Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λισαβόνα για συνέδριο του ΕΛΚ ο Καραμανλής
  • [02] Ανδριανόπουλος: Αριστερά- ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν από τον Καρατζαφέρη
  • [03] Εκδήλωση Κρητών για στήριξη Τζανακάκη-Μιχελογιάννη
  • [04] Αναν: ''Τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ''
  • [05] Μπαλί: Τα εκρηκτικά δείχνουν... Αλ-Κάιντα
  • [06] Τρομακρατική ενέργεια η έκρηξη στο Γαλλικό τάνκερ
  • [07] Προσφυγή Κοστούνιτσα στην εκλογική Επιτροπή
  • [08] Πρώτη νίκη της εθνικής για το EURO 2004
  • [09] Παρελθόν ο Σάντος για τον ΠΑΟ
  • [10] Ο Κόκκαλης δείχνει Κόλλια
  • [11] Συζήτηση της ΕΠΑΕ με ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
  • [12] Το γήπεδο του ΠΑΟ επί τάπητος
  • [13] Φάρος της γνώσης η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

    [01] Στη Λισαβόνα για συνέδριο του ΕΛΚ ο Καραμανλής

    16/10/2002 11:29:00 μμ

    Στη Λισαβόνα έφθασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής για να συμμετάσχει στις εργασίες του Κογκρέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο γίνεται στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ντουράο Μπαρόσο και θα πάρει μέρος στις εργασίες της συνόδου αρχηγών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης με θέμα ''Ο μελλοντικός ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο''. Ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή του-απολογισμό για την πρωτοβουλία του ΕΛΚ για τον εκδημοκρατισμό των δυτικών Βαλκανίων. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος περίπου εξήντα αρχηγοί των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας, της Αυστρίας και ενδεχομένως της Ολλανδίας.

    [02] Ανδριανόπουλος: Αριστερά- ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν από τον Καρατζαφέρη

    16/10/2002 9:49:00 μμ

    Η δεξαμενή ψήφων της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει περισσότερο από τη δυναμική Καρατζαφέρη και όχι ο χώρος της Ν.Δ εκτίμησε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι "το περίεργο και επικίνδυνο μόρφωμα Καρατζαφέρη μπορεί να αποδειχθεί όφελος για τη Ν.Δ, εάν το κόμμα αποσαφηνίσει τις θέσεις του". Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανόπουλος "το ΠΑΣΟΚ ενδυνάμωσε επικοινωνιακά τον Καρατζαφέρη και η Ν.Δ έπεσε στην παγίδα, με το απαράδεκτο σύνθημα "στείλτε μήνυμα".

    Αναφερόμενος, δε, στη φερόμενη παρέμβαση Χριστόδουλου για την επιλογή Τζανετάκου, ο κ. Ανδριανόπουλος επεσήμανε ότι "αν η Ν. Δ συνεχίσει τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις ο κ. Χριστόδουλος μπορεί και να καταστεί πολιτικός πόλος".

    [03] Εκδήλωση Κρητών για στήριξη Τζανακάκη-Μιχελογιάννη

    16/10/2002 9:38:00 μμ

    Στην Αθήνα μεταφέρθηκε, για λίγο, ο εκλογικός αγώνας δύο υποψηφίων στα Χανιά. Εκατοντάδες Χανιώτες, που ζουν στην Αθήνα, αλλά ψηφίζουν στα Χανιά, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να ακούσουν τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων Γ. Τζανακάκη και τον υποψήφιο νομάρχη Σ. Μιχελογιάννη. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Χανιώτης υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ''μαζευτήκαμε εδώ, εμείς οι Χανιώτες για να στηρίξουμε τη νικηφόρα πορεία των δύο υποψηφίων της δημοκρατικής παράταξης''.

    Ομιλία Χριστοδουλάκη

    Είναι ευκαιρία, τόνισε, με την εκλογή τους να δώσουμε μια νέα δυναμική στις προσπάθειες για ανάπτυξη της περιφέρειας. Οι αλλαγές, πρόσθεσε, που έγιναν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν σήμερα τις εξουσίες και τα εργαλεία, που αν αξιοποιηθούν σωστά από τους δημάρχους και τους νομάρχες, οι περιφέρειες θα αναπτυχθούν σωστά και γρήγορα.

