Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • [02] Οργή για την επίθεση στην ''Απογευματινή''
  • [03] Κριτική Καραμανλή για την ανεργία στη χώρα
  • [04] Συνάντηση υπουργών Αμυνας Ελλάδας-Λουξεμβούργου
  • [05] Ο τουρισμός στο επίκεντρο των υποψηφίων
  • [06] Οξύνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [07] Φλωράκης για δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
  • [08] Μπεντενιώτης: Παρουσίαση προγράμματος
  • [09] Περιοδεία Τσοχατζόπουλου στην Λάρισα
  • [10] Δεν θα εκτελεστεί ο Οτσαλάν
  • [11] Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [12] Ρόμπερτσον: ''Πιο επικίνδυνος ο κόσμος στο μέλλον''
  • [13] ''Είμαι ένοχη'' παραδέχεται η Μπιλιάνα Πλάβσιτς
  • [14] Κανονικά θα κατατεθεί το σχέδιο του Προϋπολογισμού
  • [15] Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
  • [16] Ελπίδες για την καταπολέμηση της ελονοσίας

    [01] Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας

    3/10/2002 6:04:00 μμ

    Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε τρία προγράμματα απασχόλησης που θα εφαρμοστούν άμεσα με τη δημιουργία 14 χιλιάδων 500 θέσεων εργασίας και τα οποία αφορούν κυρίως νέους, γυναίκες και για μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει το στόχο των 300 χλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

    Δηλώσεις Σημίτη

    "Η πολιτική που ακολουθούμε για την ανεργία έχει αρχίσει να αποδίδει και ως το τέλος της τετραετίας θα ξεπεράσουμε το στόχο για 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας" τόνισε ο κ. Σημίτης.

    "Μπορούμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό που να εξυπηρετεί τους στόχους μας και να συντείνει στην πραγματική σύγκλιση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο στο Ιράκ και την άνοδο πετρελαίου και εργαζόμαστε σκληρά για να αισθανθούν οι πολίτες ασφάλεια και σιγουριά" υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Σημίτης.

    Κλειδί για τη προσπάθεια, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διεύρυνση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να δίνει σε όλους τους πολίτες τις δυνατότητες να έχουν σταθερή δουλειά και αυξανόμενο εισόδημα. "Η πολιτική που ακολουθούμε για την ανεργία έχει αρχίσει να αποδίδει" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 97 και η ανεργία κινείται στο 9,6% έναντι 10,2 πέρυσι. "Στόχος μας είναι να πέσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, γιατί έχουμε το επενδυτικό πρόγραμμα, και τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων και τα προγράμματα, συντείνουν στην κατεύθυνση μείωσης της ανεργίας" ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Σημίτης είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει πλησιάσει το στόχο για το πλαίσιο στην απασχόληση. "Είχαμε υποσχεθεί το 2000 ότι θα δημιουργηθούν 300 χιλιάδες ευκαιρίες εργασίας. Εχουμε τώρα 160 χιλιάδες και είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε το στόχο." σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα προγράμματα απασχόλησης τα οποία αφορύν

    1. 5 χιλιάδες γυναίκες με τρία παιδιά και άνω και ανύπαντρες μητέρες.

    2. 5 χιλιάδες νέους ανέργους 18 ως 30 ετών

    3. 4.500 μακροχρόνια άνεργους μεταξύ των ηλικιών 45 - 65.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται η δημιουργία της εθνικής επιτροπής απασχόλησης που θα αποτελέσει ένα βήμα συνεχούς και γόνιμου διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους

    Δηλώσεις Ρέππα

    Μέσα στο υπόλοιπο διάστημα του 2002 και το 2003 θα δημιουργηθούν 86.500 θέσεις ή ευκαιρίες απασχόλησης για ανέργους, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την κυβερνητική πολιτική για την απασχόληση.

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας, βρίσκεται κοντά στους στόχους που έθεσε, ενώ η δέσμευση για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας και άλλων τόσων ευκαιριών κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων θα υλοποιηθεί μέσα στην τρέχουσα τετραετία κυβερνητικής θητείας, ενώ η χώρα, εκτίμησε, θα προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο απασχόλησης πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 έπεσε στο 9,6% κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν εκφράζει ικανοποίηση ή εφησυχασμό σε σχέση με αυτή την εξέλιξη αφού ούτως ή άλλως το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό.

