Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιμένει στην αθωότητα του ο Γιωτόπουλος
  • [02] Έκλείσαν δρόμους οι κάτοικοι Μοσχάτου
  • [03] Συζήτηση με τους αγρότες η λύση στο ''αγροτικό''
  • [04] Αύριο οι τελικές υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ
  • [05] Στον Ερυθρό Σταυρό ο Φλωράκης
  • [06] Πολλά ερωτηματικά για το έγκλημα στην Οίτη
  • [07] Βερολίνο: Κατάληψη ιρακινής πρεσβείας
  • [08] Δυσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ευρώπη
  • [09] Ρωσία:Σε μηχανική βλάβη αποδίδουν την πτώση
  • [10] Μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρη την Ασία
  • [11] Ινδία: Είκοσι νεκροί σε ενέδρα αυτονομιστών
  • [12] Μέτρα κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις
  • [13] Τσοχατζόπουλος: Οχι σε αδικαιολόγητες αυξήσεις
  • [14] Εντυπωσιάζουν Μπεκατώρου-Τσουλφά
  • [15] Επευφημίες για τον Κούρο στο Μεξικό
  • [16] Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Ιακωβάκη

    [01] Επιμένει στην αθωότητα του ο Γιωτόπουλος

    20/8/2002 7:06:00 μμ

    Αρνήθηκε πάλι κάθε κατηγορία και κάθε ανάμιξή του με τρομοκρατικές πράξεις ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, παραπέμποντας τον εφέτη- ανακριτή κ.Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, στην αρχική κατάθεση στην 4η ανακρίτρια, κατάθεση την οποία είχε δώσει όταν συνελήφθη. Ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν δεν ζήτησε νέα προθεσμία από τον ανακριτή και σύμφωνα με όσα τόνισε ο δικηγόρος του Γιάννης Ραχιώτης, η υπερασπιστική τακτική θα διαμορφωθεί στο μέλλον, καθώς μόλις χθες ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο σύνολο της δικογραφίας.

    Μέρος της δικογραφίας δόθηκε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο μία ώρα πριν κληθεί να απολογηθεί στο συμπληρωματικό κατηγορητήριο που είχε προκύψει από την κατάθεση του Σάββα Ξηρού και για το οποίο τον είχε ενημερώσει την περασμένη Πέμπτη ο εφέτης ανακριτής, κ.Ζερβομπεάκος.

    Ο δικηγόρος του Γιωτόπουλου επανάλαβε για μια φορά ακόμη ότι δεν μπορεί να συναντά τον πελάτη του παρά μόνο μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα και επιπλέον δεν έχει τη δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του.

    Ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να επισκεφθεί αρκετές φορές τις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς πρόκειται να πάρει συμπληρωματικές καταθέσεις και να πραγματοποιήσεις κατά αντιπαράσταση εξετάσεις και των άλλων προφυλακιστέων για αδικήματα τρομοκρατίας, καθώς οι καταθέσεις τους παρουσιάζουν κενά και αντιθέσεις.

    Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για 17Ν

    Τη μαρτυρία του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Λευτέρη Παπαδημητρίου-- ο οποίος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρομοκράτες της 17Ν το Δεκέμβριο του 1992 οπότε δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του-- αξιολόγησε ως την πλέον σημαντική για να ανοίξει τον κύκλο των καταθέσεων ο εφέτης ανακριτής κ. Λεωνίδας Ζερβομπεάκος.

    Ο κ. Ζερβομπεάκος κάλεσε τον πρώην βουλευτή, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες που είδε τα πρόσωπα των μελών της οργάνωσης όταν τον πυροβόλησαν στα πόδια. Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου φέρεται να είδε πίσω από τους δυο εκτελεστές και μια ξανθιά γυναίκα της οποίας την περιγραφή μπορεί να δώσει και είναι σε θέση να την αναγνωρίσει αν του επιδειχθεί φωτογραφία της.

    Ο πρώην βουλευτής δήλωσε ξανά ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου παράσταση πολιτικής αγωγής για τον εαυτό του και ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να ενημερωθεί πριν δώσει κατάθεση.

    Στον ανακριτή κατέθεσε επίσης το πρωί ο αστυνομικός κ. Ιωάννης Παπαφώτης που είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή στα Σεπόλια το Νοέμβριο του 1991, κατάθεση που αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο οπότε και θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής με δικηγόρο τον κ. Λευτέρη Παπαδημητρίου.

