Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχής κάλυψη για τη 17Ν από τα ξένα ΜΜΕ
  • [02] Εσβησε δασική πυρκαγιά στην Μυτιλήνη
  • [03] Στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών Καρέα
  • [04] Κάμερες στους λεωφορειόδρομους για τους παραβάτες
  • [05] Δεκατρείς νεκροί από νάρκη στο Αφγανιστάν
  • [06] Προειδοποίηση Ετζεβίτ για τις πρόωρες εκλογές
  • [07] ΗΠΑ: τρομοκρατική η πυρκαγιά στο Μανχάταν;
  • [08] Εκρηξη με έξι νεκρούς σε ορυχείο της Ουκρανίας
  • [09] Βιβλικές εικόνες από πλημμύρες στη Ρουμανία
  • [10] Αμμάν: νεκροί και τραυματίες από μπαλωθιές
  • [11] Γένοβα: πορεία στη μνήμη του Κάρλο Τζιουλιάνι
  • [12] Aποστολή του Βρετανoύ ΥΠΕΞ στη ν. Ασία
  • [13] Παγκόσμιο εφήβων, νεανίδων-Πανελλήνιο ρεκόρ
  • [14] Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας μπάσκετ Κωφών
  • [15] O ''Ερωτόκριτος'' στο Ηρώδειο
  • [16] Το ''όχι'' της Βρετανίας να τιμήσει τον Τ. Τσάπλιν

    [01] Συνεχής κάλυψη για τη 17Ν από τα ξένα ΜΜΕ

    21/7/2002 2:02:00 μμ

    Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη απασχολούν ιδιαίτερα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και ραδιόφωνα μεταδίδουν τις εξελίξεις από την Ελλάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσω των ανταποκριτών τους που βρίσκονται εδώ και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. Σήμερα το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων εστιάζεται στις νέες συλλήψεις καθώς και στις συγκλονιστικές δηλώσεις του ιερέα Τριαντάφυλλου Ξηρού.

    Αμερικανοί και Ελληνες Ομογενείς ενημερώνονται εκτενώς

    Ενδεικτικά, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρεται εκτενώς στις τελευταίες συλλήψεις καθώς και στη σημασία που έχει το θέμα γενικότερα όσον αφορά ακόμη και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. "Στη Βόρεια Ελλάδα η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη υπόπτους στην επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τονίζεται επίσης, στο αμερικανικό δίκτυο.

    Η "Φωνή της Αμερικής" με τον τίτλο "Οι Ελληνες συλλαμβάνουν δύο ακόμη υπόπτους για τρομοκρατία" αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι συλλήψεις σηματοδοτούν νίκη για τις ελληνικές Αρχές, στις οποίες υπήρξε η ανησυχία ότι η 17 Νοέμβρη θα μπορούσε να διαταράξει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην ΑΘήνα".

    Αναλυτικά ρεπορτάζ στην Βρετανία

    Το βρετανικό δίκτυο BBC από την πλευρά του, με εκτενές ρεπορτάζ από την ΑΘήνα, όπως όλες αυτές τις μέρες, καλύπτει τα τελευταία γεγονότα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι μπορεί να σημαίνουν την αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση, προς όφελος της Αθήνας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. "Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι πολίτες δέχονται με ανακούφιση αυτό που φαίνεται να είναι η αρχή της εξάρθρωσης της οργάνωσης. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην άμβλυνση των φόβων διεθνώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ΑΘήνας το 2004".

    Στην βρετανική εφημερίδα Guardian, τέλος, τον τίτλο δίνει ο ιερέας Τριαντάφυλος Ξηρός και οι δηλώσεις του για τα παιδιά του. "Ελληνας ιερέας λέει ότι οι γιοι του πρέπει να πληρώσουν" αναφέρει στην αρχή η εφημερίδα που συνεχίζει με αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων.

