Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Πολυτεχνείο
  • [02] Δις ισόβια στον Καζάκο
  • [03] Στο νοσοκομείο ο Ψαραδέλης
  • [04] Απεργία των υπαλλήλων του υπ. Μεταφορών
  • [05] Δικαστική έρευνα για το μολυσμένο αίμα
  • [06] Κίνδυνος να βυθιστεί πετρελαιοφόρο
  • [07] Ελεύθερος ο πατέρας-ληστής του Ευόσμου
  • [08] Κύρτσος: ''Η απομάκρυνσή μου μεθοδεύτηκε από τη ΝΔ''
  • [09] Μπαϊκάλ:Σε λάθος στιγμή το σχέδιο Ανάν
  • [10] Τη Δευτέρα στην Βαγδάτη επιθεωρητές του ΟΗΕ
  • [11] Σπάει ο πάγος στις σχέσεις Ρώμης - Βατικανού
  • [12] Συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα τουρκική Βουλή
  • [13] Αλλαγής φρουράς στην Κίνα
  • [14] Νέο μήνυμα Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [15] Σολάνα: Η Ε.Ε έχει πολιτική βούληση
  • [16] Ανετη νίκη στο Λικούντ δίνει δημοσκόπηση
  • [17] Καμία αλλαγή στη φορολογία ακινήτων έως το 2005
  • [18] Συνέδριο η ΕΡΤ για αθλητισμό και 2004
  • [19] Νταλάρας, Μαρινέλλα: Και πάλι μαζί
  • [20] Συνεργασία ΗΠΑ-Κούβας προς χάριν Χεμινγουαίη
  • [21] ''O Κόσμος ανήκει σε αυτούς που σηκώνονται νωρίς''
  • [22] Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου στο Βόλο
  • [23] Ένα εκατομμύριο Έλληνες με διαβήτη
  • [24] Μοιραίες οι λίστες για τους καρκινοπαθείς
  • [25] Ξέρουμε τι τρώμε;
  • [26] Cyber Champion ο πρωθυπουργός

    [01] Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Πολυτεχνείο

    14/11/2002 6:07:00 μμ

    "Η φωνή του Πολυτεχνείου ενώνεται σήμερα με τη φωνή της Κύπρου, γίνεται φωνή όλων μας για την Κύπρο και για τα δίκαια του ελληνισμού", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για επίκαιρες διδαχές σήμερα όπου είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή ενότητα, η πανεθνική ομοψυχία, η εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και η ενεργός συμμετοχή όλων. Ωστόσο έθεσε και πάλι, με αφορμή την επέτειο, ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας μιλώντας για γκρίζο τοπίο αδιαφάνειας, διαφθοράς και καθεστωτικής νοοτροπίας.

    "Η δημοκρατία δεν είναι κοστούμι να το ράβει ο καθένας στα μέτρα του και όσοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα υπαρκτά προβλήματα του παρόντος στα ανύπαρκτα του παρελθόντος, γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα κατά της ποιότητας της δημοκρατίας", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    [02] Δις ισόβια στον Καζάκο

    14/11/2002 2:04:00 μμ

    Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο 26χρονος Παντελής Καζάκος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ο οποίος τον Οκτώβριο του 1999, στο κέντρο της Αθήνας, επιτέθηκε σε οικονομικούς μετανάστες σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους επτά. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Καζάκο σε δις ισόβια και επιπλέον ποινή κάθειρξης 25 ετών ενώ του επεβλήθη και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων καθώς και χρηματική ποινή περίπου 880 ευρώ. Το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση κατά πλειοψηφία, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

    [03] Στο νοσοκομείο ο Ψαραδέλης

    14/11/2002 7:35:00 μμ

    Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα ο κατηγορούμενος ως μέλος της "17Ν" Θεολόγος Ψαραδέλης, λόγω επιδείνωσης που παρουσίασε η υγεία του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν πρόβλημα με την πηκτικότητα του αίματος, που οφείλεται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο κρατούμενος, αλλά και αιμορραγία στο δεξί μάτι. Οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή του, καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει την επιστροφή στο κελί του, στην ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο

    Από την πρώτη στιγμή της προφυλάκισής του, ο Θεολόγος Ψαραδέλης είχε αναφέρει στους υπευθύνους των φυλακών ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ανάμεσα σε άλλα και με την καρδιά του.

    Την ίδια ώρα, η σύζυγός του Ψαραδέλη είχε κατ' επανάληψη αναφερθεί στο θέμα, τονίζοντας πως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται συνεχώς.

    Τα προβλήματα υγείας τόσο του Ψαραδέλη όσο και του Κώστα Τέλιου είχαν επικαλεστεί με την ανακοίνωση που έστειλαν πρόσφατα στα ΜΜΕ οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της "17Ν", ως ενδεικτική των συνθηκών κράτησης, τις οποίες κατήγγειλαν ως απαράδεκτες.

    Εν τω μεταξύ, εμμένουν στην αποχή από το συσσίτιο οκτώ από τους κρατουμένους της "17Ν", διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης και επικοινωνίας με τους συνηγόρους τους.

    Από την πλευρά τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Κορυδαλλού υποστηρίζουν ότι οι υπόδικοι σιτίζονται κανονικά.

    Την άμεση αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη ζήτησαν σήμερα τα μέλη της επιτροπής κατά της κρατικής τρομοκρατίας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τα μέλη της επιτροπής, που αποτελείται από άτομα και ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ανακοίνωσαν πως θα παρέμβουν με αυτό το αίτημα στον εορτασμό και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    [04] Απεργία των υπαλλήλων του υπ. Μεταφορών

    14/11/2002 6:18:00 μμ

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Μεταφορών, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν οι υπηρεσίες συγκοινωνιών και τα ΚΤΕΟ. Παράλληλα, αύριο αρχίζουν απεργία διαρκείας οι υπάλληλοι που εξετάζουν τους υποψήφιους οδηγούς και δεν θα πραγματοποιούνται τόσο οι πρακτικές, όσο και οι γραπτές εξετάσεις.