    Τις επόμενες ημέρες ο ανακριτής θα καλέσει σε κατάθεση και τον αστυνομικό Σωκράτη Κότσια που επίσης είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή στα Σεπόλια. Και ο κ. Κότσιας θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής μέσω του κ. Παπαδημητρίου ο οποίος αναμένεται να εκπροσωπήσει και την οικογένεια του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη.

    [02] Έκλείσαν δρόμους οι κάτοικοι Μοσχάτου

    20/8/2002 6:24:00 μμ

    Κινητοποίηση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του οδικού κόμβου Πειραιώς και Κηφισού στο Μοσχάτο, πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχής με επικεφαλής το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Η περιοχή, ως γνωστόν επλήγη δυο φορές εντός 20ήμερου από πλημμύρες, με ανυπολόγιστες ζημιές (1.000 σπίτια και 1.500 αυτοκίνητα στις 8 Ιουλίου) και κίνδυνο της ζωής των κατοίκων. O αποκλεισμός του δρόμου ολοκληρώθηκε στις 5μμ.

    Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις

    Πρόσθετα αντιπλημμυρικά μέτρα κατά μήκος του Κηφισού και αποζημιώσεις στους πληγέντες αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών. Εντός 15 ημερών θα τοποθετηθούν μεταλλικά πετάσματα κατά μήκος του ποταμού και κάθε φορά που θα υπάρχει έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων θα τοποθετούνται σάκοι με άμμο στις γέφυρες, ούτως ώστε να εμποδίζεται ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού. Το κόστος των μέτρων που θα εφαρμόζονται ως την ολοκλήρωση του έργου στον Κηφισό ανέρχονται σε 600 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

    ''Πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες άμυνας της πολιτείας και αυτό είναι η θέληση και απόφαση του Πρωθυπουργού'', δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη, και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Δ. Παπανικολάου.

    Κατά τη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε η τοποθέτηση, σε αποθηκευτικούς χώρους κοντά στις γέφυρες, όπου παρουσιάζονται προβλήματα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, όπως αυτά της περασμένης Κυριακής, 10.000 σάκων άμμου για την αναχαίτιση των υδάτων, που θα τοποθετούνται εκεί όταν θα παρουσιάζεται το πρόβλημα. Επίσης θα εγκατασταθούν εντός 15 ημερών, κατά μήκος του ποταμού, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, μεταλλικά πετάσματα, προκειμένου να συγκρατήσουν το νερό μέσα στην κοίτη.

    Επιπλέον θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να "σηκωθούν" οι γέφυρες του Κηφισού ψηλότερα και να μην εμποδίζουν τη ροή των υδάτων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν έχουμε καιρικά φαινόμενα, όπως τα πρόσφατα στην Κεντρική Ευρώπη, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Σαββίδης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών η καταγραφή των ζημιών ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ θα μεριμνήσει ο ίδιος ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Οι πρώτες καταγραφές ζημιών δείχνουν φθορές σε 45 σπίτια στο Νέο Φάληρο και 25 στο Μοσχάτο, ενώ ο αριθμός των οικιών που υπέστησαν ζημιές και από τις πλημμύρες του Ιουλίου είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης, οι νέες καταστροφές που σημειώθηκαν στην Αττική από την καταιγίδα της Κυριακής προκάλεσαν και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτήρης Μπάγιας, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, καθώς και αν τα δημόσια έργα, που εκτελούνται σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές συνδέονται με τις πλημμύρες

    [03] Συζήτηση με τους αγρότες η λύση στο ''αγροτικό''

    20/8/2002 3:29:00 μμ

    Τα τρέχοντα ζητήματα του υπουργείου Γεωργίας ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης ήταν το θέμα της συνάντησης του κ. Δρυ με τον πρωθυπουργό σήμερα το μεσημέρι. Ο κύριος Δρυς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει στο διάλογο, στη συζήτηση και στον αγώνα, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και επεσήμανε ότι το υπουργείο Γεωργίας είναι φιλόξενο και έχει ανοιχτές τις πόρτες στους εκπροσώπους των αγροτών.

    Το Σεπτέμβριο η συζήτηση για επιδότηση βαμβακοπαραγωγών

    Για το βαμβάκι ο κύριος Δρυς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταβολή επιδότησης στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς και σημείωσε ότι από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει η καταβολή - επιστροφή δέκα δραχμών ανά κιλό. Πάντως, το ελληνικό αίτημα για επιδότηση των βαμβακοπαραγωγών από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου.

