Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη στον πρώτο γύρο για την κεντροδεξιά
  • [02] Βίαια επεισόδια στο κέντρο της Μόσχας
  • [03] Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Αραφάτ
  • [04] Ρολάν Γκαρός:Ο Κόστα ''έφυγε'' με το τρόπαιο

    [01] Νίκη στον πρώτο γύρο για την κεντροδεξιά

    9/6/2002 11:30:00 μμ

    Τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Ζακ Σιράκ φέρνουν στην κορυφή της κούρσας των γαλλικών βουλευτικών εκλογών οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Τα exit polls δίνουν στους υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου ποσοστό 43,9% επί των ψήφων, γεγονός που "υπόσχεται" κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον επόμενο γύρο. Η αριστερά φαίνεται να συγκεντρώνει 37,1%, ενώ το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν διέψευσε τις δημοσκοπήσεις πέφτοντας στο 12,5%. Σημαντικό ήταν το ποσοστό αποχής το οποίο χαρακτηρίζεται ιστορικό, φτάνοντας στο 36%.

    Απίθανη θεωρείται η μεταστροφή του κλίματος

    Το προηγούμενο ρεκόρ αποχής σημειώθηκε στις εκλογές του 1988 όταν το 34,3% των ψηφοφόρων προτίμησε να παραμείνει εκτός της εκλογικής διαδικασίας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώτου και δεύτερου καναλιού της γαλλικής τηλεόρασης αυτά τα αποτελέσματα θα δώσουν στο δεύτερο γύρο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 380 έως 433 εδρών της εθνοσυνέλευσης στη Δεξιά, ενώ η Αριστερά ( Σοσιαλιστές, κομμουνιστές, πράσινοι κ.λπ.) θα αποσπάσει 130 έως 175 έδρες.

    Οι Γάλλοι κομμουνιστές φαίνεται ότι καταλαμβάνουν μόλις το 4%-5% των ψήφων στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και κινδυνεύουν να δουν να μειώνεται στο μισό η δύναμη τους στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ινστιτούτων Σφυγμομετρήσεων το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που στην απερχόμενη Βουλή κατείχε 33 έδρες, τώρα δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει περισσότερες από 12 με 28.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Κομμουνιστές είχαν συγκεντρώσει το 9,9% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 1997 ενώ ο υποψήφιός τους για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου τρέχοντος έτους, Ρομπέρ Υ δεν κατάφερε να αποσπάσει παρά μόνο το 3,41% της προτίμησης των Γάλλων.

    Η άκρα δεξιά υπολογίζεται ότι θα έχει από 0 έως 2 βουλευτές.

    Τα κόμματα της άκρας αριστεράς κερδίζουν ποσοστό 2,7% γεγονός που αποκλείει την παρουσία εκπροσώπου στο κοινοβούλιο και τα διάφορα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν το 3,8%.

    Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές για τον αριθμό των εδρών στηρίζονται σε μια "γραμμική" προβολή των τάσεων του πρώτου γύρου στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ανατροπές αυτών των τάσεων μεταξύ των δύο γύρων και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ποσοστό συμμετοχής. Θεωρείται πάντως απίθανο να μεσολαβήσουν εξελίξεις που να αλλάζουν ποιοτικά αυτή την εικόνα.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, σε αποψινές δηλώσεις του ζήτησε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εκλογέων στο δεύτερο γύρο, υπογραμμίζοντας ότι τότε γίνονται οριστικά τα αποτελέσματα. Οι Γάλλοι βαρέθηκαν την πολιτική θέλουν αποτελέσματα τόνισε ο κ. Ραφαρέν που προειδοποίησε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

    Από την πλευρά της η Μαρτίν Ομπρί, επιφανές στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος απήντησε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει ποια πολιτική προτίθεται να ακολουθήσει και ότι προς το παρόν ακολουθεί μια πολιτική αποκοίμισης του εκλογικού σώματος.

    Η κ. Ομπρί υπενθύμισε το θετικό απολογισμό της κυβέρνησης Ζοσπέν, τα κονωνικά μέτρα που προτείνει το κόμμα της για την αύξηση του κατώτερου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και επέμεινε στην ανάγκη να γίνει μέχρι το δεύτερο γύρο -που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή- συζήτηση για την πολιτική που προτείνουν οι δύο παρατάξεις.

    Οσο για τον ηγέτη του εθνικού μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν υπογράμμισε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του εκλογικού νόμου που απαγορεύει σε εκατομμύρια Γάλλους πολίτες να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.