    [02] Εσβησε δασική πυρκαγιά στην Μυτιλήνη

    21/7/2002 1:46:00 μμ

    Σβήστηκε στις 2 περίπου μετά τα μεσάνυχτα σήμερα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική περιοχή της κεντρικής Λέσβου, κοντά σε στρατιωτική μονάδα, αφού προηγουμένως έκαψε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων. Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις στρατιωτών, πυροσβεστών και εθελοντών πολιτών, οι οποίοι με ενίσχυση δασοπυροσβεστικών οχημάτων έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και τελικά την έσβησαν. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η φωτιά ξέσπασε από ανάφλεξη υλικών σε σακούλα που πετάχτηκε προς την κατεύθυνση του στρατοπέδου από διερχόμενο αυτοκίνητο.

    [03] Στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών Καρέα

    21/7/2002 1:24:00 μμ

    Μνημόσυνο, στο μνημείο των Πεσόντων στον Υμηττό τέλεσε το πρωί το Πυροσβεστικό Σώμα, για τους τέσσερις πυροσβέστες που νικήθηκαν από τις φλόγες στη μεγάλη πυρκαγιά το 1998 (περιοχή Καρέα). Τη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ. Παρέστησαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι αρχών από τους περιφερειακούς δήμους καθώς και εθελοντικές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, φίλοι και συγγενείς των εκλιπόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και σύντομες ομιλίες από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Παναγιώτη Φούρλα και τον δήμαρχο Ηλιούπολης Θεόδωρο Γεωργάκη.

    ''Φωτεινοί οδοδείκτες'' για τους νέους μας

    Επίσης συγκινητική ήταν και η ομιλία του δημάρχου Καισαριανής Γιώργο Κατημερτζή κατά την εκδήλωση ονοματοδοσίας παρακείμενης οδού του νεκροταφείου της πόλης σε ''Δημήτρη Καραμολέγκου Εθελοντή Δασοπροστασίας''.

    Ηταν ένας από τους νεκρούς ''λεβέντης και αλτρουιστής'', όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Φούρλας, που μαζί με τους επαγγελματίες αρχιπυροσβέστες Δημήτρη Μαλούκο και Θεμιστολή Μαυροειδή, καθώς και τον πυροσβέστη Αλέξανδρο Διαβολή, παγιδεύτηκαν και τυλίχθηκαν από τις φλόγες στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Φούρλας, ο χαμός τους δεν ήταν άδικος, μας άφησαν το μεγάλο μήνυμα ότι ''Τώρα και πάντα τούτος ο λαός έχει αυτούς που και μπορούν και θέλουν να φυλάνε σύγχρονες Θερμοπύλες όταν χρειάζεται''.

    Ο κ. Γεωργάκης αναφερόμενος στους πεσόντες είπε ότι αποτελούν ''φωτεινούς οδοδείκτες'' για τους νέους που οφείλουν να υπηρετούν και να μάχονται για τα ιδανικά και τις αξίες, όπως είναι η φύση, το περιβάλλον, η ζωή, ο άνθρωπος. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας και όχι το προσωπείο που μας παρουσιάζεται σήμερα με τους τρομοκράτες.

    Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η μάχη των τεσσάρων παλικαριών να διασωθεί το δάσος και ότι για κάθε δέντρο που κάηκε φυτεύτηκαν ήδη τρία. Κάηκαν είπε 50.000 δένδρα και έχουμε φυτέψει 150.000 με τη συμμετοχή όλων, σχολείων, στρατού, κατοίκων από τους δήμους, υπηρεσιών καθώς και προσωπικά ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [04] Κάμερες στους λεωφορειόδρομους για τους παραβάτες

    21/7/2002 12:56:00 μμ

    Τέσσερις κάμερες σε σημεία κλειδιά θα καταγράφουν από αύριο τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στις λεωφορειολωρίδες και θα αποστέλλεται ταχυδρομικώς η φωτογραφία-πειστήριο παραβίασης μαζί με την κλήση στο σπίτι του οδηγού. Σταδιακά, μέσα στο επόμενο 10ήμερο οι κάμερες που θα παρακολουθούν τις λεωφορειόδρομους θα αυξηθούν σε 11 και έως το τέλος του χρόνου, η Τροχαία θα καταγράφει τους παραβάτες οδηγούς σε 17 σημεία-κλειδιά.