    Η ΝΔ, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, θέλησε να μετατρέψει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε αγώνα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού, ελπίζοντας ότι θα είχε ένα αποτέλεσμα -όπως έγινε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα- που θα οδηγούσε την κυβέρνηση σε παραίτηση. Ο στόχος αυτός απέτυχε. Οι πολίτες -ψηφοφόροι δεν ακολούθησαν τη ΝΔ, είπε.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε τους συμπατριώτες του να αγωνιστούν όλοι οι Κρήτες για την εκλογή στα Χανιά του Γ. Τζανακάκη και του Σ. Μιχελογιάννη.

    Στη συνέχεια μίλησαν και οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι ανέλυσαν τα προγράμματά τους για την ανάπτυξη της πόλης των Χανίων και ζήτησαν τη συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτών για τη μεγάλη νίκη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [04] Αναν: ''Τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ''

    16/10/2002 10:46:00 μμ

    Να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στο καθεστώς του Ιράκ, ζήτησε σήμερα ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για το θέμα των επιθεωρήσεων του οπλοστασίου της Βαγδάτης, στη γενική συνέλευση του οργανισμού. Λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος Μπους, υπογράφοντας την απόφαση του Κογκρέσου που τον εξουσιοδοτεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Βαγδάτης, προειδοποίησε το Ιράκ ότι κάνει λάθος που θέλει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της Αμερικής. Ο ιρακινός λαός πάντως αψηφώντας τις απειλές έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Σαντάμ Χουσείν, για την επόμενη επταέτια.

    Αναν: ''Το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί η αντιμετωπίσει τις ευθύνες του''

    "Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, το Συμβούλιο δεν αναμένει τίποτα λιγότερο και μπορεί να υιοθετήσει μιά νέα απόφαση που θα ενισχύει το περιθώριο ελιγμών των επιθεωρητών ώστε να μην υπάρξει κανένα διφορούμενο ή κανένα αδύνατο σημείο", τόνισε ο κ. Αναν, στο κείμενο της ομιλίας του που διαβάστηκε στη γενική συνέλευση, από την αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Λουίζ Φρέτσετ.

    "Αν το Ιράκ δεν κάνει χρήση αυτής της τελευταίας ευκαιρίας και επιμείνει στην προκλησή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του", ανέφερε ακόμη ο κ. Αναν κατά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης που ζητήθηκε από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε επίσης έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, "για να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες και να διατηρήσει μια ενιαία άποψη".

    "Η ψηφοφορία για μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καθορίζει τους ακριβείς τρόπους ελέγχου του αφοπλισμού του Ιράκ και τις συνέπειες που θα υποστεί η Βαγδάτη εάν δεν συμμορφωθεί, δεν μπορεί να καθυστερήσει επί πολλούς μήνες", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Ασιοδοξία Μπλερ για νέα απόφαση ΟΗΕ

    Αισιόδοξος ότι τελικά ότι θα υπάρξει διεθνής ''συναίνεση'' για μια νέα απόφαση του ΟΗΕ όσον αφορά την επιθεώρηση του οπλοστασίου του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    ''Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος δεν είναι ασφαλής αν επιτρέψουν (στον ιρακινό πρόεδρο) Σαντάμ να έχει στην κατοχή του χημικά, βιολογικά και ενδεχομένως πυρηνικά όπλα'', σημείωσε.

    ''Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πει σαφώς ότι ο Σαντάμ θα πρέπει να αφοπλιστεί μέσω του ΟΗΕ. Αν το κάνει αυτό και ο αφοπλισμός γίνει με ειρηνικό τρόπο, θα αποφευχθεί μια σύγκρουση. Ομως αν αρνηθεί να συνεργαστεί ή να επιτρέψει στους επιθεωρητές να εργαστούν, τότε η διεθνής κοινότητα θα έρθει αντιμέτωπη με μια επιλογή'', κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι ο ΟΗΕ ''θα πρέπει να δώσει μια απάντηση στο ζήτημα αυτό, και όχι να το αγνοήσει''.

