Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ευρήματα στρέφονται οι έρευνες
  • [02] Μείωση θητείας και προσλήψεις επαγγελματιών
  • [03] Συνάντηση υπ. Δικαιοσύνης της Βαλκανικής
  • [04] Ψάχνοντας λίγες στιγμές ηρεμίας...
  • [05] Αλλάζει ο συντελεστής δόμησης
  • [06] Η δραστηριότητα των υποψηφίων
  • [07] Εκλογική μάχη στήθος με στήθος στη Γερμανία
  • [08] Ινδία: Εκρηξη προκαλεί δεκαπέντε θανάτους
  • [09] Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Τσετσενίας
  • [10] Ημέρα ποδοσφαίρου

    [01] Στα ευρήματα στρέφονται οι έρευνες

    22/9/2002 4:03:00 μμ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην χώρα μας, καθώς οι Αρχές ελπίζουν πολύ στην αξιοποίηση των ευρημάτων, στις δύο γιάφκες, στα οποία τις τελευταίες μέρες έχει πέσει το κύριο βάρος. Παράλληλα, συνεχίζεται η αξιολόγηση των στοιχείων και για τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 1η Μάη και ο ΕΛΑ. Η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα και οι τρομοκράτες είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία, τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός από την Καλαμάτα, επικρίνοντας έτσι τον χειρισμό του θέματος της τρομοκρατίας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

    Στο στόχαστρο και άλλες οργανώσεις

    Τα χιλιάδες στοιχεία που έχουν συλλέξει από τις δύο γιάφκες της "17Ν", θέλουν τώρα να αξιοποιήσουν στο έπακρο οι Αρχές, που έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα αποτυπώματα. Παράλληλα, περιμένουν την εξέταση DNA των κατηγορουμένων για να συγκριθεί με το γενετικό υλικό που έχει βρεθεί στις δύο γιάφκες.

    Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που αφορούν στην συμμετοχή και γυναικών στην "17Ν" έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μαρτυρίες η μία γυναίκα είχε πάρει μέρος στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα όπου σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης αναμένεται να επισκεφθεί τις φυλακές του Κορυδαλλού, προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους κατηγορουμένους για άτομα που εμπλέκονται σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η 1η Μάη και ο ΕΛΑ.

    Εν τω μεταξύ, ένα διάσημο επισκέπτη είχαν χθες οι φυλακές Κορυδαλλού, καθώς ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ κατέθεσε αίτηση για συνεντεύξεις με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της "17Ν" με σκοπό να γράψει βιβλίο.

    Τους υπόδικους επισκέφθηκαν συγγενείς τους και η Αγγελική Σωτηροπούλου είδε τον ανήλικο γιο της, χωρίς τα ειδικά μέτρα. Ο Παπά -Τριαντάφυλλος Ξηρός έκανε νέα στροφή στη στάση του, χαρακτηρίζοντας τους υπόδικους γιους του πολιτικούς κρατούμενους.

    [02] Μείωση θητείας και προσλήψεις επαγγελματιών

    22/9/2002 1:05:00 μμ

    Νέα σημαντική μείωση της στρατιωτικής θητείας εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. Όπως τόνισε ο υπουργός, στην εκπομπή της ΝΕΤ "Έβδομη Μέρα", η στρατιωτική θητεία ενδέχεται μετά το 2006 να είναι 8μηνη, ενώ η μείωσή της θα αρχίσει σταδιακά από το 2003, αφού από 1/1/2003 η θητεία για το στρατό θα είναι 12 μήνες, για την αεροπορία 14 και 15 μήνες για το ναυτικό. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι στόχος είναι έως το 2005 το 1/2 του ανθρώπινου δυναμικού του στρατεύματος να αποτελείται από επαγγελματίες. Όσον αφορά, την υπόθεση της κλοπής σε στρατόπεδο της Κω, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο αλλά οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ προωθούνται νέα μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των στρατοπέδων.

    [03] Συνάντηση υπ. Δικαιοσύνης της Βαλκανικής

    22/9/2002 1:28:00 μμ

    Σημαντικό βήμα για την συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής στην ενίσχυση της επικοινωνίας ανάμεσα στα νομικά συστήματα των κρατών και στην εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, έγινε με τη πρώτη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Βαλκανικής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καστοριά, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν οι προσπάθειες στο χώρο της Βαλκανικής για την εμπέδωση των αρχών του Κράτους Δικαίου για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εμπορίας ανθρώπων καθώς και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα ως ασκούσα την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003, θεωρεί υποχρέωσή της να συνδράμει τις χώρες της Βαλκανικής στην προσπάθειά τους όχι μόνο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και να συμβάλλουν δημιουργικά στην κοινή οικοδόμηση του χώρου Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Βαλκανικής, συνεχάρησαν τον κ. Πετσάλνικο, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και μετά από εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο:

