Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργή για την επίθεση στην Απογευματινή
  • [02] Υπουργικό για την απασχόληση
  • [03] Oι εκλογικοί κατάλογοι στο υπουργικό
  • [04] Ο Μπλιξ ενημερώνει σήμερα τον ΟΗΕ
  • [05] Συνομιλίες για το Κυπριακό στη Ν. Υόρκη
  • [06] Προσεγγίζουν τη Β.Κορέα οι ΗΠΑ
  • [07] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
  • [08] Ενοχος δηλώνει ο Βρετανός βομβιστής
  • [09] Καταστροφές στη Κούβα από τον τυφώνα Λίλι
  • [10] Κατρακύλησε το Χρηματιστήριο του Τόκυο
  • [11] ''Βασίλισσα'' η ΑΕΚ
  • [12] Βραδιά ποδοσφαίρου

    [01] Οργή για την επίθεση στην Απογευματινή

    3/10/2002 8:47:00 πμ

    Προβληματισμό και οργή προκάλεσε η χθεσινή επίθεση από αγνώστους κουκουλοφόρους στα γραφεία της εφημερίδας Απογευματινή με βόμβες μολότοφ. Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΣΥΝ καταδίκασαν με δηλώσεις των εκπροσώπων τους το γεγονός. Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος, που μετέβησαν μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας, καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες βίας ''οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών''. Ο ΣΥΝ επισημαίνει οτι η ενέργεια στρέφεται εναντίον της ελευθεροτυπίας. Τέλος, την αποδοκιμασία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

    [02] Υπουργικό για την απασχόληση

    3/10/2002 8:46:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με το θέμα της απασχόλησης. Πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση ενδέχεται να εφαρμόσει την μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα με τη δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών. Το θέμα θα απασχολήσει και τον τομέα εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων της ΝΔ, ο οποίος θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    [03] Oι εκλογικοί κατάλογοι στο υπουργικό

    3/10/2002 8:55:00 πμ

    Με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, να έχουν τη δυνατότητα οι μη εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την ημέρα των εκλογών, θα ασχοληθεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Την πρόταση κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης στη Διακομματική επιτροπή, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτή από την ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ.

    [04] Ο Μπλιξ ενημερώνει σήμερα τον ΟΗΕ

    3/10/2002 11:37:00 πμ

    Παρά την αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ, ο ΟΗΕ συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ. Σήμερα ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, πρόκειται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το περιεχόμενο των συνομιλιών με την ιρακινή αντιπροσωπεία στη Βιέννη αναφορικά με την επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη. Ο Μπλίξ, αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις από τους αμερικανούς διπλωμάτες να μην στείλει τους επιθεωρητές στο Ιράκ, πριν την έκδοση νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον της Βαγδάτης.

    Πήρε την έγκριση του Κογκρέσου ο Μπους

    Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πάντως ότι αν και ο Μπλίξ έχει δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει με τους επιθεωρητές στη Βαγδάτη ως τα μέσα του μήνα, είναι πολύ δύσκολο μέχρι τότε να έχει εκδοθεί νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλωστε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν την επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει μία νέα σκληρή απόφαση κατά του Ιράκ, θέση με την οποία συμφωνεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    "Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη", τόνισε κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους που εξασφάλισε χθες την υποστήριξη των ηγετών του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων.

    ''Ο πλήρης σεβασμός όλων των απαιτήσεων του ΟΗΕ είναι η μόνη επιλογή, και ο χρόνος που απομένει για να γίνει η επιλογή αυτή είναι περιορισμένος'', τόνισε ο πρόεδρος Μπούς.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στον Λευκό Οίκο περιτριγυρισμένος απο αξιωματούχους του Κογκρέσου αφότου εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το κείμενο μιας απόφασης που θα δίνει την εξουσία για χρήση στρατιωτικής βίας κατα του Ιράκ ''αν καταστεί αναγκαίο''.