    Πριμ πρώτης εγκατάστασης

    Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, με βάση τον Καν. 1257/99, στα προγράμματα του 2002 και να εξασφαλίσουν το ειδικό πριμ πρώτης εγκατάστασης και τα χαμηλότοκα δάνεια που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων έναρξης του αγροτικού επαγγέλματος.

    Η σχετική προθεσμία έληγε στις 20 Αυγούστου και οι αντίστοιχες αιτήσεις εκ μέρους των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν στους Δήμους και τις Κοινότητες της μόνιμης κατοικίας αυτών. Με βάση πρόσφατη απόφαση του υπουργού Γεωργίας, το μέγιστο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης κυμαίνεται από 15.000 έως 25.000 Ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, τον τόπο κατοικίας και την οικονομική βιωσιμότητα της αγροτικής του εκμετάλλευσης.

    Στην ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες χορήγησης στους Νέους Αγρότες του χαμηλότοκου δανείου για την έναρξη του επαγγέλματος. Η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι 6ετής και το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 60% έως 80% ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται ο νέος αγρότης.

    [04] Αύριο οι τελικές υποψηφιότητες ΠΑΣΟΚ

    20/8/2002 4:25:00 μμ

    Τις τελικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις εκκρεμότητες στις βασικές υπερνομαρχίες και νομαρχίες αναμένεται να ανακοινώσει αύριο στις 13.30 ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Λαλιώτης σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνεργάστηκε με τον Κώστα Λαλιώτη για δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, οργανώνοντας τον πολιτικό προγραμματισμό του ερχόμενου διαστήματος, το πρόγραμμα των περιοδειών στελεχών του κινήματος, αλλά και διευθετώντας τις εκκρεμότητες στην επιλογή προσώπων για τα κρίσιμα πόστα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    [05] Στον Ερυθρό Σταυρό ο Φλωράκης

    20/8/2002 6:43:00 μμ

    Για προγραμματισμένες τακτικές εξετάσεις εισήχθη το πρωί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Ο κύριος Φλωράκης παρουσίασε τις δύο τελευταίες μέρες ένα μικρό πυρετό και γι΄ αυτό οι γιατροί ζήτησαν να γίνει πλήρης εργαστηριακός έλεγχος. Η διάθεση του επιτίμου Προέδρου τού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι σύμφωνα με τους γιατρούς εξαιρετική.

    [06] Πολλά ερωτηματικά για το έγκλημα στην Οίτη

    20/8/2002 2:29:00 μμ

    Σήμερα γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος που εκτυλίχθηκε στην περιοχή της Αμφίκλειας, με τη δολοφονία των τριών κυνηγών από τον 38χρονο Ηλία Λιασκώνη. Οι τρείς άνδρες κηδεύτηκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εναντίον του Λιασκώνη απαγγέλθηκε κατηγορία για τρεις ανθρωποκτονίες από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία καθώς και ληστεία και πήρε προθεσμία να απολογηθεί αύριο Τετάρτη στον ανακριτή της Λαμίας. Κατά την ανάκριση, ο Λιασκώνης δήλωσε ότι δολοφόνησε τους τρεις, επειδή είχε οικονομικές διαφορές, από διακίνηση όπλων και ναρκωτικών με τους Αδάμ και Τριανταφύλλου. Για τον Πουρνάρα δήλωσε ότι τον σκότωσε επειδή βρισκόταν εκεί.

    Ρίχνει ευθύνες σε νεαρό Αλβανό

    Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η γιγαντιαία επιχείρηση ανδρών της ΕΜΑΚ για την ανάσυρση των πτωμάτων του Βασίλη Αδάμου 25 ετών, Γιώργου Τριανταφύλλου 32 και του 58χρονου Γιώργου Πουρνάρα από το φαράγγι Ασωπού, βάθους εκατοντάδων μέτρων, στο όρος Οίτη του νομού Φθιώτιδας.

