Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κώστας Στεφανής νέος υπουργός Υγείας
  • [02] Συνέντευξη Παπαντωνίου εφ' όλης της ύλης
  • [03] Ποιος φταίει;
  • [04] Εξιχνίαση οικονομικού εγκλήματος
  • [05] Αγνοείται 29χρονος λοχίας
  • [06] Νεκρός 24χρονος από ηλεκτροπληξία
  • [07] Επιχείρηση καθαρισμού πετρελαιοκηλίδας
  • [08] Ο Σαρόν στις ΗΠΑ, ο στρατός του στη Ραμάλα
  • [09] Βία και διπλωματία
  • [10] ΗΠΑ: Πρόλαβαν ''ραδιενεργή'' επίθεση
  • [11] Ο Σολάνα στο Βελιγράδι
  • [12] Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία
  • [13] Ομάδα οργάνωσης για διαχείριση του Γ'ΚΠΣ
  • [14] Ντράγκαν Σάκοτα: Στόχος η Ευρωλίγκα
  • [15] Μάκβεθ στο Ηρώδειο από τον Ε. Νεκρόσιους
  • [16] Πολιτισμός και Ένοπλες Δυνάμεις
  • [17] Αύριο ο γάμος του πρώην ''σκαθαριού''

    [01] Ο Κώστας Στεφανής νέος υπουργός Υγείας

    10/6/2002 7:47:00 μμ

    Ο ακαδημαϊκός καθηγητής της Ψυχιατρικής και πρώην βουλευτής Επικρατείας Κώστας Στεφανής είναι ο νέος υπουργός Υγείας, που αναλαμβάνει καθηκόντα στη θέση του Αλέκου Παπαδόπουλου. Νωρίτερα ο κ.Παπαδόπουλος είχε υποβάλλει την παραίτηση του, όπως του ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό ενώ δήλωσε ότι θα παραμείνει βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη μέχρι τώρα εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντάς του τα καθήκοντα σε τρία κορυφαία υπουργεία. Η ορκωμοσία του νέου υπουργού θα γίνει μετά την επιστροφή του Προέδρου κ.Στεφανόπουλου.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    " Είχαμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός μου ζήτησε την παραίτησή μου, την οποίαν και υπέβαλα '' δήλωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας " θα συνεχίσω να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής, καθώς και του στελέχους του ΠΑΣΟΚ"

    Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Παπαδόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε " Τα προσωπικά θέματα στο επίπεδο ενός υπουργού έχουν πολιτική σημασία και ο χειρισμός τους επιφέρει πολιτικές επιπτώσεις''.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, το όνομα του νέου υπουργού Υγείας θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα ενώ δε θα υπάρξουν γενικότερες αλλαγές στην κυβέρνηση.

    Τόνισε επίσης ότι οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου, οι οποίες προκάλεσαν και το πολιτικό ζήτημα έγιναν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του πρωθυπουργού και υπογράμμισε πως η αντικατάσταση των δυο υφυπουργών Σπύρου Βούγια και Γιώργου Κουράκη, οι οποίοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, θα γίνει εν ευθέτω χρόνο.

    Δηλώσεις περί ανασχηματισμού

    Αμεσο ανασχηματισμό της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής ζητά σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γιάννος Παπαντωνίου και θεωρεί ότι η επικείμενη διάσκεψη του κόμματος είναι «μεγάλη ευκαιρία» για τη δημιουργία προϋποθέσεων «πολιτικής ανάκαμψης» του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής», χαρακτήρισε θετική εξέλιξη έναν ανασχηματισμό πριν από τις εκλογές.

    Αντιδράσεις από πλευράς ΝΔ και ΣΥΝ

    " Η παραίτηση-απομάκρυνση του υπουργού Υγείας καταδεικνύει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και την αδυναμία του πρωθυπουργού να την συντονίσει" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν έντονο εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο έχει επιπτώσεις στην πορεία της χώρας.

