Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπους στηρίζει το σχέδιο Ανάν για Κύπρο
  • [02] Τα κρίσιμα σημεία του σχεδίου Ανάν
  • [03] Στη Βαρσοβία ο Κ. Σημίτης
  • [04] Πολιτικό αδίκημα η δράση της 17Ν, λένε οι συνήγοροι
  • [05] Στάση εργασίας στο ''Ελπίς''
  • [06] Αποδέχεται το Ιράκ τους όρους του ΟΗΕ
  • [07] Υποστήριξη Ιταλών στην ένταξη της Τουρκίας
  • [08] Βυθίστηκε πετρελαιοφόρο στην Ισπανία
  • [09] Αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα
  • [10] Αλλαγή φρουράς στην Κίνα
  • [11] Το FBI προειδοποιεί για νέα χτυπήματα
  • [12] Σίδνεϋ: Διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης
  • [13] Σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου με πλοίο
  • [14] Αυθεντικό το μήνυμα Λάντεν
  • [15] Προβλέψεις Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
  • [16] ''Αντίο Ευρώπη'' είπε ο Ολυμπιακός
  • [17] Δρακόντεια μέτρα για ΠΑΟ-Φενέρμπαχτσέ
  • [18] Συνεχίζεται η ανέγερση του Μουσείο Ακρόπολης

    [01] Ο Μπους στηρίζει το σχέδιο Ανάν για Κύπρο

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/11/2002 9:41:00 πμ

    Αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πιέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εμφανίζεται ο Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην αξιολόγηση και τη μελέτη των κρίσιμων σημείων του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που καταρτίστηκε από τον Κόφι Ανάν, επικεντρώνονται τώρα Αθήνα και Λευκωσία, ενώ την ίδια ώρα Αγκυρα και ψευδοκράτος ζητούν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.

    Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε επιστολή του προς τις δύο πλευρές, ο Κόφι Ανάν σημειώνει πως όλα τα βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να λυθούν αποφασιστικά πριν από την Κοπεγχάγη.

    Στην Αθήνα, τώρα, την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ενημερώνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Χθες, το υπουργικό συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ αποτελεί "αφετηρία εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης για τα ουσιώδη".

    Ενδεχόμενη μη λύση του Κυπριακού ίσως οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του νησιού και την οριστική αναγνώριση του ψευδοκράτους, προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, ενώ τάχθηκε κατά της παραπομπής της επίλυσης του προβλήματος σε ένα απώτερο μέλλον. Το σχέδιο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, αλλιώς οδηγούμαστε στη de facto διχοτόμηση δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Το Κυπριακό θα συζητηθεί στη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

    Αντιδράσεις και εκτιμήσεις

    Προβλήματα σχετικά με την πολιτειακή δομή, το σύστημα διακυβέρνησης και την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς διαπίστωσε στο σχέδιο ο Κώστας Καραμανλής.

    Συγκαλυμένη διχοτόμηση για ένα κράτος υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ιδιαίτερα, της Βρετανίας χαρακτήρισε την προτεινόμενη λύση η Αλέκα Παπαρήγα. Συγκέντρωση στα Προπύλαια εναντίον του σχεδίου Ανάν προγραμματίζει το απογευμα το ΚΚΕ.

    Την ανάγκη να παραμεριστούν τα επί μέρους κομματικά συμφέροντα τόνισε ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

    Η πρόταση είναι χειρότερη από την ισχύουσα κατάσταση, υποστήριξε ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Εάν δεν κατορθώσουμε να βρούμε λύση τώρα, σε 6 μήνες τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και σημείωσε ότι η απόφαση για λύση είναι των Κυπρίων.

    Η απάντηση της Λευκωσίας για διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι θα είναι θετική, δήλωσε ο Κύπριος υπουργος Εξωτερικων Ιωαννης Κασουλιδης. Ματαίωση των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση συμφωνίας έως την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης προανήγγειλε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Στην Τουρκία, Ετσεβιτ, Γκιουρέλ και Τζεμ αντέδρασαν, κατ' αρχήν, θετικά στο σχέδιο Ανάν, εκφράζοντας επιμέρους επιφυλάξεις. Η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη, εκτίμησε ο νικητής των τουρκικων εκλογών, Ερντογάν αλλά, αναφερόμενος στην προθεσμία που έχει τεθεί απο τον ΟΗΕ, παρατήρησε ότι πρώτα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Αγκυρα.

