Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τον ευρωστρατό
  • [02] Παπανδρέου-Τζεμ για ευρωστρατό-Κύπρο
  • [03] Μέτρα κυκλοφοριακής αγωγής και μείωσης ατυχημάτων
  • [04] Επίσκεψη Σημίτη στο ΕΚΑΚΒ
  • [05] Υψηλές θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα
  • [06] Διώξεις σε ακτοπλοϊκές εταιρείες
  • [07] Παλαιστινιακό κράτος χωρίς τον Αραφάτ;
  • [08] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για εδαφικό
  • [09] Ζωντανός φέρεται να είναι ο Λάντεν
  • [10] Συναντήσεις Χριστοδουλάκη για περικοπές-μισθολόγιο
  • [11] Λαφαζάνης-Αλαβάνος για συμβάσεις χρόνου
  • [12] Έναρξη εργασιών της CEMN
  • [13] ''Ενα τραγούδι για το Μάνο'' στον Λυκαβηττό

    [01] Ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τον ευρωστρατό

    25/6/2002 11:44:00 πμ

    Έπεται συνέχεια των διαβουλεύσεων για τον ευρωστρατό, μετά την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί τη νέα συμβιβαστική πρόταση, παρά τη συμφωνία των 15 ηγετών. Νέες διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος θα έχουν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ισ. Τζεμ, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους, στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα σήμερα ξεκινά ο τέταρτος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, με συνάντηση των κ.κ. Σκοπελίτη και Ziyal.

    Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις κοινές θέσεις των εταίρων καθώς ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης έκανε λόγο για "σημαντικά κεκτημένα" που άφησε ως παρακαταθήκη σε αυτό το ζήτημα η διαπραγμάτευση της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στη Σεβίλλη για τον ευρωστρατό "αποτελεί την βάση για την διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας".

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δικαιώνεται σε όλα τα μέτωπα και αντέκρουσε τις κατηγορίες Καραμανλή περί ελλιπούς ενημέρωσης.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ μιλώντας στο τουρκικό CNN τόνισε ότι "δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο κείμενο της Αγκυρας". Εξάλλου, σε αποκλειστικές δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ προς την εφημερίδα "Τζουμουχουριέτ" αναφέρει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Τουρκία εκτός από την Ε.Ε, εντούτοις δεν συμφωνεί με την άποψη του Μεσούτ Γιλμάζ ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο Κυπριακό.

    [02] Παπανδρέου-Τζεμ για ευρωστρατό-Κύπρο

    25/6/2002 7:30:00 μμ

    Για τον ευρωστρατό, για την Κύπρο, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για τη λαθρομετανάστευση και άλλα διμερή θέματα συζήτησαν απόψε στην Κωνσταντινούπολη στο παλάτι ''Τζιραχάν'' ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Η συνάντηση, που κράτησε μια ώρα και 10 λεπτά, χαρακτηρίστηκε και από τους δύο πολιτικούς καρποφόρα και έγινε σε ευχάριστο κλίμα. Ειδικότερα, στο θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όταν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και εφόσον το θέμα δεν έχει επιλυθεί από την ισπανική προεδρία, θα προχωρήσουμε με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ.

    Για λαθρομετανάστευση αλλά και για Μουντιάλ

    Ο κ. Τζεμ επέμεινε στη διευκρίνηση ότι δεν υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή θέση και ότι ο κ. Παπανδρέου του είπε όσα θεωρεί σημαντικά για το θέμα. Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα εργαστούν εποικοδομητικά για να υπάρξει λύση. Η λαθρομετανάστευση ήταν ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά την υπογραφή και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, πρέπει να συσταθεί μια μικτή επιτροπή για να καθοριστούν οι επιμέρους τρόποι αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε βομβαρδισμό ερωτήσεων από τα τουρκικά κανάλια για να προβλέψει την πορεία της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η οποία παίζει αύριο Τετάρτη με τη Βραζιλία. ''Καλή τύχη'', ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για μια δυναμική ομάδα.

