Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [02] Το προφίλ των εφήβων χρηστών ουσιών
  • [03] Υπό το βλέμμα του ΟΗΕ ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας
  • [04] Συνάντηση Βερελή-Μίλερ για ασφάλεια αεροδρομίων
  • [05] Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες των γιατρών
  • [06] Ενοπoίηση υπηρεσιών σε μικρά νησιά
  • [07] Συνάντηση Γιαννίτση - ΓΣΕΕ
  • [08] Αρνητική έκθεση για τα δικαιώματα κρατουμένων
  • [09] Κατάληψη του κτιρίου ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η δίκη Ψωμιάδη
  • [11] Σήμερα η απολογία του Μουράτ Μεχμέτ
  • [12] Ο εγκέλαδος ταρακούνησε τα Ιωάννινα
  • [13] Παράταση εγγραφών για πρωτοετείς στο ΑΠΘ
  • [14] Δεν εξεπλάγη ο Παπουτσής για τη στήριξη Αβραμόπουλου σε Μπακογιάννη
  • [15] Βούγιας: ''Με βεβαιότητα θα υπάρξει 2ος γύρος''
  • [16] Επίσκεψη Παφίλη στο εργοστάσιο του ΟΣΕ
  • [17] Σημερινές επισκέψεις Σ. Χαλβατζή
  • [18] Δημαράς: Παρουσίαση υποψηφίων
  • [19] Συνάντηση Πρωτόπαπα-Καρατζαφέρη
  • [20] Ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες
  • [21] Σπυριούνης: Επιστολή συμπαράστασης στον Σαχίνη
  • [22] Παρουσίαση συνδυασμού ''Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση''
  • [23] Βρετανία: Αποδείξεις επίθεσης κατά του Ιράκ
  • [24] ''Ψύχρα'' στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας
  • [25] Αλβανία: Βυθισμένες στα νερά πολλές περιοχές
  • [26] Αιματηρή επίθεση σε ινδικό τέμενος
  • [27] Εσωτερικές μεταβολές στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ρόμπερτσον
  • [28] Παρέμβαση Δρυ για την αλιεία στην ΕΕ
  • [29] Στόχος-''κλείδι'' η μεγαλύτερη εξοικείωση με το ευρώ
  • [30] Η τιμή του πετρελαίου παίρνει την ανιούσα
  • [31] Σύσκεψη για Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2003
  • [32] Τον Οκτώβριο το επίδομα ανεργίας στους οικοδόμους
  • [33] Νέες λίστες με φοροφυγάδες
  • [34] Υπουργικό για το σχέδιο προϋπολογισμού 2003
  • [35] Ικανοποίηση της IAAF για το ''ΑΘΗΝΑ 2004''
  • [36] Κανένα νομικό πρόβλημα με τις κονσόλες παιχνιδιών

    [01] Σε απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    24/9/2002 7:26:00 μμ

    Αποφασισμένοι να κατέλθουν σε απεργία διαρκείας από τις 29 Σεπτεμβρίου φέρονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για την ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, από την απεργία, η οποία θα είναι διαρκείας, θα επηρεαστούν όλοι οι κλάδοι της εθνικής οικονομίας, καθώς στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος όλοι οι κλάδοι των οδικών μεταφορών - εθνικών, διεθνών και βυτιοφόρων- με αποτέλεσμα σύντομα να παρατηρηθούν ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και γενικότερα από την αγορά.

    [02] Το προφίλ των εφήβων χρηστών ουσιών

    24/9/2002 5:20:00 μμ

    Οι υπεύθυνοι της θεραπευτικής κοινότητας "Στροφή" πραγματοποίησαν έρευνα σε 190 αγόρια και 48 κορίτσια, έφηβους χρήστες που απευθύνθηκαν σε αυτήν για θεραπεία από την εξάρτηση ψυχοτρόπων ουσιών, στοχεύοντας στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών της ταυτότητάς τους. Τα στοιχεία που προέκυψαν δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

    Η πρώτη ενέσιμη χρήση στα 16,6 χρόνια

    Σύμφωνα με την έρευνα, από τους έφηβους χρήστες ψυχότροπων ουσιών που προσέγγισαν τη "Στροφή" το 2001, 9 στους 10 διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, το 95,8% ζούσε με την οικογένειά του, 1 στους 5 διέμενε και με άλλον χρήστη - συνήθως αδελφό/ή του. Επίσης, πάνω από 1 στα 4 αγόρια και κορίτσια είχαν χωρισμένους γονείς, ενώ ποσοστό 83,4% από τους πατέρες και 65% από τις μητέρες εργάζονταν. Έξι στις δέκα οικογένειες είχαν μηνιαίο εισόδημα έως και 1.500 ευρώ, ενώ τα 2/3 διέμεναν σε ιδιόκτητη κατοικία.

    Από το συγκεκριμένο πληθυσμό της έρευνας, σχεδόν 5 στα 10 αγόρια και πάνω από τα 7 στα 10 κορίτσια ανέφεραν ενέσιμη χρήση κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ πάνω από 6 στα 10 αγόρια και 5 στα 10 κορίτσια ανέφεραν ενέσιμη χρήση τον τελευταίο μήνα πριν την προσέλευσή τους στη "Στροφή". Από όσους ανέφεραν ενέσιμη χρήση, 5 στα 10 αγόρια και πάνω από 4 στα 10 κορίτσια ανέφεραν κοινή χρήση σύριγγας με άλλους χρήστες κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ για τον τελευταίο μήνα τα ποσοστά κοινής χρήσης σύριγγας διαμορφώνονται σε 26,4% για τα αγόρια και 31,6% για τα κορίτσια. Η μέση ηλικία πρώτης ενέσιμης χρήσης ήταν τα 16,6 έτη για αγόρια και κορίτσια.

    Τρία στα 10 αγόρια και πάνω από 1 στα 3 κορίτσια ανέφερε επεισόδιο υπερβολικής χρήσης. Οι 4 στους 10 είχαν νοσηλευτεί μετά το επεισόδιο αυτό.

    Πάνω από 4 στους 10 δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές τους. Σχεδόν 1 στους 5 δήλωσε ότι σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

    Μεταδοτικές ασθένειες και παραβατική συμπεριφορά

    Μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών από ό,τι αγοριών εξετάστηκε για ιό HIV και ηπατίτιδα C. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 12,9% των κοριτσιών και το 13,9% των αγοριών ήταν θετικοί στον ιό της ηπατίτιδας C όταν εξετάστηκαν κατά την προσέλευσή τους. Δεν βρέθηκε κανένας θετικός στον ιό του AIDS.

    Σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά, παραπάνω από 8 στα 10 αγόρια και 4 στα 10 κορίτσια είχαν στο παρελθόν συλληφθεί για κάποιο αδίκημα. Παραπάνω από τους μισούς είχαν συλληφθεί για πρώτη φορά μεταξύ 16 και 19 ετών, ενώ ένα ποσοστό 45,5% είχε συλληφθεί για πρώτη φορά μέχρι τα 15. Πάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Το 16,2% των αγοριών και το 4,5% των κοριτσιών που είχαν συλληφθεί δήλωσαν ότι είχαν καταδικασθεί στο παρελθόν για κάποιο αδίκημα. Από τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σχεδόν 1 στους 4 δήλωσαν εισόδημα από παράνομες πηγές μεγαλύτερο των 600 ευρώ μηνιαίως.

    Κάπνισμα και αλκοόλ

    Το 98% των εφήβων ήταν καπνιστές, πάνω από 4 στους 10 κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως, ενώ σχετικά με τη χρήση αλκοόλ σχεδόν 6 στους 10 εφήβους έκαναν χρήση αλκοόλ και ένας στους 10 έκανε καθημερινή χρήση αλκοόλ τον τελευταίο μήνα.

    Όπως τονίστηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος "Στροφή", η ανάπτυξη παρεμβάσεων για έφηβους με προβλήματα χρήσης ψυχότροπων ουσιών αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το ΚΕΘΕΑ, αλλά και το πρόγραμμά τους. Για το λόγο αυτό, έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν αντίστοιχα προγράμματα σε Πάτρα, Πειραιά και Βόλο έτσι ώστε να καλυφθούν τα εκεί κενά που υπάρχουν και αφορούν το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών.