    Η Γαλλία ενάντια στον πόλεμο

    Ενάντια στις πολεμικές ιαχές Βρετανών και Αμερικανών, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εμμένοντας στη θέση της χώρας του για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, δήλωσε σήμερα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, ότι θα πρέπει να γίνει παν το δυνατόν για να αποφευχθεί ένας πόλεμος στο Ιράκ και υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα ενεργήσει ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια κατάληξη στο ιρακινό ζήτημα.

    Ο κ. Σιράκ τόνισε επίσης ότι ''η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αναλάβει τις ευθύνες της'' στο ζήτημα του Ιράκ και τόνισε ότι είναι ''ανοικτός'' σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα διευκόλυνε ''τις συνθήκες εργασίας των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ'' όπως έχει ζητήσει ο επικεφαλής τους Χανς Μπλιξ, στο πρόσωπο του οποίου η Γαλλία τρέφει ''εμπιστοσύνη''.

    Ο κ. Μουμπάρακ, από την πλευρά του θεώρησε ότι η θέση του κ. Σιράκ είναι ''αποδεκτή και λογική''. ''Στην περίπτωση που το Ιράκ θέσει εμπόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, τότε πρέπει να ληφθούν νέες αποφάσεις'', τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

    Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τη στάση της Γαλλίας, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με το Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν για να του γνωστοποιήσει ότι ''είναι πλέον καιρός να ενεργήσει η Γαλλία'', δήλωσε υπεύθυνος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Το θέμα αυτό θίχτηκε επίσης το απόγευμα στη διάρκεια συνάντησης του Πάουελ με τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί που πραγματοποιεί επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε σήμερα την υποστήριξή του σε μια νέα απόφαση του ΟΗΕ που θα τάσσεται υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

    ''Η Ρωσία είναι έτοιμη να μελετήσει και αν είναι αναγκαίο να ψηφίσει, μαζί με τους εταίρους της στο Συμβολύλιο Ασφαλείας, μια συμπληρωματική απόφαση που θα διασφαλίζει την εργασία των διεθνών επιθεωρητών στο Ιράκ'', επισήμανε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [05] Μπαλί: Τα εκρηκτικά δείχνουν... Αλ-Κάιντα

    16/10/2002 8:15:00 μμ

    Oι έρευνες για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στο Μπαλί της Ινδονησίας, φαίνεται να αποδίδουν τα πρώτα τους αποτελέσματα, καθώς οι αρχές εντόπισαν σήμερα ίχνη της πλαστικής εκρηκτικής ύλης C-4 στην οροφή ενός φορτηγού κοντά στον τόπο της έκρηξης. Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Ινδονησίας επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη, οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Παρόμοια εκρηκτικά είχαν χρησιμοποιηθεί και στην πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού, πριν δύο χρόνια στην Υεμένη, που αποδίδεται στην οργάνωση Αλ-Κάιντα.

    Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενο χτύπημα

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC, η εικόνα που σχηματίζουν πλέον οι αστυνομικοί, περιγράφει μια πολύ προσεκτικά οργανωμένη επιχείρηση που διεξήχθη εναντίον επιλεγμένων στόχων όπου συχνάζουν αλλοδαποί και τουρίστες, με τη χρήση ισχυρότατων εκρηκτικών και σε ώρα που θα είχε το καταστροφικότερο αποτέλεσμα.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην Ουάσινγκτον Ποστ, σύμφωνα με τις οποίες έχει συλληφθεί ένας πρώην αξιωματικός της ινδονησιακής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο κατασκευαστής του εκρηκτικού μηχανισμού.

    Ωστόσο, δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί στην Ινδονησία και άλλοι τέσσερις στη Μαλαισία, από τους οποίους δύο σύμφωνα με πληροφορίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

    Οι ΗΠΑ όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Ινδονησία ότι η Αλ Κάιντα προετοιμάζει επίθεση στο έδαφός της και μάλιστα την τελευταία φορά που την προειδοποίησαν ήταν την προηγουμένη της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε το Σάββατο στο Μπαλί.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις σχετικές προειδοποιήσεις της η Ουάσινγκτον δεν προσδιόριζε ημερομηνία ούτε τον πιθανό τόπο των επιθέσεων, θεωρούσε όμως υπαρκτούς τους κινδύνους, μετά την ανάκριση ενός μέλους της Αλ Κάιντα, του Ομαρ αλ Φαρούκ, από τη CIA.

