Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 45χρονα του ισραηλινού κράτους
  • [02] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την 11η Σεπτεμβρίου
  • [03] Παραιτήθηκε και ο αρχηγός του ολλανδικού στρατού
  • [04] Ισόπαλος ο φιλικός με την Τσεχία

    [01] Εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 45χρονα του ισραηλινού κράτους

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/4/2002 9:54:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε απόψε εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου, με οικοδεσπότη την ισραηλινή πρεσβεία για την επέτειο των 45 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Περίπου 200 Παλαιστίνιοι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Καλλιμάρμαρο.

    [02] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την 11η Σεπτεμβρίου

    17/4/2002 11:17:00 μμ

    Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε η Αλ Κάιντα, με νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε απόψε δορυφορικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο μήνυμα αυτό, ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάιντα, Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ αναφέρει ότι ''καταφέραμε να χτυπήσουμε στο κεφάλι τους ασεβείς, στο δικό τους έδαφος. Ο Θεός μάς ζήτησε να τρομοκρατήσουμε τους άπιστους και εμείς τρομοκρατήσαμε τους άπιστους''. Πρόκειται για το δεύτερο βίντεο, που μεταδίδει σήμερα το συγκεκριμένο δίκτυο. Στο πρώτο ο καταζητούμενος αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν προβαίνει σε σχόλια αναφορικά με το βαρύ πλήγμα που επέφερε στην αμερικανική οικονομία η τρομοκρατική επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου στου Δίδυμους της Νέας Υόρκης. Αν και τα δύο βίντεο δεν φέρουν ημερομηνία λήψεως εκππόσωπος του καναλιού πιθανολογεί ως ημερομηνία λήψεως, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δεν κατονόμασε, το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου ενώ αρνήθηκε να δηλώσει με ποιόν τρόπο περιήλθε στη διάθεση του καναλιού το βίντεο.

    Ας σημειωθεί ότι ο μπιν Λάντεν στο πρώτο βίντεο δεν κάνει καμία δήλωση ανάληψης ευθύνης για τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου, μολονότι αποκαλεί τους αεροπειρατές-καμικάζι "ευλογημένους μάρτυρες".

    Τα βίντεο αυτά έρχονται να προστεθεί στα άλλα δύο, που μετέδωσε προχθές Δευτέρα το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ "Αλ Τζαζίρα". Στο πρώτο ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται μαζί με τον υπαρχηγό του Αϊντάν Αλ Ζαουάχρι. Στο απόσπασμα αυτό ο Μπιν Λάντεν δεν μιλάει καθόλου, ενώ ο Αλ Ζαουάχρι χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου "μεγάλη νίκη"

    Ενα δεύτερο βίντεο παρουσιάζει έναν από τους αεροπειρατές καμικάζι να απαριθμεί τα κίνητρα της επίθεσης και να λέει χαρακτηριστικά"σκοτώσαμε Αμερικανούς έξω από τη χώρα τους, είναι καιρός να τους σκοτώσουμε και μέσα στη χώρα τους"

    Το "Αλ Τζαζίρα" υπολογίζει πως το βίντεο με τον αεροπειρατή γυρίστηκε 6 μήνες πριν από την επίθεση, στο Κανταχάρ, που ήταν άλλωστε το προπύργιο του Μπιν Λάντεν.

    Στελέχη του "Αλ Τζαζίρα" δήλωσαν στο Ασοσιέτεντ Πρες πως έλαβαν τις κασέτες πριν από λίγες μέρες στα κεντρικά γραφεία του καναλιού στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ. Το κανάλι σκοπεύει να μεταδώσει ολόκληρο το βίντεο αύριο Πέμπτη.

    [03] Παραιτήθηκε και ο αρχηγός του ολλανδικού στρατού

    17/4/2002 10:30:00 μμ

    Ο Κοκ αναχωρεί από τα ανάκτορα

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο αρχηγός του ολλανδικού στρατού, στρατηγός Φαν Μπάαλ, μια μέρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Βιμ Κοκ, λόγω της έκθεσης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η έκθεση εντοπίζει βαρύτατες ευθύνες των Ολλανδών κυανοκράνων στη Βοσνία αλλά και της τότε πολιτικής και στρατιωτικης ηγεσίας. Η κυβέρνηση του Κοκ παραιτήθηκε μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκε η κρίση που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τη σφαγή περίπου 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα από Σέρβους εθνικιστές το 1995.

    Συνυπεύθυνη η Ολλανδία, συμφωνεί ο Κοκ

    Βιμ Κοκ

    Ωστόσο χθες η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα.

    Η παραίτηση του δημοφιλούς πρωθυπουργού Βιμ Κοκ πλήττει τη φήμη του από την επιτυχή καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα.

    Εξάλλου, θεωρούνταν ο διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

    Στην επίσημη έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ντοκουμέντων Πολέμου διαπιστώνονται σοβαρές ευθύνες των ολλανδικών ειρηνευτικών δυνάμεων που έλεγχαν την περιοχή αυτή της Βοσνίας και δεν απέτρεψαν τη σφαγή τουλάχιστον 8.000 Μουσουλμάνων.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ εκτίμησε λίγο μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του ότι η Ολλανδία είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση που οδήγησε τελικώς στην πτώση της Σρεμπρένιτσα στα χέρια των Σέρβων, και στην μετέπειτα σφαγή πολλών χιλιάδων Μουσουλμάνων κατοίκων του θύλακα αυτου, το 1995.

    "Κατέστη πλέον ορατή, μετά από την παραίτηση της κυβέρνησης, η πολιτική συνυπευθυνότητα της Ολλανδίας για την κατάσταση που οδήγησε στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ολλανδίας μιλώντας στο κοινοβούλιο.

    Ωστόσο, επέμεινε ότι η Ολλανδία δεν είναι υπεύθυνη "για τον φρικτό θάνατο χιλιάδων Μουσουλμάνων της Βοσνίας" μετά την πτώση του θύλακα στα χέρια των Σέρβων τον Ιούλιο του 1995. Υπενθυμίζεται ότι η Σρεμπρένιτσα που είχε κηρυχθεί "ζώνη ασφαλείας" από τον ΟΗΕ είχε τεθεί επισήμως υπό την προστασία των Ολλανδών κυανοκράνων.

    [04] Ισόπαλος ο φιλικός με την Τσεχία

    17/4/2002 10:58:00 μμ

    Με ισοπαλία 0-0 ολοκληρώθηκε ο φιλικός αγώνας της εθνικής μας ομάδας του ποδοσφαίρου εναντίον της Τσεχίας, που έγινε στο κατάμεστο στάδιο των Ιωαννίνων. Η ελληνική ομάδα άφησε καλές εντυπώσεις μόνο στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο 45λεπτο οι Τσέχοι κυριάρχησαν και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, ανάμεσα στις οποίες ένα δοκάρι του Πάβελ Νέντβεντ στο 53΄.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 April 2002 - 20:59:23 UTC