    [03] Υπό το βλέμμα του ΟΗΕ ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    24/9/2002 4:40:00 μμ

    Κοινή δράση για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας αποφάσισαν οι ηγέτες των 25 κρατών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο του ASEM. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωσή τους ''ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να βασίζεται στον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του καταστατικού του χάρτη''. Οι ίδιοι συμφώνησαν επίσης στην καταβολή προσπάθειας για στενότερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Στις πολιτικές συνομιλίες των ηγετών κυριάρχησαν τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ακολουθήσει την οδό των Ηνωμένων Εθνών. Την αντίθεση της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας κατά του Ιράκ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Διάσταση απόψεων στην ΕΕ για το Ιράκ

    Ζήτησαν, επίσης, από το Ιράκ να επιτρέψει άμεσα, χωρίς όρους και χωρίς περιορισμούς την είσοδο στο έδαφός του στους διεθνείς επιθεωρητές όπλων.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας κατά του Ιράκ και πως ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο. Ο κ. Σημίτης ανέφερε πως υπάρχει διάσταση απόψεων για το θέμα, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης μεταξύ του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ο δεύτερος επιχείρησε να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον.

    Ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι "πρέπει να υπάρξει ένας διαρκής αφοπλισμός του Ιράκ σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μοχάμαντ Μαχατίρ ερωτηθείς για το ίδιο θέμα τόνισε ότι ''ΗΠΑ και Βρετανία πρέπει να ακούσουν τον υπόλοιπο κόσμο''.

    Ιδιαίτερα σημαντική η διεύρυνση της ΕΕ

    Αναφερόμενος στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για τις χώρες της Μεσογείου, η ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρώπης με την Ασία.

    ''Οι ασιατικές χώρες προσανατολίζονται προς τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα αφορά 1,5 δισ. ανθρώπους και αυτό δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη ταχείας περάτωσης της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και να αναπτύξει τις επενδύσεις της'' τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων Ευρώπης-Ασίας στον τομέα του πολιτισμού και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που γίνεται στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα οργανωθούν μια σειρά από πολιτιστικές συναντήσεις χωρών της Ασίας και της Ευρώπης.

    Τέλος ο πρωθυπουργός σημείωσε το ενδιαφέρον που είχαν οι συζητήσεις στην Κοπεγχάγη, σχετικά με την ιδέα της επιβολής ενός φόρου επί των παγκοσμίων χρηματιστικών συναλλαγών, από τα έσοδα του οποίου θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η ιδέα αυτή σπάνια συζητείται σε διεθνείς συναντήσεις επιπέδου κορυφής.

    Οσον αφορά τα οικονομικά θέματα ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι το ευρώ θα συμβάλει στη περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. ''Θεωρώ την Ασία ως μία περιοχή μεγάλης ανάπτυξης στο μέλλον'', παρατήρησε.

    Να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο του ASEM συμμετείχαν οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δέκα χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα ασιατικά κράτη του ASEM είναι: η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Μπρούνεϊ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

    [04] Συνάντηση Βερελή-Μίλερ για ασφάλεια αεροδρομίων

    24/9/2002 3:32:00 μμ

    Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται να αποφασισθεί αν θα αναβαθμιστεί από πλευράς ασφαλείας, ο ελληνικός εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της χώρας από την κατηγορία 2 θα ενταχθούν στην κατηγορία 1. Το θέμα συζήτησαν ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα ο κ. Μίλερ είπε χαρακτηριστικά: "αν η Ελλάδα δεν ήταν ασφαλής χώρα δε θα βρισκόμουν εδώ".

    Πρόταση Βερελή για επίσκεψη κλιμακίου της FAA

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βερελής παρουσίασε στον κ. Μίλερ την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τα μέτρα που παίρνει η χώρα μας στον τομέα ασφάλειας των πτήσεων.

    Ο υπουργός ζήτησε επισήμως από τον κ. Μίλερ να επισκεφθεί τη χώρα μας κλιμάκιο της FAA, προκειμένου να διαπιστώσει τις προόδους που έχει κάνει η Ελλάδα για την ασφάλεια των πτήσεων.

    Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατόν κλιμάκιο της FAA θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ICAO, που συντάχθηκε το Μάιο του 2000, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, διαπιστώθηκαν 36 ευρήματα επί των οποίων η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όφειλε να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες.

    Στις 4 Μαΐου 2000, η Ελλάδα υπέβαλε στον ICAO πρόγραμμα διορθωτικών ενεργειών σχετικά με όλα τα ευρήματα και τις συστάσεις που περιλαμβάνονταν στην Εκθεση Ελέγχου.

    Το Μάρτιο του 2002 Ομάδα Ελέγχου του ICAO επισκέφτηκε εκ νέου την Ελλάδα, για τη διαπίστωση εφαρμογής των διορθωτικών ενεργειών και της πλήρους συμμόρφωσης με τα Πρότυπα και τις Συνιστώμενες Πρακτικές του ICAO για την ασφάλεια των πτήσεων.

    Στην έκθεση που συνέταξαν τα μέλη του ICAO σημειώνεται ότι από τα 36 ευρήματα, τα οποία είχαν επισημανθεί κατά τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου έχουν παραμείνει μόνον επτά, τα οποία αφορούν κυρίως ζητήματα Οργανωτικής Διάρθρωσης και Αεροπορικής Νομοθεσίας και επί των οποίων η ΥΠΑ έχει θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης με καταληκτική ημερομηνία όχι πέραν του Μαρτίου 2003.

    [05] Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες των γιατρών

    24/9/2002 2:40:00 μμ

    Θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις οχτώ νέες 24ωρες απεργίες που είχαν κηρύξει οι γιατροί του Ιδρύματος, από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση του Ιδρύματος. Ο διοικητής του ΙΚΑ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι έχουν ικανοποιηθεί πλήρως τα αιτήματα των γιατρών και τους κάλεσε να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Όσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Νεκτάριος είπε ότι οι γιατροί έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όμως μόνο ένας στους τέσσερις έχει δηλώσει ενδιαφέρον.

    [06] Ενοπoίηση υπηρεσιών σε μικρά νησιά

    24/9/2002 7:23:00 μμ

    Ενοποιούνται οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και των Επιθεωρήσεων Εργασίας στα μικρά νησιά. Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοθετική διάταξη που προβλέπει την ενοποίηση, κατά περίπτωση, των υπηρεσιών που προσφέρονται στους εργαζόμενους. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η καλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και η εξυπηρέτηση των εργαζομένων στα μικρά νησιά. Οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τους Οργανισμούς των Υπηρεσιών που τώρα υπάγονται.

    [07] Συνάντηση Γιαννίτση - ΓΣΕΕ

    24/9/2002 7:15:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ενημερώθηκε από τον κ. Γιαννίτση για τα θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και τα οποία αποτελούν τμήμα του πολιτικού τοπίου στο οποίο θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2003 (διεύρυνση, Μ. Ανατολή, Ιράκ, Βαλκάνια, κ.ά.), καθώς και για τους συνολικότερους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας.

    Συνεργασία και συνένωση δυνάμεων

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε, επίσης, η δυνατότητα ενημέρωσης και στήριξης της ΓΣΕΕ από το ΥΠΕΞ για πολιτικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σε ευρωπαϊκά όργανα ή συναντήσεις, που θα αφορούν άλλα υπουργεία, καθώς και η σκοπιμότητα στενής συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με τα επιμέρους υπουργεία ώστε να προωθηθούν θέματα που ενδιαφέρουν.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Τ. Γιαννίτσης τόνισε το ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών στην ανάγκη μιας συνολικότερης συνένωσης δυνάμεων στα πεδία όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να προκύψουν όσο γίνεται καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την ανάληψη της ευθύνης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές έκριναν σκόπιμο να υπάρξει και μια δεύτερη συνάντηση πριν τα τέλη του έτους και να βρίσκονται σε συνεννόηση για θέματα για τα οποία χρειάζεται συνεργασία.

