65 χρονών και τραυματίας ο 50χρονος Τηνιακός Κωνσταντίνος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο. Στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 άνδρες.

    [05] Κοινή σύνοδος της Κ.Ε και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/11/2002 6:28:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα κυριαρχήσουν στις εργασίες της διήμερης κοινής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αρχίζουν αύριο στις 10 το πρωί στο Καβούρι, με ομιλία του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Σημίτης στην εισήγησή του, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, θα αναφερθεί στο Κυπριακό και στο σχέδιο Ανάν και θα επισημάνει ότι δεν είναι ένα σχέδιο που ήρθε απροειδοποίητα, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά ώθησε τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα υπογραμμίσει ότι το σχέδιο Ανάν είναι μία ευκαιρία για επικοδομητική διαπραγμάτευση και θα τονίσει ότι καθαρός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση καθώς επίσης και η άμεση ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οσον αφορά τον προϋπολογισμό για το 2003, θα τονίσει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ το 2003, σημειώνοντας επίσης ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την ελληνική οικογένεια.

    Τέλος, θα αναφερθεί στα αποτελέσματα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών, τονίζοντας ότι το αλαζονικό σύνθημα της ΝΔ "Στείλτε Μήνυμα" επεστράφη στην ηγεσία της και αποτελεί μάθημα για να μην υπάρχουν παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον.

    Παράλληλα θα εκφράσει την αισιοδοξία του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα για μια τέταρτη νίκη το 2004.

    [06] Η ελληνική προεδρία στη συνάντηση Σημίτη-Γιαννίτση

    27/11/2002 3:24:00 μμ

    Την οργάνωση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003 συζήτησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Γιαννίτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε ως προκλητική και δύσκολη την ελληνική προεδρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να διαχειριστεί τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Εν τω μεταξύ, αύριο σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν το σήμα και τα σύμβολα της ελληνικής προεδρίας.

    Αύριο η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποζημίωση στον τέως

    Κληθείς να απαντήσει για την αποζημίωση στον τέως ο κ. Γιαννίτσης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα ενημερος για τις εξελίξεις και πως αύριο μετά την ανακοίνωση της τελεσίδικης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 4 ώρα Ελλάδος αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης.

    [07] Απετράπη αεροπειρατία σε αεροσκάφος της Alitalia

    27/11/2002 6:01:00 μμ

    Ενας ένοπλος άντρας συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο Σεντ Εξιπερί της Λυών από τη γαλλική αστυνομία, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να καταλάβει αεροσκάφος της Alitalia που πραγματοποιούσε την πτήση Μπολόνια-Παρίσι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, o επίδοξος αεροπειρατής είναι ιταλικής καταγωγής. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως ο άνδρας ήταν οπλισμένος και προφανώς κατά τη διάρκεια της πτήσης ανάγκασε τον πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λυών. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε, πως όλοι οι επιβάτες και το δεκαμελές πλήρωμα έχουν αποβιβαστεί από το αεροσκάφος και είναι ασφαλείς.

    [08] Επαφές για συγκρότηση κυβέρνησης στην Αυστρία

    27/11/2002 5:28:00 μμ

    Πολιτικές διεργασίες ενόψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας Γεργκ Χάιντερ να δηλώνει την πρόθεσή του να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον συνασπισμό του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ παραμένοντας στην κυβέρνηση παρά τη μεγάλη ήττα του στις εκλογές της Κυριακής. ''Είμαι απόλυτα υπέρ της συνέχισης του κυβερνητικού έργου'', δήλωσε ο Χάιντερ προς το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που εξακολουθεί να ελέγχει το ακροδεξιό κόμμα παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον πρόεδρός του. Ο Σιούσελ που είναι ανοικτός σε μία ανανεωμένη κεντροδεξιά συμμαχία, προτίθεται να έχει συνομιλίες και με τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και με το κόμμα των Πρασίνων.