    [05] Δεκατρείς νεκροί από νάρκη στο Αφγανιστάν

    21/7/2002 11:55:00 πμ

    Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε νάρκη στην επαρχία Μπαμιγιάν στο κεντρικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Το δυστύχημα συνέβη το Σάββατο το πρωί κοντά στη λίμνη Μπάντι Αμιρ, δυτικά της πόλης Μπαμιγιάν. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή διευκρίνισε πως οι τραυματίες και τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης και πρόσθεσε πως οι Άρχές έχουν ζητήσει τη μεταφορά των τραυματιών με ελικόπτερα της Isaf της πολυεθνούς δύναμης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

    Δεκάδες Αφγανοί ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερες από 10 εκατομμύρια νάρκες βρίσκονταν θαμμένες στο Αφγανιστάν από την εποχή της σοβιετικής κατοχής.

    Κάθε μήνα, δεκάδες Αφγανοί ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται από τις νάρκες αυτές, αν και οι ειδικές υπηρεσίες έχουν εφαρμόσει προγράμματα εκατομμυρίων δολαρίων για εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων. Ομως, πολλές δεν έχουν εντοπιστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολλοί Αφγανοί να καλλιεργήσουν τη γη, αλλά και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους που βρίσκονται σε ναρκοθετημένες περιοχές.

    Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αμερικανικές επιθέσεις

    Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της "Νιου Γιόρκ Τάιμς" επισημαίνεται πως η αμερικανική αεροπορική εκστρατεία κατά των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους. Από έρευνα της εφημερίδας, σε διάστημα έξι μηνών σε 11περιοχές της χώρας, προκύπτει πως περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο τραγικός αυτός απολογισμός οφείλεται στο γεγονός ότι παρά την ακριβή αναγνώριση των στόχων στο αφγανικό έδαφος, ο αριθμός των βομβαρδισμών ήταν υπερβολικά μεγάλος.

    [06] Προειδοποίηση Ετζεβίτ για τις πρόωρες εκλογές

    21/7/2002 2:16:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ προειδοποίησε σήμερα για το ενδεχόμενο εκλογικής επιτυχίας του ισλαμικού αλλά και του φιλοκουρδικού κόμματος κατά τις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πράγμα που όπως είπε θα προκαλούσε ''σοβαρά καθεστωτικά προβλήματα'' στη χώρα. ''Ορισμένοι προβλέπουν ότι το AK θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Και άλλοι ότι το HADEP θα ξεπεράσει το φράγμα του 10% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή'', δήλωσε ο Ετζεβίτ σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

    Για καθεστωτικά προβλήματα μιλάει ο Τούρκος πρωθυπουργός

    ''Αν επαληθευθούν αυτές ο προβλέψεις-και προφανώς αυτό είναι δυνατό σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον-η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά καθεστωτικά προβλήματα και ίσως προβλήματα πέραν αυτών'', πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός, αντιτιθέμενος στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες έχουν ορισθεί για τις 3 Νοεμβρίου υπό την πίεση των κυβερνητικών του εταίρων και της βαθιάς κρίσης που διέρχεται το κόμμα του, Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Το AK, είναι το αντιπολιτευόμενο και ανερχόμενο Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής (Fazilet), που τέθηκε πέρυσι εκτός νόμου. Το HADEP, που δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, είναι το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κινδυνεύει επίσης να τεθεί εκτός νόμου.

    [07] ΗΠΑ: τρομοκρατική η πυρκαγιά στο Μανχάταν;

    21/7/2002 11:49:00 πμ

    Η πυρκαγιά σε έναν μετασχηματιστή σε κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που προκάλεσε χθες ένα πυκνό σύννεφο καπνού αναβιώνοντας τους φόβους για μία νέα επίθεση, δεν οφειλόταν σε τρομοκρατική πράξη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. "Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε πως οφειλόταν σε κάποια άλλη αιτία πλην του ατυχήματος, το οποίο πριν την 11η Σεπτεμβρίου, ούτε καν θα το λαμβάναμε υπ' όψιν" τόνισε εμφατικά ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου.

