Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωστρατός-Ιράκ στη σύνοδο υπ. Αμυνας της ΕΕ
  • [02] Εκρηξη τα ξημερώματα στους Αμπελοκήπους
  • [03] Κουνήθηκε το πρωί η Χίος
  • [04] Επίθεση Σημίτη σε ΝΔ για την τρομοκρατία
  • [05] ''Πνίγεται'' στα σκουπίδια η Θεσσαλονίκη
  • [06] Χαλάει ο καιρός από αύριο
  • [07] Επίθεση Σημίτη σε Ν.Δ για ακροδεξιές επιλογές
  • [08] Στη Σάμο ο Καραμανλής
  • [09] Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Γλέζος
  • [10] Στα βόρεια η Γεννηματά, στο κέντρο οι Παπουτσής-Μπακογιάννη
  • [11] Οξεία κριτική Μητσοτάκη σε κυβέρνηση και Σημίτη
  • [12] Στην Πεντέλη ο Γ. Τζαννετάκος και ο Α. Βεζυργιάννης
  • [13] Κοινή περιοδεία Παφίλη-Χαλβατζή στους Αμπελόκηπους
  • [14] Παπαρήγα:''Ανευ ουσίας η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ''
  • [15] Επίθεση σε εκλογικό κέντρο στην Ξάνθη
  • [16] Αγεφύρωτες οι διαφορές στο Κυπριακό
  • [17] Κρίσιμες οι εκλογές στη Βοσνία
  • [18] Πρόστιμο-μαμούθ σε καπνοβιομηχανία
  • [19] Είκοσι χρονια στον ''Αμερικανό Ταλιμπάν''
  • [20] Συνελήφθη για απάτη Αλβανός υφυπουργός
  • [21] Εκλογές στη Λετονία
  • [22] Ανοιχτές οι λαϊκές από τη Δευτέρα
  • [23] Μέλος του οικονομικού συμβουλίου του ΟΗΕ η Ελλάδα
  • [24] ''Νίκος Γκάλης'' το ολυμπιακό αθλητικό κέντρο Αθήνας
  • [25] Δύο ασημένια και ένα χάλκινο η Ιωαννίδη στην Αρση Βαρών εφήβων-νεανίδων

    [01] Ευρωστρατός-Ιράκ στη σύνοδο υπ. Αμυνας της ΕΕ

    5/10/2002 4:10:00 μμ

    Η ταχεία ενεργοποίηση του ευρωστρατού, ο τρόπος χρηματοδότησης της, η μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στο Ιράκ ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο. Με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας ξεκίνησε ουσιαστικά η ελληνική προεδρία επί των θεμάτων πολιτικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, επανέλαβαν την προσήλωσή τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι στόχος παραμένει ο αφοπλισμός του οπλοστασίου της χώρας.

    Αρχές Μαρτίου η έκθεση για τον ευρωστρατό

    Μετά το πέρας των εργασιών ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τους Ευρωπαίους υπουργούς άμυνας.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι μέχρι την 1η Μαρτίου 2003 οι ομάδες εργασίας που λειτουργούν θα υποβάλλουν σχετική έκθεση αναφορικά με τα υφιστάμενα ελλείμματα σε οπλικά συστήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης εντός του 2003, σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι.

    Οσον αφορά τη λειτουργία του ευρωστρατού και την υπέρβαση του οικονομικού προβλήματος συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία ομάδα, η οποία θα προτείνει μεθόδους χρηματοδότησης.

    Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

    Επίσης, ο Ελληνας υπουργός διευκρίνισε ότι η δύναμη που θα αντικαταστήσει τη ΝΑΤΟϊκή από το 2003 στην ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από τη γειτονική χώρα, θα είναι μικτή και τον κύριο ρόλο θα έχει η ΕΕ.

    Για τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση κρίσεων που ενδεχομένως εκδηλωθούν στην περιοχή αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σεμιναρίου στη Ρόδο στη 1 και 2 Νοεμβρίου. Το σεμινάριο θα στοχεύει στην ενεργοποίηση της συμμετοχής των μεσογειακών χωρών στις διαδικασίες της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία κάλεσε όπως να υιοθετήσει τα κριτήρια της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η καλή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών θα πρέπει να αναπτυχθεί και στον αμυντικό τομέα.

    Συγχαρητήρια Σολάνα για ελληνική πρωτοβουλία για τον ευρωστρατό

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα σχολίασε ότι είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας το γεγονός ότι μέσα στο 2003 θα υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα, αναφορικά με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης.

    Τόσο ο κ. Παπαντωνίου όσο και ο κ. Σολάνα επανέλαβαν ότι η ΕΕ επ' ουδενί δεν υπεισέρχεται σε ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά.

    Οσον αφορά το θέμα του Ιράκ, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ επεσήμαναν την προσήλωσή τους στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει ο αφοπλισμός του οπλοστασίου της χώρας.

    Οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και της Γαλλίας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους σχετικά με τις συζητήσεις στον ΟΗΕ για το θέμα. Παράλληλα, οι "15" εξέφρασαν την ευχή η διαδικασία έκδοσης ψηφίσματος του ΟΗΕ για την αποστολή επιθεωρητών να καταλήξει θετικά το συντομότερο δυνατό.

    Ο ύπατος αρμοστής επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν είναι υπέρ αλλαγής καθεστώτος στο Ιράκ.