    Συνάντηση με Οικουμενικό Πατριάρχη

    Λίγο πριν, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται αύριο το Βόλο. Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τον οικουμενικό-ειρηνικό ρόλο του Πατριάρχη και τη συμβολή του στο διάλογο των λαών και των πολιτισμών. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης.

    [03] Μέτρα κυκλοφοριακής αγωγής και μείωσης ατυχημάτων

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/6/2002 12:37:00 μμ

    Πακέτο μέτρων για την προετοιμασία των οδηγών του μέλλοντος, καθώς και μέτρα για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί φάνηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2002, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, παρά τη διαρκή αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων.

    Τα μέτρα κινούνται σε επτά άξονες και περιλαμβάνουν:

    δημιουργία πρόσθετων πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, εισαγωγή του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, κέντρα εκπαίδευσης και εξέτασης των οδηγών με προσομοιωτές, αύξηση των ΚΤΕΟ και δημιουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ, καθώς και έλεγχος των δικύκλων από τα ΚΤΕΟ ως το τέλος του έτους, αναβάθμιση της εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, δημιουργία ποδηλατοδρόμων μέσα στην πόλη και έμφαση στην προτεραιότητα της κίνησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    [04] Επίσκεψη Σημίτη στο ΕΚΑΚΒ

    25/6/2002 1:35:00 μμ

    Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας 135 και Ζαχάρωφ, πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο χώρο. Το κέντρο αυτό αποτελεί ένα πρωτοποριακό δίκτυο υπηρεσιών πρόνοιας στο οποίο απευθύνονται μοναχικοί ηλικιωμένοι, εγκαταλειμμένα, κακοποιημένα ή παραμελημένα παιδιά και γυναίκες θύματα οικογενειακής βίας.

    Μέσω του Κέντρου, τα άτομα αυτά κατευθύνονται στα ιδρύματα πρόνοιας στα οποία θα βρουν στέγη και υποστήριξη. Στο κέντρο λειτουργεί η ανοικτή τηλεφωνική γραμμή 197, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των προσπαθειών αυτών θα λειτουργήσουν άμεσα 23 νέες μονάδες κοινωνικής στήριξης και φιλοξενίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας και παρέμβασης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες των πολιτών και θα αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δομές στον τομέα της πρόνοιας.

    [05] Υψηλές θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/6/2002 12:56:00 μμ

    Την ανιούσα πήρε σήμερα ο υδράργυρος κάνοντας δύσκολη την ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Το θερμόμετρο αγγίζει τους 38 βαθμούς , ωστόσο οι μετεωρολόγοι μιλούν για έντονο καιρικό φαινόμενο και όχι για καύσωνα. Όμως η άπνοια που επικρατεί, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, την άσφαλτο και τα κτίρια, θα δυσχεραίνει την κατάσταση κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες. Πάντως, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανάσα δροσιάς θα δώσουν οι βοριάδες.

    Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο σε ο,τι αφορά το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο στις 11:00 έφτασε στο σταθμό της οδού Πατησίων τα 314 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200 και λήψης έκτακτων μέτρων τα 500.

    [06] Διώξεις σε ακτοπλοϊκές εταιρείες

    25/6/2002 6:50:00 μμ

    Ποινικές διώξεις σε βάρος εκπροσώπων των ακτοπλοϊκών εταιρειών Hellas Flying Dolphins και Θαλάσσιες Ταχυμεταφορές άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά, Γρηγόρης Πεπόνης, μετά από έρευνα που διενήργησε για 18 υδροπτέρυγα των δυο εταιρειών. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα υδροπτέρυγα παρουσιάζουν ατέλειες στα συστήματα πυρασφάλειας και δεν τηρούν της ευρωπαϊκές και ελληνικές προδιαγραφές. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη και κατά των επιθεωρητών που είχαν ελέγξει τα υδροπτέρυγα, γιατί παρέβλεψαν να επισημάνουν τα προβλήματα.