    Ως προς τα χαρακτηριστικά της ανεργίας, σημειώνεται ότι αυτή περιορίζεται στους άνδρες στο 6,2%, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ αλλά στις γυναίκες φτάνει στο 14%, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αισθητά ο μέσος δείκτης. Η ανεργία στους νέους φτάνει στο 18,7% παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση, ενώ επίσης μειώνεται στο 4,7% ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων. Σημαντικό θεωρείται το στοιχείο ότι το 18,3% των ανέργων που δέχθηκαν πρόσφατα κάποια πρόταση εργασίας αρνήθηκαν την προσφορά, ενώ επίσης η μερική απασχόληση καταμετράται πλέον στο 4,5% από 4,1% μέσα στο 2001. Σημειώνεται αύξηση της απασχόλησης κατά 0,8% και της μισθωτής απασχόλησης κατά 1,9% μέσα στο 2002. Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε επίσης την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 7,7% από την 1.1.2003.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο αλλά μόνο μετά από συζήτηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και μόνο σχετικά με τον τομέα κοινωνικής εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Το ενδεχόμενο μερικής απασχόλησης στο δημόσιο δεν μας απασχολεί τώρα", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα μελετηθεί στα πλαίσια του εθνικού φόρουμ απασχόλησης όπου θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα.

    Ανοιχτό επίσης αφήνεται το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και θα εξεταστεί μόνο αν τεθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και βρεθεί πλαίσιο συμφωνίας και συναίνεσης.

    Ο κ. Ρέππας δέχθηκε ότι πλευρές του νόμου Γιαννίτση (μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση κόστους υπερωριών, κλπ) δεν έφεραν αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά υπογράμμισε ότι και τα θέματα αυτά θα προωθηθούν μόνο ως αποτέλεσμα διαλόγου και ευρύτερων συναινέσεων.

    [02] Οργή για την επίθεση στην ''Απογευματινή''

    3/10/2002 4:20:00 μμ

    Προβληματισμό και οργή προκάλεσε η χθεσινή επίθεση από αγνώστους κουκουλοφόρους στα γραφεία της εφημερίδας "Απογευματινή" με βόμβες μολότοφ. Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΣΥΝ καταδίκασαν το γεγονός. Στο μεταξύ είκοσι χιλιάδες ευρώ, μέσα σ΄ ένα καφάσι, κρυμμένο πολύ κοντά στο σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς, ανακάλυψαν οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο άνθρωπος που υπέδειξε το σημείο κάνει λόγο για δεύτερο μεγαλύτερο ποσό το οποίο προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές. Σήμερα δημοσιεύθηκε και το αγγελτήριο γάμου του Δημήτρη Κουφοντίνα με την Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Κινδύνευσαν εργαζόμενοι

    Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καμένα γραφεία και καρέκλες αντίκρυσαν οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι της "Απογευματινή" όταν πήγαν το πρωί στη δουλειά τους.

    Ηταν λίγα λεπτά πριν τις 8 χθες το βράδυ, όταν 30 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στα γραφεία της εφημερίδας επί της οδού Φειδίου με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στο ισόγειο όπου στεγάζεται το τμήμα των μικρών αγγελιών. Την ώρα εκείνη πολλοί εργαζόμενοι στα γραφεία δεν είχαν ακόμα σχολάσει. Ενας μάλιστα τηλεφωνητής γλίτωσε από τις φλόγες χάρη στην έγκαιρη επέμβαση συναδέλφων του.

    Η πυροσβεστική που ειδοποιήθηκε κατέσβησε τη φωτιά ενώ από την αστυνομία εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες και κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν δεκάδες προσαγωγές υπόπτων.

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, που μετέβησαν μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας, καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες βίας "οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών".

    Με αφορμή την επίθεση στα γραφεία της Απογευματινής ο πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας Κώστας Καραμνλής καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατιας.

    Ο ΣΥΝ επεσήμανε ότι η ενέργεια στρέφεται εναντίον της ελευθεροτυπίας.

    Τέλος, την αποδοκιμασία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

    Σχόλια και δηλώσεις για την επίθεση

    Κανένα "αόρατο χέρι" δεν παρεμποδίζει και δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις έρευνες για την υπόθεση της 17Ν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β΄ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή σχετικώς με την πορεία ερευνών για τη 17Ν.