    [05] Δικαστική έρευνα για το μολυσμένο αίμα

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/11/2002 5:49:00 μμ

    Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας, με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν και τη σχετική επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Γιαννόπουλο, για παρτίδα παραγώγων αίματος μολυσμένη με τον ιό της ηπατίτιδας C. Ο εισαγγελέας ζητά να διακριβωθεί αν έγιναν μεταγγίσεις αίματος με το παράγωγο αυτό στην Ελλάδα, αν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αλλά και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

    [06] Κίνδυνος να βυθιστεί πετρελαιοφόρο

    14/11/2002 6:15:00 μμ

    Σώοι είναι και 26 ναυτικοί μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες του τάνκερ ''Πρεστίζ'', το οποίο έχει πάρει επικίνδυνη κλίση και κινδυνεύει να βυθιστεί στο Βισκαϊκό κόλπο βορείως της Ισπανίας. Οι Ελληνες είναι ο πλοίαρχος Απόστολος Μαγκούρας και ο πρώτος μηχανικός Νικόλαος Αργυρόπουλος. Τα υπόλοιπα 24 μέλη του πληρώματος παρελήφθησαν ήδη από ελικόπτερα της ισπανικής ακτοφυλακής. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 77.000 τόνους πετρελαίου, ενώ έχει σημειωθεί διαρροή και απειλείται οικολογική καταστροφή.

    Ορατός ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής

    Ηδη έχει παρουσιαστεί διαρροή 3.000 τόνων αργού πετρελαίου με αποτέλεσμα να σχηματιστεί κηλίδα μήκους 5 μιλίων. Την ίδια ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το πετρέλαιο φαίνεται πως διαρρέει από κάποιο ρήγμα που έχει προκληθεί στο σκάφος, μετά από πρόσκρουσή του σε άγνωστο αντικείμενο που έπλεε στη θάλασσα, εν μέσω καταιγίδας.

    Τα μέλη του πληρώματος είναι από την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και τη Ρουμανία. Το Πρεστίζ ναυπηγήθηκε το 1976 και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή ''Mare Shipping Inc''.Το δεξαμενόπλοιο πραγματοποιούσε το ταξίδι Λετονία-Σιγκαπούρη μέσω Γιβραλτάρ.

    [07] Ελεύθερος ο πατέρας-ληστής του Ευόσμου

    Πηγή: ΝΕΤ 14/11/2002 1:56:00 μμ

    Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκε σήμερα ελεύθερος ο 30χρονος ασφαλιστής από τα Γιαννιτσά, που λήστεψε τράπεζα στον Εύοσμο, για να βρει, όπως υποστηρίζει, χρήματα για την εγχείρηση, του μόλις οκτώ μηνών παιδιού του, που αντιμετωπίζει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Μόνη του υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

    Στο μεταξύ ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, προσφέρθηκε να χειρουργήσει το βρέφος δωρεάν.

    [08] Κύρτσος: ''Η απομάκρυνσή μου μεθοδεύτηκε από τη ΝΔ''

    14/11/2002 5:04:00 μμ

    "Θα ήταν κρίμα για τον Ελεύθερο Τύπο να καταντήσει η εφημερίδα της Ρηγίλλης", δήλωσε ο Γιώργος Κύρτσος στην εκπομπή του Γιάννη Λοβέρδου "Κραυγές στη Σιωπή", στη ΝΕΤ 105,8, μετά την αποπομπή του από τη διεύθυνση της εφημερίδας. Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι η απομάκρυνσή του μεθοδεύτηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολιτικό πρόβλημα το γεγονός ότι ένας πρόεδρος κόμματος συνωμοτεί εναντίον του διευθυντή της μεγαλύτερης παραταξιακής εφημερίδας, επειδή δεν αντέχει την κριτική. Ωστόσο, ο κ. Κύρτσος σημείωσε ότι θα συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ε.Τ. θα βρει τον δρόμο του.

    [09] Μπαϊκάλ:Σε λάθος στιγμή το σχέδιο Ανάν

    14/11/2002 4:56:00 μμ

    Μη ευνοϊκό χαρακτήρισε ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ, το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου επίλυσης του κυπριακού διότι όπως είπε υπάρχει κενό εξουσίας στην Τουρκία. Ο κ. Μπαϊκάλ μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ στη Βαρσοβία, υποστήριξε ότι ο χρόνος έως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν επαρκεί για διάλογο και συζήτηση και επισήμανε ότι στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου του ΕΣΚ δεν θα θέσει το κυπριακό, διότι δεν γνωρίζει καλά το σχέδιο Ανάν.

    Α.Τσοχατζόπουλος:Αφετηρία διαλόγου το σχέδιο Ανάν

    Ο κ. Σημίτης έφτασε νωρίς το απόγευμα στη Βαρσοβία, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της συνόδου του ΕΣΚ με αντικείμενο τις παγκόσμιες ευθύνες της Ενωμένης Ευρώπης.

    Στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου στη Βαρσοβία, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί απόψε με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

    Στη Βαρσοβία, βρίσκεται και υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του ΕΣΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον κ. Μπαϊκάλ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ατην Τουρκία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια φάση μεταπολίτευσης υπογραμμίζοντας, με αφορμή και την κατάθεση του σχεδίου, ότι υπάρχουν αντιδραστικές εκδηλώσεις που θέλουν να εμποδίσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία.

    Οσον αφορά το σχέδιο Ανάν, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και σημεία που πρέπει να αλλάξουν, σημείωσε ωστόσο ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

    Σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι είναι λογικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι όλοι πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα και αργά το βράδυ αναμένεται η αναχώρηση της ελληνικής αποστολής.