    [07] Παλαιστινιακό κράτος χωρίς τον Αραφάτ;

    25/6/2002 3:42:00 μμ

    Την αντικατάσταση του Γιασέρ Αραφάτ ως προϋπόθεση για τη δημιουργία προσωρινού παλαιστινιακού κράτους, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, ύστερα από αρκετές ημέρες σιωπής παρά την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις στις θέσεις που είχαν πριν από τις 28-9-2000. Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε τις δηλώσεις ''σοβαρή συνεισφορά'' στην ειρηνευτική διαδικασία χωρίς να σχολιάσει την αξίωση για αλλαγή της ηγεσίας. Την ίδια ώρα το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα παραμένει υπό πολιορκία ενώ επτά παλαιστινιακές πόλεις τελούν υπό κατάληψη.

    ''Επικροτούν'' με νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις οι Ισραηλινοί

    Τις δηλώσεις Μπους ήρθε να επισφραγίσει με το δικό της "τρόπο" η ισραηλινή πλευρά εξαπολύοντας επίθεση με άρματα μάχης στο υπό παλαιστινιακό έλεγχο τμήμα της πόλης της Χεβρώνα.

    Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών που ακολούθησε τέσσερις Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 100 συνάδελφοι τους που βρίσκονταν στην έδρα του κυβερνήτη της Χεβρώνα συνελήφθησαν. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο και για πολλούς τραυματίες.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κατά την επιχείρηση εργοστάσιο κατασκευής βομβών και εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στις παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας και ότι συνέλαβε πολλούς ''καταζητούμενους'' Παλαιστίνιους και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Λίγο αργότερα ένας Παλαιστίνιος αποπειράθηκε να εκτοξεύσει χειροβομβίδες εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στο πέρασμα του Κάρνι. Πρόκειται για έναν 19χρονο ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των στρατιωτών προτού προλάβει να ολοκληρώσει την επίθεση του. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ δίνοντας το όνομα του "μάρτυρα" στη δημοσιότητα.

    Επτά ημέρες μετά την έναρξη των νέων επιχείρησεων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει πλήρως ή τμηματικά επτά πόλεις: τη Ραμάλα, τη Τζενίν, την Καλκίλια, την Ναμπλούς, την Τουλκάρεμ, τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα.

    Μπους: Προσωρινό κράτος ναι, ο Αραφάτ ''στο τιμόνι'' όχι

    Νωρίτερα ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπους λύνοντας τη σιωπή λάμβανε σαφή θέση στο Μεσανατολικό ζήτημα.

    Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, στο Ρόουζ Γκάρντεν, την άποψή του για το κράτος που θα λέγεται "Παλαιστίνη", ο Μπους χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Αραφάτ, είπε:

    "Η ειρήνη απαιτεί μία νέα και διαφορετική παλαιστινιακή ηγεσία, ώστε να μπορέσει να γεννηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Καλώ τον παλαιστινιακό λαό να εκλέξει νέους ηγέτες, που δεν θα είναι συμβιβασμένοι με τον τρόμο".

    Την ώρα που το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα παραμένει περικυκλωμένος και πάλι από ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις και επτά παλαιστινιακές πόλεις έχουν ανακαταληφθεί, ο Τζορτζ Μπους διακήρυττε ότι "ένα Παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να δημιουργηθεί με τον τρόμο. Μπορεί να οικοδομηθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων".

    Αν και έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις και για τους Ισραηλινούς, ο Μπους επέρριψε το κύριο βάρος των ευθυνών για την άρση του σημερινού αδιεξόδου στην παλαιστινιακή πλευρά. "Οταν ο παλαιστινιακός λαός θα έχει νέους ηγέτες, νέους θεσμούς και νέες συνθήκες ασφαλείας με τους γείτονές του, οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους", δήλωσε ο Μπους.