    Ο κ. Καψής, αφού αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που "επέτρεψε τα εξοργιστικά γεγονότα με τους κουκουλοφόρους και την επίθεση κατά της εφημερίδας Απογευματινή", είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης "έχει το δικαίωμα να επιστήσει την προσοχή των δικαστικών λειτουργών για να διερευνήσουν αυτά που λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αόρατο χέρι της δικαιοσύνης".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε παράλληλα και στους προφυλακισθέντες για την υπόθεση της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Σάββα Ξηρό. "Εμείς δεν είχαμε αυτές τις ανέσεις, όταν φυλακιστήκαμε και βασανιστήκαμε επί χούντας", είπε ο κ. Καψής και συνέχισε: "Ο άθλιος πατέρας του Γιωτόπουλου ήταν ο συνεργάτης του χουντικού υπουργού Παιδείας".

    "Οταν μου έκαναν 48 ώρες φάλαγγα και είχα κολικό του νεφρού, η μόνη βοήθεια που είχα από ένα ποινικό ήταν ένα μπουκάλι οινόπνευμα. Μακάρι να ήμουν στη θέση του κυρίου Ξηρού και το κύριος το λέω ειρωνικά", κατέληξε ο κ. Καψής.

    Ανταπαντώντας ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι "η δημοκρατία δεν βασανίζει, ούτε εκδικείται, παρά μόνο ζητά να αποδίδεται δικαιοσύνη και θα αποδοθεί".

    Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι οι συγκρίσεις προσώπων, συστημάτων και εποχών αδικούν το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό που επιβάλλεται είναι η απομόνωση και η καταδίκη τέτοιων πράξεων και όχι η προβολή των αθλιοτήτων όπως αυτών που συνέβησαν στην εφημερίδα Απογευματινή. Δεν χρειάζεται περισσή φιλολογία και προβολή, διότι αυτό επιδιώκουν, είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Η επίθεση στην "Απογευματινή" δείχνει ότι ακολουθείται μια πολιτική εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στα χθεσινοβραδινά επεισόδια. Τέτοιου είδους πολιτική στην σύγχρονη δημοκρατία δεν θα περάσει, κατέληξε η κ.Μπακογιάννη

    Καλά στην υγεία του ο Σάββας Ξηρός

    Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού, ο οποίος εισήχθη χθες στον Ευαγγελισμό, όπου και υποβλήθηκε σε επέμβαση στο δεξί χέρι. Η επέμβαση ήταν προγραμματισμένη και έγινε για την αντιμετώπιση κατάγματος, αυτή τη φορά οστικού μοσχεύματος. Εκτιμάται ότι ο ασθενής θα αναχωρήσει για τις φυλακές Κορυδαλλού την επόμενη Δευτέρα.

    [03] Κριτική Καραμανλή για την ανεργία στη χώρα

    3/10/2002 1:53:00 μμ

    Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της ανεργίας άσκησε ο Κώστας Καραμανλής μετά από συνεδρίαση του τομέα εργασίας του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ανεργία είναι αναξιόπιστα και επικαλέστηκε το προηγούμενο με το δημόσιο χρέος τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την πραγματικότητα.

    Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η ανεργία αυξάνει, τόνισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά στους νέους ανέργους, στους μακροχρόνια ανέργους και στις γυναίκες ανέργους είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χρειάζεται, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, επειγόντως μια νέα οικονομική πολιτική βασισμένη στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ώστε να φτιάξουμε μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

    [04] Συνάντηση υπουργών Αμυνας Ελλάδας-Λουξεμβούργου

    3/10/2002 4:07:00 μμ

    Πλήρη ταύτιση απόψεων αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα, των υπουργών Αμυνας Ελλάδος και Λουξεμβούργου Γιάννου Παπαντωνίου και Τσαρλς Ζερένς (Joirens). Οι δύο υπουργοί ζήτησαν να εξαντληθούν τα περιθώρια στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την αποφυγή του ενδεχομένου πολεμικής βίας και παράλληλα να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος του οπλοστασίου του Ιράκ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την αστάθεια στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ και τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της στρατιωτικής δύναμης στις περιοχές και την αντικατάσταση της από μία ευρωπαϊκή δύναμη το 2003.

    Περί ένταξης της Κύπρου

    Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι έχει εξασφαλιστεί και θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΕΕ. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διμερείς επαφές για την λύση του πολιτικού προβλήματος, εξαιτίας της απόλυτης αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να σταθμίσει σωστά τα πράγματα και να μην αντιδράσει κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να θέσει σε κίνδυνο και την δική της προοπτική, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, στο μνημόνιο συνεργασίας που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών, περιελήφθη διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες κάτοικοι του Λουξεμβούργου θα μπορούν να υπηρετούν στον στρατό της χώρας.

