Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δεδομένα στην υπόθεση της 17Ν
  • [02] Φωτιές ανάβουν οι δηλώσεις Χριστόδουλου
  • [03] Τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια
  • [04] Επερώτηση ΝΔ στη Βουλή για αγροτικά ζητήματα
  • [05] Στους δρόμους οι εργάτες λατομείων Κ. Μακεδονίας
  • [06] Αρχίζει η νέα τουριστική καμπάνια της χώρας μας
  • [07] Ικανοποίηση για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση
  • [08] Εκλογές τέλος! Τώρα η αποτίμηση. . .
  • [09] Κρίσιμες οι ώρες για τους ομήρους
  • [10] Σημαντικές διαπραγματεύσεις
  • [11] Ατυπη Σύνοδος Κορυφής στο Βέλγιο
  • [12] Αυστραλία: Σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο
  • [13] Θερίζει το AIDS στην Ουγκάντα
  • [14] Ο Πρόντι για ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ
  • [15] Υπό έλεγχο φωτιά σε βρετανική φυλακή
  • [16] Διαβουλεύσεις για το νέο προϋπολογισμό
  • [17] ''Αύξηση'' στους επαγγελματίες οπλίτες
  • [18] Τσοχατζόπουλος: σε διαρκή παρακολούθηση τιμών
  • [19] Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η τουριστική κίνηση
  • [20] Αιώνας Πικάσο
  • [21] Αναδρομική έκθεση Σαλβαδόρ Νταλί
  • [22] Χαρακτικά του Ντε Γκόγια στον Πειραιά
  • [23] Χειρουργικές επεμβάσεις για προβλήματα οστεοπόρωσης
  • [24] Τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας-χωρών ΝΑ Ευρώπης
  • [25] Νέο ρεκόρ από τη Βασίλισσα των Σκορπιών
  • [26] Ραντεβού στα τυφλά με έναν κακοποιό

    [01] Νέα δεδομένα στην υπόθεση της 17Ν

    24/10/2002 6:47:00 μμ

    Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη, ενώ ο ογκώδης φάκελος διευρύνεται με νέες συμπληρωματικές διώξεις. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, απολογείται απόψε στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ενώ νέες κατηγορίες πρόκειται να απαγγελθούν εναντίον των Παύλου Σερίφη και Χριστόδουλου Ξηρού. Μία μέρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Γιάννη Σερίφη, παραιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τζωρτζάτου και του Γεωργιάδη, διαφωνώντας με την τακτική των πελατών τους.

    Την Κυριακή αναμένεται να απολογηθεί ο Γιάννης Σερίφης, μετά τη χθεσινή ποινική δίωξη που άσκησε εις βάρος του ο εφέτης ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

    Η ποινική δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε μετά τις απολογίες του Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού, αλλά και του Παύλου Σερίφη που είχε καταθέσει πως ο Γιάννης Σερίφης συμμετείχε στον ιδρυτικό πυρήνα της 17Ν και ότι έλαβε μέρος στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, την εκτέλεση του Ρίτσαρντ Γουέλς.

    [02] Φωτιές ανάβουν οι δηλώσεις Χριστόδουλου

    24/10/2002 6:31:00 μμ

    Νέες αντιδράσεις προκαλεί η επιβεβαίωση των όσων είπε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, περί καλών χριστιανών για τους ψηφοφόρους του Γιώργου Καρατζαφέρη, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του ραδιοφώνου της εκκλησίας αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των νομαρχιακών εκλογών. Η αρχιεπισκοπή έκανε λόγο για μικροπολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου. Την δυσφορία τους δεν έκρυψαν όμως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ηχητικό απόσπασμα που παρουσίασε σήμερα ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός γίνεται σαφές ότι κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην επιλογή Τζανετάκου και ανάλυσε τον χαρακτήρα της ψήφου υπέρ του Γιώργου Καρατζαφέρη, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του δεν είναι ακροδεξιοί αλλά καλοί χριστιανοί που απλώς διαμαρτύρονται.

    Σε ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής αναφέρεται ότι ο αρχιεπίσκοπος θα εξακολουθήσει να αδιαφορεί για τα μικροπολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια όσων πολύ θα ήθελαν να απαξιώσουν την εκκλησία στη συνείδηση του λαού και να αφαιρέσουν την πίστη από το γονιδίωμα των Ελλήνων.

    Ουδέν σχόλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι απόψεις του κ. Χριστόδουλου είναι πολύ κοντά στις απόψεις του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Απαράδεκτη παρέμβαση, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ενώ η Εκκλησία υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει και κοιτάει μπροστά.

    Αφού δεν μπορούν στη Ρηγίλλης να δανειστούν μυαλό από τον Χριστόδουλο, ας δανειστούν από τον Μητσοτάκη, σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [03] Τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια

    24/10/2002 2:23:00 μμ

    Τουρκικές ακταιωροί προσέγγισαν τις βραχονησίδες των Ιμιων στις 17 και στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Εσπρέσο". Το υπ. Εθνικής Αμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουν λόγο για ήσσονος σημασίας περιστατικό ενώ δηλώνουν ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν στο Αιγαίο και αντιμετωπίζονται από περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα οποία αστυνομεύουν την περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου του υπ. Εξωτερικών Παναγιώτη Μπεγλίτη για το ζήτημα του τουρκικού πλοιαρίου στα Ίμια "πρόκειται για συνήθη έλεγχο μιας τουρκικής ακταιωρού, δεν υπάρχει κανένα θέμα και ούτε καταγράφονται ύποπτες κινήσεις που να μας ανησυχούν".

    Επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας λέγοντας ότι ''όντως εντοπίστηκε φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής που πλησίασε στα Ιμια, στις 18 του μήνα". Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την απομάκρυνσή του η οποία και έγινε χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Τέτοιου είδους επεισόδια συμβαίνουν κατά καιρούς, είπε ο κ. Πρωτόπαπας που ερωτηθείς αν έχει ματαιωθεί η ελληνοκυπριακή άσκηση ''Νικηφόρος-Τοξότης'' απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι οριστικό προς ανακοίνωση.

