Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό ενόψει ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.
  • [02] Στην Αθήνα ο Σεργκέι Ιβανόφ
  • [03] Για κακούργημα οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ
  • [04] Αναβλήθηκε η απόφαση για ΒΒ και Μπαρ
  • [05] Συνάντηση Αμπντάλα-Συμβουλίου Νεολαίας
  • [06] Σεισμική δόνηση στα Χανιά
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή-Αναστασιάδη
  • [08] Φλέγεται η Μέση Ανατολή
  • [09] Οργιάζουν οι φήμες περί παραίτησης του Πάπα
  • [10] Σύνοδος για το μεσανατολικό στο Λουξεμβούργο
  • [11] Λαθρεμπόριο όπλων από υπουργούς της Αργεντινής
  • [12] Με ορίζοντα το 2032 το ασφαλιστικό
  • [13] Ελεγχος Ολυμπιακών έργων από τη ΔΟΕ
  • [14] ΑΕΚ: Τραυματίστηκε ο Μαλαδένης
  • [15] Διερεύνηση των καταγγελιών ζητά ο Κουράκης
  • [16] Ξένους διαιτητές ζητά ο Ηρακλής
  • [17] Αρης: Επιστρέφει ο Τσιμπά
  • [18] ΠΑΟΚ:Επέστρεψε ο Μπάγεβιτς
  • [19] Εκθέματα του Ολυμπιακού Μουσείου στο Αθηναϊς
  • [20] Οι άνδρες κυριάρχοι του Ιντερνετ στην Ελλάδα
  • [21] Συσκευή θα επιτρέπει ''άφωνες'' συνομιλίες!
  • [22] Πρωτότυπο ρεκόρ κυνηγά ο Σον Κόνερι
  • [23] Aπονομή βραβείων του Ιδρύματος Μπότση

    [01] Υπουργικό ενόψει ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

    3/4/2002 3:23:00 μμ

    Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003 ήταν το θέμα που απασχόλησε την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι το 2003 θα είναι μια χρονιά κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και η ελληνική προεδρία που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση. Στο διάστημα αυτό, εξάλλου, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε τη χώρα μας και να καταδείξουμε τις δυνατότητες και τη σημασία της πολιτικής μας στην περιοχή.

    Σημίτης:''Προεδρία της διεύρυνσης''

    Η ελληνική προεδρία θα είναι προεδρία της διεύρυνσης, υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, αφού θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, για την οποία έχουμε δουλέψει συστηματικά και εντατικά από το 1994, ενώ θα σηματοδοτηθεί η εκκίνηση μιας Ευρώπης με περισσότερα μέλη και νέους στόχους.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα θέματα της απασχόλησης, η καταπολέμηση των φαινομένων του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προβολή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη.

    Επίσης ο κ. Σημίτης παραπέμποντας στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό επισήμανε πως αναδεικνύεται για άλλη μία φορά η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας προσθέτοντας πως και σε αυτό το θέμα όπως και στην ανάπτυξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και τα οργανωτικά θέματα αναφορικά με τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής στην Θεσσαλονίκη, που θα αποτελέσει ''και ένα μήνυμα για την ειρήνη , τη συνεργασία και την ανάπτυξη των Βαλκανίων'' όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά επίσης και το πολιτικό μήνυμα πως ''η προεδρία θα πρέπει να γίνει μοχλός για το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής''.

    Συνέντευξη Γιαννίτση για ελληνική προεδρία

    Δεδομένη θεωρεί την τελετή υπογραφής στην Αθήνα των συνθηκών ένταξης των νέων χωρών στην ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιαννίτσης, ενώ τόνισε πως σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το σκηνικό στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική προεδρία το 2003 είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι 7 εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ.

    Ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις το κόστος της προεδρίας θα κυμανθεί περίπου στα 11 με 12 δις δρχ.

    Τέλος, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο έγινε δεκτή ομόφωνα και δεν υπήρξε καμιά διαφωνία.