    [05] Ο τουρισμός στο επίκεντρο των υποψηφίων

    3/10/2002 5:23:00 μμ

    Η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας συγκαταλέγεται στους κύριους στόχους των υποψηφίων συνδυασμών για την ανάληψη της δημαρχίας του πρώτου δήμου της χώρας. Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα στο ΕΒΕΑ δώδεκα φορείς του τουρισμού, οι επικεφαλής των συνδυασμών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τον τουρισμό, εν όψει μάλιστα και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Κοινή αναφορά έγινε στην δημιουργία ξεχωριστού φορέα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Αθήνας, κάτι που επιθυμούν διακαώς και οι φορείς του τουρισμού.

    Δημιουργία οργανισμού για τον τουρισμό

    Η επικεφαλής του Συνδυασμού "Αθήνα Αύριο" Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας οργανισμός με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό.

    Για την τουριστική προβολή της Αθήνας η κα Μπακογιάννη πρότεινε την δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της ενημέρωσης και πληροφόρησης των τουριστών.

    Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής, επικεφαλής του συνδυασμού ''Όμορφη Πόλη'', επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρόταση του συνδυασμού του για τη δημιουργία πίστας Φόρμουλας 1 στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η οποία όπως υπογράμμισε, θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος.

    Ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε ότι φιλοδοξία του συνδυασμού του στο πεδίο του τουρισμού είναι η Αθήνα να καταστεί σημαντικός τουριστικός προορισμός και προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει η πόλη για την εξεύρεση πόρων.

    Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής

    Από τη μεριά τους τόσο ο Σπύρος Χαλβατζής, όσο και ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής των συνδυασμών "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και "Η Αλλη Αθήνα" αντίστοιχα, έκαναν λόγο για την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής στον τουρισμό και κατέθεσαν προτάσεις-παρεμβάσεις.

    Ο κ. Χαλβατζής, αναφορικά με την τουριστική προβολή της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται σε ενιαίο επίπεδο (Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση), ενώ επέκρινε την φορολογική πολιτική του δήμου για τις επιχειρήσεις που προωθούν τουριστικά προϊόντα.

    Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για εγκατάλειψη του προβλήματος της τουριστικής κρίσης της Αθήνας στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς ο αρμόδιος φορέας της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου έχει μηδενική παρουσία.

    Για την αντιστροφή του υπάρχοντος κλίματος ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον φορέα αυτό δημιουργώντας συνέργιες με τους συλλογικούς φορείς των επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουρισμό.

    Τέλος, ο Γιάννης Δημαράς, επικεφαλής του συνδυασμού "Αθήνα η Πόλη μας", έκανε λόγο για έλλειψη επαρκών πόρων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι από τα 102 δισ. δρχ. του δημοτικού προϋπολογισμού, μόνο τα 10 δισ. δρχ. είναι τα χρήματα που διαθέτει για επένδυση ο Δήμος Αθηναίων.

    [06] Οξύνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    3/10/2002 4:43:00 μμ

    Επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ άσκησε σήμερα ο πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι οι επιλογές της ΝΔ συναντούν την απόρριψη και γι' αυτό καταφεύγει στο διχασμό και την καταστροφολογία. Επισήμανε επίσης ότι με την τακτική της απαξιώνει τους ίδιους τους υποψηφίους που επέλεξε και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Εξ άλλου πρόταση για να έχουν τη δυνατότητα οι μη εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την ημέρα των εκλογών, κατέθεσε στη Διακομματική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτή από την ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ.

    O υπουργός Εσωτερικών, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν θέλει να ψηφίσουν και οι ελάχιστοι που δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς κατάλογους. Ως προς τη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, με την οποία κατηγορείται ο υπουργός Εσωτερικών για το πρόβλημα των παραληφθέντων ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε έκπληκτος αφού όπως είπε τα δημοτολόγια είναι αμιγώς αρμοδιότητα του Δήμου.

    Ευθυνες στο υπουργείο Εσωτερικών επέρριψε με τη σειρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας στις επικρίσεις Σκανδαλίδη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους ψηφοφόρους της Αθήνας.

    "Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει έχουν πολιτικό χαρακτήρα" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [07] Φλωράκης για δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

    3/10/2002 6:01:00 μμ

    Οι κάλπες της 13ης και 20ής του Οκτώβρη για την εκλογή νέων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών δίνουν σημαντική ευκαιρία στο λαό να εκφράσει έμπρακτα την αγανάκτηση και καταδίκη της πολιτικής που ακολουθείται σχετικά με τα οξυμένα οικονομικά, δημοκρατικά και κοινωνικά προβλήματα που τον απασχολούν, αναφέρει σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ αναφέρει ότι έχει μεγάλη σημασία η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στις νομαρχίες και στους δήμους.