    Δύσκολες οι διαβουλεύσεις

    Παρά την μεγάλη του νίκη στις εκλογές της Κυριακής ο κ. Σιούσελ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Αυστριακή βουλή με αποτέλεσμα να πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

    Από τις έως τώρα διαβουλεύσεις του αρχηγού του Λαικού κόμματος μόνον ένα από τα τρία κόμματα φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις κι αυτό δεν είναι παρά ο τώρα κυβερνητικός εταίρος του, το Κόμμα των Ελευθέρων.

    Ο Γιεργκ Χάιντερ από την πλευρά του, σημείωσε ότι με βάση το αξίωμά του ως τοπικού κυβερνήτη στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας είναι ενεργά συνδεδεμένος με την αυστριακή ομοσπονδιακή πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εμπλοκή του σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι άμεση. Αυτή η δήλωσή του φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εικασίες για μια επιστροφή στην κατάσταση αρχές Φεβρουαρίου 2000, όταν Χάιντερ και Σιούσελ υπέγραφαν το σύμφωνο συνεργασίας στην πλέον αμφιλεγόμενη κυβέρνηση στα μεταπολεμικά χρονικά της Αυστρίας.

    Από την πλευρά του τώρα, το Κόμμα των Πρασίνων αποφάσισε ήδη οριστικά την παραμονή του στην αντιπολίτευση, θεωρώντας πως το ποσοστό του, έστω και βελτιωμένο, δεν αποτελεί εντολή για συμμετοχή σε κυβέρνηση και μάλιστα με τους συντηρητικούς του κ. Σιούσελ , οι οποίοι διεξήγαγαν μια προεκλογική εκστρατεία λάσπης κατά των Πρασίνων.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δεν αποκλείει πλήρως μια συνεργασία με το Λαικό Κόμμα, αποτελεί η τήρηση των κυρίων προεκλογικών υποσχέσεων των Σοσιαλδημοκρατών. Σε αυτές συγκαταλέγονται η ακύρωση της αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών για τον αυστριακό Στρατό και η κατάργηση των διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που είχε καθιερώσει η δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση, αλλά επίσης και η ενεργή πολιτική στην αγορά εργασίας και το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας.

    [09] Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε όλη την Ιταλία

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2002 3:26:00 μμ

    Οι περιοχές της βόρειας Ιταλίας ζήτησαν σήμερα από την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις των τελευταίων πέντε ημερών, που έγιναν αιτία για 6.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Από τα νερά του ποταμού Λάμπρο, στα περίχωρα του Μιλάνου, παρασύρθηκε και πνίγηκε ένας 40χρονος. Στην πόλη Πορντενόνε, 70 χλμ βόρεια της Βενετίας, περίπου 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την υπερχείλιση του ποταμού Νοντσέλο. Δρόμοι κατακλύστηκαν από νερά και έκλεισαν τα σχολεία.

    Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

    Στην ευρύτερη περιοχή της Λομβαρδίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι, αφού το ύψος της βροχής τις τελευταίες ημέρες έφθασε τα 500 χιλιοστά, επτά φορές πιο πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο.

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές υπερχείλισαν ποτάμια και λίμνες σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Μιλάνου και της Βενετίας, ενώ σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις στη βόρεια Ιταλία. Μόνο στην πόλη του Μιλάνου και της Μόντζα, περισσότεροι από 570 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο αντιδήμαρχος του Μιλάνου έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους στο βόρειο τμήμα της πόλης.

    Στην περιοχή Λόντι, περίπου 30 χλμ ανατολικά του Μιλάνου, 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν εξάλλου απομονωθεί στην περιοχή του Μπέργκαμο. Ο ποταμός Πο έχει φθάσει στα όρια της υπερχείλισης.

    Ωστόσο, μετεωρολόγοι ελπίζουν ότι αργότερα σήμερα θα σημειωθεί ύφεση των καιρικών φαινομένων.

