Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος Κορυφής των ''15'' για τη διεύρυνση
  • [02] Ποινική δίωξη στον Γιάννη Σερίφη για συμμετοχή στη 17Ν
  • [03] Αυτόματη ανανέωση βιβλιαρίων ασθενείας ΙΚΑ
  • [04] Σε καλό κλίμα η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στις ΗΠΑ
  • [05] Ενδυνάμωση των μέσων μαζικής μεταφοράς
  • [06] Αναβάθμιση του ρόλου του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
  • [07] Εναλλακτική διαχείρηση παλιών οχημάτων
  • [08] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [09] Αγωνία για εκατοντάδες ομήρους στη Μόσχα
  • [10] Παγκόσμια Ημέρα ΟΗΕ
  • [11] ΗΠΑ: Εντατικές οι έρευνες για τον ελεύθερο σκοπευτή
  • [12] Μήνυμα του Κόφι Ανάν για την Ημέρα του ΟΗΕ
  • [13] Πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση στο Πουκέτ
  • [14] Έρευνα της ΓΣΕΕ για την απασχόληση
  • [15] Στα χέρια του κράτους ο ρόλος των μεγάλων ΔΕΚΟ
  • [16] Έσβησε το ευρωπαϊκό όνειρο του Ολυμπιακού
  • [17] Φθορές γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού
  • [18] Εχασε ο Ολυμπιακός από την Μάντσεστερ

    [01] Σύνοδος Κορυφής των ''15'' για τη διεύρυνση

    24/10/2002 11:32:00 πμ

    Εν πτήση προς τις Βρυξέλλες βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Kώστας Σημίτης , προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ''15'' και μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε, όπου υποψήφια είναι και η Κύπρος. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και διαπιστώθηκε ότι Αθήνα και Λευκωσία εντείνουν τις προσπάθειές τους ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση. Στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης, οι δαπάνες για τον αγροτικό τομέα.

    Αναζητώντας φόρμουλα για την διεξαγωγή των συζητήσεων

    Σιράκ-Σρέντερ

    Πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα η οποία θα συμβάλει στη διεξαγωγή των συζητήσεων.

    Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με την ένταξη 10 νέων χωρών από το 2004 τάχθηκε τα ξημερώματα η πλειοψηφία του ολλανδικού Κοινοβουλίου.

    Ενταξη Κύπρου στην Ε.Ε σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο

    Ο Κώστας Σημίτης θα περιοδεύσει σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη, για να προωθήσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη του νησιού, η επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Κύπρος θα ενταχθεί τυπικά ολόκληρη στην ΕΕ σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο. Υπογράμμισε τέλος, την βούληση της χώρας μας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [02] Ποινική δίωξη στον Γιάννη Σερίφη για συμμετοχή στη 17Ν

    24/10/2002 12:29:00 πμ

    Ποινική δίωξη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν άσκησε ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος σε βάρος του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί. Η ποινική δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε μετά τις απολογίες του Χριστόδουλου και του Σάββα Ξηρού, αλλά και του Παύλου Σερίφη που είχε καταθέσει, πως ο Γιάννης Σερίφης συμετείχε στον ιδρυτικό πυρήνα της 17Ν και ότι έλαβε μέρος στην πρώτη ενέργεια της οργάνωσης, την εκτέλεση του Ρίτσαρντ Γουέλς.

    Νέες κατηγορίες για τον Χριστόδουλο Ξηρό

    Ο Γιάννης Σερίφης μετά την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση της 17Ν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή, καταγγέλοντας την αναφορά σε αυτόν ως σχέδιο ξένων μυστικών υπηρεσιών.

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός, μέσω του συνηγόρου του ισχυρίστηκε ότι τον Γιάννη Σερίφη τον γνώριζε μόνο από τη συμμετοχή του στους μαζικούς αγώνες.

    Στον Χριστόδουλο Ξηρό ο εφέτης ανακριτής θα απαγγείλει σήμερα το απόγευμα 12 νέες κατηγορίες, ενώ ο ίδιος προτίθεται να δηλώσει ότι δεν συμμετείχε στη 17Ν.

    Χθες, το απόγευμα απολογήθηκε ο Βασίλης Ξηρός, ο οποίος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες που του αποδίδονται.

    Σύμφωνα με την συμπληρωματική ένορκη κατάθεση του Νικολάου Κουλιανού, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην οδό Δαμάρεως, αναγνωρίζει τον Σάββα Ξηρό ως το άτομο που μετέφερε με γερανοφόρο φορτηγό, πριν από δύο χρόνια στη γιάφκα καρέκλες και ξύλινα κιβώτια ενώ αναφέρεται και στην παρουσία μιας γυναίκας, την οποία στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν αναγνωρίζει τη σύντροφο του Γιωτόπουλου, Μαιτέ Πεινό. Πάντως, ο ίδιος μάρτυρας παρά την αρχική του βεβαιότητα τώρα αμφιβάλει αν όντως είχαν επισκεφθεί το μαγαζί του η Αλίθια Ρομέρο και η Αγγελική Σωτηροπούλου.