    [04] Επερώτηση ΝΔ στη Βουλή για αγροτικά ζητήματα

    24/10/2002 12:53:00 μμ

    Με αιχμή τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, επιστρέφει μετά τις δημοτικές εκλογές στο κοινοβουλευτικό της έργο η Ν.Δ, με επερώτηση στη Βουλή. Η Ν.Δ διαπιστώνει "έλλειψη προγράμματος, ανεπάρκεια και αδιαφορία, που οδηγεί τη γεωργία μας σε πρωτόγνωρη κρίση". Στην επερώτηση της η Αξιωματική Αντιπολίτευση παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι οι αγροτικές αποζημιώσεις είναι ανεπαρκείς την ώρα που μειώνονται σημαντικά οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

    ''Εχουν χαθεί σημαντικές μάχες''

    Επίσης, στην επερώτηση που κατατέθηκε σήμερα, υπογεγραμμένη από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή, διαπιστώνεται ακόμα ότι:

    έχουν χαθεί σημαντικές μάχες κατά τη συζήτηση κρίσιμων αγροτικών θεμάτων στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., υπάρχει συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος συνεπεία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης των τιμών παραγωγού, οι κρατικές υπηρεσίες στήριξης των αγροτών "στην κυριολεξία έχουν διαλυθεί", παρατηρείται "πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων της Ε.Ε.", καθυστερούν μέχρι ακινησίας τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα δεν εφαρμόζονται στην πράξη, ενώ διευρύνεται ανησυχητικά και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων.

    Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για ''αποτυχία'' εξυγίανσης ΑΤΕ

    Επίσης, στην επερώτηση ελέγχεται η κυβέρνηση για την "πλήρη αποτυχία" του προγράμματος εξυγίανσης της ΑΤΕ, η μη εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και ο ανεπαρκής έλεγχος της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

    "Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι να εγκαταλείπεται και να ερημώνει η ύπαιθρος, αφού το αγροτικό επάγγελμα δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους νέους και η αγροτική δραστηριότητα απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Ενδεικτική της κατάστασης αυτής, είναι η παρατηρούμενη μείωση του οικονομικά ενεργού αγροτικού πληθυσμού περίπου κατά 40.000 ετησίως, αφού σε κάθε τρεις αγρότες που εγκαταλείπουν τον αγροτικό τομέα, αντιστοιχεί μόνον ένας αντικαταστάτης", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επερώτηση της ΝΔ.

    [05] Στους δρόμους οι εργάτες λατομείων Κ. Μακεδονίας

    24/10/2002 2:11:00 μμ

    Για δύο ώρες παρέμεινε και σήμερα κλειστός ο δρόμος Ασβεστοχωρίου-Χορτιάτη, στο ύψος του δημαρχείου. Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, επικράτησε ένταση όταν οι εργάτες στα λατομεία δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους μετά την προφορική δέσμευση του διευθυντή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για επίλυση του προβλήματος. Οι εργάτες αποφάσισαν τελικά να περιμένουν μέχρι την Τρίτη για να δουν τι θα κάνουν.

    [06] Αρχίζει η νέα τουριστική καμπάνια της χώρας μας

    24/10/2002 1:12:00 μμ

    Την στρατηγική της τουριστικής δράσης της χώρας καθόρισε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αμέσως μετά την σύσκεψη ο υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων αρχίζει η τουριστική καμπάνια της χώρας μας σε Ευρώπη και Αμερική. Για το σκοπό αυτό θα δαπανηθούν 13,5 δισ/ρια δραχμές. Κατατίθεται στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο που θα στηρίζει την ιδιωτική τουριστική ιδιοκατοίκηση Ιδρύεται η εταιρεία μάρκετινγκ του ΕΟΤ με συμμετοχή ιδιωτών Χίλιες τριακόσιες τουριστικές επιχειρήσεις από τις 15 Νοεμβρίου θα εισπράξουν 250εκατ/ρια ευρώ για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών τους. Το ποσό αυτό είναι το 40% του συνόλου που προβλέπει το γ' κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Τέλος ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι στο α' εξάμηνο του νέου έτους που η χώρα μας θα έχει 5την προεδρεία της ευρωπαϊκής κοινότητας θα προταθούν νέες μορφές τουρισμού και θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί μία ενιαία τουριστική στρατηγική στα ευρωπαϊκά κράτη.

    [07] Ικανοποίηση για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση

    24/10/2002 12:14:00 μμ

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τον τρόπο που λειτούργησε η ελληνική ακτοπλοΐα στη διάρκεια του καλοκαιριού εξέφρασε ο υπ. Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης κάνοντας σήμερα τον απολογισμό της θερινής περιόδου. Οπως είπε ο υπουργός καλύφθηκαν οι ανάγκες του συνόλου των νησιών και εξυπηρετήθηκε η ζήτηση εισιτηρίων ακόμα και σε περιόδους αιχμής. Παράλληλα παρουσιάστηκαν ελάχιστα τεχνικά προβλήματα στα πλοία και εκτελέστηκαν όλα ανεξαιρέτως τα δρομολόγια που είχαν προγραμματιστεί.

    [08] Εκλογές τέλος! Τώρα η αποτίμηση. . .

    24/10/2002 2:18:00 μμ

    Την έναρξη διαλόγου για το νέο κώδικα αυτοδιοίκησης, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου, προανήγγειλε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης, ωστόσο, έκανε και μια σύντομη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ενώ έκανε άνοιγμα συνεργασίας προς την Αριστερά, επικαλούμενος τα αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα των εκλογών που προέκυψαν από συγκλίσεις σε τοπικό επίπεδο με άλλές προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως το Συνασπισμό. "Υπάρχει ένας ανοικτός δρόμος για πραγματικές συγκλίσεις που ελπίζω αυτή τη φορά να μην τον κλείσουμε ξανά" είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Μεγάλες αλλαγές φέρνει ο νέος εκλογικός κώδικας

    Ο υπουργός Εσωτερικών, επίσης, προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές σε δήμους, νομαρχίες και στις μητροπολιτικές περιοχές, ο διάλογος για τις οποίες αρχίζει στις 11 Νοεμβρίου, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή την περίοδο του Πάσχα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε τέλος γνωστό, ότι το υπουργείο κινεί τις διαδικασίες για την ψήφο των ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας τους από τις επόμενες εθνικές εκλογές καθώς και την δημιουργία του εθνικού δημοτολογίου που θα επιτρέψει στους πολίτες να συναλλάσσονται με το κράτος μόνο με την αστυνομική ταυτότητα.

