Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την Mayo
  • [02] Επαφές Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον
  • [03] Στα Σκόπια ο Γιάννος Παπαντωνίου
  • [04] Συναντήσεις Σημίτη-πολιτικών αρχηγών για εθνικά
  • [05] Επίθεση στην περιοχή του Ιππόδρομου
  • [06] Επίθεση ακρίδων στην Ξάνθη
  • [07] Συνομιλίες Πετσάλνικου-Μπομντόρφερ
  • [08] Παραλίγο τραγωδία στο Τελ Αβίβ από ''καμικάζι''
  • [09] Κρίσιμη η κατάσταση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν
  • [10] Σε πύρινο κλοιό το Μεξικό
  • [11] Στη Ρωσία ο Τζωρτζ Μπους
  • [12] Νέες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [13] Εκρηξη αυτοκινήτου στη βόρεια Ισπανία
  • [14] Συμφωνία για χρηματοδότηση ασφαλιστικού
  • [15] Ο Μπόνο τραγούδησε σε σχολείο της Γκάνα

    [01] Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την Mayo

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/5/2002 9:54:00 πμ

    Αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά την εντολή του εισαγγελέα να ανοίξουν οι λογαριασμοί της λιβεριανής εταιρείας Mayo, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπάρχουν υπόνοιες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ''Οι εξελίξεις με δικαιώνουν", δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατοχύρωση της διαφάνειας στην δημόσια ζωή.

    "Η Ν.Δ. δεν φοβάται τίποτα. Όταν πήγαμε στον εισαγγελέα είπαμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για το μαύρο χρήμα για τη διακίνηση ετεροδημοτών για τις εκλογές του 2000", δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης. Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, και του ΠΑΣΟΚ και πως η Ν.Δ. δεν έχει σχέση με τους λογαριασμούς της Mayo.

    "Θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος και να έρθουν όλα στο φως. Τότε θα δούμε ποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Επαφές Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον

    24/5/2002 9:48:00 πμ

    Η νέα σχέση που οικοδομείται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αλλά και η συνεργασία της Ατλαντικής Συμμαχίας με την Ε.Ε, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η λειτουργία του ευρωστρατού, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Υπουργό Αμυνας Ντόναντ Ράμσφελντ και τον αναπληρωτή του Πολ Γούλφοβιτς. Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Αρμιτάζ, τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές Χέιγκελ και Λούγκαρ και θα δώσει συνέντευξη στο CNN, πριν αναχωρήσει για την Μασσαχουσέτη.

    Ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά δήλωσε ότι δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και τη νέα σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν και στη δική μας προεδρία της ΕΕ που ξεκινά σε ότι αφορά τουλάχιστον την ευρωπαϊκή άμυνα, τον Ιούλιο του 2002. Επίσης, ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε τις ελληνικές ενστάσεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας της Αγκυρας για το θέμα του ευρωστρατού, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει. Η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει κάποια "συμπληρωματική" κίνηση που να ικανοποιεί ως ένα βαθμό την Αθήνα, όχι όμως ανατροπή ή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν Βρετανία και Τουρκία με την ενεργό εμπλοκή και των ΗΠΑ. Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πάντως ότι η λειτουργία του ευρωστρατού θα προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς την υιοθέτηση του κειμένου της Αγκυρας.

    Επίσης, τόνισε στους κυρίους Ράμσφελντ και Γούλφοβιτς ότι παρουσιάζεται μια "χρυσή ευκαιρία" για λύση του Κυπριακού, εξηγώντας ότι η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς θα έχει θετικές επιπτώσεις για την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου. Παράλληλα, θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και άρα, θα πρέπει η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να πεισθεί η Αγκυρα να επιδείξει ευελιξία και διαλλακτικότητα, έτσι ώστε να υπάρξει λύση.

    NEW TITLE

    Ο κ. Γούλφοβιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι "είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ζητημάτων που αφορούν στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η διεύρυνση. Ο κ. Παπανδρέου, είπε, με ενημέρωσε για το έργο που επιτελεί για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που πιστεύω ότι αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά στην σταθερότητα σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου. Είναι παλιός φίλος και με μεγάλη χαρά τον είδα και πάλι".

    Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χάντλεϊ, τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό κ. Γουέστον, και τον δημοκρατικό Γερουσιαστή κ. Σαρμπάνη.

