Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη - ΣΕΒ
  • [02] Πολύ καλύτερα στην υγεία του ο Χ. Λαμπράκης
  • [03] Η ΓΣΕΕ ζητά στήριξη από ΣΥΝ για το ασφαλιστικό
  • [04] Για τις δημοτικές συζήτησαν Λαλιώτης-Δημαράς
  • [05] ''Δεμένα'' τα πλοία από 11 μέχρι 13 Ιουνίου
  • [06] Συνάντηση Τσοβόλα - Στεφανόπουλου
  • [07] Χειρόφρενο τράβηξαν τα μπλε λεωφορεία
  • [08] Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Ρώμη
  • [09] Νέα έκρηξη βόμβας στο Ισραηλ
  • [10] Προσκύνημα Μπους - Σιράκ στη Νορμανδία
  • [11] Ομαλή η πορεία ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
  • [12] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μ. Ετζεβίτ
  • [13] Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στην Ουγγαρία
  • [14] Ευκολότερη η ηλεκτροδότηση των ακινήτων
  • [15] Απάντηση πρωθυπουργού στο Μισέλ Μπαρνιέ
  • [16] Αρση Βαρών: Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων
  • [17] Στο μέτωπο των μεταγραφών
  • [18] Προχωράνε τα έργα στο Γαλάτσι
  • [19] Απώλειες 300 εκ. δολαρίων η FIFA
  • [20] Ηλεκτρονικός στηθόδεσμος κατά του καρκίνου
  • [21] Στο Ηρώδειο τα 50 ''χρυσά χρόνια'' του Μ. Πλέσσα
  • [22] Απεργούν οι αρχαιολόγοι για το νέο ν/σ του ΥΠΠΟ
  • [23] Φεστιβάλ Πέτρας 2002

    [01] Συνάντηση Σημίτη - ΣΕΒ

    27/5/2002 7:16:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε το Προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων ενόψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ από την οποία ο κ. Σημίτης θα απουσιάσει λόγο της υποχρέωσης του να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρώμη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπήρξε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα στη συζήτηση, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού για πληθωρισμό και ρυθμούς ανάπτυξης

    Aπευθυνόμενος προς τα μέλη του ΔΣ, o πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν σταθερά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2002 η πρόβλεψη του 3,8%, που είναι τριπλάσια του αναμενόμενου μέσου όρου στην ΕΕ, αναμένεται να επαληθευτεί.

    Ο πληθωρισμός είναι μία περίπου ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αφού έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ.

    '' Δεν επαναπαυόμαστε και προσπαθούμε να τον μειώσουμε αισθητά '' τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα κινούνται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, οι δαπάνες έχουν συγκρατηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα, ενώ έχει ξεκινήσει εκτεταμένο πρόγραμμα αξιολόγησής τους.

    Σημίτης για επιστολή Μπαρνιέ

    Σε ότι αφορά το εθνικό χρέος, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις θέσεις που έχουν διατυπώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ.

    Οι παραπάνω διεθνείς οργανισμοί δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική της πολιτική, επισημαίνοντας απλά ότι το χρέος θα είχε πέσει ακόμα περισσότερο αν δεν μεσολαβούσαν παράγοντες όπως οι υψηλές αμυντικές δαπάνες ή η αύξηση της τιμής του δολαρίου.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κινητήριος μοχλός ανάπτυξης είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες κινούνται με ρυθμούς κοντά στο 10%.

    Σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΚΠΣ, δήλωσε ότι αυτή προχωρά κανονικά με έργα που «γεφυρώνουν» το Β και το Γ ΚΠΣ, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή Μπαρνιέ, επεσήμανε ότι θέτει γνωστά θέματα όπως η επάρκεια των μελετών και οι συμπληρωματικές συμβάσεις.

    Έδωσε το παράδειγμα της Εγνατίας Οδού, για την οποία το 1994 δεν υπήρχε σχεδόν καμία μελέτη.

    [02] Πολύ καλύτερα στην υγεία του ο Χ. Λαμπράκης

    Πηγή: ΑΠΕ 27/5/2002 4:04:00 μμ

    Προοδευτική βελτίωση εμφανίστηκε σήμερα στην κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΔΟΛ Χρήστου Λαμπράκη. Το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει ότι η επικοινωνία του ασθενούς με το περιβάλλον τους γιατρούς και τους συγγενείς του είναι άριστη. Η καρδιακή του λειτουργία βελτιώθηκε περαιτέρω, η δε πνευμονική λειτουργία παραμένει σταθερή. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Λαμπράκης επικοινώνησε σήμερα και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους συνεργάτες του. Οι γιατροί έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα αποθεραπείας που περιλαμβάνει την σταδιακή αύξηση κινητικότητας του ασθενούς και συνεχή παρακολούθηση των δεικτών υγείας του.

    Η καρδιακή λειτουργία του έχει αποκατασταθεί

    Οι θεράποντες ιατροί εξηγούν ότι η καρδιακή λειτουργία έχει αποκατασταθεί και παραμένει σταθερή και διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα για την παραμικρή βλάβη στον εγκέφαλο καθώς τόσο οι κλινικές όσο και οι εργαστηριακές ενδείξεις δείχνουν ότι ο κ. Λαμπράκης διακατέχεται από απόλυτη διαύγεια πνεύματος.