    [10] Μαζικές απεργίες παραλύουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    27/11/2002 1:27:00 μμ

    Περίπου 200.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας με συνθήματα υπέρ της αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών και κατά της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησής τους. Στο μεταξύ, στη Βρετανία συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η οκταήμερη απεργία των πυροσβεστών, ενώ στην Ιταλία, οι συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Fiat κατά των μαζικών απολύσεων που εξήγγειλε η μεγαλύτερη ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία απέδωσε χθες τους πρώτους της καρπούς.

    Σκληρή κόντρα Μπλερ-συνδικάτων

    Στη διαδήλωση του Παρισιού στην οποία μετείχαν γύρω στους 80.000 εργαζομένους στις μεταφορές, στα ταχυδρομεία, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, δεν αποδοκιμάστηκαν μόνο τα σχέδια της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης αλλά και τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Ζοσπέν, που θέλησαν να βρεθούν μεταξύ των διαδηλωτών.

    Στη Βρετανία, συνεχώς οξύνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ με τα συνδικάτα που παραδοσιακά συνδέονται με το κυβερνών Εργατικό κόμμα. Χθες, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο αρμόδιος για τους πυροσβέστες της Σκωτίας υπουργός Ρίτσαρντ Σίμπσον μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε δήλωσή του στην οποία αποκαλούσε τους απεργούς πυροσβέστες "φασίστες" και "μπάσταρδους". Όπως φαίνεται, η σκληρή στάση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ απέναντι στους απεργούς, προκαλεί την έκδηλη δυσφορία των άλλων συνδικάτων, πολλά από τα οποία ετοιμάζονται να μιμηθούν τους 55.000 πυροσβέστες.

    Πάντως, στην Ιταλία, οι απολύσεις της Fiat πάγωσαν για δέκα μέρες, ενώ από σήμερα ξεκινούν στη Ρώμη πυρετώδεις συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας, της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και των εργατικών συνδικάτων για την εξεύρεση μιας άλλης λύσης στη βαθιά κρίση της Fiat.

    [11] Μέτρα για αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας

    27/11/2002 6:08:00 μμ

    Ακης Τσοχατζόπουλος

    Μέτρα για την αποφυγή νέου κύματος ανατιμήσεων, εν όψει μάλιστα και των εορτών των Χριστουγέννων, λαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Ακη Τσοχατζόπουλου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων και φορέων παραγωγής, με στόχο τη μεταξύ τους συνεννόηση, για να αποφευχθούν ανατιμητικές τάσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα εκδώσει λίστα με ενδεικτικές τιμές εν όψει των εορτών, ενώ οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι συνεχείς και εντατικοί. Από τον καινούργιο χρόνο θεσμοθετείται Παρατηρητήριο Τιμών, ώστε να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Στα προβλεπόμενα όρια ο πληθωρισμός

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κλίμα ακρίβειας και ανακοίνωσε θεσμικές παρεμβάσεις για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2003 θ' αρχίσει η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε πανελλαδική βάση σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη διάρκεια του Νοεμβρίου θα είναι ελαφρά μειωμένος, ενώ στο τέλος του χρόνου θα κλείσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο 3,4 έως 3,5%.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου υπεραμύνθηκε των στοιχείων του υπουργείου, απαντώντας έτσι σε όσους έκαναν λόγο για φαινόμενα κερδοσκοπίας που φτάνουν και το 40%.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι υπάρχει μείωση έως και 20% σε 13 οπωροκηπευτικά είδη και κάλεσε τους πολίτες όταν αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε παρανομία να καλούν το ΣΔΟΕ στον αριθμό 1720.

    Το νέο κύμα ανατιμήσεων ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Μιχάλης Τσιφάκης, συνέστησε στους καταναλωτές προτού αγοράσουν, να κάνουν σύγκριση τιμών.

