Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Γιαννίτση στην Πορτογαλία για ελληνική προεδρία
  • [02] Διάβημα για την τουρκική παρενόχληση
  • [03] Συνέχεια συμπληρωματικών απολογιών για 17Ν
  • [04] Σύσκεψη για τα ναρκωτικά στο υπ. Εξωτερικών
  • [05] Β' γύρος εκλογών: Συμμαχίες και συσπειρώσεις
  • [06] Υπέρ του εθελοντισμού η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [07] Tελευταία προεκλογική μέρα
  • [08] Συνέχεια αντιδράσεων για το σποτ Τζαννετάκου
  • [09] Συνάντηση Καραμανλή με εκλεγμένους νομάρχες
  • [10] Πυρά Τσοβόλα κατά υποψηφίων ΠΑΣΟΚ
  • [11] Στηρίζει ''Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα'' ο Α. Βλαχάκος
  • [12] Δωδεκάνησα: Αισιόδοξος ο Σ. Kαραγιάννης
  • [13] Ν.Δ: Στήριξη υποψήφιου ΠΑ.ΣΟ.Κ
  • [14] Φιλιππίνες: Νέα έκρηξη με τρεις νεκρούς
  • [15] Μέτρα κατά της τρομοκρατίας στην Ινδονησία
  • [16] Μαθητές-όμηροι στη Γερμανία
  • [17] Αμείωτη η ένταση στη Μέση Ανατολή
  • [18] Ανησυχία για την υγεία του Ρ. Ντενκτάς
  • [19] Παρέλυσε η Ιταλία από την απεργία του CGIL
  • [20] Αύριο ψηφίζουν για τη διεύρυνση οι Ιρλανδοί
  • [21] Εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία
  • [22] Συνεργασία Ρωσίας-Ταϊλάνδης
  • [23] Κύπρος: Και οι τρανσέξουαλ θα τελούν γάμο
  • [24] Σημαντικό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • [25] Υποψήφιος ο Κεντέρης για το βραβείο του καλύτερου αθλητή
  • [26] ''Τραπέζι-αερόσακος'' για...υπνάκο στο γραφείο

    [01] Συνομιλίες Γιαννίτση στην Πορτογαλία για ελληνική προεδρία

    18/10/2002 5:52:00 μμ

    Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζητήσεων που είχε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με τον υπουργό και υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αντόνιο Μάρτις ντα Κρουζ και Κάρλος Κόστα Νέβες. Η πορτογαλική πλευρά ανέπτυξε τις θέσεις της για το μέλλον της Ευρώπης και τις συναφείς ανησυχίες της για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Επίσης υπογράμμισε τις επιδιώξεις της στους τομείς της Αγροτικής Πολιτικής και της Αλιείας, εν όψει της αναθεώρησής τους το 2003.

    Σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε., ο κ. Nέβες διατύπωσε την υποστήριξη της χώρας του, τονίζοντας όμως το ενδιαφέρον της για το δημοσιονομικό κόστος.

    Για την Τουρκία, ο κ. Νέβες, εκφράσθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αφού πληρωθούν τα απαραίτητα κριτήρια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννίτσης, αναφερόμενος στη διεύρυνση, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα καταστεί γεγονός κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται το Πορτογαλικό ενδιαφέρον για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

    Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε το ελληνικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας, ώστε να προετοιμασθεί κατάλληλα η επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Αλιεία, ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας -και ως Προεδρίας- για την αναμόρφωση της ΚΑΠ κατά τρόπον ώστε να εξισορροπούνται όλες οι πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, καθώς και η λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας με το δημόσιο συμφέρον.

    Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, κατέληξαν οι δύο πλευρές, θα προσπαθήσουν να συμπορευθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημειώνεται, τέλος, ότι δημιουργήθηκε ένα πολύ καλό κλίμα για την αρμονική συνεργασία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

    [02] Διάβημα για την τουρκική παρενόχληση

    Πηγή: ΝΕΤ 18/10/2002 5:23:00 μμ

    Γ.Παπαντωνίου-Χ.Κουγιάτ

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Αθήνα προς την Αγκυρα για την παρενόχληση από δύο τουρκικά πολεμικά το βράδυ της Τετάρτης, ελληνικού επιβατικού αεροσκάφους με 39 επιβάτες που εκτελούσε την πτήση Χίο - Αθήνα. Σε ανάλογο διάβημα θα προβεί και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας στο διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας ICAO. Η πολεμική Αεροπορία έκανε τη δουλειά της και αναχαίτισε τα τούρκικα αεροσκάφη με Μιράζ, είπε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, και πρόσθεσε ότι η κίνηση των Τούρκων εντάσσεται στην πολιτική της Αγκυρας η οποία έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες.

    Αυτά δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στρατηγό Χάρολντ Κουγιάτ στο υπουργείο Αμυνας με τον οποίο συζήτησε θέματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας επιβεβαίωσαν δημοσίευμα σχετικό με το συμβάν. Ο κ. Πρωτόπαππας τόνισε ότι πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια.

    Σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαντωνίου, υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ενώ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στους εξοπλισμούς για τους οποίους δαπανά περίπου το 5% του ΑΕΠ.

    [03] Συνέχεια συμπληρωματικών απολογιών για 17Ν

    18/10/2002 3:58:00 μμ

    Με την απολογία του Σωτήρη Κονδύλη το απόγευμα συνεχίζεται ο κύκλος των συμπληρωματικών απολογιών των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Το πρωί, ο Νίκος Παπαναστασίου αρνήθηκε ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου τις συμπληρωματικές κατηγορίες που του αποδίδονται για τη δολοφονία του Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου και συμμετοχή στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας το '84, οπότε είχε δολοφονηθεί ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης. Τη Δευτέρα θα απολογηθεί ο Πάτροκλος Τσελέντης και την Τρίτη οι Διονύσης Γεωργιάδης και Κώστας Τέλιος.