    Ο τελευταίος χαρακτήρισε πολύ θετική κίνηση την απόφαση του Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να έρθει σε επαφή και με τους "δεύτερους" στην ιεραρχία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Χάντλεϊ), του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Αρμιταζ) και του Πενταγώνου (Γούλφοβιτς), καθώς συχνά αυτοί είναι οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τις θέσεις των διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών.

    Σημειώνεται ότι ο Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα Ράις βρίσκονται εκτός Ουάσιγκτον συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Μπους στην περιοδεία του στην Ευρώπη.

    [03] Στα Σκόπια ο Γιάννος Παπαντωνίου

    24/5/2002 9:14:00 πμ

    Η σημασία του απαραβίαστου των συνόρων της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Βαλκανίων, ως απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη και σταθερότητα της περιοχής, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, χθες στα Σκόπια.

    Ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αντίστοιχους των αλβανικών κομμάτων. Ο Ελληνας υπουργός επεσήμανε στους συνομιλητές του την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση στο θέμα του ονόματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές. ''Είναι φανερό'', είπε ο υπουργός Αμυνας, ότι ''η μη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, δυσχεραίνει και τη δική μας θέση σε ότι αφορά τη στήριξη αυτής της συγκεκριμένης ενταξιακής διαδικασίας''.

    [04] Συναντήσεις Σημίτη-πολιτικών αρχηγών για εθνικά

    24/5/2002 9:00:00 πμ

    Η πορεία των εθνικών θεμάτων, με έμφαση τον ευρωστρατό, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα αποτελέσουν αντικείμενο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί αρχικά στις 10.30 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, θα ακολουθήσει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ακολούθως ο κ. Σημίτης θα προβεί σε δηλώσεις.

    [05] Επίθεση στην περιοχή του Ιππόδρομου

    Πηγή: ΑΠΕ 24/5/2002 11:05:00 πμ

    Πυροβολισμούς δέχθηκαν σήμερα στις 10:10, δυο αδέλφια, ενώ βάδιζαν στη συμβολή των οδών Σαχτούρη και Ναυαρίνου, πίσω από τον Ιππόδρομο. Πρόκειται για τους Βασίλη και Δημήτρη Μιχαηλίδη, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του Ιπποδρόμου στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Δημήτρης υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ γίνονται προσπάθειες για να διατηρηθεί στη ζωή ο αδελφός του Βασίλης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν 7 φορές τα δύο αδέλφια και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της αστυνομίας, η ενέργειά τους οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    [06] Επίθεση ακρίδων στην Ξάνθη

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/5/2002 10:48:00 πμ

    Σμήνη από ακρίδες κατέκλυσαν εκτεταμένες περιοχές στην Ξάνθη (Δήμοι Ξάνθης, Νίκης και Τοπείρου), δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους αρμόδιους φορείς αλλά και στους κτηνοτρόφους του νομού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, ανατολικά της οδού Ξάνθης-Εχίνου, από το 4ο έως το 8ο χλμ. και σε βάθος 8 χλμ. (οικισμοί Σιρόκο, Γοργόνα, Τρίγωνο, Αιώρα, Κουτσομύτης, Eρανος κλπ.).

    Σύμφωνα με απόφαση του νομάρχη Ξάνθης η περιοχή κηρύχθηκε "ακριδόπληκτη" για το έτος 2002. Ηδη ξεκίνησαν ψεκασμοί, σε συνεργασία με τη νομαρχία και τους δήμους που έχουν πληγεί, ενώ επιβάλλεται η απομάκρυνση όλων των κοπαδιών και των ζώων από τις ψεκαζόμενες περιοχές, με ευθύνη των ιδιοκτητών.

    [07] Συνομιλίες Πετσάλνικου-Μπομντόρφερ

    24/5/2002 10:39:00 πμ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο τον ομόλογό του, υπουργό της Αυστρίας, Dr. Ντίτερ Μπομντόρφερ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας επισκέπτεται τη χώρα μας. Ακολούθησε συνάντηση εργασίας των δύο αντιπροσωπειών με βασικό θέμα συζήτησης την πληροφορική στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Νέες Τεχνολογίες και Δικαιοσύνη

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πετσάλνικος γνωστοποίησε το θέμα της των συνομιλιών των δύο ομολόγων, την εφαρμογή δηλαδή των νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη, με δεδομένο ότι η Αυστρία θεωρείται μία από τις πρώτες χώρες που την έκανε πράξη, πριν από 20 τουλάχιστον χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συμφωνήθηκε συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και σύντομα ομάδα τεχνικών της χώρας μας θα επισκεφθεί την Αυστρία "για να αξιοποιήσουμε τις δικές τους εμπειρίες".