    Πρόκειται για ένα πολίτη του Κουβέιτ, ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στην Ινδονησία και ήταν γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες ότι ήταν ο υπεύθυνος της Αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Ασία.

    Ο Παγκόσμιος Ισλαμικός Σύνδεσμος πάντως καταδίκασε σήμερα με έντονο τρόπο την επίθεση στο Μπαλί, χαρακτηρίζοντας την ως ''τρομοκρατική πράξη απαράδεκτη για το Ισλάμ''.

    [06] Τρομακρατική ενέργεια η έκρηξη στο Γαλλικό τάνκερ

    16/10/2002 11:09:00 μμ

    Σε τρομοκρατική ενέργεια, οφείλεται τελικά όπως όλα δείχνουν η έκρηξη από την οποία υπέστη σοβαρότατες ζημιές, στις 6 Οκτωβρίου στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, το Γαλλικό σουπερτάνκερ ''Limburg''. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, και με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών της Υεμένης, όλα καταδεικνύουν ότι πρόκειται για προμελετημένη τρομοκρατική ενέργεια με τη βοήθεια ενός μικρού σκάφους γεμάτου με εκρηκτικά.

    [07] Προσφυγή Κοστούνιτσα στην εκλογική Επιτροπή

    16/10/2002 11:07:00 μμ

    Προσφυγή στη Σερβική εκλογική Επιτροπή κατά της απόφασής της να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές της χώρας που διενεργήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 13 Οκτωβρίου, υπέβαλε σήμερα ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Η εκλογική επιτροπή ακύρωσε τις εκλογές λόγω της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων, που δεν έφτασαν ούτε στο 50% στο δεύτερο γύρο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι εκλογές πρέπει να ξαναγίνουν.

    Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις της εκλογικής επιτροπής είναι λανθασμένες γιατί το 45% των εκλογέων που ισχυρίζονται ότι προσήλθαν στις κάλπες δεν ισχύει αφού από την επιτροπή υπολογίστηκαν και περισσότεροι από 600 χιλιάδες εγγεγραμμένοι που είτε δεν ζούν πλέον είτε έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό.

    Στην περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή του DSS ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας.

    Ο κ. Κοστούνιτσα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα μετάσχει στις νέες προεδρικές εκλογές που θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας (5 Ιανουαρίου) του απερχόμενου προέδρου Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    [08] Πρώτη νίκη της εθνικής για το EURO 2004

    16/10/2002 10:16:00 μμ

    Την πρώτη της νίκη στους προκριματικούς του EURO 2004 πέτυχε η εθνική ανδρών. Με δύο γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη, στο 2ο και το 59ο λεπτό, η ελληνική ομάδα επικράτησε 2-0 της Αρμενίας, σε αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρουσία περίπου 8.000 θεατών. Παράλληλα, οι τρεις βαθμοί που κατέκτησε σήμερα ήταν οι πρώτοι της εθνικής, στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης.

    Οι αλλαγές έφεραν αποτέλεσμα

    Οπως αναμενόταν, ο Οτο Ρεχάγκελ προχώρησε σε τρεις αλλαγές, σε σχέση με την ομάδα που παρατάχθηκε το Σάββατο το Κίεβο. Ο Γεωργιάδης πήρε τη θέση του Λάκη στη δεξιά πτέρυγα, ο Μπασινάς ήταν ο βασικός αμυντικός χαφ αντί του Ζαγοράκη, ενώ ο Καφές κλήθηκε να καλύψει το κενό του τιμωρημένου Γιώργου Καραγκούνη. Οι αλλαγές έφεραν αποτέλεσμα, καθώς η εθνική ήταν πολύ πιο κινητική στην επίθεση και κατά συνέπεια πιο απειλητική για τους αντιπάλους της. Οσο για την άμυνα, αυτό είναι μια άλλη... πονεμένη ιστορία.

    Μόλις στο 2ο λεπτό, η ελληνική ομάδα πήρε το προβάδισμα με ένα γκολ... made by ΑΕΚ. Φάουλ Τσάρτα, κεφαλιά Νικολαϊδη και 1-0, σε μια φάση που οι δύο παίκτες έχουν επαναλάβει άπειρες φορές τόσο στις προπονήσεις όσο και στους επίσημους αγώνες.