    [08] Αρνητική έκθεση για τα δικαιώματα κρατουμένων

    24/9/2002 4:29:00 μμ

    Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως σε βάρος των κρατουμένων, των τσιγγάνων και των αλλοδαπών που διαιωνίζονται λόγω της μη τιμωρίας των υπευθύνων, καταγράφονται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εξετάζει το φαινόμενο στη χώρα μας σε συνάρτηση με μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν μέλη των παραπάνω οργανώσεων, ανέφεραν ότι σύμφωνα με την έκθεση, ''τεκμηριώνονται περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η κακομεταχείριση των θυμάτων γίνεται κατά τη σύλληψη και την κράτηση. Αφορούν δε χαστούκια, γροθιές, κλοτσιές, λεκτική εξύβριση, ακόμη και ηλεκτροσόκ".

    Σύμφωνα με την έκθεση, σε επτά περιπτώσεις αστυνομικοί πυροβόλησαν, σε συνθήκες όπου δεν υπήρχε λόγος, και τραυμάτισαν θανάσιμα άνδρες.

    Σε τέσσερις άλλες περιπτώσεις αστυνομικοί και στρατιώτες φύλακες των συνόρων πυροβόλησαν εναντίον Αλβανών που προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στη χώρα, τραυματίζοντας τρεις.

    Οι ομιλητές προτείνουν ''βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών με έμφαση στη χρηση μη βίαιων μέτρων επιβολής του νόμου'', ενώ κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα για να τερματιστούν αυτά τα φαινόμενα και ''να διασφαλιστεί η αποζημίωση των θυμάτων ή των οικογενειών τους εαν παρόλα αυτά διαπραχθεί παραβίαση''.

    Ακόμη ζητούν τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται σε όσους ισχυρίζονται ότι υπέστησαν κακομεταχείριση να έχουν πρόσβαση στις κρατικές ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

    Οπως επεσήμανε η κ. Μέλανι Αντερσον εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας ''παρόλο που η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη οι σχετικές νομικές διατάξεις περιφρονούνται''.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΔΑ Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου αναφερόμενος στις διαπιστώσεις της έκθεσης για τη χώρα μας τόνισε την ''ανάγκη διασφάλισης της λογοδοσίας των υπαιτίων''.

    [09] Κατάληψη του κτιρίου ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη

    24/9/2002 3:25:00 μμ

    Σε κατάληψη του νέου κτιρίου του ΟΚΑΝΑ, στην οδό Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδων χορήγησης μεθαδόνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής. Από το πρωί οι κάτοικοι έχουν στήσει στην είσοδο του κτιρίου τραπεζάκια και δεν επιτρέπουν να εισέλθουν σ' αυτό οι εργάτες για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη σταδιακή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών που προσφέρει το κέντρο της οδού Ευζώνων. Να σημειωθεί ότι ο ΟΚΑΝΑ πιστεύει ότι με τη λειτουργία του νέου κτιρίου, θα μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά περί τα 400 άτομα, από τα 100 που τώρα μετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης και εξυπηρετούνται από το κέντρο της οδού Ευζώνων.

    [10] Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η δίκη Ψωμιάδη

    24/9/2002 3:12:00 μμ

    Την Πέμπτη θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη, που κατηγορείται για πλαστογραφία μετά χρήσεως, σχετικά με τη δημοσίευση εγγράφου σε βάρος του κ. Κώστα Λαλιώτη στην εφημερίδα ''ΤΟ ΟΝΟΜΑ'', τον Φεβρουάριο του 1996. Το δικαστήριο σήμερα, εξέτασε τον κ. Παντελή Γιαννουδάκη, γιατρό του νοσοκομείου "Σωτηρία", όπου έχει εισαχθεί ο κ. Ψωμιάδης, προκειμένου να σχηματίσει άποψη για την κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου. Ο κ. Γιαννουδάκης, υποστήριξε ότι ο νοσηλευόμενος θα μπορούσε να έρθει στην δίκη, αλλά μόνο με δική του βούληση, καθώς ο ίδιος ως θεράπων γιατρός δεν θα συναινούσε σε κάτι τέτοιο. Οι δικαστές έκριναν ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη το πρωί.

    [11] Σήμερα η απολογία του Μουράτ Μεχμέτ

    24/9/2002 3:06:00 μμ

    Στον ανακριτή Μυτιλήνης ,προκειμένου να απολογηθεί, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα το απόγευμα, ο 54χρονος Πεκινέλ Μουράτ Μεχμέτ, τουρκικής καταγωγής που συνελήφθη την Παρασκευή στη Λήμνο καθώς φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατηγορείται για κατασκοπία. Στην κατοχή του 54χρονου,ο οποίος διέθετε προσωρινό γερμανικό διαβατήριο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 57 φιλμ τα οποία στάλθηκαν για εμφάνιση στα εργαστήρια της διεύθυνσης κρατικής ασφάλειας στην Αθήνα.

    [12] Ο εγκέλαδος ταρακούνησε τα Ιωάννινα

    24/9/2002 7:07:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση στην περιοχή του Νομού Ιωαννίνων έγινε σήμερα αισθητή στις 18:22. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η δόνηση είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 20 χλμ βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, μεταξύ Ιωαννίνων - Κόνιτσας. Θύματα ή ζημιές δεν αναφέρθηκαν. Μετασεισμικές δονήσεις δεν σημειώθηκαν. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους.

    [13] Παράταση εγγραφών για πρωτοετείς στο ΑΠΘ

    24/9/2002 2:53:00 μμ

    Παράταση στην εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι εγγραφές των φοιτητών θα ξεκινήσουν μετά τη λήξη της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ από τους εργαζόμενους σε εργολήπτες και εκτελέσεις έργων. Στο μεταξύ για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κτιρίου, και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου η διοίκηση του υπουργείου Παιδείας δεχτεί να τους συναντήσει και να συζητήσει το αίτημα τους για μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους από ορισμένου χρόνου με τους εργολήπτες σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου με το πανεπιστήμιο.

    [14] Δεν εξεπλάγη ο Παπουτσής για τη στήριξη Αβραμόπουλου σε Μπακογιάννη

    24/9/2002 6:39:00 μμ

    Στο περιθώριο της ημερίδας του ΤΕΕ με θέμα την ψηφιακή πόλη, ερωτηθείς ο κ. Χρήστος Παπουτσής για την στήριξη του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υποψήφια δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η κίνηση αυτή του κ. Αβραμόπουλου ούτε αυτόν αιφνιδίασε ούτε κανέναν άλλο. Οπως είναι γνωστό, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής, ο κ. Αβραμόπουλος είναι φίλος της οικογένειας της ΝΔ και της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη.

    Ενοχλημένος ο Δ. Αβραμόπουλος

    Ενοχληθείς προφανώς από τη δήλωση αυτή, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: ''Ο δήμαρχος Αθηναίων ανήκει στη μεγάλη οικογένεια της ελληνικής κοινωνίας και μόνο σε αυτήν η οποία ζητά από τα δημόσια πρόσωπα ήθος, ευπρέπεια και αποτελέσματα. Ας το αντιληφθεί αυτό και ο κ. Παπουτσής τώρα που του δίνεται η ευκαιρία και υπάρχει ακόμα καιρός να δοκιμαστεί στην ουσιαστική και πραγματική πολιτική''

    [15] Βούγιας: ''Με βεβαιότητα θα υπάρξει 2ος γύρος''

    24/9/2002 3:18:00 μμ

    Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για το Δήμο Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του Οκτωβρίου και μάλιστα ουσιαστικός, εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας. Σύμφωνα με τον κ. Βούγια οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνδυασμός του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης των ποσοστών του, σε αντίθεση με την δική του παράταξη η οποία μπορεί να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Επίσης, ο κ. Βούγιας παρουσίασε σήμερα την ιστοσελίδα του συνδυασμού του ''Θεσσαλονίκη-Ανθρώπινη πόλη'', στο internet, αλλά και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό του.

