Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου
  • [02] Νέο κατηγορητήριο για Παπαναστασίου και Τσελέντη
  • [03] Επαγγελματική κατάρτιση στρατευμένων
  • [04] Νεκροί λαθρομετανάστες στη Λέσβο
  • [05] Νέος διευθυντής στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
  • [06] Τρείς συλλήψεις για αρχαιοκαπηλεία
  • [07] Καρατζαφέρης: Καταγγέλει εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων
  • [08] Περιοδεία Παπουτσή στην Κυψέλη
  • [09] Επίθεση Παπουτσή κατά της Μπακογιάννη
  • [10] Κινητικότητα και δηλώσεις υποψηφίων
  • [11] Ενότητα δυνάμεων ζητά η ΝΔ
  • [12] Ρόδος: Σε ''θέση μάχης'' οι δύο υποψήφιοι νομάρχες
  • [13] Λάρισα: Δίχως εκπλήξεις ο α' γύρος
  • [14] Ροδόπη: Πρώτος σε όλη την Ελλάδα ο νέος νομάρχης
  • [15] Υπεγράφη η κυβερνητική συνεργασία στη Γερμανία
  • [16] Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας
  • [17] Κίνηση καλής θέλησης της Ινδίας προς Πακιστάν
  • [18] Στα ίχνη του μανιακού δολοφόνου
  • [19] Τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [20] Συνεργασία υπ. Δικαιοσύνης με ''Αθήνα 2004'' για Ολυμπιακούς
  • [21] Ικανοποίηση FEI για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας
  • [22] Εδώ Λιλιπούπολη... όπως παλιά!
  • [23] Μήπως ο κύριος επιθυμεί πουτίγκα αίματος;

    [01] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου

    16/10/2002 1:51:00 μμ

    Η λειτουργία του Ευρωστρατού που αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η προώθηση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την τακτική συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι στο Ρέθυμνο "εξασφαλίσαμε την 1η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ευρωστρατού, κάλυψη των ελλειμμάτων του σε μέσα και άρση των εμποδίων που υπήρξαν για τη λειτουργία του".

    Όσον αφορά στην πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι εξελίσσεται κανονικά και πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή απ' όπου και αν προέρχεται, καθώς διαθέτουν ισχυρή δύναμη πυρός και υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συγκλήσεως του ΚΥΣΕΑ. Επίσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό όσο αφορά τις οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που άπτονται στη διακλαδικότητά τους, στην αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς και στην εφαρμογή του θεσμού του επαγγελματία οπλίτη, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση της θητείας σε 12 μήνες από την 1η Ιανουαρίου του 2003. Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει τίποτε νεότερο όσο αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    [02] Νέο κατηγορητήριο για Παπαναστασίου και Τσελέντη

    16/10/2002 5:49:00 μμ

    Ο Νίκος Παπαναστασίου

    Νέες κατηγορίες απήγγειλλε ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος στους κρατούμενους Νίκο Παπαναστασίου και Πάτροκλο Τσελέντη. Ο Παπαναστασίου θα απολογηθεί την Παρασκευή κατηγορούμενος για συμμετοχή στις δολοφονίες των Τσάντες και Βελούτσου, καθώς και στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας. Ο Τσελέντης θα απολογηθεί τη Δευτέρα, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Τσαντ και στη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων το '88. Αύριο, αναμένεται να απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες στον Κώστα Τέλιο για συμμετοχή στην κλοπή οπλισμού από το στρατόπεδο του Συκουρίου και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασά.

    Αύριο απολογείται η Σωτηροπούλου

    Ο δικηγόρος του Κώστα Τέλιου ζήτησε να εξετασθεί ο πελάτης του από δικό του παθολόγο και ψυχίατρο, να αυξηθεί ο χρόνος του επισκεπτηρίου και να απασχοληθεί με κάτι.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου θα απολογηθεί την Πέμπτη, για τις νέες κατηγορίες που τις είχαν απαγγελθεί και αφορούν συνέργια στη δολοφονία Σώντερς, στην απόπειρα κατά Παλαιοκρασσά και στην έκρηξη στον Πειραιά.

    Στον Θεολόγο Ψαραδέλλη χορηγείται φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπισθεί το αιμάτωμα στο μάτι του και πιθανότατα σε 10 μέρες θα μεταφερθεί για επανεξέταση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

    Εν τω μεταξύ, οι αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους το πρώτο επίσημο ταυτοποιημένο εύρημα που τους βοηθά να αποδείξουν ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο καθοδηγητής της 17Ν. Σύμφωνα με την επίσημη γραφολογική έκθεση που παραδόθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο, τα σημειώματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στις γιάφκες στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως, αλλά και στην εξοχική κατοικία στους Λειψούς έχουν γραφτεί από τον "Λάμπρο" της 17Ν.