    "Ο πρόεδρος Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης του παλαιστινιακού λαού και πρέπει να τυγχάνει σεβασμού", υπενθύμισε στην αμερικανική ηγεσία ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής των παλαιστίνιων διπλωματών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

    Ο Τζορτζ Μπους ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του στις θέσεις που είχαν πριν από την 28η Σεπτεμβρίου του 2000, δηλαδή να φύγουν από το 40% της Δυτικής Οχθης.

    Ζήτησε επίσης να παγώσει η δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερωθούν τα παλαιστινιακά αποθεματικά.

    Εφόσον οι Παλαιστίνιοι πράξουν αυτό που πρέπει από την πλευρά του, ένα προσωρινό παλαιστινιακό κράτος μπορεί να δημιουργηθεί σε 18 μήνες και στη συνέχεια, μετά από περίπου τρία χρόνια να οριστικοποιηθούν τα σύνορά του, στο πλαίσιο μίας συνολικής ρύθμισης του Μεσανατολικού, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Με εντατικές προσπάθειες από όλους, αυτή η συμφωνία μπορεί να έχει επιτευχθεί σε τρία χρόνια από τώρα. Εγώ και η χώρα μου θα ηγηθούμε της προσπάθειας για την επίτευξη αυτού του στόχου", διαβεβαίωσε ο Τζορτζ Μπους, χαρακτηρίζοντας την πρότασή του ως "δοκιμασία για να αποδειχθεί ποιος μιλά σοβαρά για την ειρήνη, και ποιος όχι".

    Πάντως ο Τζορτζ Μπους δεν αναφέρθηκε στην προοπτική μίας ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό.

    "Αμερικανικά πυρά" με στόχο τη Συρία

    Παράλληλα ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Συρία για ενδεχόμενο αποκλεισμό της από τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν δεν αποκηρύξει τις οργανώσεις που σύμφωνα με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι τρομοκρατικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως μια χώρα τάσσεται υπέρ της ειρήνης όταν υλοποιεί μια σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η δημόσια καταδίκη των επιθέσεων αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους καμικάζι.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Συρία επιτρέπει στις οργανώσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ να λειτουργούν γραφεία στη Δαμασκό και θεωρητικά τις υποστηρίζει. Επιπλέον παρέχει υποστήριξη στη Χεζμπολάχ, την λιβανέζικη οργάνωση που πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από την συνοριακή περιοχή μεταξύ Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου.

    Θετική υποδοχή, αλλά και σκεπτικισμός στην παλαιστινιακή πλευρά - Ικανοποίηση στο Ισραήλ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, χαρακτήρισε ''σοβαρή συνεισφορά'' στην ειρηνευτική διαδικασία τις θέσεις που διατύπωσε ο Τζόρτζ Μπους.

    Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή βλέπουν θετικά τις ιδέες Μπους. Ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στην έκκληση του Αμερικανού προέδρου για αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

    Απηύθυναν εξάλλου έκκληση ''για την έναρξη διμερών συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση και με τους αδελφούς Αραβες, για να εξετασθούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες εκείνες που θα επέτρεπαν την υλοποίηση των ιδεών (του Τζορτζ Μπους)'', αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στενός συνεργάτης του Αραφάτ, δήλωσε ότι εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο την Παλαιστινιακή Αρχή είναι να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. ''Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει ήδη δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις και θα γίνουν εκλογές στις οποίες ο παλαιστινιακός λαός θα εκλέξει τη νόμιμη ηγεσία του'', δήλωσε ο Ρουντέινα.

    Πάντως, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Γιάσερ Αραφάτ από την ηγεσία -όπως ζήτησε ο Τζορτζ Μπους- για να προχωρήσει στην αναγνώριση προσωρινού παλαιστινιακού κράτους. ''Οι παλαιστίνιοι ηγέτες δεν έρχονται με αλεξίπτωτα από την Ουάσινγκτον ή από αλλού. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες εκλέγονται απευθείας από τον παλαιστινιακό λαό.