    Από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας της υγείας του κ. Λαμπράκη βρίσκονται στο πλευρό του συγγενείς του και στενοί συνεργάτες του Λέων Καραπαναγιώτης και Σταύρος Ψυχάρης.

    Στο νοσοκομείο ήρθαν σήμερα για να ενημερωθούν και να ευχηθούν γρήγορη ανάρρωση στον ασθενή ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, αρκετοί βουλευτές και πρώην υπουργοί.

    [03] Η ΓΣΕΕ ζητά στήριξη από ΣΥΝ για το ασφαλιστικό

    27/5/2002 3:55:00 μμ

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι ζήτησε από το Συνασπισμό να υποστηρίξει τις θέσεις της ΓΣΕΕ για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και της πλεονασματικής του λειτουργίας μέσα από μία ρήτρα που απαιτεί από την κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η συζήτηση με τα κόμματα δεν έχει ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη συνάντηση και με τον Συνασπισμό, γιατί, όπως είπε, το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Η κυβέρνηση όφειλε να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΓΣΕΕ

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, πρέπει να αποτυπωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης με βάση τη σχετική δέσμευση του κ. Χριστοδουλάκη, να παραδώσει το κείμενο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τις επόμενες ημέρες. Οσο αφορά στη στάση του Συνασπισμού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι τα κόμματα έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις και τους δικούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι είναι σεβαστοί.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να υιοθετήσει τις προτάσεις που υπέβαλε η ΓΣΕΕ πριν από ένα χρόνο και εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθούν από εκεί και πέρα επιχειρούν την υποκατάσταση αυτής της αρχικής υποχρέωσης, με φόρμουλες λογιστικού χαρακτήρα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε στη δήλωσή του ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα τις αναλογιστικές μελέτες, βάση των οποίων κάνει τις δικές της εκτιμήσεις.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο δεν είναι ουσιαστικός ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος που απαιτείται, όταν η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι θα εφαρμόσει αυτά που ανακοινώνει.

    [04] Για τις δημοτικές συζήτησαν Λαλιώτης-Δημαράς

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/5/2002 1:42:00 μμ

    Το ύφος και το ήθος του εκλογικού αγώνα στην Αθήνα, καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τους εκλογικούς καταλόγους και τις εγγραφές νέων εκλογέων ήταν το θέμα της συζήτησης που είχαν ο υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ για τον Δήμο της Αθήνας Γιάννης Δημαράς και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Μετά το τέλος της συνάντησης, που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "με τον Γιάννη Δημαρά μάς ενώνουν πολλά και μας χωρίζουν λίγα".

    [05] ''Δεμένα'' τα πλοία από 11 μέχρι 13 Ιουνίου

    Πηγή: ΑΠΕ 27/5/2002 5:21:00 μμ

    Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό από την Τρίτη 11 και μέχρι το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου από την 48ωρη επαναλαμβανόμενη απεργία, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα αιτήματα σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΝΟ Γιαννη Χαλά είναι η άμεση αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία, αύξηση της επικουρικής σύνταξης κατά 1,5 μονάδες το χρόνο ώστε να φθάσει το 30% της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης, διπλασιασμό των εφάπαξ παροχών των ταμείων Πρόνοιας και τέλος τη δημιουργία ανεξάρτητου ειδικού ταμείου Ανεργίας.

    Όπως τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γραμματέας της ΠΝΟ η απεργία δεν πραγματοποιείται λόγω εντυπωσιασμού, αλλά για να επιλύσει τακτικά αιτήματα των Ελλήνων ναυτικών, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

    Στο μεταξύ ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων και τις 29 Μαϊου εξ αιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Στεφενσον" τα οποία συμμετέχουν στην κινητοποίηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΜΕ.

    [06] Συνάντηση Τσοβόλα - Στεφανόπουλου

    27/5/2002 4:47:00 μμ

    Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χωρίς αποκλεισμούς υπό τον κύριο Στεφανόπουλο για τη χάραξη στρατηγικής στα εθνικά θέματα ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ μετά τη συνάντηση που είχε με το πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κύριος Τσοβόλας πιθανολόγησε ότι ο πρωθυπουργός έχει στη φαρέτρα του έτοιμο σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών ίσως και πριν τις δημοτικές και χαρακτήρισε λάθος την πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία, η οποία όπως είπε θα οδηγήσει σε υπονόμευση των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου.

    Ο κ.Τσοβόλας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι είναι λάθος η πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία σ' αυτή την περίοδο, που οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν την Αγκυρα, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

    [07] Χειρόφρενο τράβηξαν τα μπλε λεωφορεία

    27/5/2002 12:59:00 μμ

    Χωρίς μπλε λεωφορεία ήταν σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι, η Αθήνα και ο Πειραιάς λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι σε αυτά. Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και γενικότερα το ασφαλιστικό.