    [03] Επαγγελματική κατάρτιση στρατευμένων

    16/10/2002 1:57:00 μμ

    Την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος για επαγγελματική κατάρτιση 3.000 στρατευμένων νέων για τους επόμενους 12 μήνες ανακοίνωσαν οι υπουργοί Aμυνας Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας Δημ. Ρέππας. Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινάει από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε συνολικό αριθμό 200 στρατευμένων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της θητείας τους.

    Το Δεκέμβριο η έναρξη του προγράμματος

    Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν παράλληλα δράσεις που αφορούν στην κατάρτιση στρατευμένων σε βασικές δεξιότητες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Το σχετικό πρόγραμμα αρχίζει τον Δεκέμβριο του 2002 και έχει προβλεφθεί η συμμετοχή 2000 στρατευμένων για την περίοδο 2002-2003. Εξάλλου, προβλέπεται η συμμετοχή στρατευμένων στο πρόγραμμα ''Δια βίου μάθηση για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού'' του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στους προσεχείς μήνες. Το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης των στρατευμένων επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

    [04] Νεκροί λαθρομετανάστες στη Λέσβο

    16/10/2002 12:57:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 6 λαθρομετανάστες στην προσπάθεια τους να περάσουν από τις απέναντι ακτές στα ελληνικά νησιά. Σήμερα στις 10:00 το πρωί στη θέση Παλιός Μανταμάδου οι λιμενικοί βρέθηκαν μπροστά σε έξι πτώματα εκ των οποίων τα τρία ανήκαν σε παιδιά ηλικίας 4-10 χρόνων, τα δύο ανήκαν σε γυναίκες και το τελευταίο σε έναν άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι σωροί των λαθρομεταναστών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο ενώ το Λιμενικό συνεχίζει την έρευνα στην περιοχή.

    [05] Νέος διευθυντής στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

    16/10/2002 1:58:00 μμ

    Αλλαγή φρουράς σήμερα στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος. Τον Ματθία Μίτσερλιχ που διηύθυνε επί 18 μήνες το ελληνικό αεροδρόμιο διαδέχτηκε ο Αλφρεντ Βαντμίρ, ο οποίος έχει εμπειρία 12 ετών σε διάφορα αεροδρόμια του κόσμου.

    [06] Τρείς συλλήψεις για αρχαιοκαπηλεία

    16/10/2002 12:11:00 μμ

    Τρία άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης για αρχαιοκαπηλία. Πρόκειται για τον Βασίλειο Δράκακη,την Παρασκευή Καλπακτσίδου και τον Γεώργιο Αικατερίνη, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν συνολικά 4 αγγεία και 20 αμφορείς, ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία από την Διεύθυνση Ασφαλείας και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [07] Καρατζαφέρης: Καταγγέλει εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων

    16/10/2002 7:24:00 μμ

    Για εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων των ψηφοφόρων του και αρκετών συνεργατών του έκανε λόγο πριν από λίγο ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο κανάλι του, "φωτογραφίζοντας" ως υποκινητή αυτής της προσπάθειας την ΝΔ. Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι οι εκλογές είναι εθνικές και άφησε να εννοηθεί ότι το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του αντιστοιχεί στην πραγματική απήχηση, που έχει ο συνδυασμός του στον κόσμο.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν 2 Νέες Δημοκρατίες, μία του κ. Πολύδωρα και του κ. Ψωμιάδη, με την οποία έχει ανοιχτό διάλογο, και μία του κ. Ρουσόπουλου και του κ. Τζαννετάκου με την οποία έχουν κλείσει όλοι οι δίαυλοι. Τέλος, ο σύμβουλός του επί νομικών θεμάτων, κ. Μιχάλης Ρέλος ανακοίνωσε ότι, εφημερίδας ''Independent'' με την κατηγορία της εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί αγωγή και μήνυση εις βάρος της δημοσίευσης άρθρου, στο οποίο ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίζεται να έχει ρατσιστικές,ακροδεξιές και χουντικές συμπεριφορές.

    Κατηγορίες άνευ στοιχείων

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι επιχειρείται από τη ΝΔ η ανάλογη πρακτική με εκείνη που οδήγησε στη διάλυση της ΕΠΕΝ και έκανε λόγο για ''δυο ΝΔ και δυο ΠΑΣΟΚ''.

    Υπάρχει, είπε, η ΝΔ του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Βύρωνα Πολύδωρα με τους οποίους συνομιλώ και η ΝΔ του Θόδωρου Ρουσοπουλου και του Γιάννη Τζαννετάκου, οπως και το ΠΑΣΟΚ του Παναγιώτη Κρητικού και του Στέλιου Παπαθεμελή με τους οποίους έχω καλή σχέση, αλλα και το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Λαλιώτη και του Γιωργου Πανταγιά με το οποίο δεν θέλω να έχω επαφή.

    Ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. δεν αποκάλυψε τί θα πράξει στο δεύτερο γύρο και αν θα στηρίξει κάποιον για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς λέγοντας ότι για τις αποφάσεις του θα μιλήσει στη συγκέντρωση που θα κάνει την Πέμπτη το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στο "Βελλίδειο", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει επικοινωνία με την ηγεσία της ΝΔ για να του ζητήσουν να στηρίξει τον κ.Τζαννετάκο.

    Στελέχη της ΝΔ σχολίασαν με ειρωνικό ύφος τις καταγγελίες του κ. Καρατζαφέρη και άλλοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις προκειμένου να μην τροφοδοτήσουν ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης γύρω από ένα, όπως έλεγαν, ανύπαρκτο θέμα.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Ρουσσόπουλου πριν από την πρώτη Κυριακή (στις οποίες είχε τονίσει ότι η ΝΔ δεν συναλλάσσεται με κανέναν) αλλά και στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε πει ότι "συναλλαγή υπάρχει μόνο όπου υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων".

    Τέλος, ο βουλευτής Γιάννης Παπαθανασίου σχολίασε ''ας είμαστε σοβαροί''

    Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κίνημα

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τα όσα περί "δύο ΠΑΣΟΚ" διατύπωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε πως "το ΠΑΣΟΚ είναι ένα και μοναδικό, είναι ένα πολυσυλλεκτικό κίνημα το οποίο κατορθώνει να εκφράζει εδώ και πολλά χρόνια την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος".

    [08] Περιοδεία Παπουτσή στην Κυψέλη

    16/10/2002 7:22:00 μμ

    Την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους αλλά και εμπόρους της Κυψέλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρήστος Παπουτσής που περιόδευσε σήμερα στην περιοχή, μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του. Τον κ. Παπουτσή συνόδευσαν, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Νάσος Αλευράς και ο Βουλευτής Α' Αθήνας Γεράσιμος Αρσένης. Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας υποστήριξε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι μια νέα περίοδος και προσδοκά τη συνειδητή ψήφο του λαού, από όπου και αν προέρχεται και ότι και αν ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνόδευσαν τον κ. Παπουτσή εξέφρασαν την στήριξή τους στο συνδυασμό "Αθήνα Όμορφη Πόλη" και τόνισαν την ανάγκη για ένα καινούργιο ξεκίνημα στον δήμο της Αθήνας.

    Όσον αφορά στην απόφαση του ΔΗΚΚΙ να μην στηρίξει το συνδυασμό, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι όποιος παρεμβαίνει και υπακούει σε κομματικές εντολές σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία και τραυματίζει βαρύτατα το θεσμό αλλά και αγνοεί τη δημοκρατία.

    [09] Επίθεση Παπουτσή κατά της Μπακογιάννη

    16/10/2002 5:19:00 μμ

    Πρόσκληση - πρόκληση απηύθυνε ο Χρήστος Παπουτσής στη Ντόρα Μπακογιάννη για δημόσια αντιπαράθεση επί των προγραμμάτων των συνδυασμών τους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του συνδυασμού του "Ομορφη Πόλη". Παράλληλα, κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι αποφεύγει τον δημόσιο διάλογο για κρίσιμα θέματα της πρωτεύουσας λόγω της αδυναμίας του προγράμματός της. Επίσης την κατέκρινε γιατί -όπως είπε- ξεπέρασε κάθε ηθική δεοντολογία και πως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχτηκε προεκλογικά από μερίδα του Τύπου για ευθύνες στο ναυάγιο του Σαμίνα. Επίσης ανακοίνωσε 21 δεσμεύσεις για τον πρώτο χρόνο της θητείας του, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος.

    Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε το λευκό, το άκυρο και την αποχή στο β' γύρο ως πράξη παράδοσης του δήμου στη δεξιά.

    Επικρίσεις Μπακογιάννη

    Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας σε συμβούλους της απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις του κ. Παπουτσή, λέγοντας ότι πρόκειται για απεγνωσμένη προσπάθεια για την οποία θα έχουν μετανιώσει την επόμενη Δευτέρα.

    "Παρακολουθώ τα τελευταία 24ωρα κάποιους που επιχειρούν να δηλητηριάσουν το ήπιο πολιτικό κλίμα που κυριάρχησε σε όλη την προεκλογική περίοδο για το δήμο της Αθήνας", ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια και αποτέλεσμα δεν θα έχει, και θα έχει επηρρεάσει αρνητικά την πολιτική τους θέση.

    Η ψήφος των πολιτών, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, δεν εκβιάζεται με διλλήματα του παρελθόντος, τονίζοντας ότι προκαλεί θυμηδία τα όσα ανέφερε ο κ. Παπουτσής για άρνηση δημόσιου διαλόγου εκ μέρους της.

