Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βολές Σημίτη από την Καλαμάτα
  • [02] Σταθερή η βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ
  • [03] Έληξε η Διάσκεψη των δημάρχων του κόσμου
  • [04] Παπαντωνίου περί τουρκικής προκλητικότητας
  • [05] Εντοπισμός λαθρομεταναστών στο Αλιβέρι
  • [06] Σημίτης: Συσπείρωση για εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ
  • [07] Λαλιώτης: Μόνη η ΝΔ στη στρατηγική πόλωσης
  • [08] Τσοβόλας: ''Όχι στη διαπλοκή''
  • [09] Περιοδείες των υποψηφίων δημάρχων
  • [10] Το νέο ''δόγμα Μπους''
  • [11] Ρωσία: δεκάδες νεκροί από χιονοστιβάδα
  • [12] Σεισμός 6,5 Ρίχτερ έπληξε την Ινδονησία
  • [13] Σλοβακία: Ο Μετσιάρ προηγείται στις εκλογές
  • [14] Γερμανία: Προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες
  • [15] Κολομβία: βομβαρδισμοί ανταρτικών στρατοπέδων
  • [16] Βιετνάμ: ανεξέλεγκτες πλημμύρες κόστισαν ζωές
  • [17] Δομηνικανή Δημοκρατία: Πυρκαγιά σε φυλακή
  • [18] Τραγικό ναυάγιο σε λίμνη της Τανζανίας
  • [19] Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Χαριστέας
  • [20] Ελληνορωμαϊκή: Στους ''8'' ο Ξενοφών Κουτσιούμπας
  • [21] Δισκοβολία: Δεύτερη η Βόγγολη στη Μαδρίτη
  • [22] Μουσικοί Μαραθώνιοι ανθρωπιάς
  • [23] ''Αριάδνη-Κιθαιρώνας'' από το Χοροθέατρο ΚΘΒΕ

    [01] Βολές Σημίτη από την Καλαμάτα

    21/9/2002 3:13:00 μμ

    Έντονα επικριτικός, τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία, όσο και προς ορισμένα μέσα ενημέρωσης, για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της τρομοκρατίας υπήρξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κλειστό στάδιο γήπεδο μπάσκετ της Καλαμάτας, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του στους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Συγχρόνως, και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο κ. Σημίτης απηύθυνε έκκληση για συσπείρωση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ΄ όλα τα κόμματα.

    Σημίτης: ''Δεν είναι θέαμα η τρομοκρατία''

    Ειδικότερα, για το θέμα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ευθύνη για την πάταξη της και ότι κανείς δεν έχει το ακαταλόγιστο, ιδιαίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης, καθώς η τρομοκρατία δεν είναι θέαμα.

    Εξάλλου, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, έκανε λόγο για την απόπειρα να μετατεθούν οι ευθύνες στην Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι αυτή η επιχείρηση αποτυγχάνει παταγωδώς, ενώ όσοι έμμεσα ή άμεσα ταυτίστηκαν και ταυτίζονται με αυτήν θα πάρουν σαφή και καθαρή απάντηση από τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες, όπως είπε, επιβάλλουν εγρήγορση και επαγρύπνηση και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, που διέρχεται περίοδο ύφεσης και στο ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ με συνέπειες, οι οποίες δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.

    Εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα είναι πράγματι δυσκολότερη λόγω των διεθνών εξελίξεων, αλλά πρόσθεσε ότι ποτέ σε δύσκολες περιόδους δεν είχαμε τόσο σημαντικές δυνατότητες, ποτέ δεν είχαμε τις σημερινές δυνατότητες να θωρακίσουμε πληρέστερα τη χώρα μας και να κατοχυρώσουμε πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του λαού μας.

    Όσον αφορά στις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε το ότι με την πολιτική της κυβέρνησης η οικονομία είναι σταθερή, το ευρώ είναι πιο ισχυρό και ανθεκτικό από τη δραχμή και στα εθνικά θέματα και ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου έχουν δημιουργηθεί πλέον προϋποθέσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες ενδεχομένως παρουσιαστούν.

    [02] Σταθερή η βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ

    21/9/2002 1:21:00 μμ

    Επίσκεψη στο νεοϊδρυθέν νοσοκομείο της Καλαμάτας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Κατά την ομιλία του στη Μεσσηνία ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην κατάσταση του ΕΣΥ, για την οποία υπογράμμισε ότι βελτιώνεται κάθε χρόνο αισθητά, καθώς λύνονται ένα προς ένα τα προβλήματα του συστήματος. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΕΣΥ επιτελεί μεγάλη προσφορά στον τόπο, αφού εξυπηρετεί, κάθε χρόνο, 11 εκατομμύρια πολίτες στα εξωτερικά ιατρεία, προσφέρει νοσηλεία σε 1.700.000 ασθενείς και εκτελεί 70 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις.

    ''Το ΕΣΥ είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, να υπονομεύσει ή πολύ περισσότερο να καταργήσει. Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα συστήματα Υγείας της Ευρώπης. Τα δικά μας προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με σχέδιο και με συστηματική εργασία'', είπε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    Το νέο νοσοκομείο της Καλαμάτας, που άρχισε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια, είναι -όπως υπογράμμισε ο κ. Σημίτης- ένα από τα τελειότερα νοσοκομεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του οποίου έχουν διατεθεί πόροι ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο κ. Σημίτης, με την ευκαιρία της επίσκεψης, ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για το σημαντικό έργο που προσφέρουν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και δήλωσε ότι στους μελλοντικούς στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Διαβητολογικό Κέντρο, ενώ προωθείται ταυτόχρονα η εισαγωγή νέων συστημάτων οργάνωσης και διοίκησης.

    Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας θα διαθέσει το νέο εξειδικευμένο προσωπικό και τις απαιτούμενες πιστώσεις ώστε σταδιακά το νοσοκομείο της Καλαμάτας να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα.