    [08] Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Ρώμη

    27/5/2002 4:52:00 μμ

    Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας αναμένεται στην ιταλική πρωτεύουσα νωρίς το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το μεσημέρι έφτασε στην Ρώμη και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η Αιώνια Πόλη μοιάζει με μια θωρακισμένη περιοχή: συνολικά 15.000 άτομα έχουν αναλάβει τη φύλαξη της αεροπορικής βάσης Πράτικα ντι Μάρε (30 χλμ από τη Ρώμη) όπου αύριο κατά την Σύνοδο θα υπογραφτεί η Συμφωνία Συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μία συμφωνία που θεωρείται επανάσταση.

    Το τέλος του ψυχρού πολέμου;

    Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε το άνοιγμα της Ρωσίας προς τη Δύση ως την απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί τέλος στον ψυχρό πόλεμο. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, είναι και η ολοκλήρωση μιας νέας διεθνούς τάξης και του σχεδίου για την παγκόσμια ασφάλεια στο οποίο εργάζονται από κοινού Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

    Οπωσδήποτε, η αυριανή συμφωνία αποτελεί μια επανάσταση. Φυσικά αύριο η Ρωσία δεν εισέρχεται στο ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα νέο οργανισμό στον οποίο η Μόσχα θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους 19 δυτικούς εταίρους.

    Προς το παρόν, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας περιλαμβάνει εννιά σημεία:

    την από κοινού συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας, για την εκτίμηση και αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών στον ευρωατλαντικό χώρο και στα Βαλκάνια, την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης και των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης (peacekeeping), την βελτίωση της συνεργασίας εναντίον της αναπαραγωγής των μέσων μαζικού θανάτου, την συνεργασία στον έλεγχο των εξοπλισμών και στην αντιπυραυλική άμυνα, την συνεργασία στη διάσωση του πληρώματος των υποβρυχίων, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, τη βοήθεια σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών την συνεργασία σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

    Φοβούνται τρομοκρατικά χτυπήματα-δρακόντεια μέτρα

    Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τις πρεσβείες των 20 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες και γραφεία.

    Ο φόβος για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες καμικάζι με αεροπλάνα έχει ''νεκρώσει'' για αύριο το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο. Ολες οι ιταλικές αεροπορικές εταιρίες, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές, δεν θα πραγματοποιήσουν πτήσεις από το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα που θα λήξει η Σύνοδος.

    Οι εταιρίες που θα κάνουν πτήσεις στη Ρώμη θα έχουν στα αεροσκάφη άνδρες ασφαλείας, όπως ζήτησαν οι ιταλικές Αρχές. Η ''Ολυμπιακή Αεροπορία'' θα πραγματοποιήσει μόνο την απογευματινή πτήση. Στη βάση της Πράτικα ντι Μάρε υπάρχουν αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων τύπου SPADA και ASPIDE, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη έτοιμα να απογειωθούν.

    Η βάση ελέγχεται επίσης από ξηράς και θαλάσσης, ενώ ακόμη έχει προβλεφθεί και ένα σχέδιο εκκένωσης της αίθουσας που θα γίνεται η Σύνοδος, αν φυσικά προκύψει κίνδυνος.

    [09] Νέα έκρηξη βόμβας στο Ισραηλ

    27/5/2002 7:17:00 μμ

    Φωτογραφιά Αρχείου

    Νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην πόλη Πέταχ Τίκβα, στα ανατολικά περίχωρα του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχτηκε στην είσοδο εμπορικού κέντρου της πόλης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί και ο αριθμός των τραυματιών, καθώς το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για 15 τραυματίες, ενώ BBC και CNN μιλούν για 50 τραυματίες σύμφωνα με δικές τους πληροφορίες. Μεταξύ των τραυματιών αναφέρονται και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με δήλωση ισραηλινού αστυνομικού πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

    [10] Προσκύνημα Μπους - Σιράκ στη Νορμανδία

    27/5/2002 5:34:00 μμ

    Οι ΗΠΑ θα κάνουν όλες τις απαραίτητες θυσίες για να υπερασπιστούν την ελευθερία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε προσκύνημα που πραγματοποίησε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ στον τόπο της συμμαχικής απόβασης της 6ης Ιουνίου 1944 στη Νορμανδία.

    Όπως ανέφερε ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί ακριβώς τις ίδιες θυσίες για το καλό των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ολόκληρου του κόσμου.

    Μετά την τελετή στο Σεντ-Μερ-Εγκλίζ που έγινε με αφορμή τη σημερινή Ημέρα των Αμερικανών Πεσόντων ο Τζορτζ Μπους μετέβη στο αμερικανικό κοιμητήριο του Κολβίλ-Σιρ-Μερ που δεσπόζει στην Όμαχα Μπιτς, την παραλία όπου διεξήχθησαν μερικές από τις πιο άγριες μάχες της πρώτης ημέρας της συμμαχικής Απόβασης.

    Στο κοιμητήριο αναπαύονται 9.387 στρατιώτες των συμμάχων, ανάμεσα στους οποίους 307 άγνωστοι.

    Στη Ρώμη ο Μπους

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναχώρησε σήμερα στις 17:30 από το Παρίσι για τη Ρώμη, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, όπου αύριο θα μετάσχει στη διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ κατά την οποία θα ιδρυθεί το κοινό Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται επίσης να συναντηθεί στο Βατικανό με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο και στη συνέχεια να αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, τερματίζοντας την περιοδεία του διάρκειας μιας εβδομάδας στην Ευρώπη, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης τη Γερμανία και τη Ρωσία.