    [10] Κινητικότητα και δηλώσεις υποψηφίων

    16/10/2002 5:14:00 μμ

    Ντ. Μπακογιάννη

    "Οι γειτονιές στην Αθήνα πρέπει να γίνουν καλύτερες, πιο καθαρές και πιο όμορφες και αυτό είναι ο πρώτος στόχος στην ιεράρχησή μας", τόνισε το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε γειτονιές στην περιοχή του Γκύζη. Το απόγευμα, η κα Μπακογιάννη θα μιλήσει στους διαμερισματικούς συμβούλους του συνδυασμού της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το τρίτο δημοτικό διαμέρισμα στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, επισκέφτηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης. Ο κ. Αγραπίδης, περιόδευσε σε καταστήματα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και συζήτησε με καταστηματάρχες και πολίτες. Την περιοχή της Κοκκινιάς επισκέφθηκε το πρωί και ο έτερος υποψήφιος Μανωλης Μπετενιώτης.

    Εν τω μεταξύ, αύριο θα ανακοινώσει τις προθέσεις του σχετικά με το ποίον θα υποστηρίξει στον β γύρο ο επικεφαλής του συνδυασμού "Το Λιμάνι της Αγωνίας".

    "Δίνουμε τον αγώνα μας με πίστη κι αισιοδοξία, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με δεσμεύσεις για σκληρή δουλειά, ώστε να εξυπηρετηθεί ο πολίτης", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υποψήφιος νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός.

    [11] Ενότητα δυνάμεων ζητά η ΝΔ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/10/2002 1:02:00 μμ

    Συσπείρωση όλων των δυνάμεων και των ψηφοφόρων της επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία για τον β' γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και γι'αυτό, όλα τα κορυφαία στελέχη ύστερα από σύσκεψη με τον Κώστα Καραμανλή, στις δηλώσεις τους επισήμαναν ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι κερδισμένο στον α' γύρο, εκτιμώντας ότι στον επόμενο γύρο θα πάει καλύτερα. Το απόγευμα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συναντηθεί με τα προεδρία των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος στο Λεκανοπέδιο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και καλύτερος συντονισμός, ενώ οι προσπάθειες για συνεννόηση με αντάρτες υποψηφίους νομάρχες της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδώσει και σε πολλές περιοχές έχει υπάρξει συμφωνία για στήριξη των επισήμων υποψηφίων στο δεύτερο γύρο.

    Ανοιγμα προς όλες τις παρατάξεις

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμαχιών με τα μικρότερα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να γίνει κεντρική συμφωνία, αλλά σε τοπικό επίπεδο τα πάντα είναι ανοιχτά. Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι στηρίζει κάθε πρόταση που αναβαθμίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με διεκδικητικούς υποψηφίους και όχι φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ τόνισε ότι ο χάρτης θα γίνει μπλε, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης επισήμανε ότι όλα θα πάνε καλά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή μείωσε στο μισό τις δυνάμεις του και επιστρατεύει το σκοταδισμό και την παραπληροφόρηση για να το κρύψει, σημειώντας ότι την απάντηση θα την πάρει απ' όλους τους πολίτες την δεύτερη Κυριακή.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι στον πρώτο γύρο κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και έκανε λόγο για διαστρέβλωση των πραγμάτων εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι όλοι μαζί στο δεύτερο γύρο θα δώσουμε τη μάχη και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

    Ο Δημήτρης Σιούφας σημείωσε ότι βουλευτές και στελέχη, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση πορευόμαστε και αφήνουμε το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει την ήττα,αφού ακόμα και οι υποψήφιοί του, υπουργοί και βουλευτές, υπέστησαν πανωλεθρία.

    Πάντως, η Ρηγίλλης τονίζει ότι έχει κατανοήσει το μήνυμα της ψήφου του πρώτου γύρου για την υπερνομαρχία ΑΘηνών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν αντίδραση στην υποψηφιότητα Τζαννετάκου,και εκτιμά πως στο δίλημμα Γεννηματά ή Τζαννετάκος, υπάρχει μεγαλύτερη συσπείρωση και καλός επαναπατρισμός ψηφοφόρων.

    ''Καταδικάστε με την ψήφο σας''

    "Η Νέα Δημοκρατία καλεί όλους τους πολίτες να καταδικάσουν με την ψήφο τους μία Κυβέρνηση, που αρνείται να ακούσει τη φωνή τους". Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος υπογραμμίζοντας ότι "η ΝΔ είναι σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο" και ότι "τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, σε δήμους και νομαρχίες σε όλη την Ελλάδα, είναι καταλυτικά".

