Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Θανάσης Παπαρήγας
  • [02] Επικρίσεις της κυβέρνησης για το πόρισμα Γεράκη
  • [03] Ενημέρωση των ψηφοφόρων και την Κυριακή
  • [04] Επαφές υποψηφίων
  • [05] Εξουσιοδότηση Μπους για επίθεση στο Ιράκ
  • [06] Ανοδος ισλαμιστών στο Πακιστάν
  • [07] Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [08] Φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου στην Ινδονησία

    [01] Πέθανε ο Θανάσης Παπαρήγας

    11/10/2002 11:07:00 πμ

    Εχασε την μάχη με τη ζωή στις 5.40 το πρωί ο Θανάσης Παπαρήγας στέλεχος του Κ.Κ.Ε και σύζυγος της γενικής γραμματέως Αλέκας Παπαρήγα, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου την Τετάρτη στη λεωφόρο Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη και νοσηλευόταν στην εντατική του ΚΑΤ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εκτεταμένη αιμοραγία. Η κηδεία του Θανάση Παπαρήγα θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα από το νεκροταφείο Καισαριανής.

    Ο εκλιπών ήταν από οικογένεια αγωνιστών, ο πατέρας του ήταν ο ιδρυτής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, ο ίδιος είχε λάβει μέρος σ' όλους τους αγώνες, ήταν άνθρωπος ήπιων τόνων, μελετητής του μαρξισμού και αρθρογράφος του "Ριζοσπάστη".

    [02] Επικρίσεις της κυβέρνησης για το πόρισμα Γεράκη

    11/10/2002 9:30:00 πμ

    Εντονα αντέδρασε η κυβέρνηση για το πόρισμα που έστειλε στη Βουλή ο εισαγγελέας Γεράκης για το Ξυστό, το οποίο εμπλέκει τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ. Ο υπουργός Τύπου έκανε λόγο για ενέργεια που βρίσκεται έξω από την αποστολή της δικαιοσύνης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, και επεσήμανε ότι ο εισαγγελέας Γεράκης κατ' επανάληψη έχει ενεργήσει με τρόπο που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

    Το πόρισμα απεστάλη στη Βουλή η οποία είναι κλειστή λόγω εκλογών και δεν μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση και αντίλογος, επεσήμανε ο κ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει εξεταστεί πλήρως και διαλευκανθεί από το 1998.

    "Περιφρόνηση των θεσμών", καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ.

    [03] Ενημέρωση των ψηφοφόρων και την Κυριακή

    11/10/2002 11:23:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Κέντρα πληροφόρησης των ψηφοφόρων για το πού ψηφίζουν θα λειτουργούν την Κυριακή στα 142 σχολικά συγκροτήματα που στεγάζουν τα Εκλογικά Τμήματα του Δήμου Αθηναίων, όπου, επίσης, θα βρίσκονται σταθμευμένα 400 ταξί και 137 μίνι μπας, προκειμένου να μεταφέρουν τους ψηφοφόρους στο σωστό εκλογικό τμήμα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη γενική πρόβα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, για τη λήψη και μετάδοση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά με τη βοήθεια των κομμάτων, των Συνδυασμών και των υπαλλήλων του υπουργείου που παίρνουν μέρος στην όλη επιχείρηση. Εκανε δε γνωστό ότι την ημέρα των εκλογών θα είναι εγκατεστημένη στο υπουργείο και η Διακομματική Επιτροπή για τον έλεγχο της διαδικασίας και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

    [04] Επαφές υποψηφίων

    11/10/2002 11:20:00 πμ

    Συνέντευξη τύπου θα δώσει στις 11.30 στο εκλογικό του κέντρο στην Ομόνοια ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας- Πειραιά Μανώλης Γλέζος. Νωρίτερα επισκέφθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενώ στις 12.30 θα επισκεφτεί το μηχανογραφικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Δημαράς θα συναντηθεί στις 2,στα γραφεία του 2004, με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [05] Εξουσιοδότηση Μπους για επίθεση στο Ιράκ