    ''Ο ιρακινός λαός θα είναι ο πρώτος που θα επωφεληθεί απο την ικανοποίηση των απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα εργαστούν για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό να σχηματίσει μια σωστή κυβέρνηση σε μια ενωμένη χώρα'', δήλωσε τέλος ο Μπούς.

    Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερουσίας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Γερουσίας, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτικοί, μπορεί να ζητήσουν ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο,που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

    Αντίθετες με την επίθεση Γαλλία-Γερμανία

    Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια, απέρριψαν πάντως τις προτάσεις της κυβέρνησης Μπους για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ που συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι,επανέλαβε ότι η θέση της χώρας του στο θέμα του Ιράκ δεν έχει αλλάξει. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σιράκ δήλωσε πως αντιτίθεται στην περίπτωση ''μίας και μόνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα δίνει αυτομάτως τη δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης''.

    Η προσέγγιση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο θέμα του Ιράκ είναι ίδια, πρόσθεσε ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος πάντως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να πει ''ναι'' σε στρατιωτική ενέργεια, εφόσον η Βαγδάτη παρεμποδίσει το έργο των επιθεωρητών- το οποίο θα πρέπει να έχει καθορισθεί με λεπτομέρειες από άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Γαλλία και Γερμανία αντιτίθενται στην αυτόματη προσφυγή στη βία, δήλωσε ο Σιράκ. '

    'Είμαι ευγνώμων για την κατανόηση της γερμανικής θέσης από τη Γαλλία'', δήλωσε ο Καγκελάριος Σρέντερ, επαναλαμβάνοντας ότι ''ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας πριν από τις εκλογές... και δεν έχει αλλάξει τίποτα''.

    [05] Συνομιλίες για το Κυπριακό στη Ν. Υόρκη

    3/10/2002 9:25:00 πμ

    Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι προγραμματισμένες συζητήσεις, για το Κυπριακό παρά το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, που εισήχθη για μερικές ώρες στο νοσοκομείο Κολούμπια της μεγαλούπολης, όπου υπεβλήθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προγραμματισμένες καρδιοαγγειακές εξετάσεις και καθετηριασμό. Ο κ. Ντενκτάς εξήλθε ήδη από το νοσοκομείο, αλλά οι εξελίξεις στην υγεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν θα επηρεάσουν το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεών του με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληριδη.

    [06] Προσεγγίζουν τη Β.Κορέα οι ΗΠΑ

    3/10/2002 10:59:00 πμ

    Τζέιμς Κέλι

    Σε μία προσπάθεια να αρχίσει και πάλι ο διάλογος με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κέλι. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Μπους τον Ιανουάριο του 2001. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής και έχουν εντάξει τη χώρα στον "άξονα του κακού".

    Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο κ. Κέλι και η εννιαμελής ομάδα που τον ακολουθεί έφθασαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, πετώντας από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

    Προσπάθειες προσέγγισης

    Κιμ Τζονγκ Ιλ

    Τον Κέλι δεν συνοδεύεται από δημοσιογράφους, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν θα γνωστοποιηθούν όταν αυτός επιστρέψει στη Σεούλ το Σάββατο.

    Από τότε που διεκόπησαν οι διπλωματικές επαφές, η Βόρεια Κορέα έκανε προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ιλ, ζήτησε δημοσίως συγνώμη από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα και παραδέχθηκε ότι πράκτορες της χώρας είχαν απαγάγει Ιάπωνες πολίτες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το γεγονός άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Παράλληλα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα συνεργάζονται για την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέει τις δύο πλευρές.

    Πηγή: BBC

    [07] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

    3/10/2002 9:36:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στην Τζενίν,στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για τον 45χρονο Αχμεντ Στίτι, που δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι καθώς βρισκόταν σε υπαίθρια αγορά λαχανικών στην Τζενίν. Με τον θάνατο του Στίτι ανήλθε σε 2.544 ο αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, εκ των οποίων 1878 Παλαιστίνιοι και 615 Ισραηλινοί.