    Επίσης, ο κ. Βούγιας χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός η προεκλογική περίοδος να διεξάγεται σε καθεστώς ποινικοποίησης, σε μια πόλη που διψάει για διάλογο και σε μια περίοδο που σκιάζεται από άλλα γεγονότα, είναι η θλιβερό να ποινικοποιείται η εκλογική αναμέτρηση.

    Τέλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βούγιας τόνισε ότι οι αγωγές και οι μηνύσεις δεν τρομάζουν τον ίδιο και τα μέλη του συνδυασμού του και κάλεσε τον κ. Παπαγεωργόπουλο σε διάλογο. Το αποτέλεσμα θα βγει από τις κάλπες και την απόφαση θα την πάρουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι κάποιο δικαστήριο.

    [16] Επίσκεψη Παφίλη στο εργοστάσιο του ΟΣΕ

    24/9/2002 6:36:00 μμ

    Το εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά όπου γίνεται η συντήρηση των συρμών, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος Yπερνομάρχης Θανάσης Παφίλης. O κ. Παφίλης κατήγγειλε ότι σήμερα απασχολούνται μόνο 550, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπήρχαν 1.100 εργαζομενοι. Επίσης με αφορμή τα δύο χρόνια που πέρασαν από το ναυάγιο του "Σαμίνα" ο κ. Παφίλης έκανε λόγο πάλι για τα εργατικά ατυχήματα αλλά και τις πολιτικές που "αθωώνουν". O υποψήφιος Υπερνομάρχης έκανε επίθεση κατά της συνυποψήφιας του Φώφης Γεννηματά λέγοντας ότι ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική και για τον κ. Τζανετάκο ότι εκπορεύεται από την ίδια πολιτική με άλλο κοστούμι.

    [17] Σημερινές επισκέψεις Σ. Χαλβατζή

    24/9/2002 6:32:00 μμ

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής παρέστη στις 4:00 το απόγευμα στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Λέοντα Αυδή, στο 1ο νεκροταφείο της Αθήνας, όπου ετελέστη πολιτικό μνημόσυνο. Επίσης, ο κ. Χαλβατζής συμμετέχει αυτή την ώρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

    Αύριο, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Συμπαράταξης, θα πραγματοποιήσει αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας, δείχνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην προσπάθεια που γίνεται να απαγορευτεί η διακίνηση ιδεών μέσω αφισών.

    [18] Δημαράς: Παρουσίαση υποψηφίων

    24/9/2002 2:20:00 μμ

    Το ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς. Μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων περιλαμβάνονται τα ονόματα 6 δημοσιογράφων και 2 καλλιτεχνών. Στην ομιλία του ο κ. Δημαράς τόνισε ότι ο Συνδυασμός του δεν είναι μόνο του ΔΗΚΚΙ, αλλά όλων των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος παρέστη, δήλωσε ότι οι πολίτες θα στείλουν με την ψήφο τους ένα ηχηρό μήνυμα κατά του δικομματισμού, της διαφθοράς και της υποβάθμισης.

    Όπως ανακοίνωσε το 50% και πλέον των υποψηφίων του συνδυασμού του είναι γυναίκες, το 60% έχει μόρφωση πανεπιστημιακή ή τεχνολογική, το 25% είναι εώς 30 ετών και το 50% είναι μέχρι 45 ετών.

    [19] Συνάντηση Πρωτόπαπα-Καρατζαφέρη

    24/9/2002 1:55:00 μμ

    Η ισότιμη προβολή των συνδυασμών μέσα από την ΕΡΤ και στα ιδιωτικά ΜΜΕ, με τη βοήθεια του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υποψηφίου υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Γιώργο Καρατζαφέρη και του υπουργού Τύπου κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουν ζητήσει οι υποψήφιοι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε στον υποψήφιο υπερνομάρχη ότι η ΕΡΤ έχει αναλάβει μια θετική πρωτοβουλία και καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια για την ισότιμη προβολή υποψηφίων τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί πάνελ και συζητήσεις. Επίσης ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι του ζητήθηκε και θα το πράξει να παρακαλέσει και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά Μέσα να προβάλουν τις απόψεις όλων των υποψηφίων.

    [20] Ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες

    24/9/2002 1:40:00 μμ

    Την ανάγκη να τεθούν στην υπηρεσία του πολίτη οι νέες τεχνολογίες υπογράμμισαν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι για το Δήμο της Αθήνας στις ομιλίες τους σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα "Η Ψηφιακή Πόλη". Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι Χρήστος Παπουτσής, Ντόρα Μπακογιάννη, Σπύρος Χαλβατζής και εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων.

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν αιφνιδιάστηκε για τη δήλωση στήριξης του κ. Αβραμόπουλου στη Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι "δεν αιφνιδίασε κανέναν, είναι παιδί της Ν.Δ., αλλά και πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη".

    Παράλληλα επανέλαβε ότι έχει πολύ καλή προσωπική σχέση με την κ. Μπακογιάννη, την οποία επιθυμεί να διατηρήσει γιατί στόχος του είναι να διεξαχθεί ένας έντιμος προεκλογικός αγώνας.

    [21] Σπυριούνης: Επιστολή συμπαράστασης στον Σαχίνη

    24/9/2002 1:38:00 μμ

    Παρουσίαση υποψηφίων

    -συνδιασμού του Αγάπιου Σαχίνη

    Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης απέστειλε επιστολή συμπαράστασης στον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, Αγάπιο Σαχίνη. Στην επιστολή που διαβάστηκε κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος και του ψηφοδελτίου της κίνησης ''Θεσσαλονίκη-Τώρα'' στην οποία επικεφαλής είναι ο κ.Σαχίνης, ο κ. Σπυριούνης αναφέρει ότι τιμά τους αγώνες και το ήθος του Αγάπιου Σαχίνη και συμπαραστέκεται στον αγώνα του πιστεύοντας πως ο λαός της Θεσσαλονίκης, θα τον τιμήσει για τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά του στην πόλη.

    Επίσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης εξαπέλυσε επίθεση κατά των συνυποψηφίων του για τον δημαρχιακό θώκο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και Σπύρο Βούγια κατηγορώντας τη διοίκηση του δήμου για αδράνεια, για έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας και ''δημοσιοσχετίστικη'' αυταρέσκεια, ενώ για τον κ.Βούγια σημείωσε ότι ''δεν απαντάει στο ερώτημα αν θα παραμείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά τις δημοτικές εκλογές.

    Ακόμη, αναφέρθηκε στην παραγωγική βάση της πόλης που φθίνει, στην Θεσσαλονίκη που η οργανισμοί της μετατρέπονται σε ΑΕ, στην ανεργία που ξεπερνά το 20%, στην πρωτοβάθμια Υγεία που είναι ανύπαρκτη, στα σχολεία της πόλης που λειτουργούν σε δύο και τρεις βάρδιες και στο συνεχώς υποβαθμιζόμενο περιβάλλον.

    Μήνυμα στήριξης απέστειλε η Βούλα Πατουλίδου και ο Χάρυ Κλυν.

    [22] Παρουσίαση συνδυασμού ''Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση''

    24/9/2002 12:28:00 μμ

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Αλεξανδρής, στην επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού "Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση", που έγινε το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι "πιστεύουμε στον αυτοδιοικητικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο δημοκρατικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της και δεν τη χαρίζουμε στα κόμματα".

    Πριν την παρουσίαση ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για την ανάγκη διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα με ήθος, ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και γενικά για ένα πλαίσιο δεοντολογίας που θα πρέπει να τηρηθεί ώστε να συνάδει ο αγώνας αυτός με την πορεία και τις αρχές της παράταξης και να μην προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την εκλογική διαδικασία.

    " Η σύγκριση μεταξύ των παρατάξεων θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο αρχών και αντιλήψεων για την Αυτοδιοίκηση, τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου καθώς και των προτάσεων για την ευημερία της πόλης", τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.

    Για το ψηφοδέλτιο επισήμανε τα στοιχεία της ποιοτικής στελέχωσης, της αντιπροσωπευτικότητας, της διακομματικής απήχησης και της δυναμικής που το διακρίνουν αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης κι εκτίμησης που υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων.

