Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς χειρουργείο το ''Σωτηρία'' λόγω νεροποντής
  • [02] Νέα δημοσκόπηση από την ''Μέτρον Ανάλυσις''
  • [03] Σε πλήρη ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό
  • [04] Σε '' καλό δρόμο '' το τραμ
  • [05] Σημίτης: Ολική η αναβάθμιση του Πειραιά
  • [06] Έρευνα ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών
  • [07] Εντάλματα σύλληψης εκβιαστών
  • [08] Στον Αγ. Κοσμά τελικά το ιστιοπλοϊκό κέντρο
  • [09] Απεργούν αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [10] Προεκλογικές επισκέψεις
  • [11] Κάτω από τη βάση το 40% των διαγωνισθέντων
  • [12] Στρατιωτική τραγωδία στη Κύπρο
  • [13] Υπό παραίτηση και ο Ισμαήλ Τζεμ
  • [14] Αναθεωρείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε
  • [15] Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων
  • [16] Αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  • [17] Σκληρή γλώσσα Μπους για τις επιχειρήσεις
  • [18] Βλάβη στο Κοζλοντούι
  • [19] Ενοπλη επίθεση στην Αλγερία
  • [20] Παραίτηση Πινοσέτ από γερουσιαστής
  • [21] Πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Αργεντινή
  • [22] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Κονγκό
  • [23] Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ισπανία
  • [24] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οικονομία
  • [25] Εξαπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας
  • [26] Ποιοι ωφελούνται από το νέο ασφαλιστικό νόμο
  • [27] Συνάντηση Καραμανλή - Γκαργκάνα
  • [28] Στην Αυστρία ο Παναθηναϊκός
  • [29] Ο Φοιρός στο ''τιμόνι'' του Αρη
  • [30] Φορητοί υπολογιστές για... φτωχούς!
  • [31] Και νέα ''ανδρική'' μόδα λανσάρει ο Μπέκαμ
  • [32] 90χρονος επέζησε επιδρομής 1.000 μελισσών
  • [33] Φως στα άδυτα της 17Ν

    [01] Χωρίς χειρουργείο το ''Σωτηρία'' λόγω νεροποντής

    10/7/2002 10:58:00 μμ

    Αναστέλλεται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου η λειτουργία του χειρουργικού τομέα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε στο συγκεκριμένο κτίριο η προχθεσινή νεροποντή.

    Τα εσωτερικά επείγοντα χειρουργικά περιστατικά του νοσοκομείου θα αντιμετωπίζονται από το νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς", ενώ τα θωρακοχειρουργικά θα αντιμετωπίζονται στο "Σισμανόγλειο".

    Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα αρχίσουν να λειτουργούν στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου τα εξωτερικά ιατρεία τα εργαστήριο και το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

    [02] Νέα δημοσκόπηση από την ''Μέτρον Ανάλυσις''

    10/7/2002 9:59:00 μμ

    Ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τα ποσοστά των κομμάτων όσο και για την ιεράρχηση των προβλημάτων της καθημερινότητας δίνει δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις", η οποία διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 16 Ιουνίου μέχρι 4 Ιουλίου, δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση τής εξαμηνιαίας έρευνας τάσης της MRB. Οι τέσσερις τελευταίες ημέρες της έρευνας συνέπεσαν με τις αποκαλύψεις για τη "17Ν". Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 38,8% έναντι 30% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο ΣΥΝ με 3% και το ΔΗΚΚΙ με 2,9%.

    Σημαντικότερο πρόβλημα: η οικονομία

    Στην παράσταση νίκης και στο διάστημα από 16 έως 30 Ιουνίου οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 58,9% ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές αν διεξάγονταν σήμερα και το 22,2 % ότι θα τις κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ.

    Στο διάστημα από 1η έως 4 Ιουλίου, όπου οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας ήταν στο επίκεντρο, τα ποσοστά στην παράσταση νίκης μεταβλήθηκαν με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 45,4% των ερωτηθέντων και το ΠΑΣΟΚ το 24,9%.

    Στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την τρομοκρατία -πριν τις αποκαλύψεις- η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό 26,8% και το ΠΑΣΟΚ 18,8%, ενώ όταν η υπόθεση βρισκόταν σε εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ έφθασε στο 27,1% και η Νέα Δημοκρατία στο 27,8%.

    Πάντως το πρόβλημα της τρομοκρατίας έρχεται όγδοο κατά σειρά στο ερώτημα ποιο θεωρείται το κυριότερο πρόβλημα της χώρας. Η ανεργία είναι το κυριότερο πρόβλημα και ακολουθούν η οικονομία, τα εθνικά θέματα, οι λαθρομετανάστες, η υγεία, η παιδεία και το ασφαλιστικό.

    Στο ερώτημα ποιος νομίζετε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με μικρή διαφορά και βρίσκεται στο 35,3% έναντι 35,2% που συγκεντρώνει ο Κώστας Σημίτης. Στις απαντήσεις των ερωτηθέντων ποιος πολιτικός αρχηγός έχει περισσότερο κύρος στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση με 48,9% έναντι 27,1% που δίνεται στον Κώστα Καραμανλή.

    Στις δημοτικότητες στελεχών στο ΠΑΣΟΚ στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Γιώργος Παπανδρέου με 65,8% και ακολουθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 60,8%, ο Θεόδωρος Πάγκαλος με 57,4%, ο Ακης Τσοχατζόπουλος με 56,4% και η Βάσω Παπανδρέου με 52,6%.

    Αντίστοιχα στη Νέα Δημοκρατία η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με 66,8%, ο Γιώργος Σουφλιάς στη δεύτερη θέση με 60,1% και ακολουθούν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος με 48,2%, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 46,6% και ο Μιλτιάδης Εβερτ με 45,4%.