    Ζημιές και διακοπή ρεύματος αλλά κανένα θύμα

    Η πυρκαγιά στο κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας Κόν Εντισον, στο προάστιο του Ιστ Βίλατζ δεν προκάλεσε θύματα. Κατασβέστηκε μέσα σε τρεις ώρες και για την αντιμετώπισή της κινητοποιήθηκαν πολλές πυροσβεστικές αντλίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε έναν από τους μετασχηματιστές του κέντρου, ενώ οι περίοικοι δήλωσαν πως ακούσθηκε μία έκρηξη. Ο πυκνός μαύρος καπνός, κατά τους πυροσβέστες οφείλεται στην καύση των πλαστικών τμημάτων των υλικών του.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Νιου Γιορκ 1, η έκρηξη προκάλεσε διακοπές στην παροχή ρεύματος στα νότια της νήσου και δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία-καθώς οι Αρχές έκλεισαν έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που κατά μήκος του βρίσκεται το εργοστάσιο-καθώς και το μετρό.

    [08] Εκρηξη με έξι νεκρούς σε ορυχείο της Ουκρανίας

    21/7/2002 6:05:00 μμ

    Εξι νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα σε ανθρακωρυχείο της περιοχής Ντνιπροπετρόβσκ, στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις στοές βρίσκονται παγιδευμένοι σε βάθος 260 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης άλλοι δύο ανθρακωρύχοι, οι οποίοι δίνουν σημεία ζωής. Για τον απεγκλωβισμό τους καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες 18 σωστικά συνεργεία.

    Τη στιγμή της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, εργάζονταν στις στοές 48 ανθρακωρύχοι. Από την αρχή του χρόνου πάνω από 120 εργάτες έχουν σκοτωθεί σε ορυχεία της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, καθώς οι συνθήκες εργασίες μέσα στα έγκατα της γης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.

    [09] Βιβλικές εικόνες από πλημμύρες στη Ρουμανία

    21/7/2002 2:54:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που πλήττουν τις δύο τελευταίες ημέρες τη Ρουμανία, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές. Σε τέσσερις νομούς της βόρειας, ανατολικής και νοτιανατολικής Ρουμανίας που πλήττονται από τη θεομηνία, έχουν κατακλυσθεί από τα νερά πάνω από χίλια εκτάρια καλλιεργειών, έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 500 κατοικίες, ενώ οι ορμητικοί χείμαρροι έχουν παρασύρει γέφυρες και σε πολλά οδικά δίκτυα έχουν καταστήσει αδύνατη την κυκλοφορία. Παράλληλα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πενήντα περίπου περιοχές της χώρας.

    [10] Αμμάν: νεκροί και τραυματίες από μπαλωθιές

    21/7/2002 2:22:00 μμ

    Ενας νεαρός Ιορδανός πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου του στο κρατητήριο, αφού προηγουμένως έστειλε στον άλλο κόσμο δύο καλεσμένους στο γαμήλιο γλέντι πυροβολώντας στον αέρα με το αυτόματο όπλο του για να γιορτάσει το χαρμόσυνο γεγονός. Οπως μεταδίδει το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Πέτρα, ο γαμπρός μέσα στην εκρηκτική χαρά του τραυμάτισε ακόμα δύο ανήλικα αδέλφια που παρευρίσκονταν στο γλέντι. Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Καράκ νότια του Αμμάν χθες το βράδυ. Οι νεκροί είναι δύο 24χρονοι άνδρες, διευκρινίζει το πρακτορείο.

    [11] Γένοβα: πορεία στη μνήμη του Κάρλο Τζιουλιάνι

    21/7/2002 12:16:00 μμ

    Εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Γένοβα, στη μνήμη του 23χρονου Κάρλο Τζιουλιάνι, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Η χθεσινή διαδήλωση ήταν ειρηνική. Επικεφαλής της πορείας ήταν οι γονείς του φοιτητή, που απηύθυναν έκκληση στους συγκεντρωθέντες να αποφευχθούν βίαια επεισόδια.

    Πολλές οι αντιφάσεις στις καταθέσεις για την διαλεύκανση της υπόθεσης

    Οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κάρλο Τζιουλιάνι παραμένουν αδιευκρίνιστες.

    Ο Ιταλός αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Κάρλο Τζιουλιάνι έχει υποστηρίξει ότι πρόθεσή του ήταν να ρίξει προειδοποιητικά πυρά.