    [03] Έληξε η Διάσκεψη των δημάρχων του κόσμου

    21/9/2002 3:56:00 μμ

    Οι πόλεις αποτελούν σήμερα τους πυρήνες ανάπτυξης μιας παγκόσμιας κοινωνίας που σηματοδοτείται από επαναστατικές αλλαγές, όπως αναφέρθηκε από τους εισηγητές δημάρχους κατά τη διάρκεια των εργασιών της σημερινής τρίτης και τελευταίας ημέρας της Διάσκεψης Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου, που πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι πόλεις διασυνδέουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, παράγοντας το 60% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος και για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να οικοδομηθούν γέφυρες συνεργασίας, προσδιορίζοντας δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και την πολιτιστική δημιουργία.

    Από κοινού οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέγραψαν τη Χάρτα των Αθηνών, τη Διακήρυξη των Αθηνών για την παγκόσμια ένωση των Ολυμπιακών Πόλεων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Με βάση τη Χάρτα οι δήμαρχοι αναγνωρίζουν ότι οι πόλεις αποτελούν παγκόσμια κέντρα ανάπτυξης αθλητικών, πολιτιστικών και διεθνών δράσεων, συμβολίζουν τη βαθύτερη ουσία του Ολυμπιακού Κινήματος ενώ ταυτόχρονα οι Ολυμπιακές πόλεις είναι ικανές να αξιοποιήσουν το διεθνή ρόλο τους και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της σύγχρονης ενιαίας διεθνούς πραγματικότητας.

    Στα πεπραγμένα της διάσκεψης κορυφής θα καταγραφεί και η αποδοχή της Διπλωματίας των Πόλεων, η οποία μετά από τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημάρχων που συναντήθηκαν στην Αθήνα, αποκτά τις οργανωτικές προϋποθέσεις για να αποτελέσει καταλύτη ειρηνικής και δημοκρατικής ανέλιξης της παγκόσμιας κοινότητας.

    [04] Παπαντωνίου περί τουρκικής προκλητικότητας

    21/9/2002 12:50:00 μμ

    Την δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες σχολίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, από τη Χίο, όπου ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση ''Παρμενίων 2002''. Η άσκηση διεξήχθη ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη καθώς και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός, ο οποίος συνδέεται με την επιθετική στάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. "Θέλω να πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα χειρότερο". Πάντως τόνισε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σταθερότητα την τουρκική προκλητικότητα, "είμαστε επιτηρητές του δικού μας εθνικού χώρου και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικότερο πρόβλημα".

    Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Ιράκ ο υπουργός Αμυνας σχολίασε ότι αναμένουμε την εκδήλωση σχετικής αμερικανικής πρωτοβουλίας την οποία όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιά θα είναι.

    Η Ευρωπαική Ενωση -επανέλαβε- στηρίζει τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

    Η άσκηση ''Παρμενίων 2002'' ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη σε διακλαδική βάση σε όλη την επικράτεια. Η συνεργασία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε άψογη ενώ επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή αξιοπιστία των υπερσύγχρονων συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οπως επανέλαβε ο κ.Παπαντωνίου η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, όσο χρόνο κι αν διαρκέσει.

    [05] Εντοπισμός λαθρομεταναστών στο Αλιβέρι

    21/9/2002 5:45:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Στη νησίδα "Καβαλιανή" της περιοχής Αλιβερίου εντοπίστηκαν σήμερα 80 λαθρομετανάστες ιρακινής και κουρδικής υπηκοότητας, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους που τους μετέφερε, καθώς και των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Εν τω μεταξύ, στη θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών Λέσβου εντοπίστηκαν τέσσερις λαθρομετανάστες και στη Φυκιότρυπα Μυτιλήνης άλλοι έξι, όλοι τους αφγανικής υπηκοότητας.

    [06] Σημίτης: Συσπείρωση για εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ

    21/9/2002 3:20:00 μμ

    Σε συσπείρωση κάλεσε όλους τους πολίτες με την ευκαιρία την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο κλειστό στάδιο γήπεδο μπάσκετ της Καλαμάτας, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του στους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο κ. Σημίτης κάλεσε τους πολίτες από όλα τα κόμματα να συσπειρωθούν, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή σε όλη τη χώρα με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα επιβάλει με αποφασιστικότητα τη διαφάνεια στους μηχανισμούς της, θα προωθήσει τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της και θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη κάθε δήμου, κάθε νομού και κάθε περιφέρειας.

    Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να καταφερθεί ευθέως κατά της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η ΝΔ επιχειρεί να αναγάγει τις εκλογές σε κεντρική πολιτική αντιπαράθεση κάτι που λειτουργεί σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποδεικνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει θέσεις και χρειάζεται δεκανίκι.

    Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση αλλά πρέπει να είναι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και μέσα από αυτές να αναδειχθούν άτομα που θέλουν πραγματικά να την υπηρετήσουν και όχι να την χρησιμοποιήσουν σαν εφαλτήριο για μελλοντική ανάδειξή τους στη Βουλή, στον κρατικό μηχανισμό ή στην ηγεσία του κόμματος.

    [07] Λαλιώτης: Μόνη η ΝΔ στη στρατηγική πόλωσης

    21/9/2002 4:32:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι κάθε δημοσκόπηση καταγράφει τάσεις και προτιμήσεις των ελλήνων πολιτών, εξέφρασε από την Καλαμάτα ο γ.γ. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, που σημείωσε όμως ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι την Κυριακή το βράδυ στις εκλογές και το αποτέλεσμα που βγάζουν οι κάλπες. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία με την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση στις εκλογές αυτές θέλουν να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα έντασης και πόλωσης αλλά υποστήριξε ότι θα τους αφήσουν μόνους σε αυτήν τη στρατηγική της πόλωσης.