    Την ίδια ώρα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν βλήματα όλμου εναντίον οικισμού εβραίων εποίκων στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, δίχως να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Στην ίδια περιοχή, ισραηλινά άρματα μάχης κατέστρεψαν σήμερα το πρωί μία παλαιστινιακή κατοικία στην συνοικία Ουαντί Γκάζα. Η κατοικία ανήκε στον Αλα Αλ Σαίντ, στέλεχος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν έξι Παλαιστίνιοι.

    [08] Ενοχος δηλώνει ο Βρετανός βομβιστής

    3/10/2002 9:24:00 πμ

    Ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο Βρετανός που κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατινάξει στις 22 Δεκεμβρίου του 2001 ένα αεροσκάφος που πραγματοποιούσε υπερατλαντική πτήση με εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα παπούτσια του, σκοπεύει να παραδεχτεί την ενοχή του στις κατηγορίες που του έχουν απαγγείλει οι αμερικανικές αρχές. Ο Ρέιντ με υπόμνημα του στο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης αναφέρει ότι θα δηλώσει ένοχος στις οκτώ κατηγορίες που τον βαρύνουν εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποσύρει τις παραγράφους του κατηγορητηρίου σύμφωνα με τις οποίες είχε εκπαιδευτεί από την οργάνωση Αλ Κάιντα. Οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές πάντως αντικρούουν την πρόταση του Βρετανού. ''Δεν υπάρχει συμφωνία για την παραδοχή της ενοχής του. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δίκη στις 4 Νοεμβρίου'' ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    [09] Καταστροφές στη Κούβα από τον τυφώνα Λίλι

    3/10/2002 9:09:00 πμ

    Ενα νεκρό, πέντε τραυματίες και χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια άφησε πίσω του ο τυφώνας Λίλι που έπληξε τη δυτική Κούβα και χτύπησε κυρίως το νησί Χουβεντούδ και την επαρχία Πινάρ δελ Ρίο. Ο Λίλι που εξελίχθηκε σε τυφώνα τετάρτου βαθμού στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον μπορεί να γίνει ακόμη σφοδρότερος καθώς κατευθύνεται με ταχύτητα 216 χιλιομέτρων την ώρα προς τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι τον έχει χαρακτηρίσει ''πολύ επικίνδυνο''. Οπως και με τον προηγούμενο τυφώνα, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο μετέβη στην πρωτεύουσα της επαρχίας για να εξετάσει την κατάσταση και ανέφερε αστειευόμενος ότι ''ήθελε να πει αντίο στον Λίλι και να του ευχηθεί καλό ταξίδι''.

    [10] Κατρακύλησε το Χρηματιστήριο του Τόκυο

    3/10/2002 10:27:00 πμ

    Κάτω από τις 9.000 μονάδες, για πρώτη φορά από το 1983 ,έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκυο. Ο δείκτης Νικκέι έκλεισε με απώλειες 112,90 μονάδων (1,25%) στις 8.936,43 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 19 χρόνια, από τις 12 Αυγούστου 1983 ,όταν ο Νικκέι είχε κλείσει στις 8.920,82 μονάδες.

    Στο μεταξύ με πτώση κατά 0,97% άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου με τον δείκτη Φούτσι να χάνει στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών 37,9 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 3.867,3 μονάδες. Καθοδικά κινήθηκε και ο δείκτης CAC 40 κατά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Παρισιού,που άνοιξε με πτώση 1,63% στις 2.892,87 μονάδες.