    [11] Ομαλή η πορεία ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

    27/5/2002 4:49:00 μμ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια των επαφών που είχε στην Ουάσινγκτον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέθεσε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς. Οπως είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις και έθεσε όλα τα σενάρια τα οποία είναι πιθανόν να παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προχωρεί ομαλά, αλλά βεβαίως είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να μπορούμε να δούμε ''τα καλά και τα κακά σενάρια''.

    ''Να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''

    Θέλουμε από την πλευρά μας να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εάν, ωστόσο, αυτό δεν γίνει δυνατό λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς η ένταξη θα προχωρήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, είπε.

    Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό έχει γίνει πολιτική συνείδηση στα κράτη-μέλη της ΕΕ και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών από την Τουρκία, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας θα υπονομευθεί και η απάντηση θα είναι συλλογική από την ΕΕ.

    Προκλητικός ο Ντενκτάς κάλεσε τον Κληρίδη για ''διαβίωση πλάι-πλάι''

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί δήθεν από το πείσμα του και να αποδεχθεί την αμοιβαία ισότητα, κυριαρχία και τη διαβίωση πλάι-πλάι.

    Το Κυπριακό, ισχυρίστηκε, μπορεί να λυθεί γρήγορα εάν οι δύο πλευρές δεχτούν την κυριαρχία η μία της άλλης.

    [12] Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μ. Ετζεβίτ

    Πηγή: ΑΠΕ 27/5/2002 4:44:00 μμ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, του οποίου η κακή κατάσταση της υγείας προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και φόβους για πρόωρες εκλογές, βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο και δήλωσε πως είναι καλά. Ο Ετζεβίτ, που θα γιορτάσει αύριο Τρίτη τα 77α γενέθλιά του, αναχώρησε νωρίς το απόγευμα από το νοσοκομείο Μπασκέντ της Αγκυρας και μίλησε για λίγο στους δημοσιογράφους. "Είμαι καλύτερα. Τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζω ακόμα είναι με το πόδι μου", είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ιδιαίτερο γραφείο του σε προάστιο της Αγκυρας.

    [13] Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στην Ουγγαρία

    27/5/2002 2:17:00 μμ

    Ο Πέτερ Μεντγικέσι, ένας 59χρονος σοσιαλιστής εξελέγη πρωθυπουργός σήμερα από το κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, ώστε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία θα οδηγήσει την Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Μεντγικέσι διαδέχεται τον συντηρητικό Βίκτορ Ορμπαν, που ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου από το συνασπισμό του σοσιαλιστικού κόμματος και των φιλελευθέρων της Ενωσης Ελευθέρων Δημοκρατών. Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι είχαν ήδη κυβερνήσει μαζί την περίοδο 1994-1998. Η κυβέρνησή τους πρέπει να εντάξει την Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2004.

    Με γοργά βήματα προς την Ε.Ε

    Η Ουγγαρία, πρώην κομμουνιστική χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς μετάβασης προς την οικονομία της αγοράς.

    Η υποψηφιότητά της είναι μια από τις πιο προχωρημένες στις ενταξιακές διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

    [14] Ευκολότερη η ηλεκτροδότηση των ακινήτων

    27/5/2002 6:36:00 μμ

    Απλουστεύονται διαδικασίες χορήγησης βεβαίωσης από τις ΔΟΥ για τη σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ακίνητα, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1/1/1995 μέχρι και σήμερα. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη.

    Αμεση ηλεκτροδότηση δίχως χρονοβόρες διαδικασίες

    Από τώρα και στο εξής η βεβαίωση ηλεκτροδότησης θα χορηγείται άμεσα χωρίς καμία άλλη διαδικασία από τη ΔΟΥ, καθώς ο έλεγχος των υποβληθέντων παραστατικών στοιχείων θα γίνεται εκ των υστέρων.

    Η απλούστευση της διαδικασίας ισχύει για αιτήσεις ηλεκτροδότησης που υποβάλλονται από 22 Μαΐου 2002 και για όσες υποθέσεις εκκρεμεί ο έλεγχός τους και δεν έχει χορηγηθεί η αντίστοιχη βεβαίωση σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου με τη ΔΕΗ.

    [15] Απάντηση πρωθυπουργού στο Μισέλ Μπαρνιέ

    27/5/2002 5:11:00 μμ

    Δεν κινδυνεύουν τα κονδύλια του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού στον αρμόδιο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Κώστας Σημίτης αποδίδει τις υπερβάσεις και τις αποκλίσεις σε διοικητικές ασθένειες του παρελθόντος, οι οποίες δεν υφίστανται πλέον. Όπως υπογραμμίζει, μετά το 1994 έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

    Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το όλο θέμα αφορά την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ το 1990 - 93.

    " Η αποπληρωμή για το Β ΚΠΣ θα γίνει κανονικά " δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας και πρόσθεσε ότι δεν αληθεύουν δημοσιεύματα για περικοπές στο Γ ΄Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    Με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας τονίζει ότι από το σύνολο των πόρων του Β' Κοινοτικού προγράμματος έχει εισπραχθεί το 92%, ενώ το υπόλοιπο 8% θα εισπραχθεί ως αποπληρωμή έως το τέλος του 2002.