    Ο Ντίτερ Μπομντόρφερ δήλωσε ότι "με μεγάλη χαρά θα μεταδώσουμε την εμπειρία μας στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας" και επιβεβαίωσε ότι με τη χρήση της, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των υποθέσεων και η μεγαλύτερη ασφάλεια στη λήψη των αποφάσεων. O Αυστριακός υπουργός συμπλήρωσε ότι "δεν υπάρχουν αντιδράσεις, οποτεδήποτε χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία, ούτε από τους πολίτες ούτε από τα δικαστήρια, αλλά ούτε και από τους εισαγγελείς και τους δικηγόρους". Τέλος, συνεχάρη τον κ. Πετσάλνικο για το γεγονός ότι διακατέχεται από πνεύμα εκσυγχρονισμού και τόνισε ότι ελπίζει σε σε πολυεπίπεδη συνεργασία.

    [08] Παραλίγο τραγωδία στο Τελ Αβίβ από ''καμικάζι''

    24/5/2002 11:45:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    H οργάνωση ''Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα'' ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή απόπειρα ενός Παλαιστινίου να ρίξει ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ντισκοτέκ του Τελ Αβίβ. Ο επίδοξος καμικάζι σκοτώθηκε τελικά από άνδρες της Ισραηλινής ασφάλειας οι οποίοι άνοιξαν πυρ. Προκλήθηκε έκρηξη στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο ύποπτος, ο οποίος έχασε τη ζωή του. Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο περαστικοί. Αμέσως η περιοχή αποκλείσθηκε από την αστυνομία και πυροτεχνουργοί ανέλαβαν την εξουδετέρωση των εκρηκτικών μηχανισμών.

    Εισχώρηση ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα

    Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αστυνομίας στο Τελ Αβίβ, Γιοσέφ Σεντμπόν, "επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο".

    Ο φρουρός άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου που πλησίαζε και έσπρωξε τους πελάτες της ντισκοτέκ προς την είσοδο. Από τα πυρά το αυτοκίνητο εξερράγη και πολλοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί διασκορπίστηκαν στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέστρεψαν ολοσχερώς τρία βιομηχανικά κτίρια πριν αποχωρήσουν, όπως έγινε γνωστό από πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Από την επίθεση των Ισραηλινών δεν υπήρξαν τραυματίες. Οι στρατιώτες αποχώρησαν από την περιοχή ύστερα από τρεις ώρες. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να πλήξει διάφορους στόχους στην πόλη της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές, που δεν διευκρινίζουν όμως εάν υπάρχουν θύματα.

    [09] Κρίσιμη η κατάσταση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν

    24/5/2002 9:46:00 πμ

    Οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις αντάλλαξαν πυκνά πυρά πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ανακοίνωσε το Νέο Δελχί, καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Πακιστάν να σταματήσει τις επιθέσεις των αυτονομιστών μουσουλμάνων ανταρτών. Ενας πολίτης σκοτώθηκε και τρείς τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην περιοχή της ζώνης Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ σε απόσταση 255 χιλιομέτρων βόρεια του Τζαμού, της χειμερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ.

    Η Ινδία αποφάσισε πάντως να δώσει προθεσμία δύο μηνών στο Πακιστάν για να αντιμετωπίσει την ''τρομοκρατία'' στα σύνορα των δύο χωρών, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα εξετασθεί η πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εκ μέρους των ινδικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Hindustan Times'', η απόφαση αυτή ελήφθη στη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ινδίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί. Η συνάντηση αυτή έγινε στο Κασμίρ, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

    Ο Βατζπαγί εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αλλά παρατήρησε ότι η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι ''σοβαρή''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, χθες, ότι το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει σε τρομοκράτες να δράσουν από το πακιστανικό έδαφος, ο Βατζπαγί παρατήρησε: ''Είμαι απογοητευμένος από τις δηλώσεις του προέδρου Μουσάραφ. Οι υποσχέσεις που έδωσε νωρίτερα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί''.

    Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάτι που η πακιστανική κυβέρνηση διαψεύδει.

    [10] Σε πύρινο κλοιό το Μεξικό

    24/5/2002 11:21:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Καταστροφικές πυρκαγιές αποτεφρώνουν δασικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας του Νέου Μεξικού με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι πυρκαγιές μαίνονται σε περιοχή που βρίσκεται 70 χλμ από την πρωτεύουσα Σάντα Φε.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φλόγες επεκτάθηκαν αστραπιαία σε μια δασική και θαμνώδη ζώνη, έκτασης 24.000 στρεμμάτων. Εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

    [11] Στη Ρωσία ο Τζωρτζ Μπους

    24/5/2002 10:04:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε σήμερα το πρωί στο Κρεμλίνο για να υπογράψει με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνία για τον περιορισμό κατά τα δύο τρίτα των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Η συνθήκη προβλέπει τη μείωση έως το 2012 των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών σε 1700 έως 2.200 κεφαλές από 6.000 που είναι σήμερα. Οι κύριοι Πούτιν και Μπους θα υπογράψουν επίσης διακήρυξη για "τη νέα στρατηγική σύμπραξη" των δύο χωρών. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών οι δύο ηγέτες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    [12] Νέες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις

    24/5/2002 9:20:00 πμ

    Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών προειδοποιεί για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στο σύστημα των σιδηροδρόμων και των μεταφορών σ' ολόκληρη τη χώρα, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Η προειδοποίηση γνωστοποιήθηκε χθες, με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τρομοκρατικές ενέργειες στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες

    Πριν από την γνωστοποίηση της απειλής αυτής το υπουργείο Μεταφορών είχε ενημερώσει το FBI, το οποίο όμως δεν έδωσε οδηγίες για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους αρμόδιους για τη διαφύλαξη της τάξης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, Τσετ Λούνερ δήλωσε ότι παρόλο που η γενική απειλή αφορά στο σύστημα των υπόγειων σιδηροδρόμων και όχι σε συγκεκριμένες πόλεις, αποφασίσθηκε να διατυπωθεί η προειδοποίηση για γενικότερη επιφυλακή στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους.

    Πάντως διευκρίνισε ότι δεν δόθηκαν οδηγίες να ληφθούν ειδικά μέτρα μετά από αυτή την προειδοποίηση, αλλά απλώς επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή. Πρόκειται πάντως για την τελευταία μίας σειράς προειδοποιητικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί το τελευταίο οκτάμηνο στις ΗΠΑ, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συγκεντρωθεί διάφορες πληροφορίες για μία ενδεχόμενη επίθεση, αλλά ποικίλουν ως προς το πόσο αξιόπιστα και συγκεκριμένα είναι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές.

    [13] Εκρηξη αυτοκινήτου στη βόρεια Ισπανία

    24/5/2002 9:17:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο χώρο στάθμευσης του πανεπιστημίου της πόλης της Παμπλόνα, στη βόρειο Ισπανία. Στο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί 20 κιλά εκρηκτικών και ήταν σταθμευμένο πίσω απο το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου της Παμπλόνα κοντά στους κοιτώνες των φοιτητών. Λίγο πριν την έκρηξη υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

    [14] Συμφωνία για χρηματοδότηση ασφαλιστικού

    24/5/2002 8:32:00 πμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Απομένει τώρα η τελική υπογραφή της εθνικής συμφωνίας και η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι κλείνει το κρίσιμο ζήτημα με απόλυτη συμφωνία και συναίνεση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως θετική εξέλιξη.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την έντοκη αποπληρωμή του χρέους του 1,3 τρις δραχμών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, τη διαγραφή οφειλής 1,7 τρις. δραχμών του ΙΚΑ, την ανάληψη εκ μέρους του προϋπολογισμού χρέους 510 δις. δρχ προς τον ΟΑΕΔ, ενώ κάθε χρόνο το ΙΚΑ θα χρηματοδοτείται με το 1% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό.