    [11] ''Βασίλισσα'' η ΑΕΚ

    3/10/2002 12:14:00 πμ

    Μεγάλη βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για την ΑΕΚ, που αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης στο "Νίκος Γκούμας", στο πλαίσιο του 3ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι παίχτες του Ντούσαν κοίταξαν στα μάτια τους αντιπάλους τους και έδειξαν ότι θα μπορούσαν να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο με τους τρεις βαθμούς της νίκης. Η Ρεάλ Μαδρίτης που μέχρι τώρα δεν είχε δεχθεί γκολ στη διοργάνωση, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-1 από γκολ που σημείωσαν οι Τσάρτας (6'), Μαλαδένης (25'), Νικολαίδης (28'), ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ζιντάν στο 15'. Πάλι ο "Ζιζού" ήταν αυτός που μείωσε στο 40΄, ενώ ο Γκούτι στο 60΄ διαμόρφωσε το τελικό 3-3.

    Γκολ και θέαμα στο ''Νίκος Γκούμας''

    Η "Ένωση", που μπήκε δυνατά στο γήπεδο, δεν μπορούσε να περιμένει καλύτερο ξεκίνημα, αφού μόλις στο 6' βρέθηκε μπροστά στο σκορ με απευθείας χτύπημα φάουλ του Βασίλη Τσάρτα.

    Η χαρά για τους παίχτες της ΑΕΚ δεν κράτησε πολύ, καθώς 9 λεπτά αργότερα ο Ράιτ έχασε την μπάλα και έδωσε την ευκαιρία στον Ραούλ να δώσει ασίστ στον Ζινεντίν Ζιντάν, που ισοφάρισε για λογαριασμό της "βασίλισσας".

    Παρά την ψυχρολουσία, η ομάδα του Μπάγεβιτς δεν το έβαλε κάτω και κοίταξε στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στο 25' μετά από κόρνερ του Τσάρτα, ο Μαλαδένης πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ΑΕΚ.

    Τρία λεπτά αργότερα, ήταν η στιγμή του Ντέμη για να "χτυπήσει", όταν με γυριστή κεφαλιά, μετά από φάουλ του Τσάρτα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κασίγιας, δίνοντας το έναυσμα στους οπαδούς της ΑΕΚ να ξεσπάσουν σε ακόμα πιο ξέφρενους πανηγυρισμούς.

    Η Ρεάλ πρόλαβε πριν το τέλος του ημιχρόνου να μειώσει σε 3-2, όταν μετά από κόρνερ του Φίγκο και σύγχυση στην περιοχή της ΑΕΚ, η μπάλα έφτασε στο πίσω δοκάρι και ο Ζιντάν δεν είχε πρόβλημα να "κεραυνοβολήσει" τον Χιώτη.

    Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, ο Ραούλ "τράνταξε" το οριζόντιο δοκάρι του Χιώτη στο 52', όμως στην αμέσως επόμενη φάση η ΑΕΚ έχασε την πιο κλασική ευκαιρία, όταν μετά από πάσα του Μαλαδένη, ο Νικολαϊδης πλάσαρε τον Κασίγιας και η μπάλα κύλησε μαρτυρικά άουτ.

    Η ΑΕΚ κράτησε το προβάδισμα μέχρι το 60' όταν μετά από σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος, ο Γκούτι πρόλαβε την έξοδο του Χιώτη και πλάσαρε πάνω στην κίνηση πετυχαίνοντας ένα υπέροχο γκολ. Στη συνέχεια η Ρεάλ απέκτησε τον καθολικό έλεγχο του παιχνιδιού και στο 68' ο Σάκης Χιώτης ήταν και πάλι εκεί για να νικήσει σε τετ α τετ τον Ραούλ και να κρατήσει την ισοπαλία.

    Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν συγκλονιστικό αφού η ΑΕΚ βγήκε μπροστά για να τα παίξει "όλα για όλα", με αποτέλεσμα κάθε επίθεση της Ρεάλ να εγκυμονεί κινδύνους. Τελικά, το 3-3 αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την ΑΕΚ και παράλληλα επεκτείνει το αρνητικό σερί της Ρεάλ, που σε 5 επισκέψεις της στην Αθήνα έχει μία ήττα και τέσσερις ισοπαλίες.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Βούλγαρος Γιορντάν Ιβάνοφ.