    Ωστόσο οι καταθέσεις του έχουν πολλές αντιφάσεις. Ο Τζιουλιάνι δέχθηκε τα πυρά του αστυνομικού από κοντινή απόσταση. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε επέβαινε σε όχημα της αστυνομίας, το οποίο συνέθλιψε τον θανάσιμα τραυματισμένο φοιτητή, καθώς βρισκόταν αιμόφυρτος στο δρόμο.

    [12] Aποστολή του Βρετανoύ ΥΠΕΞ στη ν. Ασία

    21/7/2002 12:03:00 μμ

    Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο αναχώρησε από το Νέο Δελχί, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στο Πακιστάν και την Ινδία με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ομως σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ΡΤΙ, η αποστολή του Bρετανού υπουργού δεν φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Ο Στρο συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον Iνδό ομόλογό του Γιασουάντ Σίνχα και αργά το βράδυ αναχώρησε για το Λονδίνο, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Πακιστάν ο Στρο είχε συνομιλίες με τον Pακιστανό υπουργό Εξωτερικών Ιναμούλ Χακ. Ο Bρετανός υπουργός δήλωσε ότι μπορεί οι εισβολές μουσουλμάνων ανταρτών από το Πακιστάν στο ινδικό Κασμίρ να έχουν περιοριστεί, όμως απαιτούνται ακόμα μεγάλες προσπάθειες.

    [13] Παγκόσμιο εφήβων, νεανίδων-Πανελλήνιο ρεκόρ

    21/7/2002 12:31:00 μμ

    Η ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100μ. εφήβων ήταν η μοναδική συμμετοχή της χώρας μας στα αγωνίσματα της πέμπτης ημέρας του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου εφήβων-νεανίδων που διεξάγεται στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας η ομάδα μας συμμετείχε στην πρώτη προκριματική σειρά του αγωνίσματος. Αν και δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, αφού κατετάγη έκτη στη σειρά της, κατέρριψε μέσα σε μια εβδομάδα για δεύτερη φορά το πανελλήνιο ρεκόρ με 40.55. Το προηγούμενο ήταν 40.66 και το είχε σημειώσει η ομάδα μας στο μίτινγκ που διοργάνωσαν την προηγούμενη Κυριακή στο ίδιο στάδιο οι Τζαμαϊκανοί ως το τελικό "test event" του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

    Ηταν όλοι υπέροχοι

    Την ομάδα μας αποτελούσαν οι Γιώργος Σαμπάνης, Δημήτρης Διαμαντάρας, Γιάννης Τζώγας και Ευθύμης Στεργιούλης.

    Πρώτη στη σειρά τερμάτισε η Τζαμάικα με 39.38, έχοντας σαν τελευταία αλλαγή τον Ουσάιν Μπολτ που εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά μετά το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 200μ.

    Δεύτερο ήταν το Τρινιτάντ και Τομπάγκο με 39.50, τρίτη η Γαλλία με 39.93, τέταρτη η Ιταλία με 40.16 και πέμπτη η Αυστραλία με 40.51.

    Η τελευταία είχε στη σύνθεσή της τον Κρίστοφερ Νεοφύτου, πιθανότατα Ελληνα ομογενή, ο οποίος πραγματοποίησε ένα πολύ καλό πρώτο κατοστάρι για την Αυστραλία.

    Το 39.38 της Τζαμάικα ήταν η κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο για τους έφηβους, αλλά λίγο αργότερα, στη δεύτερη σειρά, ήρθαν οι Αμερικανοί να της την αποσπάσουν, αφού σημείωσαν χρόνο 39.18. Συνολικά η ελληνική ομάδα κατετάγη 11η. Ο Διαμαντάρας έτρεξε στη θέση του Καραμάνη, αφού ο τελευταίος έχει υποστεί θλάση.