    [23] Βρετανία: Αποδείξεις επίθεσης κατά του Ιράκ

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 24/9/2002 7:48:00 μμ

    Φάκελο με ντοκουμέντα που δείχνουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, με τα οποία αιτιολογείται η πολιτική Μπλερ για ενδεχόμενη στρατιωτική δράσης, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Βρετανία προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυστηρό ψήφισμα το οποίο θα προειδοποιεί τον Σαντάμ Χουσεΐν με αντίποινα σε περίπτωση που παρεμποδίσει τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στις έρευνες που σχεδιάζουν να διεξαγάγουν στο Ιράκ. "Αβάσιμα" χαρακτήρισε τα στοιχεία το Ιράκ και κατηγόρησε τον Τόνι Μπλερ ότι ενεργεί στο πλαίσιο σιωνιστικής συνωμοσίας.

    Τα στοιχεία της έκθεσης

    Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται επίσημες πηγές ενημέρωσης, αλλά και στοιχεία που προέρχονται από τη δραστηριότητα υπηρεσιών πληροφοριών και πολλές φωτογραφίες από δορυφόρους, εάν το Ιράκ προμηθευθεί από εξωτερικές πηγές αρκετή ποσότητα σχάσιμου υλικού, θα είναι σε θέση να κατασκευάσει ατομικά όπλα σε διάστημα ενός ή δύο ετών, ενώ τα χημικά και βιολογικά όπλα αποτελούν άμεση απειλή.

    Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, σύμφωνα με την έκθεση, προσπάθησε να αποκτήσει ''σημαντικές ποσότητες'' ουρανίου από τη Αφρική, ενώ κανένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν τις δικαιολογεί.

    Κατά παράβαση μάλιστα των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, η Βαγδάτη έχει διατηρήσει μέχρι και 20 πυραύλους Αλ-Χουσέιν , που έχουν κατασκευασθεί με βάση τους σοβιετικούς πυραύλους Scud και διαθέτουν βεληνεκές 650 χιλιομέτρων.

    Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, την Τουρκία και την Κύπρο , όπου οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις διαθέτουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το ιρακινό καθεστώς έχει, σύμφωνα με την έκθεση, κατασκευάσει μία νέα βάση δοκιμών για την κατασκευή πυραύλων αντίστοιχου βεληνεκούς.

    Λίγο αργότερα, ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα οπλικών συστημάτων μαζικής καταστροφής του Ιράκ είναι ''εν ενεργεία'' και επεκτείνεται, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να εξασφαλίσει τον αφοπλισμό του καθεστώτος της Βαγδάτης, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί τη στρατιωτική αντιπαράθεση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νάτζι Σάμπρι, προκαλώντας τη Βρετανία να αποδείξει τον ισχυρισμό που διατύπωσε σήμερα κατά της χώρας του δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί Βρετανούς ειδικούς για θέματα εξοπλισμών για να πουν στον κόσμο πού βρίσκονται αυτά τα όπλα, ενώ ανώτατος Iρακινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι ειδικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι εξουσιοδοτημένοι από τη Βαγδάτη να επισκεφθούν ''όλους τους χώρους'' που επιθυμούν.

    Μήνυμα Μπλερ στον Πούτιν

    Προσπαθώντας να πείσει πάντως για το σωστό των απόψεών του και των στοιχείων που εμπεριέχονται στο φάκελο Ιράκ ο Τόνι Μπλερ άρχισε εκστρατεία ενημέρωσης των συμμαχικών κυβερνήσεων, αποστέλλοντας σήμερα προσωπικό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση στο Ιράκ.

    Το μήνυμα επιδόθηκε από τον Βρετανό πρεσβευτή σερ Ρόντρικ Λιν στον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε ως περιεχόμενο την έκθεση ντοκουμέντων για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

    Στην επιστολή γίνεται λόγος για τη ''σοβαρή και μοναδική απειλή που αντιπροσωπεύει σήμερα το Ιράκ'', όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δήλωση του βρετανού πρεσβευτή.

    Μετά τη συνάντηση ο τελευταίος έξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία, η οποία ως μόνιμο μέλος έχει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις στο θέμα του Ιράκ.

    Σημίτης: ''Θα εξετάσουμε τα στοιχεία της έκθεσης''

    Μέσα στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα Ντέϊβιντ Μάντεν παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου τον φάκελο με τις βρετανικές θέσεις.

    "Το Ιράκ είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και πρέπει να το συζητήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Είναι ένα σοβαρό θέμα για τη Βρετανία και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με όλους τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας", δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του επαναβεβαίωσε τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ από το Ιράκ και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης, μέσα από τις διαδικασίες του Σ.Α. του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από την Κοπεγχάγη τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει τα στοιχεία του φακέλου, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του έναντι οιασδήποτε μονομερούς ενέργειας χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση με το Ιράκ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και δεν απέκρυψε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει επί του θέματος στο εσωτερικό της ΕΕ. ''Ορισμένοι εκτιμούν ότι λόγω των έκτακτων περιστάσεων θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ακόμα και μονομερείς ενέργειες κατά του Ιράκ'' ανέφερε ο Κ Σημίτης επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι για την Ελλάδα οι απόψεις αυτές ενδέχεται να αποδειχθούν στο μέλλον εξαιρετικά επικίνδυνες.

    Τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, τόνισε για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    Με την θέση του κ. Σημίτη, συμπαρατάσσεται και ο Κινέζος πρωθυπουργός Τζου Ροντζί που μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ASEM, δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς εντολή του ΟΗΕ θα επιφέρει ''σοβαρές συνέπειες'', σε όλο τον κόσμο.

    ''Θέλουμε το Ιράκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ χωρίς όρους και να δεχθεί τους επιθεωρητές του αφοπλισμού. Θέλουμε επίσης να γίνουν σεβαστές η κυριαρχία του Ιράκ και η εδαφική ακεραιότητά του'', τόνισε ο Τζου Ροντζί.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δήλωσε σήμερα ότι ναι μεν δεν θα αντιταχθεί σε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, αλλά υπό τον όρο ότι αυτή δεν θα προβλέπει μια ενδεχόμενη προσφυγή στη βία κατά της Βαγδάτης, δήλωσε σήμερα.

    ''Αν το Ιράκ αρνηθεί να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ, θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας και μόνον αυτό έχει την αρμοδιότητα, να αποφασίσει για τις συνέπειες όταν έρθει η ώρα'', υπενθύμισε ο Σιράκ, ο οποίος, καταδικάζοντας εκ νέου σθεναρά την ιδέα μιας προληπτικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ, τόνισε ότι ''ο προληπτικός πόλεμος είναι μια φιλοσοφία στην οποία η Γαλλία αντιτίθεται ολότελα''.

    Παράλληλα από το Παρίσι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η Γαλλία ''πρόκειται να εξετάσει'' το φάκελο για το ιρακινό οπλοστάσιο που παρουσίασε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    ''Ο φάκελος που έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανική κυβέρνηση προκαλεί φόβο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, διευκρινίζοντας ότι "είμαστε ενήμεροι για αυτά που έκαναν οι Βρετανοί" και τα στοιχεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ "αντιστοιχούν" σε αυτά που έχουν συγκεντρωθεί από τη Βρετανία.

    Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε επίθεση κατά της Βαγδάτης, και μετά τη δημοσίευση των βρετανικών επίσημων στοιχείων για το θέμα των ιρακινών εξοπλισμών.

    ''Στον φάκελο δεν αλλάζει τίποτε αναφορικά με την κατ' αρχήν εκτίμησή μας για τους κινδύνους που περικλείει μία στρατιωτική επίθεση στη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής'' δήλωσε στην αρχή των εργασιών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ο αντιπρόεδρος της Γκέρνοτ Ερλερ.

    Ας σημειωθεί όμως ότι εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε προγενέστερα δηλώσει ότι ''μελετώνται σε βάθος τα στοιχεία'' που περιέχονται στον επίσημο Βρετανικό φάκελο.

    Νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια

    Εν τω μεταξύ, νευρικότητα επικρατεί και σήμερα στις διεθνείς χρηματαγορές από τον φόβο για επικείμενο πόλεμο στον Περσικό και την άνοδο των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού. Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ ζημιές κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο ίδιο αρνητικό κλίμα και η Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,91%, στις 1.818,58 μονάδες.

    [24] ''Ψύχρα'' στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας

    24/9/2002 7:29:00 μμ

    ''Δεν έχουν ξεφύγει από τον δρόμο'' οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου παρά την γερμανική επίκριση αναφορικά με την ιρακινή πολιτική των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια". Ο κ. Πάουελ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι δυσχέρειες και οι διχογνωμίες ανακύπτουν περιοδικά σε κάθε σχέση, όμως ισχυροί θα παραμείνουν οι αμερικανογερμανικοί δεσμοί, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πάουελ, θα καταστούν μελλοντικά πιο ισχυροί.

    Αισιόδοξοι για τις μελλοντικές σχέσεις οι Αμερικανοί

    Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει τη μεγάλη τους ενόχληση από τις αντιαμερικανικές δηλώσεις του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, στο πλαίσιο των οποίων ο καγκελάριος είχε αντιταχθεί σθεναρά σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, πάντως, επισήμανε ότι τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ αντέδρασαν με απότομο τρόπο στις προεκλογικές επικρίσεις του καγκελάριου Σρέντερ για την ιρακινή πολιτική των ΗΠΑ, υπογράμμισε ωστόσο ότι ''ο γερμανικός λαός δικαιούται να εκλέξει την ηγεσία του'', ενώ σε κάθε περίσταση ''με τη Γερμανία θα διατηρήσουμε καλές σχέσεις''.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οικου, Αρι Φλέισερ ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία ότι τα λόγια και οι πράξεις έχουν συνέπειες, ενώ συμπλήρωσε ότι οι συνέπειες αυτές δεν εξαφανίζονται μετά από τις εκλογές. Ο κ. Φλέισερ παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χορών είναι τεταμένες αλλά όπως υπογράμμισε ''Οι σχέσεις μεταξύ των λαών των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι εδώ και 50 χρόνια σχέσεις αλληλεγγύης''.

    Να σημειωθεί ότι η ένταση στις αμερικανογερμανικές σχέσεις αντανακλάται και στη σιωπή των αξιωματούχων της Ουάσινγκτον για την ανανέωση της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία.

    [25] Αλβανία: Βυθισμένες στα νερά πολλές περιοχές

    24/9/2002 12:42:00 μμ

    Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Αλβανία απο το βράδυ του Σαββάτου, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες πλημμύρες σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά και σε μερικές πόλεις στο Νότο. Ολόκληρες πόλεις στο Βορρά, όπως η Λέζα και η Σκόντρα, λόγω των βροχοπτώσεων έχουν υποστεί μεγάλες υλικές καταστροφές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περίπου οκτώ χιλιάδες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

    Στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν εγκατασταθεί οι δυνάμεις του στρατού και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες όλο το 24ωρο.

    Ιδια είναι η κατάσταση και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως στο Μπεράτι, στο Σκραπάρ και στο Πρεμέτι, όπου τα ποτάμια έχουν υπερχυλίσει και έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια και χιλιάδες εκτάσεις.

    Μόνο το κεντρικό τμήμα της χώρας, (τα Τίρανα, το Ελ Μπασάν, η Καμπάλια και στο Πιέρι), δεν έχει υποστεί ζημιές και ούτε μεγάλες πλημμύρες.

    [26] Αιματηρή επίθεση σε ινδικό τέμενος

    24/9/2002 6:13:00 μμ

    Ισλαμιστές αντάρτες εισέβαλαν σε ινδικό τέμενος στην πολιτεία της Ινδίας Γκουτζαράτ και άνοιξαν πυρ κατά αγνώστων, σύμφωνα με τις αρχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 40. Η επίθεση έλαβε χώρα στο τέμενος Σβαμιναραγιάν, όπου βρίσκονταν για τις καθιερωμένες προσευχές χιλιάδες άτομα. Στο Γκουτζαράτ είχαν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς διαφορετικών θρησκειών τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, η οποία βρισκόταν εκείνη τη στιγμή κοντά στο τέμενος, έκανε λόγο για σκηνές χάους και για δεκάδες άτομα που περίμεναν τα ασθενοφόρα. Η ίδια αναφέρει ότι μετά από λίγη ώρα κομάντος των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο, όπου και συνεπλάκησαν με την ομάδα των οπλοφόρων. Οι ινδικές αρχές εκκένωσαν το τέμενος και ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν προσωρινά από τα σπίτια τους. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν όμηροι μέσα στο τέμενος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, Ελληνική υπηρεσία BBC

    [27] Εσωτερικές μεταβολές στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ρόμπερτσον

    24/9/2002 1:49:00 μμ

    Εκκληση για αλλαγές στους κόλπους του ΝΑΤΟ ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των απειλών από όπλα μαζικής καταστροφής, ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στη Βαρσοβία, ο Ρόμπερτσον, δεν κατονόμασε το Ιράκ, αλλά συνέδεσε την τρομοκρατία με ''εγκληματικές χώρες, κυρίως αυτές οι οποίες διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής''. Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συμμετέχει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στα υπό τις ΗΠΑ προληπτικά πλήγματα κατά του Ιράκ.

    Ομως, ο Ρόμπερτσον υποστήριξε στην ομιλία του ότι στις περιπτώσεις που τα μέτρα αποτροπής δεν έχουν αποτέλεσμα πρέπει να εξαλείφονται οι απειλές.

    Ο κ. Παπαντωνίου στο περιθώριο της συνόδου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπετσον και τους ομολόγους του της Βρετανίας και Ρωσίας κ.κ. Χουν και Ιβανόφ.

    Κοινή στρατιωτική άσκηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Εν τω μεταξύ κοινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με στόχο την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών αρχίζουν κοντά στη Μόσχα.

    Η δράση στην άσκηση αυτή, που φέρει την ονομασία ''Bogorodsk 2002'' και διεξάγεται σε μια βάση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων ανατολικά της πρωτεύουσας, θα αρχίσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με το γραφείο συνδεσμου του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Στην άσκηση παίρνουν μέρος 1.200 άνθρωποι από 30 χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν ή την παρακολουθούν ως παρατηρητές, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΝΑΤΟ.

    Το σενάριο της άσκησης Bogorodsk 2002, που οργανώθηκε στο Νόγκουϊνσκ, περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, περιλαμβάνει αεροπορική αναγνώριση, την είσοδο της κύριας δύναμης σε ένα εργοστάσιο χημικών προϊόντων, την ανεύρεση και απομάκρυνση τραυματιών από συντρίμμια και τέλος την άρση της ναρκοθέτησης του κτιρίου, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δήλωσης για τη νέα ποιότητα των σχέσεων Ρωσίας- ΝΑΤΟ που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στη Ρώμη, με την οποία δημιουργήθηκε ένα νέο κοινό Συμβούλιο με 20 μέλη (τα 19 του ΝΑΤΟ συν τη Ρωσία), σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο.

    [28] Παρέμβαση Δρυ για την αλιεία στην ΕΕ

    24/9/2002 6:43:00 μμ

    Με συζήτηση για την αλιευτική πολιτική, ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Γεωργίας Γ.Δρυς, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε παρέμβαση με έμφαση σε τρία σημεία: τη διατήρηση και βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων, την πολιτική για τον αλιευτικό στόλο και τη διαρθρωτική πολιτική, και τέλος τον έλεγχο και την εφαρμογή των πολιτικών αυτών.

    Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε τους ομολόγους του, πως η Ελλάδα συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι μέθοδοι διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων πρέπει να στηρίζονται σε πολυετή σχέδια αλλά διαφωνεί με μια γενικευμένη χρήση των ίδιων μεθόδων διαχείρισης για όλα τα αλιευτικά αποθέματα.

    Σε ότι αφορά τη διαρθρωτική ενίσχυση του τομέα της αλιείας, ο Γ.Δρυς ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη διατήρηση της δυνατότητας ανανέωσης και εκσυγχρονισμού για όλα τα σκάφη του αλιευτικού της στόλου, καθώς και τη διατήρηση της δυνατότητας μεταφοράς σκαφών σε τρίτες χώρες.

