Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
  • [02] Ξεκίνησαν οι εκλογές στη Γερμανία
  • [03] Συνεχίζεται η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [04] Για αυξήσεις κάνει λόγο ο Χριστοδουλάκης
  • [05] Πάλη: Στον μικρό τελικό ο Κουτσιουμπάς

    [01] Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

    22/9/2002 11:13:00 πμ

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πόλεις της Δυτικής Όχθης και κατέβηκαν σε διαδηλώσεις υποστήριξης του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Tουλάχιστον τέσσερις παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου και νωρίς την Κυριακή. O Αραφάτ, που παραμένει πολιορκημένος από ισραηλινά στρατεύματα, αρνείται να εγκαταλήψει το αρχηγείο του. Αύριο, συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο θα συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις των ημερών.

    Αραφάτ: ''Δεν φεύγω... προτιμώ να γίνω μάρτυρας''

    Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Ραμάλα, ένας στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα της Νάμπλους και ένας στην Τουλκαρέμ, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, που κάνουν επίσης λόγο για περισσότερους από 50 τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες.

    Την ίδια ώρα, ο Γιασέρ Αραφάτ, που παραμένει για τέταρτη μέρα αποκλεισμένος, αρνείται να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα. Ο Αχμέντ Τίμπι, Ισραηλινός Aραβας και μέλος της Κνεσέτ (Ισραηλινή Βουλή), μίλησε με τον παλαιστίνιο ηγέτη τηλεφωνικά, που υποστήριξε ότι προτιμά να γίνει "μάρτυρας", από το να εγκαταλείψει το τελευταίο κτίριο του συγκροτήματος που παραμένει όρθιο.

    "Τελειωμένος προ πολλού" είναι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, εκτιμά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Μααρίβ". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαρόν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας χθες βράδυ με τον πρόεδρο του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αχμεντ Κορέι.

    Το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να πλήξει τον Αραφάτ και μπορεί να παραμείνει για όσον καιρό επιθυμεί εκεί που βρίσκεται, τόνισε ο Σαρόν, που τόνισε όμως ότι καθήκον τους είναι να τον εμποδίσουμε να ενθαρρύνει την τρομοκρατία.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έκοψε σήμερα τις παροχές νερού, ηλεκτρικού και τηλεφώνου, στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, όπως ανακοίνωσε στέλεχος της παλαιστινιακής Αρχής.

    Την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις εξέφρασαν κορυφαίοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο Ελ Χασάν δήλωσε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι τον εξέπληξε η τεράστια συμμετοχή των απλών παλαιστίνιων πολιτών. Ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, μέλος του Παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις μια νέα "ιντιφάντα" (εξέγερση).

    Ο Αραφάτ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αμπού Ρουντέινα, είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον πρίγκιπα Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, από τους οποίους ζήτησε την βοήθειά τους για να σταματήσει η καταστροφή.

    Το κίνημα της Φατάχ, που ανήκει στην ΟΑΠ, εξέδωσε προειδοποίηση ότι αν η ζωή του Γιάσερ Αραφάτ μπει σε κίνδυνο, θα επιτεθεί στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή της η Φατάχ κατηγόρησε ως "συνένοχη" του Ισραήλ την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Βουλής Αμπού Αλάα Κορέι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της έντασης και το ενδεχόμενο τερματισμού της πολιορκίας του αρχηγείου του Αραφάτ.

    [02] Ξεκίνησαν οι εκλογές στη Γερμανία

    22/9/2002 11:32:00 πμ

    Ενμουντ Στόιμπερ

    Η εκλογική διαδικασία στις 15ες μεταπολεμικές εκλογές στη Γερμανία και οι τέταρτες μετά την επανένωση της χώρας, ξεκίνησε σήμερα στις 09.00, ώρα Ελλάδος, και τα 61.2 εκατ. των ψηφοφόρων καλούνται να εκλέξουν τους 598 βουλευτές του εθνικού κοινοβουλίου. Οι μισοί από τους βουλευτές θα αναδειχθούν άμεσα με πλειοψηφικό σύστημα σε ένα γύρο από τις 299 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι μισοί θα εκλεγούν με βάση το αναλογικό σύστημα από τις λίστες των κομμάτων στα 16 τοπικά κρατίδια (Λέντερ) της Γερμανίας. Για να καταλάβει έδρες με βάση το αναλογικό σύστημα εκλογής το κάθε κόμμα οφείλει να ξεπεράσει το μέτρο του 5%.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις με τη μέθοδο της ψηφοφορίας έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης σε όλη τη χώρα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων αναμένονται περίπου στις 19.20, ώρα Ελλάδος.

    Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας, και υποψήφιος της χριστιανοδημοκρατικής συμμαχίας CDU/CSU, Ενμουντ Στόιμπερ, ψήφισε στο εκλογικό τμήμα του Βολφρατσχάουζεν, νοτίως του Μονάχου, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Αννόβερου, στη βόρειο Γερμανία.

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες αναμένεται να είναι υψηλή, μολονότι εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να είναι μικρότερη από την αντίστοιχη στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 1998, η οποία είχε κυμανθεί στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 82.2%.

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η εκλογική μάχη αναμένεται αμφίρροπη μέχρι τελευταίας ψήφου. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Forsa, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προβλέπεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 40%, με τη συμμαχία SDU/CSU να συγκεντρώνει 38%.

    Ο σύμμαχος του Σρέντερ, το Κόμμα των Πρασίνων φέρεται να λαμβάνει το 7%, αποτέλεσμα που θα προσέδιδε μία ισχνή πλειοψηφία 47% στην Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ).

    Αντίστοιχα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με τους οποίους ο Στόιμπερ φιλοδοξεί να συμπήξει κυβερνητική συμμαχία υπολογίζεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 8%, που θα προσέδιδε ένα ποσοστό 46% στην συνεργασία τους στη Βουλή.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Allensbach οι Χριστιανοδημοκράτες υπολογίζονται στο 37.3%, ενώ το κόμμα του Σρέντερ ακολουθεί με 37%, κι αντίστοιχα οι Πράσινοι με τους Ελεύθερους Δημοκράτες κυμαίνονται στο 7.2% και στο 10.1%.

    [03] Συνεχίζεται η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού

    22/9/2002 11:09:00 πμ

    Στις φλόγες παραδόθηκε η οικία του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ακτής του Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουατάρα, τρεις μέρες μετά από την ένοπλη εξέγερση στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του κόμματός του. Ο Ουατάρα, Μουσουλμάνος από το βορρά της χώρας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαρκώς αυξανόμενης έντασης στη χώρα, κατέφυγε στην πρεσβεία της Γαλλίας μετά την κορύφωση αυτού που η κυβέρνηση αποκάλεσε απόπειρα πραξικοπήματος, την Πέμπτη. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 300 έχουν τραυματιστεί από την Πέμπτη όταν άρχισαν οι ταραχές στη χώρα, που χαρακτηρίζονται ως οι πιο σοβαρές από το 1960, όταν η Ακτή του Ελεφαντοστού απέκτησε την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία).

    Εν τω μεταξύ, στρατιωτικές ενισχύσεις απέστειλε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η Γαλλία, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των υπηκόων της και των μελών της διεθνούς κοινότητας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από το γενικό επιτελείο του γαλλικού στρατού.

    Οι ενισχύσεις, που ο αριθμός τους δεν αποκαλύπτεται, κατέφθασαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, και τη συνοδεία ελικοπτέρων. Εκτιμάται πως πρόκειται για μία ενισχυμένη δύναμη λόχου, με προσωπικό που προέρχεται από γαλλικές βάσεις στην Αφρική.

    [04] Για αυξήσεις κάνει λόγο ο Χριστοδουλάκης

    22/9/2002 11:18:00 πμ

    Για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς, συντάξεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2003, δεσμεύεται ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". Ο κ. Χριστοδουλάκης κάνει λόγο για ισχυρά "αντισώματα" της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην διεθνή κρίση, ενώ προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

    [05] Πάλη: Στον μικρό τελικό ο Κουτσιουμπάς

    22/9/2002 11:40:00 πμ

    Στον μικρό τελικό των 120 κιλών στο 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης που διεξάγεται στη Μόσχα θα αγωνιστεί ο Ξενοφών Κουτσιούμπας, καθώς ο έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Αμερικανό Τρέμιεν Μπάιερς με 5-1 στα σημεία. Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο, πρωταθλητή Ευρώπης φέτος, Γιούρι Πατρικέγιεφ, ο οποίος έχασε στον άλλο ημιτελικό από τον Ούγγρο Μίχαλι Ντικ-Μπάρντος με 2-1. Νωρίτερα, o Κουτσιούμπας είχε προκριθεί στα νικώντας τον Εσθονό Χέλγκερ Χάλικ με 4-2 στα σημεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 September 2002 - 8:55:24 UTC