    Επίσης ο κ. Σολάνα γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στη Ραμάλα, την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο σε μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια της ΕΕ για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    Μικροεπεισόδια στο Ρέθυμνο

    Εν τω μεταξύ, μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν σήμερα στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα προκειμένου να προσεγγίσουν το, χώρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ. Ωστόσο με την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

    [02] Εκρηξη τα ξημερώματα στους Αμπελοκήπους

    5/10/2002 11:13:00 μμ

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από τρία γκαζάκια, εξερράγη τα ξημερώματα, δίπλα από το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, του υποκαταστήματος της Σίτι Μπανκ, στους Αμπελοκήπους, στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Λαρίσης.

    Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές ενώ από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ήταν δύο και διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

    [03] Κουνήθηκε το πρωί η Χίος

    5/10/2002 10:12:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.51 το πρωί, στη Χίο. Το επίκεντρό της δόνηση εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Χίου, 216 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας.

    [04] Επίθεση Σημίτη σε ΝΔ για την τρομοκρατία

    5/10/2002 6:09:00 μμ

    Η κυβέρνηση αυτή πέτυχε ένα ισχυρό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας, η οποία επί 28 χρόνια σκίαζε τη χώρα μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, από την Κόρινθο όπου βρίσκεται για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειακών και Εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας Premjer. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι "υπάρχουν πολλοί που θέλουν να συγκαλύψουν και να παραμορφώσουν αυτή την επιτυχία, επειδή κατέρρευσαν οι μύθοι λέγοντας ότι μέλη του ΠΑΣΟΚ σχετίζονται με τους τρομοκράτες, ότι η κυβέρνηση έχει σχέση με τους τρομοκράτες. Ολα αυτά είναι ψέματα και διαστροφές. Ολοι αυτοί θέλουν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη στέρεη λειτουργία της δημοκρατίας", υπογράμμισε.

    Η δημοκρατία όμως, είπε, νικά την τρομοκρατία και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε χωρίς παρεκκλίσεις. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "μόνο περιφρόνηση αξίζει σε αυτούς, οι οποίοι δεν θέλουν με εθνική ομοψυχία να καταπολεμήσουμε ένα φαινόμενο το οποίο ήταν πανευρωπαϊκό. Ενα φαινόμενο, το οποίο και τώρα στην Ελλάδα αρχίζουμε να ελέγχουμε ή ελέγχουμε αποτελεσματικά".

    Εν τω μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού επέστρεψε ύστερα από την τετραήμερη νοσηλεία του στον "Ευαγγελισμό" ο Σάββας Ξηρός. Ο 40χρονος βομβιστής που κατηγορείται για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση οστεοσύνθεσης στο χέρι.

    Συνέντευξη Γιωτόπουλου σε εφημερίδα της Λαμίας

    Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" και την οποία έδωσε μια εβδομάδα νωρίτερα.

    Ο κατηγορούμενος για σωρεία εγκληματικών πράξεων και αδικημάτων επιδιώκει να βρει βήμα υποστηρίζοντας, ότι παραχωρεί τη συνέντευξη στη συγκεκριμένη εφημερίδα και στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο για δύο λόγους. Επειδή κατάγεται από τη Στερεά Ελλάδα και επειδή νιώθει αηδιασμένος από τα όσα έχουν μεταδώσει μέχρι σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Ο Γιωτόπουλος αρνείται ότι ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη: "Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες ολιγομελείς παράνομες οργανώσεις δεν έχουν αρχηγούς γιατί απλούστατα ο υποτιθέμενος αρχηγός δεν έχει κανένα μηχανισμό επιβολής της εξουσίας του, αφού δε μπορεί να επιβλέπει την καθημερινή ζωή των μελών".

    Φαίνεται λοιπόν πολύ καλά ενημερωμένος για τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι ομάδες που αποτελούν το λεγόμενο αντάρτικο των πόλεων.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν παραλείπει, ωστόσο, να υποστηρίξει στην συνέντευξη του την οργάνωση στην οποία αρνείται ότι συμμετείχε. Λέει χαρακτηριστικά: "Δεν θα χαρακτήριζα τη δράση της 17 Νοέμβρη τρομοκρατική".

    Το οξύμωρο είναι πάντως ότι φαίνεται να γνωρίζει καλά το ιδεολογικό μανιφέστο της οργάνωσης.

    "Η δραστηριότητα της 17 Νοέμβρη ήταν ένοπλος πολιτικός αγώνας, αντάρτικο πόλης με διακηρυγμένο στόχο της ανατροπής του καπιταλιστικού καθεστώτος για ένα αντιγραφειοκρατικό σοσιαλισμό με λαϊκή εξουσία".

    Για τον Γιωτόπουλο τρομοκράτες είναι οι Αμερικάνοι και οι αστυνομικές αρχές, ενώ αναφέρει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης ότι δύο είναι τα είδη τρομοκρατίας στη σύγχρονη κοινωνία μας.

    "Οι στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον μικρών κρατών... και η τυφλή βία των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον λαϊκών κινητοποιήσεων".

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη βλέπει σκευωρίες να στήνονται γύρω από το πρόσωπο του. "Εκμεταλλεύτηκαν την μάλλον τυχαία έκρηξη στον Πειραιά για να "με δέσουν" όπως είπαν, με προκατασκευασμένα ευρήματα". Υποστηρίζει ότι οι αρχές τον παρακολουθούσαν από τα τέλη του 2000 και ότι 4 μήνες πριν τη σύλληψη του, του είχαν τηλεφωνήσει άγνωστοι, δύο φορές, ζητώντας τον Αλέξανδρο.