    Πολιτικές αντιπαραθέσεις για το ''μήνυμα''

    Στο μεταξύ, νέος κύκλος αντιπαράθεσης άνοιξε μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ, με αφορμή το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά μίλησε για προσωπικές στρατηγικές που επηρέασαν αυτό το αποτέλεσμα. Τόνισε ότι υπήρξαν διαφορές ανάμεσα σε περιοχές της χώρας. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δυναμική και μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ ηττήθηκε ως προς τις επιλογές και την τακτική της.

    Δεξίωση προς τιμή των νεοεκλεγέντων δημάρχων που εξελέγησαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής. Παρόντες ήταν ο Τζανής Τζαννετάκης, ως επικεφαλής της επιτροπής εκλογικού αγώνα και ο συντονιστής δημόσιας διοίκησης Βύρων Πολύδωρας. Ο κ. Καραμανλής χαιρέτησε όλους του νέους δημάρχους των πρωτευουσών των νομών και του λεκανοπεδίου Αττικής και τους συνεχάρη προσωπικά για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε καλή δουλειά.

    Χθες, ο κ. Καραμανλής κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ σε παρατεταμένη εκλογική ετοιμότητα. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στην επικοινωνιακή τακτική και στην επιλογή Τζαννετάκου.

    ''Για τον κ. Καραμανλή η μακρά προεκλογική περίοδος άρχισε την επομένη των εκλογών", απάντησε σήμερα ο κ. Πρωτόπαπας στον κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα Καρατζαφέρη.

    "Ο κ. Καραμανλής δεν μιλά καθόλου για την ακροδεξιά, όρο που μπορεί να μην αποδέχεται υπάρχει όμως μια σκληρή λαϊκίστικη δεξιά εντός και εκτός της ΝΔ που χρειάζεται αντιμετώπιση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ, "ότι θέλει να την κρύψει κάτω από το χαλί".

    Ο κ. Πρωτόπαπας εκτίμησε επίσης ότι το άνοιγμα της ΝΔ στο μεσαίο χώρο ναυάγησε, καθώς οι κεντρώοι είχαν άλλη γνώμη από αυτή του κόμματός του για την υποψηφιότητα Τζαννετάκου, και ψήφισαν διαφορετικά.

    [09] Κρίσιμες οι ώρες για τους ομήρους

    24/10/2002 7:10:00 μμ

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μόσχα, καθώς συνεχίζεται η ομηρία περίπου 700 ατόμων σε θέατρο της ρωσικής πόλης από Τσετσένους αυτονομιστές που ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην χώρα τους. Στην αντίθετη περίπτωση οι αυτονομιστές απειλούν να ανατινάξουν το θέατρο. Νωρίτερα σύγχυση προκάλεσε, η μεταφορά του πτώματος μίας γυναίκας, που τελικά αποδείχθηκε, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), πυροβολήθηκε χθες την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από το κτίριο.

    Σκληρή η στάση των αυτονομιστών

    Στη σύγχυση, συνέβαλαν και τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων που είχαν μεταδώσει ότι ο θάνατος της γυναίκας είχε προέλθει από εκτέλεση μέσα στο πλαίσιο της σκληρής στάσης των αυτονομιστών, γεγονός που διέψευσε ένας από τους Τσετσένους με δηλώσεις του ραδιοσταθμό ''Ηχώ της Μόσχας".

    Ο αντάρτης, ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Χασμαμάτ, πρόσθεσε ότι οι Τσετσένοι θα μπορούσαν να αφήσουν ελεύθερους 50 ομήρους, αν ο φιλορώσος κυβερνήτης της Τσετσενίας Αχμαντ Καντίροφ ''είχε το θάρρος να μπει μέσα στην αίθουσα'' όπου κρατούνται οι όμηροι.

    Η Τσετσενία είναι ''όμηρος της Ρωσίας εδώ και τρία χρόνια'' που διαρκεί η ρωσική επιχείρηση, πρόσθεσε ο Χασμαμάτ. ''Ζητούμε την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την έναρξη διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων'' από την Τσετσενία, κατέληξε, κρίνοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον αυτονομιστή πρόεδρο Ασλάν Μασχάντοφ, τη νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίζει η Μόσχα μετά την έναρξη της στρατιωτικής της επέμβασης στην Τσετσενία την 1η Οκτωβρίου του 1999.

    Λίγο νωρίτερα το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία εμφανίζονται οι Τσετσένοι αντάρτες να δηλώνουν έτοιμοι να πεθάνουν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και να πάρουν μαζί τους τις ζωές των ''απίστων'', που κρατούν εγκλωβισμένους σε θέατρο της Μόσχας.

    Το Αλ Τζαζίρα δεν διευκρινίζει πότε και πώς ήρθε στα χέρια του η βιντεοταινία.

    Σύνδεση των Τσετσένων αυτονομιστών με το δίκτυο τρομοκρατών της Αλ Κάιντα'', έκανε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Λιούμποφ Σλίσκα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βουκουρέστι. Τα γεγονότα αυτή τη στιγμή στη Ρωσία ''συνδέονται με τις τρομοκρατικές πράξεις που συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο'', τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν δυναμικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

    Aπελευθέρωση των ομήρων με ασφάλεια ζητά ο Πούτιν

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η σύλληψη των ομήρων στο θέατρο της Μόσχας σχεδιάσθηκε στο εξωτερικό υπό την ηγεσία ''των ίδιων εγκληματιών'' που δρουν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία.