    Ο κ. Φλωράκης τόνισε ότι η καταδίκη πρέπει να εκφραστεί με την υπερψήφιση των ενωτικών ψηφοδελτίων που μετέχει και στηρίζει το ΚΚΕ, σε κάθε δήμο, σε κάθε νομαρχία, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να έχει στη γειτονιά και στον τόπο δουλειάς του πραγματικούς συμπαραστάτες στον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

    Ο κ. Φλωράκης δεν παρέλειψε να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της υπερνομαρχίας με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη και τους Ηλία Νικολόπουλο και Ελπίδα Παντελάκη, σημειώνοντας ότι αντιπροσωπεύει την αγωνιστική συσπείρωση και κοινή δράση, όπως και τα ψηφοδέλτια της Αθήνας με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή ή του Πειραιά με επικεφαλής τον Κώστα Τζατζάνη.

    [08] Μπεντενιώτης: Παρουσίαση προγράμματος

    3/10/2002 4:42:00 μμ

    Τετραετία χαμένων ευκαιριών χαρακτήρισε την τετραετία του κ. Αγραπίδη, ο ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Μανώλης Μπεντενιώτης, κατά την σημερινή παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού του "Πρώτα ο Πειραιάς". Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον αντίπαλό του για μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ότι έχει αφήσει τους ηλικιωμένους στο περιθώριο, ότι αδιαφορεί για τα σχολεία, αλλά και για μεγάλες σπατάλες. Ο κ. Μπεντενιώτης τόνισε ότι στόχος του είναι να γίνει ο Πειραιάς διεθνές πολιτιστικό κέντρο και πρόσθεσε ότι θα εξασφαλίσει κοινοτικά κονδύλια.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος δεσμεύτηκε για μία πιο καθαρή πόλη που θα σέβεται τους πολίτες, με καλύτερες μεταφορές και λιγότερα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Ο κ. Μπεντενιώτης υποσχέθηκε μείωση δημοτικών τελών, πρωινή βάρδια σε όλα τα σχολεία, την ανάπτυξη του προγράμματος ''Βοήθεια στο σπίτι'', την καθιέρωση ''Δημοτικής Κοινωνικής Σύνταξης'' και τον τριπλασιασμό του πράσινου.

    Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι θα απαιτήσει το Στάδιο Καραϊσκάκη να αποδοθεί στην πόλη του Πειραιά και στους ιστορικούς του συλλόγους.

    [09] Περιοδεία Τσοχατζόπουλου στην Λάρισα

    3/10/2002 6:26:00 μμ

    "Δεν ξεχνάμε την Αυτοδιοίκηση" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα στη Λάρισα, όπου επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου νομάρχη Βασίλη Έξαρχου και του υποψήφιου δημάρχου Χριστόδουλου Καφφέ. Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη στήριξης, σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, που πρόσθεσε ότι όλη η προσπάθεια περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνάει μέσα από την συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανάγκες της νέας εποχής, όπου οι πολίτες των αστικών κέντρων, αλλά και της περιφέρειας έχουν πλέον υψηλές απαιτήσεις, όσον αφορά την λειτουργία του κράτους στις περιοχές τους, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα προσλήψεων για νέους υπαλλήλους κοινωνικών λειτουργιών, στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία και να διευρυνθεί η απασχόληση.

    [10] Δεν θα εκτελεστεί ο Οτσαλάν

    3/10/2002 5:32:00 μμ

    Σε ισόβια κάθειρξη μετατράπηκε η θανατική καταδίκη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Η κατάργηση της θανατικής ποινής περιλαμβάνεται στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η τουρκική εθνοσυνέλευση το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Εν τω μεταξύ η Τουρκία προειδοποίησε εκ νέου σήμερα τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ να εγκαταλείψουν τις αυτονομιστικές τους βλέψεις, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο του ενιαίου κουρδικού κοινοβουλίου, την πρώτη από το 1996.

    Φοβάται απόσχιση η Τουρκία

    ''Ελπίζουμε πως το κοινοβούλιο αυτό δεν θα παρουσιασθεί ως το κοινοβούλιο ενός κράτους. Εάν ξεπεράσουν τα όρια, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα'', δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σιμεόν Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, που επισκέπτεται την Τουρκία. "Θα δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες αν η επανένωση της εθνοσυνέλευσης αυτής θα προκαλέσει, ή όχι, πολιτικά ή άλλα προβλήματα'', συμπλήρωσε ο Ετζεβίτ.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) του Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) του Τζαλάλ Ταλαμπανί, που μόλις επικύρωσαν τη συμφιλίωσή τους έπειτα από χρόνιες συγκρούσεις, οργανώνουν αύριο τη σύνοδο του κοινού τους συμβουλίου.