    Τέλος, σε ότι αφορά τον έλεγχο για την εφαρμογή της αλιευτικής πολιτικής, ο κ.Δρυς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών ελεγκτών και είναι υπερ της ενδυνάμωσης του ελέγχου γενικότερα

    Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι χώρες που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις

    Νωρίτερα ο υπουργός Γεωργίας σε συνεργασία με το Γάλλο ομόλογο του Ερβέ Γκεϊμάρ ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας.

    Αντίστοιχα αιτήματα ανέπτυξαν επίσης οι υπουργοί της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

    Απαντώντας ο αρμόδιος Επίτροπος Φραντς Φίσλερ ανέφερε ότι αναμένει από τις χώρες που υπέστησαν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, να υποβάλουν στοιχεία για την έκταση των καταστροφών και να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα, προκειμένου η Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρίως μέσω των υφιστάμενων κανονισμών.

    Nέος κύκλος συζητήσεων για τον ΚΑΠ

    Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου άνοιξε και νέος κύκλος συζητήσεων για τα θέματα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με τις τροποποιήσεις που πρότεινε η Δανική Προεδρία, στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών.

    Συγκεκριμένα η Προεδρία ζητούσε τη γνώμη των ''15'' αναφορικά με την προτεινόμενη μείωση κατά 5% της τιμής παρέμβασης για όλα τα σιτηρά και την κατάργηση των μηνιαίων προσαυξήσεων, την κατάργηση της παρέμβασης για τη σίκαλη, τη μείωση της συμπληρωματικής ενίσχυσης στις παραδοσιακές περιοχές που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι, τις ποσοστώσεις στις αποξηραμένες ζωοτροφές, την εφαρμογή της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και την αναπροσαρμογή του ισχύοντος συστήματος λειτουργίας για τις ενεργειακές καλλιέργειες.

    Ο κ. Δρυς διαφώνησε, κατά την παρέμβαση του, σε αρκετά σημεία των προτεινόμενων αλλαγών υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της ΕΕ.

    Ειδικότερα ανέφερε ότι η άποψη περί υπεραντιστάθμισης του σκληρού σίτου έναντι του μαλακού δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική αντιπροσωπεία, γιατί τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.''Αλλωστε, παρατήρησε, η διαχείριση του προϊόντος είναι αδάπανη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό αφού εδώ και αρκετά χρόνια δεν λειτουργεί η παρέμβαση και δεν χορηγούνται εξαγωγικές επιστροφές''.

    [29] Στόχος-''κλείδι'' η μεγαλύτερη εξοικείωση με το ευρώ

    24/9/2002 1:59:00 μμ

    Η διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για περαιτέρω εξοικίωση με το ευρώ καθώς και η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Ευρώ υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη. Η εκστρατεία ενημέρωσης, για την οποία θα δαπανηθούν ένα εκατομμύριο ευρώ, θα φέρει τον τίτλο ''Το λεπτό έχει αξία'', ενώ στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων θα δοθεί έμφαση στον τρόπο αναγραφής των τιμών στα προϊόντα ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.

    Η συνεδρίαση Επιτροπής για το Ευρώ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα, των υφυπουργών Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη και Ανάπτυξης κ. Χρήστου Θεοδώρου καθώς και των εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ και των άλλων φορέων.

    Οπως ανακοίνωσε αμέσως μετά ο υπουργός τα μέτρα αυτά είναι:

    η αναγραφή των τιμών που είναι κάτω του ενός ευρώ σε λεπτά και όχι με δεκαδικά ψηφία. Δηλαδή, η τιμή θα είναι 75 λεπτά και όχι 0,75 ευρώ. η επιβολή προστίμων επί τόπου στις επιχειρήσεις και σε καταστήματα που θα εντοπίζονται να υπερτιμολογούν. η έναρξη εντός δεκαημέρου της διαφημιστικής καμπάνιας για το ευρώ, προκειμένου να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό για το νέο νόμισμα. Η καμπάνια θα έχει τίτλο "Το λεπτό έχει αξία". Οι τράπεζες να εφοδιάζουν τους καταναλωτές και με χαρτονομίσματα των 10 και των 5 ευρώ και όχι μόνο με χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι παρατηρείται ανακοπή της ανοδικής πορείας του, αλλά τόνισε η πορεία του εξακολουθεί να προβληματίζει.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι τα τελευταία φαινόμενα υπερτιμολογήσεων στην αγορά έχουν προσθέσει στον τιμάριθμο 0,1 έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες.

    [30] Η τιμή του πετρελαίου παίρνει την ανιούσα

    24/9/2002 1:33:00 μμ

    Για πρώτη φορά τους τελευταίους 19 μήνες, οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, υπερέβησαν σήμερα τα 31 δολάρια το βαρέλι λόγω φόβων για συρρίκνωση των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Στο κλίμα πανικού συνέβαλε η δήλωση της Ρωσίας ότι οι εξαγωγές ρωσικού αργού θα μειωθούν στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, εν μέσω νέων απειλών των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιτεθούν στο Ιράκ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών οικονομικών αναλυτών, αν η φημολογούμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ επιφέρει επίθεση της Βαγδάτης στο Ισραήλ, η τιμή του πετρελαίου κινδυνεύει να εκτιναχθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι.

    Δυσμενείς συγκυρίες

    Κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ''κέρδισε'' 32 σεντς το βαρέλι, ανερχόμενη στα 29,45 δολάρια.

    Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερ, προβλέπουν ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) θα γνωστοποιήσει σήμερα ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού μειώθηκαν, τη βδομάδα που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου, κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, τα επίπεδα των αποθεμάτων θα είναι πάνω από 15 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου χρόνου.

    Παράλληλα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Prime-Tass - επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Βίκτορ Χριστένκο - μετέδωσε ότι ο υπ' αριθμόν δύο, παγκοσμίως, εξαγωγέας πετρελαίου θα μειώσει στο τέταρτο τρίμηνο φέτος τις αποστολές προς χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κατά 4,3%, λόγω καιρικών συνθηκών τον χειμώνα που παρεμποδίζουν τη λειτουργία των λιμένων.

    Τι θα γινόταν εάν η Βαγδάτη έστρεφε βιολογικά όπλα κατά του Ισραήλ;

    Ταυτόχρονα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τιμή του πετρελαίου στην περίπτωση που η επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ καταλήξει σε εκτεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατό να αγγίξει μέχρι και τα 60 δολάρια.

    Ενα τέτοιο σενάριο μπορεί εύκολα να υποτεθεί καθώς μία αμερικανική επέμβαση είναι εφικτό να επιφέρει ως συνέπεια την επέκταση της σύρραξης και στο Ισραήλ, που είναι πιθανόν να πληγεί από το Ιράκ με βιολογικά όπλα, τόνισε ο Χέρμαν Φράνσεν, διευθυντής της εταιρείας Πετρόλεουμ Εκονόμικς, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε το Παν/μιο Τζον Χόπκινς.

    Εάν αντίθετα μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ συναντήσει ισχή αντίσταση, οι αντιαμερικανικές αντιδράσεις στη Σαουδική Αραβία βρεθούν υπό έλεγχο και επιτευχθεί εύκολα η ανατροπή του καθεστώτος στη Βαγδάτη, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει πολύ γρήγορα έπειτα από μία αρχική άνοδό του, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση του Πολέμου στον Κόλπο το 1991, εκτιμά ο Φράνσεν. Σε αυτήν την περίπτωση η οικονομία θα έχει για την επόμενη 10-ετία ικανές προμήθειες πετρελαίου χωρίς καμία διακύμανση στις τιμές.

    Ο Τζέιμς Πλακ, παλαιό ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής εκτιμά επίσης ότι η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου μπορεί να διπλασιασθεί σε περίπτωση που η σύρραξη επεκταθεί.