    [16] Αρση Βαρών: Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων

    27/5/2002 1:39:00 μμ

    Φωτογραφία σρχείου

    Αναχωρεί την Τετάρτη για την Πράγα της Τσεχίας, η Εθνική ομάδα Αρσης Βαρών Εφήβων-Νεανίδων, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στη πόλη Χάβιροφ, 16χλμ, μακριά από την Οστράβα, όπου θα διαμένουν όλες οι αποστολές. Στο Χάβιροφ, η Ελλάδα είχε κατακτήσει το 1978, το πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, ένα χάλκινο, με τον Νίκο Ηλιάδη.

    Η Ελληνική αποστολή

    Την ελληνική αποστολή συγκροτούν οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες: Έφηβοι: Χ.Μουζενίδης (62κ), Θ.Λιόντος (69κ), Γ.Μαρκούλας (77κ), Ν.Σταματάκης (77κ), Η.Ψωμιάδης (85κ), Κ.Παπαδόπουλος (94κ), Θ. Τσιρίδης (105κ), Β.Κωνσταντινίδης (105κ). Νεάνιδες: Χ. Ιωαννίδη (75κ), Β.Κασάπη (+75κ), Θ.Κατσίδη (+75κ).

    Η Ελλάδα έχει κατακτήσει στο θεσμό συνολικά 14 μετάλλια που αναλύονται στους έφηβους σε 5 ασημένια, 3 χάλκινα και στις νεάνιδες σε 3 ασημένια και 3 χάλκινα.

    Βιογραφικά:

    Χαράλαμπος Μουζενίδης (62κ) Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1983 στη Γεωργία, ανήκει στον Ηρακλή Καβάλας.

    Θωμάς Λιόντος (69κ) Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1982 στο Αργος Αργολίδος και ανήκει στο Αρκάδι Ρεθύμνου.

    Γιώργος Μαρκούλας (77κ) Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 18 Ιουλίου 1981, έχει ύψος 1.70 και ανήκει στον Σπάρτακο Ιωαννίνων. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παίδων του 1998, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο.

    Νίκος Σταματάκης (77κ) Γεννήθηκε στις 19 Μαίου 1982 στο Ηράκλειο Κρήτης και ανήκει στον ΟΦΗ. Έχει ύψος 1.72.

    Ηρακλής Ψωμιάδης (85κ) Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1982 στη Ρωσία, έχει ύψος 1.73 και ανήκει στον ΜΕΑΣ Τρίτων της Θεσσαλονίκης.

    Κώστας Παπαδόπουλος (94κ) Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1983 στις Σέρρες και ανήκει στον Πλάτωνα Σερρών. Έχει ύψος 1.78. Πέρσι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων της Θεσσαλονίκης, κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στη κίνηση του ζετέ στη κατηγορία 85κ. Το 1999 κατέκτησε επίσης ένα χάλκινο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων.

    Θανάσης Τσιρίδης (105κ) Γεννήθηκε στη Γεωργία στις 5 Αυγούστου 1982 και ανήκει στο σωματείο Μυκήνες Θεσσαλονίκης.

    Βασίλης Κωνσταντινίδης (105κ) Γεννήθηκε στις Σέρρες, στις 7 Δεκεμβρίου 1982 και ανήκει στον Πλάτωνα Σερρών. Έχει ύψος 1.70. Το 1997 και το 1998 κατέκτησε από δύο χάλκινα μετάλλια, στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Παίδων.

    Νεανίδες:

    Χριστίνα Ιωαννίδη (75κ) Γεννήθηκε στη Ρωσία στις 4 Ιανουαρίου 1982 και ανήκει στον Ευμάστα Πειραιά. Έχει ύψος 1.63. Πέρσι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κορασίδων του 1997 και του 1998, κατέκτησε από δύο ασημένια κι ένα χάλκινο.

    Βασιλική Κασάπη (+75κ) Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1983 στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στον ΑΓΕ Θέρμης Θεσσαλονίκης. Έχει ύψος 1.73. Το 2000 κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων και το 2001 στην ίδια διοργάνωση τρία ασημένια.

    Θεανώ Κατσίδη (+75κ) Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1983 στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στον ΑΓΕ Θέρμης Θεσσαλονίκης.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα (ώρες Ελλάδας)

    30 Μαΐου:

    17.00: 48κ (Νεανίδων) Α' γκρούπ

    19.30: 56κ (Εφήβων) Α' γκρούπ 31 Μαΐου:

    16.30: 53κ (Ν) Α' γκρούπ

    17.00: 62κ (Ε) Α' γκρούπ

    19.30: 69κ (Ε) Α' γκρούπ 1 Ιουνίου:

    17.00: 58κ (Ν) Α' γκρούπ

    19.30: 77κ (Ε) Α' γκρούπ 2 Ιουνίου:

    17.00: 63 (Ν) Α' γκρούπ

    19.30: 85κ (Ε) Α' γκρούπ 3 Ιουνίου:

    17.00: 69κ (Ν) Α' γκρουπ

    19.30: 94κ (Ε) Α' γκρουπ 4 Ιουνίου:

    17.00: 75κ (Ν) Α' γκρουπ

    19.30: 105κ (Ε) Α' γκρουπ 5 Ιουνίου:

    13.00: +75κ (Ν) Α' γκρουπ

    16.00: +105κ (Ε) Α' γκρουπ

    [17] Στο μέτωπο των μεταγραφών

    27/5/2002 1:34:00 μμ

    Πολύ κοντά στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ είναι ο Αγγελος Αναστασιάδης. Ο Μακεδόνας τεχνικός συναντήθηκε προχθές με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιώργο Μπατατούδη και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατ αρχήν προφορική συμφωνία. Φαβορί, τώρα, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή είναι ο Σπύρος Λιβαθινος, ενώ στο στόχαστρο της ΑΕΚ βρίσκονται τρεις Σέρβοι ποδοσφαιριστές. Για το λόγο αυτό ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα μεταβεί εκ νέου μεθαύριο στο Βελιγράδι.

    [18] Προχωράνε τα έργα στο Γαλάτσι

    27/5/2002 6:25:00 μμ

    Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην προετοιμασία της διοργάνωσης του Ολυμπιακού τουρνουά της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, αλλά και στην κατασκευή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου στο Γαλάτσι, εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ITTF), που σήμερα επισκέφτηκαν τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004".

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ITTF, Jordi Serra και ο Τεχνικός Επιτετραμμένος Neil Harwood, ενημερώθηκαν από στελέχη της "Αθήνα 2004" για την πρόοδο της προετοιμασίας που αφορά στη διοργάνωση του Ολυμπιακού τουρνουά της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

    Ενθουσιασμένη η ΙΤΤF

    Τα στελέχη της ITTF επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι και ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς του αγωνιστικού προγράμματος, του αθλητικού εξοπλισμού, των μεταφραστικών υπηρεσιών, του doping και των test events. Για θέματα που αφορούν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, η ενημέρωση έγινε από τον Pedro Rozas, Επικεφαλής Παραγωγής του Athens Olympic Broadcasting.

    Ο κ. Serra δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο των έργων και σημείωσε ότι αν η Οργανωτική Επιτροπή συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η Αθήνα θα φιλοξενήσει Αγώνες μοναδικούς, που θα συνδυάζουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό με την μοντέρνα εποχή.

    [19] Απώλειες 300 εκ. δολαρίων η FIFA

    Πηγή: ΑΠΕ 27/5/2002 5:04:00 μμ

    Σε κακή κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), καθώς έχει χάσει 470 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (296,9 εκ. δολάρια) τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό ίσως η FIFA θα πρέπει να περικόψει την υποστήριξή της προς τις Εθνικές Ομοσπονδίες, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής, η οποία εξετάζει τα οικονομικά της FIFA.

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ντέιβιντ Γουίλ, ανακοίνωσε ότι, ενώ οι υπολογισμοί της FIFA δείχνουν μια εκτιμώμενη "χασούρα" της τάξης των 134 εκατ. ελβετικών φράγκων (84,65 εκατ. δολάρια) για το διάστημα 1999-2002, ωστόσο η πραγματική καθαρή ζημιά που υπέστη η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτό το ποσό.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές της Σεούλ για την προεδρία της FIFA, όπου ο Σεπ Μπλάτερ θα "κυνηγήσει" την επανεκλογή του στο αξίωμα.

    Να σημειώσουμε ότι τα οικονομικά μεγέθη περιέχονται σε ανοικτή επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή του Γουίλ και απευθύνεται στις Εθνικές Ομοσπονδίες.

    [20] Ηλεκτρονικός στηθόδεσμος κατά του καρκίνου

    Πηγή: ΑΠΕ 27/5/2002 1:52:00 μμ

    Ένας ηλεκτρονικός στηθόδεσμος που θα βοηθά τις γυναίκες στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού θα είναι διαθέσιμος στα νοσοκομεία μέσα σε τρία χρόνια. Η ομάδα των επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ο στηθόδεσμος χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να ανιχνεύει τυχόν ανωμαλίες και ενδεχόμενα καρκινικά κύτταρα. Ο στηθόδεσμος δοκιμάσθηκε σε χιλιάδες γυναίκες στην Κίνα πριν προταθεί προς χρήση στα βρετανικά νοσοκομεία.

    Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μικροσκοπικούς όγκους

    Το σύστημα ανίχνευσης στέλνει μικρής ισχύος ηλεκτρικά ρεύματα στο στήθος για να καθορίσει εάν μια ενδεχόμενη ανωμαλία είναι καλοήθης ή κακοήθης.

    Στη συνέχεια η εμφάνιση της εικόνας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή προσδιορίζει τον τύπο του ιστού και οριοθετεί την περιοχή που πρέπει να εξετασθεί.

    Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να ανιχνευθούν πολύ μικροί όγκοι και δεν χρησιμοποιείται κανένα ραδιενεργό όργανο.

    Ο δόκτωρ Ουέι Ουάνγκ, επικεφαλής του τμήματος μηχανικής βιοϊατρικής του πανεπιστημίου ντε Μοντφορτ, που ανακάλυψε το σύστημα αυτό δήλωσε ότι ''η προηγμένη τεχνική στη συγκεκριμένη συσκευή επιτρέπει σε μια πολύ μεγάλη ομάδα γυναικών να εξετασθούν. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει εξαιρετικά μικροσκοπικούς όγκους σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους''.