    [03] Αυτόματη ανανέωση βιβλιαρίων ασθενείας ΙΚΑ

    24/10/2002 11:38:00 πμ

    Παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ και τη δραστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Ιδρύματος. Για πρώτη φορά, ελέγχονται και κατοχυρώνονται ηλεκτρονικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα δύο εκατομμυρίων εργαζομένων, οι οποίοι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη της ασφαλιστικής τους κάλυψης. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί η αυτόματη ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας, τα οποία θα θεωρούνται με ειδικό αυτοκόλλητο το οποίο θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον ασφαλισμένο. Θετικός είναι ο απολογισμός της εφαρμογής του θεσμού της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τις επιχειρήσεις.

    [04] Σε καλό κλίμα η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στις ΗΠΑ

    24/10/2002 2:24:00 πμ

    Θετικά ήταν τα αποτελέσματα των συναντήσεων, που είχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του, μετά τις τελευταίες συναντήσεις που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λάρι Τόμσον και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ και λίγο πριν την αναχώρησή του από την αμερικανική πρωτεύουσα, τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών καθώς έχουν λυθεί όλες οι διμερείς εκκρεμότητες που υπήρχαν.

    Ικανοποίηση ΗΠΑ για ελληνικές πρωτοβουλίες

    Στις επαφές του κ. Χρυσοχοΐδη στην Ουάσιγκτον δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για την επιτυχία των οποίων, όπως είπε "οι Αμερικανοί επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον". Υπήρξε, δε, συμφωνία για τη συνέχιση της εκπαίδευσης Ελλήνων αξιωματικών, όπως και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

    Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η οποία απασχολεί την Ελλάδα και θα αποτελέσει "ύψιστη προτεραιότητα" της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

    Η εξέλιξη αυτή γίνεται δεκτή με επιδοκιμασία από την Ουάσιγκτον που συνδέει τη λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    [05] Ενδυνάμωση των μέσων μαζικής μεταφοράς

    24/10/2002 10:15:00 πμ

    Σε δύο χρόνια ευελπιστούμε να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς 3,5 εκ. πολίτες, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, μιλώντας πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8, στο πλαίσιο του αφιερώματος για το κυκλοφοριακό που μεταδίδει από το πρωί ο σταθμός, όπου θα μιλήσουν οι αρμόδιοι, συγκοινωνιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες. Ο φάκελος αφορά στο κυκλοφοριακό, την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων.

    Ο υπουργός, ο οποίος επεσήμανε το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος του κυκλοφοριακού σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε πως η κυβέρνηση συνέβαλε στην προσπάθεια αποσυμφόρησής του, τόσο με καινούργια λεωφορεία και τρόλεϊ, όσο και με τη δημιουργία του μετρό και του υπό κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου. Σημαντική και η συμβολή των λεωφοριοδρόμων, αλλά και των νέων οδικών αξόνων που παραδόθηκαν ή θα παραδοθούν σύντομα.

    Ο συγκοινωνιολόγος Γιώργος Γαννής, επεσήμανε πριν από λίγο πως θα πρέπει να δοθεί αξιόπιστη λύση για τις μαζικές μεταφορές και θα πρέπει να γίνουν να γίνουν μεγάλες θυσίες. Πρόσθεσε τέλος, ότι υπάρχει βελτίωση στις μεταφορές αλλά δεν αρκεί.

    [06] Αναβάθμιση του ρόλου του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

    24/10/2002 9:15:00 πμ

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ολοκληρώθηκε και αποκτά μεγάλες δυνατότητες, παρόμοιες με αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να είναι ανεξάρτητη αρχή αφού βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Γενικός Επιθεωρητής θα διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση του Πρωθυπουργού, και θα διενεργεί αυτεπαγγέλτως ελέγχους στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

    [07] Εναλλακτική διαχείρηση παλιών οχημάτων

    24/10/2002 10:33:00 πμ

    Ολοκληρώνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ το προεδρικό διάταγμα που εναρμονίζει την Κοινοτική νομοθεσία με την Ελληνική, η οποία ορίζει τα μέτρα και τους όρους για την εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων που έχουν συμπληρώσει τον κύκλο ζωή τους. Σύμφωνα με το διάταγμα, δημιουργούνται συστήματα με την ευθύνη των εισαγωγέων αυτοκινήτων σε χώρους ιδιωτικούς ή των Δήμων, στους οποίους θα συγκεντρώνονται τα οχήματα που δεν έχουν καμία εμπορική αξία, ή βρίσκονται εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να γίνεται ανακύκλωση και επεξεργασία των υλικών τους.