    ''Η πρώτη πληροφορία που προερχόταν από εκπροσώπους των τρομοκρατών που έχει συλλάβει τους ομήρους στη Μόσχα ήλθε από το εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η τρομοκρατική ενέργεια σχεδιάσθηκε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τους ίδιους εγκληματίες που τρομοκρατούσαν για πολλά χρόνια την Τσετσενία και οι οποίοι ζητούν τώρα τον τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών'', είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας απευθυνόμενος σε υπουργούς του τομέα ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στους υπουργούς ότι η κύρια αποστολή των δυνάμεων ασφαλείας είναι η απελευθέρωση των ομήρων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να του εκφράσει την υποστήριξή του στην κρίση με τους ομήρους.

    Τρείς αμερικανοί υπήκοοι και ένα άτομο που έχει κάρτα μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ είναι ανάμεσα στους ομήρους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Αλεξάντερ Βέρσμποου.

    Tο FBI συνεργάζεται με τις Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες (FSB) για να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα των ομήρων, πρόσθεσε ο διπλωμάτης στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σερ Τζορτζ Ρόμπερτσον, απηύθυνε έκκληση για άμεση απελευθέρωση των περίπου 700 ομήρων, υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και καθένα από τα μέλη του είναι σθεναρά αποφασισμένα ''να παταχθεί η τρομοκρατία'' διεθνώς.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σε ανακοίνωσή του έντονα τη δράση των ''τρομοκρατών'' που κρατούν εκατοντάδες ομήρους σε θέατρο της Μόσχας. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Βάλτερ Σβίμερ τονίζει ότι ''η βία ενάντια των πολιτών είναι απολύτως απαράδεκτη και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Οι όμηροι θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς χρονοτριβή''.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ''παρακολουθεί με ανησυχία τα τραγικά γεγονότα στη Μόσχα'' κι ελπίζει πως ''οι ρωσικές αρχές θα βρουν γρήγορα μία λύση'' για τους ομήρους.

    Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, είχε εκφράσει κι εκείνος ''τη μεγαλύτερη συμπάθειά του για την τύχη των ομήρων''. Ερωτηθείς για μία πιθανή κοινή πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ και Ρωσίας, εξαιτίας της παρουσίας υπηκόων χωρών μελών της ΕΕ στις τάξεις των ομήρων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Τζόναθαν Φολ απάντησε πως δεν βλέπει ''προς το παρόν να υπάρξει ενδεχόμενο να εξετασθεί μία κοινή δράση''.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα για ''γρήγορη απελευθέρωση των ομήρων, χωρίς να απειληθεί η ζωή τους'' και πρόσθεσε πως η ΕΕ ''υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός''.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ ευχήθηκε σήμερα να επιλυθεί γρήγορα η κρίση με τους ομήρους που κρατούν Τσετσένοι στη Μόσχα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο Πούτιν αυτές τις δύσκολες ώρες.

    Τέλος τα μέτρα ασφάλειας ενισχύθηκαν σημαντικά από σήμερα κατά μήκος όλων των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας αναφέρθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, όπου διευκρινίστηκε ότι το μέτρο αποσκοπεί στην απρόσκοπτη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών σε όλη την Πολωνία.

    [10] Σημαντικές διαπραγματεύσεις

    24/10/2002 5:50:00 μμ

    Συνάντηση των διαπραγματευτών Ισραήλ και Παλαιστίνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ για την άρση των ισραηλινών κυρώσεων και την αποχώρηση του στρατού. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ μετά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ουίλιαμ Μπερνς και τόνισε ότι οι συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την άρση των κυρώσεων που επέβαλε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό πληθυσμό και το ενδεχόμενο αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Τόνισε τέλος ότι θα συζητηθεί και η ''άνευ όρων'' μεταφορά των χρημάτων που οφείλει το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή και τα έχει παγώσει. Εν τω μεταξύ την αποχώρηση από τον Αραβικό Σύνδεσμο ανακοίνωσε σήμερα η Λιβύη επειδή ο οργανισμός απέτυχε στην επίλυση του παλαιστινιακού.

    [11] Ατυπη Σύνοδος Κορυφής στο Βέλγιο

    24/10/2002 2:32:00 μμ

    Με θέμα τις δημοσιονομικές πτυχές της διεύρυνσης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στις 20.45 το βράδυ. Προηγουμένως οι αρχηγοί κρατών-μελών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Ζισκάρ Ζεστέν, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα, με τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία. Επίσης, θα ασχοληθούν και με το θέμα ''Κορέα''.

    Οι αποφάσεις στις 12-13 Δεκεμβρίου

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες αφορούν στις 10 υποψήφιες χώρες, θα ολοκληρωθούν στις 12-13 Δεκεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Επειδή η Δανική προεδρία έχει ''προτείνει'' να συζητηθεί το θέμα των δημοσιονομικών πτυχών της διεύρυνσης, η Ελλάδα θα υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι συζητήσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) να πραγματοποιηθούν επί ελληνικής προεδρίας (α' εξάμηνο 2003) και έτσι στο παρόν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης και να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις.

    [12] Αυστραλία: Σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο

    24/10/2002 12:06:00 μμ

    Τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν, σε σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο στην Αδελαΐδα, πόλη της νότιας Αυστραλίας. Το ατύχημα συνέβη σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης, όταν το διερχόμενο τρένο χτύπησε δύο αμάξια και στη συνέχεια χτυπήθηκε από το λεωφορείο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό Nine Network, οι νεκροί πιθανόν επέβαιναν στο σχολικό λεωφορείο, ενώ κανένας επιβάτης του τρένου δεν τραυματίστηκε.

    [13] Θερίζει το AIDS στην Ουγκάντα

    24/10/2002 5:17:00 μμ

    Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι νεκροί από AIDS στην Ουγκάντα Περί αφότου διαγνώστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια πριν από 19 χρόνια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας. Ο απολογισμός των θυμάτων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο για τη περίοδο από το 1983, κάνει λόγο για 427.153 γυναίκες, 425.644 άνδρες και 94.755 παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι 1.050.555 άτομα είναι φορείς το ιού HIV. Να σημειωθεί ότι η Ουγκάντα είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα από το AIDS στο κόσμο.