    [02] Στην Αθήνα ο Σεργκέι Ιβανόφ

    3/4/2002 6:23:00 μμ

    Την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε το απόγευμα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ φθάνοντας στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το επίπεδο της σύρραξης και των βίαιων γεγονότων έφθασε σε τέτοιο σημείο που δεν θα υπάρχει σύντομα επιστροφή. Ο κ. Ιβανόφ εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι ισραηλινά στρατεύματα έχουν καταλάβει ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες και ζήτησε την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων το ταχύτερο δυνατόν.

    Αυριο η συνάντηση Παπαντωνίου-Ιβανόφ

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης που υποδέχθηκε τον Ρώσο υπουργό από την πλευρά του τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ και οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν για να σταματήσουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και να διαμορφωθούν όροι σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Αμυνης των δυο χωρών κατά την οποία θα συζητηθούν η κατάσταση στη Μ. Ανατολή, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας καθώς και οι διμερείς σχέσεις στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας.

    Ειδικότερα, θα υπογραφεί το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας για το 2002 το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δυο χωρών, ενώ θα συζητηθεί η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δυο χωρών στον αμυντικό τομέα.

    [03] Για κακούργημα οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ

    3/4/2002 7:47:00 μμ

    Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος δύο υπαλλήλων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποσπούσαν χρηματικά ποσά από τις πωλήσεις καρτών απεριορίστων διαδρομών.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από 4 μήνες περίπου όταν η διοίκηση του ΟΑΣΘ διαπίστωσε ότι οι δύο υπάλληλοι εμφάνιζαν μεγαλύτερο αριθμό καρτών ως αδιάθετες απ΄ αυτές που είχαν πουληθεί στην πραγματικότητα και καρπώνονταν τα επιπλέον χρήματα. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών οι κατηγορούμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν τη διετία 1999-2000 γύρω στα 90 εκατομμύρια δραχμές. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή προκειμένου να διερευνηθεί αν ενέχονται και άλλοι υπάλληλοι στην απάτη.

    [04] Αναβλήθηκε η απόφαση για ΒΒ και Μπαρ

    3/4/2002 5:02:00 μμ

    Αναβλήθηκε για τις 15 Απριλίου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την αλλαγή της ώρας μετάδοσης των τηλεπαιχνιδιών ΒΒ2 και Μπαρ, που είχαν καταθέσει πολίτες, την περασμένη εβδομάδα. Η αναβολή δόθηκε με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί η επικύρωση της απόφασης του αρμοδίου οργάνου, δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    [05] Συνάντηση Αμπντάλα-Συμβουλίου Νεολαίας

    3/4/2002 4:46:00 μμ

    Τον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής, κ.Αμπντάλα Αμπντάλα, επισκέφθηκαν το μεσημέρι, οι επικεφαλής των ελληνικών πολιτικών νεολαιών και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, προκειμένου να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη δοκιμασία που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός και ο ηγέτης του Γιάσερ Αραφάτ, συνεπεία της εισβολής του στρατού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι επικεφαλής των νεολαιών, ανακοίνωσαν επίσης στον κ. Αμπντάλα, την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν συντομότατα επίσκεψη στην δοκιμαζόμενη περιοχή.

    Ψήφισμα καταδίκης στην Πρεσβεία του Ισραήλ

    Ο κ. Αμπντάλα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ελληνικής νεολαίας και εξήρε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της εισβολής, για την οποία χαρακτηριστικά είπε, ότι ξεπέρασε ακόμα και τις αντίστοιχες ορισμένων αραβικών κρατών, συναντώντας την επιδοκιμασία του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί.

    Ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των συγκρούσεων και διευκρίνισε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι καλά στην υγεία του, παρά την έλλειψη σε νερό και τρόφιμα που σημειώνεται.

    Στη συνέχεια, οι νεολαίοι, μετέβησαν στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου και θυροκόλλησαν ψήφισμα καταδίκης της κατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών από το στρατό του Ισραήλ. Το κείμενο υπογράφεται από την ΟΝΝΕΔ, τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, την ΚΝΕ, τη Νεολαία του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, προσυπογραφόμενο ωστόσο και από άλλες οργανώσεις νεολαίας.

