Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία για το Ασφαλιστικό
  • [02] Τραγωδία με λαθρομετανάστες
  • [03] Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου
  • [04] Ανακοίνωση υποψηφίων ΠΑΣΟΚ για δημοτικές
  • [05] Ληστείες με διαφορά τριών λεπτών
  • [06] Αποχωρούν από τη Τζενίν οι Ισραηλινοί
  • [07] Στο προσκήνιο νέο βίντεο της Αλ Κάιντα
  • [08] Δολοφονία δημοσιογράφου στην Ουρουγουάη
  • [09] Επιστρέφει ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν
  • [10] Επεισόδια στη Δανία σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση
  • [11] Τελεσίγραφο της Γιουγκοσλαβίας στους υπόπτους
  • [12] Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς

    [01] Απεργία για το Ασφαλιστικό

    18/4/2002 11:11:00 πμ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει σήμερα 45 εργατικά κέντρα και 25 ομοσπονδίες εργαζομένων σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στο κυβερνητικό πλαίσιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό στις μετακινήσεις του.

    Χωρίς προβλήματα τα δρομολόγια των μπλε λεωφορείων

    Στις 9 το πρωί, έληξε η στάση εργασίας στο Μετρό.

    Για δεύτερη μέρα, ακινητοποιημένα θα είναι τα ταξί. Ο ΟΣΕ θα πραγματοποιήσει μόνο δρομολόγια κοινωνικών αναγκών και η Ολυμπιακή Αεροπορία μόνο μία πτήση ανά προορισμό.

    Χωρίς προβλήματα κυκλοφορούν μέχρι στιγμής τα μπλε λεωφορεία.

    Το συνδικάτο των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ δεν συμμετέχει επισήμως στη γενική απεργία, καθώς την επιθυμία να απεργήσουν εκδήλωσαν μόνο μεμονωμένες παρατάξεις.

    Κανονικά διεξάγονται οι πτήσεις της Αεροπλοΐας και τα δρομολόγια των τρόλεϊ.

    Προβλήματα παρουσιάζονται και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω της συμμετοχής στην απεργία των μηχανικών και των κατώτερων πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων.

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Πρωτόπαπας: ''Η μεταρρύθμιση είναι προσφορά στον πολίτη-όχι αναγκαίο κακό''

    '' Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι προσφορά στον πολίτη και όχι αναγκαίο κακό'', σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, παρατηρώντας πως με αυτήν την αντίληψη δεν ήταν αντίθετη η ΓΣΕΕ αλλά κάποια σωματεία, τα οποία διατηρούν το δικαίωμα αντίθετων απόψεων.

    Αναφορικά με τις διαφορετικές ρυθμίσεις ως προς τη συνταξιοδότηση των γυναικών που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως τα επιμέρους θέματα δεν έχουν κλείσει και πως αναζητούνται συναινετικές λύσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως το ΠΑΣΟΚ δεν παρεμβαίνει ως κόμμα στις επιλογές συνδικαλιστικών φορέων - ''αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει προ πολλού'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ στηρίζουν τη σημερινή απεργία για το ασφαλιστικό και με ανακοινώσεις τους καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

    Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει "αντιασφαλιστική" τη μεταρρύθμιση και προτείνει την πραγματοποίηση της σε διαφορετική κατεύθυνση. Το ΔΗΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα αντιλαϊκά νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης.

    [02] Τραγωδία με λαθρομετανάστες

    18/4/2002 8:34:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τη διάσωση των Κούρδων λαθρομεταναστών στη Νάξο, μετά το ναυάγιο του τουρκικού δουλεμπορικού "BANDIRMA", το οποίο σημειώθηκε χθες το απόγευμα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της Νάξου. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 38 άτομα από τα περίπου 65 που επέβαιναν στο σκάφος - ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης Τούρκος υπήκοος - ενώ περισυνελέγησαν και δύο νεκροί άνδρες.

    Αδιάκοπες προσπάθειες για τη διάσωση των ναυαγών

    Στην περιοχή βρίσκονται σκάφη και πλωτά του Λιμενικού, η πυραυλάκατος "Τρουπάκης" και η φρεγάτα "Ελλη", το ελικόπτερο της οποίας πετάει πάνω από τον τόπο του ναυαγίου προσπαθώντας να εντοπίσει τους αγνοούμενους.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από την προανάκριση προέκυψε ότι ο κυβερνήτης του σκάφους είναι ο Νούρι Γκουλ 47 ετών Τούρκος υπήκοος.

    Ο Γκουλ εντοπίσθηκε μεταξύ των ναυαγών και κρατείται στο Υπολιμεναρχείο Νάξου.