    [14] Ο Πρόντι για ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

    24/10/2002 2:05:00 μμ

    Ρομάνο Πρόντι

    Το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο δεν πρόκειται να προτείνει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως επιδιώκει η Αγκυρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης κορυφής των Βρυξελλών. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η Τουρκία, η μοναδική μουσουλμανική χώρα υποψήφια για ένταξη, πρέπει πρώτα να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έπειτα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αγκυρα δεν πληροί ακόμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Στη σημερινή συνέντευξή του, ο Πρόντι τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη με τη νομοθεσία που θεσπίστηκε στην Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε όμως ότι τώρα όλα αυτά πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. ''Γενικώς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι σε νομοθετικό επίπεδο έχει επιτελεσθεί πολύ μεγάλη πρόοδος'', είπε.

    ''Στην έκθεσή μας είχαμε πει ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης απαιτούν επίσης πρακτική εφαρμογή των κανόνων αυτών σε διοικητικό επίπεδο και ότι αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε δει, για τον λόγο αυτό στην Κοπεγχάγη δεν αναμένεται να προταθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία'', κατέληξε.

    [15] Υπό έλεγχο φωτιά σε βρετανική φυλακή

    24/10/2002 11:51:00 πμ

    Η βρετανική αστυνομία έθεσε υπό την έλεγχό της το πρωί τη φυλακή της πόλης Λίνκολν, όπου οι κρατούμενοι εξεγέρθησαν τη νύχτα βάζοντας φωτιά, και καταλαμβάνοντας για οχτώ ώρες ορισμένες από τις πτέρυγες. Δεκαεπτά άτομα μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο, ενώ το κτίριο της φυλακής έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    [16] Διαβουλεύσεις για το νέο προϋπολογισμό

    24/10/2002 1:24:00 μμ

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται το θέμα της κατάρτισης του κειμένου του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, είχε από το πρωί διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα αυτό, με τους υπουργούς Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και Γεωργίας Γιώργο Δρυ. Συζήτησε το θέμα των δαπανών από το νέο προϋπολογισμό στους τομείς ευθύνης τους. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

    [17] ''Αύξηση'' στους επαγγελματίες οπλίτες

    24/10/2002 7:13:00 μμ

    Πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για τους επαγγελματίες οπλίτες προβλέπει απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της μισθολογικής τους εξομοίωσης με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόφαση προβλέπει ότι οι επαγγελματίες οπλίτες θα λαμβάνουν στο εξής την αποζημίωση των 4 ημερών ανά μήνα καθώς και το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η ενίσχυση αυτή, η οποία μεταφράζεται μέχρι και 325 ευρώ μηνιαίως (80.000 δρχ.), θα χορηγείται ανάλογα με την περιοχή που υπηρετούν οι επαγγελματίες οπλίτες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά αυτά αναδρομικά από τη μέρα που πήγαν στις μονάδες που υπηρετούν.

    Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός του σχετικού βελτιωμένου θεσμού, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη 2.849 επαγγελματιών στον Στρατό Ξηράς και 187 στο Πολεμικό Ναυτικό.

    Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη έχει ήδη ξεκινήσει και το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές της Στρατολογίας, είναι ιδιαίτερο μεγάλο.

    [18] Τσοχατζόπουλος: σε διαρκή παρακολούθηση τιμών

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/10/2002 4:19:00 μμ

    Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα της δήθεν ακρίβειας στην αγορά, δήλωσε ο υπ. Αναπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών, στο πλαίσιο της επιτροπής που επανεξετάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσιάζει σταθερή πτωτική πορεία κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο και αυτό θα φανεί στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου. Ο υπουργός κάλεσε το καταναλωτικό κίνημα σε διαρκή παρακολούθηση της αγοράς και παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ανόδου των τιμών που παρατηρείται σε ορισμένα μόνο προϊόντα. Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι ταμειακές μηχανές θα επιβληθούν μόνο στα βιομηχανικά προϊόντα. Τέλος, προέβλεψε ότι και η πορεία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πτωτική.

    [19] Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η τουριστική κίνηση

    24/10/2002 3:52:00 μμ

    Τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας το 2002, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η τουριστική αγορά το 2002, θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, ενώ όπως τόνισε ο κ .Τσοχατζόπουλος προχωράει η επεξεργασία διαμόρφωσης δορυφορικού λογαριασμού τουριστικής οικονομίας, ο οποίος πάντως δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από τα μέσα του 2003.

    Αναφερόμενος στη σημασία που δίνει η πολιτεία για την εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του Γ΄ΚΠΣ, με την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 250 εκατ. ευρώ για 1.300 περίπου τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας, εκπονεί νέα προγράμματα επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, έχοντας εκταμιεύσει 70 εκατ. Ευρώ για τις ανάγκες του.

    Ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ αναμένεται και σειρά πρωτοβουλιών, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, για την αξιοποίηση των σχέσεων της χώρας μας με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου η αγορά τουρισμού να στηριχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν του εθνικού.

    Οπως τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος, η Ελλάδα έχει προετοιμάσει ήδη τις προτάσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί σε πρωτοβουλίες που συνδέονται με την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού (ενναλλακτικός κ.α.), όπως επίσης και με την ανάδειξη των μεταφορών σε σημαντικό παράγοντα με στόχο την φθηνότερη αεροπορική μετακίνηση για τον τουρισμό.

    Η προώθηση στην Ελλάδα τουριστικών υποδομών ιδιοκατοίκησης για τον Ευρωπαίο πολίτη, με ευνοϊκά χρηματοδοτικά πρόγραμματα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό άξονα της πολιτικής της χώρας μας, που θα δώσει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον υπουργό, η τουριστική σχέση των Ευρωπαίων με τη χώρα μας να αποκτήσει πιο μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.

