Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματικές ώρες για την πολύπαθη Μ.Ανατολή
  • [02] Σε εξέλιξη η Σύνοδος για το μεσανατολικό
  • [03] Σύσκεψη για Ο.Α.
  • [04] ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα:1-0
  • [05] Ελλάδα-Γαλλία (Ένοπλες Δυνάμεις): 6-2

    [01] Δραματικές ώρες για την πολύπαθη Μ.Ανατολή

    4/4/2002 12:13:00 πμ

    Απαράλλαχτο παραμένει στα παλαιστινιακά εδάφη το σκηνικό του τρόμου. Ενδεικτικό των συνθηκών είναι ο στρατιωτικός κλοιός γύρω από το ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, με έγκλειστους 200 Παλαιστίνιους και 6 δημοσιογράφους. Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για γενίκευση της κρίσης. Η Αίγυπτος διέκοψε τις διακυβερνητικές επαφές με το Ισραήλ δίχως να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ, ενώ ο Λίβανος ανακοίνωσε την ανάπτυξη 20.000 Σύρων στρατιωτών στα συρολιβανικά σύνορα.

    Διεθνείς προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο

    Ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς, στα Αυτοδιοικούμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη Ναμπλούς, που είναι η μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη, μετακινούνται περίπου 100 ισραηλινά άρματα μάχης από την βορειοδυτική και τη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, τα οποία άνοιξαν πυρ εναντίον φυλακίου των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο χωριό Μπεϊτ Ιμπα, στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τους φρουρούς.

    Απόψε συνεδριάζει και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ το δικό της παρόν στις εξελίξεις επιδιώκει να δώσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ενώ ο προεδρεύων της Κοινότητας Ισπανός πρωθυπουργός προσφέρθηκε να μεταβεί αύριο στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσει για την κρίση με τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που νωρίτερα είχε απορρίψει την πρόταση Πρόντι για διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό, αντιτάχθηκε και στην επίσκεψη Αθνάρ.

    Η ελληνική παρουσία στα κατεχόμενα

    Σταθερά προσανατολισμένη στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην καταδίκη της βίας είναι η Ελλάδα. Σχετικές δηλώσεις έκανε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πρωτοβουλίες για το παλαιστινιακό ζητούν με κοινή τους δήλωση 108 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Σημειώνεται ότι το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός έπληξε πομπή των Ηνωμένων Εθνών και διέλυσε βίαια μεγάλη διαδήλωση ειρηνιστών έξω από τη Ραμάλα, στην οποία συμμετείχε κλιμάκιο Ελλήνων βουλευτών, συνδικαλιστών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων. Ένας Έλληνας διαδηλωτής, ο Λουκάς Καβακλής, γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την διάρκεια των οδομαχιών και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν πρώτες βοήθειες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή δεν υπήρχε κανένα ασθενοφόρο, ενώ οι τραυματίες από τις συμπλοκές ήταν δεκάδες και αρκετοί από αυτούς σοβαρά.

    [02] Σε εξέλιξη η Σύνοδος για το μεσανατολικό

    3/4/2002 11:18:00 μμ

    Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν τις διαβουλεύσεις τους στην Έκτακτη Σύνοδο στο Λουξεμβούργο για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται για την κατάληψη και των υπόλοιπων παλαιστινιακών πόλεων. Την ώρα που οι υπουργοί συγκεντρώνονταν στο κτίριο για τη σύνοδό τους, περίπου 150 άνθρωποι, Αραβες και Ευρωπαίοι, διαδήλωναν με παλαιστινιακές σημαίες, ζητώντας από την Ευρώπη "να σταματήσει την αιματοχυσία στην Παλαιστίνη".

    Οι 15 υπουργοί αναμένεται ότι θα αποφασίσουν την αποστολή στην περιοχή του επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα για να πιέσει για συμφωνία άμεσης κατάπαυσης του πυρός και για την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση εξέδιδε ανακοίνωση γνωστοποιώντας την θέληση του πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν και τον Αραφάτ, στην Ιερουσαλήμ, για να συζητήσουν την εκτόνωση της κρίσης.

    [03] Σύσκεψη για Ο.Α.

    3/4/2002 9:52:00 μμ

    Τριάντα δύο δισεκατομμύρια δραχμές θα διεκδικήσει αύριο για λογαριασμό της Ολυμπιακής ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Το ποσό των 32 δις αφορά οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς την Ο.Α. Πιο συγκεκριμένα τα 20 δις. οφείλονται ως αποζημίωση για τη μετεγκατάσταση της εταιρείας από το "Ελληνικό" στο "Ελ. Βενιζέλος" ενώ τα υπόλοιπα 12 δις προκύπτουν από οφειλές των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και από την αποζημίωση που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση όλων των αεροπορικών εταιριών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [04] ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα:1-0

    3/4/2002 11:45:00 μμ

    Ζωντανό παραμένει το όνειρο του Παναθηναϊκού για πρόκριση στους "4" του Champion's League. Οι "πράσινοι" πρόσθεσαν ακόμη μία νίκη στη φετινή εκπληκτική τους πορεία, καθώς απόψε νίκησαν 1-0 τη Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο "Απόστολος Νικολαΐδης", χάρη στο γκολ που πέτυχε με πέναλτι ο Αγγελος Μπασινάς στο 79ο λεπτό. Βέβαια, δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνο το πρώτο "ημίχρονο" της προημιτελικής φάσης, αφού απομένει ο επαναληπτικός αγώνας που θα διαδραματιστεί την Τρίτη 9 Απριλίου στο "Καμπ Νου" της Βαρκελώνης.

    [05] Ελλάδα-Γαλλία (Ένοπλες Δυνάμεις): 6-2

    Πηγή: ΑΠΕ 3/4/2002 8:53:00 μμ

    Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ενόπλων Δυνάμεων νίκησε με 6-2 την αντίστοιχη της Γαλλίας σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό στάδιο Σπάρτης, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του CISM. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Γιαννακόπουλος, Πουρσαϊτίδης και Στολτίδης. και για τη γαλλική μείωσαν το σκορ οι Τροζερί και Μπαζάκ.

    Προώθηση του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

    Μεταξύ των θεατών ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να καθιερώσει τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων ως στοιχείο της ποιότητας ζωής των οπλιτών, των εφέδρων και των μονίμων στελεχών.

    Παράλληλα εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει με επιτυχία και μέσα σε κλίμα ασφάλειας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 April 2002 - 21:54:27 UTC