    Σε αυτές τις εκλογές οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι αξιολογούν, κρίνουν κι επιλέγουν Νομάρχες και Δημάρχους μαζί με τα προγράμματά τους, τα οράματά τους και τις προτάσεις τους και δεν επιλέγουν κυβερνήσεις, κόμματα και πρωθυπουργούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τις Νομαρχίες και για τους Δήμους, είναι άνθρωποι που έχουν δημιουργικό έργο, που έχουν όραμα, σχέδιο, προτάσεις για κάθε δήμο και νομό και ασφαλώς είναι πρόσωπα που έχουν αφιερωθεί και αφοσιωθεί στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [08] Τσοβόλας: ''Όχι στη διαπλοκή''

    21/9/2002 5:00:00 μμ

    Το ΔΗΚΚΙ σε πολλούς νομούς στηρίζει συνδυασμούς με στόχο να γίνει το πρώτο βήμα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διαμορφωθεί στην πράξη ένα ευρύ αντινεοφιλελεύθερο και προοδευτικό κοινωνικό μέτωπο, τόνισε από την Καβάλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ένα μήνυμα στους διαπλεκόμενους και τους πολιτικούς εκφραστές τους, ότι ο λαός αποφάσισε πλέον να πάρει τις τύχες στα χέρια του και να αφαιρέσει την εξουσία μέσω της διαπλοκής, από τα μεγάλα, ντόπια και ξένα, εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα.

    Ο κ. Τσοβόλας άσκησε οξύτατη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από τα καθημερινά προβλήματα και τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή προσανατολισμού με έμφαση στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε δουλοπρεπή και εξαρτημένη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δικαιώθηκε όταν προκάλεσε τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία του Ελσίνκι και υποστήριξε την άποψη ότι δεν περιείχε εξασφάλιση της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ΔΗΚΚΙ στηρίζει στην υπερνομαρχία Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας τον Κώστα Μολλά. Στη νομαρχία Καβάλας τον Δήμο Ζαχαριάδη. Στη νομαρχία Ξάνθης τον Δημήτρη Φωτιάδη και της Δράμας τον Γιάννη Σεφερίδη. Υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας στηρίζει τον Βασίλη Λιόγκα.

    [09] Περιοδείες των υποψηφίων δημάρχων

    21/9/2002 6:50:00 μμ

    Στο λόφο Κυνοσάργους, στα αυθαίρετα του Νέου Κόσμου περιόδευσε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος υποσχέθηκε, ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια όσων επιδιώκουν να τα αξιοποιήσουν εμπορικά και να εκδιωχθούν οι ιδιοκτήτες τους που τα κατέχουν από το 1920. Αύριο ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ θα επισκεφθεί της κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Θανάσης Παφίλης συναντήθηκε σήμερα με την επιτροπή αγώνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ αύριο θα επισκεφτεί την έκθεση βιβλίου στο Πεδίο του Aρεως.

    [10] Το νέο ''δόγμα Μπους''

    21/9/2002 3:29:00 μμ

    Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα, και ακόμη περισσότερο το καθήκον, να επιτίθενται εναντίον εκείνων που θέτουν απειλές για την ασφάλειά τους. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της νέας γεωστρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα. ''Δεν θα διστάσουμε, αν είναι αναγκαίο, να δράσουμε μόνοι και να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα ενεργώντας προληπτικά'' διευκρινίζει στο κείμενο ο πρόεδρος Μπους υπογραμμίζοντας την δέσμευση του για αμερικανική στρατιωτική υπεροχή. Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για επίθεση κατα του Ιρακ.

    ''Η Στρατηγική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ''

    ''Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τα κράτη παρίες και τους τρομοκράτες συνεργάτες τους πριν καταστούν ικανοί να απειλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής κατά των ΗΠΑ, των συμμάχων και των φίλων τους'', αναφέρεται στην έκθεση που τιτλοφορείται ''Η Στρατηγική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ'', και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

    ''Οσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αν παραμένουμε αδρανείς, τόσο πιο ισχυρό είναι το επιχείρημα για να αποφασίσουμε προληπτικές ενέργειες, για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, ακόμη και αν υπάρχουν αβεβαιότητες για τη χρονική στιγμή και τον τόπο των εχθρικών επιθέσεων. Για να αντικρούσουμε και να εμποδίσουμε τέτοιες πράξεις εχθρότητας από την πλευρά των αντιπάλων μας, οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν αν καταστεί αναγκαίο με προληπτικό τρόπο'', αναφέρεται στην έκθεση.

    Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται κάθε χρόνο από την αμερικανική προεδρία, Πρόκειται όμως για την πρώτη που έχει συνταχθεί από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Τζόρτζ Μπούς αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2001. Η προηγούμενη είχε συνταχθεί το 1999 επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπίλ Κλίντον.

    "Οι δυνάμεις μας θα είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν όλους τους πιθανούς αντιπάλους μας να δεσμευτούν σε μια κούρσα εξοπλισμών με την ελπίδα να ξεπεράσουν η να φθάσουν την ισχύ των ΗΠΑ", υπογραμμίζεται στο κείμενο.

    Στο κείμενο των 33 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης κεφάλαια για την ανάγκη της προώθησης της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής σε διεθνή κλίμακα, τις ελεύθερες συναλλαγές καθώς και για το ρόλο των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Επιθετική και σκληρή εξωτερική πολιτική

    Τα ανακοινωθέντα από το Λευκό Οίκο έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και πολλών αραβικών χωρών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραβίαζαν το διεθνές νομικό πλαίσιο δρώντας μόνες εναντίον του Ιράκ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας οι ΗΠΑ θεωρούν ως απειλή.

    Το γεγονός στο οποίο αποδίδεται η χάραξη αυτής της πολιτικής είναι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον και η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

    Οι αναλυτές εγείρουν ανησυχίες για την αρχή του τέλους του 50χρονου δόγματος της συλλογικής αυτοάμυνας, από το οποίο προέκυψε η συμμαχία του ΝΑΤΟ, και προσθέτουν ότι πρόκειται για την πλέον επιθετική και δυναμική χάραξη αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την εποχή του προέδρου Ρέιγκαν.