    [06] Σεισμική δόνηση στα Χανιά

    3/4/2002 4:32:00 μμ

    Εντονη ανησυχία στους κατοίκους του βόρειου άξονα των Χανίων δημιούργησε ασθενής σεισμική σόνηση μεγέθους 4,7 ρίχτερ, στις 15.00 μετά το μεσημέρι. Η σεισμική δόνηση, είχε ως επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης-Αντικυθήρων 145 χλμ. νότια της Αθήνας. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Ιωάννη Καλογερά, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Χανιά, καθώς ήταν επιφανειακός και κοντά στην Κρήτη. Ο κ. Καλογεράς χαρακτήρισε σύνηθες και μή ανησυχητικό το φαινόμενο, ενώ με βάση τις αναφορές στα αστυνομικά τμήματα δεν υπήρξαν ζημιές.

    [07] Συνάντηση Καραμανλή-Αναστασιάδη

    3/4/2002 3:19:00 μμ

    Το Κυπριακό βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας. Επίσης τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] Φλέγεται η Μέση Ανατολή

    3/4/2002 8:13:00 μμ

    Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα βομβαρδίζουν τη Βηθλεέμ, που συγκλονίζεται από πυκνά πυρά. Τα ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης εκτός από τη Χεβρώνα. Σφίγγει επικίνδυνα ο ισραηλινός κλοιός γύρω από το ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 200 Παλαιστίνιοι μαχητές. Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η Συρία θα αναπτύξει δύναμη 20.000 ανδρών στο νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

    Βαρύς φόρος αίματος

    Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά και κάθε σοκκάκι γύρω απο την πλατεία Μανγκάρ όπου βρίσκεται ο Ναός της Γέννησης . Οι ισραηλινοί επέτρεψαν σε 6 δημοσιογράφους που είχαν εγκλωβισθεί στον ναό να αποχωρήσουν όχι όμως και στους παλαιστίνιους. Είκοσι μαχητές είναι τραυματισμένοι οχτώ από τους οποίους πολυ σοβαρά ενώ τα τρόφιμα και οι προμήθειες των μοναχών τελείωσαν.

    Οι γύρω κάτοικοι που έχουν κάποια οπτική επαφή με τον Ναό της Γέννησης παρακολουθούν με αγωνία τις κινήσεις των ισραηλινών. Ο καθολικός επίσκοπος της πόλης πρόσφερε άσυλο στους παλαιστίνιους μαχητές αν καταθέσουν τα όπλα.

    Νωρίς το απόγευμα ισραηλινά πυρά έπληξαν πομπή των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στρατιώτες επιτέθηκαν με βιαιότητα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών και δημοσιογράφων από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα που επιχείρησαν να μπουν στη Ραμάλα.

    Σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Όχθης παρατηρήθηκε διείσδυση ισραηλινών στρατιωτών ενώ κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις και στη Βηθλεέμ. Η Ναμπλούς και η Τζενίν έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπου ένοπλοι παλαιστίνιοι προσπαθούν να απωθήσουν τα ισραηλινά άρματα μάχης.

    Στον κατάλογο των θυμάτων προστέθηκαν πέντε παλαιστίνιοι στην Τζενίν και δύο στη Βηθλεέμ.

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ παραμένει πολιορκημένος για 6η ημέρα στο αρχηγείο του, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα εξέλθει παρά μόνο νεκρός, απορρίπτοντας την πρόταση Σαρόν για εξορία χωρίς επιστροφή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό του εχουν παραδωθεί τρόφιμα και νερό.

    Σε συνέντευξή του προς το Αλ Τζαζίρα, ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να παραδοθεί στον ισραηλινό στρατό, ο Αραφάτ περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ''τους είπα πως προτιμώ να γίνω σαχίντ, σαχίντ, σαχίντ (μάρτυρας, μάρτυρας, μάρτυρας)''. Με τον τρόπο αυτό ο Παλαιστίνιος ηγέτης απάντησε έμμεσα στην πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να του δώσει ένα ''εισιτήριο δίχως επιστροφή'' έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης όμως, τα ανοιχτά μικρόφωνα αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις του Σαρόν για την τύχη του Αραφάτ. "Θέλω να τον διώξω", ακούστηκε να λέει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, χωρίς να γνωρίζει ότι καταγράφεται η φωνή του.