    "Ο πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ εξελέγη απευθείας με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές'', τόνισε ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών. ''Η διεθνής κοινότητα και ο πρόεδρος Μπους πρέπει να σέβονται τη δημοκρατική εκλογή του παλαιστινιακού λαού'', πρόσθεσε ο Ερεκάτ, μιλώντας στο CNN.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία καλωσορίζει τις ιδέες του Τζορτζ Μπους, και ζήτησε να γίνουν συζητήσεις για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση των προτάσεων της Ουάσινγκτον. Ο ίδιος ζήτησε επίσης την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές πόλεις, πράγμα που -τόνισε ότι- είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή και να διεξαχθούν εκλογές.

    Εντούτοις, ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, Γενικός Γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι οι δηλώσεις Μπους για αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας συνιστούν ''σοβαρή παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα των Παλαιστινίων'' και ως εκ τούτου είναι ''απαράδεκτες''. ''Η ισραηλινή κατοχή είναι υπεύθυνη για την τρομοκρατία'', δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν στη Ραμάλα.

    Η ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, απέρριψε τις προτάσεις Μπους, χαρακτηρίζοντας μονοπλευρη - υπέρ του Ισραήλ, την θεώρησή του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε ότι ''η αντίσταση'' εναντίον του εβραϊκού κράτους θα συνεχισθεί.

    Αντιθέτως η ισραηλινή πλευρά δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις Μπους. Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ανέφερε ότι ''το Ισραήλ ζητά την ειρήνη και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η πρόοδος μπορεί να συζητηθεί μέσω της διπλωματικής οδού μόνον όταν πάψουν οι τρομοκρατικές ενέργειες, η βία και η υποκίνησή της και η Παλαιστινιακή Αρχή προβεί σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εκλεγεί νέα ηγεσία'' και επανέλαβε την απαίτηση για αλλαγή της παλαιστινιακής ηγεσίας ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

    Το πρώτο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είναι ''εξαιρετικά ικανοποιημένος'' από τις δηλώσεις Μπους.

    Χαιρετίζει την πρόταση Μπους η διεθνής κοινότητα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλωσόρισε την πρόταση Μπους, υπογράμμισε όμως πως το θέμα της παλαιστινιακής ηγεσίας αφορά μόνο τον παλαιστινιακό λαό, ενώ επέκρινε το Ισραήλ για την ανακατάληψη πόλεων στην αυτοδιοικούμενη Δυτική Οχθη και το θάνατο Παλαιστινίων. "Τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Οσλο και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και αυξάνουν σημαντικά την ένταση σε μία εξαιρετικά ρευστή κατάσταση'', τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.

    Ο Κόφι Ανάν δια του εκπροσώπου του υπενθύμισε ότι ο παλαιστινιακός λαός εξέλεξε με κοινά αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα δημοκρατικές διαδικασίες το 1996, τον Γιάσερ Αραφάτ ως πρόεδρο του και κάλεσε τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν πολιτική λύση στην μεταξύ τους κρίση εντός 3 ετών.

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα έκανε λόγο για σειρά θετικών σημείων στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου προσθέτοντας ότι οι Αραβες πρέπει να επιβάλουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας Φαρούκ Αλ Σάρα και Σαούντ Αλ Φαϊσάλ, που βρίσκονται επίσης στο Χαρτούμ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ομιλία Μπους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλεπίν εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή "συμπίπτει με τις θέσεις τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ωστόσο επέκρινε σαφώς την πρόθεση του κ. Μπους - σύμφωνα και με την επιθυμία του Αριέλ Σαρόν- να θέσει στο περιθώριο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ''Σχέδιο Μπους''

    Αντιδρώντας στη χθεσινή έκκληση του Προέδρου Μπους για αλλαγή ηγεσίας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εξωτερικών σχέσεων, Κρις Πάτεν, επεσήμανε σήμερα ότι εναπόκειται στους Παλαιστίνιους να ''καθορίσουν την εκπροσώπησή τους στο ανώτατο επίπεδο''.