    Κίτρινες: Τσάρτας, Ζαγοράκης, Μακελελέ

    Συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Ράιτ, Καψής, Κασάπης, Ζαγοράκης (83΄ Σεντένο), Πέτκοφ (20' Μαλαδένης), Κατσουράνης, Λάκης, Τσάρτας (83' Ιβιτς), Νικολαϊδης

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ελγκέρα, Παβόν, Μακελελέ, Καμπιάσο, Φίγκο, Ζιντάν (84' Πορτίγιο), Ραούλ (80' Μοριέντες), Γκούτι (89' ΜακΜάναμαν)

    [12] Βραδιά ποδοσφαίρου

    3/10/2002 1:06:00 πμ

    Σίγουρα χθες το βράδυ τα βλέμματα όλων των ελλήνων ήταν στραμμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια και την σπουδαία ισοπαλία (3-3) που απέσπασε η ΑΕΚ από την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη έπαιζε ποδόσφαιρο. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Ρόμα κέρδισε δύσκολα με 1-0 την Γκένκ στο "Φένιιξ Στάντιον". Καταιγιστική ήταν η Βαλένθια που συνέτριψε τη Βασιλεία με 6-2 στο Μεστάγια. Την έκπληξη της βραδιάς έκανε η Λιόν που επικράτησε της Ίντερ με 2-1 στο Μιλάνο.

    Επιβλητικές Βαλένθια και Λίβερπουλ

    Στον άλλο αγώνα του τρίτου ομίλου, χρειάστηκε να φτάσει το 81' για να "λυτρωθεί" η Ρόμα με γκολ του Αντόνιο Κασάνο, που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 1-0 επί της Γκενκ στο "Φένιξ Στάντιον".

    Σε έναν ακόμα αγώνα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρόμα φάνηκαν σε όλο τους το μεγαλείο, αφού δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα της Γκενκ που αγωνιζόταν με 10 παίκτες για 80 λεπτά, λόγω αποβολής του τερματοφύλακά της, μόλις στο 11', όταν έπιασε τη μπάλα με τα χέρια έξω από την περιοχή, μπροστά στον Φραντσέσκο Τότι.

    Την πρώτη της νίκη στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε η Λίβερπουλ, επικρατώντας άνετα 5-0 της Σπαρτάκ Μόσχας στο "Ανφιλντ". Επτά μέρες μετά την ισοπαλία-σοκ με τη Βασιλεία, η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ ήταν αποφασισμένη να μη δώσει δικαιώματα στους Ρώσους και άνοιξε το σκορ μόλις στο 7' με τον Εμίλ Χέσκεϊ.

    Οι γηπεδούχοι συνέχισαν την πίεση και στο 15' ο Σεϊρού πέτυχε το 2-0. Στο 28' ήταν σειρά του Σάμι Χίπια να χριστεί σκόρερ με κεφαλιά σε σέντρα του Μέρφι. Η Λίβερπουλ συνέχισε να πιέζει ως το τέλος του παιχνιδιού και πέτυχε άλλα δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, στο 81' με τον Ντιαό και στο 89' με τον Χέσκεϊ.

    Η Βαλένθια συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στην διοργάνωση, καθώς συνέτριψε 6-2 στο "Μεστάγια" τη Βασιλεία και πέτυχε το "3 στα 3" στον δεύτερο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "νυχτερίδες" άνοιξαν το σκορ μόλις στο 10' με πλασέ του Κάριου μετά από πάσα του Αϊμάρ. Τρία λεπτά αργότερα ο Νορβηγός εκμεταλλεύτηκε πάσα του Βιθέντε και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του και τα δικά του. Στο 18' ο Κάριου έγινε δημιουργός και ο Φάμπιο Αουρέλιο εκτελεστής για το 3-0.