    Πρόσφατα προώθησαν ένα προσχέδιο Συντάγματος αποβλέποντας στην ίδρυση μίας ομοσπονδιακής δημοκρατίας, που θα αναγνωρίζει την αυτονομία του θυλάκου τους. Οι δύο δυνάμεις ελέγχουν το βόρειο Ιράκ από τον πόλεμο του 1991 στον Κόλπο και επωφελούνται από την προστασία των βρετανικών και αμερικανικών αεροσκαφών, που επιτηρούν τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο Ιράκ.

    Χθες ο Μπαρζανί έσπευσε να καθησυχάσει την Τουρκία-- η οποία φοβάται πως μία επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ θα ενθαρρύνει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων της περιοχής-- τονίζοντας πως ''το Κουρδιστάν δεν θα γίνει ποτέ απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα''

    [11] Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία

    3/10/2002 5:54:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες άτομα (πάνω από 60.000 σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές) διαδήλωσαν σήμερα το μεσημέρι στο Παρίσι ενάντια στην σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων της Γαλλίας. Στο γιγαντιαίων διαστάσεων συλλαλητήριο που διοργανώθηκε τόσο για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, όσο και για το καθεστώς και το ύψος των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Εταιρείες Ηλεκτρικού (ΕDF) και Υγραερίου (GDF), στην αεροπορική εταιρεία Αιρ Φρανς, στη Φρανς Τελεκόμ, στους σιδηροδρόμους και στα ταχυδρομεία.

    Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

    Οι κινητοποιήσεις συνοδεύτηκαν από 24ωρη απεργία σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως στα αεροδρόμια και στην Αιρ Φράνς.

    Στέλεχος του συνδικάτου FO δήλωσε πως απήργησε το 60-70% του προσωπικού εδάφους στα αεροδρόμια της επαρχίας και στο αεροδρόμιο του Ρουασί στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

    Από την πλευρά τους οι υπουργοί Οικονομίας, Φρανσίς Μερ, και Βιομηχανίας, Νικόλ Φοντέν, διαβεβαίωσαν πως ''θα υπάρξουν οι αναγκαίες εγγυήσεις'' στο ειδικό καθεστώς των συνταξιούχων στον κλάδο των εταιρειών Ηλεκτρισμού και Υγραερίου (IEG).

    Ο γγ της συνδικαλιστικής ένωσης FO, Μαρκ Μπλοντέλ, αναρωτήθηκε ''γιατί να ανοίξει το κεφάλαιο της EDF στους ιδιώτες, όταν η εταιρεία είναι ικανή, με το παρόν νομικό καθεστώς της, να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια;''. ''Η κυβέρνηση πουλά καθαρή ιδεολογία'', τόνισε.

    Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει το κεφάλαιο, ή να πάψει να έχει την πλειοψηφία των μετοχών στις EDF-GDF (όπου διατηρεί το 100%), στα Ταχυδρομεία (100%), τους σιδηροδρόμους (SNCF,100%), στην Αιρ Φράνς (54.4%), στη Φρανς Τελεκόμ (55.5%), στην εταιρεία Αυτοκινητοδρόμων Νοτίας Γαλλίας (50.1%) και στον όμιλο πυρηνικών Areva (96%).

    [12] Ρόμπερτσον: ''Πιο επικίνδυνος ο κόσμος στο μέλλον''

    3/10/2002 2:30:00 μμ

    Αστάθεια, τρομοκρατία, περισσότερα ''χρεωκοπημένα'' κράτη και μεγαλύτερη διασπορά όπλων, προβλέπει για την επόμενη δεκαετία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον στο κείμενο της ομιλίας που πρόκειται να απευθύνει σε διάσκεψη για το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας. Δίνοντας μία ζοφερή εικόνα των πηγών της παγκόσμιας αστάθειας ο Ρόμπερτσον δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναμορφώσει τις στρατιωτικές του ικανότητες, να αναζητήσει νέους συμμάχους και να συνεργασθεί με τη Ρωσία απέναντι στις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δεν αναφέρεται ειδικά στο Ιράκ, αλλά απευθύνει έκκληση προς τους συμμάχους να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους τα ''χρεωκοπημένα κράτη'' και τάχθηκε υπέρ της συντριβής των απειλών όταν η αποτρεπτική πολιτική θα έχει αποτύχει.

    Ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή αποτελούν εν δυνάμει πηγές αποσταθεροποίησης, λέει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ολες αυτές οι περιοχές βρίσκονται πολιτικά και οικονομικά σε μεταβατικό στάδιο και η διαδικασία αλλαγής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταραχές.

    Αναφερόμενος στην 11η Σεπτεμβρίου ο Τζορτζ Ρόμπερτσον δηλώνει ότι αποκάλυψε ''μία ειδική μορφή τρομοκρατίας η οποία δεν έχει πολιτικά κίνητρα, αλλά πίσω από αυτήν βρίσκονται ο φανατικός εξτρεμισμός και η δίψα για αίμα''. ''Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς πώς θα επιστρέψει αυτό το αιμοβόρο τζίνι στο μπουκάλι που βρισκόταν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου'', τονίζει μεταξύ άλλων.

    Η διάσκεψη των Βρυξελλών αποτελεί το πρελούδιο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα τον ερχόμενο μήνα, κατά την οποία επτά νέες χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα κληθούν να προσχωρήσουν στη Συμμαχία, ενώ θα συζητηθεί η στρατηγική για την αναμόρφωση των στρατιωτικών μέσων του ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσει τις μετά τις 11 Σεπτεμβρίου απειλές.

    ''Οι στρατιωτικές ικανότητες είναι το θεμέλιο της ασφάλειάς μας...στον πραγματικό κόσμο, όσο περισσότερες στρατιωτικές ικανότητες έχεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να χρειασθεί να τις χρησιμοποιήσεις'', λέει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

    [13] ''Είμαι ένοχη'' παραδέχεται η Μπιλιάνα Πλάβσιτς

    3/10/2002 11:58:00 πμ

    Μπιλιάνα Πλάβσιτς

    Την ενοχή της στις κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου ομολόγησε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία η πρώην Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας που παραδέχεται την ενοχή της για τα σοβαρότερα εγκλήματα, που της καταμαρτυρούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Από την πλευρά της η κατηγορούσα αρχή του δικαστηρίου απέσυρε όλες τις δευτερεύουσες κατηγορίες, όταν η Πλάβσιτς άλλαξε την ομολογία της και παραδέχθηκε την ενοχή της ενώ φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την κατηγορούσα αρχή για μείωση της ποινής της εάν παρουσιαστεί ως μάρτυρας κατηγορίας του πρώην συνεργάτη της και ηγέτη των Σεβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    ''Σιδηρά κυρία'' των Σερβοβοσνίων

    Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία παραδόθηκε στις αρχές της Χάγης και έχει αφεθεί ελεύθερη για όσο διάστημα θα διαρκεί η δίκη της υπήρξε στενή συνεργάτης του Κάρατζιτς.

    Μάλιστα εθεωρείτο σκληρή εθνικίστρια και είχε κατά καιρούς χαρακτηρισθεί ως η σιδηρά κυρία των Σερβοβοσνίων. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου στην Βοσνία η Μπιλιάνα Πλάβσιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είχαν έντονες διαφωνίες. Εικαζόταν δε ότι η πρώην Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας άρχισε να συνεργάζεται με τις δυτικές δυνάμεις.

    Πικρή λεκτική μονομαχία

    Στίπε Μέσιτς

    Στο μεταξύ μεγάλη ένταση επικράτησε χθες στη Χάγη στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση του τελευταίου Προέδρου της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και νυν Προέδρου της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, από τον κατηγορούμενο πρώην ηγέτη της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγόρησε τον μάρτυρα κατηγορίας κ. Μέσιτς ότι έχει υπηρετήσει στις μυστικές υπηρεσίες της Κροατίας και ότι είχε οργανώσει ομαδικές σφαγές σερβικού πληθυσμού.

    Στη συνέχεια η κατ' αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα διανθίστηκε από λεκτικές αντιπαραθέσεις του με τον κατηγορούμενο, γεμάτες πικρία και σαρκασμό. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγόρησε επίσης τον κ. Μέσιτς ότι ως μάρτυρας κατηγορίας δεν έχει στη διάθεσή του κανένα αποδεικτικό στοιχείο: "Κύριε Μέσιτς, δεν νομίζετε ότι η κατάθεσή σας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προπαγανδιστική προβολή των πολιτικών δραστηριοτήτων σας εκείνη την εποχή; Διότι εδώ σε αυτήν την αίθουσα δεν έχουμε ακούσει καμία απόδειξη", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Στίπε Μέσιτς απάντησε υπενθυμίζοντας στο δικαστήριο ποιος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. "Αυτή είναι η δίκη του κατηγορουμένου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Έχω στη διάθεσή μου επαρκή στοιχεία, τα οποία πείθουν εμένα για την ενοχή του. Ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα του πολέμου και την έκανε πράξη. Διέπραξε εγκλήματα για τα οποία οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης", είπε ο κ. Μέσιτς.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη δίκη, ο Μιλόσεβιτς φάνηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις από την αντιπαράθεση, αν και ο πρόεδρος του δικαστηρίου προειδοποίησε τον κατηγορούμενο να αποφύγει τις ομιλίες πολιτικού χαρακτήρα.