    Η συνέντευξη παίρνει τη μορφή προκήρυξης, θυμίζοντας έντονα κάποιες παλιές επίσημες τοποθετήσεις της 17 Νοέμβρη.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αναφέρεται στα "δεκάδες ατιμώρητα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού" χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτή τη φρασεολογία.

    Με λεπτομέρειες αναλύει τη στάση της δικαιοσύνης στο ναυάγιο του Σάμινα και στα κατ' ευφημισμό, όπως ακριβώς λέει, εργατικά ατυχήματα. Ακόμη μιλάει για το χρηματιστήριο το οποίο χαρακτηρίζει καλοστημένη πλεκτάνη.

    Αναφερόμενος στη στάση του κόσμου απένταντι στη 17 Νοέμβρη παρουσιάζεται ιδιαίτερα προκλητικός, λέγοντας ότι το 23,7% ερωτηθέντων πρόσφατης δημοσκόπησης συμφωνεί με τις απόψεις της οργάνωσης.

    Τέλος χαρακτηρίζει την επίσημη Αριστερά χρεωκοπημένη και αναξιόπιστη.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη Γιάννης Ραχιώτης, δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα της συνέντευξης ωστόσο δηλώνει, ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον πελάτη του για μια τέτοια εξέλιξη.

    [05] ''Πνίγεται'' στα σκουπίδια η Θεσσαλονίκη

    5/10/2002 3:52:00 μμ

    Οι όγκοι των σκουπιδιών στα πεζοδρόμια και τις εισόδους των πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν να λαμβάνουν τη μορφή λόφων, με κίνδυνο, εάν η συσσώρευση συνεχιστεί, να απειληθεί η δημόσια υγεία. Στις παρυφές της κεντρικής αγοράς τροφίμων Μοδιάνο η δυσωδία από τα εκτεθειμένα σάπια τρόφιμα είναι αποπνικτική, το θέαμα στους δρόμους και τις πλατείες αποκρουστικό, ενώ τη νύχτα πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι έβαλαν κάποιοι σε λοφίσκο απορριμμάτων στην οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ, έκαψε δυο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Ο σύλλογος εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του καλεί την αντιδημαρχία καθαριότητας να του παραχωρήσει τρία απορριμματοφόρα προκειμένου να καθαρίσει την αγορά τροφίμων από τα σκουπίδια.

    Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Δημητρίου δήλωσε ότι η κίνηση αυτή των συνδικαλιστών είναι "αβάσιμη και υποκριτική" καθώς όπως είπε, "οι ίδιοι είναι αυτοί που καθορίζουν το προσωπικό ασφαλείας, κάτι που δεν έχουν κάνει" και τους κάλεσε "να αφήσουν όποιον από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θέλει να εργαστεί και να μην παρεμποδίζουν την έξοδο των απορριμματοφόρων από τους χώρους στάθμευσής τους".

    Οπως υποστήριξε ο κ. Δημητρίου "εάν αφήσουν τα απορριμματοφόρα να βγουν σε 24 ώρες η πόλη θα έχει καθαριστεί". Η απεργία των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης που διεκδικούν παλαιότερο πριμ παραγωγικότητας συνεχίζεται και τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η δημοτική αρχή, για το εάν κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση ή όχι.

    Στο μεταξύ η απεργία και οι επιπτώσεις της στη δημόσια εικόνα της πόλης έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση καθώς ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Βούγιας κατηγορεί τον νυν δήμαρχο και αντίπαλό του στις εκλογές, ως υπαίτιο για το ότι έφτασε έως εδώ η κατάσταση, ενώ ο κ. Παπαγεωργόπουλος επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

    [06] Χαλάει ο καιρός από αύριο

    5/10/2002 2:13:00 μμ

    Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ. Για αύριο Κυριακή προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα και μέχρι τη νύχτα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Αργά το απόγευμα στα δυτικά οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα εξασθενήσουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές.

    [07] Επίθεση Σημίτη σε Ν.Δ για ακροδεξιές επιλογές

    5/10/2002 4:05:00 μμ

    Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, καθώς έχουμε ήδη εισέλθει στην τελική ευθεία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Δριμύτατη κριτική στη ΝΔ για την τακτική και τις επιλογές της στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές άσκησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια των εγκαινίων του κέντρου νεότητας στην Κόρινθο. Ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην ΝΔ, ότι υποστηρίζει ακροδεξιές επιλογές και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στο θέμα της τρομοκρατίας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας, ότι οι τρομοκράτες είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Τέλος ο κ. Σημίτης κάλεσε σε αγώνα, συσπείρωση και κινητοποίηση για τις επικείμενες εκλογές όχι μόνο τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη.

    ''Η κοινή γνώμη έστειλε μήνυμα στη ΝΔ''

    Η ΝΔ, είπε ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα. Η κοινή γνώμη ήδη έστειλε μήνυμα στη ΝΔ. Οι επιλογές της σε πρόσωπα συναντούν αντιστάσεις. Επίσης τόνισε ότι οι εκλογές αυτές είναι μία μάχη για θέσεις και προγράμματα. Οσοι δεν έχουν θέσεις και προγράμματα δεν είναι αποδεκτοί από την κοινωνία.

    Ο κ.Σημίτης επεσήμανε ακόμα πως η κοινωνία έστειλε μήνυμα πως όσοι υποστηρίζουν ακροδεξιές απόψεις καίγοντας βιβλία και παρασυρόμενοι σε άλλες εξαλλότητες δεν μπορούν να καθοδηγήσουν την τοπική κοινωνία.

    Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε, καταφεύγει στο διχασμό και στην καταστροφολογία, απαξιώνει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον οδηγεί στο παρελθόν. Ομως δεν πάμε πίσω, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως χρειάζεται μια προοδευτική πλειοψηφία για ικανά πρόσωπα με πρόγραμμα και δημιουργικό έργο στους δήμους και στις νομαρχίες.

    Ο ελληνικός λαός έχει εγκαταλειφθεί, δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος απαντώντας στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι ο κ. Σημίτης αναζητά σανίδα σωτηρίας σε φαντάσματα του παρελθόντος και επιχειρεί, για μια ακόμη φορά, να διχάσει και να πολώσει. "Οτι όμως και αν εφεύρει, ο ελληνικός λαός δεν αποπροσανατολίζεται και δεν παγιδεύεται", επισημαίνει ο κ. Ρουσόπουλος. Οι Ελληνες πολίτες έχουν ταυτίσει τον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του με την ανεργία, την ακρίβεια, την έξαρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, τη δραματική υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες αγρότες βιώνουν την περιφρόνηση και την εγκατάλειψη της Κυβέρνησης.

    Οι μικρομεσαίοι, είπε, γνωρίζουν τα τελευταία έξι χρόνια μια πρωτόγνωρη φορολογική επιδρομή που τους ωθεί σε αδιέξοδο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, έξι χρόνια τώρα, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Ενάμισι εκατομμύριο πολίτες παρασύρθηκαν από την Κυβέρνηση και έχασαν στο Χρηματιστήριο τους κόπους μιας ζωής, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    [08] Στη Σάμο ο Καραμανλής

    5/10/2002 2:15:00 μμ

    "Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο φαύλο κύκλο απάθειας και απραξίας. Δεν αντέχει η περιφέρεια άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα". Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του στη Σάμο, εγκαινιάζοντας το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Σάμου Θαλασσινού.

    Ο κύριος Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα τα οποία θα πάρει η ΝΔ μόλις έρθει στην κυβέρνηση για να στηρίξει την περιφέρεια και κατηγόρησε για άκρατη υποσχεσιολογία την κυβέρνηση, αφού μέχρι στιγμής έργα αναπτυξιακά για το νομό τα οποία έχει εξαγγείλει ουδέποτε υλοποίησε. Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά αναχώρησε με ελικόπτερο και συνέχισε την περιοδεία του.

    [09] Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Γλέζος

    5/10/2002 1:52:00 μμ

    Φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης απέδωσε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Μανώλης Γλέζος, επισκεπτόμενος την Καισαριανή και το Σκοπευτήριο, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας του συνδυασμού του "Ενεργοί Πολίτες" Σπύρο Λυκούδη.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Γλέζος είπε ότι "θα είμαστε πιστοί στην προσφορά των αγωνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους για τα πιο ευγενή ιδανικά, δηλαδή για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία".

    Την ίδια ώρα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης παρουσίασε το πρόγραμμα της "Αλλης Αθήνας".

    [10] Στα βόρεια η Γεννηματά, στο κέντρο οι Παπουτσής-Μπακογιάννη

    5/10/2002 1:47:00 μμ

    Περιοδεία στους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου και Κηφισιάς πραγματοποίησε το πρωί η υποψήφια υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά, η οποία εγκαινίασε χθες το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού "Υπερνομαρχία Πολιτών" στον πεζόδρομο της Κοραή στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, την Πλάκα και τους Αέριδες επισκέφθηκε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο της Αθήνας, Χρήστος Παπουτσής.

    Την Πλάκα επέλεξε και η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία περιόδευσε στο κέντρο της Αθήνας.

    [11] Οξεία κριτική Μητσοτάκη σε κυβέρνηση και Σημίτη

    5/10/2002 1:36:00 μμ

    Διήμερη περιοδεία στη Θράκη πραγματοποιεί από σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μιλώντας το πρωί σε στελέχη του κόμματος στην Αλεξανδρούπολη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον Κώστα Σημίτη προσωπικά, υποστηρίζοντας ότι δεν παίρνει αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος, με αποτέλεσμα αυτή η τακτική να ζημιώνει τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι εκλογές που έρχονται είναι η ευκαιρία να δοθεί από τον λαό ένα σκληρό μήνυμα: Αυτή η αποτυχημένη Κυβέρνηση που δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα και που σωρεύει, αντίθετα, προβλήματα πρέπει το ταχύτερο να φύγει. Το μήνυμα αυτό περιμένω από τις δημοτικές εκλογές. Το μήνυμα αυτό ζητούμε να δώσει και η Θράκη και ο ακριτικός Εβρος. Αυτό είναι το νόημα των εκλογών".

    Η ΝΔ εκπροσωπεί το χώρο της κεντροδεξιάς

    Απαντώντας στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση με την ακροδεξιά και ότι δεν υπάρχει ακροδεξιά στην χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία τόνισε, είναι η μεγάλη παράταξη, η φιλελεύθερη παράταξη, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του χώρου του κέντρου και της δεξιάς.

    Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προέδρους των οργάνων του κόμματος και με υποψηφίους για την τοπική αυτοδιοίκηση που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία στο νομό Εβρου. Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή, ενώ αύριο η περιοδεία του ολοκληρώνεται με τελευταίο σταθμό την Ξάνθη.