    "Τι λύσεις μπορούν να αναμένουν οι πολίτες στα καθημερινά προβλήματα, όταν οι υπουργοί εγκαταλείπουν το σκάφος" διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Β. Μειμαράκης, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης σχολίασε ότι υπάρχει αδυναμία συντονισμού της κυβέρνησης από τον κ. Σημίτη.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της αποπομπής του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου από την κυβέρνηση τόνισε ότι δεν είναι προσωπικό αλλά ο πρώην υπουργός Υγείας κατέληξε στην απόφαση να αποσυρθεί από την πολιτική μέσα σε ένα συγκεκριμένο κλίμα και μέσα σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης. "Ο κ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε στο κλίμα που διαμορφώνει η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και στο κλίμα κρίσης του πολιτικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [02] Συνέντευξη Παπαντωνίου εφ' όλης της ύλης

    Πηγή: ΑΠΕ 10/6/2002 2:23:00 μμ

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον ευρωστρατό και στην υπό συζητηση αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχουν κεντρικό σύνθημα με "όπλο τον πολιτισμό".

    Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

    Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι ουδέποτε προέβλεψε κάτι τέτοιο αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Πάντως, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Όσον αφορά στο θερινό μορατόριουμ για τις ασκήσεις των δυο χωρών, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο, καθώς δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο.

    Σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να μετονομάσει τα Στενά των Δαρδανελίων σε Τουρκικά Στενά, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο θέμα της διεθνούς ονομασίας των Στενών, ενώ δήλωσε ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου διέψευσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής οι Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά.

    Σχετικά με ευρωστρατό και αναδιάταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ

    Για τον ευρωστρατό ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία από την Ισπανική προεδρία για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής θέσης. Και πρόσθεσε ότι είναι άσκοπο και άκαιρο να αρχίσουν τώρα διαβουλεύσεις για το θέμα με μέλη του ΝΑΤΟ, μη μέλη της ΕΕ.

    Σχετικά με την υπό συζήτηση αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που απορρέουν, μεταξύ άλλων, από την ανάγκη αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα μας συμφωνεί με τη συγκεκριμένη αναδιάταξη. Πάντως διευκρίνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο 2003 μετά από ομοφωνία και εφόσον ληφθούν υπόψη οι πολιτικές ισορροπίες. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για κατάργηση Στρατηγείων.

    Ένοπλες Δυνάμεις και πολιτισμός

    Με κεντρικό σύνθημα "Με όπλο τον πολιτισμό" ξεκινούν οι θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Ο νέος αυτός θεσμός που για φέτος θα υλοποιηθεί μέσα από τη μουσική και το θέατρο, σε δεκάδες στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν παρά πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και οι ίδιοι οι στρατευμένοι.

    Παρόντες στη συνέντευξη ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος όπως η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου. Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος επίσης οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Νένα Μεντή, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Ανδρέου, αλλά και πολλοί άλλοι." Οι εκδηλώσεις αυτές δείχνουν μια κρυμμένη πλευρά του στρατού που δεν φοβάται τον πολιτισμό", δήλωσε χαρακτηριστικά η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

    [03] Ποιος φταίει;

    10/6/2002 6:32:00 μμ

    Ερευνα σε βάθος διεξάγεται για το επεισόδιο που σημειώθηκε το Σάββατο με τους πυροβολισμούς έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού, υπενθύμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πρωτόπαπας, είπε επίσης ότι με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αναζητούνται τυχόν ευθύνες αστυνομικών οργάνων και τόνισε ότι το επεισόδιο δεν πρέπει να ακυρώσει το σημαντικό έργο που έχει γίνει στη χώρα μας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και να απαλείψει τη διαπίστωση πως η Ελλάδα έχει τη μικρότερη εγκληματικότητα στην ΕΕ.