    Η διεθνής κοινότητα επιμένει στη διπλωματική οδό

    Πάντως η Ουάστιγκτον απέτυχε να κάμψει τη στάση της Ρωσίας η οποία επιμένει στη διπλωματική λύση και στην επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. Η συνάντηση του προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, στον Λευκό Οίκο κατέληξε σε αδιέξοδο, ενώ από τη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ευχήθηκε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι δραστηριότητες των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Ισχυρές επιφυλάξεις για την επαπειλούμενη επίθεση έχουν ήδη διατυπωθεί από άλλες κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και μέλη του Κογκρέσου. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε στο Κογκρέσο ότι τέτοιου είδους επιφυλάξεις θα βλάψουν τη νέα στρατηγική, όμως τα ερωτήματα πληθαίνουν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν έτοιμες να ανατρέψουν τις υφιστάμενες ισορροπίες.

    Εντούτοις ο πρόεδρος Μπους εμφανίζεται αμετακίνητος στην πολιτική του.

    Το Ιράκ από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία θα τίθενται νέοι όροι για τον αφοπλισμό του, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοσταθμός της Βαγδάτης μετά την ολοκλήρωση συνάντησης του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν με κορυφαίους Ιρακινούς αξιωματούχους.

    Στο μεταξύ, ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, δήλωσε σήμερα πως τα στρατεύματά του είναι έτοιμα για ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ εάν ο πρόεδρος Μπους αποφασίσει να προχωρήσει σε πόλεμο.

    Οι ''καταναγκαστικές επιθεωρήσεις'' αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι του πολέμου

    Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σπεύσει να στείλει επιθεωρητές στο Ιράκ μετά την υπόσχεση της Βαγδάτης ότι θα συνεργαστεί μαζί τους, και το πράξει με τους σημερινούς όρους, θα παίξει ουσιαστικά το παιχνίδι του Σαντάμ, ένα παιχνίδι που ο Ιρακινός ηγέτης έχει κερδίσει πολλές φορές. Μόλις οι επιθεωρητές μπουν στο Ιράκ, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, εμπόδια και μια σειρά κατασκευασμένων κρίσεων. Οι μεγάλες δυνάμεις θα αρχίσουν να τσακώνονται για το αν κάθε πράξη του ιρακινού καθεστώτος συνιστά μείζονα παραβίαση των όρων που έχουν συμφωνηθεί. Πολύ γρήγορα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δηλώσουν ότι η επιθεώρηση απέτυχε και θα εισβάλουν στο Ιράκ.

    Η έκβαση αυτή πρέπει να αποφευχθεί, γράφουν στους New York Times η Τζέσικα Μάθιους, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κάρνεγκι για την Παγκόσμια Ειρήνη, και ο Τσαρλς Μπόυντ, πρώην στρατηγός της αεροπορίας και μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος ενός τέτοιου πολέμου θα είναι ο θάνατος στρατιωτών, οικονομικές απώλειες, η ανάγκη να αναπτυχθούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ για πολλά χρόνια, η δυσαρέσκεια μεταξύ των συμμάχων και ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας στρατιάς τρομοκρατών.

    Για τα Ηνωμένα Εθνη, θα είναι μια τρομερή ήττα, καθώς και μια αναγνώριση της αδυναμίας τους. Για ολόκληρο τον κόσμο, το κόστος ενός πολέμου θα είναι ο θάνατος αθώων Ιρακινών, η αυξημένη καταστολή στα αραβικά κράτη και το χάος στην περιοχή.

    Υπάρχουν βέβαια και ακόμη χειρότερα ενδεχόμενα, όπως η επίθεση του Ιράκ με βιολογικά όπλα εναντίον του Ισραήλ και των αμερικανών στρατιωτών που θα συγκεντρωθούν στην περιοχή.

    Απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα, σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι, υπάρχει μια εναλλακτική λύση που πρέπει να μελετηθεί. Η λύση αυτή είναι ένα νέο σύστημα "καταναγκαστικών επιθεωρήσεων", στη θέση του παιχνιδιού της γάτας με το ποντίκι που παίζει τόσο καλά ο Σαντάμ.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συγκροτήσει μια ισχυρή, πολυεθνή στρατιωτική δύναμη υπό αμερικανική διοίκηση, που θα διαθέτει ισχύ για την επιβολή των επιθεωρήσεων, και η οποία θα εξασφαλίσει την ομαλή πραγματοποίηση τους.

    Αν το Ιράκ αρνηθεί ή προβάλει εμπόδια, θα πρέπει να τεθεί και πάλι στο τραπέζι το θέμα της αλλαγής καθεστώτος στη Βαγδάτη, κατά προτίμηση ύστερα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η δύναμη αυτή θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξασφαλίσει ότι οι επιθεωρητές θα δουν αυτά που θέλουν να δουν, όποτε θέλουν να τα δουν, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με εργαλεία αναγνώρισης, εποπτείας, αποκρυπτογράφησης και ερμηνείας φωτογραφιών, από δορυφορικές φωτογραφίες ως στοιχεία που θα συγκεντρώνουν επιτόπου πράκτορες από χώρες των Ηνωμένων Εθνών. Οι ξαφνικές επιθεωρήσεις θα είναι άλλωστε ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

    Ο πρόεδρος της ομάδας επιθεωρητών θα αποφασίζει, χωρίς την επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, τι πρέπει να επιθεωρηθεί. Ο διοικητής της δύναμης θα αποφασίζει το μέγεθος και τη σύσταση της δύναμης που θα συνοδεύει κάθε επιθεώρηση.

    Η συγκρότηση μιας τέτοιας δύναμης δεν θα είναι εύκολη αποστολή, θα είναι όμως λιγότερο δύσκολη από έναν πόλεμο και θα βελτιώσει την ασφάλειά μας. Τα κράτη της περιοχής μπορεί να μη δουν με καλό μάτι μια τέτοια στρατιωτική παρουσία, θα την προτιμήσουν όμως από έναν πόλεμο.

    Για να πετύχει αυτή η ιδέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρκεστούν στην αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, και όχι στα πολλά άλλα αμαρτήματα του Σαντάμ.

    Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να δεσμευτούν να αναβάλουν τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος για τουλάχιστον όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι επιθεωρήσεις.

    Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιθεωρήσεις δεν θα είναι παρά ο Δούρειος Ιππος μιας δύναμης εισβολής, και το Ιράκ θα αναγκαστεί να τις απορρίψει.

    Πηγή: The New York Times

    [11] Ρωσία: δεκάδες νεκροί από χιονοστιβάδα

    21/9/2002 5:32:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από εκατό αγνοούνται μετά την πτώση χιονοστιβάδας σε χωριό της παρακαυκάσιας ρωσικής δημοκρατίας της Βορείου Οσετίας. Η χιονοστιβάδα έθαψε κυριολεκτικά δεκάδες σπίτια σε χωριό στις πλαγιές του όρους Καρμαντόν, και διέκοψε την οδική πρόσβαση σε αυτό, ενώ έκοψε επίσης και τον ρου ενός ποταμού. Τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το χωριό. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων τόνισε πως δεν διαθέτει κανένα νέο σχετικά με την τύχη των 37 μελών κινηματογραφικού συνεργείου που γύριζαν μία ταινία στην περιοχή.

    Η τραγωδία στη Βόρεια Οσετία είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για τεράστια καταστροφή και κύριος στόχος τώρα είναι να βρεθούν οι αγνοούμενοι και να αποκατασταθεί η ασφάλεια για τους ανθρώπους που διαμένουν στη περιοχή, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους δημοσιογράφους.

    Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Οσετίας Μιχαήλ Σατάλοφ δήλωσε ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους περί τους εκατό άνθρωποι, σύμφωνα με το Ιταρ-Τας.

    [12] Σεισμός 6,5 Ρίχτερ έπληξε την Ινδονησία

    21/9/2002 10:58:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ισχυρός σεισμός, 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας. Πληροφορίες για θύματα ή ζημιές δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, ωστόσο το τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει σπίτια στην περιοχή και σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια. Η περιοχή η οποία επλήγη από δύο σεισμικές δονήσεις μέσα σε δύο ώρες, ονομάζεται Μανοκουάρι, και βρίσκεται 3.015 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, Τζακάρτα. Η πρώτη δόνηση ήταν 4 βαθμών και η δεύτερη 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara.

    [13] Σλοβακία: Ο Μετσιάρ προηγείται στις εκλογές

    21/9/2002 6:29:00 μμ

    Βλαντιμίρ Μετσιάρ

    Ο πρώην πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Μετσιάρ και το Εθνικιστικό Κίνημα για μία Δημοκρατική Σλοβακία (HZDS), προηγείται στη διήμερη εκλογική αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τις προβλέψεις ηλεκτρονικών υπολογιστών της τηλεόρασης. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 14:00,τοπική ώρα, το HZDS εξασφαλίζει ποσοστό 17,2%, που είναι κατά 10% χαμηλότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια. Δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα με ποσοστό 14,4% είναι το Smer, που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον αριστερό Ρόμπερτ Φίκο, 38 ετών και ακολουθεί η Σλοβακική Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση (SDKU) του κεντρώου πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα με 13,8%.

    Αναλυτές προβλέπουν ένα συνασπισμό μεταξύ του SDKU και τριών μικρότερων συντηρητικών κομμάτων. Πριν από τις εκλογές όλα τα μεγάλα κόμματα είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού με το κόμμα του Μετσιάρ.

    Δύο άλλα κεντροδεξιά κόμματα, το SMK, που εκπροσωπεί την ουγκρική μειονότητα της χώρας και το ANO, ηγέτης του οποίου είναι ο Πάβολ Ρούσκο, ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, προβλέπεται να συγκεντρώσουν ποσοστά μεταξύ 7,6% και 9,7% αντίστοιχα.

    [14] Γερμανία: Προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες

    21/9/2002 3:57:00 μμ

    Τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης στη Γερμανία χάρισαν χαμόγελα στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς το έφεραν να ηγείται της προεκλογικής κούρσας με ποσοστό 37,5 %. Ενα άλλο στοιχείο που προσθέτει στην ικανοποίηση των Σοσιαλδημοκρατών είναι ότι το ινστιτούτο του Allensbach το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση και θεωρείται φίλα προσκείμενο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήταν το μοναδικό, από τα πέντε μεγάλα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που δεν έδινε ένα προβάδισμα στο SPD.

    Στην τελική ευθεία

    Ενα άλλο στοιχείο που προσθέτει στην ικανοποίηση των Σοσιαλδημοκρατών είναι ότι το ινστιτούτο του Allensbach το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση και θεωρείται φίλα προσκείμενο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήταν το μοναδικό, από τα πέντε μεγάλα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που δεν έδινε ένα προβάδισμα στο SPD.

    Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω ινστιτούτο θεωρείται φίλα προσκείμενο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όχι μόνο λόγω της επί δεκαετίες στενής προσωπικής φιλίας της τέως διευθύντριάς του καθηγήτριας Ελίζαμπετ Νέλε-Νόιμαν με τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, και του γεγονότος ότι το ίδρυμα διαδραματίζει θεσμικά ρόλο συμβούλου του κόμματος.

    Ταυτόχρονα του προσάπτονται από άλλους επιστήμονες τόσο "τεχνικές ατέλειες" στις μεθόδους διεξαγωγής των ερευνών όσο και πολιτικές μονομέρειες στον τρόπο και τη "δοσολογία" της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του.

    Ανεξαρτήτως πάντως της πρακτικής σημασίας της "πρόγνωσης" του Allensbach για το αποτέλεσμα των εκλογών, η συμβολική σημασία της ανατροπής είναι σημαντικότερη κυρίως για το ηθικό του "στρατοπέδου" του υποψήφιου καγκελαρίου Εντμουντ Στόιμπερ, δεδομένου ότι η "πρόγνωση" που έκανε το Allensbach δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του 1998 - και τότε ύστερα από μία μακρόχρονη επιμονή στο ότι ο Κολ θα επικρατήσει, "στρίβοντας" την τελευταία στιγμή - είχε βρεθεί εγγύτερα στο πραγματικό αποτέλεσμα σχεδόν από όλα τα άλλα ινστιτούτα.