    [12] Στην Πεντέλη ο Γ. Τζαννετάκος και ο Α. Βεζυργιάννης

    5/10/2002 6:57:00 μμ

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών- Πειραιώς Γιάννης Τζαννετάκος συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Νομάρχη Αθηνών Αθανάσιο Βεζυργιάννη επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τις καμένες εκτάσεις της Πεντέλης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Τζαννετάκος τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και επεσήμανε ότι η περιοχή πρέπει να καταστεί θεσμικά ένα περιαστικό δάσος ή περιαστικό άλσος με τις συναφείς προστασίες. Επίσης, ανέφερε ότι μια περιοχή 20.000 στρεμμάτων δεν έχει αντιπλημμυρική προστασία η οποία είναι αναγκαία, διότι με δυνατές βροχές όλη η περιοχή εδώ κινδυνεύει.

    Αύριο, ο υποψήφιος υπερνομάρχης κ. Τζαννετάκος και οι υποψήφιοι Νομάρχες Αθηνών Αθανάσιος Βεζυργιάννης και Πειραιώς Μαίρη Σορώτου Τσανάκη θα επισκεφθούν, στις 16:30, την Γιορτή της ΟΝΝΕΔ "ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2002", στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να συζητήσουν με τους νέους το μέλλον της Αττικής.

    Στις 7 το απόγευμα θα παραστούν στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Στις 11 το πρωί ο κ. Γιάννης Τζαννετάκος θα παραστεί σε συγκέντρωση Στελεχών της Νομαρχιακής Συνέλευσης Β' Πειραιώς, στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού.

    [13] Κοινή περιοδεία Παφίλη-Χαλβατζή στους Αμπελόκηπους

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/10/2002 4:45:00 μμ

    Περιοδεία στον Αγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και στο άλσος Ριζάρη πραγματοποίησαν σήμερα από κοινού ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών -Πειραιώς Θανάσης Παφίλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής.

    Ο κ. Παφίλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν θα επιτρέψουν να παραδώσουν στην εκμετάλευση το άλσος Ριζάρη, τον ελαιώνα, το Γουδί, το Ελληνικό, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και το Ποικίλο όρος.

    Ο κ. Χαλβατζής σχολίασε τα όσα συμβαίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων και κάλεσε την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να πάρει μέτρα για να αποφύγει το χάος. Υπάρχει αγανάκτηση, είπε, που μπορεί να εκφραστεί με αποχή.

    Καταγγελία Παφίλη για ενέργειες Αβραμόπουλου

    Το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο καταγγέλλει με δήλωσή του ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι σήμερα το πρωί συνεργεία του Δήμου Αθηναίων ξήλωσαν το πανό της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας από το κεντρικό εκλογικό περίπτερο στην οδό Πανεπιστημίου. Ο κ. Παφίλης καταγγέλλει ότι ο κ. Αβραμόπουλος, προσπαθώντας να εμφανίσει την πόλη καθαρή, έβαλε στόχο τα πανό της Ν.Α.Σ., την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη.

    [14] Παπαρήγα:''Ανευ ουσίας η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ''

    5/10/2002 2:22:00 μμ

    Κριτική υψηλών τόνων στο ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία άσκησε η γ.γ του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τους χειρισμούς τους όσον αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν με καθαρά πολιτικό κριτήριο, καθώς οι εκλογές όπως είπε είναι συνδεδεμένες με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Μάλιστα, χαρακτήρισε "γελοία και επικίνδυνη" την αντιπαράθεση μεταξύ των "δύο μεγάλων μονομάχων", αφού, όπως είπε, αυτή είναι "άνευ ουσίας και σημασίας".

    ''Δεν πρέπει να επιβραβευθεί η γαλάζια και η πράσινη πολιτική''

    Οσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ στον β' γύρο των εκλογών η κ. Παπαρήγα είπε ότι "είμαστε υποχρεωμένοι και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο να κρατήσουμε συνεπή στάση, η οποία θα είναι απεγκλωβισμός και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το δικό μας μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να επιβραβευθεί η γαλάζια και η πράσινη πολιτική".

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι πολιτικός στόχος του κόμματός της σε αυτές τις εκλογές είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας και δεν απέκλεισε μάλιστα στις εθνικές εκλογές το κόμμα της να κατέλθει υπό αυτό το σχήμα. Επ' αυτού πάντως δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. "Είναι απόλυτη ανάγκη να κατακτήσουν νέες σημαντικές θέσεις οι συνδυασμοί που στηρίζει και μετέχει το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις όπως το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, τοπικές κινήσεις, οικολογικές ομάδες και κοινωνικές προσωπικότητες που αναδείχθηκαν μέσα στον αγώνα", είπε η κ. Παπαρήγα.

    Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις τις χαρακτήρισε πολύτιμες για την πληροφόρηση και τη διαμόρφωση συνειδήσεων πλην όμως χαρακτήρισε τις ερωτήσεις τους "αρκετά κατασκευασμένες".

    [15] Επίθεση σε εκλογικό κέντρο στην Ξάνθη

    5/10/2002 1:20:00 μμ

    Εξι άτομα που βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης "εισέβαλαν" στο εκλογικό κέντρο του δημάρχου Τοπείρου Ξάνθης και υποψηφίου στις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου Στυλιανού Χατζηευαγγέλου και άρχισαν να σχίζουν αφίσες του, ενώ έσπασαν καρέκλες, τζάμια κλπ προκαλώντας σημαντικές φθορές.