    [10] Τη Δευτέρα στην Βαγδάτη επιθεωρητές του ΟΗΕ

    14/11/2002 4:10:00 μμ

    Έτοιμοι να μεταβούν στη Βαγδάτη την ερχόμενη Δευτέρα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μετά την άνευ όρων αποδοχή από τον Σαντάμ Χουσεϊν του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του Ιράκ. Οι επιθεωρητές οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες να εκπονήσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στάση αναμονής τηρεί η διεθνής κοινότητα.

    Ικανοποιημένος ο Μπους

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στο BBC τόνισε ότι το Ιράκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχτεί την απόφαση του ΟΗΕ.

    'Όλα τα έθνη λένε το ίδιο πράγμαστο Ιράκ- συνεργαστείτε, συμμορφωθείτε, αφοπλιστείτε'', δήλωσε ο Πάουελ και πρόσθεσε: ''Το Ιράκ θα αφοπλιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο''.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

    ''Η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε'', προειδοποίησε ο πρόεδρος Μπους και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσέιν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

    ''Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσέιν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό'', δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

    Εν τω μεταξύ την πλήρη συμμόρφωση στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποδηλώνει η κίνηση της Βαγδάτης να διαμηνύσει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι, ότι αποδέχεται χωρίς όρους το ψήφισμα για τον αφοπλισμό του.

    Ο γ.γ του ΟΗΕ έσπευσε να ενημερώσει χθες τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η απάντηση της Βαγδάτης έφτασε δυο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας και εξέφρασε την ελπίδα πως "θα επικρατήσει η ειρήνη".

    Τόνισε, όμως, πως η τρομοκρατία αποτελεί "απειλή" και ότι η διεθνής κοινότητα "είναι σύμφωνη" να την αντιμετωπίσει.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη και επανέλαβε πως "εχθρός είναι η τρομοκρατία" και όχι η θρησκεία του Ισλάμ ή ένας συγκεκριμένος πολιτισμός.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε, ότι "το βάρος πέφτει τώρα πάνω στον Σαντάμ Χουσεΐν".

    Ο πρέσβης του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλ Ντούρι παρέδωσε επιστολή στον Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την οποία η χώρα του "αναμένει με ανυπομονησία τους επιθεωρητές".

    Επιφυλακτική η διεθνής κοινότητα

    Στάση αναμονής τηρούν Βρετανία και Ρωσία μετά την άνευ όρων αποδοχή από μέρους του Ιράκ του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον έλεγχο του αφοπλισμού της χώρας.

    Την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ζήτησε χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο ''χαιρέτισε'' την ενέργεια του Ιράκ να αποδεχτεί την απόφαση 1441, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων από το Ιράκ γιατί ''η Βαγδάτη συχνά αλλάζει προθέσεις''.

    ''Το Ιράκ έκανε το πρώτο βήμα. Το χαιρετίζω. Αλλά πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί γιατί οι προθέσεις της Βαγδάτης είναι συχνά ευμετάβλητες'', αναφέρει ο κ. Στρο σε ανακοίνωσή του.

    Αρση του εμπάργκο ζητούν οι Ιρακινοί

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή της απόφασης του ΟΗΕ από το Ιράκ και υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι επιθεωρητές να επαναλάβουν την αποστολή τους με αμεροληψία.

    Σε δηλώσεις του στο αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ ο κ. Μούσα τόνισε ότι η στάση του Ιράκ είναι μια σημαντική εξέλιξη στο δρόμο της επίλυσης της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ και κάλεσε τους ειδικούς επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους με ουδετερότητα και επαγγελματισμό, ώστε να παρουσιάσουν, όπως είπε μια πλήρη έκθεση για τα οπλα μαζικής καταστροφής.

    Ως κίνηση καλής θέλησης η οποία θα πρέπει να ανταμειφθεί με την άρση του εμπάργκο που πλήττει τη χώρα από το 1990, χαρακτηρίζει την αποδοχή του ψηφίσματος 1441 από την Βαγδάτη, στο σημερινό της φύλλο, η ιρακινή εφημερίδα "Μπαμπέλ" η οποία διευθύνεται από τον γιο του Σαντάμ, Ουντάι. "Η αποδοχή της απόφασης αποτελεί κίνηση καλής θέλησης του Ιράκ".

    Η εφημερίδα καλεί τις φίλες χώρες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ της άρσης του εμπάργκο, όταν θα έχει αποδειχθεί ότι το Ιράκ δεν κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Οι υπόλοιπες ιρακινές εφημερίδες προβάλλουν την απόφαση για την άνευ όρων αποδοχή του ψηφίσματος 1441 ως μία απόφαση, που έχει ως στόχο να απαλλάξει τον ιρακινό λαό από έναν νέο πόλεμο.

    [11] Σπάει ο πάγος στις σχέσεις Ρώμης - Βατικανού

    14/11/2002 7:16:00 μμ

    Να κάνουν περισσότερα παιδιά ζήτησε μιλώντας από το βήμα του ιταλικού κοινοβουλίου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'. Για πρώτη φορά τα τελευταία 130 χρόνια, ο Ποντίφικας, επισκέφθηκε το ιταλικό κοινοβούλιο και απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να καταβάλλουν τα μέγιστα ώστε να αντιστραφεί ο χαμηλότερος δείκτης γεννητικότητας που έχει η Ιταλία στον κόσμο. Η ομιλία του στη βουλή, καλύφθηκε σε απευθείας μετάδοση από τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Στο επίκεντρο της ομιλίας του καυτά κοινωνικά ζητήματα

    Απευθυνόμενος προς βουλευτές και γερουσιαστές, ο 82χρονος Ποντίφικας αναφέρθηκε στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Έκανε λόγο για τον υψηλό δείκτη ανεργίας που πλήττει τους νέους ενώ ζήτησε να τροποποιηθεί η διάρκεια των ποινών προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός στις φυλακές.

    Αναφέρθηκε επίσης, στις τεταμένες σχέσεις Ρώμης- Βατικανού, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα έχουν πλέον ξεπεραστεί και ότι ισχύει πνεύμα σεβασμού και αμοιβαίας συνεργασίας.