    Τη συμμετοχή των Ελλήνων καταναλωτών με αποχή από τις αγορές, στην Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής, την Παρασκευή, ζητά με ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Χαράλαμπος Κουρής, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ότι έρευνα που έγινε δείχνει ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνονται να υπάρχουν γενικευμένα κρούσματα αισχροκέρδειας

    [12] ΙΝΚΑ: Προσοχή στις πιστωτικές κάρτες

    27/11/2002 4:54:00 μμ

    Tην λογική χρήση των πιστωτικών καρτών κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, συνιστά με σημερινή του ανακοίνωση το ΙΝΚΑ στους καταναλωτές. "Γιορτές με δανεικά, όποιας μορφής, οδηγούν σε οικονομικές και άλλες περιπέτειες. Η πιστωτική κάρτα αντικαθιστά τα μετρητά, με την προϋπόθεση ότι αυτά υπάρχουν", προειδοποιεί το ΙΝΚΑ που θεωρεί ότι αγορές με βάση το πλαστικό χρήμα, έχουν ως αποτέλεσμα οικονομικά ανοίγματα, που δύσκολα κλείνουν.

    Προσοχή και στα εορτοδάνεια

    Xθες το Ινστιτούτο Καταναλωτών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αγοραστικής Αποχής την Παρασκευή, εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών όσον αφορά τα εορτοδάνεια που ξεκίνησαν να προσφέρουν οι τράπεζες, εν όψει των Χριστουγέννων. Το ΙΝΚΑ, επιπλέον επεσήμανε τον κίνδυνο υπερχρέωσης των καταναλωτών αν δε γίνει σωστή ιεράρχηση και αξιολόγηση των διαφόρων αναγκών.

    [13] Λήγει η προθεσμία για την Ολυμπιακή

    27/11/2002 2:14:00 μμ

    Tην Παρασκευή λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής. Στο μεταξύ, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ολυμπιακή Αεροπορία για ενδεχόμενες παράνομες κρατικές ενισχύσεις το 1998. Από ανάλογους ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2000 και το 2001 δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα.

    [14] Συναντήσεις Χριστοδουλάκη για Ευρωπαϊκή Προεδρία

    27/11/2002 7:00:00 μμ

    Σειρά επαφών ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαικής Προεδρίας από τη χώρα μας είχε χθες και σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σε Βερολίνο-Παρίσι. Ο κ. Χριστοδουλάκης, στις συνομιλίες του τόσο με τον Γάλλο ομόλογο του Φρανσίς Μερ σήμερα, όσο και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ χθες, συζήτησαν για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [15] ΠΑΟΚ: Χωρίς Φουτσίνι με Σλάβια Πράγα

    27/11/2002 7:36:00 μμ

    Η απουσία του Αρμάντο Φουτσίνι, που δεν ξεπέρασε ούτε σήμερα τις ενοχλήσεις στο πόδι του είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Αγγελος Αναστασιάδης για το αυριανό παιχνίδι της ομάδας του κατά της Σλάβια Πράγας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα, ο Παντελής Καφές που ήταν και αυτός τραυματίας, εξακολουθεί να κάνει ειδικό πρόγραμμα με απώτερο σκοπό να είναι έτοιμος αύριο και να ξεκινήσει τον αγώνα, κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό. Στην ενδεκάδα επιστρέφουν οι Ουντέζε και Αμπονσά που δεν αγωνίστηκαν κατά της Προοδευτικής.

    [16] ΑΕΚ: Τη Δευτέρα οι εξηγήσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2002 7:20:00 μμ

    Με αγωνία αναμενόταν η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς ο τεχνικός της ΑΕΚ είχε ζητήσει περιθώριο δύο ημερών για να ψάξει τις συμβαίνει στην ομάδα και παρουσίασε αυτήν την απογοητευτική εικόνα στο παιχνίδι με τον Ακράτητο. Ομως ο Μπάγεβιτς ζήτησε νέα παράταση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, δεσμευόμενος ότι θα είναι σε θέση να συζητήσει με τους δημοσιογράφους ότι αφορά στην ΑΕΚ.

    Αμφίβολος ο Τσάρτας

    Μία κίνηση απόλυτα λογική και άκρως επαγγελματική, καθώς ο έμπειρος προπονητής προτάσσει την ηρεμία της ομάδας του και προσπαθεί να τη διαφυλάξει με "νύχια και με δόντια'', ενόψει του αυριανού αγώνα με την Μακάμπι Χάιφα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά και το επικείμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα.