    [02] Τα κρίσιμα σημεία του σχεδίου Ανάν

    14/11/2002 2:10:00 πμ

    Οι εναλλαγές στην προεδρία, τα σύνορα των "συστατικών κρατών", τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, η επιστροφή της περιουσίας, αποτελούν τα επίμαχα σημεία του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με το έγγραφο των 156 σελίδων, το κράτος το οποίο θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ένα διζωνικό και δικοινοτικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Στο σχέδιο Ανάν επίσης, υπάρχουν και δύο χάρτες με την επιστροφή των εδαφών στους Ελληνοκυπρίους.

    Δημιουργία ''κοινού κράτους''

    Σύμφωνα με το Σχέδιο, το οποίο θα επισφραγισθεί με δύο δημοψηφίσματα που θα διενεργηθούν στις 30 Μαρτίου 2003 στις δύο πλευρές (με τα οποία θα εγκριθούν η τελική Συμφωνία, τα συντάγματα των δύο κρατιδίων καθώς και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), η Κύπρος είναι "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με ενιαία διεθνή νομική υπόσταση και μία κυβέρνηση κοινού κράτους και αποτελείται από δύο κρατίδια το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό. Η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη θα περιφρουρούνται και θα είναι σεβαστές από όλους".

    Η κυβέρνηση του "κοινού κράτους" θα ασκεί κυρίαρχα τις εξουσίες που ορίζονται από το Σύνταγμα, και οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι η Κύπρος θα μπορεί να μιλάει και να ενεργεί με μια φωνή διεθνώς, να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ε.Ε. και να προστατεύει την ακεραιότητά της, τα σύνορά της και την αρχαία της κληρονομιά.

    Στο κείμενο τονίζεται ότι "απαγορεύεται η ένωση της Κύπρου στο σύνολό της, ή εν μέρει με άλλη χώρα, αλλά και οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση, ή άλλη μονομερής μεταβολή από το καθεστώς που δημιουργεί το Σχέδιο Συμφωνίας".

    Ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων είναι ότι στο κείμενό του ο ΟΗΕ εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπεριλάβει στα τελικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, την παρακάτω παράγραφο: "Η ΕΕ αναλαμβάνει να υιοθετήσει ειδικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης και οικονομικής βοήθειας για να συμβάλει στην εναρμόνιση της τουρκοκυπριακής νομοθεσίας στο Κοινοτικό Κεκτημένο, για να ενισχύσει τη διοικητική δυνατότητα του τουρκοκυπριακού κρατιδίου και για να περιορίσει τις οικονομικές ανισορροπίες εντός της Κύπρου".

    Στο προτεινόμενο κείμενο Συμφωνίας υπάρχει η πρόβλεψη πως ακόμη και μετά την παρέλευση 20ετίας, η εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του γηγενούς πληθυσμού. Επίσης, μπαίνει ένας περιορισμός της τάξης του ενός πέμπτου, στην εγκατάσταση κοινοτικών πολιτών σε οποιοδήποτε από τα δύο τμήματα του νησιού.

    Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπογράψουν Συνθήκη με την οποία θα συστήσουν Επιτροπή Επιτήρησης η οποία θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε εγγυήτρια δύναμη, δύο εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κοινού Κράτους και έναν από κάθε ένα "κρατίδιο", καθώς κι έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ, ο οποίος θα προεδρεύει της Επιτροπής. Αυτή η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας και θα κάνει συστάσεις σε τυχόν εξελίξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της.

    Προβλέπεται ενιαία εκπροσώπηση και μία κυπριακή ιθαγένεια (το ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της θα ρυθμιστεί με νόμο), αλλά κάθε πολίτης φαίνεται πως θα είναι και υπήκοος μιας δεύτερης, εσωτερικής πολιτείας.

    Κεντρική κυβέρνηση- υπουργικό συμβούλιο

    Το σχέδιο συμφωνίας Ανάν προβλέπει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα συγκροτείται από ένα εξαμελές Υπουργικό Συμβούλιο. Οι τέσσερις υπουργοί θα είναι Ελληνοκύπριοι και οι δύο Τουρκοκύπριοι.

    Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία, στην οποία όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε μία τουρκοκυπριακή ψήφος. Ενας από τους Υπουργούς θα εκτελεί τα καθήκοντα του προέδρου για 10μηνη θητεία.

    Θα υπάρχει και αντιπρόεδρος που θα προέρχεται από διαφορετική κοινότητα από τον πρόεδρο.

    Για δύο θητείες ο πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος και για μία Τουρκοκύπριος. Τα πρώτα 3 χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα εκτελούν καθήκοντα συμπροέδρων.

    Το 6μελές Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνεται από κοινή λίστα από την Γερουσία στη βάση ειδικής πλειοψηφίας που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε το 40% των Τουρκοκυπρίων. Θα εγκρίνεται επίσης με απλή πλειοψηφία από την Κάτω Βουλή.

    Η νομοθετική εξουσία θα ασκείται από δύο σώματα ταυτόχρονα.