    Ηδη από σήμερα είναι σαφές ότι η Δεξιά θα επιχειρήσει να αποσπάσει την πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο εκμεταλλευόμενη το κύμα αποθάρρυνσης που επικρατεί στην Αριστερά από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής κυβέρνησης και αποφυγή της "συγκατοίκησης" στην εξουσία.

    Από την πλευρά της η Αριστερά και κυρίως το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα επιχειρήσει μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την εκλογική ήττα επαναφέροντας τη συζήτηση στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και στον θετικό απολογισμό της κυβέρνησης Ζοσπέν,με μειωμένες όμως -σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές- πιθανότητες να το επιτύχει, παρόλο που στο παρελθόν έχουν συμβεί αντιστροφές τάσεων μεταξύ των δύο γύρων.

    Τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος στις 16 Ιουνίου, για εκείνες τις εκλογικές περιφέρειες στις όποιες οι υποψήφιοι δεν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή τους.

    [02] Βίαια επεισόδια στο κέντρο της Μόσχας

    9/6/2002 9:05:00 μμ

    Αιματηρά επεισόδια εξελίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Μόσχα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων τριάντα. Τα έκτροπα πυροδότησε η νίκη της Ιαπωνίας επί της Ρωσίας με 1-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα χιλιάδες φανατικοί νεαροί που τον παρακολουθούσαν σε γιγαντοοθόνη στην κεντρική πλατεία της πόλης, ξεχύθηκαν εξαγριωμένοι στους γύρω δρόμους καταστρέφοντας αυτοκίνητα και παρακείμενα καταστήματα, ενώ και η ρωσική Δούμα δε γλίτωσε από την οργή τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο άτυχος άνδρας έπεσε νεκρός από μαχαιριά, ενώ και η ζωή ενός αστυνομικού κρέμεται από μία κλωστή, καθώς και αυτός δέχθηκε επίθεση με διαδοχικές μαχαιριές. Στο μεταξύ, περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα και μετά το τέλος του αγώνα Ιαπωνία-Ρωσία, όταν περίπου 10.000 φανατικοί οπαδοί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Μόσχας προκειμένου να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, εξαγριωμένοι από την έκβαση του παιχνιδιού άρχισαν να ξεσπούν την οργή τους πετώντας πέτρες και διάφορα αντικείμενα, βόμβες μολότοφ, σπάζοντας βιτρίνες και πυρπολώντας αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επτά Ιάπωνες σπουδαστές έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού.

    [03] Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Αραφάτ

    9/6/2002 7:45:00 μμ

    Ο υπουργός Πληροφόρησης

    Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο

    Τη νέα σύνθεση του υπουργικού της συμβουλίου ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει αισθητά μειωμένο αριθμό υπουργών, ενώ για πρώτη φορά διορίζεται υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την επόπτευση των υπηρεσιών ασφαλείας. Μέχρι σήμερα το εν λόγω υπουργείο επέβλεπε ο ίδιος ο πρόεδρος Αραφάτ. Εν τω μεταξύ, δεν έλειψαν ούτε σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Στο στόχαστρο τους η πόλη Τουλκαρέμ στο βόρειο τμήμα Δυτικής Οχθης, στην οποία εισέβαλλαν νωρίς το απόγευμα.

    Αδιάσπαστος ο κύκλος της βίας

    Περίπου είκοσι ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα συμμετείχαν σε αυτήν την επιδρομή, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν ελαφρά δυο Παλαιστίνιοι. Την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει τρεις Παλαιστίνιους στη διάρκεια σύντομης επιδρομής στην πόλη, σύμφωνα με παλαιστινικές πηγές.

    Ωστόσο ένας 28χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα στην περιοχή Μπείτ Χανούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από ισραηλινά πυρά. Πρόκειται για τον Σάμι Μέσλιχ που κτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά του.

    Στο μεταξύ η οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι πυροβολητές της έπληξαν με αντιαεροπορικά πυρά ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη που πετούσαν σήμερα πάνω από το νότιο Λίβανο. Σε ανακοίνωση της Χεζμπολάχ αναφέρεται ότι τα αεροπλάνα πετούσαν πάνω από τον ανατολικό τομέα της πρώην ισραηλινής ζώνης κατοχής στο νότιο τμήμα της χώρας. Ανταποκριτής του Ρόιτερ δήλωσε ότι τα ισραηλινά τζετ πέταξαν πάνω από την περιοχή αυτή καθώς και πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα στο βορρά. Στην Ιερουσαλήμ ισραηλινή στρατιωτική πηγή διέψευσε το γεγονός, και πρόσθεσε ότι τα βλήματα από τα αντιαεροπορικά πυρά της Χεζμπολάχ έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ προκαλώντας μικρές πυρκαγιές, όχι όμως και τραυματισμούς.