    [21] Στο Ηρώδειο τα 50 ''χρυσά χρόνια'' του Μ. Πλέσσα

    27/5/2002 5:34:00 μμ

    Τα 50 "χρυσά χρόνια" του Μίμη Πλέσσα στην ελληνική μουσική σκηνή θα γιορταστούν στο Ηρώδειο, στις 30 Μαΐου. Για το ''Ιωβηλαίο'' του Ελληνα συνθέτη επιστρατεύτηκαν κορυφαίοι ερμηνευτές, με πρώτη τη Μαρινέλα, σε επανεκτελέσεις τραγουδιών του συνθέτη που την ανέδειξαν στη μουσική σκηνή. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, θα ερμηνεύσει τα καλύτερα τραγούδια του Πλέσσα, όπως και ο Κώστας Χατζής. Μαζί τους η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε γνωστά τραγούδια του Πλέσσα που έγιναν επιτυχίες από την Τζένη Βάνου. Στην παράσταση συμμετέχει η ερμηνεύτρια Πένυ Ξενάκη, που συνοδεύει το συνθέτη στις ζωντανές εμφανίσει του τα τελευταία χρόνια και ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Συμμετέχει η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ, με σολίστ το Στέφανο Κορκολή, η Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής Δημήτρη Παπαδημητρίου, η Λαϊκή Ορχήστρα και Κουαρτέτο Μίμη Πλέσσα. Τη συναυλία θα ανοίξει ο συνθέτης συνοδεύοντας στο πιάνο τη δεκάχρονη τραγουδίστρια Καλλιόπη - Ναυσικά Καρδούλια, μέλος της παιδικής χορωδίας Κόνταλυ.

    [22] Απεργούν οι αρχαιολόγοι για το νέο ν/σ του ΥΠΠΟ

    27/5/2002 5:20:00 μμ

    Την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας κήρυξαν για αύριο Τρίτη, 28 Μαΐου, οι Ελληνες αρχαιολόγοι, με αφορμή την "αιφνιδιαστική", όπως καταγγέλλουν, κατάθεση στη Βουλή από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, του σχεδίου νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων. Αύριο δεν θα γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο Σύλλογος Αρχαιολόγων κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για τις 29 και 30 Μαΐου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

    Υποστηρίζουν ότι το νέο ν/σ δεν αλλάζει τίποτα

    Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι ελάχιστες βελτιώσεις έχουν γίνει στο σχέδιο νόμου από εκείνο που είχε δοθεί στους φορείς, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ παραμένουν άρθρα που δημιουργούν προβληματισμό στο σύνολο του αρχαιολογικού κόσμου, όπως το άρθρο 25 περί δανεισμού-ανταλλαγής, τα οποία επιτρέπουν το δανεισμό και την ανταλλαγή αρχαίων μνημείων με χώρες του εξωτερικού.

    Εξάλλου, αύριο 28 Μαΐου ξεκινά στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το νέο αρχαιολογικό νόμο.

    [23] Φεστιβάλ Πέτρας 2002

    27/5/2002 12:45:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Το Φεστιβάλ Πέτρας ανοίγει και φέτος την αυλαία των εκδηλώσεών του, συνεχίζοντας έναν πρωτοποριακό θεσμό που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, για να φέρει κοντά μας την τέχνη και τον πολιτισμό. Στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, σε έναν χώρο φορτωμένο με μνήμες καλλιτεχνικών γεγονότων, ο Δήμος Πετρούπολης υποδέχεται για μια ακόμη χρονιά τους φίλους της τέχνης από ολόκληρη την Αττική, με μερικές από τις καλύτερες προτάσεις αυτού του καλοκαιριού.

    Κορυφαίες μουσικές εκδηλώσεις, μοναδικές θεατρικές παραστάσεις και ξεχωριστά χορευτικά δρώμενα θα αποτελέσουν ορισμένους από τους σταθμούς του Θεάτρου Πέτρας φέτος το καλοκαίρι, στο χώρο του παλιού λατομείου, όπου η δωρική και επιβλητική απλότητα έχουν τον πρώτο λόγο.

    Με έμπνευση και δημιουργικότητα, με αγάπη και ξεχωριστή μέριμνα ο Δήμος Πετρούπολης καταθέτει και φέτος τις δικές του προτάσεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, δημιουργώντας ένα κράμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και οδηγώντας και φέτος το ταξίδι της ψυχής στα μονοπάτια του πολιτισμού.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Α' Κύκλος

    25/5: Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού

    Μουσική "σύναξη" με τη συμμετοχή δέκα πολυφωνικών ομίλων από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Κάτω Ιταλία 31/5 &amp; 1/6: "Έλληνες &amp; Ο κόσμος"

    Μουσικό φεστιβάλ με τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο εκπρόσωπο της Δυτικο-Αφρικανικής μουσικής Ballake Sissoko, τον Ross Daly, τον Πετρολούκα Χαλκιά και άλλους ινδούς δεξιοτέχνες. 5/6-10/6 και 12/6-17/6 "Χορός στον πάγο"