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι οι Ελληνες πολίτες καταδίκασαν την πολιτική της Κυβέρνησης Σημίτη και επιδοκίμασαν τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ. Το μήνυμα των πολιτών είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Η μόνη που αρνείται να το δεχθεί είναι η Κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ από τις 19 Νομαρχίες, που κρίθηκαν στον πρώτο γύρο, η ΝΔ κέρδισε τις 13, υπερδιπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό Νομαρχιών που είχε κερδίσει, εν συγκρίσει με τον πρώτο γύρο του 1998. Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι "η Κυβέρνηση, στον πανικό της, κρύβεται πίσω από το αποτέλεσμα στην Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, που δεν είναι οριστικό και, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί θετική ψήφο στις επιλογές της. Το μήνυμα του πρώτου γύρου θα επισφραγιστεί ακόμα πιο ηχηρά στον δεύτερο γύρο".

    Τέλος ο εκπρόσωπος της ΝΔ συνεχάρη όλους τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, που εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο και καταλήγοντας, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε με τους υποψηφίους, οι οποίοι δίνουν τη μάχη για τον δεύτερο γύρο και συνεχάρη ήδη τους εκλεγμένους από την πρώτη Κυριακή, γιατί "απέκρουσαν με σοβαρότητα, ευπρέπεια και ήθος τις επιθέσεις, τις μεθοδεύσεις, τις συκοφαντίες και τη μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης".

    [12] Ρόδος: Σε ''θέση μάχης'' οι δύο υποψήφιοι νομάρχες

    16/10/2002 12:55:00 μμ

    Στον ρυθμό της προετοιμασίας για τον β' γύρο των εκλογών "χορεύουν" και τα Δωδεκάνησα. Οπώς σημειώνει η "Δημοκρατική" Ρόδου, και οι δύο νομαρχιακές παρατάξεις, "Νομαρχιακή Αναγέννηση" του κ. Σ. Καραγιάννη και "Δωδεκάνησα Νέα Πορεία" του κ. Γ. Μαχαιρίδη, άρχισαν με προσεκτικές κινήσεις και επαφές για να προετοιμάσουν το έδαφος , κυρίως στου Δήμους που παρουσίασαν δυσκολίες στον καθένα. Ο κ.Μαχαιρίδης πλειοψήφισε σε 18 από τα 27 εκλογικά διαμερίσματα του νομού Δωδ/σου και ο κ.Καραγιάννης σε 9.

    [13] Λάρισα: Δίχως εκπλήξεις ο α' γύρος

    16/10/2002 12:47:00 μμ

    Αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους του νομού, σύμφωνα με την "Ελευθερία" της Λάρισας, με τα «δυνατά» ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων να καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις των συνδυασμών τους. Η προετοιμασία για τον β' γύρο βρίσκεται στο ζενίθ, καθώς χαρακτηριστικό είναι ότι τα νέα ονόματα που δοκιμάστηκαν στην πολιτική κονίστρα - πλην του Δήμου Eλασσόνας - αναμένουν την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Kυριακής για να πιστοποιήσουν ή όχι την εκλογή τους.

    [14] Ροδόπη: Πρώτος σε όλη την Ελλάδα ο νέος νομάρχης

    16/10/2002 12:47:00 μμ

    Με το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά 57,27%, εξελέγη την Κυριακή ο Αρης Γιαννακίδης, ο νεαρός νομάρχης Ροδόπης που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, σε ένα νομό με πολλά προβλήματα και ετερόκλητα στοιχεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στον "Χρόνο" της Κομοτηνής, το επόμενο δίμηνο θα εστιάσει κυρίως το ενδιαφέρον του στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και παροχή εξυπηρέτησης των πολιτών.

    [15] Υπεγράφη η κυβερνητική συνεργασία στη Γερμανία

    16/10/2002 7:08:00 μμ

    Σε μία πανηγυρική τελετή που έγινε στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη- ένα κτίριο από ατσάλι και γυαλί με προφανείς συμβολισμούς, όπως την διαφάνεια των προθέσεων και της δράσης της νέας κυβέρνησης- οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του κόμματος των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Γιόσκα Φίσερ, υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας που αναμένεται να επικυρωθεί την επόμενη Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, από το νέο κοινοβούλιο με την εκλογή στη θέση του Καγκελαρίου του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών.

    Μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Στις σύντομες προσφωνήσεις τους Σρέντερ και Φίσερ κατέστησαν σαφές ότι το κέντρο βάρος της δεύτερης θητείας του "κοκκινοπράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, με οδηγό την επιδίωξη μιας "κοινωνικής και οικολογικής ανανέωσης" της χώρας.

    Η συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας πρέπει να επικυρωθεί ακόμη από τα έκτακτα συνέδρια των δύο κομμάτων, των Πρασίνων, που θα διεξαχθεί στη Βρέμη, την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 18 και 19 του μηνός, και του SPD, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, μία διαδικασία που έχει κατά βάση τυπικό και μόνον χαρακτήρα.