    Ο Λιασκώνης λίγο πριν ομολογήσει τις πράξεις του είχε κατηγορήσει τον 18χρονο Αλβανό Λάλα Αλμπάν ότι σκότωσε τους τρεις κυνηγούς πριν ο ίδιος πετάξει τα πτώματά τους στο κενό. Ο Αλμπάν με δήλωσή του προς το τοπικό κανάλι, τόνισε ότι βρίσκεται στην Αλβανία από τις 13 Αυγούστου και έχει σφραγίδα στα χαρτιά του με την ημερομηνία αυτή, λέγοντας ότι όλα που ισχυρίστηκε ο Λιασκώνης είναι ψέματα.

    Στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας ανεκρίνετο μέχρι αργά το βράδυ ο θείος του Αλμπάν, ο οποίος διαμένει στο σπίτι του Λιασκώνη. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες αναζητώντας πιθανούς συνεργάτες του δράστη.

    [07] Βερολίνο: Κατάληψη ιρακινής πρεσβείας

    20/8/2002 6:25:00 μμ

    Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης ομήρων στη πρεσβεία του Ιράκ στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κρατούνται όμηροι περίπου δέκα άτομα στο κτίριο της πρεσβείας στο προάστιο Ζέχλεντορφ, νοτιοδυτικά του Βερολίνου, ανάμεσα τους και ο ανώτερος αξιωματούχος της ιρακινής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο επιτετραμένος Σαμίρ Μοχάμεντ. Αστυνομικοί και αυτοκίνητα της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το κτίριο, ενώ μεταξύ αστυνομίας και απαγωγέων γίνονται διαπραγματεύσεις. Το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο --η κυριότερη εξόριστη οργάνωση της αντιπολίτευσης-- πάντως καταδίκασε τη κατάληψη της ιρακινής πρεσβείας

    Οργανώσεις ιρακινών διαφωνούντων στη Γερμανία ανέφεραν ότι η κατάληψη της πρεσβείας δεν φαίνεται να είναι έργο των βασικών κινημάτων που αγωνίζονται να ανατρέψουν τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέϊν. "Είναι 100% δυνάμεις που δεν σχετίζονται με την ιρακινή αντιπολίτευση", τόνισε ο Χανς Μπρανσάϊντ, εκπρόσωπος του Συνασπισμού για ένα Δημοκρατικό Ιράκ και πρόσθεσε ότι η σύλληψη ομήρων είναι πιθανό έργο αποσχισθείσας οργάνωσης από πρώην μέλη του κυβερνώντος το Ιράκ κόμματος Μπάαθ.

    Στην ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατικής Ιρακινής Αντιπολίτευσης της Γερμανίας, αναφέρεται ακόμη: "Η ενέργειά μας είναι ειρηνική και προσωρινή. Η πορεία μας είναι η απελευθέρωση της Βαγδάτης. Η πορεία της ειρήνης και δικαιοσύνης του λαού μας και της νόμιμης ηγεσίας του (είναι)η ιρακινή αντιπολίτευση η οποία στέκεται σήμερα εδώ αποφασισμένη και ενωμένη. Αυτό το πρώτο βήμα ενάντια στο τρομοκρατικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσέϊν και των δολοφόνων του, που γίνεται με ειρηνικό σκοπό, αποσκοπεί να κάνει τους Γερμανούς, τις οργανώσεις τους και τις πολιτικές δυνάμεις τους να κατανοήσουν ότι ο λαός μας επιθυμεί να είναι ελεύθερος και θα ενεργήσουμε γι' αυτό".

    Η ανακοίνωση φαίνεται να εστάλη με φαξ από το Αμβούργο. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση έγινε την ώρα που ο καγκελάριος Σρέντερ είχε εντείνει τις επικρίσεις του για μία πιθανή αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

    [08] Δυσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ευρώπη

    20/8/2002 4:17:00 μμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετά το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Στη Γερμανία o καιρός άρχισε να βελτιώνεται, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε αρκετές παραποτάμιες πόλεις. Μετά από την Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, προβλήματα έχουν προκύψει και στη γειτονική μας Ρουμανία όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τις πλημμύρες που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις. Έκτακτα αντιπλημμυρικά μέτρα ελήφθησαν χθες και στην Κροατία καθώς η στάθμη του Δούναβη άρχισε να ανεβαίνει απειλητικά.

    Κίνδυνος ασθενειών στην Τσεχία

    Στην Τσεχία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθένειες, καθώς η ζέστη του καλοκαιριού επιταχύνει τη σήψη όσων άφησαν πίσω τους τα νερά. Επιπλέον Τσέχοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένα χημικό εργοστάσιο που έχει πλημμυρίσει είναι πιθανό να συνιστά απειλή, λόγω διαρροής χημικών στον ποταμό Έλβα.