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο συμβούλιο κορυφής της Σεβίλλης οι ηγέτες των "15" τάχθηκαν σαφώς υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών το ταχύτερο δυνατόν στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Από το Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτήρισε σήμερα την ομιλία του Τζορτζ Μπους για το Μεσανατολικό "πλήρως ισορροπημένη" και αρνήθηκε να διακρίνει σε αυτή μία έκκληση για παραγκωνισμό του παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    "Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστήριξε αυτή τη δήλωση και εάν το έκανε εκείνη θα το κάνουμε και εμείς, διότι είναι πλήρως ισορροπημένη", υποστηρίζει ο Μουμπάρακ σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

    [08] Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για εδαφικό

    25/6/2002 3:11:00 μμ

    Το εδαφικό συζήτησαν σήμερα στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, διάρκειας δύο ωρών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί το βελγικό μοντέλο συντάγματος. Αυτό γίνεται με πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς, την οποία και αποδέχθηκε ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως συζητά το βελγικό μοντέλο στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά, κάτι που αποτελεί στόχο της τουρκικής πλευράς.

    Βολές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς

    Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι σε περίπτωση που τα "δύο κράτη" στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του, καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε θα μπορούν να προχωρήσουν σε "κανονικές σχέσεις" με την ΕΕ, "ως μια φωνή". Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος δέχθηκε χθες τον πρεσβευτή του Λουξεμβούργου στην Αθήνα Φερνάρντ Καρθέισερ, διαπιστευμένος και στην Κύπρο, ανέφερε επίσης ότι πάντοτε θα διαφυλάττονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και η ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ωθεί εσκεμμένα την τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τη διαδικασία των συνομιλιών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία και ''να αποτρέψει τη συνωμοσία''.

    Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό ''Μπαϊράκ'', η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ''υπέστη την πιο σημαντική κρίση την περασμένη Τρίτη, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να επιβάλει τις δικές της απόψεις για το μελλοντικό ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο". Η αντίθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ισχυρίζεται ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός, οδήγησε την ελληνοκυπριακή διοίκηση στο να προσπαθήσει να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα, ισχυριζόμενη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει καταρρεύσει.

    [09] Ζωντανός φέρεται να είναι ο Λάντεν

    25/6/2002 1:02:00 μμ

    Πολλές είναι οι πιθανότητες να ζει, και μάλιστα να κρύβεται στα δυτικά του Πακιστάν, ο καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο, αφού οι πληροφορίες είναι πολύ περιορισμένες.

    Διαρκής η απειλή από την ύπαρξη της Αλ Κάιντα

    Το θέμα της τύχης του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου ανακινήθηκε εκ νέου μετά τις μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις του εκπροσώπου της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα, Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, ο οποίος είπε πως ο Λάντεν είναι ζωντανός και υγιής, ενώ ασχολείται επισταμένως με την προετοιμασία νέων επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί εάν ο Αμπού Γκάιθ πράγματι γνωρίζει για την προετοιμασία νέων τρομοκρατικών επιθέσεων από μέλη της Αλ Κάιντα ή απλώς προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των ανδρών της οργάνωση.

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, σε μία πρώτη αντίδραση τους δια στόματος του εκπροσώπου τους Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, παραδέχθηκαν πως η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του πλανήτη, με ή χωρίς τον Οσάμα μπιν Λάντεν, προσθέτοντας ότι η γνησιότητα της τελευταίας βιντεοταινίας ήδη εξετάζεται από ομάδα ειδικών.

    Νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου πάνω από τον Λευκό Οίκο

    Δύο ιδιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν την Παρασκευή τον απαγορευμένο εναέριο χώρο του Λευκού Οίκου, δύο μόλις ημέρες μετά από παρόμοιο περιστατικό που είχε προκαλέσει την προσωρινή εκκένωση του κτιρίου. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, αυτή τη φορά δεν υπήρξε αναχαίτιση από αμερικανικά μαχητικά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι "εισβολείς" βγήκαν άμεσα εκτός του απαγορευμένου εναέριου χώρου.