    [08] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    24/10/2002 9:03:00 πμ

    Δεν πραγματοποιούν από σήμερα στάση στο σταθμό Πετραλώνων τα τρένα του ηλεκτρικού που κατευθύνονται προς Πειραιά, καθώς η αποβάθρα κλείνει λόγω των εργασιών ανάπλασης του σταθμού. Οι επιβάτες από την Κηφισιά με προορισμό τον σταθμό Πετραλώνων θα αποβιβάζονται στον Ταύρο και θα επιστρέφουν από την απέναντι μεριά, με το ίδιο εισιτήριο, στα Πετράλωνα.

    [09] Αγωνία για εκατοντάδες ομήρους στη Μόσχα

    24/10/2002 11:02:00 πμ

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Τσετσένους αυτονομιστές που κρατούν ομήρους περίπου 700 ομήρων σε θέατρο της Μόσχας, από χθες το βράδυ. Διορία επτά ημερών για αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την Τσετσενία έδωσαν οι αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σκότωσαν έναν αστυνομικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των ρωσικών αρχών, καθώς και μελών της τσετσενικής κοινότητας της Μόσχας με τους ένοπλους, δεν έχουν φέρει έως τώρα αποτέλεσμα. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε νωρίς σήμερα το πρωί από το θέατρο.

    Ζωσμένοι με εκρηκτικά κτίριο και αυτονομιστές

    Μία ισχυρή έκρηξη που προερχόταν από το θέατρο ακούστηκε σήμερα το πρωί, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στο κτίριο. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ είπε ότι ο ήχος που ακούστηκε έμοιαζε με έκρηξη. Δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε την έκρηξη αυτή και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ξεκινήσει κάποια επιχείρηση για την ανακατάληψη του θεάτρου. Εικάζεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε χειροβομβίδα που πέταξαν οι Τσετσένοι για λόγους "προφύλαξης".

    Δύο εξέχοντα μέλη της τσετσενικής κοινότητας βρέθηκαν μέσα στο θεατρο χθες το βράδυ για διαπραγματεύσεις, δίχως κάποια αποτελέσματα. Πρόκειται για τους Ασλανμπέκ Ασλαχάνοφ, βουλευτή που εκπροσωπεί την Τσετσενία στη Δούμα (τη ρωσική Βουλή) και Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ, πρώην πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου.

    Με αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα" ζήτησαν να διαπραγματευθούν οι Τσετσένοι αυτονομιστές.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας μεταξύ των όμηρων δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρέσβης μας στη Μόσχα Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Και πρόσθεσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί το τελεσίγραφο των επτά ημερών που δίνουν οι Τσετσένοι στις αρχές.

    Οι ένοπλοι φορούν μάσκες και στολές παραλλαγής και έχουν δέσει στο σώμα τους εκρηκτικά, και σύμφωνα με μαρτυρίες ομήρων που επικοινώνησαν με κινητά τηλέφωνα με ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι οι ένοπλοι έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά και νάρκες σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Επίσης, ανέφεραν ότι έχουν μαζί τους και χήρες Τσετσένων ανταρτών, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, οι οποίες έχουν και αυτές δέσει στα σώματά τους εκρηκτικά.

    Μιλώντας τηλεφωνικά στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ηχώ της Μόσχας", μία όμηρος υποστήριξε ότι οι Τσετσένοι ετοιμάζονται να απελευθερώσουν τους ξένους που βρίσκονται μεταξύ των ομήρων και οι οποίοι θα παραδοθούν στους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών τους. Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχουν αφήσει ελεύθερο κανέναν, εκτός από αυτούς που άφησαν στην αρχή, δηλαδή τα παιδιά, μία έγκυο γυναίκα και ένα διαβητικό έφηβο μαζί με τον πατέρα του. Η ίδια τόνισε ότι μεταξύ των 700 ομήρων υπάρχουν και 62 ξένοι.

    Το θέατρο έχει αποκλεισθεί από δεκάδες άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια να μπουν στο κτίριο. Μάλιστα, όταν κάποιοι αστυνομικοί πλησίασαν στην είσοδο του θεάτρου οι ένοπλοι έριξαν εναντίον τους χειροβομβίδα. Την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων έχει αναλάβει ο Βλαντιμίρ Προνίτσεφ, αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

    Την ίδια στιγμή, οι ένοπλοι απειλούν ότι θα σκοτώνουν 10 άτομα για κάθε έναν δικό τους που θα τραυματίζεται.