    Λίγο αργότερα κινητοποιήθηκε η αστυνομία της Ξάνθης και συνέλαβε τους Αλέξανδρο Τσαχίδη, 43 χρόνων, τον αδελφό του Διονύσιο, 39 χρόνων, τον Γιώργο Ζωσιμίδη, 38 χρόνων και τον Σπάρτακο Πεχλιβανίδη, 40 χρόνων, ενώ αναζητούνται οι άλλοι δύο που είναι άγνωστα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Ολοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ξάνθης.

    [16] Αγεφύρωτες οι διαφορές στο Κυπριακό

    5/10/2002 7:16:00 μμ

    Σε νέο γύρο συνομιλιών το Νοέμβριο και τη σύσταση επιτροπών για την εξέταση τεχνικών θεμάτων συμφώνησαν ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Ο κ. Κληρίδης κατά την επιστροφή του στην Κύπρο δήλωσε ότι οι διαφορές στα βασικά κεφάλαια του κυπριακού παραμένουν αγεφύρωτες. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα απόψεων στο θέμα της κυριαρχίας και στο κατά πόσο το αποτέλεσμα της λύσης θα είναι ένα νέο κράτος. Το χάσμα αυτό, είπε, εμπόδισε και τη συζήτηση άλλων πτυχών. Τα κυπριακά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την απόφαση που πάρθηκε στη Νέα Υόρκη.

    Δεν είναι δεσμευτικός ο όρος ''κοινό κράτος''

    Σε ότι αφορά τη σύσταση δύο τεχνικών επιτροπών, διευκρίνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εισηγήθηκε τη δημιουργία τους, ώστε να μην υπάρχει απώλεια χρόνου, λόγω της ασθένειας του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης πρόσθεσε ότι ο Κόφι Ανάν δεν ανέφερε τη λέξη ''νέο'' κράτος, αλλά μίλησε για νέα νομική κατάσταση, όταν βρεθεί λύση, με βάση νέο Σύνταγμα.

    Οσον αφορά στη φράση ''κοινό κράτος'' που χρησιμοποίησε ο Γενικός Γραμματέας, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, ασφαλώς με τη λύση θα δημιουργηθεί κοινό κράτος, προσθέτοντας ότι ο όρος αυτός δεν είναι δεσμευτικός, αλλά είναι τρόπος για να περιγραφεί κάτι.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι για τα όσα γράφονται δεν έχει ερωτηθεί ο ίδιος. Σε ερώτηση αν είναι δυνατό να επιβάλουν κάτι τέτοιο οι εξελίξεις, ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι δύο είναι οι σοβαρές εξελίξεις που αναμένονται: Η πρώτη είναι η απόφαση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του και η δεύτερη είναι να υπάρξει έως τις εκλογές λύση, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

    Αν δεν υπάρξει λύση, είπε, τη σκυτάλη θα την παραλάβει ο επόμενος πρόεδρος.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι ανάγκη αναβολής των εκλογών θα προκύψει, όταν υπάρξει λύση και οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση ένα νέο Σύνταγμα.

    [17] Κρίσιμες οι εκλογές στη Βοσνία

    5/10/2002 5:16:00 μμ

    Ιδιαίτερα καθοριστικές για το μέλλον της Βοσνίας θεωρούνται οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα, καθώς αποτελούν δοκιμασία για τους μεταρρυθμιστές που απολαμβάνουν τη στήριξη της Δύσης και οποίοι είχαν συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις εκλογές του 2000, ύστερα από μια δεκαετία διακυβέρνησης των εθνικιστών. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που οι Βόσνιοι, μετά τη λήξη του πολέμου, έχουν την ευθύνη της διαδικασίας. Ωστόσο νικητής αναμένεται να είναι η αποχή.

    Αργεί η μεταρρύθμιση

    Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σε 4.106 εκλογικά κέντρα σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι "κομμένη στα δύο", την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και την Σερβική Δημοκρατία, για να επιλέξουν ανάμεσα σε 7.500 υποψηφίους από περίπου 60 πολιτικά κόμματα. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου, έναν μουσουλμάνο Βόσνιο, έναν Σέρβο και έναν Κροάτη, καθώς και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Διεθνείς παρατηρητές καλούν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν και πάλι την πολιτική αναμόρφωσης και να μην επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία των παλαιών εθνικιστικών κομμάτων, που οδήγησαν τη χώρα σε πόλεμο, πριν από δέκα χρόνια.

    Από την εκλογική αυτή διαδικασία θα αναδειχθεί το κεντρικό κοινοβούλιο της Βοσνίας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και δύο εθνοσυνελεύσεις για τις δύο αυτόνομες αρχές των Μουσουλμάνων και των Σερβoβόσνιων.

    Παρ' όλο που οι μεταρρυθμιστές κατάφεραν να δώσουν νέα πνοή στους θεσμούς της χώρας που κατέρρεαν μετά τη λήξη του πολέμου, εν τούτοις δεν κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποτυχία αυτή των μεταρρυθμιστών μπορεί να αποτελέσει "δώρο" για τους εθνικιστές.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα των Σέρβων Εθνικιστών αναμένεται να λάβει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, αν και τελικά το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών.

    Εκτιμάται πάντως ότι περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προτιμήσει να απέχει από τις κάλπες, καθώς δεν ικανοποιείται από τις επιλογές που προσφέρουν τα υπάρχοντα κόμματα.

    Ο μετριοπαθής μουσουλμάνος Χάρις Σίλατζιτς αναμένεται να καταλάβει τη μουσουλμανική θέση στην προεδρία, ενώ τις υπόλοιπες δύο θέσεις θα καταλάβουν εθνικιστές Σέρβοι και Κροάτες υποψήφιοι.