    Η "πρόγνωση" ωστόσο του Allensbach, που δίνει 7,5 % στους Πράσινους και 9,5 % στους Φιλελεύθερους (FDP) και με το αριστερό ανατολικογερμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) να μην πιάνει το πλαφόν του 5 %, είναι ένας πολλαπλά αναγνώσιμος και τελικά δυσάρεστος για τον Σρέντερ και τον Φίσερ "χρησμός":

    Η "πρωτιά" του SPD δεν διασφαλίζει την συνέχιση του "κοκκινοπράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού γιατί το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων (37,5 % συν 7,5 % δίνουν 45 %) είναι μικρότερο από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης και του FDP (37 % συν 9,5 % δίνουν 46,5 %).

    Πέραν αυτού οι υποσημειώσεις που συνοδεύουν την "πρόγνωση" αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, όπως π.χ. το ότι ο συνδιασμός ορισμένων οριακών μετακινήσεων της τάξης της μισής ή μίας μονάδας μπορούν να δώσουν ισοψηφία σε έδρες ή και προβάδισμα στο δίδυμο SPD-Πρασίνων. "Οι στατιστικές αποκλίσεις επιτρέπουν όλα τα σενάρια", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα της σημερινής δημοσκόπησης του φιλικά προσκείμενου στο SPD ινστιτούτου Forsa - περίοδος 16 έως 19 Σεπτεμβρίου με δείγμα 2021 άτομα - σύμφωνα με την οποία το SPD "κινείται" μεταξύ 38,5% και 39,5 %, το CDU/CSU αντίστοιχα μεταξύ 37% και 38 %, οι Πράσινοι μεταξύ 6,5% και 7,5 %, το FDP μεταξύ 7% και 8 % και το PDS μεταξύ 4% και 4,5 %.

    [15] Κολομβία: βομβαρδισμοί ανταρτικών στρατοπέδων

    21/9/2002 1:35:00 μμ

    Περίπου 200 αριστεροί αντάρτες μέλη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς δύο στρατοπέδων στη βορειοανατολική Κολομβία, στο Ιτουάνγκο, σε μια ζούγκλα κοντά στη μεθόριο με τον Παναμά, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. Ο εμφύλιος της Κολομβίας που διαρκεί για σχεδόν 38 χρόνια εντείνεται καθώς ο πρόεδρος Ουρίμπε τήρησε την υπόσχεσή του για σκληρότερη εκστρατεία εναντίον των ανταρτών. Ο Πτέραρχος της Κολομβιανής Πολεμικής Αεροπορίας Έκτορ Βελάσκο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Ουρίμπε τον Αύγουστο.

    Ο Βελάσκο δεν διευκρίνισε πότε έγινε η αεροπορική επιδρομή στα στρατόπεδα, που βρίσκονται ανάμεσα στις επαρχίες Αντιόκια και Τσόκο.

    "Γνωρίζουμε ότι τους πλήξαμε σκληρά. Αυτό που μου μετέφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι μπορούμε να μιλάμε για κατά προσέγγιση 200 απώλειες (των ανταρτών), που είναι ένας υπολογίσιμος αριθμός", δήλωσε ο Βελάσκο.

    Πέραν των αεροπορικών πληγμάτων, άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν στις επαρχίες Αντιόκια, Νόρτε δε Σανταντέρ και Κουντιναμάρκα.

    Στην τελευταία επαρχία, την Πέμπτη, σε μια επιχείρηση για την διάσωση ομήρων των FARC, ο στρατός απελευθέρωσε δύο άτομα, ενώ ένας όμηρος σκοτώθηκε στα διασταυρούμενα πυρά.

    Ο εμφύλιος της Κολομβίας που διαρκεί για σχεδόν 38 χρόνια εντείνεται όλο και περισσότερα μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο εφέτος, τόσο με την οργάνωση FARC όσο και με την μικρότερη οργάνωση Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN).

    [16] Βιετνάμ: ανεξέλεγκτες πλημμύρες κόστισαν ζωές

    21/9/2002 10:55:00 πμ

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις κόστισαν τις ζωές τουλάχιστον 21 ανθρώπων στο κεντρικό Βιετνάμ αυτήν την εβδομάδα ενώ άλλοι 13, στην πλειοψηφία τους παιδιά, πνίγηκαν σε πλημμύρες όταν υπερχείλισε το Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν στους 152 τον αριθμό των θυμάτων στο Βιετνάμ, από τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την χώρα, από τα τέλη Ιουλίου. Οι αρχές χαρακτηρίζουν ευτύχημα ότι δεν καταστράφηκαν οι σοδειές ρυζιού που έγιναν νωρίς φέτος. Η περίοδος των πλημμύρων στο Δέλτα συνήθως ολοκληρώνεται το Νοέμβριο.

    [17] Δομηνικανή Δημοκρατία: Πυρκαγιά σε φυλακή

    21/9/2002 12:19:00 μμ

    Εικοσιοκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν και περίπου εκατό τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά η οποία ξέσπασε μετά από εξέγερση σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Δομηνικανής Δημοκρατίας. Η πυρκαγιά στη φυλακή της περιοχής Λα Βέγκα, 110 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σάντο Ντομίνγκο, ξέσπασε μετά την εξέγερση που σημειώθηκε όταν οι κρατούμενοι αντιστάθηκαν στον πρωινό έλεγχο που γίνεται από τους φρουρούς στα κελιά. Οι έγκλειστοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα και άλλα υλικά, αλλά η πυρκαγιά ξέφυγε από τον έλεγχο τους, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκαν πάνω από 12 πυροσβεστικές μονάδες, ήταν τόσο ισχυρή που σε πολλά κελιά δεν έζησε κανένας.