    Ο Νικολαϊδης ήταν για ακόμη μία φορά μόνιμη πηγή κινδύνων και είχε πολλές ευκαιρίες για να πανηγυρίσει ξανά. Στο 35΄ η κεφαλιά του απομακρύνθηκε πάνω στη γραμμή από τον Σαρκισιάν, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ντέμης ανατράπηκε από τον Βαρντανιάν λίγο έξω από την περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο. Το... αστείο της υπόθεσης, ήταν ότι ο διαιτητής Τσέφεριν εξέλαβε ως "θέατρο" την ενέργειά του και καταλόγισε επιθετικό φάουλ (πάλι καλά που δεν έδειξε και κίτρινη κάρτα στον επιθετικό της ΑΕΚ).

    Στο 43΄ πάλι ο στράικερ της "Ενωσης" βρέθηκε μόνος απέναντι στον Μπερεζόφσκι, μετά από έξοχο τακουνάκι του Τσάρτα, όμως νικητής της μονομαχίας ήταν ο Αρμένιος γκολκίπερ.

    Αυτή είναι η καλή εικόνα της εθνικής. Γιατί υπάρχει και η κακή, κάθε φορά που οι Αρμένιοι εκδήλωναν αντεπίθεση. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές ο Αντώνης Νικοπολίδης πρόλαβε την τελευταία στιγμή τους Αρμάν Καραμιάν και Πετροσιάν, που εκμεταλλεύθηκαν λάθη της... κοιμωμένης ελληνικής άμυνας και βρέθηκαν σε θέση βολής.

    Οι διορθωτικές κινήσεις του Ρεχάγκελ (Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος) κατάφεραν να "δέσουν" περισσότερο την ομάδα, όμως έλειψε από την εθνική η έμπνευση του Τσάρτα, η τελική μπαλιά, η δημιουργικότητα.

    Παρ΄όλα αυτά, στην πρώτη ευκαιρία του β΄ ημιχρόνου η Ελλάδα διπλασίασε τα τέρματά της και ουσιαστικά "καθάρισε" το ματς. Στο 59΄ ο Μπασινάς εκμεταλλεύθηκε λάθος της άμυνας των Αρμενίων και πέρασε την "ασίστ" στον Νικολαϊδη, ο οποίος πλάσαρε ψύχραιμα τον Μπερεζόφσκι και πανηγύρισε το 17ο γκολ της καριέρας του με την εθνική.

    Από την περιγραφή του αγώνα, προκύπτει καθαρά ποιος ήταν ο κορυφαίος παίκτης του σημερινού αγώνα. Ο Ντέμης Νικολαϊδης με το πάθος αλλά και την αποτελεσματικότητά του, δικαίωσε για ακόμη μία φορά όλους όσοι τον θεωρούν κορυφαίο σύγχρονο ποδοσφαιριστή στη χώρα.

    Διαιτητής: Ντάρκο Τσέφεριν (Σλοβενία). Κίτρινες: Μπασινάς, Δέλλας, Μπιλίμπιο

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης (60΄ Φύσσας), Νταμπίζας, Δέλλας, Μπασινάς, Γεωργιάδης (46΄ Γιαννακόπουλος), Καφές, Χαριστέας, Τσάρτας (46΄ Ζαγοράκης), Νικολαϊδης.

    ΑΡΜΕΝΙΑ: Μπερεζόφσκι, Σαρκισιάν (81΄ Μελικιάν), Μπιλίμπιο, Χοφσεπιάν, Βαρντανιάν, Χατσατριάν (46΄ Μινασιάν), Πετροσιάν, Βοσκανιάν, Ντοχογιάν, Αρταβάζντ Καραμιάν, Αρμάν Καραμιάν (65΄ Μχιταριάν)

    [09] Παρελθόν ο Σάντος για τον ΠΑΟ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/10/2002 11:00:00 μμ

    Κεραυνός εν αιθρία και στον Παναθηναϊκό! Ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί παρελθόν για τους "πράσινους", καθώς σήμερα η ΠΑΕ ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον Πορτογάλο τεχνικό, κάτι που είχε κάνει και ο Ολύμπιακός ακριβώς μία εβδομάδα πριν με τον Τάκη Λεμονή! Εως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι χρέη προσωρινού προπονητή στον Παναθηναϊκού θα εκτελούν από κοινού οι μέχρι σήμερα συνεργάτες του Φερνάντο Σάντος, Γιάσμινκο Βέλιτς και Ζόρζε Ροζάριο.