    Η Βαλένθια δεν σταμάτησε εκεί και στο 28' ο Μπαράχα με κεφαλιά ανέβασε κι άλλο το δείκτη του σκορ. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι "κατέβασαν ταχύτητα" και η Βασιλεία βρήκε την ευκαιρία να μειώσει στο 46' με τον Ρόσι. Η απάντηση ήρθε στο 58' από τον Αϊμάρ, που πήρε το ριμπάουντ μετά την απόκρουση του Ζουμπερμπούλερ στο σουτ του Κάριου. Δύο λεπτά αργότερα ο Μίστα πέτυχε το 6-1, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε στο 90' ο Χακάν Γιακίν.

    Η Λιόν άλωσε το Μιλάνο

    Την μεγάλη έκπληξη της τρίτης ημέρας του Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε η Λιόν, νικώντας στο Μιλάνο 2-1 την Ιντερ. Οι Γάλλοι παρατάχθηκαν με ενισχυμένο κέντρο και δεν επέτρεψαν στους "νερατζούρι" να κάνουν το παιχνίδι τους. Παράλληλα, δεν αμέλησαν και τις αντεπιθέσεις και σε μία από αυτές άνοιξαν το σκορ, στο 21', με τον Σίντνεϊ Γκοβού να ολοκληρώνει ιδανικά τον συνδυασμό Αντερσον-Καριέρ.

    Στο 60' ο Σόνι Αντερσον διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του εντείνοντας τη δυσαρέσκεια στις εξέδρες του "Μεάτσα". Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και μείωσαν στο 73' με κεφαλιά του Καναβάρο μετά από σέντρα του Κρέσπο, όμως οι πεισματάρηδες Γάλλοι κράτησαν την μεγάλη νίκη.

    Ρόζενμποργκ και Αγιαξ έμειναν στο 0-0 στο "Λέρκενταλ". Το πρώτο ημίχρονο είχε λιγοστές καλές φάσεις, ενώ στην επανάληψη και οι δύο ομάδες έψαξαν πιο πιεστικά το γκολ που θα τους έδινε τη νίκη. Όμως, οι επιθετικοί βρέθηκαν σε κακή μέρα και δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν ούτε τις κλασικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν κι έτσι η "λευκή" ισοπαλία σφράγισε τις προσπάθειες των παικτών.

    Νίκη της Ντόρτμουντ μέσα στην Ολλανδία

    Έστω και χωρίς να πιάσει αυτή τη φορά μεγάλη απόδοση, η Αρσεναλ νίκησε στο "Αμπέ Ντεσάμπ" 1-0 την Οσέρ και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση στη δεύτερη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Το μοναδικό γκολ που έκρινε και τον νικητή του αγώνα σημειώθηκε στο 48', όταν μετά από πάσα του Βιλτόρ ο Τζιλμπέρτο Σίλβα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και πλάσαρε τον Κουλ.

    Αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στη δεύτερη φάση του Τσάμπιονς λιγκ έκανε η Ντόρτμουντ με τη νίκη της 3-1 επί της Αϊντχόβεν στο "Φίλιπς Στάντιον". Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 21', όταν ο Ροσίτσκι εκμεταλλεύθηκε λάθος του Μπόγκελουντ και έδωσε έτοιμο γκολ στον Κόλερ που απλώς έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα.

    Η Αϊντχόβεν ανέβασε την απόδοσή της στην επανάληψη, όμως στο 69' ο Ροσίτσκι πέτυχε στην αντεπίθεση το 0-2. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 74' με έναν "κεραυνό" του Φαν Ντερ Σάαφ, αλλά την τελευταία λέξη την είπαν οι Γερμανοί με τον Αμορόσο στις καθυστερήσεις να σφραγίζει τη νίκη της ομάδας του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 October 2002 - 9:07:10 UTC