    Στην περίπτωση που το ποσό αυτό αποδειχθεί ανεπαρκές ο προϋπολογισμός θα ενισχύσει το Ιδρυμα και με πρόσθετους πόρους, ώστε να διασφαλιστεί η πλεονασματική του λειτουργία και με την καθαρή οικονομική λειτουργία του ΙΚΑ από 1/1/2003. Οποιοδήποτε ποσό προκύπτει από άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα το αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Σήμερα το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, όπου θα τεθούν τα αιτήματα για τις παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα (όρια ηλικίας, υπολογισμός σύνταξης κλπ).

    Θετικά το βλέπουν οι εργοδοτικοί εταίροι

    "Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν αφορούν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και δήλωσε ότι θα επιμείνει στην τακτική διαλόγου για μια εθνική και κοινωνική συμφωνία για το ασφαλιστικό μέχρι τέλους, "μέχρι να υπογραφεί συμφωνία και να ψηφιστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο από τη Βουλή".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος χαρακτήρισε μεγάλο βήμα προς τα μπρός τη σημερινή συμφωνία "που φαίνεται να δίνει λύση στο ζήτημα χρηματοδότησης του ΙΚΑ". Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε την επιφύλαξη ότι πρέπει να μελετηθούν τα στοιχεία των Βρετανών αναλυτών και να εξασφαλιστεί η δήλωση του κ. Χριστοδουλάκη ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα προσθέσει στο έλλειμμα μόνο 0,1% στην αρχή εφαρμογής της έως 1% σε 30 χρόνια.

    Θετικός εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης, αν και κράτησε, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιφυλάξεις για τα στοιχεία που δίνουν οι Βρετανοί αναλογιστές.

    Παρόλα αυτά οι εργοδοτικοί εταίροι δηλώνουν συνολικά ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική συμφωνία για το χρηματοδοτικό που πιθανά αποτελεί τη βάση για μια γενικότερη συμφωνία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

    Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συγκροτήθηκε μόνο από εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ. Οι συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης επιμένουν στη φόρμουλα της τριμερούς χρηματοδότησης και η διαφορά αυτή αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη σύγκληση της διοίκησης της Ομοσπονδίας ή ακόμα και το Γενικό της Συμβούλιο.

    [15] Ο Μπόνο τραγούδησε σε σχολείο της Γκάνα

    24/5/2002 10:22:00 πμ

    Ο διάσημος Iρλανδός ροκ σταρ Μπόνο τραγούδησε για τους μαθητές ενός σχολείου στην Γκάνα κατά τη διάρκεια μιας διερευνητικής περιοδείας του στην Αφρική μαζί με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Ο' Νιλ.

    Ο Μπόνο δήλωσε ότι σχεδόν ποτέ δεν τραγουδά ''κατά παραγγελία'', αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην παράκληση μιας 12χρονης μαθήτριας η οποία αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη του Μπόνο αλλά και του συγκροτήματος των U2, στο οποίο είναι επικεφαλής, μέχρι τη στιγμή που τα τέσσερα τζιπ με τον τραγουδιστή και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής σταμάτησαν έξω από το σχολείο της.

    Ο Μπόνο, που μαζί με τον Ο' Νιλ επισκέπτονται την Γκάνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία των U2 ''I Still haven't found what I'm looking for''.

    ''Μόλις τα αυτοκίνητα σταμάτησαν έξω από το σχολείο μας, μας είπαν ότι έρχεται ένας πολύ διάσημος τραγουδιστής, κι εγώ μόλις τον είδα του είπα να μας τραγουδήσει'' δήλωσε η 12χρονη Φελίσια Μποάτενγκ, μαθήτρια του σχολείου που βρίσκεται σε μια από τις πτωχότερες περιοχές της Ακρα, της πρωτεύουσας της Γκάνα.

    ''Κανονικά, θα έλεγα όχι'', δήλωσε ο Μπόνο ο οποίος είχε φορέσει τα χαρακτηριστικά μπλε γυαλιά του, στη μικρή Φελίσια και πρόσθεσε κοιτώντας τη μικρή ''Σ' ευχαριστώ που με ανάγκασες να τραγουδήσω για σας. Ξέρεις τι είσαι; Είσαι γεννημένη ψύχραιμη. Ισως να γίνω κι εγώ σαν εσένα όταν φθάσω τα 60''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 May 2002 - 9:18:04 UTC