    [03] Σε πλήρη ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

    10/7/2002 8:17:00 μμ

    Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου παρακολουθώντας τη διακλαδική αεροναυτική άσκηση "Αστραπή", επιβαίνων επί της φρεγάτας ''Ψαρά''. Η άσκηση διεξήχθη ανοιxτά της Υδρας. O κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνικής επάρκειας του Πολεμικού μας Ναυτικού, το οποίο όπως είπε, απέδειξε ότι βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

    Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η άσκηση

    O υπουργός Εθνικής Αμυνας συνεχάρη το προσωπικό της φρεγάτας ''Ψαρά'' για την ουσιαστική συμμετοχή του ως πρεσβευτής της χώρας μας στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, έργο που αναγνωρίστηκε από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι η διάθεση δυο ελικοπτέρων τύπου Σινούκ για την κάλυψη των αναγκών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αφορά αποκλειστικά μεταφορικές δραστηριότητες και σε καμιά περίπτωση συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι φρεγάτες ''Σαλαμίς'', ''Μπουμπουλίνα'' και ''Υδρα'', οι τορπιλάκατοι ''Τρουπάκης'', ''Λάσκος'', ''Μπλέσσας'' και ''Σταράκης'', το υποβρύχιο ''Νηρεύς'', ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3Β Orion, δυο ελικόπτερα ''Aegean Hawk (Sikorsky 70B) καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

    Οι δραστηριότητες τις οποίες ανέπτυξαν οι μονάδες του Στόλου ήταν:

    Αντιμετώπιση πολλαπλής απειλής από αεροσκάφη και τορπιλάκατους Προβολές στόχων εξ αποστάσεως και Εκτέλεση πυρών επιφανείας.

    Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας διαδραματίζοντας ρόλο φίλιων και εχθρικών δυνάμεων ενεπλάκησαν σε αναχαιτίσεις. Τα ελικόπτερα και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας συμμετείχαν σε συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή δράση για τον εντοπισμό υποβρυχίου.

    Εξάλλου, τριμελής ομάδα ανορθόδοξου πολέμου πραγματοποίησε καταρρίχηση στη φρεγάτα ''Μπουμπουλίνα'', ενώ βρισκόταν εν κινήσει. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη μεταφορά ταχυδρομείου από τη φρεγάτα ''Μπουμπουλίνα'' προς τις φρεγάτες ''Σαλαμίς'' και "Ψαρά".

    [04] Σε '' καλό δρόμο '' το τραμ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/7/2002 4:35:00 μμ

    Εργα του τραμ

    Την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του τραμ της Αθήνας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών &amp; Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί, έχουν επιλεγεί οι εργολάβοι και έχουν ήδη στηθεί επτά εργοτάξια, δύο στη Νέα Σμύρνη και από ένα στο Ζάππειο, στον Αλιμο, στις Τζιτζιφιές, στο Ελληνικό και στο Φλοίσβο. Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι ο χρόνος παραμονής των εργοταξίων που στήνονται δεν θα υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα γίνουν δύο επεκτάσεις. Μία από τη Γλυφάδα μέχρι το νοσοκομείο της Βούλας, μήκους περίπου 1.000 μέτρων και μία από το Ζάππειο έως το Σύνταγμα, μήκους περίπου 500 μέτρων. Με τις επεκτάσεις αυτές, το συνολικό μήκος των γραμμών του τραμ, στην παρούσα φάση, θα ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με τον κ. Βερελή, ο σχεδιασμός του τραμ έχει γίνει με ορίζοντα δεκαετίας και στους σχεδιασμούς είναι η επέκταση από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το κέντρο του Πειραιά, αλλά και σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το μετρό.

    Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου, μαζί με τις δύο επεκτάσεις, την αγορά του τροχαίου υλικού και τα έργα ανάπλασης θα φτάσει τα 346 εκατομμύρια ευρώ - περίπου 116 δισ. δρχ. Τα μισά από τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από εθνικούς πόρους και τα άλλα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Τα πρώτα τραμ θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο του 2003, ενώ η πλήρη ανάπτυξή του θα γίνει στο τέλος Μαρτίου του 2004. Στη φάση αυτή θα υπάρχουν 35 οχήματα, που θα διακινούν καθημερινώς περίπου 80.000 επιβάτες.

    Για την Ολυμπιάδα του 2004 θα προστεθούν άλλα πέντε οχήματα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς οι αποβάθρες θα είναι στο ίδιο ύψος με τα βαγόνια του τραμ.

    Ο κ. Βερελής παρουσίασε επίσης έρευνα του υπουργείου από την οποία προκύπτει ότι το τραμ συγκεντρώνει υψηλότατα ποσοστά αποδοχής των πολιτών, που ξεπερνούν το 80%.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι το εισιτήριο στο τραμ θα είναι προσιτό για το κοινό, καθώς όπως, είπε στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα των μαζικών μεταφορών, είναι η χρησιμοποίηση των αστικών συγκοινωνιών από τους πολίτες.

    [05] Σημίτης: Ολική η αναβάθμιση του Πειραιά

    10/7/2002 1:21:00 μμ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετεξελιχθεί το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό Κέντρο της Ευρώπης, ενώ τα έργα ανάπλασης που έχουν προγραμματισθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όχι μόνο θα αναδείξουν τον Πειραιά σε ένα σύγχρονο λιμάνι, άλλα θα αναβαθμίσουν γενικότερα την πόλη. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τελετών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

    Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου και Πανεπιστημίου

    "Με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα έργων, υποδομών και αναπλάσεων που ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο", τόνισε ο κ.Σημίτης, και πρόσθεσε ότι η αναβάθμισή του, οφείλει να υπηρετεί όχι μόνο το λιμάνι και τις υπηρεσίες του, αλλά πρωτίστως την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γι' αυτό και, κοντά στα συγκοινωνιακά, μεταφορικά και λιμενικά έργα δίνεται προσοχή και σε όλα εκείνα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την αναψυχή.

    Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ανέγερση του Πανεπιστημίου Πειραιά στην περιοχή Ρετσίνα. Ήδη συμφωνήθηκε με την ιδιοκτήτρια Εθνική Τράπεζα η αγορά του γνωστού κτήματα, εκτάσεως 26.700 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθεί σύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του για μεγάλο βάθος χρόνου και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Ταυτόχρονα, νομοθετούνται οι απαραίτητες πολεοδομικές ρυθμίσεις.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου. Σύντομα θα ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε συνεργασία με τους φορείς απονομής Δικαιοσύνης του Πειραιά, είναι έτοιμο προσχέδιο για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου Πειραιά, στο χώρο παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, εκτάσεως 17,700 στρεμμάτων.