    "Το πρώτο περιστατικό αφορά ιδιωτικό αεροσκάφος που βρέθηκε να πετάει στο εσωτερικό της περιμέτρου στην περιοχή του Μέριλαντ, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος εισχώρησε για μικρό χρονικό διάστημα περιμετρικά από τα δυτικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής διοίκησης αεροπλοΐας, Ουίλιαμ Σκούμαν.

    Και οι δύο παραβιάσεις καταγράφηκαν από εναέριους ελεγκτές, ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε επικοινωνία με τα αεροσκάφη προκειμένου αυτά να βγουν από την απαγορευμένη περιοχή. Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχουν καθορίσει οι αμερικανικές αρχές εκτείνεται 24 χιλιόμετρα γύρω από τον Λευκό Οίκο.

    [10] Συναντήσεις Χριστοδουλάκη για περικοπές-μισθολόγιο

    25/6/2002 4:54:00 μμ

    Εντολές για δραστική περικοπή δαπανών από τον τρέχοντα προϋπολογισμό έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Φλωρίδη, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Μετά τις υπερβάσεις που προέκυψαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε την άμεση περικοπή δαπανών μη κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 450 εκατ. ευρώ.

    Σύσκεψη για μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

    Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας συμμετείχε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, με αντικείμενο το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης τη σύσκεψη απασχόλησαν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση σε συσχέτιση με την εισοδηματική πολιτική και το νέο κρατικό προϋπολογισμό.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Χριστοδουλάκης θα συναντηθεί με τους Τραπεζίτες για την συμμετοχή τους στην υλοποίηση προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    [11] Λαφαζάνης-Αλαβάνος για συμβάσεις χρόνου

    25/6/2002 7:33:00 μμ

    Το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου του 2002 η χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία 1999/70 που αφορά τη μετατροπή σε συμβάσεις αορίστου χρόνου των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου, τόνισαν σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος σε σύσκεψη εργαζομένων που εργάζονται με αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Λαφαζάνης τόνισαν ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει την καθολικότητα της εφαρμογής της Οδηγίας, δηλαδή ότι αφορά όλους τους συμβασιούχους εργαζομένους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Γίνεται έτσι φανερό ότι η εφαρμογή της Οδηγίας αυτής θα έχει σημαντικές συνέπειες στην αγορά εργασίας αφού αφορά μεγάλα τμήματα των εργαζομένων.

    Για την αποφυγή της κατάχρησης χρήσης συμβάσεων έργου

    Σημείωσαν ακόμα ότι στο πλαίσιο της Οδηγίας εμπίπτουν και οι συμβάσεις έργου όταν υποκρύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, δηλαδή ότι και οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις έργου θα πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Οι δυο βουλευτές υπογράμμισαν ότι η Οδηγία προβλέπει αναδρομικότητα δηλαδή θα αφορά και τις συμβάσεις που συνάφθηκαν πριν από την εφαρμογή της και τόνισαν ότι εφεξής οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν με βάση αντικειμενικούς λόγους τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου. Κατά τους δυο βουλευτές το νόημα της Οδηγίας είναι η αποφυγή της κατάχρησης που προκύπτει μέσα από την πλατιά χρήση συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου αλλά και η βελτίωση της ποιότητας εργασίας και η εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των απασχολουμένων με αυτές τις μορφές συμβάσεων όταν αυτές είναι δικαιολογημένες.