    Ο Αραφάτ μίλησε επίσης και με τον γιατρό του στην Ιορδανία και του είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και με υψηλό ηθικό.

    Σήμερα κατάφεραν για πρώτη φορά οι κάτοικοι της Ραμάλα να κυκλοφορήσουν για λίγο στους δρόμους, αναζητώντας απεγνωσμένα να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό. Τόσο οι Ραμάλα όσο και η Βηθλεέμ εχούν χαρακτηριστεί από τους ισραηλινούς απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες και απαγορεύεται ακόμα και η είσοδος ασθενοφόρων σε αυτές.

    Στόχος οι εκκλησίες και τα τεμένη

    Σε κοινή σύσκεψη χθες στην Ιερουσαλήμ οι αρχηγοί των χριστιανικών δογμάτων αποφάσισαν την αποστολή, δια του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, διαβήματος προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν με το οποίο ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διαφυλαχθούν οι ιεροί τόποι.

    Ο Αραφάτ έκανε χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επέμβει για την παύση των ισραηλινών επιθέσεων ενάντια σε μουσουλμανικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους.

    "Αυτό είναι ένα επαρκές μήνυμα προς όλον τον κόσμο. Και σε αυτό εγώ προσθέτω, πού είσαστε; πού είσαστε;", δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο πολιορκημένος μέσα στο αρχηγείο του στη Ραμάλα Αραφάτ.

    Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Παλαιστινίους ότι πυροβολούν και βάλλουν με αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των αρμάτων μάχης του μέσα από εκκλησίες.

    Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται τις κατηγορίες και αντιτείνουν πως οι Ισραηλινοί επιτίθενται σε περιοχές κοντά στις εκκλησίες. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι κατέλαβε ένα από τα κτήριά της στη Βηθλεέμ.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, που ζήτησε την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τους χώρους θρησκευτικής λατρείας της Ορθοδοξίας.

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

    Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για τέταρτη φορά μέσα σε 6 μέρες και αναμένεται να καλέσει και πάλι το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του απο τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Την ίδια ώρα χωρίς να αλλάζει την πολιτική στήριξης προς το Ισραήλ ο αμερικανός προεδρος Τζώρτ Μπούς, κάτω από την πίεση των ευρωπαίων συμμάχων του αλλα και τις επικρίσεις από το εσωτερικό των ΗΠΑ, κάνει λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασκήσουν διπλωματική πίεση στο Ισραήλ να αποχωρήσει απο τις πόλεις της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη. Η πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ προτείνει ο προεδρεύων της Ε.Ε, ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο ύπατος αρμοστής, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα να μεταβούν στη Μέση Ανατολή και να συζητήσουν τόσο με τον Αριέλ Σαρόν όσο και με τον Γιασέρ Αραφάτ.

    Πάντως, πρόταση του προέδρου της Ε.Ε για διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή ισραηλινών και παλαιστινίων απορρίφθηκε αμέσως απο το Ισραήλ.

    Αντίθετα οι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν την πρότση με ικανοποίηση και δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ μιας διάσκεψης που θα εξετάσει τα μέσα για να τεθεί τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα

    [09] Οργιάζουν οι φήμες περί παραίτησης του Πάπα

    Πηγή: ΑΠΕ 3/4/2002 3:44:00 μμ

    Η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη - Παύλου Β' τροφοδοτεί τον διεθνή Τύπο με φήμες και διάφορα σενάρια καθώς κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το δημοσίευμα του Νewsweek σύμφωνα με το οποίο του ασκούνται πιέσεις για να παραιτηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις ενός καρδινάλιου του Βατικανού ''ο Πάπας υπογράφει ότι του δίνουν''. Ομως ο Πάπας παρά τα προβλήματα υγείας είναι διαυγής και δεν σκέφτεται καθόλου να παραιτηθεί όσο και αν είναι δυνατοί οι πόνοι στο γόνατο του.