    Επίσης το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) ανέλαβε την ευθύνη για την χθεσινοβραδυνή επίθεση στο στρατιωτικό φυλάκιο που προστατεύει τον εβραϊκό οικισμό του Γιτζχάρ, στη Δυτική Οχθη, κι αποκάλυψε το όνομα του αυτουργού της. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον 18χρονο Αχμεντ Γιάσαρ Χαμάντ, από την κοινότητα της Ασίρα, κοντά στην Νάμπλους, όπως τόνισε τηλεφωνικά εκπρόσωπος του Μετώπου, προσθέτοντας ότι ο δράστης της σκοτώθηκε.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 4 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι 2 βαρύτατα, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, πριν σκοτωθεί ο Παλαιστίνιος δράστης. Ο Χαμάντ άνοιξε πυρ ενάντια στα τροχόσπιτα που κοιμούνται οι στρατιώτες οι οποίοι φρουρούν τον οικισμό, αλλά έπεσε νεκρός πριν προλάβει να διεισδύσει στο Γιτζχάρ, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ένοπλων Παλαιστινίων σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας και σε στρατιωτικό φυλάκιο εβραϊκού οικισμού στο νότιο τμήμα της Ναμπλούς, με αποτέλεσμα 2 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και 6 Ισραηλινοί στρατιωτικοί να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να εισέλθουν στον εβραικό οικισμό. Το επεισόδιο έγινε τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν αναχωρούσε για την Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν στη Ράφα στη Δυτική Οχθη με αποτέλεσμα 5 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν.

    Τέλος από την φιλανδική πρωτεύουσα έγινε γνωστό ότι εννέα Παλαιστίνιοι άρχισαν από σήμερα απεργία πείνας μπροστά από τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Ελσίνκι διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση των φιλανδικών αρχών να τους χορηγήσουν άσυλο. Οι εννέα απεργοί ζουν τα τελευταία τρία χρόνια σε προσφυγικό στρατόπεδο στο βορειοδυτικό τμήμα του Ελσίνκι και είναι όλοι Παλαιστίνιοι του Λιβάνου.

    Ανασχηματισμός ενόψει εκλογών

    Κι ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη οι ώρες ηρεμίας είναι ελάχιστες, στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ διόριζε τη νέα κυβέρνηση.

    Η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, θα περιλαμβάνει πλέον 21 υπουργούς, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε 31.

    "Αυτή η μεταβατική κυβέρνηση θα έχει ως έργο την προετοιμασία των δημοτικών, των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών, που προβλέπονται για το τέλος του 2002 και την αρχή του 2003", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι δέκα υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης εγκατέλειψαν τα καθήκοντα τους.

    Ιδιαίτερα σημαντικός θεωρείται ο διορισμός υπουργού Εσωτερικών. Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε ο στρατηγός Αμπντελ Ράτζακ Αλ Γιαχία και σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφόρησης, "θα έχει συνεχή επαφή με όλα τα θέματα ασφαλείας. Ολες οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας θα τεθούν υπό την εποπτεία του νέου υπουργείου Εσωτερικών με στόχο να προληφθεί οποιαδήποτε αλληλοεπικάλυψη".

    Ο στρατηγός Αλ Γιαχία αναμένεται πως θα ελέγχει συγκεκριμένα την προεδρική ασφάλεια, την γενική ασφάλεια και την εσωτερική ασφάλεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

    [04] Ρολάν Γκαρός:Ο Κόστα ''έφυγε'' με το τρόπαιο

    9/6/2002 10:10:00 μμ

    Ο Αλμπερτ Κόστα που βρίσκεται στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κατέκτησε το φετινό Ρολάν Γκαρός, καθώς στον τελικό που έγινε στο Παρίσι, νίκησε στον "ισπανικό εμφύλιο", τον Χουάν Κάρλος Φερέρο (Νο. 11) με 3-1 σετ. Ο αγώνας ήταν για "γερά νεύρα" και ο Κόστα πήρε τα δύο πρώτα σετ άνετα (6-1, 6-0), αλλά ο Φερέρο απάντησε επικρατώντας στο 3ο με 6-4. Τελικά, πιο ψύχραιμος, ο Κόστα επεβλήθη στο 4ο σετ με 6-3 και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 June 2002 - 20:54:12 UTC