    11/10/2002 8:51:00 πμ

    To "πράσινο" φως έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Κογκρέσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά του Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι ''ήλθε το τέλος των ημερών που το Ιράκ, δρούσε ως κράτος εκτός νόμου''. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα έχει σήμερα νέο γύρο συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ελπίζοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Μόσχας για μία σκληρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 77 γερουσιαστές και την καταψήφισαν 23 . Λίγες ώρες νωρίτερα η απόφαση είχε εγκριθεί και από την -ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς- Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 296 υπέρ και 133 εναντίον.

    Παράλληλα, η Ουάσινγκτον απέρριψε και πάλι νέα προσφορά της Βαγδάτης να γίνουν έλεγχοι σε περιοχές της όπου υπάρχουν υποψίες πως κρύβονται οπλοστάσια.

    Υπέρ της στρατιωτικής δράσης οι Αμερικανοί

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου ''Pew Research Center for People and the Press'', οι περισσότεροι Αμερικανοί αποδέχονται τις αιτιάσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους για έναν πιθανό πόλεμο εναντίον του Ιράκ: ότι η Βαγδάτη μπορεί σύντομα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ο τρόπος για να αποτραπεί αυτή η απειλή είναι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Συγκεκριμένα, το 86% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Σαντάμ έχει πυρηνικά όπλα ή βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτησή τους και το 66% θεωρεί ότι ο Ιρακινός πρόεδρος είχε εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Επιπλέον το 85% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Σαντάμ πρέπει να ανατραπεί και όχι απλά να αφοπλισθεί.

    Η δημοσκόπηση έγινε με δείγμα 1513 Αμερικανών από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου. Το περιθώριο λάθους είναι 3%.

    Το 62% των Αμερικανών υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Ομως οι μισοί πιστεύουν ότι ένας πόλεμος θα έπληττε την εικόνα των ΗΠΑ στα μουσουλμανικά κράτη.

    Επίσης οι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι αν ξεσπάσει πόλεμος οι ΗΠΑ θα έχουν μεγάλες απώλειες.

    [06] Ανοδος ισλαμιστών στο Πακιστάν

    11/10/2002 10:22:00 πμ

    Μία συμμαχία σκληροπυρηνικών ισλαμικών κομμάτων, που οικοδομήθηκε πάνω σε αντιαμερικανικά συνθήματα, αναδεικνύεται σε κυρίαρχη τάση στην πολιτική σκηνή του Πακιστάν, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Η συμμαχία Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμάλ (ΜΜΑ), στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της θρησκευτικής δεξιάς, έχει σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων, αν και αυτό δεν προεξοφλεί την τελική επικράτησή της. Τα Ισλαμικά Κόμματα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει την επιρροή τους στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Τα δύο παραδοσιακά κοσμικά κόμματα των οποίων ηγούνται η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναβάζ Σαρίφ μονομαχούν για τη πρώτη θέση στη περιοχή του Πουντζάμπ - περιοχή που εκλέγει και τους περισσότερους βουλευτές στο κοινοβούλιο. Και οι δύο ηγέτες βρίσκονται στο εξωτερικό καθώς δεν τους επετράπη η κάθοδος στις εκλογές.

    Αισιόδοξη η Μπούτο

    Μπεναζίρ Μπούτο

    Η Μπεναζίρ Μπουτο μιλώντας στο BBC εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο νοθείας από την στρατιωτική κυβέρνηση του Περβέζ Μουσάραφ.

    "Πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει το στρατιωτικό καθεστώς να κρατήσει το κόμμα μου μακριά από την εξουσία", είπε η πρώην πρωθυπουργός. Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας μεταξύ οπαδών αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά τέσσερις άνθρωποι.