    Στη Γερμανία φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, αφού σώθηκε από την πλημμύρα το Μαγδεμβούργο, καθώς η στάθμη του Έλβα δεν ανέβηκε περισσότερο.

    Σοβαρά προβλήματα προκαλεί και η μεγάλη άνοδος της στάθμης του Δούναβη, που απειλεί τη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι. Στην Αυστρία, κοντά στο Σάλτσμπουργκ τα νερά παρέσυραν μία γέφυρα και πλημμύρισαν δρόμους και υπόγεια.

    [09] Ρωσία:Σε μηχανική βλάβη αποδίδουν την πτώση

    20/8/2002 6:31:00 μμ

    Εκτοξευτήρας πυραύλων ανακαλύφθηκε κοντά στο σημείο της συντριβής του ρωσικού ελιπτέρου, που στοίχισε τη ζωή σε 114 στρατιωτικούς, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο διοικητής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσει. Οπως ανακοινώθηκε, άλλοι 33 στρατιώτες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη βάση Κανκάλα. Από τους τραυματίες 17 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εν τω μεταξύ σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο διοικητής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις για τις συνθήκες της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη σε ναρκοπέδιο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη βάση των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Κανκάλα, στο Γκρόζνι.

    Διερευνόνται τα αίτια της πτώσης

    Τσετσένοι αντάρτες, με ανακοίνωση τους υποστήριξαν ότι κατέρριψαν με πυρά τους το ελικόπτερο. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας διέψευσε οποιαδήποτε τσετσενική ανάμειξη στη συντριβή του ελικοπτέρου, την οποία απέδωσε σε μηχανική βλάβη.

    ''Ο κυβερνήτης του Mi-26 είπε ότι σύμφωνα με τα όργανα πλοήγησης του αεροσκάφους εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μια από τις μηχανές του και ζήτησε άδεια για έκτακτη προσγείωση'', τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι συστάθηκε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

    Αν η πληροφορία για κατάρριψη του αεροσκάφους από τσετσενικά πυρά τελικά επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο δολοφονικό πλήγμα που δέχονται οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε ο δεύτερος πόλεμος στην Τσετσενία, πριν από τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το ελικόπτερο, το οποίο μετέφερε 112 στρατιωτικούς και πέντε μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το Μοζντόκ, μια σημαντική ρωσική στρατιωτική βάση στην βόρεια Οσσετία και κατευθυνόταν προς την Χανκάλα.

    ''Η καταστροφή αυτή θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας'', δήλωσε νωρίτερα στη ρωσική τηλεόραση ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [10] Μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρη την Ασία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/8/2002 2:54:00 μμ

    Οι τροπικές καταιγίδες που έπληξαν τη νότια Κίνα βυθίζοντας μεγάλες περιοχές στο χάος κατευθύνονται προς τις κεντρικές επαρχίες της χώρας. Οι αρχές της περιοχής της λίμνης Ντονγκτίνγκ στην επαρχία Χουνάν προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες που θα προκληθούν θα είναι οι καταστροφικότερες φέτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί στη λίμνη που υποδέχεται τα ύδατα του Γιανγκτσέ και άλλων ποταμών της κεντρικής Κίνας για να ενισχύσουν τις όχθες της, όπου το επίπεδο του νερού έχει ήδη ξεπεράσει το όριο συναγερμού, απειλώντας έναν πληθυσμό δέκα ετατομμυρίων κατοίκων και τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών.

    SOS για Μογγολία, Μπακγλαντές, Καμπότζη

    Ο αριθμός των νεκρών θα υπερβεί τους 1.000, εάν συνεχισθούν οι κατακλυσμιαίες βροχές και η άνοδος της στάθμης των ποταμών που χύνονται στη λίμνη, σύμφωνα με τις αρχές.

    Βόρεια της Κίνας, η πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ έχει τυλιχθεί από πυκνό σύννεφο καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές στα δάση της περιοχής που πλήττεται από ξηρασία. Οι αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ριχθεί χωρίς τα απαραίτητα μέσα στον αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Στο κεντρικό Μπανγκλαντές δύο ποτάμια έχουν πλημμυρίσει απομονώνοντας πληθυσμό 400.000 ανθρώπων, ενώ στην Καμπότζη οι τροπικές καταιγίδες που πέρασαν από την Κίνα και το Βιετνάμ απειλούν τώρα πολλά χωριά του ποταμού Μεκόνγκ, η στάθμη των νερών του οποίου ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ η χώρα βγαίνει από τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων ετών.