    Ορισμένοι από τους τραυματισθέντες κρατούμενους νοσηλεύονταν στο ιατρείο της φυλακής, ενώ οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο που ειδικεύεται στα εγκαύματα στην πρωτεύουσα.

    Ιατρικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση με καθολικά εγκαύματα.

    Εκατοντάδες συγγενείς των κρατουμένων συνέρευσαν στη φυλακή και στο νοσοκομείο επιζητώντας να μάθουν την κατάσταση των οικείων τους.

    Η κυβέρνηση διέταξε την διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία στη φυλακή, όπου κρατούνταν 691 άνθρωποι.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η έρευνα θα είναι εξαντλητική σχετικά με τις ταυτότητες των θυμάτων επειδή σε τέτοιες περιστάσεις οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές προσπαθούν να αλλάξουν ταυτότητα, οικειοποιούμενοι τα ονόματα ανθρώπων με μικρότερες ποινές.

    [18] Τραγικό ναυάγιο σε λίμνη της Τανζανίας

    21/9/2002 1:25:00 μμ

    Περίπου 20 άτομα εκτιμάται πως έχουν πνιγεί στα παγωμένα νερά της λίμνης Μτέρα, στην περιοχή του Ντοντομά, της κεντρικής Τανζανίας, λόγω της βύθισης του πλοίου στο οποίο επέβαιναν. Συνολικά στο πλοιάριο τη στιγμή του ναυαγίου, που συνέβη χθες, βρίσκονταν περίπου 30 άνθρωποι.

    [19] Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Χαριστέας

    21/9/2002 6:44:00 μμ

    Θα ακούει Ελλάδα και θα τρέχει η Λεβερκούζεν, καθώς μετά τη συντριβή από τον Ολυμπιακό, η περσινή φιναλίστ του τσάμπιονς λιγκ υπέστη μία ακόμα ήττα από τη Βέρντερ, με εκτελεστή τον δικό μας Αγγελο Χαριστέα. Ο έλληνας διεθνής, που πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στο γερμανικό πρωτάθλημα, με δύο δικά του γκολ ( 28' και 32') έδωσε την νίκη στην ομάδα του με 3-2. Η Μπάγερ, όπως και την Τετάρτη στη Ριζούπολη, έκανε το λάθος να προηγηθεί στο 11' με τον Μπρντάριτς, αλλά η Βέρντερ ισοφάρισε στο 25' με πέναλτι του Αϊλτον που κέρδισε ο ίδιος από τον Λούσιο. Τα δύο γκολ του Χαριστέα έφεραν την Βέρντερ μπροστά με δύο τέρματα. Το μόνο που κατάφερε η Λεβερκούζεν ήταν να μειώσει με αυτογκόλ του Σταλτέρι στο 42', καθώς δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιούργησε στο δεύτερο ημίχρονο.

    [20] Ελληνορωμαϊκή: Στους ''8'' ο Ξενοφών Κουτσιούμπας

    21/9/2002 6:08:00 μμ

    Κάτι λιγότερο από ενάμιση λεπτό χρειάστηκε ο Ξενοφών Κουτσιούμπας προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του Λιθουανού Μιντάουγκας Μιζγκάιτις και να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά της κατηγορίας των 120 κιλών, καθώς "κάρφωσε" την πλάτη του αντιπάλου του στο ταπί, 1.20 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα να πάρει την πρόκριση στην οκτάδα. Εκεί, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο τον Εσθονό Χέλγκερ Χαλίκα, με τον οποίο είχε αναμετρηθεί και στην Ευρωπαϊκό της Πάτρας το 2001 και τον είχε νικήσει 7-3.

    Αντίθετα, εκτός οκτάδας, έμειναν οι Γιώργος Κουτσιούμπας (96κ.) που γνώρισε την ήττα με 3-1 από τον Τούρκο Μεχμέτ Οζάλ, Γιώργος Παναγιώτου (74κ.) που έχασε 10-0 από τον Αμερικανό Τόμας Ντάντζλερ και Χρήστος Γκίκας (60κ.) που στους δύο τελευταίους αγώνες ηττήθηκε τόσο από τον Ιρανό Μπαμάν Ταγιεμπί με 4-3, όσο και από τον Τουρκμένιο Ντοβλετμπερόι Μαμέντοφ με 3-1.

    [21] Δισκοβολία: Δεύτερη η Βόγγολη στη Μαδρίτη

    21/9/2002 12:06:00 μμ

    Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Κατερίνα Βόγγολη στο παγκόσμιο κύπελλο στίβου που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στη δισκοβολία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βολή στα 61 μέτρα και 77 εκατοστά, επίδοση που πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια. Υστέρησε μόνο της Μπεατρίς Φομουίνα που έριξε 62.47 και πήρε την πρώτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνίδα αθλητρια, που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ευρωπαϊκής ομάδας, είχε μια ακόμα βολή στα 52.35 και δύο άκυρες (όλες οι αθλήτριες έκαναν από τέσσερις προσπάθειες). Τρίτη κατετάγη η Ρωσίδα Ναταλία Σάντοβα με 61.30μ.

    [22] Μουσικοί Μαραθώνιοι ανθρωπιάς

    21/9/2002 4:38:00 μμ

    Δεκάδες καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για να σωθεί 21χρονος που πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και βρίσκεται ήδη στην δεύτερη υποτροπή. Χθες στη Θεσσαλονίκη έγινε η αρχή με την πρώτη συναυλία στη Μονή Λαζαριστών και σήμερα στον Μύλο, θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, οι Απέναντι, ο Δημήτρης Πάνας, οι Πράσσειν Αλογα, οι De Facto, ο Αγγελος Μουρβάτης, ο Γ. Αετόπουλος, οι Καπνός, Λουδίας και Frantic V. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα κι έτσι την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο μπάσκετ του Περιστερίου με τη συμμετοχή πολλών αγαπημένων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα αλληλεγγύης προς έναν συνάνθρωπο μας. Μεταξύ αυτών που θα ενώσουν τη φωνή τους αύριο είναι οι Active Member &amp; Low Bap παρέα, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας, Διάφανα Κρίνα, Διονύσης Τσακνής, Earthbound, Κίτρινα Ποδήλατα, Κωνσταντίνος Βήτα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Φάμελλος, Ονειροπαγίδα, Purple Overdose, Raining Pleasure κ.α.