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν περιορισμένη στις πόλεις αλλά πιό ικανοποιητική στις αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες ήταν οι μεγάλες απούσες των εκλογών αυτών, ενώ περισσότερο ενθουσιασμό έδειξαν οι νέοι. Πάντως ακόμα κι αν η συμμαχία ΜΜΑ δεν κυριαρχήσει τελικά στο κοινοβούλιο και στις τέσσερις εθνοσυνελεύσεις του Πακιστάν, θα έχει επιτύχει τη συσπείρωση διαφορετικών ισλαμικών κινημάτων.

    Μάλιστα όποια κι αν είναι η τελική διαμόρφωση του σκηνικού στο κοινοβούλιο, η συμμαχία ΜΜΑ αναμένεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μετώπου που είναι πιθανό να βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος στηρίζει την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν.

    ''Δεν θα πάρουμε εκδίκηση''

    "Πρόκειται για μία επανάσταση", δήλωσε ο Καζί Χουσέιν Αχμεντ, αντιπρόεδρος της συμμαχίας ΜΜΑ και επικεφαλής του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, σε προάστιο της πόλης Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    "Δεν θα αποδεχθούμε αμερικανικές βάσεις και τη δυτική κουλτούρα. Δεν θέλουμε την αντιπαράθεση με τον κόσμο. Δεν θα κάνουμε εχθρούς. Δεν θα πάρουμε εκδίκηση", πρόσθεσε ο Καζί Χουσέιν Αχμεντ.

    Τον προηγούμενο μήνα ο Καζί Χουσέιν Αχμεντ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ ότι η συμμαχία ΜΜΑ θα επιδιώξει την άρση της πακιστανικής υποστήριξης στην αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

    Η συμμαχία αυτή αναμένεται ότι θα αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στις αραιοκατοικημένες επαρχίες του Μπαλουχιστάν, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν και εναντιώνεται στην αμερικανική εκστρατεία.

    Στις περιοχές αυτές, όπου ακόμα και οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν περιορισμένη δικαιοδοσία, πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πολλά μέλη της Αλ Κάιντα.

    [07] Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

    11/10/2002 9:19:00 πμ

    Εκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων μηνυμάτων της "Αλ Κάιντα", για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας της συνεχιζόμενης απειλής για τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων του Οσάμα μπιν Λάντεν και του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, τα οποία θεωρούνται γνήσια. Αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες, στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Νωρίτερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον ενημέρωσε τις πρεσβείες της στο εξωτερικό να είναι σε επαγρύπνηση μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν από τον Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι στα μαγνητοφωνημένα μηνύματά τους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

    Την Τετάρτη το FBI προειδοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ ότι τα μηνύματα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι είναι πιθανό να έχει δοθεί το "πράσινο φως" για μία νέα τρομοκρατική επίθεση, για την οποία ίσως δεν έχει καθορισθεί ο ακριβής χρόνος.

    "Οι ανησυχίες μας έχουν ενταθεί μετά από σχόλια κρατουμένων μελών της Αλ Κάιντα, που ερμηνεύουν αυτά τα μηνύματα ως ειδοποίηση για την εκδήλωση επίθεσης", δήλωσε αξιωματούχος του FBI.

    [08] Φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου στην Ινδονησία

    11/10/2002 9:10:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός έπληξε την απομακρυσμένη επαρχία Παπούα, της ανατολικής Ινδονησίας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, δεκάδες να τραυματισθούν και να προκληθεί ρήγμα στο έδαφος μήκους τριών χιλιομέτρων. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε κατολισθήσεις, πλημμύρες σε σπίτια που βρίσκονται κοντά στις παραλίες και καταστροφές δεκάδων κτιρίων στην περιφέρεια Ρανσίκι, 3.200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα. Η τηλεφωνική επικοινωνία με την περιοχή είναι σχεδόν αδύνατη. Μετά τον σεισμό οι κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φοβούμενοι νέα ισχυρότερη δόνηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 October 2002 - 8:59:29 UTC