    Ένα μοναδικό υπερθέαμα καλλιτεχνικού πατινάζ από το μπαλέτο της Αγ.Πετρούπολης της Ρωσίας σε δύο έργα. "Η ωραία κοιμωμένη» σε μουσική Τσαϊκόφσκι και "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" σε μουσική Προκόφιεφ. Συμμετέχουν 20 πρωτοχορευτές και πολυμελές μπαλέτο. 21/6 Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης

    Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης με την καθοδήγηση των καθηγητών τους προετοίμασαν την καθιερωμένη ετήσια συναυλία, όπου λαμβάνουν μέρος αντιπροσωπευτικά μουσικά σύνολα από σπουδαστές όλων των τμημάτων του Ωδείου. 22/6 &amp; 23/6 Χορευτικό τμήμα Πετρούπολης

    Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης θα παρουσιάσει χορούς από όλη την Ελλάδα, με τη συνοδεία της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων. 26/6 Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου

    Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πάλι κοντά μας για μια ξεχωριστή μουσική συναυλία, όπου θα παρουσιάσει ένα μίγμα ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής για τη νεολαία και όχι μόνο. 28/6 "Λυρωδία" από τον Παναγιώτη Στέφο

    Μια πρωτότυπη μουσική βραδιά ερωτικής ποίησης, με ήχους λυρικούς και ιδιόμορφα μουσικά όργανα, παρμένα από την αρχαία ελληνική μουσική. 1/7 Συναυλία Δημήτρης Μητροπάνος

    Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους λαϊκούς ερμηνευτές, πιστός στο κάλεσμα του κοινού του, θα ερμηνεύσει με τη φωνή και την ψυχή του τραγούδια που αγαπήσαμε αλλά και από την καινούρια του δουλειά. 2/7 Μουσική συναυλία Satriani

    Ο διάσημος ιταλός κιθαρίστας της ροκ σκηνής επισκέπτεται τη χώρα μας για μια ξεχωριστή μουσική συναυλία, στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης. 8/7 Συναυλία Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Ανδρέου

    Ένα γνωστό μουσικό "τρίο" από το χώρο της έντεχνης ελληνικής μουσικής θα κάνει ένα πέρασμα και από την Πετρούπολη, στα πλαίσια της περιοδείας του σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. 10/7 Συναυλία Παντελής Θαλασσινός, Μιλτιάδης Πασχαλίδης

    Δυο μουσικοί καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους από παλιές αλλά και πιο πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν να σαγηνεύουν το κοινό. 12/7 &amp; 14/7 Θεατρική παράσταση από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης "Η ασπίδα" του Μενάνδρου

    Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης παρουσιάζει το έργο "Η ασπίδα του Μενάνδρου" σε κείμενα και σκηνοθεσία Γ. Μαρδά. Παίζουν οι ηθοποιοί Ν.Σαράκης, Α.Χρονοπούλου, Π. Βασιλακόπουλος, Α. Μαθιουδάκη, Μ. Κουγέα, Α.Τσιακμάκη, Β. Δαλέντζας και Μ. Δαλέντζας. Η παράσταση πλαισιώνεται από την περίτεχνη μουσική του Π.Στέφου. 15/7 ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ "Λυσιστράτη"

    Ο Α' κύκλος του Φεστιβάλ Πέτρας 2002 θα κλείσει με την αξεπέραστη θεατρική παράσταση του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη", σε σκηνοθεσία Θ.Μουμουλίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γ.Μπέζος, Δ.Πιατάς, Ρ.Λουϊζίδου, +Γ.Γιαννατάς. η μουσική της παράστασης ανήκει στο Γ.Ανδρεόυ.

    Β' Κύκλος από 31/8-22/9:

    31/8 Θεατρική παράσταση "Του καταφρόνιου"από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και το Σύλλογο Μυτιλινιών Πετρούπολης 2/9 Συναυλία Πάνος Κατσιμίχας 4/9 Συναυλία Χάρις Αλεξίου 5/9 Συναυλία Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης

    Φεστιβάλ Θεάτρου Δυτικής Αθήνας

    1/9 Θεατρική παράσταση Δήμου Πετρούπολης "Η ασπίδα" του Μενάνδρου 6/9 Θεατρική παράσταση Δήμου Αγ.Αναργύρων "Θαύστα" 3/9 Θεατρική παράσταση Δήμου Αιγάλεω "Καραγκιόζης ο Έλληνας" 13/9 Θεατρική παράσταση Δήμου Χαϊδαρίου "Ο ματωμένος γάμος" 20/9 Θεατρική παράσταση Δήμου Αγ.Βαρβάρας "Εκκλησιάζουσες" 7/9 ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας "Αχαρνείς" 9/9 ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας "Έμπορος της Βενετίας" 11/9 Εθνικό Παιδικό Θέατρο "Ο μαγικός κόσμος της αγάπης" 14 &amp; 15/9 Πανειπηρωτικό πανηγύρι 16/9 Παιδικό Θέατρο Γ.Καλατζόπουλου: "Σολωμόντια λύση" 22/9 Μουσική Συναυλία Μπάμπη Τσέρτου

    Όλες οι εκδηλώσεις του πρώτου κύκλου ξεκινούν στις 9:30, ενώ ο δεύτερος κύκλος ξεκινά στις 9:00


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 May 2002 - 16:56:15 UTC