    Την Ανω Βουλή, που θα ονομάζεται Γερουσία, με 48 μέλη και με ίση εκπροσώπηση των δύο πλευρών.

    Την Κάτω Βουλή, που θα ονομάζεται, Βουλή των Αντιπροσώπων, επίσης με 48 μέλη, αλλά με εκπροσώπηση 75/25 που αντιστοιχεί σε 36 Ελληνοκυπρίους βουλευτές και 12 Τουρκοκυπρίους. Όλοι οι νόμοι θα εγκρίνονται και από τα δύο σώματα με απλή πλειοψηφία.

    Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης θα διαδραματίζει το Ανώτατο Δικαστήριο που θα συγκροτείται από 9 δικαστές: 3 Ελληνοκυπρίους, 3 Τουρκοκυπρίους και 3 ουδέτερους.

    Το Ανώτατο θα επιλαμβάνεται την επίλυση των αδιεξόδων στη λήψη απόφασης. Θα αποφαίνεται εντός 10 ημερών και η γνώμη του θα είναι τελεσίδικη και με άμεση εφαρμογή.

    Η Κύπρος θα υπογράψει και θα επικυρώσει την Συνθήκη Ένταξης στην Ε.Ε. Θα διατηρήσει ειδικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία και θα υποστηρίξει την ένταξης Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Οι εκτελεστικοί επικεφαλής των "συστατικών κρατών" θα καλούνται να μετέχουν χωρίς να ψηφίζουν στο Συμβούλιο.

    Η κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Επιθεωρητής, θα είναι ανεξάρτητα όργανα.

    Οι επίσημες γλώσσες του "κοινού κράτους" θα είναι τα Ελληνικά και τα Τουρκικά. Οι νομοθετικές πράξεις των νομοθετικών και δικαστικών αρχών θα γίνονται στις επίσημες γλώσσες", ενώ θα υπάρξει νόμος για τη χρήση της αγγλικής.

    Οι δύο ηγέτες "χωρίς καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσουν σε βήματα για να επιλύσουν ολοκληρωτικά το θέμα των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεργασθούν πλήρως με την Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου με βάση τους όρους της συμφωνίας της 31 Ιουλίου 1997. Κάθε πλευρά θα ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων και εκταφών".

    Στα θέματα ασφάλειας, προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος στη διάρκεια της οποίας πρέπει να διαλυθούν όλες οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις, και να απομακρυνθούν όλα τα όπλα τους, βάσει χρονοδιαγράμματος που ξεκινά όχι αργότερα των πέντε μηνών μετά την υπογραφή της Συνθήκης.

    Ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και εξοπλισμοί θα αναπτυχθούν σε συμφωνημένες περιοχές και σε συμφωνημένα επίπεδα.

    Ποια περιοχές επιστρέφονται

    Ο ένας χάρτης προβλέπει την επιστροφή της Καρπασίας, ενώ ο άλλος όχι, και αντ' αυτής επιστρέφει χωριά γύρω από την Αμμόχωστο και την Μόρφου. Και στους δύο χάρτες, το ποσοστό εδαφών που διατηρούν οι Τουρκοκύπριοι παραμένει σταθερό - 28,6% ο ένας και 28,5% ο άλλος - έναντι 37% που κατέχουν σήμερα.

    Στον πρώτο χάρτη αποδίδεται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μεγάλο μέρος της Καρπασίας από τη Γιαλούσα μέχρι και το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και των ακτών της περιοχής, και επιστρέφονται εκτός από την πόλη της Αμμοχώστου και την κωμόπολη Μόρφου, 34 χωριά. Επιστρέφονται: Αμμόχωστος, Μόρφου, Ασσια, Βατυλή, Αχερίτου, Αχνα, Λύση, Καλοψίδα, Μακράσυκα, Πύλα, Τύμπου, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα, Ζώδια, Λάρνακας της Λαπήθου, Κοντεμένος, Κυρά, Φιλιά, Αργάκι, Καπούτι, Κατωκοπιά, Αυλώνα, Πέτρα, Γαληνή, Γιαλούσα, Μελάναργα, Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο.

    Δεν επιστρέφεται, με βάση την επιλογή αυτή, η περιοχή της κεντρικής Μεσαορίας, με τα χωριά Πραστειό, Λιμνιά, Στύλλοι και Πυργά.