    Βγαίνοντας από το κτήριο του ΟΛΠ, ο πρωθυπουργός συνάντησε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους και συνεχάρη για τον χειρισμό της υπόθεσης Ξηρού.

    [06] Έρευνα ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών

    10/7/2002 9:10:00 πμ

    Τους τραπεζικούς λογαριασμούς 28 οργανώσεων και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας ερευνούν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Η εντολή διερεύνησης δόθηκε από το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Ιουνίου προς όλες τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στις 26 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει το θέμα με τη "17Ν", μεταβίβασε τη σχετική εντολή προς τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για ενδελεχή έλεγχο των ύποπτων λογαριασμών.

    Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το υπουργείο, η Τράπεζα της Ελλάδος και διεθνείς οργανισμοί συνεργάζονται στενά τόσο για την καταπολέμηση των δράσεων που αφορούν το ''ξέπλυμα χρήματος'' όσο και τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών σε παράνομες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας.

    [07] Εντάλματα σύλληψης εκβιαστών

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/7/2002 11:02:00 μμ

    Σαράντα δύο εντάλματα εξέδωσε ο 11ος τακτικός ανακριτής σύμφωνα με πληροφορίες που αφορούν τη δράση νονών της νύχτας στην Αττική.

    Σε βάρος των καταζητουμένων έχουν ασκηθεί βαρύτατες κατηγορίες με βάση το νέο νόμο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Από εισαγγελικές πηγές η υπόθεση χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική παρότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα ονόματα, αφού φέρεται ότι είναι πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας όπως δημόσια πρόσωπα, κρατικοί λειτουργοί και επιχειρηματίες.

    [08] Στον Αγ. Κοσμά τελικά το ιστιοπλοϊκό κέντρο

    10/7/2002 10:32:00 μμ

    Το "πράσινο φως" έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση κατασκευής του ιστιοπλοϊκού κέντρου του Αγίου Κοσμά ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Τα έργα θα συνεχιστούν καθώς το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις του δήμου Ελληνικού, οικολογικών και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και 30 κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν να ανασταλλούν.

    [09] Απεργούν αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ

    10/7/2002 4:38:00 μμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται αύριο στα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών. Υπενθυμίζουμε ότι απεργίες θα πραγματοποιηθούν και στις 15 και 19 του μήνα.

    [10] Προεκλογικές επισκέψεις

    10/7/2002 4:25:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Διευθυντη Βασίλη Ταλαμάγκα για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους Αθηναίους πολίτες από τη ραδιοφωνική συχνότητα του σταθμού.

    Ο κ.Κουβέλης δεσμεύθηκε ότι ο συνδυασμός του οποίου ηγείται-- "Η άλλη Αθήνα"-- θα στηρίξει την προσπάθεια του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού από οποιαδήποτε θέση θα βρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο και επισήμανε ότι ο 9,84 υπηρετεί την αντικειμενική ενημέρωση και πολυφωνία και θα πρέπει να υποστηριχθεί από τους υπεύθυνους οικονομικά.

    Εν τω μεταξύ, τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος του Συνδυασμού "Αθήνα η πόλη μας" Γιάννης Δημαράς. Ο κ. Δημαράς μετά την αναλυτική ενημέρωση που είχε από τους εργαζόμενους έκανε λόγο για σύγχυση αρμοδιοτήτων στο θέμα διαχείρισης πρασίνου του δήμου των Αθηνών.

    Εξάλλου, το απόγευμα ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής θα παρουσιάσει τους υποψήφιους διαμερισματικούς συμβούλους του Συνδυασμού του στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

    [11] Κάτω από τη βάση το 40% των διαγωνισθέντων

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/7/2002 9:03:00 πμ

    Το 40% των διαγωνισθέντων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ πήρε κάτω από τη βάση, ενώ το 17% έχει βαθμό πρόσβασης από 17 έως 20, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των γραπτών και των προφορικών επιδόσεων που σημείωσαν φέτος οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [12] Στρατιωτική τραγωδία στη Κύπρο

    10/7/2002 10:51:00 μμ

    Συγκλονισμένος είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός από τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, που σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης μαζί με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς σε συντριβή ελικοπτέρου. Τ' άλλα θύματα της τραγωδίας είναι ο διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

    Ατυχής αναγκαστική προσγείωση

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το ελικόπτερο συνετρίβη στην κοίτη του ποταμού Διάριζος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Κούκλια και τεσσάρων χιλιομέτρων από τον προορισμό του, τη στρατιωτική βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' της Πάφου.

    Από τα μέχρι τούδε στοιχεία, προκύπτει ότι στο ελικόπτερο, τύπου BELL 206, σημειώθηκε βλάβη και ο χειριστής του επεχείρησε αναγκαστική προσγείωση, αλλά λόγω του σκότους και της μορφολογίας του εδάφους "κάθισε" στην όχθη χαράδρας του ποταμού Διάριζου, με αποτέλεσμα να χάσει τη στήριξή του και να πέσει μέσα σε πορτοκαλεώνα, στο βάθος της χαράδρας από ύψος δεκάδων μέτρων.

    Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες στρατιωτικοί να απανθρακωθούν.

    Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης

    Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη.

    Στις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου θα πάρουν μέρος και δύο Ελληνες εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναχώρησαν το απόγευμα για την Κύπρο. Μαζί με τους εμπειρογνώμονες αναχώρησαν και οι συγγενείς του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και του Διοικητή της Αεροπορίας, ταξίαρχου Στέλιου Δεμέναγα.

    Εν τω μεταξύ, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνει ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Εθνικό πένθος στη Κύπρο

    Η κυπριακή κυβέρνηση, κήρυξε τριήμερο πένθος για το θάνατο του στρατηγού Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια και τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την οδύνη του για το συμβάν καθώς και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των πέντε νεκρών, ενώ σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, εκφράζοντας θλίψη για το θάνατο του Αντιστράτηγου Φλωράκη και των άλλων στρατιωτικών, ανέφερε ότι αυτό είναι το τίμημα, όταν ένας λαός αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν για την λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και την επιτέλεση της αποστολής της.