    Οι διασωθέντες φιλοξενούνται σε κλειστό γυμναστήριο του νησιού, ενώ δυο από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στην Αθήνα.

    Το σκάφος "Μπαντίρμα" υπέστη το μεσημέρι μηχανική βλάβη ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε με ανώνυμο τηλεφώνημα.

    Αμέσως σκάφος του Λιμεναρχείου της Νάξου έσπευσε στην περιοχή του ακρωτηρίου "Σταυρός" της Νάξου, όπου όμως το αλιευτικό βυθιζόταν, λόγω μεγάλης εισροής υδάτων, ενώ οι λαθρομετανάστες έπεφταν στη θάλασσα.

    [03] Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου

    18/4/2002 9:55:00 πμ

    Η πορεία της οικονομίας θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σχετική εισήγηση θα κάνει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος θα ενημερώσει για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και δεικτών. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Λόρδο Ρόμπερτσον και τον Ύπατο Αρμοστή για την Ασφάλεια και την Αμυνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Xαβιέ Σολάνα, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

    [04] Ανακοίνωση υποψηφίων ΠΑΣΟΚ για δημοτικές

    18/4/2002 9:52:00 πμ

    Εκατό ονόματα υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές ανακοινώνει στις 11.00 ο Κ. Λαλιώτης. Θα ανακοινώσει τους υποψηφίους για όλους τους δήμους της Β' περιφέρειας Αθήνας, της Β' Περαιά (εκτός Κερατσινίου) και της Β' Θεσ/νικης. Τουλάχιστον 4 υποψήφιοι σε Αθήνα και Πειραιά είναι του ΣΥΝ και στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ.

    [05] Ληστείες με διαφορά τριών λεπτών

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/4/2002 11:06:00 πμ

    Δύο ένοπλες ληστείες σε τράπεζες έγιναν με διαφορά 3 λεπτών λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Ψυχικό. Η πρώτη σε υποκατάστημα της Alpha Bank στη διασταύρωση των οδών Ξάνθου και 25ης Μαρτίου από ένα άτομο που, με την απειλή πιστολιού, άρπαξε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Τρία λεπτά αργότερα ένοπλος εισέβαλε στην Εθνική Τράπεζα, στη λεωφόρο Κηφισίας 336 και αφαίρεσε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής ποσό χρημάτων. Εν συνεχεία, διέφυγε με μοτοσικλέτα, που οδηγούσε συνεργός του. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι τα ίδια άτομα.

    [06] Αποχωρούν από τη Τζενίν οι Ισραηλινοί

    Αννίτα Πασχαλινού 18/4/2002 10:16:00 πμ

    Για πρόοδο προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποστολή Πάουελ στην περιοχή ήταν μάλλον επιτυχημένη. Αρχικά, μετά την αναχώρηση του Κόλιν Πάουελ από την περιοχή, ισραηλινές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Τζενίν και πολλά χωριά της Δυτικής Όχθης. Πριν από λίγο όμως, έγινε η πρώτη κίνηση καλής θέλησης, αφού σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Ισραηλινοί άρχισαν να αποχωρούν από τη Τζενίν.

    Θα φύγουν από τη Δ. Όχθη μέχρι την Κυριακή;

    Αυτόπτες μάρτυρες στη Τζενίν αναφέρουν ότι στον καταυλισμό δεν υπάρχουν πλέον άρματα μάχης ή στρατιώτες και ότι έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

    Αλλαγή κλίματος αρχίζει να διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι, ίσως μέχρι την Κυριακή, να έχουν φύγει τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Δυτική Όχθη.

    Να θυμίσουμε ότι ο Κόλιν Πάουελ έλαβε από τον Αριέλ Σαρόν, χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Επιστρέφει στην περιοχή ο Πάουελ μετά από 15 μέρες

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, θα επιστρέψει στη Μέση Ανατολή σε 15-20 μέρες για να συνεχίσει την ειρηνευτική αποστολή του.

    Η ακριβής ημερομηνία του επόμενου ταξιδιού του, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα έχει με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Ουίλιαμς Μπερνς.

    Εξοργισμένος ο Αραφάτ

    Εξοργισμένος εμφανίσθηκε χθες ο Αραφάτ μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή ο Κόλιν Πάουελ δεν κατάφερε να πείσει το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ, κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν, για την ανακατάληψη της Δυτικής Όχθης παρά την υπόσχεσή του για αποχώρηση των στρατευμάτων.