    Ο 21χρονος για τον οποίο γίνεται αυτή η άοκνη προσπάθεια ονομάζεται Χρύσανθος Ζηζόπουλος και τα τελευταία δύο χρόνια πάσχει από λευχαιμία. Τις τελευταίες μέρες όμως η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε υποτροπή με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

    Η μητέρα του 21χρονου, Σοφία Ζησοπούλου πιστεύει ότι οι γιος της θα μπορούσε να έχει καλύτερη περίθαλψη και μεγαλύτερες πιθανότητες να σωθεί αν μεταβεί σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αγγλίας όπου όμως απαιτούνται περίπου 200 εκατομμύρια δραχμές.

    "Φοβάμαι για τον γιο μου και πιστεύω ότι αν μεταβεί στην Αγγλία θα γίνει καλά" σημείωσε, σε συνέντευξη Τύπου η κ.Ζησοπούλου διευκρινίζοντας ότι φίλοι του γιου της την βοήθησαν να επιδοθεί σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο και να οργανώσει σε χρόνο ρεκόρ τους μουσικούς μαραθωνίους προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

    Να προσθέσουμε ότι, από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή το πρωί, στον Λευκό Πύργο, θα διοργανώνεται "μπάντζι τζάμπινγκ", αγαπημένο άθλημα του Χρύσανθου, προκειμένου τα χρήματα που συγκεντρωθούν να δοθούν για την θεραπεία του.

    Η τιμή εισιτηρίου για κάθε ημέρα είναι 15 ευρώ.

    Η σειρά συμμετοχής των καλλιτεχνών στη συναυλία της Αθήνας έχει ως εξής

    15:00 Εν Αγνoία, Belle Epoque, The Koolians, Expert Medicine, Σαν Γριά

    16:30 Κίτρινα Ποδήλατα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής

    17:15 Raining Pleasure, Cloudscape, Add the River, Inert Goo, Postblue, Sweetohm, Lois Lane, Narrow Paths, Χρυσό σκοτάδι, Purple Overdose

    19:30 (με συμμετοχή Βασίλη Λέκκα περίπου 20:00) Χερουβείμ, Αέρα Πατέρα, Αγγελος Μουρβάτης, Coti K., + Grammofonove, Ρέζους, Μέντα, Ονειροπαγίδα, Φόβοι του Πρίγηπα, Earthbound, Διάφανα Κρίνα

    22:15 Active Member, Κωνσταντίνος Βήτα + Δήμητρα Γαλάνη, Απόστολος Ρίζος, Γιώργης Χριστοδούλου, Μανώλης Φάμελλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης

    [23] ''Αριάδνη-Κιθαιρώνας'' από το Χοροθέατρο ΚΘΒΕ

    21/9/2002 12:36:00 μμ

    Με μια διεθνή συμπαραγωγή - την παράσταση ''Αριάδνη-Κιθαιρώνας'' - στην οποία μετέχουν Ελληνες και Γερμανοί χορευτές αλλά και Αμερικανοί ηθοποιοί, εγκαινιάζει τον ερχόμενο μήνα το φετινό πρόγραμμα του το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας που συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Η παράσταση ''Αριάδνη- Κιθαιρώνας'' αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα που παρουσιάζονται υπό τη μορφή δίπτυχου με κοινό άξονα τον αρχαίο ελληνικό μύθο. Η πρεμιέρα του χοροθεατρικού δίπτυχου θα δοθεί στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου και ακολουθεί σειρά παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη (από 22 Οκτωβρίου) τη Χαϊδελβέργη και το Αμβούργο.

    Η παραγωγή, είναι καρπός μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, του Χοροθεάτρου της Χαϊδελβέργης και της ομάδας Dell' Αrte από την Καλιφόρνια.

    Στην παραγωγή μετέχουν ως χορογράφοι η Ιρίνα Πάουλς και ο Κωνσταντίνος Ρήγος και τους ρόλους ερμηνεύουν τέσσερις χορευτές του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, τέσσερις του TanztTheater Haidelberg και δυο ηθοποιοί της Καλιφορνέζικης ομάδας Dell' Arte.

    Με μια ακόμη συμπαραγωγή - με την ομάδα χορού "Λάθος Κίνηση" συνεχίζει το πρόγραμμα του Χοροθεάτρου τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Θα παρουσιαστούν σε κοινή παράσταση τα έργα "Τη μέρα των γενεθλίων μου πήρα το τρένο για τη Θεσσαλονίκη"-"Handle with care", σε χορογραφία Κωνσταντίνου Μίχου και Αντώνη Φωνιαδιάκη.

    Για τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η πρεμιέρα της χορευτικής παράστασης με τίτλο "Ο ταξιδιώτης του χειμώνα" σε χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου ενώ στο τέλος Απριλίου ακολουθεί μια αδιαμόρφωτη ακόμη παραγωγή "Δημιουργίες 2003" σε χορογραφίες Κατερίνας Παπαγεωργίου και Αμάλιας Μπέννετ.

    "Τα αινιγματικά χαμόγελα της Τζοκόντας" είναι ο τίτλος παραγωγής της ομάδας χορού "Νέηλυς" της Κατερίνας Κερβανίδου που θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ το Νοέμβριο.

    Διεθνή περιοδεία θα πραγματοποιήσει εξάλλου η περσινή παραγωγή του Χοροθέατρου του ΚΘΒΕ "Μνήμη των κύκνων". Παραστάσεις της θα δοθούν στη Βόννη, τη Στουτγάρδη, το Μαυροβούνιο και το Μεξικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 September 2002 - 16:55:35 UTC