    Την βαθιά θλίψη και οδύνη του, για το χαμό του αρχηγού και τεσσάρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αύριο η ολομέλεια της Βουλής θα τιμήσει τη μνήμη τους.

    Θλίψη για το θάνατο των πέντε στρατιωτικών εξέφρασαν και όλα τα κόμματα.

    Συγκλονισμένη και η Ελλάδα

    Τη βαθιά λύπη της ελληνικής κυβέρνησης και τα συλλυπητήριά της προς την κυπριακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των πέντε στρατιωτικών που σκοτώθηκαν απο πτώση ελικοπτέρου στην Κύπρο, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας πως οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δυστύχημα αλλά θα γίνει ενδελεχής έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων.

    Κληθείς να σχολιάσει το δυστύχημα στην Κύπρο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που σημειώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, την ώρα της μετάβασης των πέντε στελεχών στο χώρο διεξαγωγής της άσκησης.

    Ο κ. Παπαντωνίου, αφού εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των πέντε αξιωματικών, παρατήρησε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός διεξάγει έναν αγώνα επιβίωσης στην Ελλάδα, το Αιγαίο και την Κύπρο.

    Τη θλίψη των Ελλήνων βουλευτών για το πλήγμα που δέχθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

    Την βαθιά του θλίψη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου και την οδύνη μου στις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι ο χαμός των αξιωματικών συνιστά εθνική απώλεια σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την μαρτυρική Μεγαλόνησο.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη θα τελεσθεί την Παρασκευή στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    [13] Υπό παραίτηση και ο Ισμαήλ Τζεμ

    10/7/2002 8:45:00 μμ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του και εγκαταλείπει το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο "CNN-Turk". Το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι επικαλέστηκε ''πηγές του περιβάλλοντος'' του Τζεμ. Εν τω μεταξύ, διαφωνούντες βουλευτές του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς κάλεσαν σήμερα τον 77χρονο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Αδιέξοδο στο πολιτικό σκηνικό

    Οι εννέα βουλευτές συναντήθηκαν με τον Ετζεβίτ μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε ο Ετσεβιτ με τους ηγέτες των κομμάτων του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, από τις οποίες δεν προέκυψε η παραμικρή αναφορά στους τρόπους αντιμετώπισης της κυβερνητικής κρίσης.

    "Ο Ετζεβίτ θα εξετάσει την έκκλησή μας για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και θα μας ενημερώσει", δήλωσε ο βουλευτής Ουλούτς Γκουρκάν προς τους δημοσιογράφους.

    Εξάλλου εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου, με την υπάρχουσα κυβέρνηση, ή το φθινόπωρο του 2003, αφού προηγουμένως υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπουν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ πρότεινε χθες, μετά τις τελευταίες παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών από το κυβερνών κόμμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας.

    [14] Αναθεωρείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε

    10/7/2002 5:04:00 μμ

    Η κατάργηση της παροχής των αγροτικών επιδοτήσεων με βάση το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής είναι το κεντρικό σημείο του προγράμματος αναμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που εγκρίθηκε σήμερα από την Κομισιόν. Μέχρι σήμερα το σύστημα των επιδοτήσεων βασίζονταν στον αριθμό των αγροτικών ζώων ή στην έκταση της καλλιεργήσιμης γης. Οι νέες προτάσεις, που θα υποβληθούν την Δευτέρα στους "15" υπουργούς Γεωργίας, προτείνουν την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος με μία επιδότηση, που θα είναι ανάλογη με το εισόδημα του αγρότη και η οποία θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Στη διατροφική ασφάλεια στοχεύουν οι Βρυξέλλες

    Στο παρελθόν οι προσπάθειες για την αναμόρφωση της ΚΑΠ είχαν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών. Το πρόγραμμα αναθεώρησης της προβλέπει τη μη σύνδεση του επιπέδου παραγωγής με αυτό των επιδοτήσεων, καθώς και την αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Οι προτάσεις των Βρυξελλών στοχεύουν στο να πριμοδοτήσουν την διατροφική ασφάλεια, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Να σημειωθεί ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική απορροφά πάνω από το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού και αντιπροσώπευε πέρυσι περί τα 43 δισ. ευρώ.

    Με επιφυλάξεις δέχτηκαν τις προτάσεις Λονδίνο-Βερολίνο

    "Οι προτάσεις είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν προχωρούν πολύ σε ό,τι αφορά την μείωση των εξόδων", δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας Μάργκαρετ Μπέκετ.

    Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις, που "ανοίγουν το δρόμο για μια νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική", διατήρησε όμως τις επιφυλάξεις της για ορισμένα σημεία, όπως για τις απευθείας επιδοτήσεις προς τους αγρότες.

    "Ο δρόμος για την αναγκαία και ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής άνοιξε χάρη στις προτάσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Φραντς Φίσλερ", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χαρίμα Ράινχαρντ.

    Νωρίτερα η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ρενάτε Κούναστ τόνισε πως "επιτέλους η προστασία του περιβάλλοντος, των ζώων και των καταναλωτών εναρμονίζεται με την αγροτική πολιτική".

    [15] Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων

    10/7/2002 5:11:00 μμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, που έγινε το πρωί στο "Λήδρα Πάλας", στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών ηγετών των δυο πλευρών.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ. "Πρέπει να γίνει κατανοητό, ανέφερε, ότι είναι μια πορεία που δεν μπορεί ούτε να διακοπεί, ούτε να εμποδιστεί με οποιοδήποτε τρόπο, παρόλο που θα θέλαμε να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη".

    Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κλεάνθους, οι προσπάθειες για επίλυση θα συνεχιστούν και μετά την ένταξη.