    Με βάση το δεύτερο χάρτη επιστρέφονται εκτός από την Αμμόχωστο και τη Μόρφου 32 χωριά: Επιστρέφονται: Αμμόχωστος, Λιμνιά, Πραστειό, Στύλλοι, Πυργά, Κούκλια, Καλοψίδα, Αχερίτου, Αχνα, Μακράσυκα, Ασσια, Λύση, Βατυλή, Πύλα, Τύμπου, Μόρφου, Γερόλακκος, Αγιος Βασίλειος, Λάρνακας της Λαπήθου, Σκυλλούρα, Αγριδάκι, Καπούτι, Κοντεμένος, Αγία Μαρίνα, Ζώδια, Κατωκοπιά, Αυλώνα, Κυρά, Αργάκι, Φιλιά, Πέτρα, Γαλήνη, Σόλοι, Ξερός.

    Με βάση το σχέδιο Ανάν, οι περιοχές που θα περιέλθουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα επιστραφούν υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, θα παραμείνουν, ωστόσο, υπό την προσωρινή διοίκηση Τουρκοκύπριου αξιωματούχου για άλλα τρία χρόνια.

    [03] Στη Βαρσοβία ο Κ. Σημίτης

    14/11/2002 10:40:00 πμ

    Την Βαρσοβία επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Κώστας Σημίτης φθάνει στη πρωτεύουσα της Πολωνίας σήμερα το απόγευμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συναντηθεί με τον ηγέτη του τουρκικού Ρεπουπλικανικού - Λαϊκού Κόμματος Ντενίς Μπαυκάλ. Τους σύνεδρους θα απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Πολιτικό αδίκημα η δράση της 17Ν, λένε οι συνήγοροι

    14/11/2002 2:00:00 πμ

    Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των υποδίκων για την υπόθεση της 17Ν κατήγγειλαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Οι νομικοί εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, προκειμένου η δίκη της "17 Νοέμβρη" να διεξαχθεί από δικαστήριο ενόρκων, όπως προβλέπεται για τα πολιτικά εγκλήματα. Οι συνήγοροι των υποδίκων δήλωσαν ότι θεωρούν τη δράση της οργάνωσης πολιτικό αδίκημα ''καθώς τα μέλη της είχαν πολιτικά κίνητρα και σκοπός τους ήταν να πληγεί η κρατική εξουσία''.

    Συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο οι κρατούμενοι

    Οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τους υποδίκους για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη , τόνισαν, ότι οι κρατούμενοι σκοπεύουν να παρατείνουν την αποχή από το συσσίτιο για δύο ακόμη ημέρες. Όπως μάλιστα δήλωσε ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού, ο Σάββας Ξηρός απέχει και από τη λήψη των φαρμάκων του.

    Οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι προσφυγές για το θέμα των συνθηκών κράτησης έχουν υποβάλει όχι μόνο στις ελληνικές αρχές αλλά και στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης , του ΟΗΕ και στη διεθνή Αμνηστία.

    Αναφερόμενοι στην περάτωση της ανάκρισης οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι η διαδικασία που τηρήθηκε , αλλά και η συντομότατη ολοκλήρωσή της γεννά ερωτηματικά και προβληματισμούς, καθώς υπάρχουν ακόμη ανολοκλήρωτες εργαστηριακές έρευνες.

    Παράλληλα, ανέφεραν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες χωρίς καν να υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής στις ενέργειες που αποδίδονται στους κατηγορουμένους.

    Στη συνέντευξη έλαβαν μέρος οι συνήγοροι όλων των κατηγορουμένων, ενώ απουσίαζε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεών του ο συνήγορος των Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη και Παύλου Σερίφη.

    Πορεία διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Γιάννη Σερίφη

    Εν τω μεταξύ, χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα πορεία 200 μοτοσικλετιστών, έως τις φυλακές Κορυδαλλού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Γιάννη Σερίφη και ζητώντας την κατάργηση των "λευκών κελιών".

    Την ίδια ώρα, στο απολογητικό του υπόμνημα ο Γιάννης Σερίφης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι η δίωξή του εντάσσεται σε σκοπιμότητες που επιχειρούν να ικανοποιήσουν τους υπερατλαντικούς συμμάχους. Επίσης, δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο ξάδελφός του Παύλος τον ενέπλεξε στην υπόθεση της 17Ν, και εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας που καταλαμβάνεται με όπλα.

    Σύμφωνα πάντως, με το έγγραφο της προφυλάκισής του, ανακριτής και εισαγγελέας διατάσσουν την προσωρινή κράτηση του Γιάννη Σερίφη καθώς τον κρίνουν αδίστακτο, με πολυετή εγκληματική δράση, και ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων.