    Σχόλια κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης", δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Σχολιάζοντας παρεμβάσεις στελεχών της ΝΔ ο κ. Πρωτόπαπας μίλησε για ''έλλειψη ευαισθησίας'' και τόνισε πως ''υπάρχουν όρια στην πολιτική εκμετάλλευση. Η ΝΔ, είπε, επιχειρεί να πουλήσει φόβο και ανασφάλεια και αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Ας μην επιχειρούμε να δυσφημούμε τη χώρα μας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας το επεισόδιο ο προέδρος του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων όπως είναι τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα και εξέφρασε την άποψη ότι η διόγκωση αυτού του θέματος δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

    Σε ερώτηση αν συμφωνεί με όσους ζητούν την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι τέτοια ζητήματα δημιουργούνται στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς όπως είπε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο μετά δηλαδή τι θα γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές ή μετά τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν βλέπουν το σήμερα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Εντωμεταξύ προθεσμία ζήτησε και πήρε για αύριο από τη 2η τακτική ανακρίτρια ο 38χρονος Δημήτρης Αϊβατζίδης, ο οποίος το Σάββατο προκάλεσε τα εν λόγω γεγονότα έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού στο Κολωνάκι.

    Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του κατηγορουμένου Λεωνίδας Χαμόδρακας τόνισε ότι ο Δ. Αϊβατζίδης έχει πλέον αντιληφθεί τι έκανε και υποστηρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει κανέναν.

    Οπως τόνισε ο δικηγόρος, ο Αϊβατζίδης επί 23 χρόνια αντιμετωπίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι τοξικομανείς και δήλωσε ότι η πράξη του ήταν ''κραυγή αγωνίας''.

    [04] Εξιχνίαση οικονομικού εγκλήματος

    10/6/2002 6:11:00 μμ

    Απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος διαφόρων εμπόρων στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Οικονομικών Εγκληματων της Ασφάλειας Αττικής. Συγκεκριμένα κατηγορούνται 5 άτομα ότι μέσω ανώνυμης εταιρίας με έδρα την Αθήνα, που περιήλθε στην κατοχή τους, και αφού άλλαξαν την επωνυμία της, αγόραζαν έπιπλα, αυτοκίνητα, κλιματιστικά και άλλα είδη από διάφορους προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα με ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές. Το ύψος της απάτης υπολογίζεται γύρω στα 750 εκατομμύρια ευρώ, ή 2 εκατ. 200 χιλιάδες ευρώ. Οι κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου, ενώ η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα.

    [05] Αγνοείται 29χρονος λοχίας

    10/6/2002 3:13:00 μμ

    Σκάφη του λιμεναρχείου, αλιευτικά, τουριστικά πλοία, αυτοδύτες και δύο ελικόπτερα συνεχίζουν στο Ρέθυμνο τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του 29χρονου Αντώνη Ανδρεαδάκη, λοχία των ειδικών δυνάμεων, κατοίκου Χανίων. Η τύχη του λοχία αγνοείται απο χθές το απόγευμα, όταν ανετράπη το μικρό του σκάφος. Μαζί του επέβαινε και ο 32χρονος Εμμανουήλ Μανταδάκης απο το Ρέθυμνο, ο οποίος περισυνελέγη σώος χθές στις δύο τα ξημερώματα

    [06] Νεκρός 24χρονος από ηλεκτροπληξία

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/6/2002 12:43:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε 24χρονος ηλεκτρολόγος από τη Ν. Ιωνία Βόλου, από ηλεκτροπληξία. Νεκρός είναι ο Ιωακείμ Αθ. Ιωάννου. Ο άτυχος νέος είχε κληθεί από ιδιοκτήτρια πρατηρίου άρτου επί της οδού Πολυμέρη να συνδέσει κάποια καινούργια μηχανήματα. Την ώρα που έκανε τις συνδέσεις εκδηλώθηκε διαρροή ρεύματος που κεραυνοβόλησε τον άτυχο νέο. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 17:30 από τον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στη Ν. Ιωνία.