    [16] Αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ ζητούν οι Παλαιστίνιοι

    10/7/2002 4:56:00 μμ

    Ενας ακόμα Παλαιστίνιος, ηλικίας 19 χρόνων, σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκαρ κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσηλευτικές πηγές. Στο μεταξύ με αναστολή της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων απειλεί η Παλαιστινιακή Αρχή, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαναγκάσουν το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    ''Ζητάμε από την Ουάσινγκτον να αλλάξει την πολιτική της (υπέρ του Ισραήλ), διαφορετικά δεν θα υπάρξουν ούτε μεταρρυθμίσεις, ούτε ασφάλεια'', προειδοποίησε ο υπουργός Πληροφόρησης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στη διάρκεια συνέντευξης στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ''αλλά τα μέτρα τιμωρίας εκ μέρους του Ισραήλ μας εμποδίζουν να το πράξουμε''.

    Οπως εξήγησε, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι αδύνατη χωρίς την άρση της πολιορκίας των παλαιστινιακών πόλεων, τονίζοντας ότι το ίδιο διεμήνυσε ο πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ.

    [17] Σκληρή γλώσσα Μπους για τις επιχειρήσεις

    10/7/2002 4:06:00 μμ

    Την ανάγκη για υψηλότερα ηθικά κριτήρια, τόνισε σε ομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ως άμεση οικονομική ανάγκη για τις ΗΠΑ, με αφορμή τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει τις ΗΠΑ. Ο Μπους, μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο που απαρτιζόταν από χίλια και πλέον διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων της Wall Street μίλησε για μια νέα εποχή ακεραιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαγγέλλοντας σειρά μεταρρυθμίσεων με τις οποίες ελπίζει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις επιχειρήσεις. O Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους ενόχους οικονομικών εγκλημάτων. Ανακοίνωσε ακόμη την δημιουργία νέας ομάδας κρούσης που θα διώκει και θα προσάγει στη δικαιοσύνη τους παραβάτες.

    [18] Βλάβη στο Κοζλοντούι

    10/7/2002 4:02:00 μμ

    Καπνοί εμφανίστηκαν από έναν αεραγωγό στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του εργοστασίου. Η βλάβη, που δεν προέρχεται από πυρκαγιά, εντοπίστηκε στο μηχανοστάσιο του αντιδραστήρα, αλλά δεν επηρέασε το σύστημα ασφάλειας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο αντιδραστήρας 2, ο οποίος ήταν κλειστός για συντήρηση, επαναλειτούργησε σήμερα στο 50% των δυνατοτήτων του.

    Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι διαθέτει τέσσερις απαρχαιωμένους αντιδραστήρες 440MW, το κλείσιμο των οποίων απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν την ενδεχόμενη ένταξη της Βουλγαρίας σε αυτήν. Το Νοέμβριο του 1999 η βουλγαρική κυβέρνηση δέχτηκε να κλείσει τους αντιδραστήρες 1 και 2 πριν το 2003.

    [19] Ενοπλη επίθεση στην Αλγερία

    10/7/2002 3:07:00 μμ

    Εννιά άνθρωποι, ανάμεσα τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από ομάδα ενόπλων σήμερα τα ξημερώματα στην πόλη Τιαρέτ, 340 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, πρωτεύουσας της Αλγερίας, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Η νέα αυτή σφαγή αποδίδεται στην Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA) αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου, περίπου 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το νέο κύμα βίας που πλήττει την Αλγερία.

    [20] Παραίτηση Πινοσέτ από γερουσιαστής

    10/7/2002 2:11:00 μμ

    Στη Χιλή ένα κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε, μετά την παραίτηση του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ από τη θέση του ισόβιου γερουσιαστή. Προηγουμένως, ο Πινοσέτ είχε απαλλαγεί από κάθε κατηγορία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την περίοδο της δικτατορίας του, όταν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν η εξαφανίστηκαν. Την ώρα που η Γερουσία συνεδρίαζε, προκειμένου να κάνει και επισήμως δεκτή την παραίτηση Πινοσέτ, οργισμένοι Χιλιανοί που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ξέσπασαν την οργή τους.

    [21] Πολυπληθείς διαδηλώσεις στην Αργεντινή

    10/7/2002 12:27:00 μμ

    Πολλές χιλιάδες άνεργοι, υποστηρικτές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συνδικαλιστές και στελέχη αριστερών οργανώσεων, διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Μπουένος Αιρες και σε άλλες πόλεις στην Αργεντινή ενάντια στην κυβέρνηση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Αργεντινής, η οποία διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. ''Για τη δεύτερη και οριστική ανεξαρτησία'' ήταν το κύριο σύνθημα της εκδήλωσης, που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πρόσφατη διαδήλωση, κατά την οποία περίπου 25.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Μαγιού στο Μπουένος Αιρες.

    Το πλήθος πρόβαλε επίσης το αίτημα για εκλογές και ανανέωση όλων των πολιτικών θητειών ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που έχουν ανακοινωθεί για τις 30 Μαρτίου 2003, από τον πρόεδρο Εδουάρδο Ντουάλδε, ο οποίος εξελέγη στις αρχές Ιανουαρίου από το Κογκρέσο της χώρας, εν μέσω της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, που προκλήθηκε μετά την παραίτηση του προέδρου Φερνάνδο ντε λα Ρούα.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τους θανάτους δύο ανέργων, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε μία άλλη διαδήλωση που είχε διοργανωθεί στην περιφέρεια του Μπουένος Αιρες στις 26 Ιουνίου.

    Πολλοί καλλιτέχνες συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση, όπως επίσης και στελέχη των αριστερών οργανώσεων. Μία από αυτές τις οργανώσεις, η "Ένωση για μία Δημοκρατία Ισότητας" της βουλευτού Ελίσα Κάριο, προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές.

    Στη διάρκεια της ημέρας, η οργάνωση νεολαίας ''Παιδιά των Αγνοουμένων'' της δικτατορίας (1976-'83) και στελέχη αριστερών οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ''πολιτική της υποταγής που προτείνουν οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ στην Αργεντινή'', διαδηλώνοντας μπροστά από το κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις στην Αργεντινή, όπως στο Ρίο Κουάρτο στο κέντρο της χώρας, όπου συνελήφθησαν περίπου 10 άτομα, καθώς και στο Νεουκέν (νότια), όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αμερικανικές σημαίες και στη Χενεράλ Ρόκα, όπου το πλήθος έβαλε φωτιά σε ένα ανδρείκελο του ''Θείου Σαμ'' μπροστά από το υποκατάστημα της αμερικανικής τράπεζας "Μπανκ Μπόστον".