    [12] Συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα τουρκική Βουλή

    14/11/2002 3:52:00 μμ

    Ορκίζεται το απόγευμα το νέο βουλευτικό σώμα της Τουρκίας, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η νέα τουρκική Βουλή είναι πλήρως ανανεωμένη, αφού οι 500 από τους 550 βουλευτές θα καθήσουν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα. Η ηγεσία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θριαμβευτή των εκλογών, θα παρουσιάσει τον κατάλογο με τους 23 υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Η απερχόμενη κυβέρνηση ήταν 38μελής.

    Ο ηγέτης του ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει ως τη Δευτέρα να παρουσιάσει στον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ το όνομα του υποψηφίου πρωθυπουργού, που θα επιλέξει το κόμμα του για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Το ΑΚΡ διαθέτει 363 έδρες στη Βουλή, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό 173 έδρες.

    Τις υπόλοιπες εννέα κατέχουν ανεξάρτητοι, μεταξύ των οποίων ο Φαζίλ Ακγκουντούζ, που εδιώκετο για φοροδιαφυγή και ο οποίος επέστρεψε στην Τουρκία μετά την εκλογή του καθώς καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία.

    [13] Αλλαγής φρουράς στην Κίνα

    14/11/2002 4:30:00 μμ

    Αρχισε σήμερα στην Κίνα η ανακατάταξη της ηγεσίας της χώρας που παρέμενε ίδια εδώ και 13 χρόνια. Με την τροποποίηση του καταστατικού του Κομμουνιστικού Κόμματος, επισημοποιείτε η ιδεολογική της στροφή της χώρας. Ο πρόεδρος της Κίνας, Τζιανγκ Τζεμίν και άλλα πέντε ηγετικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν επανεξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή από το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, όπως αναμενόταν, και θα αποσυρθούν από την πολιτική ηγεσία. Τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος θα λάβει ο 59χρονος Χου Τζιντάο μετά την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα. Ο Τζιάνγκ Τζεμίν θα παραδώσει τα ηνία του κράτους στον διάδοχό του τον Μάρτιο του 2003.

    Ποιοι δεν επανεξελέγησαν

    Με τον πρόεδρο Τζιάνγκ Τζεμίν αναμένεται να αποσυρθούν ακόμη πέντε ηγετικά στελέχη του ΚΚΚ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Λι Πενγκ, τον πρωθυπουργό Τζου Ροντζί, τον πρόεδρο του Κάτω σώματος του κοινοβουλίου, Λι Ρουιχούαν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Λι Λαντσίνγκ, και τον υπεύθυνο του πειθαρχικού, Γουέι Τζιαντσίνγκ.

    Η σύνθεση της νέα ηγετικής ομάδας θα γίνει γνωστή αύριο έπειτα από τη σύγκληση της ολομέλειας της νέας κεντρικής επιτροπής, που θα δώσει μία πρώτη ένδειξη για την επιρροή που θα διατηρήσει ο Τζιάνγκ τα επόμενα χρόνια.

    [14] Νέο μήνυμα Οσάμα Μπιν Λάντεν

    14/11/2002 4:01:00 μμ

    Εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο συγκλίνουν στην άποψη ότι το ηχογραφημένο μήνυμα, που μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ το αραβικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα" ανήκει στον ηγέτη της "Αλ Κάιντα", Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η κασέτα βρίσκεται ακόμα κάτω από το "μικροσκόπιο" αξιωματούχων των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ, σύμφωνα με εξειδικευμένους τεχνικούς, η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα είναι αυθεντική και αποκλείεται να την έχει μιμηθεί άλλος.

    Τρομοκρατικές επιθέσεις σε 4 νοσοκομεία προειδοποιεί το FBI

    Εν το μεταξύ, το FBI προειδοποίησε ότι τα τέσσερα νοσοκομεία αμερικανικών πόλεων, μπορεί να γίνουν στο άμεσο μέλλον στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το FBI, που έλαβε την πληροφορία αυτή από το εξωτερικό, προειδοποίησε τις αρχές ότι ενδέχεται να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στην Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο και το Χιούστον.

    Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, μπορεί να εκδηλωθούν στο διάστημα από τον προσεχή Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο.

    Προκλητικός ο Λάντεν

    Κατά το προχθεσινό μήνυμα του, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα χαιρετίζει τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ την Υεμένη, αλλά και την κατάληψη του μοσχοβίτικου θεάτρου από Τσετσένους αντάρτες.

    Αμερικανοί, Βρετανοί αλλά και Ιάπωνες τεχνικοί, εκφράζουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι το μήνυμα Λάντεν είναι αυθεντικό.

    Παρόλα αυτά, ορισμένες διαφορές στη χροιά της φωνής, οι οποίες εντοπίζονται από τους αναλυτές, αποδίδονται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

    " Χρησιμοποιεί μικρότερες φράσεις, ενώ προφέρει και κάποιες από αυτές πιο έντονα" δήλωσε, ο Αμερικανός αναλυτής εξειδικευμένος σε θέματα αναγνώρισης, Τζορτζ Μάικλ.

    Από την άλλη πλευρά, Ιάπωνας τεχνικός εκτιμά ότι η ηχογράφηση της συγκεκριμένης κασέτας πρέπει να έγινε σε δωμάτιο υψίστης ασφαλείας.

    [15] Σολάνα: Η Ε.Ε έχει πολιτική βούληση

    Πηγή: ΑΠΕ 14/11/2002 3:19:00 μμ

    Η επίλυση του κυπριακού θα αποτελέσει βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει στην Αγκυρα ο ύπατος αρμοστής για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε Χαβιέ Σολάνα, με τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και τον ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Σολάνα απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα όσον αφορά την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ότι τα πάντα είναι δυνατά αν υπάρχει πολιτική βούληση. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει την πολιτική βούληση και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Τουρκία θα δείξει ανάλογη βούληση.