    [04] Σύσκεψη για τα ναρκωτικά στο υπ. Εξωτερικών

    18/10/2002 12:18:00 μμ

    Η κατάρτιση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την καταπολέμηση των ναρκωτικών εξετάζεται σε σύσκεψη, στις 3.30 μετά το μεσημέρι, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή και εκπροσώπων των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

    [05] Β' γύρος εκλογών: Συμμαχίες και συσπειρώσεις

    18/10/2002 7:51:00 μμ

    Θέματα σχετικά με το β' γύρο των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του επικοινωνιακού οργάνου του κινήματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια για την προσέγγιση των αριστερών ψηφοφόρων και ανταρτών του ΠΑΣΟΚ στους κρίσιμους δήμους (Αττικής, Πετρούπολης, Περιστερίου, Νίκαιας, Δραπετσώνας). Το Περιστέρι και η Υπερομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ. Κινητικότητα και στη Ρηγίλλης.

    Προβληματισμός για τα ποσοστά Καρατζαφέρη και επιδόσεις ΠΑΣΟΚ στην επαρχία

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη στο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι η ΝΔ απέτυχε να στείλει το μήνυμα και πλέον δεν είναι σε θέση να ζητήσει πρόωρες εκλογές σύμφωνα με όσα είχε σχεδιάσει ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα του α γύρου έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ αντέχει και ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το έργο της. Θετικά αποτιμήθηκε εξάλλου η συνεργασία με τις αριστερές δυνάμεις.

    Σχετικά με τις επιδόσεις του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος στον α γύρο των εκλογών, εκτιμήθηκε ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα στην περιφέρεια, τα οποία πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά το κυβερνών κόμμα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σημίτης στην εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επίδοση του Γ. Καρατζαφέρη στον πρώτο γύρο των νομαρχιακών εκλογών για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά και σημείωσε ότι η ακροδεξιά πλέον υπάρχει αν και δεν αποτυπώνεται ως λαϊκή ψήφος και πρόσθεσε ότι οι ψήφοι αντλούνται κυρίως από τα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι η ύπαρξη αυτής της ακροδεξιάς αποτελεί πρόβλημα της ΝΔ αλλά και ευθύνη της διότι προκύπτει ως απόρροια της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

    Σε υπερψήφιση όλων των δημοκρατικών υποψηφίων κάλεσε από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ανοιγμα ΠΑΣΟΚ σ όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους

    Την προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει τις εκλογές σε μετωπική κομματική αντιπαράθεση έμεινε μετέωρο σύνθημα και μετά τις 13 Οκτωβρίου όλα δείχνουν ότι η προσταγή "Στείλτε μήνυμα" έμεινε ευσεβής πόθος χωρίς αποδέκτες και επιστρέφει στη Ρηγίλλης. Αυτό δήλωσε, το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση του επικοινωνιακού οργάνου του κινήματος, ο γ.γ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος επιχείρησε άνοιγμα σε όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους για τη συγκρότηση ενός ρεύματος πλειοψηφίας σε κάθε νομό και δήμο στο β γύρο.

    Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα υποστηρίξει τις προοδευτικές υποψηφιότητες που αντιπαρατίθενται την προσεχή Κυριακή σε υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ.

    Ερωτηθείς για το φαινόμενο Καρατζαφέρη σχολίασε ότι είναι γνωστό πως στη χώρα μας υπήρξε πάντοτε ακροδεξιό ρεύμα αλλά ήταν "εν υπνώσει". Τώρα, πρόσθεσε, έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται εντός και εκτός της ΝΔ και η επιλογή Τζαννετάκου έδωσε τη δυνατότητα στον Γ. Καρατζαφέρη να εκφράσει δυναμικά ένα εθνικιστικό, ξενόφοβο και φασίζον ρεύμα. "Η ΝΔ έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες", κατέληξε.

    Ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε να σχολιάσει το διαφημιστικό μήνυμα Τζαννετάκου με τα αυτοκίνητα αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις των ηγεσιών ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, λέγοντας εν πολλοίς ότι η πρόσκληση για τη δημιουργία προοδευτικού ρεύματος πλειοψηφίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απευθύνεται στους ψηφοφόρους.

    Ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση των υποψηφίων δημάρχων της Νίκαιας υπενθυμίζοντας ότι ο αντίπαλος του υποψηφίου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ το οποίο είχε αρνηθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι απάντησε και σε ερώτηση για την παρουσία των Ολυμπιονικών της Αρσης Βαρών σε χθεσινή εκδήλωση του κ. Τράπαλη σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι το Σπίτι της Αρσης Βαρών ήταν όνειρο για τους Ολυμπιονίκες και για το δήμαρχο.

    Επιδίωξη της ΝΔ η συσπείρωση δυνάμεων

    Η ΝΔ κατέρχεται στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών με στόχο τις 30 νομαρχίες στον β γύρο των εκλογών. Αναφορικά με την Υπερομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, τα στελέχη της ΝΔ εκφράζουν αισιοδοξία σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του α γύρου δεν ήταν τελικό. Επιδίωξη για τη ΝΔ είναι η συσπείρωση δυνάμεων και στήριξη των συνδυασμών, όπου έρχονται αντιμέτωπες με υποψήφιους της κυβέρνησης και να συγκροτηθεί ένα "Αντικυβερνητικό Μέτωπο". Το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο γραφείο του, με όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή, με την υποστήριξη του κόμματος.

    [06] Υπέρ του εθελοντισμού η Ντόρα Μπακογιάννη

    18/10/2002 6:56:00 μμ

    Η στήριξη και η ανάπτυξη του κινήματος του εθελοντισμού αποτελεί για μας δέσμευση σημείωσε πριν από λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε εκδήλωση οργανώσεων του εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων στην "Αθηναΐδα". Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή των εθελοντών τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες ούτε άλλος χρόνος για χάσιμο και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική ευκαιρία για να συμφιλιωθούν οι Αθηναίοι με την ιδέα του εθελοντισμού.