    Αίτημα ο τερματισμός των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία

    Οι Τσετσένοι αντάρτες έδωσαν διορία 7 ημερών στις ρωσικές αρχές προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Τσετσενία και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να ανατινάξουν το θέατρο, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους kavkaz.org.

    Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, την επιχείρηση διευθύνει ο Μοβσάρ Μπαράγεφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στο θέατρο έχουν απελευθερωθεί, αλλά προειδοποίησε ότι οι άνδρες του βρίσκονται σε αποστολή αυτοκτονίας. Αξίωσε δε από τις ρωσικές αρχές τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην Τσετσενία.

    Όσοι βρίσκονται μέσα στο θέατρο φοβούνται ότι η ομηρία τους θα καταλήξει σε σφαγή, όπως έγινε στο Μπούντενοφσκ το 1995, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν επέμβει για να απελευθερώσουν περίπου 1.500 άτομα που κρατούνταν από τον αυτονομιστή ηγέτη Σαμίλ Μπασάγεφ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 από τους ομήρους.

    Η εισβολή των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη ματαίωση των επισκέψεων του σε Βερολίνο και Πορτογαλία. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την κατάληψη του θεάτρου και είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Συζητήσεις για ασφαλή μεταφορά των ανταρτών

    Ο Τσετσένος, πρώην πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, Ρουσλάν Χασμπουλάτοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αρχές είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά των Τσετσένων ενόπλων σε μια τρίτη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί πάντως από επίσημες πηγές.

    Ο Χασμπουλάτοφ τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους απαγωγείς, με τη βοήθεια του μοναδικού Τσετσένου βουλευτή της ρωσικής Δούμας, Ασλανμπέκ Ασλαχάνοφ. ''Εξέφρασαν τα αιτήματά τους, αλλά δεν θέλουν συνομιλίες'', δήλωσε στο Ιτάρ Τας. Πρόσθεσε πάντως ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για διάλογο με τους απαγωγείς.

    [10] Παγκόσμια Ημέρα ΟΗΕ

    Αλίκη Παπαναστασίου 24/10/2002 12:24:00 πμ

    Δημιουργήθηκε για την διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, για τη διεθνή συνεργασία, για την επίλυση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων. Με λίγα λόγια για την δημιουργία ενός νέου κόσμου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που σαν σήμερα έθετε σε ισχύ το 1945 τον καταστατικό του χάρτη, γέννημα του μεταπολεμικού κόσμου, κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά το πόσο αλώβητος εμφανίστηκε στη νέα χιλιετία είναι ένα θέμα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

    Τα βασικά Οργανα του ΟΗΕ

    Οι εκφράσεις Συμβούλιο Ασφαλείας, Γενικός Γραμματέας, Διεθνές ποινικό δικαστήριο που έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα μας εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά όταν επίκεινται μεγάλες συρράξεις αποτελούν τα τρία από τα έξη θεσμικά όργανα του ΟΗΕ.

    Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πλέον υπεύθυνο όργανο για τη διασφάλιση της ειρήνης. Αποτελείται από το 15 μέλη από τα οποία οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μόνιμα, ενώ τα υπόλοιπα δέκα εκλέγονται από τη Γενική συνέλευση για δύο χρόνια. Η προεδρία στο συμβούλιο εναλλάσσεται κάθε μήνα και σε αυτήν συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά όλα τα μέλη του εκάστοτε συμβουλίου.

    Η πρώτη κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περίπτωση που διακυβεύεται η ειρήνη είναι η ανάληψη δράσης για την αποφυγή πολέμου. Φέρνει σε επαφή τις αντίπαλες δυνάμεις και προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση, ενώ πολλές φορές αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσα από ειδικές έρευνες (πχ. Ειδικοί επιθεωρητές). Σε περίπτωση που ο πόλεμος δεν μπορεί να αποφευχθεί ο ΟΗΕ αναλαμβάνει δράση με σκοπό την προσωρινή, ή αν είναι δυνατό τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Τέτοιες δράσεις είναι η αποστολή κυανόκρανων (πχ.Κοσσυφοπέδιο), ή η επιβολή αυστηρών μέτρων (πχ. Εμπάργκο στο Ιρακ), ή τέλος η ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης (όχι δηλαδή μονομερούς).

    Οποιοδήποτε μέλος του ΟΗΕ που παραβιάζει σε μόνιμη βάση τις αρχές του οργανισμού ενδέχεται να αποπεμφθεί από αυτόν μετά από πρόταση του συμβουλίου ασφαλείας, ή της γενικής συνέλευσης.

    Ο Γενικός Γραμματέας και ο ρόλος του

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι ο ανώτερος διοικητικός υπάλληλος του οργανισμού. Η θητεία του είναι πενταετής, ενώ έχει τη δυνατότητα επανεκλογής από τη γενική συνέλευση. Κάθε χρόνο υποβάλλει έκθεση σε αυτήν αναφορικά με την δραστηριότητα του Οργανισμού, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα παραπομπής στο Συμβούλiο Ασφαλείας θεμάτων που απειλούν την ειρήνη.