    [05] Στάση εργασίας στο ''Ελπίς''

    14/11/2002 9:46:00 πμ

    Από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Ελπίς" έχουν εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας, ζητώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

    [06] Αποδέχεται το Ιράκ τους όρους του ΟΗΕ

    14/11/2002 2:19:00 πμ

    Πλήρη συμμόρφωση στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποδηλώνει η κίνηση της Βαγδάτης να διαμηνύσει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι, ότι αποδέχεται χωρίς όρους το ψήφισμα για τον αφοπλισμό του. Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ παρέδωσε επιστολή στον Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την οποία η χώρα του "αναμένει με ανυπομονησία τους επιθεωρητές". Ο Αμερικανός Πρόεδρος αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Κόφι Ανάν εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη και επανέλαβε πως "εχθρός είναι η τρομοκρατία" και όχι η θρησκεία του Ισλάμ ή ένας συγκεκριμένος πολιτισμός.

    Επιφυλακτική η διεθνής κοινότητα

    Ο γ.γ του ΟΗΕ έσπευσε να ενημερώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η απάντηση της Βαγδάτης έφτασε δυο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας και εξέφρασε την ελπίδα πως "θα επικρατήσει η ειρήνη". Τόνισε, όμως, πως η τρομοκρατία αποτελεί "απειλή" και ότι η διεθνής κοινότητα "είναι σύμφωνη" να την αντιμετωπίσει.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη, και επανέλαβε πως "εχθρός είναι η τρομοκρατία" και όχι η θρησκεία του Ισλάμ ή ένας συγκεκριμένος πολιτισμός.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι "το βάρος πέφτει τώρα πάνω στον Σαντάμ Χουσεΐν".

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα λάβει στο άμεσο μέλλον μια δεύτερη επιστολή με παρατηρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης πάνω στους όρους του ψηφίσματος που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τόνισε από την πλευρά του ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι.

    Στάση αναμονής τηρούν Βρετανία και Ρωσία μετά την άνευ όρων αποδοχή από μέρους του Ιράκ του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον έλεγχο του αφοπλισμού της χώρας.

    Την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ζήτησε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο ''χαιρέτισε'' την ενέργεια του Ιράκ να αποδεχτεί την απόφαση 1441, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων από το Ιράκ γιατί ''η Βαγδάτη συχνά αλλάζει προθέσεις''.

    ''Το Ιράκ έκανε το πρώτο βήμα. Το χαιρετίζω. Αλλά πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί γιατί οι προθέσεις της Βαγδάτης είναι συχνά ευμετάβλητες'', αναφέρει ο κ. Στρο σε ανακοίνωσή του.

    Α. Μούσα: ''Σημαντική εξέλιξη στο δρόμο της επίλυσης της ιρακινής κρίσης''

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της απόφασης του ΟΗΕ από το Ιράκ και υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας όπως οι επιθεωρητές επαναλάβουν την αποστολή τους με αμεροληψία.

    Σε δηλώσεις του στο αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ ο κ. Μούσα εκτιμά ότι η θέση του Ιράκ ''είναι μια σημαντική εξέλιξη στο δρόμο της επίλυσης της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ''.

    Επίσης, κάλεσε τους ειδικούς επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους ''με ουδετερότητα και επαγγελματισμό, ώστε να παρουσιάσουν μια πλήρη έκθεση για τα οπλα μαζικής καταστροφής''.

    Παράλληλα, ζητά από τον Κόφι Ανάν να δώσει διαβεβαιώσεις ότι ''το εμπάργκο κατά του Ιράκ θα αρθεί εάν αποδειχτεί ότι η χώρα αυτή δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής''.

    [07] Υποστήριξη Ιταλών στην ένταξη της Τουρκίας

    14/11/2002 2:09:00 πμ

    Την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη. Ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες το απόγευμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σχέδιο του κ.Αναν είπε ότι "η προθεσμία για την απάντηση είναι λανθασμένη. Πρέπει πρώτα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Μετά θα κάνουμε τα άλλα βήματα".

    Ικανοποίηση Ερντογάν για επαφές με Ιταλούς αξιωματούχους

    Σχετικά με το σχέδιο ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει στην εφημερίδα ''Ρεπούμπλικα'' ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί εμπνεόμενος από το ''βελγικό μοντέλο'' με δύο ισότιμα κυρίαρχα και ξεχωριστά κράτη.

    Αναφερόμενος και πάλι στο θέμα είπε πως και οι δύο πλευρές είναι ευνοϊκές για μια λύση. Η πολιτική είναι μια τέχνη που παράγει λύσεις και όχι να δημιουργεί προβλήματα. Γι' αυτό και είμαστε υπέρ της λύσης. Εμπνεόμενοι του ''βελγικού μοντέλου'' για δύο ισότιμα, κυρίαρχα και ξεχωριστά κράτη. Οχι όμως ότι θα εφαρμόσουμε ακριβώς το βελγικό. Οταν θα έχουμε όλες τις λεπτομέρειες θα τις εξετάσουμε μόλις γίνει η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο. Η προθεσμία που δόθηκε είναι λανθασμένη. Πρέπει πρώτα να σχηματίσουμε την κυβέρνηση και μετά θα γίνουν τα άλλα βήματα''.

