Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια νέου νοσοκομείου στην Καλαμάτα
  • [02] ''Εξορίζονται'' τα ΙΧ από δρόμους της Αθήνας
  • [03] Εναρξη των Φεστιβάλ Νεολαιών ΚΚΕ και ΣΥΝ
  • [04] Και νέο γκάλοπ δίνει πρώτη την Φ. Γεννηματά
  • [05] Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή

    [01] Εγκαίνια νέου νοσοκομείου στην Καλαμάτα

    21/9/2002 10:33:00 πμ

    Το νέο νοσοκομείο Καλαμάτας θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Χθες, στην Τρίπολη εγκαινίασε το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο είναι το εικοστό της χώρας. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν δύο τμήματα με αντικείμενο τους υπολογιστές και τις τηλεπικοινωνίες, με 120 φοιτητές. Η ολοκλήρωσή του θα γίνει σταδιακά με τη λειτουργία έξι σχολών και 18 συνολικά τμημάτων με αιχμή τις νέες τεχνολογίες, που θα είναι αποκεντρωμένα στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας.

    [02] ''Εξορίζονται'' τα ΙΧ από δρόμους της Αθήνας

    21/9/2002 11:37:00 πμ

    Θα πεζοδρομηθούν σήμερα, από τις 11 έως τις τρεις το μεσημέρι, οι οδοί Ναυαρίνου και Σκουφά, ανάμεσα στις πλατείες Εξαρχείων και Κολωνακίου, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης. Το ίδιο θα ισχύσει την Κυριακή και για την οδό Πανεπιστημίου, στο τμήμα της μεταξύ Ιπποκράτους και Συντάγματος, από τις 10 έως τις τρεις.

    [03] Εναρξη των Φεστιβάλ Νεολαιών ΚΚΕ και ΣΥΝ

    21/9/2002 10:32:00 πμ

    Στο 28ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ , που πραγματοποιείται στα Ιλίσια θα μιλήσει το βράδυ εφόλης της ύλης η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αύριο, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού, στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επισκέπτεται σήμερα την Καβάλα και αύριο τη Θεσσαλονίκη.

    [04] Και νέο γκάλοπ δίνει πρώτη την Φ. Γεννηματά

    21/9/2002 11:30:00 πμ

    Σταθερό προβάδισμα στον πρώτο και δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών στη Φώφη Γεννηματά έναντι του Γιάννη Τζαννετάκου, δίνει νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας το "Εθνος". Η κυρία Γεννηματά στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, ο Γιάννης Τζαννετάκος 20,4%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης 9,5%, ο Μανώλης Γλέζος 7,6% και ο Μανώλης Παφίλης 3,6%. Επίσης, στην παράσταση νίκης η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 38,4%. Ακολουθούν ο κ. Τζαννετάκος με 24,3%, ο κ. Καρατζαφέρης με 5,9%, ο κ. Γλέζος με 2,8% και ο κ. Παφίλης με 0,7%.

    Στην πρόθεση ψήφου για τον β' γύρο, η κ. Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό 44,4%, ενώ ο κ. Τζαννετάκος 27,1%.

    Αισιόδοξη δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 FM η υποψήφια υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Γεννηματά, για τις δύο δημοσκοπήσεις της εταιρείας Οpinion που δημοσίευσε χθες η Ελευθεροτυπία, όπου προηγείται με ποσοστό 40,4% στην παράσταση νίκης, έναντι 20,1% του Γιάννη Τζαννετάκου.

    Ο κ. Τζαννετάκος σχολίασε ότι η τηλεφωνική δημοσκόπηση δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν.

    [05] Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή

    21/9/2002 10:17:00 πμ

    Τα όπλα τους στραμμένα εναντίον των κτιρίων του στρατηγείου του Γιάσερ Αραφάτ διατηρούν οι ισραηλινές δυνάμεις. Τη νύχτα 19 Παλαιστίνιοι παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες, όταν μπουλντόζες κατεδάφισαν το κτίριο όπου βρίσκονταν, ενώ οβίδα άρματος μάχης έπληξε το δεύτερο όροφο των ιδιωτικών γραφείων του Παλαιστίνιου Προέδρου χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πυρετώδεις προσπάθειες για τη λύση της πολιορκίας. Τη Δευτέρα, συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο θα συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις των ημερών.

    Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι έλαβε την υπόσχεση της κυβέρνησης του Ισραήλ για τερματισμό των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων εναντίον του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Επίσης στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Δημάρχων του κόσμου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα, οι δήμαρχοι της παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς και των ισραηλινών δήμων Ριζόν, Λετζιόν και Ρανάνα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για συνομιλίες, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη

    Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατεδάφισαν τα σπίτια τριών Παλαιστινίων, που εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Συγκεκριμένα στην Καλκίλια, ο στρατός κατεδάφισε τις κατοικίες των Ανας Μπανάν Αμπντελκρίμ και Νάσερ Φατάχ Αμπντάλα Νάζελ, δύο ανδρών, που εμπλέκονται στην επίθεση αυτοκτονίας σε ντισκοτέκ στο Τελ Αβίβ, τον Ιούνιο του 2001, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 21 Ισραηλινοί -στην πλειονότητά τους έφηβοι. Ο Νάζελ εμπλέκεται επίσης και στην επίθεση που σημειώθηκε ξανά στο Τελ Αβίβ στις 28 Μαρτίου 2001, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο δύο άτομα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού.

    Στην πόλη Καμπατίγια, ισοπεδώθηκε η κατοικία του Χάμζι Αμπού Ρόμπντ, ενεργού στελέχους της οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές του εβραϊκού κράτους.

    Επιπλέον, ο στρατός συνέλαβε τρεις καταζητούμενους Παλαιστινίους στη Δυτική Οχθη.

    Νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ρίξει οβίδα άρματος μάχης εναντίον των ιδιωτικών γραφείων του Αραφάτ. Ένας Παλαιστίνιος φωτογράφος, που βρισκόταν μαζί με τον Αραφάτ στο κτίριο των γραφείων, που είναι το μόνο που παραμένει άθικτο στο πολιορκημένο συγκρότημα κτιρίων στη Ραμάλα, είπε πως μια οβίδα άρματος μάχης έπληξε το δεύτερο όροφο, αναγκάζοντας όσους βρίσκονταν εκεί να βρουν καταφύγιο στον κάτω όροφο. Ο πρόεδρος είχε μετακινηθεί νωρίτερα από το δεύτερο όροφο.

    Ισραηλινές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι έγινε ρίψη οβίδας άρματος μάχης ως αποτέλεσμα ''ανταλλαγής πυρών''.

    Ανταποκριτής του Ρόιτερ άκουσε άλλες τέσσερις εκρήξεις και πυρά πυροβόλου από την περιοχή γύρω από το συγκρότημα κτιρίων.

    Επίσης τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι παραδόθηκαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες, όταν μπουλντόζες κατεδάφισαν το κτίριο όπου βρίσκονταν. Τo CNN μετέδωσε εικόνες τουλάχιστον 19 ανδρών να βγαίνουν έξω με τα χέρια ψηλά, δεμένοι και με καλυμμένα τα μάτια από τους στρατιώτες που τους περίμεναν.

    Ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρισκόταν με τον Αραφάτ δήλωσε πως οι άνδρες παραδόθηκαν από φόβο ότι το κτίριο θα κατέρρεε πάνω τους. Μερικοί από τους Παλαιστινίους τραυματίστηκαν, δήλωσε ο αξιωματούχος. Δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα των ανδρών που παραδόθηκαν, όμως ο ανώτερος σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρντάιναχ, δήλωσε στο CNN: ''Δεν υπάρχουν καταζητούμενοι εδώ. Αυτό είναι ένα πρόσχημα των Ισραηλινών για να μην βρεθεί πολιτική λύση''.

    Στο Τελ Αβίβ, 6 έγιναν τα θύματα από τη προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας μετά το θάνατο ενός τραυματία εβραίου σκοτσέζικης καταγωγής.

    Το Ισραήλ επέβαλε χθες εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας. "Η επίθεση εντάσσεται τη γνωστή προσπάθεια του Αριέλ Σαρόν να καταστρέψει την παλαιστινιακή Αρχή και τον Γιάσερ Αραφάτ", δήλωσε ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

    Παράλληλα, ισραηλινά τανκς με την κάλυψη μαχητικών ελικοπτέρων διείσδυσαν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και κατέστρεψαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών και άλλα επτά κτήρια κατασκευής όπλων.

    Ένας άντρας και μία γυναίκα έπεσαν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά, ενώ ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κατά των στρατιωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από αυτούς.

    Τη βαθιά τους ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασαν ΗΠΑ και ΕΕ που επίσης καταδίκασαν το προχθεσινό μακελειό στο Τελ Αβίβ, ενώ Ρωσία και Γαλλία κατήγγειλαν τον αποκλεισμό.

    Την ευθύνη ανέλαβε με ανακοίνωση της η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς σε αντίποινα για το θάνατο ηγέτη της και 14 αμάχων τον Ιούλιο στη Γάζα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 September 2002 - 8:54:55 UTC