    Κάλεσε την κυβέρνηση Μπους και τη διεθνή κοινότητα να δράσουν από κοινού προκειμένου να "σπάσουν" την απομόνωσή του και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

    [07] Στο προσκήνιο νέο βίντεο της Αλ Κάιντα

    18/4/2002 8:04:00 πμ

    Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ανέλαβε η Αλ Κάιντα, με νέο βίντεο που μεταδόθηκε από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο " East Broadcasting Center''. Στο μήνυμα αυτό, ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάιντα, Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ αναφέρει ότι ''καταφέραμε να χτυπήσουμε στο κεφάλι τους ασεβείς, στο δικό τους έδαφος''. Σύμφωνα με το αραβικό κανάλι, το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε ''πιθανώς στις αρχές Δεκεμβρίου''.

    Το βίντεο του Αλ Τζαζίρα

    Τη Δευτέρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε μέρος μιας μαγνητοσκοπημένης ταινίας, στην οποία εμφανιζόταν ένας από του Σαουδάραβες δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου να δηλώνει ''Τους έχουμε σκοτώσει εκτός των εδαφών τους χάρη στο θεό και θα τους σκοτώσουμε και στον τόπο τους''.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, η ταινία αυτή, πρέπει να μαγνητοσκοπήθηκε έξι μήνες πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στην ίδια βιντεοκασέτα που μεταδόθηκε από το ''Αλ-Τζαζίρα'', ο υπ αριθμόν δύο της ''Αλ Κάιντα'', ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ''μεγάλη νίκη''.

    Ο Αλ-Ζαουάχρι, εμφανίζεται στη βιντεοκασέτα μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος ωστόσο δεν λέει τίποτε. Το ''Αλ Τζαζίρα'' ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει σήμερα όλη τη βιντεοκασέτα.

    [08] Δολοφονία δημοσιογράφου στην Ουρουγουάη

    18/4/2002 9:46:00 πμ

    Ενας δημοσιογράφος από την Ουρουγουάη, ο Αλφρέδο Ιραόλα, 73 ετών, αρχισυντάκτης της εφημερίδας ''Ελ Ομπσερβαδόρ'' του Μοντεβιδέο, δολοφονήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από δύο αγνώστους που προσπάθησαν να του κλέψουν το αυτοκίνητο του. Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης του Μοντεβιδέο και οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν.

    [09] Επιστρέφει ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν

    18/4/2002 10:00:00 πμ

    Επιστρέφει σήμερα στο Αγφανιστάν ο πρώην βασιλιάς της χώρας, Ζαχέρ Σαχ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι. Οι υποστηρικτές του πρώην βασιλιά, ελπίζουν ότι η επιστροφή του - ύστερα από 29 χρόνια εξορίας - θα βοηθήσει στη γεφύρωση των διαφορών των εθνοτικών ομάδων που στηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση, ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    [10] Επεισόδια στη Δανία σε αντι-ισραηλινή διαδήλωση

    Πηγή: ΑΠΕ 17/4/2002 11:53:00 μμ

    Μεγάλη διαδήλωση εναντίον του Ισραήλ διοργανώθηκε στην Κοπεγχάγη με αφορμή τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Δανίας και του Ισραήλ. Περίπου 2000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το εθνικό στάδιο Πάρκεν, για να διαδηλώσουν εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. Η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει την είσοδο των διαδηλωτών στο στάδιο. Οταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό έγιναν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων η αστυνομία συνέλαβε περίπου 150 διαδηλωτές. Οι συγκεντρωθέντες έκαψαν αμερικανικές σημαίες και ένα πορτραίτο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    [11] Τελεσίγραφο της Γιουγκοσλαβίας στους υπόπτους

    17/4/2002 11:51:00 μμ

    Προθεσμία τριών ημερών για να παραδοθούν, έδωσε απόψε η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας σε 23 κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Το τελεσίγραφο ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των καταζητούμενων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο πρώην ηγέτης των σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Εχει ήδη ξεκινήσει η νομική διαδικασία για την σύλληψη όσων αρνηθούν να παραδωθούν. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν το γιουγκοσλαβικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την έκδοση των υπόπτων στο ΔΠΔ. Μάλιστα ένας από τους καταζητούμενους, ο πρώην υπουργός Εσωτερικων Βλάτκο Στοϊλίκοβιτς, με το τέλος της συνεδρίασης, αυτοπυροβολήθηκε έξω από τη Βουλή και ξεψύχησε αργότερα.

    [12] Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/4/2002 8:10:00 πμ

    Την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς, που φέτος είναι τη Μεγάλη Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, σ' αυτή την απόφαση, κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης νόμου. Υπέρ της μεταφοράς έχουν ταχθεί και οι έμποροι. Θετικά αντιμετωπίζει το θέμα και η ΓΣΣΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 April 2002 - 9:05:23 UTC