    [16] Ανετη νίκη στο Λικούντ δίνει δημοσκόπηση

    14/11/2002 1:41:00 μμ

    Αριέλ Σαρόν

    Διπλασιασμό των εδρών του δεξιού κόμματος Λικούντ, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, στην Κνεσέτ στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου δείχνει σημερινή δημοσκόπηση, που προβλέπει παράλληλα ότι το Εργατικό Κόμμα θα εκλέξει τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην ιστορία του.

    Το Λικούντ αναμένεται να λάβει 38 έδρες έναντι 19 που κατέχει σήμερα ενώ το Εργατικό Κόμμα θα εκλέξει 17 βουλευτές έναντι 25, που διατηρεί στην παρούσα Κνεσέτ των 120 συνολικά εδρών. Το κεντρώο κόμμα Σινούι αναμένεται επίσης να διπλασιάσει τη δύναμή του με 12 βουλευτές. Τα κόμματα, που αντιπροσωπεύουν την αραβική κοινότητα θα αποσπάσουν 11 έδρες έναντι 10 που διαθέτουν στην απερχόμενη Κνεσέτ, ενώ το υπερ-Ορθόδοξο κόμμα Σας, που είχε θριαμβεύσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές θα δει την κοινοβουλευτική του δύναμη να μειώνεται από 17 σε 9 βουλευτές. Το αριστερό κόμμα Μερέτζ θα εκλέξει 9 βουλευτές έναντι 10 που διαθέτει σήμερα και τα ακροδεξιά κόμματα 9 βουλευτές από 8 που έχουν σήμερα.

    Σαρόν εναντίον Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Η σφυγμομέτρηση την οποία μετέδωσε το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων δείχνει επίσης μια τάση της κοινής γνώμης προς τα δεξιά, με το 53% των Ισραηλινών να δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμο για "σημαντικές παραχωρήσεις" στους Παλαιστίνιους ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το ινστιτούτο "Γεωχαρτογραφία" σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ερωτηθέντων και περιθώριο λάθους 4,5%.

    Τα περίπου 300.000 μέλη του Λικούντ αναμένεται να ορίσουν στις 28 Νοεμβρίου, κατά τη διεξαγωγή εσωκομματικής ψηφοφορίας, τον υποψήφιό τους για την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές.

    Η μονομαχία αναμένεται να κριθεί μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του πρώην πρωθυπουργού σημερινού υπουργού Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ορισμένες σφυγμομετρήσεις δίνουν άνετη νίκη στο Σαρόν, ενώ σύμφωνα με άλλες η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα είναι σκληρή.

    [17] Καμία αλλαγή στη φορολογία ακινήτων έως το 2005

    14/11/2002 1:51:00 μμ

    Δεν τίθεται θέμα επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα πριν από το 2005 διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής. Πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι η εξυγίανση του κυκλώματος αγοράς κατοικίας και όχι να επιβαρυνθούν οι αγοραστές ή να μειωθούν τα έσοδα του κράτους.

    Νέο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των ΔΕΚΟ

    Ο υπουργός, επίσης, παρουσίασε το νέο πλαίσιο κατευθύνσεων για τη χρηματοδότηση των ΔΕΚΟ, στο οποίο προβλέπεται ο περιορισμός των εγγυήσεων του δημοσίου για το δανεισμό τους. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ΔΕΚΟ θα δανείζονται μόνο για επενδύσεις, ενώ οφείλουν να έχουν ισοσκελισμένο λειτουργικό προϋπολογισμό.

    Επίσης θα πρέπει να συντάξουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης του δανεισμού για τα επόμενα χρόνια, η εισοδηματική τους πολιτική να τηρείται αυστηρά, ενώ η τιμολογιακή πολιτική θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να ενσωματώνει τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

    [18] Συνέδριο η ΕΡΤ για αθλητισμό και 2004

    14/11/2002 3:39:00 μμ

    Η προβολή και η καλύτερη εμπορική αξιοποίηση των αθλητικών γεγονότων είναι το θέμα του συνεδρίου της EBU, που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα η ΕΡΤ-ΑΕ. Στο συνέδριο συμμετέχουν 90 υψηλόβαθμα στελέχη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε Αγγελος Στάγκος, κηρύσσοντας το πρωί, την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, είπε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν αποδέχεται τους όρους της στείρας εμπορευματοποίησης, αλλά επιδιώκει να υπηρετήσει τις αρχές της δημοκρατίας και της αντικειμενικότητας και να μεταδώσει το μήνυμα του αθλητικού ιδεώδους.

    [19] Νταλάρας, Μαρινέλλα: Και πάλι μαζί

    14/11/2002 6:37:00 μμ

    Τριάντα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαρινέλλα τραγούδησαν μαζί μπροστά στο Αθηναϊκό κοινό. Τώρα, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώνουν πάλι τις δυνάμεις τους σε πέντε συναυλίες που θα ξεκινήσουν στις 19 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ.Χρήστος Λαμπράκης, πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, η συναυλία θα επαναληφθεί τον Φεβρουάριο μετά από απαίτηση του κοινού, καθώς τα εισιτήρια για τις 19,20,22, 23 και 24 Νοεμβρίου έχουν εξαντληθεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

    Ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαρινέλλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής, χαρακτήρισαν τη σχέση τους επί σκηνής "οικογενειακή". Όπως διευκρίνισαν, θα ερμηνεύσουν 36 τραγούδια, τα 30 από τα οποία είναι διφωνίες και ντουέτα, σε μια εποχή που "τα ντουέτα δεν είναι πια της μόδας", όπως ανέφεραν χαρακτηριστικα.

    Τη δομή του προγράμματος υπογράφει ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ την μουσική επιμελήθηκαν οι Λάμπρος Λιάβας και Αννα Νταλάρα.