    [07] Επιχείρηση καθαρισμού πετρελαιοκηλίδας

    10/6/2002 12:47:00 μμ

    Συνεχίζεται και σήμερα η επιχείρηση των λιμενικών αρχών για την αντιμετώπιση και των τελευταίων υπολειμμάτων της πετρελαιοκηλίδας που εντοπίστηκε το Σάββατο από αεροπλάνο 2,5 ναυτικά μίλια βόρεια του νομού Ηρακλείου. Στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης συμμετείχαν από νωρίς χθες το πρωί πέντε σκάφη του Λιμενικού με ένα απορρυπαντικό σκάφος και ένα αεροπλάνο.

    [08] Ο Σαρόν στις ΗΠΑ, ο στρατός του στη Ραμάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/6/2002 7:49:00 μμ

    Ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Σαρόν πρόκειται να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να απομακρυνθεί οριστικά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση αυτή, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν νέα επιδρομή κατά του γενικού επιτελείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

    Δηλώσεις εκπροσώπου του Λευκού Οίκου

    Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος αιτιολόγησε την επίθεση τονίζοντας ότι στόχευε στη σύλληψη ''ορισμένων τρομοκρατών των οποίων ήταν γνωστά τα ονόματα και για τους οποίους υπάρχουν πολλές πληροφορίες''.

    Σε ερώτηση για την ισραηλινή επίθεση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ''αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα''. ''Εξ όσων γνωρίζουμε, η επίθεση ήταν περιορισμένη και μικρής διάρκειας και είχε στόχο συγκεκριμένους τρομοκράτες'', πρόσθεσε ο κ. Φλέισερ.

    Ωστόσο ο ίδιος, θαμπώνοντας κάπως το πράσινο φώς που άναψε για το Ισραήλ με την δήλωση αυτή, ανέφερε ότι ο κ. Μπους κάλεσε τον ΙΕκπσραηλινό πρωθυπουργό να μην χάσει το στόχο της διευθέτησης της παρούσας κρίσης στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. ''Οι ΗΠΑ υπενθύμισαν στο Ισραήλ ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνά ότι οι πράξεις του σήμερα θα έχουν αύριο ένα αντίκτυπο στο βασικό στόχο που είναι η ειρήνη'', τόνισε ο κ. Φλέισερ.

    Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον 15 άρματα μάχης, συνοδευόμενα από δύο ελικόπτερα τύπου Απάτσι εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα στη Ραμάλα, ακολουθούμενα από χερσαίες δυνάμεις με σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις γύρω από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πυκνές ανταλλαγές πυρών. Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν και στα γραφεία του πρακτορείου Ρόιτερς.

    [09] Βία και διπλωματία

    10/6/2002 4:18:00 μμ

    Ένας Ινδός πολίτης έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί, όταν οι πακιστανικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν παραμεθόριες κοινότητες στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Οι νέες συγκρούσεις αποδυναμώνουν τα ενθαρρυντικά μηνύματα για εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο ασιατικές πυρηνικές δυνάμεις, ενόψει της επικείμενης μεσολαβητικής επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε Ισλαμαμπάντ και Καράτσι.

    Εν τω μεταξύ στην άρση της απαγόρευσης των πτήσεων πακιστανικών επιβατικών αεροπλάνων προς τρίτες χώρες μέσω του εναέριου χώρου της αποφάσισε να προχωρήσει η Ινδία σε μία ένδειξη αναγνώρισης ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αποφάσισε να λάβει μέτρα προκειμένου να αποτρέψει εξτρεμιστές να εισέρχονται στο έδαφός της.

    Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε απάντηση υπόσχεσης του πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ για λήψη κατασταλτικών μέτρων σε βάρος μουσουλμάνων εξτρεμιστών οι επιθέσεις των οποίων στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ έφεραν στα πρόθυρα πολέμου τις δύο πυρηνικές δυνάμεις.

    Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο ανέφερε ότι περαιτέρω μέτρα από την πλευρά της Ινδίας θα ακολουθήσουν όταν η κυβέρνηση του Νέου Δελχί διαπιστώσει πως έχουν σταματήσει οριστικά οι διεισδύσεις εξτρεμιστών στο έδαφός της. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο το μέτρο της απαγόρευσης των πτήσεων θα έχει άμεση ισχύ.

    [10] ΗΠΑ: Πρόλαβαν ''ραδιενεργή'' επίθεση

    10/6/2002 6:59:00 μμ

    Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν πιθανολογούμενο τρομοκράτη της Αλ Κάιντα, ο οποίος προγραμμάτιζε επίθεση με ''βρώμικη'' βόμβα στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Μόσχα ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ. Ο Αμπντάλα αλ-Μουτζαχίρ, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Μαϊου από το FBI με τη βοήθεια πρακτόρων της CIA, προετοίμαζε ''έκρηξη βόμβας διασποράς ραδιενέργειας''(βρώμικη βόμβα) στις ΗΠΑ και ''είχε στενές σχέσεις με την Αλ-Κάιντα'', το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρόσθεσε ο Ασκροφτ.

    Ο ''τρομοκράτης'' συνδεόταν με την Αλ Κάιντα

    Ο Αμπντάλα αλ-Μουτζαχίρ συνελήφθη κατά την αποβίβασή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο' Χέρ του Σικάγου προερχόμενος από το Πακιστάν, διευκρίνισε ο ίδιος. ''Συλλάβαμε γνωστό τρομοκράτη ο οποίος εξέταζε σχέδιο παρασκευής και έκρηξης μηχανισμού διασποράς ραδιενέργειας, ή όπως λέγεται αλλιώς βρώμικης βόμβας, στις ΗΠΑ'', δήλωσε ο Ασκροφτ σε τηλεοπτική ανακοίνωση που έκανε από τη Μόσχα, η οποία μεταδόθηκε στην Ουάσινγκτον.

    Επεξηγηματικά αναφέρουμε ότι "Βρώμικες'' βόμβες ονομάζονται αυτές, από την έκρηξη των οποίων μολύνεται σε μεγάλη έκταση το περιβάλλον με ραδιενέργεια

    [11] Ο Σολάνα στο Βελιγράδι

    10/6/2002 1:17:00 μμ

    Ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, έφθασε σήμερα στο Βελιγράδι και άρχισε αμέσως σειρά επαφών με Γιουγκοσλάβους, Σέρβους και Μαυροβούνιους αξιωματούχους, με στόχο την ''ενθάρρυνση'' των μεταρρυθμίσεων. Ο Σολάνα επιδιώκει να εξασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας για τον επανακαθορισμό των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Η πρώτη συνάντηση που είχε ο αξιωματούχος της ΕΕ ήταν με τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Ζόραν Τζίντζιτς, τον Μαυροβούνιο πρόεδρο, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς καθώς και με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Υπό την πίεση της ΕΕ, το Βελιγράδι και η Ποντγκόριτσα συμφώνησαν τον Μάρτιο να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, υπό την ονομασία ''Σερβία και Μαυροβούνιο''. Τα κοινοβούλια της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και η ομοσπονδιακή βουλή έχουν εγκρίνει τη συμφωνία για τις νέες σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά η συνταγματική επεξεργασία της συμφωνίας έχει παγώσει εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης στο Μαυροβούνιο.

    [12] Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/6/2002 1:29:00 μμ

    Σημαντική αύξηση κατά 4,3% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2002 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Η αύξηση αυτή διαδέχεται τις ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις του ΑΕΠ τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2001 κατά 4%, 3,5% και 3,7% αντίστοιχα. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2001 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% έναντι 1,3% του 2001. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εκτιμάται ότι οι ρυθμοί αύξησης σε πραγματικούς όρους ανήλθαν σε 3,6% για την τελική κατανάλωση, 11,3% για τις επενδύσεις,5,4% για τις εξαγωγές και 6% για τις εισαγωγές.

    Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει για φέτος ρυθμό αύξησης 3,8%.

    [13] Ομάδα οργάνωσης για διαχείριση του Γ'ΚΠΣ

    10/6/2002 1:11:00 μμ

    "Ομάδα κρούσης" για την τεχνική υποστήριξη των φορέων υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ συγκρότησε η ομάδα οργάνωσης της διαχείρισης του κοινοτικού προγράμματος, μετά από πρόταση του υπουργείου Οικονομίας. Στόχος της ομάδας είναι η ενίσχυση του προγραμματισμού της διαχείρισης και της παρακολούθησης των έργων κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, τις απομακρυσμένες περιοχές και τους λεγόμενους ορεινούς όγκους. Επίσης, η σύνταξη των προδιαγραφών προκήρυξης μελετών, η παρακολούθηση και επίσπευση των αδειοδοτήσεων και η συμπλήρωση των φακέλων. Η ''ομάδα κρούσης'' στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη, πολλαπλών ειδικοτήτων, όπως πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, αρχιτέκτονες, οικονομολόγους, περιβαλλοντολόγους και γεωλόγους.

    [14] Ντράγκαν Σάκοτα: Στόχος η Ευρωλίγκα

    10/6/2002 11:32:00 πμ

    Τρώγοντας έρχεται η όρεξη... Τη λαϊκή αυτή ρήση φρόντισε να επιβεβαιώσει και ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή εξέφρασε την επιθυμία του η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, μετά τον τίτλο στην Α1 μπάσκετ, να φτάσει στην κατάκτηση και της Ευρωλίγκα.

    Συγκεκριμένα, ο προπονητής του Δικεφάλου δήλωσε ότι "στόχος μας, πλέον, είναι να διατηρηθούμε στην κορυφή, όσον αφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και επόμενο βήμα μας θα είναι να φτάσουμε και στην κορυφή της Ευρώπης. Θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μόνο που μας λείπει και αυτό είναι η Ευρωλίγκα".

    Η ΑΕΚ διαθέτει πολύ καλό δυναμικό

    Ο "Σάλε" έκανε αναφορά και στο ρόστερ που θέλει να έχει η "Ενωση" την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, τονίζοντας ότι θέλει να παραμείνουν στην ΑΕΚ τόσο ο Χόλντεν, όσο και ο Μπετς. "Βοήθησαν σημαντικά στην προσπάθεια που έγινε και μαζί τους κατακτήσαμε τον τίτλο" είπε και πρόσθεσε ότι "το ίδιο ισχύει και για τον Μπιλμπά. Οι Κακιούζης, Ντικούδης, Χατζής αποτελούν σημαντικές μονάδες και μεγάλα κεφάλαια για την ομάδα. Ασφαλώς και πρέπει να μείνουν στην ΑΕΚ. Θεωρώ ότι οι Ταπούτος, Ζήσης, Αντιτς έχουν μεγάλες ικανότητες και πιστεύω πολύ σε αυτούς. Μπορούν να προσφέρουν πολλά στο μέλλον".

    [15] Μάκβεθ στο Ηρώδειο από τον Ε. Νεκρόσιους

    10/6/2002 4:30:00 μμ

    Το έργο ''Μάκβεθ'' του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη και Πέμπτη 12 και 13 Ιουνίου στο Ηρώδειο ο Ειμούντας Νεκρόσιους. Η παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία χάρη στον ίδιο και την ποιότητα του θεάματος που προσφέρει η θεατρική του ομάδα.

    Σοβαρός και λιγομίλητος, ο 50χρονος Λιθουανός Ε. Νεκρόσιους, είπε σήμερα τα καλύτερα λόγια για τη Μόσχα, όπου σπούδασε θέατρο, αλλά και για τους Ρώσους που τον επηρέασαν.