    Διακήρυξαν τη δέσμευση των χωρών τους να δράσουν για την εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου και τη θεμελίωση των πολιτειών τους στις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας. Επιβεβαίωσαν την προοπτική των χωρών τους να ενταχθούν στον Ευρωπαϊκό χώρο Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του χώρου αυτού σε ισχυρά δημοκρατικά θεμέλια. Τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης των χωρών της Βαλκανικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναγνώρισαν τη συμβολή της Ελλάδας ως κράτους- μέλους της Ε.Ε. στην υποστήριξη της ενταξιακής πορείας των χωρών της Βαλκανικής. Αποφάσισαν να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Βαλκανικής ως άξονας συνεργασίας των χωρών αυτών. Ως τόπος της επόμενης συνάντησης ορίστηκε η Ρουμανία και της μεθεπόμενης η Βουλγαρία. Τόνισαν την ανάγκη στενής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων τόσο στο χώρο του ποινικού όσο και του αστικού δικαίου. Απεδωσαν προτεραιότητα στην αναζήτηση κοινών τρόπων καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και στην επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν στις ιδιωτικές έννομες σχέσεις, ιδίως μέσα από την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας. Επισήμαναν την ανάγκη επικοινωνίας, συνεργασίας και αμοιβαίας επιμόρφωσης μεταξύ των λειτουργών απονομής της δικαιοσύνης. Εκτίμησαν τη συνεισφορά της Εθνικής Σχολής Δικαστών της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια. Αποφάσισαν τη δημιουργία σημείων επαφής μεταξύ των διοικητικών δομών των χωρών του για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών τους καθως και των συστημάτων εκπαίδευσης δικαστών. Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των δικαστικών σχολών θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Σχολή Δικαστών της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2003.

    [04] Ψάχνοντας λίγες στιγμές ηρεμίας...

    22/9/2002 2:23:00 μμ

    Μακριά από την δίνη των συγκρούσεων που ταράζουν τις τελευταίες ημέρες την χώρας τους θα βρεθούν 140 έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, από το Ισραήλ που φιλοξενούνται από σήμερα στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τα παιδιά να βρουν ηρεμία στη χώρα μας μιας και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται μεταξύ πυρών, αφού στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη η κατάσταση είναι τεταμένη και οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται. Οι 140 έφηβοι έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φιλοξενία στη χώρα μας. Οι δύο προηγούμενες αφορούσαν 300 συνολικά παιδιά από την Παλαιστίνη και είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένονται να πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις εφήβων, η μία στην Παλαιστίνη και η άλλη στο Ισραήλ.

    [05] Αλλάζει ο συντελεστής δόμησης

    22/9/2002 3:11:00 μμ

    Την ένταξη στο σχέδιο πόλης μεγάλων εκτάσεων με διαδικασίες εξπρές, φιλοδοξεί να πετύχει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν για χρόνια αξιοποίηση της περιουσίας τους και κυρίως τη δυνατότητα για νόμιμη οικοδομική άδεια. Οι αλλαγές αυτές, που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, αναμένεται να εξασφαλίσουν ως το 2004 πάνω από 120.000 στρέμματα οικοδομήσιμα οικόπεδα.

    [06] Η δραστηριότητα των υποψηφίων

    22/9/2002 2:38:00 μμ

    Με έντονους ρυθμούς συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τρεις εβδομάδες πριν από την τελική αναμέτρηση. Το πρωί ο Χρήστος Παπουτσής οργάνωσε εκδήλωση για τα παιδιά στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε την πλατεία Φωκίωνος Νέγρη.

    Περιοδεία στην Πλάκα πραγματοποίησε το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης, ο οποίος απόψε στις 8 θα επισκεφτεί την Έκθεση Βιβλίου, στο Πεδίο του Αρεως.

    Εκεί βρέθηκε και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Θανάσης Παφίλης, που δήλωσε ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να στηρίξει το βιβλίο και ιδιαίτερα το ποιοτικό και να βρει τρόπους να το περάσει στους μαθητές και στις γειτονιές, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει ο κόσμος από τα τηλεσκουπίδια.