    Τόνισαν επίσης ότι η Οδηγία αυτή θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί από το 2001 και δεν πρέπει να γίνει πειστική και δεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβάλλει την εφαρμογή της Οδηγίας για αργότερα. Σημειώνεται ότι η Οδηγία αυτή αφορά πολλούς εργαζόμενους στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους γιατρούς του ΙΚΑ, στην εκπαίδευση αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    [12] Έναρξη εργασιών της CEMN

    25/6/2002 2:18:00 μμ

    Αρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (CEMN), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυσή της. Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο ιστορικό ανάκτορο Τσιραγκάν, που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Ο Σεζέρ τόνισε την ανάγκη δράσης ''χωρίς διακρίσεις'' για τη διεύρυνση της οργάνωσης προς άλλες χώρες των Βαλκανίων, κυρίως τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. ''Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η CEMN να φθάσει τα φυσικά της σύνορα'', τόνισε ο ίδιος.

    Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

    Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχει, εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ως προϋπόθεση για τη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των 11 κρατών-μελών.

    Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε στους ηγέτες των χωρών του ΟΣΕΠ, ως εκπρόσωπος της μόνης χώρας-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα να προωθήσει τη συνεργασία ΟΣΕΠ-ΕΕ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των χωρών του Οργανισμού, το οποίο διατύπωσαν και στο τελικό κείμενο της Συνόδου

    Σχέσεις καλής γειτονίας και οικονομικές συνεργασίες

    Οι ''11'' υπογραμμίζουν στην τελική ανακοίνωση ότι ο ΟΣΕΠ στην δεκαετή πορεία του συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Οι χώρες-μέλη επιδιώκουν στενότερη οικονομική συνεργασία, προσβλέποντας στη δυναμική αγορά πλέον των 300.000.000 ανθρώπων και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, η οποία είναι δεύτερη σε ενεργειακούς πόρους μετά τον Κόλπο.

    Στη Σύνοδο ήταν παρόντες οι 8 από τους 11 ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ. Απουσίαζαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Αρμενίας.

    Ο τουρκικός Τύπος υπογραμμίζει ότι πολλές φορές οι Σύνοδοι του ΟΣΕΠ έγιναν αφορμή για διμερείς συναντήσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν συχνά σημαντικότερες από τις εργασίες του ίδιου του Οργανισμού. Αναφέρονται οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η ίδια πρακτική επαναλαμβάνεται και σήμερα με τη προβλεπόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Παπανδρέου και Τζεμ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας, Ισμαήλ Τζεμ και Βαρτάν Οσκανιάν αντίστοιχα, συναντήθηκαν το πρωί στο περιθώριο της συνόδου για να συζητήσουν μια διευθέτηση της κρίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μήλον της έριδος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη η συνάντηση ήταν ''θετική''. Ο Τζεμ είχε επαφές για το Καραμπάχ, χθες βράδυ, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, που μετέβη στην Τουρκία για την περιφερειακή σύνοδο κορυφής.

    Η CEMN ιδρύθηκε τo 1992 με πρωτοβουλία της Αγκυρας για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Ένδεκα χώρες είναι μέλη της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας: Τουρκία, Γεωργία, Ρουμανία, Ρωσία, Ελλάδα, Αλβανία Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ουκρανία και Μολδαβία. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την έκδοση τελικής ανακοίνωσης.

    [13] ''Ενα τραγούδι για το Μάνο'' στον Λυκαβηττό

    25/6/2002 12:18:00 μμ

    "Ενα τραγούδι για το Μάνο" απόψε στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Μια βραδιά μνήμης αφιερωμένη στο δημιουργό της "αθανασίας" από τον Βαγγελη Μπουντούνη, τη Μάρω Ραζή, τη Σαβίνα Γιαννάτου και 26 κιθάρες με τις μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκι. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ και των Σχολών Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών και τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του Αμερικανο-Ελληνικού Κέντρου Τεχνών στο Χαλάνδρι, του οποίου τα σχέδια έχουν ήδη προχωρήσει. Αυτό το έργο, που θα εξυπηρετεί τα βόρειοανατολικά προάστια της Αττικής, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 June 2002 - 16:55:00 UTC