    Οι συναντήσεις που είχε ο Ταγίμπ Ερντογάν με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Καζίνι πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο, θερμό και αποτελεσματικό κλίμα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη του και τη βούληση του να διατυπώσει την υποστήριξη αυτή σε όλες τις επαφές που θα έχει με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Χαρακτηριστικά του είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην απογοητευθεί η Αγκυρα από την από την απάντηση της Κοπεγχάγης.

    Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τόνισε στους κ.κ. Μπερλουσκόνι και Καζίνι ότι το κόμμα του είναι δεμένο με το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι η πρόοδος αυτή είναι η πιο σημαντική για την Τουρκία μετά από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Ακόμη, τους διαβεβαίωσε ότι με τη διαδικασία της ένταξης είναι σύμφωνοι το 85% του τουρκικού λαού.

    Επίσης, όπως είπε, θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να εκπληρωθούν τα ευρωπαϊκά στάνταρ στον τομέα των δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η Τουρκία στην Ευρώπη θα βοηθήσει την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια, Μ. Ανατολή και Κ. Ασία.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ικανοποιεί περισσότερα κριτήρια από άλλες χώρες που εντάσσονται.

    [08] Βυθίστηκε πετρελαιοφόρο στην Ισπανία

    14/11/2002 1:30:00 πμ

    Σώοι είναι όλοι οι ναυτικοί, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, του πετρελαιοφόρου "Πρεστίζ", το οποίο κόπηκε στα δυο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί στα βορειοδυτικά της Ισπανίας. Ο πλοίαρχος Απόστολος Μαγκούρας και ο πρώτος μηχανικός Νίκος Αργυρόπουλος είναι καλά στην υγεία τους. Στην περιοχή έσπευσαν για βοήθεια τρία πλοιάρια της ισπανικής ακτοφυλακής και δύο ελικόπτερα, τα οποία μετέφεραν το 27μελές πλήρωμα στην ξηρά. Το πλοίο είχε αποπλεύσει με 77.000 τόνους αργού πετρελαίου από τη Λετονία για την Σιγκαπούρη.

    Διαρροή πετρελαίου

    Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής στα βορειοδυτικά της Ισπανίας είναι μεγάλος, καθώς έχει σημειωθεί διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο "Πρεστίζ".

    Ρυμουλκά επιχειρούν να σύρουν το υπό σημαία Μπαχάμες δεξαμενόπλοιο μακρυά από τις ισπανικές ακτές, αλλά ήδη έχει προκληθεί πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε μιλίων.

    Από μέλη του πληρώματος έγινε γνωστό ότι η διαρροή πετρελαίου άρχισε μόλις το πλοίο προσέκρουσε σε κάποιο άγνωστο αντικείμενο που έπλεε στη θάλασσα, εν μέσω καταιγίδας. Αμέσως ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το πλοίο στα δύο.

    [09] Αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα

    14/11/2002 10:16:00 πμ

    Σε γειτονικό ισραηλινό οικισμό αναδιπλώθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 30 άρματα μάχης και τρία ελικόπτερα, που είχαν εισβάλει κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, φτάνοντας σε μικρή απόσταση από το σπίτι του ιδρυτή της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν, και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους αστυνομικούς. Η νέα εισβολή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, πως το παλαιστινιακό κράτος είναι "τετελεσμένο γεγονός", και ότι η ειρήνη με τους Παλαιστινίους επιτάσσεται από την οικονομική κατάσταση του Ισραήλ.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στη συνοικία όπου βρίσκονται το αρχηγείο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και το κτίριο της παλαιστινιακής τηλεόρασης. Οι άνδρες της παλαιστινιακής υπηρεσίας προληπτικής ασφάλειας εγκατέλειψαν το τμήμα της συνοικίας παίρνοντας μαζί τους και τους κρατούμενους που βρίσκονταν στο κτίριο.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός προέβη σε συλλήψεις περισσοτέρων από από 30 Παλαιστινίους μαχητές στη Ναμπλούς, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι ένοχοι της επίθεσης σε κιμπούτζ, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα.

    [10] Αλλαγή φρουράς στην Κίνα

    14/11/2002 10:05:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Τζιανγκ Τζεμίν και άλλα πέντε ηγετικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας - ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Λι Πενγκ, ο πρωθυπουργός Τζου Ροντζί, ο πρόεδρος του κάτω σώματος του κοινοβουλίου, Λι Ρουιχούαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λι Λαντσίνγκ, και ο υπεύθυνος του πειθαρχικού, Γουέι Τζιαντσίνγκ- δεν επανεξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή από το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, όπως αναμενόταν, και θα αποσυρθούν από την πολιτική ηγεσία. Από την παλαιά φρουρά της κεντρικής επιτροπής επανεξελέγη μόνο ο νυν αντιπρόεδρος Χου Τζιντάο, ο οποίος αναμένεται να διαδεχτεί τον Τζεμίν.