    Πλέον, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στον Σταύρο Κουρουπάκη, ο οποίος την Δευτέρα τα ξημερώματα μετέχει στον τελικό του επί κοντώ. Ο Ελληνας πρωταθλητής παραμένει η μοναδική μας ελπίδα για μετάλλιο και έχει όλα τα προσόντα για να τα καταφέρει, αφού βρίσκεται σε καλή κατάσταση και οι πρόσφατες επιδόσεις του συνηγορούν σε αυτό (5.50μ.-πανελλήνιο ρεκόρ την προηγούμενη Κυριακή στο ίδιο στάδιο).

    Σκληρή η κάθε μάχη-ποιοί κέρδισαν τις εντυπώσεις

    Στα 3.000μ. στιπλ εφήβων νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Μισέλ Κιπιέγκο με 8:29.54 με δεύτερο τον συμπατριώτη του Ντέιβιντ Κιρούα με 8:31.44 και τρίτο τον Αμπουμπακέρ Αλί Καμάλ από το Κατάρ με 8:33.67.

    Στη σφυροβολία νεανίδων επικράτησε η Κροάτισα Ιβάνα Μπρκλιάτσιτς με 65.39μ., έναντι 63.91μ. της Σλοβάκας Μαρτίνα Ντανίσοβα και 60.83μ. της Ρωσίδας Ιουλία Ρόζενφελντ.

    Την παράσταση όμως "έκλεψε" κατά την πέμπτη ημέρα των αγώνων το ύψος νεανίδων με την εκπληκτική Κροάτισα άλτρια Μπλάνκα Βλάσιτς να αναδεικνύεται νικήτρια με 1.96μ. πετυχαίνοντας την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Πολωνέζα Αννα Κσοκ με 1.87μ. και το χάλκινο η Αυστραλέζα Πετρίνα Πράις επίσης με 1.87μ. Στη σφαίρα νεανίδων η Νεοζηλανδή Βαλέρια Ανταμς κέρδισε άνετα με 17.73μ., έναντι 16.76μ. της Κινέζας Γινγκ Ζανγκ και 16.62μ. της Αμερικανίδας Λάουρα Τζεράουγκτι.

    Στο έπαθλο, η Σουηδέζα Καρολίνα Κλουφτ, μετά το τελευταίο αγώνισμα της σειράς, τα 800μ. όπου πήρε την πρώτη θέση, πανηγύρισε έξαλλα το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε με 6.470β., που είναι η κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ολγα Αλεξέγιεβα (Καζακστάν) με 5.727β. και το χάλκινο η Ολγα Λεβένκοβα (Ρωσία) με 5.712β.

    Ο Κουβανός Νταβίντ Τζιράλντ ήταν ο νικητής στο τριπλούν με 16.68μ., ενώ δεύτερος ήταν ο Κινέζος Γιανξί Λι με 16.66μ. και τρίτος ο Ρώσος Αλεξάντερ Σεργκέγιεφ με 16.55μ.

    Τέλος, στα 10.000μ. εφήβων η Αιθιοπία βρήκε έναν ακόμη μεγάλο δρομέα στο πρόσωπο του Γκέμπρε-Εγκζιάμπ Γκεμπρεμαριάν που κέρδισε με 29:02.71, έναντι 29:03.74 του συμπατριώτη του Σιλεσί Σιχινέ και 29:05.96 του Κενυάτη Σόλομον Μπουσιεντίγκ.

    [14] Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας μπάσκετ Κωφών

    21/7/2002 1:51:00 μμ

    Υποθήκη για την πρώτη θέση του Α ομίλου του παγκοσμίου πρωταθλήματος έβαλε χθες το βράδυ η Εθνική ομάδα μπάσκετ Κωφών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 79-67 της Σλοβενίας σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Ο αγώνας κρίθηκε 4.23΄΄, πριν από την λήξη, όταν οι διεθνείς ξέσπασαν και με ένα σερί 8-0, μετέτρεψαν το ισόπαλο 60-60, σε 68-60. Στην συνέχεια με την συμπαράσταση πεντακοσίων φιλάθλων η εθνική κατάφερε να κρατήσει την διαφορά και να πάρει την σπουδαία βαθμολογικά νίκη, που την φέρνει αγκαλιά με την πρώτη θέση του ομίλου.