    [07] Tελευταία προεκλογική μέρα

    18/10/2002 4:16:00 μμ

    Λιγότερο από δύο 24ωρα απομένουν έως τον επαναληπτικό γύρο των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και η αντιπαράθεση των υποψήφιοι φθάνει στο ζενίθ, ενώ η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα δείξει η κάλπη το βράδυ της Κυριακής. Οι υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσουν έστω και την τελευταία στιγμή- τους αναποφάσιστους καθώς και την ψήφο των έτερων συνδυασμών.

    Μάχη για τις εντυπώσεις στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

    "Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να στηρίξει τη νέα δημοτική Aρχή, ώστε χώροι, όπως, η Ακαδημία Πλάτωνος, να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών", ανέφερε ο Γιάννης Τζαννετάκος, ο οποίος επισκέφθηκε την αρχαιολογική περιοχή στον Κολωνό και τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

    Ο κ. Τζαννετάκος ερωτήθηκε για το τηλεοπτικό σποτ και για ακόμα μια φορά χαρακτήρισε την ιδέα καλή, μια διαφήμιση που τον εκφράζει.

    Συνεχίζονται οι κόντρες Παπουτσή-Μπακογιάννη

    "Υπάρχουν όρια. Ακόμα και στην προεκλογική περίοδο πρέπει κανείς να σέβεται τα λόγια του", τόνισε το μεσημέρι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατά την επίσκεψη της στο προεκλογικό της κέντρο στο Σύνταγμα ερωτήθηκε για τα όσα είπε ο Χρήστος Παπουτσής σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί.

    Ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε την κυρία Μπακογιάννη ότι παρενέβη στο υπ. Εσωτερικών ώστε να μην παίξει ένα τηλεοπτικό σποτ. Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων κλείνοντας ουσιαστικά την προλογική εκστρατεία κατηγόρησε τον κ. Παπουτσή για ψευδείς ισχυρισμούς τους οποίους χαρακτήρισε ανεπίτρεπτους.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής επισκέπτηκε χθες το Ρουφ και έκανε βόλτα στο Σαράφειο Κολυμβητήριο. Σήμερα ο κ. Παπουτσής πήγε στο Σαράφειο κολυμβητήριο μαζί με δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού "Ομορφη Πόλη".

    Κινητικότητα και στον Πειραιά

    Στον Πειραιά οι δυο μονομάχοι συνεχίζουν τις περιοδείες σε διάφορες περιοχές της πόλης.

    Ο Χρήστος Αγραπίδης, νωρίς το πρωί επισκέφθηκε τον τομέα καθαριότητας του δήμου, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο 5ο Διαμέρισμα.

    Ο Μανώλης Μπεντενιώτης πραγματοποίησε περιοδεία στα Μανιάτικα.

    [08] Συνέχεια αντιδράσεων για το σποτ Τζαννετάκου

    18/10/2002 3:16:00 μμ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις για το διαφημιστικό μήνυμα του Γιάννη Τζαννετάκου. "Δεν προσβάλλει μόνον τους νέους και τις γυναίκες, αλλά κυρίως το 40% των πολιτών που ψήφισαν το συνδυασμό μας" υπογράμμισε μιλώντας στο σταθμό μας η Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τζαννετάκος σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ 105,8 σχολίασε ότι ένα διαφημιστικό μήνυμα θεωρείται επιτυχημένο όταν αρχίζει να συζητείται. Όσον αφορά στην απόρριψη της πρότασης του κ. Τζαννετάκου, για κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση στην ΕΡΤ η κ. Γεννηματά είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα να κουβεντιάσει με τον συνυποψήφιο της καθώς δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, αφού αποδεικνύεται ότι τον ενδιαφέρουν άλλα πράγματα.

    Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου για προεκλογικές διαφημίσεις

    Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ετέθη το ερώτημα αν στις δημοτικές εκλογές ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τις βουλευτικές. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νομικό κενό και άρα αποδίδεται μεγαλύτερη ευελιξία στις δημοτικές εκλογές. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την διαφήμιση στην προεκλογική περίοδο και προσέθεσε πως λόγο αυτής της ασάφειας ο ίδιος είχε υποδείξει την ανάγκη της περιφρούρησης μιας δεοντολογίας επί του θέματος.

    [09] Συνάντηση Καραμανλή με εκλεγμένους νομάρχες

    18/10/2002 2:08:00 μμ

    Δικαιωμένος για τις επιλογές που έκανε το κόμμα του δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντηση με τους 12 από τις 13 εκλεγμένους Νομάρχες από το πρώτο γύρο (σσ. απουσίαζε ο νομάρχης Ευρυτανίας). Ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε, ακόμα, ότι οι πολίτες γυρνούν την πλάτη σε εκείνους που συνειδητά επιδιώκουν να διχάσουν την κοινωνία με κραυγές μισαλλοδοξίας, συκοφαντίας και δόλιες μεθοδεύσεις, σε αυτούς που ταύτισαν το κόμμα με το κράτος και "που χρησιμοποιούν το κράτος με καθεστωτική αντίληψη για τις δικές τους σκοπιμότητες". Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε επίσης ότι την Κυριακή οι πολίτες θα επισφραγίσουν το μήνυμα του α γύρου, κάλεσε όλους να συμμετέχουν στις εκλογές και έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

    Πρωταγωνιστής στη συνάντηση ο Π. Ψωμιάδης

    Κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκλεγμένους νομάρχες, ο κ. Καραμανλής αφού τους συνεχάρη, ζήτησε να είναι διεκδικητικοί, ανεξάρτητα με το ποιά θα είναι η κυβέρνηση για το καλό όπως ανέφερε των τοπικών κοινωνιών.