    [11] Το FBI προειδοποιεί για νέα χτυπήματα

    14/11/2002 11:01:00 πμ

    Το FBI προειδοποίησε σήμερα ότι τα νοσοκομεία τεσσάρων αμερικανικών μεγαλουπόλεων, μπορεί να γίνουν στο άμεσο μέλλον στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το FBI, που έλαβε την πληροφορία αυτή από το εξωτερικό, προειδοποίησε τις αρχές ότι ενδέχεται να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στην Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο και το Χιούστον. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με το Fox News, μπορεί να εκδηλωθούν στο διάστημα από τον προσεχή Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2003.

    [12] Σίδνεϋ: Διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης

    14/11/2002 10:52:00 πμ

    Εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, διαδήλωσαν το πρωί της Πέμπτης στο Σίδνεϊ, πριν την σημερινή έναρξη της Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), και κατά της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Στη σύνοδο μετέχουν 25 υπουργοί Εμπορίου από την ΕΕ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το εμπόριο Μπομπ Ζέλικ και ο γενικός διευθυντής του WTO, Σουπατσάι Πανιτσπακντί.

    [13] Σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου με πλοίο

    14/11/2002 10:25:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Το αμερικανικό υποβρύχιο ''USS Oklahoma'' συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο την Τετάρτη στη Μεσόγειο, κοντά στο Γιβραλτάρ, καθώς αναδυόταν στην επιφάνεια για να βγάλει το περισκόπιο του, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε. Το εμπορικό σκάφος δεν απάντησε στις κλήσεις που του απηύθυνε το υποβρύχιο, το οποίο υπέστη μικρές ζημιές. Το υποβρύχιο, που ανήκει στον 6ο Στόλο, με έδρα την Γκαέτα της Ιταλίας, αναζήτησε άλλα σκάφη που βρίσκονταν ενδεχομένως στην περιοχή και μπορεί να είχαν εμπλακεί στο ατύχημα, ενώ για την υπόθεση ξεκίνησε ήδη έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2001, το αμερικανικό υποβρύχιο ''USS Greenville'' συγκρούστηκε κατά την ανάδυση του με το γιαπωνέζικο αλιευτικό ''Εχίμε Μάρου'' το οποίο βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο εννέα άτομα.

    [14] Αυθεντικό το μήνυμα Λάντεν

    13/11/2002 5:58:00 μμ

    Εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο συγκλίνουν στην άποψη ότι το ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε χθες το βράδυ το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανήκει στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η κασέτα βρίσκεται ακόμα κάτω από το "μικροσκόπιο" αξιωματούχων των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ, σύμφωνα με εξειδικευμένους τεχνικούς, η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα είναι αυθεντική και αποκλείεται να την έχει μιμηθεί άλλος.

    Προκλητικός και πάλι ο Λάντεν

    Κατά το χθεσινό μήνυμα του, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα χαιρετίζει τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ την Υεμένη, αλλά και την κατάληψη του μοσχοβίτικου θεάτρου από Τσετσένους αντάρτες.

    Αμερικανοί, Βρετανοί αλλά και Ιάπωνες τεχνικοί, εκφράζουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι το μήνυμα Λάντεν είναι αυθεντικό. Παρόλα αυτά, ορισμένες διαφορές στη χροιά της φωνής, οι οποίες εντοπίζονται από τους αναλυτές, αποδίδονται στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

    « Χρησιμοποιεί μικρότερες φράσεις, ενώ προφέρει και κάποιες από αυτές πιο έντονα» δήλωσε, ερωτηθείς για το θέμα ο Τζορτζ Μάικλ, Αμερικανός αναλυτής εξειδικευμένος σε θέματα αναγνώρισης φωνών. Από την άλλη πλευρά, Ιάπωνας τεχνικός εκτιμά ότι η ηχογράφηση της συγκεκριμένης κασέτας πρέπει να έγινε σε δωμάτιο υψίστης ασφαλείας.

    [15] Προβλέψεις Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

    14/11/2002 2:33:00 πμ

    Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% για φέτος και 3,9% για το 2003 αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα την προσεχή διετία, προβλέπει για την Ελλάδα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής αναφορικά με τον ελληνικό ρυθμό ανάπτυξης είναι πιο αισιόδοξες από την πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και κάνει λόγο για άυξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Παράλληλα διαπιστώνονται και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας καθώς και το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ στην περίπτωση του ελλείμματος εκτιμά ότι θα παραμείνει στο 1,1% του ΑΕΠ, τουλάχιστον ως το 2004. Τέλος διαπιστώνεται βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων στον τομέα της απασχόλησης.