    Για τους Πράσινους ωστόσο ο Σρέντερ επιφύλαξε μία δυσάρεστη έκπληξη. Πρόκειται για την απόφαση παράτασης για δύο χρόνια της λειτουργίας του αρχαιότερου πυρηνικού εργοστασίου, στο Ομπριχάιμ, το πρώτο που επρόκειτο να κλείσει, βάση της συμφωνίας για τη βαθμιαία εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας μέσα στην επόμενη εικοσαετία, στις αρχές του 2003.

    Ο Σρέντερ, έθεσε ξαφνικά προχθές τους Πράσινους προ τετελεσμένων, επικαλούμενος ¨προσωπική δέσμευση¨ που είχε αναλάβει έναντι της επιχείρησης για την παράταση της λειτουργίας του εργοστασίου.

    Οι βασικές περιφερειακές οργανώσεις των Πρασίνων στα δυτικογερμανικά κρατίδια προανήγγειλαν "έντονες διαμαρτυρίες" στο συνέδριο, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, δεν υπάρχει η πρόθεση καταψήφισης της συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας.

    [16] Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας

    16/10/2002 5:11:00 μμ

    Η κυβέρνηση της Ολλανδίας κατέρρευσε σήμερα αφού παρέμεινε λιγότερες από 100 ημέρες στην εξουσία, κάτω από το βάρος αξεπέραστων διαφορών μεταξύ των τριών κεντροδεξιών κυβερνητικών εταίρων. "Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω αποδοτική και βιώσιμη συνεργασία στους κόλπους τους συνασπισμού", τόνισε σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιαν-Πέτερ Μπάλκενεντε, που σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βασίλισσα της Ολλανδίας και να της υποβάλει την παραίτηση των υπολοίπων υπουργών και υφυπουργών. Νωρίτερα σήμερα είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομίας Χέρμαν Χάινσμπρεκ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Εντουαρντ Μπόμχοφ.

    Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων, του χριστιανοδημοκρατικού (CDA), του φιλελεύθερου (VVD) και του κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς που φέρει το όνομα του δολοφονημένου ηγέτη του Πιμ Φορτάιν (LPF) κατέρρευσε από τις εσωτερικές έριδες στους κόλπους του.

    Δύο από τα τρία κόμματα που μετείχαν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας είχαν τηρήσει επικριτική στάση για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξει τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δέκα νέες χώρες-μέλη.

    Στην Κοπεγχάγη, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία της διεύρυνσης θα συνεχισθεί παρά την κυβερνητική κρίση στην Ολλανδία, καθώς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ολλανδία δεν θα πάρει την ευθύνη να σταματήσει τη διεύρυνση.

    [17] Κίνηση καλής θέλησης της Ινδίας προς Πακιστάν

    16/10/2002 7:47:00 μμ

    Σε περιορισμένη απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορά της με το Πακιστάν προχώρησε σήμερα η Ινδία, σε μία κίνηση που θεωρείται η μεγαλύτερη ευκαιρία για να μειωθεί η εδώ και ένα χρόνο μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι με αυτή τη κίνηση, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ακόμα και στις αρχές του προσεχούς μήνα.

    Ωστόσο, υπουργός Αμυνας της Ινδίας, απέκλεισε τις πρόωρες συνομιλίες με το Πακιστάν, επισημαίνοντας ότι ''δεν υπάρχει ζήτημα διαλόγου με το Ισλαμαμπάντ όσο καιρό συνεχίζεται η πακιστανική τρομοκρατία'', αναφερόμενος στις συχνές κατηγορίες της Ινδίας προς το γείτονά της, ότι βοηθά τρομοκρατικά στοιχεία να εισέρχονται στο ινδικό έδαφος και από εκεί στο Κασμίρ για την πρόκληση αυτονομιστικής εξέγερσης.

    Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες αυτές. Σημειώνεται ότι η Ινδία και το Πακιστάν έχουν αναπτύξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο στρατιώτες στα κοινά σύνορά τους μετά από τις τελευταίες συγκρούσεις για το Κασμίρ, που ήταν το αντικείμενο των δύο από τους τρείς πολέμους μεταξύ τους, ενώ έφτασαν εκ νέου στο χείλος του πολέμου τον περασμένο Ιούνιο.