    Την παράσταση έκλεψε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος έφθασε στη Ρηγίλλης με ένα κόκκινο τσικουεντσέτο. Ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι δεν υπάρχει συμβολισμός από την εμφάνισή του αυτή και στις δηλώσεις του τόνισε ότι είναι με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν τον φοβίζει ότι ο κ. Καρατζαφέρης είχε μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ''ήταν μικρότερη από τη δική μου''. Το μήνυμα, είπε ο κ. Ψωμιάδης, είναι να εκλεγούν οι άξιοι.

    Σχόλια περί Καρατζαφέρη

    Ο κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, που επισκέφθηκε τη Ρηγίλλης, έκανε λόγο για ακρότητες του κ. Καρατζαφέρη που προκαλούν ζημιά στον ίδιο, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο κ. Καρατζαφέρης στη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι δεν είναι αρμόδιος, αλλά πρόσθεσε ''στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ''. Σε ό,τι αφορά στο τηλεοπτικό σποτ του κ. Τζαννετάκου είπε ότι είναι καλό και συγκρίνει ως μεγέθη τους δύο υποψηφίους για την υπερνομαρχία.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζαννετάκης, ερωτηθείς για τον κ. Καρατζαφέρη, είπε ''σιγά τα αυγά''.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ έκανε την εξής ρητορική ερώτηση: ''Αχρωματοψία έχετε, δεν βλέπετε τον χάρτη της Ελλάδας;".

    [10] Πυρά Τσοβόλα κατά υποψηφίων ΠΑΣΟΚ

    18/10/2002 3:02:00 μμ

    Απειλές κατά των υποψηφίων του συνδυασμού του υποψήφιου Δημάρχου Περιστερίου κυρίου Παχατουρίδη, ο οποίος στηρίζεται από το ΔΗΚΚΙ, εκτοξεύουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στον Alpha News ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Δημήτρης Τσοβόλας χθες το βράδυ έστειλε δικηγόρους και άλλα στελέχη του ΔΗΚΚΙ στο Περιστέρι, ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι αυτό το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, φαινόμενο και σημείωσε ότι τα ίδια συμβαίνουν και στο δήμο Νίκαιας. Ο κύριος Τσοβόλας υποστήριξε ότι όλα αυτά γίνονται κάθε βράδυ παρουσία του κυρίου Λαλιώτη, του κυρίου Κουσελά και της κυρίας Βάσως Παπανδρέου.

    [11] Στηρίζει ''Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα'' ο Α. Βλαχάκος

    18/10/2002 7:10:00 μμ

    Διαφορετική θέση από το Γιώργο Καρατζαφέρη για το ποιόν θα στηρίξει στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς πήρε με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά Αντώνης Βλαχάκος. Ο κ. Βλαχάκος στήριξε ανοιχτά το συνδυασμό ''Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα'' που υποστηρίζεται από τη ΝΔ τονίζοντας ότι ''η εκλογική μάχη της Κυριακής είναι κρίσιμη. Τεχνητά διλήμματα και αμφιβολίες δεν χωρούν. Η ψήφος μας είναι πολιτική στάση και θέση. Τους αγώνες μας δεν τους ξεχνάμε, δεν τους ξεπουλάμε και στήριξη στην κυβέρνηση Σημίτη δεν παρέχουμε. Δεκανίκια του κ. Σημίτη και του κ. Λαλιώτη δεν πρόκειται να γίνουμε. Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε το συνδυασμό ''Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα'' που υποστηρίζεται από τη ΝΔ''.

    Επίσης, ο κ. Βλαχάκος στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρεται στον κ. Τζαννετάκο, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρατζαφέρης πριν από λίγες μέρες είχε κατηγορήσει εμμέσως τη ΝΔ ότι επιχειρεί συναλλαγή με στελέχη του φωτογραφίζοντας τον κ. Βλαχάκο.

    O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε τη δήλωση του Αντώνη Βλαχάκου και απάντησε με ένα στίχο από τη Γένεση: ''Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, οι δε χείρες χείρες Ησαύ'' ,δηλαδή ότι η δήλωση έγινε καθ' υπαγόρευση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε ότι ισχύουν όσα είχε επισημάνει στη συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη όπου είχε καταγγείλει απόπειρες εξαγοράς στελεχών του "φωτογραφίζοντας" τη Νέα Δημοκρατία.

    [12] Δωδεκάνησα: Αισιόδοξος ο Σ. Kαραγιάννης

    18/10/2002 3:25:00 μμ

    "Το κλίμα άρχισε να αναστρέφεται ριζικά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αυτήν την Kυριακή", δήλωσε χθες ο νυν και υποψήφιος Νομάρχης Δωδεκανήσου Σάββας Kαραγιάννης, μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην Kω και Kάλυμνο. Επίσης, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι "εκφραστής του λαού Δωδεκανήσου είναι η παράταξη της "Nομαρχιακής Aναγέννησης", γιατί πρεσβεύει μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, ακομμάτιστη, που θα είναι ισότιμα δίπλα σε κάθε Δωδ/νήσιο".

    Στο στρατόπεδο του νυν νομάρχη κ. Kαραγιάννη έχουν σχεδόν αποδεχθεί αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η διαφορά των 5 ποσοστιαίων μονάδων που καταγράφηκε την περασμένη Kυριακή, είναι ανατρέψιμη και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αυτό.

    Αντίθετα, ο υποψήφιος Νομάρχης Γιάννης Mαχαιρίδης, επισήμως τουλάχιστον θεωρεί τυπική διαδικασία τις εκλογές της Kυριακής.

    Tα πιο ψύχραιμα πάντως στελέχη του κ. Mαχαιρίδη θεωρούν σκληρή και δύσκολη την αναμέτρηση και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι.