    Η νέα αυτή πρωτοβουλία αφορά τη διαμόρφωση ιδιωτικού τουριστικών συγκροτημάτων μόνιμης κατοικίας, , έτσι ώστε ο Ευρωπαίος πολίτης να έχει τη μόνιμη εστία του παραθερισμού στην Ελλάδα.

    [20] Αιώνας Πικάσο

    24/10/2002 12:20:00 μμ

    Μεγάλες μορφές των Ισπανών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα που διαδραμάτισαν ή εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή της τέχνης συναντούμε στην έκθεση "Ο Αιώνας του Πικάσο. Η γνωστή και αθέατη πλευρά της ισπανικής τέχνης του 20ού αιώνα" που διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη. Εργα των Πικάσο, Χουάν Γκρις, Χουάν Γκονθάλεθ, Χοάν Μιρό, Σαλβαδόρ Νταλί, Αντόνι Ταπιές, Εδουάρδο Τσιγίντα (που πέθανε πρόσφατα), Αντόνιο Λόπεθ Γκαρθία, του πρόωρα χαμένου Χουάν Μουνιόθ, του Χοσέ Μαρία Σιθίλια, της Κριστίνα Ιγλέσιας, του Μιγκέλ Μπαρθελό και άλλων εκπροσώπων της νέας γενιάς παρουσιάζονται σε μια μοναδική έκθεση μέσα από την οποία ο θεατής ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές της πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ιστορίας της Ισπανίας.

    Η άγνωστη πλευρά της ισπανικής τέχνης του 20ού αιώνα

    Οι καλλιτέχνες αυτοί με προεξέχοντα τον τρομερό Πικάσο, όχι μόνο κατάφεραν να κατακτήσουν ηγετικούς ρόλους στην ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν στο έργο τους ένα γενετικό χαρακτήρα καταγωγής που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ισπανικότητα.

    Ο χαρακτήρας αυτός, που επαληθεύεται στα θέματα στη διάθεση και στο ύφος των έργων, εξάπτει την περιέργειά μας να μάθουμε περισσότερα για την αθέατη και άγνωστη πλευρά της ισπανικής τέχνης του 20ού αιώνα.

    Η έκθεση αυτή, μαζί με την έκθεση με έργα του Σαλβαδόρ Νταλί στο Κυκλαδικό Μουσείο, και την έκθεση χαρακτικών έργων του Φρανθίσκο ντε Γκόγια στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, συμπληρώνει το μεγάλο αφιέρωμα για την ισπανική τέχνη που παρουσιάζεται εφέτος στη Αθήνα.

    Πάμπλο Πικάσο (1881-1973)

    Ο ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Πικάσο φιλοτέχνησε τα σπουδαιότερα έργα του στο Παρίσι, όπου μετά από μια πρώτη φάση δημιουργίας (1902-1906) πλούσια σε έντονο λυρισμό και δεμένη ακόμα με την παράδοση ("γαλάζια" περίοδος, περίοδος των αρλεκίνων, "ροζ" περίοδος), την επαφή του με την αφρικανική γλυπτική και τη μελέτη των έργων του Σεζάν, οδηγήθηκε στον κυβισμό ("Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν", 1907).

    Στη συνέχεια προσέγγισε τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα, αλλά η κυβιστική σύνθεση έμεινε για πάντα στο κέντρο της ζωγραφικής του, όπως επίσης και στο έργο του ως γλύπτη και κεραμίστα.

    Στο πολύμορφο έργο του, οι ποικίλες αναζητήσεις δεν υπήρξαν αυτοσκοπός, αλλά ο καλλιτέχνης επεδίωκε να παρουσιάσει με βαθιά ειλικρίνεια τα συναισθήματα και τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Διάσημη η μεγάλη σύνθεσή του "Γκουέρνικα", ζωγραφισμένη το 1937 και εμπνευσμένη από το βομβαρδισμό του ομώνυμου χωριού της Ισπανίας από τους Γερμανούς.

    [21] Αναδρομική έκθεση Σαλβαδόρ Νταλί

    24/10/2002 12:43:00 μμ

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση με έργα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί. Στην έκθεση, που τιτλοφορείται "Μύθος και Ιδιομορφία", παρουσιάζεται μία γενική αναδρομή στο έργο του μεγάλου ζωγράφου, καλύπτοντας όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τη δεκαετία του 1980. Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Gala -Salvador Dali της Φιγκέρες (γεννέτειρα του Νταλί) και το Εθνικό Μουσείο Κέντρο Τέχνης Reina Sofia της Μαδρίτης, περιλαμβάνει 30 πίνακες και ένα γλυπτό του Νταλί, έργα τα οποία παραχωρούνται από τα δύο συνεργαζόμενα ιδρύματα.

    Ζωγραφιές με το χέρι φωτογραφίες των ονείρων

    Το κέντρο βάρους της έκθεσης εστιάζεται στην ιδιόμορφη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Σαλβαδόρ Νταλί, που άφησε έντονο το σημάδι του στην πολιτισμική ιστορία του 20ου αιώνα, και στην πρωτοπόρο τέχνη του, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε πλέον τον κόσμο. Ο τίτλος της έκθεσης βασίζεται στο έργο του Singularidades (Ιδιομορφίες-1935), με το οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει σκωπτικά την εκκεντρική προσωπικότητά του και τον μύθο που την περιβάλλει-αλλά και τους μύθους της ανθρωπότητας, από τους οποίους συχνά και ο ίδιος άντλησε την έμπνευσή του.

    Επηρεασμένη από τη σουρεαλιστική τέχνη, η τεχνική του Νταλί αποκρυσταλλώθηκε σε ένα μίγμα σχολαστικού ρεαλισμού και δημιουργικής φαντασίας, σήμα κατατεθέν του. Οι πίνακές του συνδυάζουν την προσεγμένη λεπτομέρεια με τη μοναδική και ζωηρή φαντασία του. Ο ίδιος ο Νταλί συχνά περιέγραφε τους πίνακές του ως "ζωγραφισμένες με το χέρι φωτογραφίες των ονείρων".