    [18] Στα ίχνη του μανιακού δολοφόνου

    16/10/2002 12:36:00 μμ

    Τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ελεύθερου σκοπευτή που έχει σκοτώσει εννιά άτομα, το τελευταίο εκ των οποίων ήταν μια 47χρονη γυναίκα η οποία εργαζόταν στο FBI.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Τομ Μέϊντζερ, διοικητής της αστυνομίας στη κομητεία Φέρφαξ, της Βιρτζίνιας, οι αρχές αναζητούν ένα φορτηγάκι χρώματος κρεμ μάρκας Σεβρολέτ, του ίδιου τύπου που αυτόπτες μάρτύρες ανέφεραν ότι είχαν δει στη προηγούμενη δολοφονική επίθεση τη περασμένη Παρασκευή. Οι μάρτυρες είπαν ακόμη ότι το φορτηγάκι ήταν σταματημένο στο χώρο στάθμευσης από νωρίτερα και άκουσαν ένα πυροβολισμό.

    Ο δράστης, που άρχισε τις επιθέσεις του στις 2 Οκτωβρίου, χρησιμοποιεί όπως φαίνεται καραμπίνα ακριβείας και πυροβολεί από απόσταση μία μόνο φορά τα θύματά του, γεγονός που οδηγεί την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά δεινός σκοπευτής. Τα θύματά του ήταν από 13 μέχρι 72 ετών.

    Οι κάτοικοι στη περιοχή έχουν περιορίσει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως τα ψώνια και η κίνηση στα καταστήματα έχει μειωθεί σημαντικά. Τα σχολεία δεν επιτρέπουν στους μαθητές να εξέρχονται στα διαλείμματα ενώ έχουν ματαιωθεί οι αθλητικές εκδηλώσεις.

    [19] Τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Αγγελοπούλου

    16/10/2002 7:37:00 μμ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενημέρωσε τηλεφωνικώς το πρωί, από το Παρίσι, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Η κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το έντονο ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου για την ολυμπιακή προετοιμασία και ειδικά για την ευρωπαϊκή διάσταση των Αγώνων, καθώς είναι οι πρώτοι που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη μετά την Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    Σημίτη-Σιράκ στις 24 Οκτωβρίου

    Η κ. Αγγελοπούλου μετέφερε μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη στις 24 Οκτωβρίου, ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    Ο κ. Σιράκ αποδέχθηκε την πρόσκληση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Πηγές της Οργανωτικής Επιτροπής επισήμαιναν την ευρωπαϊκή διάσταση που λαμβάνουν πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το έντονο ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου, αλλά και κορυφαίων κοινοτικών Ευρωπαίων παραγόντων.

    Συνάντηση Αγγελοπούλου - Λαμούρ

    Κατά τη σύντομη παραμονή της στο Παρίσι, η κ. Αγγελοπούλου είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Αθλητισμού της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά Λαμούρ, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

    Ο κ. Λαμούρ, χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, έμεινε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ συζήτησε οργανωτικά θέματα με την κα Αγγελοπούλου τα οποία θα φανούν χρήσιμα στο Παρίσι, όπου το 2003 θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    Τέλος, σε συνάντηση που είχε με Γάλλους δημοσιογράφους, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τόσο τους αθλητές, τους παράγοντες, τους εκπροσώπους του Τύπου, όσο και τους φιλάθλους από όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιη και για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Για το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, η κ. Αγγελοπούλου καθησύχασε πλήρως τις όποιες ανησυχίες των Γάλλων και τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ επτά χωρών (ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Αυστραλίας και Ισραήλ) και της Ελλάδας για το πρόγραμμα ασφαλείας.

    [20] Συνεργασία υπ. Δικαιοσύνης με ''Αθήνα 2004'' για Ολυμπιακούς

    16/10/2002 4:31:00 μμ

    Για την πορεία των θεσμικών υποχρεώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης που συναρτώνται με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενημερώθηκαν στελέχη του υπουργείου που επισκέφθηκαν σήμερα εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004". Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία Ηλεκτρονικού Αρχείου Ποινικού Μητρώου και λόγω της κρισιμότητας του έργου, αυτό έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών έργων και διεξάγεται με τη διαδικασία του εξαιρετικώς επείγοντος. Για το σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το έργο του ηλεκτρονικού ποινικού μητρώου. Παράλληλα αναπτύσσονται και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την έγκυρη προπαρασκευή και των περιφερειακών υπηρεσιών Ποινικού Μητρώου των εισαγγελιών Πρωτοδικών που εδρεύουν σε ολυμπιακές πόλεις.

    [21] Ικανοποίηση FEI για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας

    16/10/2002 4:45:00 μμ

    Φωτοφραφία Αρχείου

    Την ικανοποίησή της για την πορεία προετοιμασίας των εγκαταστάσεων για το Ολυμπιακό τουρνουά της Ιππασίας εξέφρασε η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιππασίας (FEI), Ινφάντα Ντόνα Πιλάρ Ντε Μπορμπόν, που επισκέφτηκε χθες την έδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής "Αθήνα 2004". Η Πρόεδρος της FEI επισκέφτηκε χθες το πρωί, με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του "Αθήνα 2004", κ. Σπύρο Καπράλο, το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο και τόνισε ότι βλέπει με χαρά τα έργα να προχωρούν όλο και περισσότερο, ενώ υποστήριξε ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί θα πρόκειται για μία από τις ομορφότερες και πληρέστερες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ιππασίας.