    Γεγονός είναι πάντως ότι οι εκλογές θα κριθούν από αρκετές παράμετρους, πιθανόν και στις λεπτομέρειες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

    [13] Ν.Δ: Στήριξη υποψήφιου ΠΑ.ΣΟ.Κ

    18/10/2002 6:47:00 μμ

    Ένα πρωτοφανές γεγονός για τα δεδομένα της πολιτικής επικαιρότητας λαμβάνει χώρα στον Δήμο Πετρούπολης. Ο συνδυασμός της Ν.Δ "Πετρούπολη Ανθρώπινη Πόλη" του υποψήφιου Δήμαρχου Μπάμπη Καλαφάτη, αποφάσισε στο β' γύρο των εκλογών να υπερψηφίσει την παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ με επικεφαλής τον Στέφανο Βλάχο. Αντίθετα, η Β6 Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ, με επίσημη ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να καταψηφίσουν τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΠΑ.ΣΟ.Κ και κατά συνέπεια να ενισχύσουν με την ψήφο τους την παράταξη "Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης" με επικεφαλής τον σημερινό Δήμαρχο Γιώργο Γιώγο.

    [14] Φιλιππίνες: Νέα έκρηξη με τρεις νεκρούς

    18/10/2002 7:35:00 μμ

    Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε λεωφορείο στα περίχωρα της Μανίλας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο λεωφορείο την ώρα που αυτό μετακινείτο στην κύρια λεωφόρο Edsa της Κεζόν, στα περίχωρα της Μανίλας. Στις Φιλιππίνες δρα η μεγάλη ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, που προωθεί ίδρυση ισλαμικού κράτους στις καθολικές Φιλιππίνες και ευθύνεται για πολλές επιθέσεις. Για τη διάλυσή της βοηθούν τις αρχές της χώρας σημαντικές αμερικανικές δυνάμεις.

    Μπαράζ επιθέσεων

    Χθές, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες. Η πρώτη βόμβα εξερράγη λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο ισόγειο του πολυκαταστήματος "Σοπ-Ο-Ραμα", μόλις δύο οικοδομικά τετράγωνα από το αστυνομικό τμήμα. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και η δεύτερη έκρηξη στο γειτονικό πολυκατάστημα "Σόπερς Σέντραλ".

    Η δήμαρχος της Ζαμποάνγκα, Μαρία Κλάρα Λόμπρεγκατ, είπε ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το "Σοπ-Ο-Ραμα" όπου βρέθηκε και μία δεύτερη βόμβα, η οποία εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το κατάστημα.

    [15] Μέτρα κατά της τρομοκρατίας στην Ινδονησία

    18/10/2002 7:07:00 μμ

    Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών, προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί. Προηγήθηκαν έντονες διπλωματικές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για ανάληψη δράσης εναντίον παραστρατιωτικών οργανώσεων. Το διάταγμα πρόκειται να υπογράψει εντός της ημέρας η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι και προβλέπει σχηματισμό αντιτρομοκρατικής μονάδας, κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για ένα χρόνο και δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου.

    Ο Χάουαρντ αποφασισμένος να βρει τους ενόχους

    Την ίδια ώρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός κ. Τζον Χάουαρντ που βρίσκεται στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, δήλωσε ότι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" των δύο χωρών στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου, ενώ εξέφρασε παράπονα για την πορεία των ερευνών των αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας.

    Συγκεκριμένα, ο Τζον Χάουαρντ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές άργησαν να αποκλείσουν τον τόπο της επίθεσης.

    "Σημειώθηκαν κάποια περιστατικά αδιαφορίας όσον αφορά τον τόπο της επίθεσης, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν ήδη θέσει εμπόδια στην πορεία των ερευνών. Ωστόσο, είμαι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία των δικών μας αστυνομικών με τους Ινδονήσιους", επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Αυτσραλίας.

    Ο Τζον Χάουαρντ, επίσης, τόνισε ότι οι σκέψεις του βρίσκονται αποκλειστικά στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων και διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών

    Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές στην Ινδονησία κάλεσαν για εξέταση αύριο τον μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που από πολλούς θεωρείται ως αρχηγός της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Μπασίρ δεν θα παρουσιαστεί στην αστυνομία, καθώς νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, μετά από αδιαθεσία που του παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδινε.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ινδονήσιος κληρικός αρνήθηκε τις κατηγορίες. ''Πρόκειται για ψέμα, εάν η αστυνομία έχει αποδείξεις... ας τις δώσει... Δεν έχω καθόλου την αίσθηση ότι είμαι αναμεμειγμένος'', δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τρύπου στο Νγκρούκι της κεντρικής Ιάβας, όπου διευθύνει ένα θρησκευτικό σχολείο.

    Οι ινδονησιακές υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον Μπασίρ έπειτα από την ανάκριση στελέχους της Αλ-Κάιντα που κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, τον Ομαρ αλ Φαρούκ. Ο Κουβεϊτιανός αυτός, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στη νοτιο-ανατολική Ασία, συνελήφθη τον Ιούνιο κοντά στη Τζακάρτα και μεταφέρθηκε στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού TIME, ο Ομαρ αλ Φαρούκ δήλωσε ότι είχε σχέσεις με τον Μπασίρ. Παρόλα αυτά καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί τουρίστες.

    Στο μεταξύ, συστάσεις κάνουν οι ΗΠΑ, Ολλανδία και Νορβηγία προς τους πολίτες τους που είτε βρίσκονται στην Ινδονησία είτε σκοπεύουν να την επισκεφτούν.

    [16] Μαθητές-όμηροι στη Γερμανία

    18/10/2002 7:27:00 μμ

    Ένας ένοπλος άνδρας συνέλαβε πέντε ομήρους, τέσσερις μαθητές και έναν καθηγητή, σε σχολείο του Βάιμπλινγκεν, βορειοδυτικά της Στουτγάρδης, στη νοτιοδυτική Γερμανία, μετέδωσε σήμερα το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο την αστυνομία. Ο νεαρός άνδρας, που φέρει όπλο και ένα κινητό τηλέφωνο, με το οποίο ενημέρωσε την αστυνομία για την πράξη του, απαίτησε να του δοθούν λύτρα 1.000.000 ευρώ και ένα όχημα για να διαφύγει, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ένας άνδρας που πιστεύεται ότι φέρει όπλο μπήκε σήμερα σε σχολείο στην πόλη Βάιμπλινγκεν και συνέλαβε μερικούς ομήρους. Ο ''πιθανώς νεαρός'' άνδρας είχε επικοινωνήσει με την αστυνομία στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) με κινητό.