    [15] O ''Ερωτόκριτος'' στο Ηρώδειο

    21/7/2002 1:15:00 μμ

    Το αριστούργημα του Βιντσέντζου Κορνάρου ''Ερωτόκριτος'' παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ηρώδειο από το Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Το έργο αυτό του Βιντσέντζου Κορνάρου, γραμμένο στη Βενετία το 1713, καταφέρνει να παντρέψει τέλεια τις δυτικές επιρροές και την τοπική κρητική παράδοση. Το μεσαιωνικό ιπποτικό μυθιστόρημα και το ιταλικό μπαρόκ θέατρο ενσωματώνονται ιδανικά στο έμμετρο αυτό μυθιστόρημα με το έντονο κρητικό ιδίωμα. Με επιδεξιότητα ο Κορνάρος καταφέρνει να κρύψει το λόγιο ύφος της έκφρασής του και τους τυχόν κλασικισμούς και να δημιουργήσει ένα έργο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό μέσα από τη ζωντάνια της προφορικής έκφρασης και του δημοτικού τραγουδιού. Εξάλλου οι συχνές επαναλήψεις δεν κουράζουν το θεατή, αλλά του δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσει σε βάθος τους χαρακτήρες και τα δρώμενα. Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στο ειδικό site μας για το θέατρο.

    Συντελεστές

    Επιλογή στίχων: Βασίλης Νικολαΐδης, Μανώλης Σειραγάκης

    Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

    Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης

    Χορογραφία: Έφη Καρακώστα

    Μουσική: Χρήστος Λεοντής

    Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης

    Bοηθοί σκηνοθέτη: Θωμάς Bούλγαρης, Mανώλης Σειραγάκης

    Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Ουρανία Μπασλή, Τζέννη Μιχαηλίδου, Γιάννης Kοτσαρίνης, Χρήστος Λούλης, Αννα Κουτσαφτίκη, Mανώλης Σειραγάκης

    Ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ Αθηνών μέσα από το site του Φεστιβάλ.

    [16] Το ''όχι'' της Βρετανίας να τιμήσει τον Τ. Τσάπλιν

    21/7/2002 1:40:00 μμ

    Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε το 1956 να απονείμει τίτλο ευγενείας στον γνωστό ηθοποιό Τσάρλι Τσάπλιν φοβούμενη την αντίδραση των ΗΠΑ, εξαιτίας των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Sunday Τelegraph. Ο βρετανός ηθοποιός, που είχε διαμείνει επί πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, χρίσθηκε τελικά ευγενής από τη βασίλισσα το 1975, σε ηλικία 86 ετών, μόλις 18 μήνες πριν τον θάνατό του. Επικαλούμενη επίσημα έγγραφα, που μόλις πρόσφατα είδαν τη δημοσιότητα, η εφημερίδα τονίζει πως η τότε συντηρητική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να απονείμει τίτλο ευγενείας στον Τσάπλιν τον Οκτώβριο του 1956, όμως υπαναχώρησε, κατόπιν συμβουλής από βρετανούς αξιωματούχους που υπηρετούσαν στις ΗΠΑ, οι οποίοι φοβόντουσαν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η πράξη τούτη στην αμερικανική κοινή γνώμη.

    H σκληρή κριτική του στον καπιταλισμό έβλαψε τον Tσάπλιν

    ''Ο Τσάπλιν έφερε νερό στον μύλο των επικριτών του, αποδεχόμενος την εύνοια του κομμουνιστικού στρατοπέδου'', επισημαίνει σε έκθεσή του, τον Οκτώβριο του 1956, το γραφείο ερευνών του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο ιστορικός κινηματογράφου Κέβιν Μπάρλοου προβάλλει ως κύριους λόγους για την κακή εικόνα του Τσάπλιν στην αμερικανική κοινή γνώμη την ταινία του ''Μοντέρνοι Καιροί'' του 1936, που αποτελεί μία δριμεία κριτική στον καπιταλισμό, καθώς και την άρνησή του να του χορηγηθεί αμερικανική υπηκοότητα.

    Γνωστός για τις αριστερές του πεποιθήσεις, ο Τσάπλιν είχε εγκαταλείψει τις ΗΠΑ στις αρχές του 50, και έκτοτε του απαγορεύθηκε η είσοδος στη συγκεκριμένη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 July 2002 - 10:07:36 UTC