    Αλλα όργανα

    Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αντιπροσωπεύονται ισότιμα όλα τα κράτη μέλη. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι η εξέταση θεμάτων σχετικών με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η διαγραφή και η αποδοχή νέων μελών, ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα και η έγκριση του προϋπολογισμού του οργανισμού.

    Ενα άλλο θεσμικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ το οποίο συγκροτείται από 54 μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση για τρία χρόνια. Αποστολή του είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ευημερίας οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη.

    Το Συμβούλιο Κηδεμονιών, είναι αυτό που προσπαθεί να εξασφαλίσει την ευημερία και την ανάπτυξη περιοχών υπό κηδεμονία, αν και έχει αναστείλει τις εργασίες του από το 1994, αφού πλέον δεν υφίστανται τέτοια κράτη.

    Τέλος, να αναφέρουμε το Διεθνές δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη και συγκροτείται από 15 δικαστές εκλεγμένους από τη Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα μέλη του ΟΗΕ αποδέχονται το καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου και υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του για τις υποθέσεις στις οποίες είναι διάδικοι.

    Μόνιμο Διεθνές Δικαστήριο

    Ένα καίριο και διαρκές αίτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας ήταν η ίδρυση ενός μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάζει εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα σε δεκάδες μέρη του πλανήτη μας. Μέχρι τώρα τέτοια δικαστήρια στήνονταν ad hoc δηλαδή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτή της Ρουάντα και της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Στη συνθήκη της Ρώμης όμως η οποία υπογράφθηκε το 1998 περιλαμβάνεται και η ίδρυση ενός τέτοιου δικαστηρίου με μόνιμες αρμοδιότητες και σκοπό να δικάσει τα άτομα (όχι τα κράτη) που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το δικαστήριο θα εδρεύει και αυτό στη Χάγη, και αποτελεί ανεξάρτητο θεσμό.

    Το μόνιμο αυτό διεθνές δικαστήριο θα εκδικάζει--σύμφωνα με το καταστατικό--εγκλήματα όπως η εξολόθρευση, η υποδούλωση αμάχων, ο βασανισμός, ο βιασμός, η εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, ο κατατρεγμός πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών ομάδων ή ομάδων με βάση το φύλο, οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις αλλά μόνο όταν τα παραπάνω είναι μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται εναντίον άμαχων πληθυσμών. Ο χαρακτηρισμός των "εκτεταμένων ή συστηματικών" για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι πολύ σημαντικός, καθώς απαιτεί ένα συγκεκριμένο μέγεθος ώστε ένα έγκλημα θεωρηθεί ότι εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

    Αυτό διαφέρει από τις πράξεις βίας --όπως είναι ο βιασμός, η δολοφονία ή ακόμα και τα βασανιστήρια--που μπορεί να διαπράττονται, ίσως ακόμα και από ένστολους στρατιώτες, αλλά που δεν χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Τα εγκλήματα πολέμου συμπεριλαμβάνουν τις σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης και άλλες σοβαρές παραβιάσεις διεθνών κανόνων και εθιμικού δικαίου που διαπράττονται σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, και σε συγκρούσεις "που δεν έχουν διεθνή χαρακτήρα", όπως αναφέρεται στο Καταστατικό, όταν διαπράττονται ως μέρος σχεδίου ή πολιτικής ή σε ευρεία κλίμακα.

    Η 1η Ιουλίου 2002 ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συνθήκης, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από 139 χώρες. Οι ΗΠΑ όμως θέλοντας να εξαιρεθούν από ποινικές πράξεις οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν σε διάφορες αποστολές άσκησαν βέτο στις 30 Ιουνίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στη Βοσνία, απειλώντας να αποσυρθούν από όλες τις τέτοιου είδους αποστολές. Σε παράλληλη πορεία μη επικύρωσης της Συνθήκης προχώρησε και το Ισραήλ, καθώς και η Λιβύη.