    [11] Ινδία: Είκοσι νεκροί σε ενέδρα αυτονομιστών

    20/8/2002 2:12:00 μμ

    Αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τριπούρα (NLFT) έστησαν ενέδρα σε περίπολο του ινδικού στρατού και σκότωσαν 20 στρατιώτες στο Χιραπούρ της δυτικής Τριπούρα. Δεκαεννέα πέθαναν επί τόπου και ένας υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της περιοχής. Τέσσερις ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η σημερινή επίθεση είναι μια από τις χειρότερες στην Τριπούρα φέτος, όπου τελευταία έχουν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια αποσχιστικού χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, οι δράστες διέφυγαν με τον οπλισμό και τα πυρομαχικά τους.

    Τον Ιανουάριο, 16 χωρικοί σκοτώθηκαν από μαχητές της NLFT ενώ τον Ιούλιο εκτελέσθηκαν επτά. H NLFT ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει τον αυτόχθονα πληθυσμό του κρατιδίου και θεωρεί τους Μπενγκαλέζους μετανάστες, που αποτελούν την πλειοψηφία στην Τριπούρα και ήρθαν μετά τον χωρισμό της Ινδίας το 1947 από το Ανατολικό Πακιστάν (σήμερα Μπανγκλαντές), ως ξένους που έχουν μετατρέψει τους τοπικούς πληθυσμούς σε μειονότητα.

    Η NLFT μάχεται για την ανεξαρτησία της Τριπούρα.

    [12] Μέτρα κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις

    20/8/2002 7:08:00 μμ

    Το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση μετά το κλίμα ανατιμήσεων που επικρατεί στην αγορά. Λίστες με τα ονόματα των επιχειρήσεων που προχωρούν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, θα καταρτίσουν τα υπουργεία οικονομίας και ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές, αλλά και να ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, αλλά και όλων των υπολοίπων ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας θα βρεθούν όλες οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών.

    Οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, τόνισε ο Χριστοδουλάκης, προέρχονται από στρογγυλοποιήσεις των τιμών σε ευρώ αλλά και από την προσπάθεια επιχειρήσεων να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την μείωση των πωλήσεων προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

    Οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης απευθύνουν έκκληση προς όλους τους φορείς και κυρίως στους καταναλωτές να συμμετάσχουν ενεργά στην μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και στην ακρίβεια προς όφελος της οικονομίας.

    Από τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης στις λαϊκές αγορές προκύπτει ότι φρούτα και κηπευτικά εποχής αυξήθηκαν από πέρυσι μέχρι φέτος έως και 57%, ενώ σε είδη εκτός εποχής οι ανατιμήσεις φτάνουν το 158%.

    Εν τω μεταξύ,το ΙΝΚΑ καλεί τους Έλληνες καταναλωτές σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε μποϋκοτάζ της αγοράς στις 3 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις των προϊόντων, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Χαράλαμπος Κουρής.

    [13] Τσοχατζόπουλος: Οχι σε αδικαιολόγητες αυξήσεις

    20/8/2002 7:30:00 μμ

    Να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μη προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις των προϊόντων τους, ζήτησε από τους επιχειρηματικούς φορείς ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, κατά την οποία έχουν προαναγγελθεί σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

    Ο υπουργός είπε ότι ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά για την αποφυγή αδικαιολόγητων αυξήσεων, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων για να αποτραπεί το φαινόμενο συμφωνιών μεταξύ των εταιριών πετρελαιοειδών για ενιαία διαμόρφωση υψηλών τιμών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής δελτίου διατίμησης στα καύσιμα