    Στις γενικές εκλογές θα ανανεωθεί ακόμη το Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας και τα κοινοβούλια των δέκα καντονιών, ενώ στη Σερβική Δημοκρατία θα εκλεγεί ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοβουλίου.

    [18] Πρόστιμο-μαμούθ σε καπνοβιομηχανία

    5/10/2002 12:40:00 μμ

    Η Μπέτι Μπούλοκ

    Εφεση πρόκειται να ασκήσει η καπνοβιομηχανία Philip Morris κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Καλιφόρνια που της επέβαλε πρόστιμο 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση σε μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα.

    Η Μπέτι Μπούλοκ είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της καπνοβιομηχανίας υποστηρίζοντας ότι δεν την είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ζητήσει από το δικαστήριο να ορίσει νέα δίκη ή, σε περίπτωση που το αίτημα αυτό δεν γίνει δεκτό, να μειώσει το πρόστιμο. Η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει η εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν εκδικασθεί προς όφελος ενός και μόνο ατόμου.

    Η αξία των μετοχών της εταιρείας έπεσε κατά 6% μετά την ανακοίνωση της απόφασης ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν και αρκετές ακόμη μετοχές καπνοβιομηχανιών.

    Δεν πληρώνει η Philip Morris

    Οι δικηγόροι της Philip Morris υποστήριξαν ότι καμία από τις ενέργειες της εταιρείας δεν επηρέασε την απόφαση της Μπούλοκ να ξεκινήσει ή να κόψει το κάπνισμα και πως η ίδια είχε λάβει προειδοποιήσεις από το γιατρό της για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε.

    "Οι ένορκοι πρέπει να λάβουν υπόψη όσα γνώριζε η ενάγουσα για τους κινδύνους που διέτρεχε η υγεία της από το κάπνισμα και εάν οτιδήποτε είπε ή έκανε η εταιρεία επηρέασε κατ' εσφαλμένο τρόπο την απόφαση της να συνεχίσει να καπνίζει".

    Η Μπετι Μπούλοκ είναι καπνίστρια από την ηλικία των 17 χρόνων. Πέρυσι οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και η 64χρονη γυναίκα εκτιμάται ότι έχει λίγους μήνες ζωής.

    [19] Είκοσι χρονια στον ''Αμερικανό Ταλιμπάν''

    5/10/2002 12:18:00 μμ

    Σε εικοσαετή κάθειρξη καταδίκασε χθες δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 21χρονο Τζον Γουόκερ Λιντ, τον "Αμερικανό Ταλιμπάν", με την κατηγορία ότι πολέμησε στο πλευρό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    "Η επιλογή σας να υποστηρίξετε τους Ταλιμπάν και να δεσμευθείτε σε αυτή την προσπάθεια εκεί ήταν κακή", είπε ο δικαστής κατά την ανακοίνωση της ποινής σε δικαστήριο της Αλεξάνδριας, στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

    Νωρίτερα, ο Λιντ, που ασπάστηκε τον ισλαμισμό σε ηλικία 16 ετών, με δάκρυα στα μάτια, είπε στο δικαστή ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις του και πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία δεν δικαιολογείται. Τόνισε επίσης ότι εάν γνώριζε πως οι Ταλιμπάν θα προσέφεραν καταφύγιο στο δίκτυο Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν θα αποφάσιζε ποτέ να ταχθεί στο πλευρό τους.

    Έξι ύποπτοι

    Στο μεταξύ οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν έξι άνδρες ότι συμμετείχαν στο δίκτυο της Αλ-Κάιντα και είχαν στόχο να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, δήλωσε ότι οι τέσσερις από τους έξι άνδρες βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση μετά από επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στo Ντιτρόιτ και στο Πόρτλαντ, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Πέντε από τους ύποπτους είναι Αμερικανοί πολίτες.

    Ο κ. Ασκροφτ είπε ότι ένας από τους κατηγορουμένους είχε καταταχθεί στο στρατό εφέδρων των ΗΠΑ για να εκπαιδευθεί στις αμερικανικές στρατιωτικές τακτικές και στη χρήση όπλων.

    Πρόσθεσε επίσης ότι οι πρόσφατες συλλήψεις, σε συνδυασμό με τις υποθέσεις του βρετανικής καταγωγής Ρίτσαρντ Ριντ, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατινάξει ένα επιβατηγό αμερικανικό αεροσκάφος με εκρηκτικά που είχε προηγουμένως κρύψει στα παπούτσια του, και του Αμερικανού Τζον Γουόκερ Λιντ, σηματοδοτούν μία κρίσιμη ημέρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [20] Συνελήφθη για απάτη Αλβανός υφυπουργός

    5/10/2002 12:10:00 μμ

    Από την αλβανική αστυνομία συνελήφθη χθες το βράδυ ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Μπουλιάρ Κίντσι, ο οποίος κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα, που συνδέεται με ένα διεθνή διαγωνισμό, από γερμανική εταιρία, για την παραγωγή των καινούργιων διαβατηρίων.

    Επίσης, μετά από σχετικό ένταλμα της γενικής εισαγγελίας, η οποία έχει αρχίσει τις ανακρίσεις, συνελήφθησαν για τον ίδιο λόγο, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας Δελί Νιχτάρι και ο πρώην διευθυντής του πρακτορείου για τους δημόσιους διαγωνισμούς στην κυβέρνηση Αρμπέν Πρίφτι. Οι αρχές κατηγορούν τους τρεις συλληφθέντες ότι έχουν ωφεληθεί 2,3 εκατ. δολάρια, από τον διεθνή διαγωνισμό για τα καινούργια διαβατήρια. Σύμφωνα και με τον αλβανικό Τύπο, αναμένονται και άλλες συλλήψεις για το θέμα αυτό, που απασχολεί τις αρχές εδώ και περίπου ένα χρόνο.