    Οι κινήσεις αυτές οι οποίες σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και διεθνολόγους υπονομεύουν τον χαρακτήρα του Διεθνούς ποινικού δικαστηρίου αναιρούν από μόνες τους την αίσθηση της δικαιοσύνης. Και αυτήν ακριβώς καλούνται να περισώσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Αραγε μπορούν;

    [11] ΗΠΑ: Εντατικές οι έρευνες για τον ελεύθερο σκοπευτή

    24/10/2002 8:52:00 πμ

    Στην Ουάσινγκτον η αστυνομία ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι απέκλεισε τμήμα κεντρικού αυτοκινητόδρομου στο Μέριλαντ, μετά από πληροφορία ότι ένα σχολικό λεωφορείο βρέθηκε στο στόχαστρο αγνώστου που επέβαινε σε ένα λευκό φορτηγό. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η αμερικανική πρωτεύουσα ζει σε καθεστώς τρόμου, καθώς ένας μανιακός ελεύθερος σκοπευτής έχει σκοτώσει 10 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους τρεις. Οι ανησυχίες εντάθηκαν χθες, όταν η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης των επιθέσεων απείλησε πως θα βάλει στο στόχαστρό του παιδιά. Ενταλμα σύλληψης σε βάρος ενός Αφροαμερικανού για την υπόθεση του ελεύθερου σκοπευτή, τον οποίο θεωρούν μάρτυρα και όχι ύποπτο.

    Ένταλμα συλλήψεως

    Τζον Αλεν Γουίλιαμς

    Παράλληλα, αστυνομικοί ερεύνησαν εξονυχιστικά μία κατοικία στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον προκειμένου να βρουν στοιχεία σχετικά με τις επιθέσεις του ελεύθερου σκοπευτή, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

    Ομοσπονδιακοί πράκτορες χτένισαν τον κήπο ενός σπιτιού στην Τακόμα, 30 χλμ νοτίως του Σιάτλ, χρησιμοποιώντας κυρίως ανιχνευτές μετάλλων. Οι εκπρόσωποι του FBI αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επιχείρηση αυτή, όμως, άλλες πηγές ανέφεραν ότι συνδέεται με την συγκεκριμένη υπόθεση. Η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον απέχει από το Σιάτλ 4.500 χιλιόμετρα.

    Η αμερικανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός άνδρα, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό του ελεύθερου σκοπευτή που τρομοκρατεί την περιοχή της Ουάσινγκτον. "Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζον Αλεν Γουίλιαμς ή Μοχάμαντ Γουίλιαμς, ηλικίας 42 ετών, ύψους 1,82 και βάρους 80 κιλών περίπου", ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας της κομητείας του Μοντγκόμερι.

    Ο επικεφαλής των ερευνών, Τσαρλς Μους, είπε ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά παραβιάσεις της νομοθεσίας περί πυροβόλων όπλων. "Οι υποψίες που βαρύνουν αυτόν τον άνδρα δεν συνδέονται με τους πρόσφατους πυροβολισμούς για τους οποίους ερευνά η αστυνομία του Μοντγκόμερι. Πιστεύουμε ότι ο κ. Μοχάμαντ μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μας", πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Μους τόνισε ότι ο ύποπτος είναι ένοπλο, θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνος και πιθανόν συνοδεύεται από έναν έφηβο. Ενδεχομένως οδηγεί ένα αυτοκίνητο μάρκας Σεβρολέτ Καπρίς του 1990, χρώματος μπλε και μπορντό, που φέρει πινακίδες του Νιου Τζέρσι.

    Όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, οι αστυνομικοί αναζητούν έναν ακόμα άνδρα, τον Τζον Μάλβο.

    [12] Μήνυμα του Κόφι Ανάν για την Ημέρα του ΟΗΕ

    24/10/2002 12:11:00 πμ

    Θερμές ευχές και ειδικούς χαιρετισμούς στους λαούς των δύο καινούριων κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, της Ελβετίας και του Ανατολικού Τιμόρ απευθύνει σε σημερινό του μήνυμά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Πιο ξεκάθαρα από ποτέ άλλοτε, τα Ηνωμένα Εθνη εκπροσωπούν ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια. Και ποτέ άλλοτε η ανθρώπινη οικογένεια δεν είχε χρειαστεί τα Ηνωμένα Εθνη όσο σήμερα", υπογραμίζει ο Ανάν στο μήνυμά του.

    "Είναι τόσο λίγα τα πράγματα που ένα έθνος από μόνο του μπορεί να ελέγξει, στηριζόμενο καθαρά και μόνο στους δικούς του πόρους, και είναι τόσο πολλά τα πράγματα που οι λαοί του κόσμου μπορούν να επιτύχουν αν όλοι εργαστούμε μαζί. Γι' αυτό να αγαπάμε τα Ηνωμένα Εθνη μας και να δώσουμε σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα ένα μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία'', προσθέτει.

    "Πώς θα το κάνουμε αυτό; Εργαζόμενοι για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που έδωσαν οι ηγέτες όλων των Ηνωμένων Εθνών, πριν από δύο χρόνια, στη Διάσκεψη για τη Χιλιετία. Αυτές οι υποσχέσεις βασίστηκαν σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες -από τον περιορισμό της φτώχειας, έως την παύση της εξάπλωσης του AIDS και την παροχή πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό. Εθεσαν και μια χρονολογία: το έτος 2015.