    Τοπικός ραδιοσταθμός, που επικαλέστηκε αυτόπτη μάρτυρα, μετέδωσε ότι ο επιτιθέμενος είναι ένας μαθητής που έχει στην κατοχή του όπλο και πρόσθεσε ότι εκκενώθηκε η περιοχή γύρω από το σχολείο.

    [17] Αμείωτη η ένταση στη Μέση Ανατολή

    18/10/2002 4:25:00 μμ

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επέστρεψε σήμερα στην Ιερουσαλήμ μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις που απειλούν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ηρεμία στη περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αραβικών χωρών σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Ανώτατο στέλεχος της "Χαμάς" προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα εκδικηθεί το θάνατο των αμάχων. Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει αύριο ο Αμερικανός απεσταλμένος Γουίλιαμ Μπερνς.

    ''Απάντηση'' από όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις

    Το στέλεχος της "Χαμάς" τόνισε ότι ανάλογη απάντηση στο Ισραήλ πρέπει να δώσουν όλες οι οργανώσεις που δρουν στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς η βία είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το Τελ Αβίβ. Η συγκεκριμένη εξτρεμιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων Ισραηλινών. Ταυτόχρονα, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά απείλησαν με απάντηση μέσα σε 24 ώρες.

    Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε χθες στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον εκσκαφέων του στρατού και τα ισραηλινά άρματα μάχης χτύπησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σπίτια και ένα σχολείο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 60.

    Στο μεταξύ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα ένα Παλαιστίνιο, μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της "Χαμάς".

    Σε σημερινή συνέντευξή του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι η νομιμότητα του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν αμφισβητείται και ότι ενδεχόμενη κίνηση απέλασής του θα ήταν μεγάλο λάθος.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο, ενώ θα επισκεφθεί ακόμη το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [18] Ανησυχία για την υγεία του Ρ. Ντενκτάς

    18/10/2002 3:07:00 μμ

    Πολύ χειρότερα φαίνεται ότι είναι η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς, από ό,τι αφήνουν να νοηθεί οι θεράποντες ιατροί και ο περίγυρός του. Ο τουρκοκυπριακός Tύπος γράφει σήμερα ότι οι επιπλοκές στην υγεία του κατοχικού ηγέτη συνεχίζονται και ότι οι γιατροί αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν υγρά, που είχαν συσσωρευτεί γύρω από τους πνεύμονες και του δημιουργούσαν προβλήματα στην αναπνοή. Αγνωστο παραμένει και το πότε ο Ραούφ Ντενκτάς θα πάρει εξιτήριο, αφού οι γιατροί του, δήλωσαν πως δεν θα επιθυμούσαν προς το παρόν την έξοδό του από το νοσοκομείο. Με τη δικαιολογία ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι διαβητικός, οι γιατροί αναφέρουν τώρα, ότι με το να παραμένει στο νοσοκομείο, γίνεται καλύτερος έλεγχος στο σάκχαρό του.

    Αισιοδοξία για βελτίωση

    Ο λεγόμενος υφυπουργός προεδρίας Εργκιούν Ολγκιούν ανακοίνωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα σε δυο μήνες.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Tύπο ο Σερτάρ Ντενκτάς, γιος του κατοχικού ηγέτη, ανέβαλε την έκτακτη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για να μην δημιουργηθούν ερωτηματικά γύρω από την πορεία της υγείας του πατέρα του. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ταξιδεύσει για τη Νέα Υόρκη κατά το Σαββατοκύριακο.

    [19] Παρέλυσε η Ιταλία από την απεργία του CGIL

    18/10/2002 2:25:00 μμ

    Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα η απεργία που κήρυξε σε ολόκληρη την Ιταλία το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGIL, που εκφράζει το κόμμα των ''Δημοκρατικών της Αριστεράς'', αλλά και τα κομμουνιστικά κόμματα. Η 8ωρη απεργία ουσιαστικά παρέλυσε την Ιταλία, αφού ακινητοποιήθηκαν όλα τα μεταφορικά μέσα. Η "Αλιτάλια" ακύρωσε 275 πτήσεις, τρένα, πλοία και αστικές συγκοινωνίες ακινητοποιήθηκαν από το πρωί μέχρι το απόγευμα, έκλεισαν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

    Η απεργία έγινε για την κατάργηση του άρθρου 18 του ιταλικού νόμου, που ψήφισε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν απολύσεις χωρίς σοβαρούς λόγους. Ταυτόχρονα όμως κατήγγειλαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις απολύσεις των 8000 εργαζομένων στην ΦΙΑΤ.

    Πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν σε 120 πόλεις, αλλά η μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο, όπου είναι η έδρα της ΦΙΑΤ. Ο γγ του CGIL Γκουλιέλμο Επιφάνι, μιλώντας κατήγγειλε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα προκαλέσει πάνω από 200.000 ανέργους, ιδιαίτερα στην Ν. Ιταλία. Την κατηγόρησε ότι δεν διαθέτει μια βιομηχανική πολιτική για το πρόβλημα της ΦΙΑΤ. Κάλεσε την βιομηχανία και την κυβέρνηση να μην προβούν στις 8000 απολύσεις που ανακοίνωσε η ΦΙΑΤ, γιατί αυτό θα πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές.