    [20] Συνεργασία ΗΠΑ-Κούβας προς χάριν Χεμινγουαίη

    14/11/2002 6:31:00 μμ

    Μία αξιέπαινη πολιτιστική συνεργασία υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες ανάμεσα στην Κούβα και στις ΗΠΑ, προκειμένου να διασωθούν τα χιλιάδες κείμενα και φωτογραφίες του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Ερνεστ Χεμινγουαίη, τα οποία βρίσκονται στο έλεος της εγκατάλειψης μαζί με τα βαλσαμωμένα κεφάλια ζώων και τα όπλα του, στην εξοχική κατοικία που διατηρούσε ο πληθωρικός λογοτέχνης στην Αβάνα. Στο σχέδιο για τη διάσωση των αναμνηστικών του συγγραφέα, περιλαμβάνεται η συντήρηση, κατάταξη και αρχειοθέτηση των χιλιάδων εγγράφων, φωτογραφιών, και επιστολών που φυλάσσονται στην κατοικία, καθώς και η αποκατάσταση του ξύλινου σκάφους που Χεμινγουαίη, χρησιμοποιούσε για ψάρεμα στα βαθιά, αλλά και για να περιπολεί για γερμανικά υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πάνω από 2,000 έγγραφα φυλάσσονται σε αρχειοθήκες και σε κούτες στο υπόγειο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλές επιστολές προς τη σύζυγό του Μέρι, τον γιό του, Γκρέγκορι, τον εκδότη του Μαξ Πέρκινς και στην ιταλίδα κόμισσα Αντριάνα Ιβαντιτς, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Πάνω από 3000 φωτογραφίες και ανεμφάνιστα αρνητικά θα γλιτώσουν τη φθορά, χάρις στο πρόγραμμα συνεργασίας, στο οποίο θα εμπλακούν πανεπιστημιακοί, η οικογένεια Χεμινγουαίη και η κουβανική κυβέρνηση.

    "Αυτή ήταν η κύρια κατοικία του στο τελευταίο τμήμα της ζωής του κι όταν έφυγε νόμιζε πως θα επέστρεφε σύντομα, κι έτσι πήρε μαζί του πολύ λίγα πράγματα", δήλωσε ο εγγονός του, Σον Χεμινγουαίη.

    "Ηταν ένας τρομερός συλλέκτης κάθε είδους. Συγκέντρωνε τα πράγματα ως βοήθεια στη μνήμη του για τα πράγματα που έγραφε", τόνισε ο ίδιος.

    Μεταξύ των ντοκουμέντων, βρίσκεται κι ένας ανέκδοτος επίλογος για το πασίγνωστο μυθιστόρημά του "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα", όπως δήλωσε η εγγονή του Τζένι Φίλιπς, που ανακάλυψε αυτό το εκπληκτικό εύρημα σε μία επίσκεψή της προ δύο ετών στην Κούβα.

    "Μέσα στα υπόγεια δεν κρύβεται κάποιο ατέλειωτο βιβλίο, αλλά υπάρχουν πολλά χειρόγραφα, που δείχνουν τα βήματα που ακολουθούσε στη διαδικασία γραφής των ήδη υπαρχόντων βιβλίων" πρόσθεσε η ίδια.

    Στα ράφια του σπιτιού βρίσκονται επίσης 9,000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων φέρουν στα περιθώρια ιδιόχειρες σημειώσεις του συγγραφέα. Στους τοίχους του σπιτιού βρίσκονται κεφάλια από αντιλόπες, από τις κυνηγητικές του εξορμήσεις στην Αφρική, καθώς και πίνακες από ταυρομαχίες. Μισογεμάτα μπουκάλια από τζιν, Καμπάρι, και Μπακάρντι, βρίσκονται ακόμη άθικτα στο μπαρ του σπιτιού.

    "Το πνεύμα του ζει ακόμη στο σπίτι. Έχεις την αίσθηση πως αυτός μόλις βγήκε έξω για να μαζέψει την αλληλογραφία του από τον κήπο", δήλωσε η Φίλιπς.

    Η συμφωνία υπογράφηκε στους κήπους της Φίνκα Βίχια, στην κατοικία που διατηρούσε ο Χεμινγουαίη στην κορυφή ενός λόφου στο προάστιο Σαν Φρανσίκο ντε Πάουλα, στην Αβάνα, κι όπου ο Αμερικανός συγγραφέας έγραψε πολλά από τα αριστουργήματά του.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο, μέλη της οικογένειας του Χεμινγουαίη και ο δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης Τζέιμς Μακ Γκόβερν, που ηγείται μίας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο κατά της Κούβας. Τα χειρόγραφα που βρίσκονται στην Φίνκα Βίχια αναμένεται να ρίξουν φως στα τελευταία χρόνια της ζωής του νομπελίστα συγγραφέα, καθώς εκεί έζησε επί 20 χρόνια πριν αυτοκτονήσει στο Αϊντάχο το 1961.

    [21] ''O Κόσμος ανήκει σε αυτούς που σηκώνονται νωρίς''

    14/11/2002 5:36:00 μμ

    Ποιος είναι ο "πραγματικός" καλλιτέχνης; Μεταβάλλεται η προσωπικότητα μας όταν μιλάμε μία ξένη γλώσσα ή όταν μετακινούμαστε σε μία πόλη του εξωτερικού; H ανοικοδόμηση ενός γραφικού ολλανδικού χωριού στην Ιαπωνία, το καθιστά όντως ολλανδικό ή μήπως είναι ιαπωνικό; Ερωτήματα που έδωσαν το έναυσμα στην Ολλανδή Barbara Visser για τις δικές τις καλλιτεχνικές εξερευνήσεις αλλά και την έμπνευση για ένα πρωτότυπο φωτογραφικό project, το οποίο στήθηκε και παρουσιάστηκε στην πόλη της Νίκαιας, για την ακρίβεια στις στάσεις των λεωφορείων της γαλλικής πόλης, υπό τη μορφή μιας ιδιότυπης "διαφημιστικής" καμπάνιας. Στόχος της Visser να προβάλλει την ασάφεια και το αόριστο που μπορεί να έχει μία φωτογραφική εικόνα όταν αυτή χρησιμοποιείται διαφημιστικά για να προβάλλει το "ωραίο" και το "ποθητό", δημιουργώντας στο θεατή την εξής απλή απορία για τα τεκταινόμενα: Πρόκειται για φωτογράφηση περιοδικού μόδας; Ή μήπως είναι ένα ρεπορτάζ για ένα πτώμα που βρέθηκε στην παραλία; Το έργο μεταφέρθηκε τώρα από τη Νίκαια στην Αθήνα, όπου βρίσκει κανείς παρόμοιες κοινωνικές αναφορές και παρουσιάζεται στην Γκαλερί Els Hanappe Underground.