    Μόνο 120 ημέρες κράτησε η συνεργασία

    Μόλις 120 ημέρες κράτησε η συνεργασία του Φερνάντο Σάντος με τον Παναθηναϊκό. Τα νέα... ήθη και έθιμα που προσπάθησε να φέρει ο Πορτογάλος τεχνικός στο "πράσινο" στρατόπεδο δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα αποτελέσματα και έτσι είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τον πάγκο του "τριφυλιού", αφού η διοίκηση αποφάσισε να αποφύγει κάποια νέα... λαϊκά δικαστήρια από πλευράς των φιλάθλων, που εδώ και καιρό ήθελαν την... κεφαλή του επί πίνακι.

    Οπως λέει και ο λαός μας, ''όπου φτώχια και γκρίνια'' και στην προκειμένη περίπτωση τα φτωχά αποτελέσματα είχαν δημιουργήσει μιά πολύ άσχημη κατάσταση και η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια των "πρασίνων" μύριζε μπαρούτι.

    Το επεισόδιο του Μπασινά με τον Μπόατενγκ, δείχνει χαρακτηριστικά ότι ο Πορτογάλος τεχνικός από κάποιο σημείο και μετά, έχασε τον έλεγχο.

    Η πρόσληψη του Βέλιμιρ Ζάετς, έδωσε τροφή σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σπύρο Λιβαθηνό (μαζί με Κυράστα) αλλά και τον Ιβιτσα Οσιμ να αναλαμβάνουν την τεχνική ηγεσία, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνει ακόμη πιο βαρύ...

    Τελικά, η "βόμβα" έσκασε σήμερα με τον Σάντος πιθανότατα να παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την Πορτογαλία, εκεί όπου συγκεντρώνει την εκτίμηση όλων.

    Ο ηλεκτρικός... πάγκος του Παναθηναικού

    Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η 2η φορά που ο Παναθηναϊκός αλλάζει τεχνικό στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου. Με μια πρώτη ματιά, διαπιστώνει κανείς πως, έως σήμερα, 17 φορές οι "πράσινοι" ξεκίνησαν με άλλον προπονητή και με άλλον τελείωσαν τη σεζόν, ενώ κάποιες από αυτές υπήρξαν και ενδιάμεσες αλλαγές και για ένα χρονικό διάστημα ανέλαβαν υπηρεσιακοί τεχνικοί.

    Οι αλλαγές αυτές, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία σεζόν, μόνο καλό δεν έκαναν στον Παναθηναϊκό, αφού τις περισσότερες φορές έμεινε μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Μόνο τις περιόδους 1976-77, 1985-86 και 1989-90, παρά τις αλλαγές προπονητών, ο τίτλος βάφτηκε πράσινος και μάλιστα στις δύο πρώτες περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός έφτασε στο ντάμπλ.

    [10] Ο Κόκκαλης δείχνει Κόλλια

    16/10/2002 10:26:00 μμ

    Ακαγκαστική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα που προβλήματα που προέκυψαν στην ομάδα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων". Επεσήμανε μάλιστα, ότι η επιλογή του Γιάννη Κόλλια είναι η πιο ενδεδειγμένη διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την ομάδα και να επιζητά την πρόοδό της, κάτι που ζήτησε να κάνουν και οι φίλοι του συλλόγου. Το μεσημέρι, ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε με τον Γιάννη Κόλλια και τον Γιώργο Λούβαρη, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα της ομάδας, ενώ το απόγευμα, οπότε και παρέστη στην προπόνηση των "ερυθρολεύκων", ζήτησε από τους παίκτες "να ανταποκριθούν στις μεγάλες προσδοκίες του Ολυμπιακού με πειθαρχία, δύναμη και επαγγελματισμό".