    [22] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Κονγκό

    Πηγή: ΑΠΕ 10/7/2002 9:31:00 πμ

    Πολλά είναι τα θύματα που προκλήθηκαν από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στη Μπούνια, στις ανατολικές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έπειτα από επίθεση εναντίον του στρατιωτικού κυβερνήτη της πόλεως, όπως δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ο διοικητής Μάι Μάι Λαμπέρ Κόνγκα Κανάπε. Ο ίδιος τόνισε ότι η φάλαγγα οχημάτων του στρατιωτικού διοικητή της Μπούνια, Ζαν Πιερ Μουλόντο, δέχθηκε επίθεση, ενώ κυκλοφορούσε στην πόλη, από καλά οπλισμένους άνδρες του πρώην στρατιωτικού διοικητή της "Κογκολέζικης Συσπείρωσης για τη Δημοκρατία/Απελευθερωτικό Κίνημα" (RDC-ML),Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος για "συνομωσία με τη Ρουάντα". Λίγο αργότερα, σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις στην Μπούνια.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κυβερνήτη Μουλόντο, τα στρατεύματα της Ουγκάντα, που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Μπουνία, προσπάθησαν να επέμβουν υπέρ των ανδρών του Λουμπάνγκα, όμως αποκρούσθηκαν και 7 από τους άνδρες τους βρήκαν τον θάνατο.

    "Υπάρχουν πολλοί νεκροί μεταξύ των αμάχων, όμως ακόμη δεν υπάρχει απολογισμός", τόνισε ο Κόνγκα, επισημαίνοντας πως οι συγκρούσεις "έπιασαν εξ απήνης τον πληθυσμό της πόλης, σε μία στιγμή που πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους".

    [23] Κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ισπανία

    10/7/2002 9:20:00 πμ

    Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προέβη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, λίγο μετά τη λήξη ης προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο έως σήμερα υπουργός Εξωτερικών Γιοσέπ Πικέ αναλαμβάνει στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε η ευρωβουλευτής 'Ανα ντε Παλάθιο.

    [24] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οικονομία

    10/7/2002 3:54:00 μμ

    Η πορεία της οικονομίας και η υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ εξετάστηκε σε σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο κύριος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι επιτεύξιμοι, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος μαζί με την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση αποτελεί τους τρεις στόχους της κυβέρνησης.

    Προς υλοποίηση δύο προγράμματα του Γ' ΚΠΣ

    Ο κ. Χριστοδουλάκης στις δηλώσεις του τόνισε επίσης τον κίνδυνο ότι οι εύκολες αυξήσεις μπορεί να αφαιρέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας στον τομέα της ανάπτυξης έναντι των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

    Εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις Τράπεζες για την υλοποίηση δύο προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετείχε στη σύσκεψη.

    Συσκέψεις για πρόγραμμα ελληνικής προεδρίας

    Αύριο συνέρχεται και το Γιούρογκρουπ όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και οι πιθανές επιπτώσεις στην ''Ευρωζώνη'' αλλά και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην ΕΕ και ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών.Την προεδρία του οποίου ασκεί η χώρα μας με προεδρεύοντα τον κ. Χριστοδουλάκη.

    Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον κ. Χριστοδουλάκη για το πρόγραμμα εργασιών της ελληνικής προεδρίας στο ευρωγκρούπ.

    Αργότερα την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN).

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι υπουργοί, είναι τα συνταξιοδοτικά συστήματα και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με βάση την ετήσια έκθεση καταπολέμησης της απάτης που θα υποβάλλει στο Συμβούλιο η Επιτροπή.

    [25] Εξαπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας

    10/7/2002 9:51:00 πμ

    Παραπάνω από εξαπλάσιος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας σε σύγκριση με των υπολοίπων χωρών της ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002, σε σχέση με το προηγούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2001, ήταν 1,9% του ΑΕΠ, ο αντίστοιχος μέσος όρος της ευρωζώνης και της ΕΕ ήταν 0,3% του ΑΕΠ.

    [26] Ποιοι ωφελούνται από το νέο ασφαλιστικό νόμο

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/7/2002 8:33:00 μμ

    Ενας στους δύο ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθεί την προσεχή δεκαετία θα ωφεληθεί από το νέο ασφαλιστικό νόμο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γιώργο Κουτρομάνη, μέχρι το 2012 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 650.000 σημερινοί εργαζόμενοι, από τους οποίους τουλάχιστον 400.000 θα λάβουν μεγαλύτερες συντάξεις ή θα βγουν νωρίτερα στη σύνταξή τους. Μέσα στον Ιούλιο και με τη δημοσίευση του νόμου μπορούν να βγουν στη σύνταξη όσοι έχουν 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία οι εργαζόμενοι στα βαρέα και να αυξήσουν τις αποδοχές τους οι συνταξιούχοι αναπηρίας και θανάτου που έλαβαν συντάξεις μετά το 1993.

    [27] Συνάντηση Καραμανλή - Γκαργκάνα

    10/7/2002 1:24:00 μμ

    Την πρώτη συνάντηση με το νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκο Γκαργκάνα, είχε το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή, ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και κυρίως για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία αντανακλάται, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, στα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό, επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα, ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε, επίσης, λόγο για υψηλό δημόσιο χρέος και ειδικά για την εκτεταμένη χρήση της δημιουργικής λογιστικής και την έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζεται μία νέα διαφορετική οικονομική πολιτική, την οποία δεν είναι ικανή να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση ήταν παρόν και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, ενώ ο κ. Γκαργκάνας δεν έκανε δηλώσεις.