    Τους αποκαλούμε Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη'', επεσήμανε ο γενικός γραμματέας.

    ''Είναι κρίμα που το λέμε, αλλά δεν είμαστε στον καλό δρόμο. Αν δεν τα καταφέρουμε καλύτερα στα επόμενα 12 χρόνια σε σύγκριση με τα προηγούμενα δέκα, δεν θα πετύχουμε τους περισσότερους από τους Στόχους αυτούς. Κάθε χώρα χρειάζεται να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Και αυτό θα συμβεί μόνο αν εσείς, οι λαοί της κάθε χώρας, επιμείνετε στο ότι αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει'', επισήμανε, καταλήγοντας: ''Είναι τα δικά σας Ηνωμένα Εθνη. Μη χάσετε την ευκαιρία''.

    [13] Πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση στο Πουκέτ

    24/10/2002 9:26:00 πμ

    Η Δανία, η χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, προειδοποίησε σήμερα ότι έλαβε πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ταϊλάνδη και, ειδικότερα, στο τουριστικό νησί Πουκέτ. "Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση για τους ταξιδιώτες", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δανίας από την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

    Η ανακοίνωση που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου συνιστά στους Δανούς να επαγρυπνούν όταν επισκέπτονται το βασίλειο της Ταϊλάνδης και κυρίως τους χώρους λατρείας και ψυχαγωγίας των ξένων. Ως πιθανό στόχο, το υπουργείο αναφέρει το Πουκέτ και ιδιαίτερα την κοινότητα Πατόνγκ, στη δυτική ακτή του νησιού που βρίσκεται στη θάλασσα Ανταμάν.

    Το Πουκέτ είναι ο τουριστικός παράδεισος της Ταϊλάνδης, αντίστοιχος με αυτόν του Μπαλί της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Πουκέτ, χιλιάδες Σκανδιναβοί που αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στο Μπαλί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Οκτωβρίου προωθήθηκαν στο Πουκέτ.

    [14] Έρευνα της ΓΣΕΕ για την απασχόληση

    24/10/2002 10:12:00 πμ

    Η σταθερή και πλήρης απασχόληση εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια μορφή απασχόλησης, συνθέτοντας το 80% της μισθωτής εργασίας αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη τάση αύξησης της ποικιλίας των μορφών ευέλικτης απασχόλησης. Αυτό αποτελεί το βασικό συμπέρασμα της έρευνας για τις εργασιακές σχέσεις που παρουσίασε χθες η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, στις μορφές ευέλικτης απασχόλησης, κυριαρχεί η προσωρινή απασχόληση, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εποχική εργασία, με ποσοστό 15%. Η μερική απασχόληση διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα 4%, η δε δυναμική αύξησής της δεν παρουσιάζεται ενισχυμένη. Ομοίως, η χρήση της τηλεεργασίας και του δανεισμού εργαζομένων, δεν απασχολούν σημαντικό δυναμικό αν και εμφανίζονται τάσεις πιθανής ανάπτυξής τους στο μέλλον.

    [15] Στα χέρια του κράτους ο ρόλος των μεγάλων ΔΕΚΟ

    24/10/2002 9:12:00 πμ

    Ο στρατηγικός ρόλος των επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ μείζονος σημασίας παραμένει στο κράτος τόνισε ο υπουργός Οικονομίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Αντιπαράθεση Νίκου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για τη φύση των προωθούμενων ''διαρθρωτικών αλλαγών'', εναντίον των οποίων έβαλαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς.

    [16] Έσβησε το ευρωπαϊκό όνειρο του Ολυμπιακού

    24/10/2002 11:05:00 πμ

    Με 3-2 έχασε χθες το βράδυ ο Ολυμπιακός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ριζούπολη, στο πλαίσιο της 4ης ημέρας του 6ου ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα των Μπλαν (31), Βερόν (59), αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και ισοφάρισαν με τους Λάμπρο Χούτο (70) και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (74). Ομως, ο Πολ Σκόουλς με μια βολίδα στο 84ο λεπτό είπε την τελευταία λέξη και διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Ο Γιάννης Κόλλιας, στο ντεμπούτο του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, δεν επεφύλασσε καμία έκπληξη όσον αφορά στην ενδεκάδα. Αλλωστε, η χρησιμοποίηση του Εντού Ντρασένα ως δεύτερου ανασταλτικού χαφ (πλάι στον Καρεμπέ) ήταν επιβεβλημένη, λόγω της απουσίας του τιμωρημένου Ζε Ελίας. Με 4-5-1 και στην κορυφή μοναδικό προωθημένο τον Τζιοβάνι, ο Ολυμπιακός ήταν εντελώς ακίνδυνος και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην ελλιπή (απουσίαζαν οι Κιν, Φαν Νίστελροϊ, Φέρντιναντ και Μπατ) Γιουνάιτεντ.