    Στην απεργία δεν συμμετέχουν τα άλλα δύο ιταλικά συνδικάτα CISL και VIL, που εκφράζουν το κέντρο και την δεξιά, τα οποία από την αρχή επέκριναν την CGIL για την θέση της στο άρθρο 18.

    [20] Αύριο ψηφίζουν για τη διεύρυνση οι Ιρλανδοί

    18/10/2002 2:21:00 μμ

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι πολίτες της Ιρλανδίας στο πλαίσιο δημοψηφίσματος για τη "Συνθήκη της Νίκαιας", που θεωρείται ως θεμέλιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς η αποδοχή της και από τους Ιρλανδούς θα δώσει το "πράσινο φως" στην Κύπρο και σε άλλες 9 προς ένταξη χώρες να μπουν στην Ε.Ε.

    Το δημοψήφισμα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού η πλειοψηφία των Ιρλανδών είχε απορρίψει τη Συνθήκη πριν από 16 μήνες. Η Συνθήκη της Νίκαιας, που είχε υπογραφεί στη γαλλική αυτή πόλη τον Δεκέμβριο του 2000, πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα που, με βάση το Σύνταγμά της, πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα για το θέμα.

    Ετοιμοι να ψηφίσουν ''Ναι''

    Στο δημοψήφισμα, που είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2001, οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει σε ποσοστό 54% την Συνθήκη της Νίκαιας δημιουργώντας ανησυχίες ακόμα και για αναστολή της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ομως, τότε η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή - μόλις 35% - δημιουργώντας ελπίδες στους φιλοευρωπαϊστές ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι η πλειονότητα των Ιρλανδών είναι έτοιμοι να ψηφίσουν "Ναι" στη Συνθήκη της Νίκαιας, που, μεταξύ άλλων, προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν ενταχτούν οι καινούριες χώρες στις τάξεις της.

    Πισωγύρισμα για την Ε.Ε μια πιθανή καταψήφιση

    Γκίντερ Φερχόιγκεν

    Σε περίπτωση, όμως, που καταψηφιστεί η Συνθήκη θα δημιουργηθεί μια σοβαρή κρίση, στους κόλπους της ΕΕ, όπως τόνισε αλλά και απεύχεται ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    ''Αν η Ιρλανδία ταχθεί εναντίον της Συνθήκης της Νίκαιας, θα είναι μια αποτυχία '', τόνισε ο Φερχόιγκεν από τη Χάγη, όπου συναντήθηκε με Ολλανδούς βουλευτές, θεωρώντας μία τέτοια πιθανή εξέλιξη ως πισωγύρισμα, αφού πρόκειται για την καλύτερα προετοιμασμένη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [21] Εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία

    18/10/2002 6:59:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού που συνετρίβη χθες στην Τσετσενία κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επλήγη από πυρά Τσετσένων ανταρτών, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Στο μεταξύ, στη Μόσχα άρχισαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των "Μητέρων των Στρατιωτών" και έχει ως κεντρικό σύνθημα να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία.

    Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων της κατάρριψης, καθώς πηγές των ανταρτών κάνουν λόγο για 11 νεκρούς και 12 τραυματίες, ενώ πηγές του ρωσικού στρατού κάνουν λόγο για ένα νεκρό και ένα αγνοούμενο. Το ελικόπτερο μετέφερε περίπου 23 στρατιώτες.

    Την έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου απηύθυναν στη διάσκεψη πολιτικοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και θρησκευτικοί ηγέτες.

    ''Σταματήστε τον πόλεμο. Ενα βρέφος ή μία έγκυος γυναίκα από την Τσετσενία δεν είναι αντάρτες'', τόνισε η Σέντα Ιλάιεβα που έχει κηρύξει απεργία πείνας με άλλους 4 Τσετσένους, ενώ ο πρόεδρος της Αντιπολεμικής Συνέλευσης της Τσετσενίας, Σαλαμπέκ Μαΐγκοφ, δήλωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου 1999 που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή έχουν σκοτωθεί 60.000-80.000 άμαχοι και αγνοείται η τύχη άλλων 36.000.

    Από την πλευρά του ο Ιβάν Ρίμπκιν, πρώην πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τάχθηκε υπέρ της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όχι μόνον με τον πρόεδρο των αυτονομιστών, Ασλάν Μασχάντοφ, αλλά και με άλλους πολέμαρχους. ''Το σύνθημα του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας ξεγελάει όλο και λιγότερο τη διεθνή κοινότητα'', είπε.

    [22] Συνεργασία Ρωσίας-Ταϊλάνδης

    18/10/2002 5:40:00 μμ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα και συζήτησαν μεταξύ άλλων την εδραίωση της μεταξύ τους συνεργασίας, αλλά και το πως θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας. ''Η Ταϊλάνδη είναι μια από τις καλύτερες και σταθερότερες εταίρους μας στην περιοχή και μια χώρα με την οποία έχουμε μακρόχρονες και φιλικές σχέσεις'', δήλωσε ο Πούτιν υποδεχόμενος των Σιναουάρτα στο Κρεμλίνο.

    Στο μεταξύ, η Ταϊλάνδη φοβούμενη χτυπήματα όπως αυτό στο Μπαλί ανακοίνωσε σήμερα πως αξιωματικοί της αστυνομίας και των τελωνείων θα υποβάλουν σε αυστηρότερο έλεγχο επισκέπτες από το Πακιστάν, το Ιράν και την Υεμένη.

    [23] Κύπρος: Και οι τρανσέξουαλ θα τελούν γάμο

    18/10/2002 11:54:00 πμ

    Η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο ζητά τη σύναψη γάμου μεταξύ ατόμων, που άλλαξαν φύλο. Χαρακτηριστικά οι άνδρες που μετά από εγχείρηση έγιναν γυναίκες θα μπορούν να συνάπτουν γάμο με άνδρες με όλα τα νομικά δικαιώματα. Οι τρανσέξουαλ δεν θα χρειάζεται να κατέχουν το πιστοποιητικό γεννήσεως του φύλου τους. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία κατέθεσε στη Βουλή η Νομική Υπηρεσία, όλα τα άτομα έχουν δικαίωμα για τη σύναψη γάμου χωρίς περιορισμούς.