    Μάλιστα, σε περίπτωση που η ΑΕΚ περάσει με επιτυχία αυτά τα δύο παιχνίδια, προφανώς τα πάντα θα επανέλθουν στη θέση τους και δεν θα υπάρχει λόγος ανίχνευσης αιτιών για την κατάσταση της ομάδας. Μένει να δούμε ποιές θα είναι οι κινήσεις των εμπλεκομένων στο διοικητικό κομμάτι της ΠΑΕ, που είναι και το πλέον ''ακανθώδες".

    Στον αγωνιστικό τομέα, ο Μπάγεβιτς προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Βασίλη Τσάρτα, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με το γόνατο του και ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα έτοιμος για τον αγώνα με τους Ισραηλινούς.

    Οσον αφορά στην άμυνα και την αντιμετώπιση του Αγιεκμπένι κατά κύριο λόγο, αλλά και των μέσων της Μακάμπι που βγαίνουν ως κρυφοί κυνηγοί, ο Μπάγεβιτς προσανατολίζεται στην επαναφορά στην 11αδα του Νίκου Κωστένογλου, ο οποίος διαθέτει την κατάλληλη ταχύτητα και ευελιξία για ανάλογες "αποστολές".

    [17] Ευρωπαϊκά πρόστιμα στον Ολυμπιακό

    27/11/2002 12:34:00 μμ

    Νέα πρόστιμα επέβαλε χθες η πειθαρχική επιτροπή της UEFA στον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται να πληρώσουν στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνολικά 30.000 ελβετικά φράγκα, για τη συμπεριφόρα των οπαδών τους, για τους αγώνες εντός έδρας, με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μακάμπι Χάιφα. Χθες, η UEFA τιμώρησε τους πρωταθλητές Ελλάδας με πρόστιμο 14.000 φράγκων, λόγω των έξι κίτρινων καρτών που είδαν οι παίκτες τους στο ματς με τη Λεβερκούζεν στη "Μπάι Αρένα".

    [18] Το ''σαράκι'' της Κάλλας σε δημοπρασία

    Αννίτα Πασχαλινού 27/11/2002 5:55:00 μμ

    Έντεκα αποκαλυπτικές επιστολές της Μαρίας Κάλλας προς την καθηγήτρια φωνητικής της, οι οποίες καταμαρτυρούν τη θλίψη και την πικρία της για το τέλος της σχέσης της με τον Αριστοτέλη Ωνάσση, πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Christies στη Ρώμη. Τα έντεκα γράμματα της Ελληνίδας ντίβας, πουλήθηκαν συνολικά έναντι του ποσού των 18.500 Ευρώ, ενώ ένας Ισραηλινός θαυμαστής της, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έδωσε 6.000 Ευρώ για να αποκτήσει το ένα από αυτά.

    Θλίψη και διάθεση για εκδίκηση

    « Είναι σκληρό, δεν είναι αλήθεια. Και οι δυο τους πρέπει να πεθάνουν και θα πεθάνουν θα το δεις» έγραφε προς την καθηγήτρια της Μαρία Ντε Ιδάλγο, η Μαρία Κάλλας στις 29 Οκτωβρίου του 1969, εννέα μέρες μετά το γάμο του Αριστοτέλη Ωνάσση με την Τζάκι Κένεντι, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τη θλίψη αλλά και τη διάθεση της για εκδίκηση.

    " Το χειρότερο, από όλα, είναι ότι δεν μου είπε τίποτα για το γάμο. Μετά από εννέα χρόνια που έχασα μαζί του, νομίζω ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει" έγραφε, χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσσης δεν έπρεπε να την είχε αφήσει να μάθει για τον επικείμενο γάμο μέσω των εφημερίδων.

    Στις επιστολές της Ελληνίδας ντίβας ήταν εμφανείς και οι προσπάθειες της να ξεχάσει τον Ελληνα κροίσο.

    « Είναι τρελός θα προσπαθήσω να τον βγάλω από το μυαλό μου και θα πρέπει να το καταφέρω το συντομότερο δυνατό» έγραφε χαρακτηριστικά.