    [21] Εκλογές στη Λετονία

    5/10/2002 5:12:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Λετονία, προκειμένου να αναδειχθούν τα 100 μέλη της νέας Βουλής. Είκοσι κόμματα διεκδικούν την ψήφο των Λετονών στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιείται στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1991. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντρις Μπέρζινς κινδυνεύει να μην συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό του 5% για να εισέλθει στη νέα Βουλή. Στις δύο πρώτες θέσεις αναμένεται να αναδειχθούν με ποσοστά γύρω στο 14% το Λαϊκό κόμμα του Αντρις Σκέλε που μετείχε στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και το νεοϊδρυθέν κόμμα της Νέας Εποχής του χαρισματικού πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Εϊναρς Ρέπσε.

    Ο -ιδιαίτερα δημοφιλής- Ρέπσε ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε ηλικία 30 ετών και κατόρθωσε με επιτυχία να διευθύνει την οικονομία της χώρας στην μετασοβιετική εποχή, αντικαθιστώντας το ρούβλι με το λατ.

    Ο Ρέπσε παραιτήθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας πριν 10 μήνες και ίδρυσε το κόμμα της Νέας Εποχής. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι από τις σημερινές εκλογές θα προκύψει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής είτε τον Ρέπσε ή τον επί τρεις φορές πρωθυπουργό Αντρις Σκέλε, ηγέτη του Λαϊκού κόμματος.

    Στόχος της νέας κυβέρνησης αποτελεί η προώθηση της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

    [22] Ανοιχτές οι λαϊκές από τη Δευτέρα

    5/10/2002 2:04:00 μμ

    Κανονικά θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα οι λαϊκές αγορές. Το πρωί συνεδρίασαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των πωλητών και παραγωγών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές και έλαβαν τη σχετική απόφαση για αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των ταμειακών μηχανών και των άλλων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο. Οι εκπρόσωποι παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα συζητήσουν την επίλυση όλων των προβλημάτων με κυριότερο την επιβολή ταμειακών μηχανών και αν δεν βρεθεί λύση, θα ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

    [23] Μέλος του οικονομικού συμβουλίου του ΟΗΕ η Ελλάδα

    5/10/2002 7:13:00 μμ

    Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) για τη διετία 2003-2004. Στις εκλογές για την ανάδειξη 18 νέων μελών που διεξήχθησαν στις 3 Οκτωβρίου, η Ελλάδα πέτυχε το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα από όλες τις ομάδες των υποψήφιων χωρών, εξασφαλίζοντας 177 ψήφους επί συνόλου 181 ψηφισάντων. Συγκεκριμένα στην κατάταξη των υποψηφίων χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ομάδας η Γερμανία έλαβε 179 ψήφους, η Ελλάδα 177, η Γαλλία 173, η Ιρλανδία 164 και η Πορτογαλία 163 ψήφους. Από την 1η Ιανουαρίου του 2003 54 χώρες -μέλη του ΟΗΕ θα περιλαμβάνονται στη σύνθεση του ECOSOC.

    [24] ''Νίκος Γκάλης'' το ολυμπιακό αθλητικό κέντρο Αθήνας

    5/10/2002 7:03:00 μμ

    Το όνομα ενός παίκτη "θρύλου" για το ελληνικό μπάσκετ θα πάρει το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ. Οπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το ολυμπιακό αθλητικό κέντρο της Αθήνας θα ονομαστεί στάδιο "Νίκος Γκάλης". Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στο θέμα της ΕΠΑΕ και κάλεσε τους εκπροσώπους της Ενωσης να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους εφόσον στις ποδοσφαιρικές ομάδες δεν πρόκειται να δοθεί ποσοστό από το "ΣΤΟΙΧΗΜΑ".

    [25] Δύο ασημένια και ένα χάλκινο η Ιωαννίδη στην Αρση Βαρών εφήβων-νεανίδων

    Πηγή: ΑΠΕ 5/10/2002 6:29:00 μμ

    Συνεχίζεται η συγκομιδή μεταλλίων για τα ελληνικά χρώματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών εφήβων, νεανίδων που διεξάγεται στο Νουόρο της Σαρδηνίας. Στην κατηγορία των 75 κιλών, η Χριστίνα Ιωαννίδη κατέκτησε δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο. Η 20χρονη πρωταθλήτρια ήταν 3η στο αρασέ με 100κ. και 2η στο ζετέ και στο σύνολο με 130κ. και 230κ. αντίστοιχα. Μάλιστα στο αρασέ και στο ζετέ έχασε το ασημένιο μετάλλιο στο πρώτο και το χρυσό στο δεύτερο αφού ήταν βαρύτερη από τις αντιπάλους της, με τις οποίες σήκωσε το ίδιο βάρος. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η επίδοσή της στο αρασέ είναι πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων και αυτές σε ζετέ και σύνολο πανελλήνια ρεκόρ γυναικών και νεανίδων. Στην ίδια κατηγορία, η Δήμητρα Καμμένου πήρε τρεις δέκατες θέσεις με 75κ. στο αρασέ, 90κ. στο ζετέ και 165κ. στο σύνολο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 October 2002 - 16:57:47 UTC