    Η Barbara Visser γεννήθηκε το 1966 στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας. Ζει και εργάζεται στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Gerrit Rietveld Akademie του Αμστερνταμ και στην Jan van Eyck Akademie του Μάαστριχτ.

    Η καλλιτέχνις έχει εκθέσει στο παρελθόν ευρύτατα το έργο της, το οποίο βασίζεται στην φωτογραφία και το βίντεο. Η Visser παρακολουθεί με μία χιουμοριστική διάθεση τους ανθρώπους γύρω της και το πως αυτοί αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους. Εστιάζει την προσοχή της στις συνήθειές τους και στις πολιτισμικές δομές στις οποίες πιστεύουν, και οι οποίες τους χαρακτηρίζουν.

    Έπειτα απο-τεμαχίζει, διαλύει αυτά τα στοιχεία και τα ανασυνθέτει σε μία εντελώς διαφορετική διάταξη η οποία προκαλεί σύγχυση και δεν επιδέχεται κανενός είδους ερμηνεία. Αμφισβητεί την έννοια της αυθεντικότητας μέσα σε έναν κόσμο ο οποίος μοιάζει ολοένα και πιο επίπλαστος.

    Το καλοκαίρι 2002, η Barbara Visser ήταν προσκεκλημένη στην Villa Arson της Νίκαιας, ένα κέντρο και σχολή καλών τεχνών στη Νότια Γαλλία. Έκει έστησε το δημόσιο έργο "Le Monde appartient a ceux qui se levent tot" ( O Κόσμος ανήκει σε αυτούς που σηκώνονται νωρίς).

    Ήταν μία σειρά φωτογραφιών με πέντε εικόνες από την Γαλλική Ριβιέρα, τυπωμένες σαν διαφημιστικό υλικό. Οι μεγάλες αυτές αφίσες χρησιμοποιήθηκαν όπως το υλικό μιας οποιασδήποτε διαφημιστικής καμπάνιας και τοποθετήθηκαν στα ταμπλώ των στάσεων λεωφορείου της πόλης.

    Οι πέντε φωτογραφίες πιστοποιούν κατά έναν τρόπο, το ότι η Νίκαια είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αφού σε αυτές βλέπουμε θάλασσα και ήλιο. Ταυτόχρονα όμως εκθέτουν την διφορούμενη κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την πόλη, της οποίας οι ακτές είναι γνωστό καταφύγιο λαθρομεταναστών.

    Η κάθε μία από τις πέντε εικόνες δείχνει την ίδια ακριβώς σκηνή, πρώτα έχουμε ένα κοντινό πλάνο, το κεφάλι και οι ώμοι, το σώμα ενός άντρα ξαπλωμένου στην παραλία, και μετά βλέπουμε την ίδια σκηνή από κάποια απόσταση: ο ίδιος άντρας, αυτή τη φορά περικυκλωμένος από διάφορους ανθρώπους και έναν φωτογράφο.

    Πρόκειται για φωτογράφηση περιοδικού μόδας; Ή μήπως είναι ένα ρεπορτάζ για ένα πτώμα ενός άνδρα που ξεβράστηκε στην παραλία του κκοσμοπολίτικου θέρετρου; To "Le Monde appartient a ceux qui se levent tot", είναι ένα έργο το οποίο στηρίζεται στις έννοιες του ξεριζωμού, στην ιδέα του μοντέρνου πρόσφυγα, του αποτραβηγμένου ανθρώπου, αλλά και στην έννοια του τουρίστα, σήμερα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον παραπλανητικό ρόλο της εικόνας όταν αυτή περιβάλλεται από το αστραφτερό περιτύλιγμα της "επιθυμίας" για το "ωραίο".

    Οι αφίσες τυπώθηκαν ξανά για την γκαλερί Els Hanappe Underground (Μελανθίου 2, Ψυρρή) και παρουσιάζονται μαζί με το σχετικό αρχείο του project, από τις 22 Νοεμβρίου 2002 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2003.

    [22] Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου στο Βόλο

    14/11/2002 6:13:00 μμ

    Στον Βόλο, στις 8 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου, από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου της πόλης, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Παντομίμα, χορός, τραγούδι , κινηματογράφος περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Φιλοδοξία των συντελεστών του, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου, είναι το Φεστιβάλ να "προσφέρει και φέτος ιδιαίτερες ημέρες γιορτής με πρωτότυπα θεάματα από τα πιο σύγχρονα ρεύματα της τέχνης σε όλο τον κόσμο".

    Το Φεστιβάλ θα ανοίξει η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου και της Λαϊκής Ορχήστρας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα δοθούν παραστάσεις θιάσων από όλο τον κόσμο.

    Συνολικά, θα δοθούν 14 παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης και στο θεατρικό χώρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιανουαρίου 2003.

    Εισιτήρια πωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, (πλατεία Ρήγα Φεραίου, τηλ:2421032818).

    [23] Ένα εκατομμύριο Έλληνες με διαβήτη

    14/11/2002 3:40:00 μμ

    Περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει περίπου το ένα εκατομμύριο, υπενθυμίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια.