    Η δεύτερη φάση της δίκης

    Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έχει ήδη χαρακτηρίσει τον κ. Μέσιτς "φασίστα" και έχει πει ότι ήταν "υπεύθυνος για το θάνατο αθώων Σέρβων πολιτών".

    Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, κατά την κατάθεσή του την Τρίτη τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο Μιλόσεβιτς έλεγε πως αγωνίζεται για να κρατήσει ενωμένη τη Γιουγκοσλαβία, όμως το μόνο που ήθελε είναι στα ερείπιά της να χτίσει μια Μεγάλη Σερβία". Ο Στίπε Μέσιτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταθέτει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

    Η κατάθεση του κ. Μέσιτς στηρίζει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, ότι δηλαδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενεργούσε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με στόχο τη δημιουργία της "Μεγάλης Σερβίας", έπειτα από μια περίοδο έντασης και εμφυλίων συγκρούσεων.

    Κατά τη δεύτερη φάση της δίκης του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία από το 1991 μέχρι το 1995.

    Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δίκης του, κατά την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε κατηγορίες για τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    [14] Κανονικά θα κατατεθεί το σχέδιο του Προϋπολογισμού

    3/10/2002 12:29:00 μμ

    Τη Δευτέρα θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2003, όπως προβλέπουν οι συνταγματικές προθεσμίες ανεξάρτητα των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που αναπόφευκτα επηρεάζουν την ελληνική Οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για τον Προϋπολογισμό, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί κοντά στο 3% με 3,1% το 2003. Το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ και η παρατεταμένη διεθνής οικονομική αστάθεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην οριστικοποίηση των μεγεθών του.

    Γι΄ αυτό το λόγο ο προϋπολογισμός θα συνοδεύεται από εναλλακτικό σενάριο που θα προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 3 με 3,1%.

    [15] Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

    3/10/2002 1:36:00 μμ

    Ελπίδες για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δίνει η ανακάλυψη, από Βρετανούς επιστήμονες, της λειτουργίας του phosphoinoside 3-kinase, ενός μορίου, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Το μόριο αυτό συναντάται σε υπερβολικό βαθμό στα κρούσματα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με πνεύμονες που δεν έχουν προσβληθεί από καρκίνο. Ο τύπος αυτός του καρκίνου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποχωρήσει ή να θεραπευτεί, καθώς είναι ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία και σκοτώνει το 97% των ατόμων που προσβάλλει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Η νόσος πλήττει 10.000 άτομα κάθε χρόνο στη Βρετανία.

    ''Είναι σημαντική ανακάλυψη που θα μας βοηθήσει να εστιάσουμε την έρευνά μας σε θεραπεία που στοχεύει και καταστρέφει αυτό το μόριο και με αυτό τον τρόπο εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα'', εξήγησε ο καθηγητής Μάικλ Σεκλ, επικεφαλής της έρευνας.

    ''Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει το 97% των ασθενών που προσβάλλει μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που έγινε η διάγνωσή του και εμείς ψάχνουμε απεγνωσμένα να προχωρήσουμε σε νέες θεραπείες. Η ανακάλυψη της λειτουργίας αυτού του μορίου είναι βασικό στάδιο προς την ανάπτυξη θεραπείας που να επιτίθεται απευθείας στο μόριο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές ασθενών'', διευκρίνισε ο ίδιος.

    H μελέτη που χρηματοδοτήθηκε μερικώς από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK, δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης EMBO, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Μοριακής Βιολογίας.

    [16] Ελπίδες για την καταπολέμηση της ελονοσίας

    3/10/2002 2:31:00 μμ

    Ενα σημαντικό βήμα έγινε για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ερευνητές απο δέκα χώρες, ανάμεσα τους και από την Ελλάδα ολοκλήρωσαν την αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα του κουνουπιού, αλλά και του παρασίτου που είναι υπεύθυνο για την φονική ασθένεια, δίνοντας έτσι νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 October 2002 - 17:27:22 UTC