    [11] Συζήτηση της ΕΠΑΕ με ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

    16/10/2002 10:32:00 μμ

    Με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Αγγελο Στάγκο, συναντήθηκε σήμερα ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ο οποίος προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα των τηλεοπτικά "άστεγων" ομάδων. Ο κ. Στάγκος τόνισε, μεταξύ άλλων, στον πρόεδρο της ΕΠΑΕ ότι από την πλευρά της ΕΡΤ υπάρχει ενδιαφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα συνολικά των ΠΑΕ. Ο κ. Κανελλόπουλος θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ, στην μεθαυριανή συνεδρίασή του, για τα όσα συζήτησε αναλυτικά με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, ενώ το ίδιο θα κάνει και στην Γενική Συνέλευση των ΠΑΕ της Γ΄ Εθνικής, που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

    [12] Το γήπεδο του ΠΑΟ επί τάπητος

    16/10/2002 10:29:00 μμ

    Το θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη, με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αναλυτική συζήτηση για την κατασκευή γηπέδου στην περιοχή του Ελαιώνα, που έχει προτείνει η Πολιτεία. Μια πρόταση, που βρίσκει σύμφωνη την "πράσινη" ΠΑΕ. Ακόμη, στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και το πολύκροτο θέμα των αγώνων του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε.

    [13] Φάρος της γνώσης η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

    16/10/2002 9:51:00 μμ

    Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

    Σύμβολο συνάντησης πολιτισμών και παγκόσμιο φάρο της γνώσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν απόψε με μεγαλοπρέπεια. Στην τελετή παρέστησαν ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωσταντίνος Στεφανόπουλος, καθώς και πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ στην ομιλία του τόνισε ότι η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας αποτελεί ένα δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο, με στόχο τη σύγκλιση των πολιτισμών και των θρησκειών αλλά και το διάλογο, ώστε να αποτραπεί η βία ως μέσο επίλυσης των διαφορών.

    Πολιτιστικά δρώμενα

    Στα εγκαίνια παρέστη επίσης η πρέσβειρα καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας.

    Ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ζαΐμης παρέδωσε επίσης βραβείο στην Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ, που είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης, για την προσφορά της στην ολοκλήρωση του ιστορικού έργου.

    Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η διάσημη τραγουδίστρια Σίνιτ Ο' Κόνορ.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων αύριο θα δώσει στο χώρο της βιβλιοθήκης συναυλία ο Ελληνας συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τους τραγουδιστές Ελευθερία Αρβανιτάκη και Αλκίνοο Ιωαννίδη. Στη συναυλία θα πάρει μέρος και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

    Επίσκεψη Στεφανόπουλου στο ιστορικό τετράγωνο του Σάτμπι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικων και Πολιτισμού, καθώς και τον δήμαρχο Αθηναίων, επισκέφθηκε την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας, όπου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδος στον Ελληνισμό της περιοχής. Ο κ. Στεφανόπουλος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από εκατοντάδες ομογενείς κατά την άφιξη του στο ελληνικό ιστορικό τετράγωνο του Σάτμπι.

    "Σας είμαστε ευγνώμονες γιατί συντηρείτε το όνομα της Ελλάδος σε αυτή την περιοχή", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

    "Η συμπαράσταση της Ελλάδος θα είναι αμέριστη για την επάνδρωση και χρήση των ελληνικών κτιρίων στην Αλεξάνδρεια, ώστε να αποτελέσουν την πολιτισμική και πνευματική βάση του ελληνισμού στην νέα αναπτυσσόμενη Αλεξάνδρεια, η οποία είναι γέφυρα Ανατολής -Ευρώπης και η πύλη προς την Αφρική, τόνισε στον χαιρετισμό του.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη σε δοξολογία που τελέστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, χοροστατούντος του Πατριάρχη Πέτρου.

    "Αν και ο Ελληνισμός συρρικνώνεται δεν πτοούμαστε, θα συνεχίσουμε να φυλάττουμε τις δικές μας Θερμοπύλες στην Αλεξάνδρεια", τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος.

    Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η ελληνική παροικία στην Αλεξάνδρεια, αλλά και στο Κάιρο είναι η μοναδική ξένη παροικία στην Αιγυπτο.

    Στην Αλεξάνδρεια κατοικούν περίπου 1000 Ελληνες και στο ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι φιλοξενείται εκτός του Προξενείου, ελληνικός παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

    Μετά τη συνάντησή του με τους Ελληνες της Αλεξάνδρειας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την πορεία των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 October 2002 - 20:54:10 UTC