    [28] Στην Αυστρία ο Παναθηναϊκός

    10/7/2002 12:13:00 μμ

    Αγγελος Μπασινάς

    Αναχώρησε σήμερα το πρωί η αποστολή του Παναθηναϊκού με προορισμό το Κλάγκενφορντ της Αυστρίας, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Κεντρικά πρόσωπα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" δεν μπορούσαν να είναι άλλα από τον Αγγελο Μπασινά και τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο πρώτος γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση για την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό και ο δεύτερος εξαιτίας της επικείμενης μετακίνησής του στην Αγγλία και την Μπέρμιγχαμ.

    Δηλώσεις Μπασινά και Ολισαντέμπε

    Ο Μπασινάς τόνισε ότι η απόφασή του να παραμείνει στην ομάδα δεν ήταν δεν ήταν σίριαλ ούτε θρίλερ, απλώς υπήρχαν απλά κάποια εμπόδια που ξεπεράστηκαν μετά τη δεύτερη συνάντηση του μάνατζέρ του με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού.

    Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του παίχτη να εξακολουθήσει να φορά την πράσινη φανέλα έπαιξε και η συνάντηση που είχε με τον κ. Σάντος στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας. Ο μέσος του τριφυλλιού υποστήριξε ότι πλέον οι ευθύνες του είναι μεγαλύτερες και χρειάζεται να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά για να πετύχουν.

    Με την αποστολή του Παναθηναϊκού αναχώρησε και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, που έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με την αγγλική Μπέρμιγχαμ, ωστόσο το θέμα δείχνει προς το παρόν να έχει παγώσει. Ο Πολωνός επιθετικός σημείωσε ότι ακολουθεί κανονικά την αποστολή στην Αυστρία, αλλά περιμένει τηλέφωνο, προκειμένου να ενταχθεί και επίσημα στο δυναμικό της αγγλικής ομάδας.

    Ο Ολισαντέμπε τόνισε ότι μπορεί η Μπέρμιγχαμ να μην είναι η κορυφαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά είναι ένα καλό βήμα, αφού θα έχει την ευκαιρία να παίξει αντίπαλος με τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Αν πάλι, δεν γίνει η μεταγραφή, ο Ολισαντέμπε υποστήριξε ότι είναι καλά και στον Παναθηναϊκό.

    [29] Ο Φοιρός στο ''τιμόνι'' του Αρη

    10/7/2002 1:56:00 μμ

    Με ανακοίνωση της μέσω της σελίδας της στο διαδίκτυο η ΠΑΕ Αρης γνωστοποίησε και επίσημα την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από τον Γιώργο Φοιρό. Συγκεκριμένα, σε αυτήν αναφέρεται ότι η πρόσληψη του κ. Φοιρού ως προπονητή της επαγγελματικής της ομάδας, έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση της ΠΑΕ Αρης.

    Εξάλλου, στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλκέτας Παναγούλιας, όπου θα εκπροσωπήσει σήμερα την ομάδα στη γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ. Αύριο ο πρόεδρος των "κιτρίνων" θα παραστεί στην εκδήλωση της κλήρωσης του Κυπέλλου Ελλάδος που διοργανώνει η ΕΠΟ στη Γλυφάδα και την Παρασκευή στην 24η κλήρωση πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Λαγονήσι.

    [30] Φορητοί υπολογιστές για... φτωχούς!

    10/7/2002 2:06:00 μμ

    Τους φορητούς υπολογιστές χαμηλού κόστους (200 δολάρια) με το όνομα "Σιμπιούτερ" ετοιμάζεται να διανείμει η Ινδία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις υποανάπτυκτες κοινότητες της χώρας να γεφυρώσουν το "ψηφιακό χάσμα". Ο υπολογιστής πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2001, από τους εκπροσώπους της εταιρείας "Encore Software Ltd" και τους επιστήμονες του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών που εδρεύει στην πόλη Μπανγκαλόρ.

    Παρά το γεγονός ότι ο "Σιμπιούτερ" απευθύνεται στους φτωχούς Ινδούς της υπαίθρου, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν, ο υπολογιστής αυτός έχει εντυπωσιάσει και τους απαιτητικούς χρήστες.

    Ο "Σιμπιούτερ" θα είναι τρεις φορές φθηνότερος από τον μέσο υπολογιστή και περιλαμβάνει φωνητικό ταχυδρομείο, εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε φωνή και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Ένας από τους μηχανικούς του προγράμματος δήλωσε ότι αυτό το μήνα θα κατασκευαστούν 200 υπολογιστές "Σιμπιούτερ" και περί τους 1.300 με 1.400 μέχρι το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις παραγγελίες.

    Πηγή: Benton Cosmopolicy / siliconvalley.com

    [31] Και νέα ''ανδρική'' μόδα λανσάρει ο Μπέκαμ

    10/7/2002 2:27:00 μμ

    Πρώτα εμφανίστηκε με σαρόνγκ, μετά με διαμαντένια σκουλαρίκια, τώρα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δίνει νέα έμπνευση στους συμπατριώτες του ωθώντάς τους να ... εμβαθύνουν στη θηλυκή έννοια ''βερνίκι νυχιών''. Δύο μέρες μετά την παρουσία του αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας σε βάφτιση όπου είχε περάσει τα νύχια του με ροζ βερνίκι, υπεύθυνοι κεντρικών καταστημάτων στο Λονδίνο ανέφεραν ξαφνική συρροή ανδρών που έσπευσαν να αγοράσουν το προϊόν.

    ''Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανδρών που μπαίνει στο μαγαζί και να ζητά βερνίκι νυχιών. Στην αρχή, το προσωπικό βρέθηκε σε σύγχυση, έως τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Μπέκαμ ξεκίνησε μια νέα τρέλα'', είπε η εκπρόσωπος της αλυσίδας καταστημάτων ''Woolworth''.

    Τα τελευταία δύο χρόνια, ο άσσος του βρετανικού ποδoσφαίρου αρέσκεται να υιοθετεί τάσεις μόδας που ξεκινούν από το αστείο και καταλήγουν στο γελοίο. Μόλις τον περασμένο μήνα, στους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, χιλιάδες Βρετανοί εμφανίστηκαν κουρεμένοι όπως ο Μπέκαμ με ξανθή κόμη μοϊκανού.