    [22] Εδώ Λιλιπούπολη... όπως παλιά!

    16/10/2002 5:05:00 μμ

    Ο παραμυθένιος κόσμος της Λιλιπούπολης ζωντανεύει ξανά... όπως παλιά από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

    Με δήμαρχο τον Χαρχούδα, κι αντίπαλο τον ραδιοπειρατή Δυστροπόπιγγα η καθημερινή ζωή της Λιλιπούπολης είναι γεμάτη περιπέτειες, που δηγιείται από το ραδιοφωνικό σταθμό ο Δημοσιογράφος Μπρίνης... Ο Μπιξ Μπιξ τρέχει στο Λιλιβάδι και τη Λιλίμνη αναζητώντας τρόπο να δείξει την αιώνια αγάπη του στην Μπομπίλα... Ο Πρίγκηπας του Παραμυθιού προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση του μέσα στα σύνορα της Λιλιπούπολης... Η Πιπινέζα, ο Παπαγάλος, ο Κουκουτούζ, ο δόκτωρ Δρακατώρ, η Μπρουχίλντα και όλοι οι ήρωες της Λιλιπούπολης είναι και πάλι εδώ... για να μαγέψουν μικρά... και μεγάλα παιδιά!

    Δημιουργοί του παραμυθιού των παιδικών μας χρόνων ήταν η Ρεγγίνα Καπετανάκη, η Ελένη Βλάχου, η Μαριανίνα Κριεζή, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου. Τους μαγικούς ήρωες της Λιλιπούπολης υποδύθηκαν η Αννα Παναγιωτοπούλου, ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης, η Πέπη Οικονομοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής, η Μίρκα Παπακωνστανίνου, ο Λευτέρης Βογιατζής, η Λυδία Κονιόρδου, ο Λάμπρος Τσάγκας, η Ράνια Οικονομίδου, ο Θοδωρής Μπογιατζής, ο Μίμης Χρυσομάλλης, η Σαπφώ Νοταρά και η Αλέκα Παΐζη.

    Τα τραγούδια ερμήνευσαν η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς και ο Αντώνης Κοντογεωργίου.

    Τη μουσική διεύθυνση των τραγουδιών της Λιλιπούπολης είχε ο Μάνος Χατζηδάκις.

    Από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και κάθε μέρα στις 9.00 το πρωί, και στις 4.00 το απόγευμα, οι ιστορίες της Λιλιπούπολης μας ταξιδεύουν... όπως παλιά, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

    Συντονιστείτε στους 90,9 και 95,6!

    Ο Kosmos 93,6 αναζητώντας τα χρώματα του παραμυθιού, κάθε πρωί στις 9.00 θα... υποκλέπτει... και θα μεταδίδει το πρωινό επεισόδιο της Λιλιπούπολης.

    [23] Μήπως ο κύριος επιθυμεί πουτίγκα αίματος;

    16/10/2002 1:13:00 μμ

    Ο σεφ προτείνει το ιδιαίτερα δημοφιλές φρικιαστικό ζελέ. Το μενού περιλαμβάνει επίσης και πουτίγκα μυαλών την οποία σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα... Κάπως έτσι προβλέπεται να είναι οι διάλογοι μεταξύ πελατών και σερβιτόρων στο εστιατόριο του θεματικού πάρκου του "Κόμη Δράκουλα" το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στη Ρουμανία εάν βέβαια δεν επικρατήσει η άποψη των επικριτών της προσπάθειας που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να προσβάλει τη μνήμη της γενέτειρας του ''Βλάντ του Ανασκολοπιστή''. Η ρουμανική κυβέρνηση σκέφτεται να δαπανήσει 30 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του πάρκου στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας.

    Η Σιγκισοάρα είναι η γενέτειρα του ήρωα του 15ου αιώνα Κόμη Βλαντ Τέπες, ή Βλαντ του Ανασκολοπιστή, η ιστορία του οποίου ενέπνευσε τον Ιρλανδό συγγραφέα Μπραμ Στόκερ να γράψει το μυθιστόρημα ''Ο Δράκουλας''.

    Οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί έως τώρα είναι έντονες. Μάλιστα ΟΥΝΕΣΚΟ επιμένει ότι το πάρκο θα καταστρέψει τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα της πόλης Σιγκισοάρα που χρονολογείται από το 13ο αιώνα.

    Ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τα σχέδια της, καθώς η δημιουργία του εν λόγω ψυχαγωγικού συγκροτήματος εις το όνομα του αιμοσταγούς πλην όμως δημοφιλούς κόμη, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 October 2002 - 16:55:44 UTC