    Κατά τη δημοπρασία, η οποία διεξήχθη τηλεφωνικά, έγιναν προσφορές από το Ισραήλ τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

    Πέρα από τη σχέση της με τον Ωνάσση, η Κάλλας, έγραφε επίσης για τις προσπάθειες της να χάσει βάρος αλλά και για την απογοήτευση που ένιωθε στη δύση της καριέρας της.

    [19] Η πρόληψη νικά το Έιτζ

    27/11/2002 7:02:00 μμ

    Μείωση του αριθμού των θανάτων και σταθεροποίηση του αριθμού νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό Έιτζ διαπιστώνει στη χώρα μας, για τη χρονιά που πέρασε, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων. Το πρώτο εξάμηνο του 2002 διαπιστώθηκαν 35 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 33 αφορούν άνδρες. Επίσης, καταγράφηκαν 218 νέα οροθετικά άτομα, θετικά δηλαδή στον ιό. Από τους νέους φορείς 171 είναι άνδρες και 47 γυναίκες. Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής σημείωσε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί κυρίως σε επίπεδο πρόληψης φαίνεται να ελέγχεται η επιδημία του Έιτζ και αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

    Η ομοφυλοφιλική επαφή κύρια αιτία των νέων κρουσμάτων

    Από την 1/1/2000 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2002 παρατηρείται μια σταθεροποίηση στις νέες μολύνσεις, οι οποίες είχαν μειωθεί τα δυο προηγούμενα χρόνια ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κατά το 2001 καταγράφηκαν τα λιγότερα κρούσματα της τελευταίας δεκαετίας. Από το 1983 έχουν δηλωθεί συνολικά 6.088 φορείς από τους οποίους οι 4.925 είναι άνδρες και οι 1128 είναι γυναίκες.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κυριότερη οδός μετάδοσης του ιού εξακολουθεί να είναι η σεξουαλική επαφή. Η ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή είναι η αιτία των νέων κρουσμάτων σε ποσοστό 45,3%, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής που αφορά το 17% των δηλωθέντων κρουσμάτων.

    Ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό της τάξεως του 28,3% δεν μπορεί ακόμη να διευκρινιστεί με ποιο ακριβώς τρόπο μολύνθηκαν.

    Οι πιο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες σε ότι αφορά τη μόλυνση από τον ιό όσο και την εκδήλωση της νόσου είναι αυτές μεταξύ 25 και 49 ετών, με επίκεντρο κυρίως όσους βρίσκονται μεταξύ 30 και 34 ετών.

    Σε ότι αφορά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, καθώς αυτός μπορεί να φέρει την πλήρη ανατροπή της θετικής εικόνας που καταγράφεται σήμερα.

    Ο ρόλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

    Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, καθηγητής κ. Γ. Σαρόγλου τόνισε ότι στόχος του Κέντρου είναι προστατεύσει τόσο την ατομική υγεία του καθενός, με κυρίαρχο σύνθημα τη χρήση προφυλακτικού, όσο και τη δημόσια υγεία, παρακινώντας και ελέγχοντας άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς υποστήριξε ότι με τα νέα φάρμακα οι περισσότεροι ασθενείς, ακόμη και αυτοί με προχωρημένη νόσο, βοηθήθηκαν να κρατηθούν στη ζωή.

    Τα λεγόμενα κοκτέιλ αλλά και η έμφαση που δίνεται σήμερα στην καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς όσον αφορά τη χρήση των φαρμάκων αυτών συμβάλει ώστε να επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των οροθετικών ατόμων και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους, οδηγώντας ουσιαστικά τη νόσο σε χρονιότητα.

    [20] Κινδυνεύει το Internet να καταρρεύσει;

    27/11/2002 6:17:00 μμ

    Εικονικές επιθέσεις σε κόμβους- κλειδιά του Internet αποδεικνύουν ότι το διαδίκτυο είναι πολύ ευάλωτο σε διακοπές που προκαλούνται από μία καταστροφή ή τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν μία επίθεση καταστρέψει τους βασικότερους κόμβους του internet, τότε αυτό μπορεί να καταρρεύσει. Συγκεκριμένα, οι εικονικές επιθέσεις έδειξαν ότι το διαδίκτυο θα συνέχιζε να λειτουργεί στις μεγάλες πόλεις, αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές και στις μικρότερες πόλεις σταδιακά θα έσβηνε.