    Κοινοτικό κεκτημένο

    Η απόφαση εξεδόθη τον Ιούλιο του 2002. Κατόπιν τούτου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτησε απ όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την απόφαση ως κοινοτικό κεκτημένο. Το θέμα ήγειρε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Διευκρινίζεται ότι τα άτομα, που θα μπορούν να τελούν γάμο, θα πρέπει να φέρουν τα σχετικά χαρακτηριστικά του φύλου τους, έστω και αν το πιστοποιητικό γέννησής τους αναφέρει ότι πρόκειται για άνδρα. Γάμο δεν θα μπορούν να τελούν με βάση τον πιο πάνω νόμο οι τραβεστί. Επίσης δεν θα παντρεύονται άτομα του ίδιου φύλου.

    [24] Σημαντικό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    18/10/2002 3:55:00 μμ

    Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 12 μεσογειακών χωρών-εταίρων της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο κ. Χριστοδουλάκης, προεδρεύων του Eurogroup, δήλωσε ότι θεωρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένα πολύ βασικό εργαλείο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διατήρηση της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής.

    Χρηματοδότηση της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ύπαρξη του Συμφώνου ''είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης, ως συνόλου'', επισημαίνοντας ωστόσο ότι ''κατά περίπτωση, υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις του''.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι "δεν παίρνει πίσω ούτε λέξη" από τις δηλώσεις που έκανε στην παρισινή εφημερίδα "Λε Μοντ", στις οποίες χαρακτήρισε το Σύμφωνο "ανελαστικό" και επομένως "ανόητο", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Τζόναθαν Φολ. Ο κ. Πρόντι "εμμένει απολύτως στη γραμμή αυτή, δηλαδή ότι το Σύμφωνο πρέπει να ερμηνευθεί και να εφαρμοσθεί με τρόπο έξυπνο, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και ότι οι ακαμψίες είναι ανόητες", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής.

    Κονδύλια ύψους ως 10 δισ. ευρώ πρόκειται να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις χώρες της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας ως το 2006. Το χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ένωσης εγκαινίασαν σε σημερινή Σύνοδό τους οι υπουργοί Οικονομικών των 15 κρατών - μελών της ΕΕ και των 12 μεσογειακών χωρών εταίρων στη Βαρκελώνη.

    [25] Υποψήφιος ο Κεντέρης για το βραβείο του καλύτερου αθλητή

    18/10/2002 7:45:00 μμ

    Ο Ελληνας ΟλυμπιονίκηςΝίκος Κεντέρης θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια το βραβείο του κορυφαίου αθλητή του κόσμου στο ετήσιο γκαλά της Διεθνούς Ομοσπονδίας που θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου στο Μόντε Κάρλο. Ο Κώστας Κεντέρης συμπεριελήφθη από την δωδεκαμελή επιτροπή της ΙΑΑF στους δέκα προτεινόμενους κορυφαίους αθλητές. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου στα 200 μέτρα ήταν υποψήφιος για το βραβείο και το 2000 μετά το χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ.

    [26] ''Τραπέζι-αερόσακος'' για...υπνάκο στο γραφείο

    18/10/2002 4:09:00 μμ

    Πώς θα σας φαινόταν εάν με το πάτημα ενός κουμπιού το γραφείο σας μετατρεπόταν σε ένα τεράστιο μαξιλάρι, δίνοντας λύση με αυτό τον τρόπο στο πρόβλημα όλων εκείνων των εξουθενωμένων εργαζόμενων που έχουν ανάγκη από έναν ολιγόλεπτο, αλλά άνετο υπνάκο στο γραφείο; Ενας Γερμανός μηχανικός αποφάσισε να δώσει μορφή σε αυτό το «όνειρο», δημιουργώντας ένα πρωτότυπο γραφείο, κατασκευασμένο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο φαίνεται ακριβώς όπως όλα τα κλασικά ξύλινα γραφεία, έως τη στιγμή που πατηθεί ένα μικρό κουμπί στο κάτω μέρος του.

    Για ορκισμένους εργασιομανείς...

    Αυτό θέτει σε λειτουργία έναν έλικα που φουσκώνει έναν αερόσακο χρώματος ανοικτού πορτοκαλί, ο οποίος με τη σειρά του απλώνεται σ' ένα ανοιγόμενο πλαίσιο πάνω στο γραφείο.

    ''Στη δουλειά, προσπάθησα πολλές φορές να ξαπλώσω στο πάτωμα για να πάρω ένα μεσημεριανό υπνάκο'', είπε ο Ματίας Κνίγκε του οποίου το ''τραπέζι αερόσακος'', όπως ονομάζει την εφεύρεσή του, θα εκτεθεί σύντομα σε αίθουσα τέχνης του Αμβούργου. ''Το τραπέζι αυτό σχεδιάστηκε έτσι ώστε ο καθένας που δουλεύει σκληρά στο γραφείο του, να μπορεί έστω για λίγο να κοιμηθεί τουλάχιστον άνετα πάνω σε αυτό'', τόνισε ο σχεδιαστής του.

    Ο 32χρονος σχεδιαστής από τη βόρεια πόλη Οτενσεν είπε ότι ευελπιστεί η εφεύρεσή του αυτή να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμη περισσότερες ώρες αλλά με διαλείμματα πιο ποιοτικά. ''Ο στόχος δεν είναι να κρατήσουμε τον κόσμο αλυσοδεμένο στο γραφείο του 24 ώρες το 24ωρο. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ν' απομακρύνονται για λίγο από τα γραφεία τους και κατά κάποιο τρόπο να έχουν μια ποιότητα ζωής'', κατέληξε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 October 2002 - 16:54:55 UTC