    Δεν τα έδωσε όλα ο Ολυμπιακός

    Αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι απειλούσαν συνεχώς με «στημένες» φάσεις (7-0 τα κόρνερ στο α΄), όπως στο 6΄ όταν μετά από κόρνερ του Μπέκαμ, ο Μπλαν με κεφαλιά υποχρέωσε τον Ελευθερόπουλο σε εντυπωσιακή απόκρουση. Παρότι πήραν το. . μήνυμα, φαίνεται πως οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν έβαλαν μυαλο. Αλλιώς δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εξηγηθεί πώς ο -ύψους 1.92- Γάλλος αμυντικός βρέθηκε εντελώς ακάλυπτος στο κόρνερ του Γκιγκς στο 31΄ και -σαν σε προπόνηση- έγραψε με κεφαλιά το 1-0.

    Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει μόνο ένα σουτ του Βενετίδη από καλή θέση στο 38΄ (πολύ άουτ), ενώ η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε στο 44΄όταν ο Τζόρτζεβιτς βρέθηκε μόνος στη «βούλα» του πέναλτι και την τελευταία στιγμή ο Σιλβέστρ έβαλε το πόδι του, την ώρα που οι 15.000 θεατές στη Ριζούπολη ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Η είσοδος του Χούτου κατόπιν. . λαϊκής απαίτησης, δεν άλλαξε τίποτε. Ο Ολυμπιακός ήταν σε πολύ κακή μέρα και στο 48΄ κινδύνευσε άμεσα, αλλά ο Ελευθερόπουλος ήταν ο νικητής στο τετ-α-τετ με τον Φορλάν.

    Ομως, στο 59΄ με έξοχη ατομική ενέργεια ο Βερόν «άδειασε» δύο παίκτες του Ολυμπιακού, άλλαξε τη μπάλα με τον Γκιγκς και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή πραγματοποίησε το 2-0.

    Ανατροπή του παιχνιδιού αλλά χωρίς αίσιο τέλος

    Παρότι η απόδοση του Ολυμπιακού δεν ανέβηκε, μια εκπληκτική ατομική ενέργεια του Χούτου ξαναέβαλε τους πρωταθλητές στο παιχνίδι. Στο 70΄ ο νεαρός στράικερ πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και πλάσαρε έξοχα τον Μπαρτέζ μειώνοντας σε 2-1.

    Λίγο νωρίτερα, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε αποσύρει από το ματς τους Γκιγκς, Μπέκαμ, μια κίνηση υποτίμησης προς τον Ολυμπιακό, που παραλίγο να πληρώσει ακριβά.

    Στο 74΄ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς «χόρεψε» τους αμυντικούς της Γιουνάιτεντ και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ξαφνικά, το σκηνικό είχε ανατραπεί, ο κόσμος του Ολυμπιακού είχε πάρει «φωτιά» και οι πρωταθλητές ήταν έτοιμοι να «χτυπήσουν» το παιχνίδι. Βέβαια, έπρεπε παράλληλα να προσέξουν την άμυνά τους και λίγο έλειψε να την... πάθουν στο 80΄ όταν η βολίδα του Σκόουλς «τράνταξε» το αριστερό δοκάρι του Ελευθερόπουλου.

    Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, ο Σκόουλς ήταν αποφασισμένος να πάρει . . εκδίκηση και με ένα φοβερό σουτ στο 84΄ διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Ενα σκορ που σημαίνει ότι οι ερυθρόλευκοι» πρέπει να πάρουν τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας την προσεχή Τρίτη στο Λεβερκούζεν, για να ελπίζουν στην πρόκριση.

    Με τη νίκη αυτή η Γιουνάιτεντ εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στην επόμενη φάση.

    [17] Φθορές γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού

    24/10/2002 10:51:00 πμ

    Ομάδα 20 νεαρών 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα προξένησαν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα, οι άγνωστοι προξένησαν φθορές σε εννέα αυτοκίνητα, δυο μοτοποδήλατα και μια βιτρίνα ενός μπαρ.

    [18] Εχασε ο Ολυμπιακός από την Μάντσεστερ

    23/10/2002 11:42:00 μμ

    Δεν κατάφερε τελικά ο Ολυμπιακός να κάνει την ανατροπή στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ριζούπολη, και να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση, αν και μαθηματικά δεν έχει αποκλειστεί ακόμη. Παρά το γεγονός ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με 2-0, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ισοφαρίσει στο β' ημίχρονο. Ωστόσο στο 84' ο Σκολς με μακρινό σουτ έκανε το 3-2, γράφοντας το πικρό φινάλε για τον Ολυμπιακό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 October 2002 - 9:00:34 UTC