    Ευάλωτο το διαδίκτυο

    Προκειμένου να εξηγήσει τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου, ο Tony Grubesic, αναπληρωτής καθηγητής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και υπεύθυνος των ερευνών, συνέκρινε το διαδίκτυο με το εναέριο σύστημα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ: "Αν οι καιρικές συνθήκες καθυστερήσουν ή σταματήσουν την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο αεροπορικό κόμβο, όπως αυτόν στο Σικάγο, αυτό θα επηρεάσει τους επιβάτες σε όλη τη χώρα, ακόμα και αν δεν ταξιδεύουν προς το Σικάγο".

    Στις αρχές το διαδίκτυο ήταν αποκεντρωμένο, καθώς υπήρχαν πολλοί σύνδεσμοι ανάμεσα στους κόμβους που αποτελούν το internet. Αν ένας από αυτούς τους κόμβους εξαφανιζόταν, η κυκλοφορία μπορούσε να συνεχιστεί εύκολα ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή. Η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του internet έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση καλωδίων- κλειδιών στα χέρια λιγότερων οργανισμών. Έτσι, το διαδίκτυο έγινε πιο ευάλωτο σε επιθέσεις.

    "Αν καταστρέψεις ένα μεγάλο κόμβο, μπορείς να καταστρέψεις και όλους τους συνδέσμους που συνδέονται με αυτόν. Κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις σε όλο το internet", δήλωσε ο Morton O'Kelly, καθηγητής γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο που πήρε μέρος στην έρευνα.

    [21] Αυστηρό έλεγχο στο internet επιβάλλει η Κίνα

    27/11/2002 6:50:00 μμ

    Μία νέα κατηγορία πολιτικών κρατουμένων δημιουργείται στην Κίνα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εξέφρασε τις απόψεις του ή μοιράστηκε πληροφορίες με άλλους μέσω internet, βρίσκεται στη φυλακή. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 33 πολίτες κρατούνται στη φυλακή και δύο από αυτούς πέθαναν από βασανιστήρια ή κακή μεταχείριση.

    Εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος για την έκθεση και τόνισε ότι και στο παρελθόν η Διεθνής Αμνηστία είχε κάνει επικριτικές δηλώσεις, οι οποίες "δεν είχαν βάση".

    Καταγγελίες από Διεθνή Αμνηστία

    Η έκθεση επισημαίνει ότι ακόμα και όσοι χρησιμοποιούν το internet περιστασιακά μπορούν να παγιδευτούν στους κανονισμούς της Κίνας.

    "Οι χρήστες του διαδικτύου παγιδεύονται ολοένα και περισσότερο στους αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα", δηλώνει η Αμνηστία και συνεχίζει: "Οποιοσδήποτε σερφάρει στο internet αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κρατηθεί αυθαίρετα και να φυλακιστεί".

    Ανάμεσα στους 33 ανθρώπους που κρατούνται στη φυλακή για αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση του internet είναι πολιτικοί ακτιβιστές και συγγραφείς, καθώς και μέλη ανεπίσημων οργανισμών, όπως η θρησκευτική κίνηση Falun Gong.

    Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η κινέζικη κυβέρνηση, προκειμένου να ελέγξει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε ξένα sites, όπως στη μηχανή αναζήτησης Google, έχει δημιουργήσει ειδική αστυνομία και κλείνει τα sites που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

    "Όλοι οι κρατούμενοι για αδικήματα που σχετίζονται με το internet πρέπει να αφεθούν άμεσα και χωρίς όρους ελεύθεροι και η Κίνα πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης μέσω του διαδικτύου", υπογραμμίζει η οργάνωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 November 2002 - 18:05:22 UTC