    Ο ίδιος όμως βρίσκει απίθανο να πλημμυρίσει σύντομα η αγορά από ιρακινό πετρέλαιο, ακόμη και στην περίπτωση μίας ταχείας νίκης των Αμερικανών. "Το Ιράκ ουδέποτε παρήγαγε περισσότερα από 3.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και θα χρειασθεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να ανοικοδομήσει την υποδομή του και να ξαναγυρίσει στο ίδιο επίπεδο παραγωγής", προσέθεσε.

    [31] Σύσκεψη για Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2003

    24/9/2002 7:36:00 μμ

    Με περισσότερο διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και μεγαλύτερο χρόνο για συζήτηση εγκαινιάσθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή στον τρόπο εργασίας του Σώματος σε ότι αφορά τη διαδικασία του προϋπολογισμού. Με την ευκαιρία της σημερινής ανάγνωσης του προϋπολογισμού 2003, αφιερώθηκαν για πρώτη φορά τέσσερις ολόκληρες ώρες αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες, την αρμόδια Επίτροπο, τον εκπρόσωπο της Δανικής προεδρίας, τις ομάδες εργασίας και τις επιμέρους Επιτροπές.

    Νέο οικονομικό πλαίσιο λόγω διεύρυνσης

    Η συζήτηση αυτή με την οποία καθιερώνεται ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος και μεγαλύτερη συμμετοχή του Ε.Κ. στη διαδικασία του προϋπολογισμού, χαιρετήθηκε ιδιαίτερα από όλους τους ομιλητές.

    Η ψηφοφορία των τροπολογιών από την Επιτροπή Προϋπολογισμού πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα (1,2,3 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες. O προϋπολογισμός 2003, ο οποίος υπολογίζεται κοντά στα 98 δις ευρώ, θα είναι και ο τελευταίος μιας Ευρώπης 15 χωρών - μελών. Η διεύρυνση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τον προϋπολογισμό 2003, αφού θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και των νέων θέσεων (περίπου 500) που προβλέπονται με την είσοδο των νέων χωρών-μελών.

    Στo νέο αυτό οικονομικό πλαίσιο για την επίτευξη της διεύρυνσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν και οι άλλες προτεραιότητες της Ένωσης που κατά την άποψη της Επιτρόπου κας Schreyer είναι η πολιτική σταθερότητας στην Ευρώπη, η Ασφάλεια και η Αειφόρος ανάπτυξη. Το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων απασχόλησε ιδιαίτερα τους συζητητές.

    Με αφορμή το πλεόνασμα των 15 δισ ευρώ στον προϋπολογισμό 2001, πολλοί ομιλητές έθιξαν το θέμα της δυνατότητας μετακίνησης των κονδυλίων από τους τομείς που υπάρχει πλεόνασμα στους τομείς που έχουν ελλείψεις.

    [32] Τον Οκτώβριο το επίδομα ανεργίας στους οικοδόμους

    24/9/2002 7:19:00 μμ

    Από 1ης Οκτωβρίου θα αρχίσει την καταβολή των εκτάκτων επιδομάτων ανεργίας προς τους οικοδόμους. Η καταβολή θα γίνεται με αλφαβητική σειρά και φέτος θα χορηγείται αποκλειστικά από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι είναι οι οικοδόμοι που είχαν από 75 έως 163 ένσημα το 2001 και το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 780 ευρώ.

    [33] Νέες λίστες με φοροφυγάδες

    24/9/2002 3:40:00 μμ

    Λίστες με 66 ονόματα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ελέγχων του ΣΔΟΕ, φοροδιαφεύγουν και κερδοσκοπούν, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι παραβάσεις αφορούν τη χρήση πλαστών και εικονικών στοιχείων, τη μη έκδοση αποδείξεων, την ανακριβή έκδοση αποδείξεων, ανύπαρκτες δαπάνες, υπέρβαση του ανώτατου ορίου κέρδους και άλλα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των ελέγχων για τα εκπαιδευτήρια, όπου οι αυξήσεις φθάνουν ως το 25%. Από την αρχή του έτους πραγματοποιήθηκαν 4,5 χιλιάδες έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, ενώ από την προηγούμενη Παρασκευή, που άρχισαν οι έλεγχοι από μεικτά συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ, έχουν συνολικά εκατό έλεγχοι.

    [34] Υπουργικό για το σχέδιο προϋπολογισμού 2003

    24/9/2002 1:38:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Το πρώτο σχέδιο του προυπολογισμού του 2003 θα εξετάσει στην αυριανή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα από την Κοπεγχάγη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ''αντιπαραθέσεις'' μεταξύ Υπουργών και του κ. Χριστοδουλάκη, τόνισε ότι ''κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνήθως γράφεται πως υπάρχει αντιπαράθεση των υπουργών με τον υπουργό Οικονομίας''. ''Γι' αυτό το λόγο, εξάλλου, συνέρχεται αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την εξέταση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2003'', παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [35] Ικανοποίηση της IAAF για το ''ΑΘΗΝΑ 2004''

    24/9/2002 4:17:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα στον δρόμο για το 2004, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Ιστβάν Γκιουλάϊ, σε δηλώσεις του μετά την διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ενημέρωση και την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλους τους τομείς. Η συνεργασία μας δεν σταματά, συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μόνο όταν λήξουν οι Αγώνες" τόνισε ο Ιστβάν Γκιουλάϊ.

    Οι εκπρόσωποι της IAAF, ενημερώθηκαν από την Αθήνα 2004 "εφ΄ όλης της ύλης" της προετοιμασίας διοργάνωσης του Ολυμπιακού τουρνουά του στίβου και ειδικότερα για τους εξής τομείς: φιλοξενίας, αγωνιστικού προγράμματος, εισιτηρίων, μεταφορών, αθλητικού εξοπλισμού, διαπίστευσης, τηλεοπτικών μεταδόσεων, προπονητικών κέντρων και ντόπινγκ.

    Ακόμη, συζητήθηκε ο σχεδιασμός του Μαραθωνίου δρόμου, ενώ εξετάστηκαν όλες οι παράμετροί του. Να σημειωθεί ακόμη, ότι η αντιπροσωπεία της IAAF επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και ξενοδοχεία όπου προβλέπεται να φιλοξενηθεί η οικογένεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

    [36] Κανένα νομικό πρόβλημα με τις κονσόλες παιχνιδιών

    24/9/2002 4:05:00 μμ

    Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης της εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι σκοπός του νόμου 3037/2002, είναι ο αποτελεσματικός αποκλεισμός του παράνομου τζόγου και των παράνομων εσόδων που αυτός αποφέρει, όχι όμως και ο χαρακτηρισμός ως παρανόμων, των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Σύμφωνα με την καινούργια οδηγία του υπουργείου:

    α. Επιτρέπεται η κατασκευή, εισαγωγή, διάθεση και εμπορία των υλικών φορέων ή/και των μηχανισμών ή/και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια.

    β. Δεν απειλούνται κυρώσεις κατά όσων επιδίδονται σε τέτοια παίγνια.

    γ. Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι χώρων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, δεν συγκαταλέγονται στα πρόσωπα του άρθρου 4, τα οποία ''ασκούν εκμετάλλευση ή διευθύνουν χώρους'', καθόσον δεν νοείται μορφή ''εκμετάλλευσης'' ή ''διεύθυνσης'' σε χώρους όπου δεν διεξάγεται επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

    δ. Επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους χώρους εκείνους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής υπέρ είτε των επιδιδομένων στα παίγνια είτε οποιωνδήποτε τρίτων.

    ε. Κατ' αναλογική ερμηνεία, επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς εκείνους χώρους στους οποίους διεξάγεται δραστηριότητα εντελώς άσχετη προς αυτήν της παροχής υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων (όπως, ενδεικτικως, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοί επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα πώλησης παιγνίων που διατίθενται νόμιμα στην αγορά κλπ), εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής υπέρ είτε των επιδιδομένων στα παίγνια είτε οποιωνδήποτε τρίτων.

    Διευκρινίζεται, τέλος, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για οποιοδήποτε ιδιώτη και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ηλεκτρονικά ή άλλα παιχνίδια τύπου Playstation, Gameboy, X-Box κ.α.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 September 2002 - 16:59:13 UTC