    Η έκθεση αυτή, μαζί με την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη με τίτλο "Ο αιώνας του Πικάσο" και την έκθεση χαρακτικών έργων του Φρανθίσκο ντε Γκόγια στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, συμπληρώνει το μεγάλο αφιέρωμα για την ισπανική τέχνη που παρουσιάζεται εφέτος στη Αθήνα.

    O Νταλί και το Σουρεαλιστικό Κίνημα

    Tο Σουρεαλιστικό Κίνημα στη λογοτεχνία και στις εικαστικές τέχνες ιδρύθηκε από το γάλλο ποιητή και κριτικό Αντρέ Μπρετόν. Ο Μπρετόν συνέταξε και εξέδωσε το Σουρεαλιστικό Μανιφέστο στο Παρίσι το 1924 και έκτοτε κυριαρχούσε στο κίνημα.

    Ο Σουρεαλισμός γεννήθηκε σε συνέχεια του Νταντά, ένα λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα που αντιμετώπιζε μηδενιστικά όλες τις μορφές της δυτικής κουλτούρας. Οπως το Νταντά, έτσι και ο Σουρεαλισμός προωθούσε τις θέσεις του εμφαίνοντας στο ρόλο που κρατούσε το υποσυνείδητο στην καλλιτεχνική δημιουργία και κάνοντας χρήση του ψυχικού ασυνειδήτου. Ο Νταλί έγινε δεκτός στις τάξεις των Σουρεαλιστών, παρά τις αντιρρήσεις του Μπρετόν, το 1929, μετά από εισήγηση του Χοάν Μιρό.

    Πολύ γρήγορα ωστόσο, εξέφρασε τη διαφορά του προάγοντας ένα προσωπικό ύφος στο οποίο συναντούμε μόνο κάποιες από τις Σουρεαλιστικές θέσεις.

    Τόσο η εκκεντρικότητα του, όσο και η τεράστια εμπορική επιτυχία του στην Αμερική, στο τέλος της δεκαετίας του 30, οδήγησαν τη σχέση του με το Μπρετόν και το Κίνημα σε οριστική ρήξη το 1941. Εκτοτε, ο Νταλί μονοπωλούσε προκλητικά τον τίτλο του μόνου γνήσιου Σουρεαλιστή καλλιτέχνη. Στην ερώτηση "τι είναι Σουρεαλισμός;", απαντούσε: " ο Σουρεαλισμός είμαι Εγώ!".

    [22] Χαρακτικά του Ντε Γκόγια στον Πειραιά

    24/10/2002 12:31:00 μμ

    Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παρουσιάζει την έκθεση με χαρακτικά του Φρανθίσκο ντε Γκόγια, με τίτλο "Ταυρομαχία", στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά από 23 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 χαρακτικά που ο Γκόγια φιλοτέχνησε στο διάστημα 1814-1816, εποχή όπου είχε ανανεωθεί το ενδιαφέρον για την ταυρομαχία στην Ισπανία. Ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, μέγας λάτρης της ταυρομαχίας, θέλησε με την συγκεκριμένη σειρά των χαρακτικών του να δημιουργήσει εικόνες που "αποτυπώνουν τις απαρχές, την εξέλιξη και την τωρινή ατμόσφαιρα στις γιορτές της ταυρομαχίας". Ετσι, το ελληνικό κοινό έχει την σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από το βλέμμα του Γκόγια τον κόσμο της ταυρομαχίας.

    Από τους σημαντικότερους προδρόμους του ρομαντισμού

    Η έκθεση των χαρακτικών του Γκόγια συμπληρώνει, μαζί με την έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη με τίτλο "Ο αιώνας του Πικάσο" και την έκθεση με έργα του Σαλβαδόρ Νταλί στο Κυκλαδικό Μουσείο, το μεγάλο αφιέρωμα για την ισπανική τέχνη που παρουσιάζεται εφέτος στη Αθήνα.

    H τέχνη του Goya άνθισε στο μεταίχμιο του Μπαρόκ, σε μια θυελλώδη εποχή γεμάτη αλλαγές και παγκόσμιες ανακατατάξεις. Ο καλλιτέχνης "προφήτευσε" και ακολούθησε αυτές τις αλλαγές και έγινε ένας από τους σημαντικότερους προδρόμους του ρομαντισμού στη ζωγραφική, την οποία και υπηρέτησε ως το τέλος της ζωής του (πέθανε σε ηλικία 82 ετών).

    [23] Χειρουργικές επεμβάσεις για προβλήματα οστεοπόρωσης

    24/10/2002 5:39:00 μμ

    Eλπίδες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από οστεοπόρωση δίνουν δύο νέες μέθοδοι της χειρουργικής, η κυφοπλαστική και η σπονδυλοπλαστική, η εφαρμογή των οποίων αποκαθιστά τους κατεστραμμένους σπονδύλους που προκαλούν την λεγόμενη κύφωση (καμπούρα). Οι επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική εταιρία μελέτης μεταβολισμού των οστών, το Ελληνικό ινστιτούτο οστεοπόρωσης, ο σύλλογος υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση και ο δήμος Ευόσμου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περισσότερες από 400.000 Ελληνίδες πάσχουν σήμερα από οστεοπόρωση ενώ την τελευταία τετραετία τα περιστατικά των οστεοπορωτικών καταγμάτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% και το κόστος νοσηλείας αγγίζει ετησίως τα 60 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής ορθοπεδικός χειρουργός Γεώργιος Λατσός, η πρόληψη αποτελεί το "κλειδί" για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας αφού μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο την εμφάνιση οστεοπορωτικών περιστατικών.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα επόμενα 50 χρόνια αναμένεται αύξηση των οστεοπορωτικών καταγμάτων στο τετραπλάσιο και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, 1 στα 5 άτομα που θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα στο ισχίο, θα καταλήξουν τον πρώτο χρόνο ενώ το 50% αυτών που θα επιβιώσουν θα παρουσιάσουν μόνιμη αναπηρία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασθενείς με οστεοπορωτικό κάταγμα καταλαμβάνουν περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από όσα οι άρρωστοι με έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρκίνο του μαστού.