    Σε υψηλά επίπεδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει την προσεχή διετία και ο πληθωρισμός πάνω από το 3%.

    Σύμφωνα με παρατηρήσεις της Επιτροπής ο πληθωρισμός παρουσιάζει μεγάλη άνοδο για το 2002 εξαιτίας κάποιων συγκυριακών παραγόντων. Τέλος, το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει στο 9,9% το 2002, στο 9,4% το 2002 και στο 9,1% το 2004.

    [16] ''Αντίο Ευρώπη'' είπε ο Ολυμπιακός

    14/11/2002 2:05:00 πμ

    Με ισοπαλία 3-3 με τη Μακάμπι Χάιφα στη Ριζούπολη, αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Ολυμπιακός. Οι πρωταθλητές κατέλαβαν την 4η θέση στον 6ο ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Μακάμπι, ως τρίτη, θα αγωνιστεί στον Γ' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Αλεξανδρής (37'), Νινιάδης (49') και Αντζας (79'), ενώ για τους πρωταθλητές Ισραήλ σκόραραν οι Μπαντίρ (9'), Αγεγκμπένι (10') και Κάταν (41').

    Παραλίγο το θαύμα

    Μόλις ένα δεκάλεπτο έμειναν "ζωντανές" οι ελπίδες του Ολυμπιακού για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, που οδηγούσε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο 9΄ από ασίστ του Ρόσο ο Μπαντίρ έφυγε στην "πλάτη" της άμυνας των γηπεδούχων και πλάσαρε υποδειγματικά τον Ελευθερόπουλο, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό σε μία παρόμοια φάση, ο Αγεγκμπένι έγραψε το 0-2.

    Στα υπόλοιπα 80 λεπτά, ο Ολυμπιακός θα έπαιζε για το γόητρό του κι ένας παίκτης που έχει αποδείξει πολλάκις ότι ξέρει να μάχεται, ανέλαβε δράση.

    Ο Αλέξης Αλεξανδρής, αφού νικήθηκε από τον Αουάτ στο 23' και από το οριζόντιο δοκάρι (κεφαλιά) στο 25', πήρε την "εκδίκησή" του στο 37'.

    Από έξοχη ασίστ του Τζόρτζεβιτς πλάσαρε τον γκολκίπερ της Μακάμπι και μείωσε σε 2-1.

    Τέσσερα λεπτά αργότερα, πάλι σε φάση-καρμπόν, ο Κάταν ήταν ο τελικός παραλήπτης της πάσας του Πράλια και σαν σε προπόνηση διαμόρφωσε το 3-1.

    Στο 49' ο Ολυμπιακός μείωσε σε 3-2 μ' ένα έξοχο σουτ του Ανδρέα Νινιάδη, που στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου αντικατέστησε τον Ζέτερμπεργκ.

    Οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν να πιέζουν, όπως και στο πρώτο ημίχρονο, για να πάρουν τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας.

    Στο 70' ο Αουάτ απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του (κορυφαίου) Αλεξανδρή, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Γιαννακόπουλος αστόχησε από πολύ κοντά.

    Τελικά οι πρωταθλητές Ελλάδας τα κατάφεραν στο 79' όταν μετά από κόρνερ του Τζόρτζεβιτς ο Παρασκευάς Αντζας με εντυπωσιακό άλμα και κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 3-3.

    [17] Δρακόντεια μέτρα για ΠΑΟ-Φενέρμπαχτσέ

    14/11/2002 10:52:00 πμ

    Απαγορεύεται μέχρι το βράδυ η κυκλοφορία, γύρω από τα ξενοδοχεία Ledra Marriott και Metropolitan (πρώην Χανδρής), στα οποία μένουν τα μέλη της αποστολής της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φενερμπαχτσέ. Σε εφαρμογή πρόκειται να τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας.

    [18] Συνεχίζεται η ανέγερση του Μουσείο Ακρόπολης

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/11/2002 11:06:00 πμ

    Μέχρι και το τέλος του 2002 θα συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες ανέγερσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης στην περιοχή του Μακρυγιάννη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με ευθύνη της Πολιτείας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής, που είχαν καταθέσει σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων που έκαναν λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά στις αρχαιότητες, που έχουν αποκαλυφθεί, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση αποκάλυψης αρχαιοτήτων θα πάψουν οι οικοδομικές εργασίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 November 2002 - 9:56:03 UTC