    [14] Εντυπωσιάζουν Μπεκατώρου-Τσουλφά

    20/8/2002 7:38:00 μμ

    Το "χρυσό" ελληνικό δίδυμο στην κατηγορία 470 των γυναικών με τις Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην Προ-ολυμπιακή Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Τα δύο κορίτσια βρέθηκαν στην 1η θέση και στην σημερινή 7η ιστιοδρομία και αύξησε την διαφορά από τα υπόλοιπα πληρώματα. Κατά την άφιξή τους στην προβλήτα τις περίμενε το Αμερικάνικο τηλεοπτικό συνεργείο CNN που ετοιμάζει ένα αφιέρωμα με πρωταγωνίστριες τις δύο κορυφαίες αθλήτριες. Μίλησαν για την καριέρα τους, την συνεργασία τους, τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Ο Νίκος Κακλαμανάκης οδηγεί την κατάταξη στα Mistral. Στην 7η ιστιοδρομία ήταν 9ος και στην 8η ήταν 8ος. Τον ακολουθεί ο Νεοζηλανδός Tobin Jon-Paul που κυριάρχησε στην 8η ιστιοδρομία και βρίσκεται 11 βαθμούς πίσω από τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Ατλάντα. Ο Κακλαμανάκης τόνισε ότι το σκάφος του είχε βάλει νερό και όπως είπε αύριο θα το αντικαταστήσει.

    Στα 470 των ανδρών, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Κώστας Τριγκώνης βρέθηκαν στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, καθώς τερμάτισαν 4οι στην 7η ιστιοδρομία, ενώ στην 8η είχαν πρόωρη εκκίνηση και ακυρώθηκαν. Οι Ολλανδοί Sven Coster-Kalle Coster τερμάτισαν πρώτοι και στις δύο κούρσες της ημέρας αλλά στην γενική κατάταξη προηγείται το δίδυμο από την Σουηδία Johan Molund-Martin Andersson.

    Στα Finn συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο Βρετανός Ben Ainslie, Παγκόσμιος Πρωταθλητής αλλά και Πρωταθλητής Ευρώπης το 2002. Στα 49er μετά τις 7 ιστιοδρομίες προηγείται το πλήρωμα από την Νορβηγία, των Christoffer Sundby και Frode Bovim.

    Στα Tornado γίνεται μεγάλη μάχη, καθώς οι Αυστριακοί, Roman Hagara-Hans Peter Steinacher, έχουν μόλις ένα βαθμό διαφορά από τους Γάλλους, Olivier Backes-Laurent Voiron. Στην 6η θέση βρίσκονται οι Ιορδάνης Πασχαλίδης-Χρίστος Γαρέφης.

    Στην νέα Ολυμπιακή κατηγορία, τα Yngling, μετά τις 7 ιστιοδρομίες προηγούνται οι Αμερικάνες, Hannah Swett-Joan Touchette-Melissa Purdy.

    [15] Επευφημίες για τον Κούρο στο Μεξικό

    20/8/2002 2:02:00 μμ

    Ο Γιάννης Κούρος ήταν ο νικητής της κούρσας των 12 ωρών που έγινε την Κυριακή στο Μέξικο Σίτυ καλύπτοντας την απόσταση των 154,733 χλμ. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (ζέστη, υγρασία και υψόμετρο) ο Έλληνας πρωταθλητής των υπερ - αποστάσεων διέλυσε τον συναγωνισμό και κυνήγησε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (162,400 μ). Η επίδοση του αποτελεί την καλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε κούρσα 12 ωρών σε υψόμετρο 2200 μ. Ο Κούρος είχε μαζί του στα πρώτα 30 χιλιόμετρα της διαδρομής τον Μεξικανό Ιλάριο Κρούζ, ο οποίος στη συνέχεια εγκατέλειψε. Δεύτερος τερμάτισε ο Μεξικανός Βισέντε Βερντίς με 109,718 μ και τρίτος ο συμπατριώτης του Μίλφρεντ Ροντές με 88,347 μ.

    [16] Πανελλήνιο ρεκόρ από τον Ιακωβάκη

    20/8/2002 12:10:00 μμ

    Ενα από τα "στοιχειωμένα" ρεκόρ του ελληνικού στίβου, καταρρίφθηκε χθες στο μίτινγκ του Λιντς. Ο Περικλής Ιακωβάκης τερμάτισε τρίτος στα 400 μ. εμπόδια με επίδοση 48 δευτερόλεπτα και 66 εκατοστά και έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ που ανήκε στον Θανάση Καλογιάννη με 48.80, από τις 19 Ιουλίου του 1987. Στην ίδια κούρσα, μπροστά από τον Ιακωβάκη τερμάτισαν ο Σαουδάραβας Αλ Σομαϊλί με 48.18 και ο Ερικ Τόμας από τις ΗΠΑ με 48.51.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 August 2002 - 16:54:03 UTC