    Η Ελληνική εταιρία μελέτης μεταβολισμού των οστών στο πλαίσιο της ενημερωτικής της εκστρατείας θα εγκαταστήσει στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ευόσμου ένα ειδικό φορητό μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας για εντοπισμό οστεοπόρωσης, στο οποίο θα μπορούν να εξετάζονται δωρεάν όσες γυναίκες το επιθυμούν. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματα τους θα ενταχθούν σε επιδημιολογική μελέτη.

    [24] Τεχνολογική συνεργασία Ελλάδας-χωρών ΝΑ Ευρώπης

    24/10/2002 2:28:00 μμ

    Πρωτοβουλία για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου σχεδιάζει η Γ.Γ Ερευνας-Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Ειδικότερα, το πρώτο σκέλος της πρωτοβουλίας αφορά στην επεξεργασία και προώθηση ενός σχεδίου Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Κροατία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και Ειδικών Δράσεων για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Η προετοιμασία όσον αφορά στο σχεδιασμό των δράσεων, έχει ήδη ξεκινήσει, με τη συγκέντρωση προτάσεων και από ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Ευρωμεσογειακή Συνεργασία

    Η υιοθέτηση των δράσεων θα προετοιμασθεί σε συνάντηση Υψηλών Αξιωματούχων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο και θα επισημοποιηθεί στην υπουργική διάσκεψη που θα διοργανωθεί τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

    Το δεύτερο σκέλος έχει άξονα την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, στην οποία εμπλέκονται οι χώρες μέλη της ΕΕ και 12 τρίτες χώρες της Μεσογείου (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία, Τουρκία, Μάλτα και Κύπρος). Στο πλαίσιο της προεδρίας, η Ελλάδα πρόκειται να αναλάβει τη διοργάνωση της 9ης Συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης της συνεργασίας σε θέματα Ε&amp;ΤΑ, στην οποία πλην των εμπλεκομένων χωρών συμμετέχουν και αξιωματούχοι της Διεύθυνσης Ερευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

    Η Επιτροπή συνεδριάζει μια φορά το χρόνο και αντικείμενό της είναι η ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της έρευνας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για τις χώρες της περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις, από ελληνικής πλευράς θα καταβληθεί προσπάθεια να προωθηθούν τομείς όπου επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον.

    Ειδικότερα, οι τομείς προτεραιότητας που έχει καθορίσει η ΓΓΕΤ είναι οι ακόλουθοι: ενέργεια και περιβάλλον, βιοτεχνολογία και ηλεκτρονικά δίκτυα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η πολιτιστική κληρονομιά.

    [25] Νέο ρεκόρ από τη Βασίλισσα των Σκορπιών

    24/10/2002 12:21:00 μμ

    Η ταϊλανδή ''Βασίλισσα των Σκορπιών'' έσπασε χθες ένα νέο ρεκόρ συμπληρώνοντας 32 μέρες διαβίωσης σε ένα γυάλινο δωμάτιο μαζί με 3.000 σκορπιούς. Η 30χρονη Καντσάνα Κετκάεου, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 30 ημερών που κατείχε μια γυναίκα από τη Μαλαισία και είχε καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Οταν κοιμόταν τα βράδια στο κρεβάτι που υπήρχε μέσα στο δωμάτιο δεχόταν τα δείγματα τουλάχιστον 10 σκορπιών αλλά δεν πάθαινε το παραμικρό καθώς είχε αποκτήσει ανοσία στο δηλητήριο των σκορπιών μετά από 6ετή παραμονή στο νησί Σαμουί όπου διαβιούσε με σκορπιούς.

    Καλύτερα τσίμπημα παρά κακοσμία

    Οι 3.000 σκορπιοί τρέφονταν καθημερινά με φρέσκο κιμά χοιρινού αναμειγμένο με ωμό αυγό, ενώ η Καντσάνα έβγαινε από το δωμάτιο για 15 λεπτά κάθε οκτώ ώρες.

    ''Κατά τη διάρκεια των 32 ημερών περισσότεροι από 400 σκορπιοί αντικατέστησαν αυτούς που είχαν ψοφήσει ενώ γεννήθηκαν πάνω από 500 νέοι σκορπιοί.

    Η οσμή των ακαθαρσιών των ζωντανών σκορπιών ήταν αφόρητη δήλωσε η Καντσάνα και πρόσθεσε ''η οσμή ήταν πολλή χειρότερη από τα τσιμπήματα''.

    [26] Ραντεβού στα τυφλά με έναν κακοποιό

    24/10/2002 12:23:00 μμ

    Μια Γερμανίδα αστυνομικός κατόρθωσε να συλλάβει έναν καταζητούμενο κακοποιό αφού προηγουμένως είχε κλείσει μαζί του ''ραντεβού στα τυφλά'' Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η αστυνομικός ανακάλυψε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του 29χρονου άνδρα και κατόρθωσε να του κλείσει ραντεβού αφού τον φλέρταρε για μερικές μέρες. '' Ολα ξεκίνησαν με ένα δήθεν λάθος τηλεφώνημα, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε συνομιλία, φλερτ και τέλος σε ραντεβού σε ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης'', δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο κακοποιός κατεζητείτο στην πόλη Ρεκλιχάουζεν, βόρεια της Κολωνίας, για εγκλήματα που συνολικά επισύρουν τουλάχιστον 3ετή φυλάκιση. Ο άνδρας όχι μόνο δεν υποψιάσθηκε τίποτα, αλλά πήγε και καλοντυμένος στο ραντεβού. Η αστυνομικός συνέλαβε τον καταζητούμενο μετά το τέλος του ραντεβού βοηθούμενη κι από άλλους συναδέλφους της που βρίσκονταν στο μπαρ προσποιούμενοι τους πελάτες. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν ανέφερε εάν υπήρχε αμοιβαία έλξη ανάμεσα στο ''ζευγάρι'' και τόνισε '' όπως και να έχει, ήταν μια επαγγελματική αποστολή''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 October 2002 - 16:54:22 UTC