    [07] Εκλογική μάχη στήθος με στήθος στη Γερμανία

    22/9/2002 7:31:00 μμ

    Αμφίρροπη μέχρι και την τελευταία ψήφο αναμένεται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν το νέο Καγκελάριο και τα 598 μέλη του Κοινοβουλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα με τη μέθοδο των exit polls δίνουν προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες του Στόιμπερ με ποσοστό 38%, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ με 37,4%. Ωστόσο η έκβαση της εκλογικής μάχης θα κριθεί από τις συνάψεις συμμαχιών με τα μικρότερα κόμματα, ικανες να οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ελαφρύ προβάδισμα στο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η παράταξη των Ελεύθερων Δημοκρατών λαμβάνει ποσοστό 7,4%, οι "Πράσινοι" εμφανίζονται ενισχυμένοι σε σχέση με τα ισχύοντα προγνωστικά που τους ήθελαν μέχρι και εκτός βουλής, με ποσοστό 9,1%, ενώ το Κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας 4,2%.

    Οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν 246 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες 244, ωστόσο οι αντίστοιχες των "Πρασίνων" ανεβάζουν τον αριθμό που αναλογεί στον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό στις 303 έδρες δίνοντας τους τελικά ελαφρύ προβάδισμα.

    Να σημειώσουμε ότι οι μισοί από τους βουλευτές θα αναδειχθούν άμεσα με πλειοψηφικό σύστημα σε ένα γύρο από τις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι μισοί θα εκλεγούν με βάση το αναλογικό σύστημα από τις λίστες των κομμάτων στα 16 τοπικά κρατίδια (Λέντερ) της Γερμανίας. Για να καταλάβει έδρες με βάση το αναλογικό σύστημα εκλογής το κάθε κόμμα οφείλει να ξεπεράσει το μέτρο του 5%.

    Ανεξαρτήτως της επαλήθευσης ή μη των προβλέψεων αυτών όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι την σταθεροποίηση της εικόνας των αποτελεσμάτων και τη δυνατότητα εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων, όχι τόσο ίσως για την "πρωτιά" αλλά για τον συνολικό συσχετισμό των δυνάμεων στη νέα βουλή και το ξεκαθάρισμα του αν και ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα περάσουν πολλές ώρες.

    [08] Ινδία: Εκρηξη προκαλεί δεκαπέντε θανάτους

    22/9/2002 5:47:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας που προκλήθηκε στο εσωτερικό μικρού επιβατηγού φορτηγού στο κρατίδιο της βόρειας Ινδίας Ουτάρ Πραντές, στοίχισε τη ζωή των 15 επιβατών του και τον τραυματισμό άλλων τριών διερχομένων. Την ώρα της έκρηξης το φορτηγό πλησίαζε σε σιδηροδρομική διασταύρωση, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τραγωδία, ενώ η αστυνομία δηλώνει ότι εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα της επίθεσης αυτονομιστών και θεωρεί ότι πρόκειται για κάποιον ασταθή αυτοσχέδιο μηχανισμό που υπήρχε μέσα στο όχημα και ο οποίος εξερράγη λόγω ανωμαλιών του οδοστρώματος.

    [09] Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας-Τσετσενίας

    22/9/2002 12:35:00 μμ

    Εξαιρετικά τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, καθώς η Μόσχα κατηγορεί την Τιφλίδα ότι φιλοξενεί βάσεις τρομοκρατών, οι οποίοι δρουν στην Τσετσενία. Ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανώφ διαμήνυσε στην κυβέρνηση Σεβαρντνάντζε ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, δεν θα διστάσουν να βομβαρδίσουν τα καταφύγια των εξτρεμιστών.

    [10] Ημέρα ποδοσφαίρου

    22/9/2002 12:16:00 μμ

    Ακρως συναρπαστική αναμένεται και η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής, που άρχισε χθες με την άνετη νίκη με 4-0 του Ολυμπιακού επί του Ακράτητου και την ισοπαλία (1-1) μεταξύ Καλλιθέας και Προοδευτικής. Σήμερα, ο Παναθηναϊκός θα κυνηγήσει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα στη Νεάπολη κόντρα στον Ιωνικό, ενώ η ΑΕΚ από την πλευρά της θα προσπαθήσει να φύγει αλώβητη από την ακριτική Ξάνθη με αντίπαλο την τοπική ομάδα. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναμετρήσεις στη Νέα Σμύρνη και στο Ηράκλειο, μεταξύ Πανιωνίου-Ηρακλή και ΟΦΗ-ΠΑΟΚ, αντίστοιχα.

    Αναλυτικά η 4η αγωνιστική

    Πανιώνιος - Ηρακλής

    Ολυμπιακός - Ακράτητος (4-0)

    Παναχαϊκή - Αιγάλεω

    ΟΦΗ - ΠΑΟΚ

    Αρης - Πας Γιάννενα

    Καλλιθέα - Προοδευτική (1-1)

    Ιωνικός - Παναθηναϊκός

    Ξάνθη - ΑΕΚ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 September 2002 - 17:13:56 UTC