    Πέρυσι το καλοκαίρι, παιδιά σε όλη τη Βρετανία είχαν ξυρίσει μερικώς μαλλιά και φρύδια για να μιμηθούν το είδωλό τους. Η αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια ότι ο Μπέκαμ φόρεσε το εσώρουχο της γυναίκας του Βικτόριας, πρώην μέλος των Σπάις Γκερλς, έγινε δεκτή με ευθυμία τόσα από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από τους χιλιάδες θαυμαστές του...

    [32] 90χρονος επέζησε επιδρομής 1.000 μελισσών

    10/7/2002 2:26:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Αυστριακός άνδρας, ετών 90, δέχτηκε επιδρομή από περίπου χίλιες μέλισσες και επέζησε. ''Ένας κανονικός άνθρωπος, ένας ενήλικας, μπορεί να επιζήσει στην περίπτωση που δεχτεί από 100 έως 500 τσιμπήματα. Μετά από αυτό τον αριθμό τσιμπημάτων, όμως, εμφανίζονται κυρίως τα συμπτώματα της δηλητηρίασης'', είπε ο γιατρός του νοσοκομείου στη δυτική πόλη Λιντς, όπου μεταφέρθηκε ο ηλικιωμένος άνδρας. ''Είναι κάτι που προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη. Όπως φαίνεται ο άνθρωπος αυτός έχει έναν εξαιρετικό οργανισμό'', μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το σμήνος των μελισσών επιτέθηκε στο γέροντα, αφότου ο ίδιος είχε επισκεφθεί τα μελίσσια του. Ο υπέργηρος δεν φορούσε τίποτε που να προστατεύει το κεφάλι του.

    [33] Φως στα άδυτα της 17Ν

    10/7/2002 9:51:00 μμ

    Αποκαλυπτικά στοιχεία και φωτογραφίες-ντοκουμέντα δόθηκαν στη δημοσιότητα φέρνοντας στο φως την ιστορική διαδρομή και την ιδεολογική φυσιογνωμία της 17 Νοέμβρη. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Tαξίαρχος Ελευθέριος Οικονόμου αποκάλυψε το φωτογραφικό υλικό από τις δύο γιάφκες στα Πατήσια και το Παγκράτι. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το γενετικό αποτύπωμα του Ξηρού ταιριάζει με αυτό που βρέθηκε στις 16 Μαΐου έξω από την οικεία του Γερμανού πρέσβη. Στο μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε απόψε τον πρωθυπουργό για την πορεία των ερευνών.

    Στα εργαστήρια της Ασφάλειας τα ευρήματα

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε λακωνικός δηλώνοντας ότι "οι έρευνες συνεχίζονται πολύ προσεκτικά και πάντα μέσα στα πλαίσια των νόμων της δημοκρατικής πολιτείας. Αυτή η τακτική θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, γιατί η δημοκρατία πρέπει να βγει πολλαπλά κερδισμένη από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε".

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κύριοι Χρυσοχοΐδης και Πετσάλνικος, θα ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

    Το υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Οικονόμου είναι 32 φωτογραφίες όπου δείχνουν μέρος του οπλισμού της 17Ν, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρουκέτες που αφαιρέθηκαν από το στρατόπεδο του Συκουρίου, τα μπαζούκας που εκλάπησαν από το Πολεμικό Μουσείο, μία προκήρυξη της οργάνωσης, αρκετά κλειδιά, πηλήκια που κλάπηκαν από αστυνομικό τμήμα, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την περίφημη γραφομηχανή της οργάνωσης, το λάβαρο της 17 Νοέμβρη, πολλά πιστόλια και ένα δίκαννο με πριονισμένες κάνες και κοντάκι, τα οποία παραπέμπουν σε εγκληματική δράση του κοινού ποινικού δικαίου. Τα ευρήματα βρίσκονται τώρα στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και εξετάζονται εξονυχιστικά.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εντείνει τις προσπάθειες της για τον εντοπισμό του μυστηριώδους ενοικιαστή του διαμερίσματος της οδού Δαμάρεως, όπου εντοπίστηκε η δεύτερη γιάφκα της 17 Νοέμβρη.

    Εν τω μεταξύ, ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε σε δωμάτιο-φρούριο του δεκάτου ορόφου του "Ευαγγελισμού". Οι μόνες επισκέψεις που δέχεται, είναι του εισαγγελέα Διώτη, ο οποίος προΐσταται των ερευνών. Τα μέτρα ασφάλειας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ ο πατέρας του Ξηρού, καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης του γιου του και εκφράζει τη διαμαρτυρία του γιατί δεν επιτρέπουν στους συγγενείς και στο δικηγόρο του γιου του να έρθουν σε επαφή μαζί του.

    Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επικύρωσε την απαγόρευση αναμετάδοσης φωτογραφίας που εμφανίζει τον Σάββα Ξηρό τραυματισμένο. Ακόμη, κάλεσε τα κανάλια να αποφεύγουν κρίσεις για πρόσωπα που φέρονται ως ενεχόμενα ή ύποπτα σε εγκλήματα τρομοκρατίας και να σέβονται την αρχή ότι κάθε πρόσωπο τεκμαίρεται αθώο έως την καταδίκη του από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και σήμερα ο υπουργός Τύπου, τονίζοντας ότι πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε τη λογική, η οποία στο όνομα της θεαματικότητας καταπατά και εξευτελίζει τον άνθρωπο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για διοχέτευση στοιχείων από παραπολιτικά και παραθεσμικά κέντρα.

    Συγχαρητήρια από Μπους-Μπλερ

    Στο μεταξύ, συνεχίζουν να καταφθάνουν εύσημα και συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και την αστυνομία, για τις επιτυχίες στον τομέα πάταξης της τρομοκρατίας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη.

    Τα θερμά του συγχαρητήρια για την ''τομή'' που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας διατυπώνει σε επιστολή του προς τον Κώστα Σημίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Ανάλογες θερμές δηλώσεις για την επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας έκανε και ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 July 2002 - 21:05:00 UTC