    Με κύριο θέμα "Τα μάτια σας και ο διαβήτης: μην αγνοείτε τους κινδύνους", η φετινή εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη έχει στόχο να ενημερώσει τους πάσχοντες για τις επιπλοκές της ασθένειας στην όρασή τους. Η διαβητική οφθαλμοπάθεια ή αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η βασική αιτία τύφλωσης και ελάττωσης της όρασης στις αναπτυγμένες χώρες. Το 2% περίπου των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη για περισσότερα από 15 χρόνια και δεν ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους, χάνουν το φως τους, ενώ το 10% αναπτύσσει ελάττωση της όρασης.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ) καλούν τους ασθενείς να επισκέπτονται συχνά τον οφθαλμίατρό τους, να εξετάζουν τα μάτια τους και να τηρούν πιστά τις οδηγίες του προσωπικού τους γιατρού. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, το ΕΚΕΔΙ διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης με διανομή ενημερωτικού υλικού κοινό, καθώς και μία σειρά εκδηλώσεων.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αποτελεί την αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη. Στόχος του εορτασμού είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αιτίες, τα συμπτώματα, τη θεραπεία και τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

    [24] Μοιραίες οι λίστες για τους καρκινοπαθείς

    14/11/2002 2:51:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Η πολύμηνη αναμονή των ασθενών στην ουρά των ακτινολογικών κέντρων, συχνά αποβαίνει μοιραία για τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα. Αυτή την αποκάλυψη - καταγγελία, έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτών - Ογκολόγων Παν. Παντελάκος και ο καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Β. Γεωργούλιας στα πλαίσια του Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

    "Στην Ελλάδα χάνουμε τη μάχη του καρκίνου για μερικά εκατομμύρια", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελάκος ενώ και οι δύο επιστήμονες επεσήμαναν ότι σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας η αναμονή στις λίστες υπερβαίνει τους 4 και 5 μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής μπορεί να έχει πεθάνει!

    Μεγάλες ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό

    Ο κ. Παντελάκος ανέφερε επίσης ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν τις ακτινοθεραπείες, που απαιτούνται σε ιδιωτικά κέντρα καταβάλλοντας ποσά που ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ για κάθε ακτινοθεραπευτικό κύκλο. Κάτι όμως που λίγοι ασθενείς μπορούν να κάνουν, λόγω του υψηλού κόστους.

    Τόσο ο κ. Παντελάκος όσο και ο κ. Γεωργούλιας ανακοίνωσαν ότι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το μοναδικό στην Κρήτη όπου γίνονται ακτινοθεραπείες, υπάρχει ένας μόνο γραμμικός επιταχυντής ενώ, παράλληλα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές.

    Στο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας συζητούνται η πρόοδος του ογκολογικού ασθενούς και η διατροφή του, οι νεότερες εξελίξεις στην ορμονοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη και οι προγνωστικοί παράγοντες στη θεραπεία των όγκων των οστών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

    [25] Ξέρουμε τι τρώμε;

    14/11/2002 7:15:00 μμ

    Τροποποιείται η οδηγία για τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, ώστε να αναγράφεται η πλήρης σύνθεση του περιεχομένου, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο. Έτσι, καταργείται η ισχύουσα ρύθμιση, η οποία προέβλεπε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στην ετικέτα όσες ουσίες περιέχονται σε ποσοστό λιγότερο του 25% στο τελικό προϊόν.

    Οδηγία για τρόφιμα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η τροποποίηση διασφαλίζει, όπως σημειώνεται, τους καταναλωτές, που θα έχουν πλήρη εικόνα της σύνθεσης του προϊόντος, ώστε να αποφεύγουν κάποιες αλλεργιογόνες ουσίες στις οποίες ενδεχομένως να εμφανίζουν ευαισθησία. Η οδηγία περιλαμβάνει μάλιστα και κατάλογο των ουσιών που θα μπορούσαν να μην είναι ανεκτές από ορισμένους οργανισμούς ή να προκαλέσουν αλλεργίες.

    Οι νέες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στα αλκοολούχα ποτά, σε περίπτωση που περιλαμβάνουν αλλεργιογόνες ουσίες.

    Ο αρμόδιος για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών Επίτροπος Ντέϊβιντ Μπέρν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Συμβουλίου, τονίζοντας ότι "η πλήρης αναγραφή των συστατικών ουσιών ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα των καταναλωτών, οι οποίοι θα είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένοι για τη σύνθεση των συσκευασμένων ειδών διατροφής που αγοράζουν".

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι αλλεργικές ουσίες όπως το αυγό, το γάλα, ή η μουστάρδα, όταν περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες σε ένα προϊόν, δεν αναφέρονται στην ετικέτα. Πολλά, επίσης, από τα συντηρητικά που υπάρχουν στο κρασί ή την μπίρα, είναι αλλεργιογόνα, αλλά δεν αναγράφονταν μέχρι τώρα.

    [26] Cyber Champion ο πρωθυπουργός

    14/11/2002 6:31:00 μμ

    Το ετήσιο βραβείο "Cyber Champion" απένειμε φέτος στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η Ενωση Επιχειρήσεων Προγραμμάτων Πληροφορικής (Business Software Alliance) "για την πολιτική της κυβέρνησής του κατά της πειρατείας λογισμικού και υπέρ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της διάδοσης της τεχνολογίας, της πληροφορικής, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, σχολεία και το κοινό".

    Αποδεχόμενος το βραβείο εκ μέρους του κ. Σημίτη, ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Σαββαΐδης μίλησε για "την πρόοδο που επετεύχθη πρόσφατα στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα με την αυστηρή εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας, για την οποία έχει εκφράσει την ικανοποίησή της η αμερικανική κυβέρνηση".

    Η BSA εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών σ' όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού και στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, με την εφαρμογή και υλοποίηση αποτελεσματικών νόμων. Επίσης, εξετάζει πολιτικές που επηρεάζουν τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας της πληροφορίας, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, η κρυπτογράφηση και οι δασμοί σε φυσικά και ηλεκτρονικά αγαθά. Πέρυσι, η BSA βράβευσε τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Αχερν και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 November 2002 - 18:08:10 UTC