    ''Εμείς στη Λιθουανία δεν είχαμε μεγάλες παραδόσεις. Αντίθετα ο ρωσικός λαός, για την πορεία του οποίου ανησυχώ αυτή τη στιγμή, διαθέτει πολλά σπάνια χαρίσματα, στη μουσική, τη λογοτεχνία, το χορό και την τέχνη "

    Παράλληλα, κάλεσε το ελληνικό κοινό να προσέλθει στο Ηρώδειο και να παρακολουθήσει την 3 ωρών και 50 λεπτών παράσταση του Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

    Αναφερόμενος στις προετοιμασίες, δήλωσε ότι όλα πάνε καλά παρόλο που οι ηθοποιοί δεν είναι συνηθισμένοι να παίζουν σε ανοιχτό θέατρο.

    ''Το μόνο πρόβλημα στη δουλειά τους, είναι το Μουντιάλ'', είπε γελώντας ο Λιθουανός σκηνοθέτης.

    Από την πλευρά του, ο Κόστα Σμοριγίνας, ''Μάκβεθ'' στην παράσταση, μίλησε για ''την ευθύνη που νιώθουν οι ηθοποιοί όταν παίζουν στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά "στην ελληνική γη η κάθε πέτρα μιλάει''

    [16] Πολιτισμός και Ένοπλες Δυνάμεις

    10/6/2002 2:47:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με κεντρικό σύνθημα "Με όπλο τον πολιτισμό" ξεκινούν οι θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο νέος αυτός θεσμός που για φέτος θα υλοποιηθεί μέσα από τη μουσική και το θέατρο, σε δεκάδες στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν παρά πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και οι ίδιοι οι στρατευμένοι. Παρόντες στη σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος όπως η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου.

    Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος επίσης οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Νένα Μεντή, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Ανδρέου, αλλά και πολλοί άλλοι." Οι εκδηλώσεις αυτές δείχνουν μια κρυμμένη πλευρά του στρατού που δεν φοβάται τον πολιτισμό", δήλωσε χαρακτηριστικά η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

    [17] Αύριο ο γάμος του πρώην ''σκαθαριού''

    10/6/2002 3:01:00 μμ

    Ο σερ Πολ Μακάρντνεϊ και η μνηστή του Χέδερ Μιλς έφθασαν αργά χθες βράδυ στην ιρλανδική κομητεία του Μόναγκαν, όπου αύριο πρόκειται να τελέσουν το γάμο τους στο κάστρο Λέσλι του 17ου αιώνα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και ανακοίνωσε επισήμως και ο εκπρόσωπος του ζεύγους. Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κάστρο ήταν και είναι δρακόντεια τις τελευταίες ημέρες, ενισχύοντας έτσι τις φήμες ότι εκεί θα τελεσθεί ο γάμος του πρώην Μπητλ με την αγαπημένη του Χέδερ. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο κάστρο.

    Στο χώρο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των ιδιοκτητών και του ιερέα, καθώς οι φρουροί ασφαλείας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει, κυρίως στους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους. Η ημερομηνία του γάμου του Μακάρντνεϊ και της Μιλς έγινε γνωστή μόλις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μετά την αποστολή των προσκλήσεων. Ο εκπρόσωπος του ζεύγους δήλωσε ότι το ζευγάρι δεν θα περάσει την αποψινή νύχτα μαζί, καθώς ''κάτι τέτοιο θα ήταν γρουσουζιά''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, καλεσμένοι στο γάμο είναι ο Έρικ Κλάπτον, ο Στινγκ, ο Ρίνγκο Σταρ και ο Τζον Ίστμαν, αδελφός της πρώην συζύγου του Μακάρντνεϊ, Λίντα. Στην τελετή, επίσης, θα παρευρεθούν τα παιδιά του σερ Πολ, Στέλα, Τζέιμς, Μέρι και η θετή του κόρη Χέδερ, παρά τις φήμες ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των παιδιών και της Μιλς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 June 2002 - 16:58:55 UTC