    Δεν το βάζει κάτω ο Ποντίφικας

    Ομως στους διαδρόμους της Αγίας Εδρας όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι ο Ποντίφικας είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη στιγμή που το Πάρκινσον θα τον εμπόδιζε να μιλήσει. Σε περίπτωση που η νόσος θα είχε πλήξει ολοκληρωτικά τον Πάπα υπάρχει ήδη έτοιμη η επιστολή παραίτησής του που έχει παραδοθεί στον ιδιαίτερο γραμματέα του ή στον καρδινάλιο Σοντάνο, υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.

    Πάντως ο ίδιος θεωρεί μια νίκη το ότι κατόρθωσε την Κυριακή του Πάσχα να εμφανιστεί στο παράθυρο και να ευλογήσει σε 62 γλώσσες τους χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

    Ομως οι γιατροί του Πάπα Βοϊτύλα κρίνοντας πώς πέρασε τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Η αρθρίτιδα στο δεξί γόνατο του απαγόρευσε δυο επισκέψεις σε ενορίες της Ρώμης την Μ.Πέμπτη δεν παρέστη στην λειτουργία και ούτε το απόγευμα στην καθιερωμένη τελετή που πλένει τα πόδια των μαθητών, τη Μ. Παρασκευή δεν συμμετείχε στην πορεία προς το Γολγοθά, παρακολουθώντας καθιστός την τελετή. Οι πόνοι στο γόνατο και το ενδεχόμενο μιας χειρουργικής επέμβασης έχει διασπάσει τους γιατρούς του Βατικανού. Ορισμένοι ήλθαν σε επαφή με γνωστό ορθοπεδικό της Ρώμης για την επέμβαση, πριν από ορισμένες ημέρες. Ομως από τότε δεν κλήθηκε να τον εξετάσει και ούτε δόθηκε εντολή για να γίνουν οι εξετάσεις απαραίτητες πριν από κάθε εγχείρηση.

    Το πρόγραμμα του Ποντίφικα θα υποχρεώσει τους γιατρούς του να κάνουν μια επιλογή, εγχείρηση ή όχι. Σε ένα μήνα θα πρέπει να επισκεφθεί την Ισκια και έπειτα να μεταβεί στη Βουλγαρία. Ο ίδιος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την προοπτική μιας νέας επέμβασης κι ούτε θέλει να χρησιμοποιήσει το αναπηρικό καροτσάκι. Πιθανότατα ο έμπιστος καρδινάλιος Ρατζινγκερ θα τον αντικαταστήσει ''part - time'' ορισμένες ημέρες την εβδομάδα. Αλλά μέχρι πότε;

    [10] Σύνοδος για το μεσανατολικό στο Λουξεμβούργο

    3/4/2002 6:40:00 μμ

    Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεσανατολικό. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ενωσης θα συνέλθουν σε δείπνο στις 21.00 ώρα Ελλάδος και κατόπιν θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου. Βάση των διαβουλεύσεων των υπουργών θα είναι η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση 1402 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή.

    Απέναντι στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η ισπανική προεδρία της ΕΕ αποφάσισε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να υιοθετηθεί για το καίριο αυτό ζήτημα μία κοινή θέση της ΕΕ.

    Είναι πρακτικά βέβαιο οτι θα αποφασιστεί η αποστολή υπουργικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ζητήσει απο Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους τον σεβασμό της απόφασης 1402 του Συμβουλίου Ασφάλειας του περασμένου Σάββατου, με αυτήν ζητήθηκε άμεση κατάπαυση του πυρός και ισραηλινή αποχώρηση απο τα ανακαταληφθέντα παλαιστινιακά εδάφη και την Ραμάλα.

    Εκτός του προεδρεύοντος του Συμβουλίου ισπανού υπουργού Εξωτερικών Τζουσέπ Πικέ, στην παραπάνω αντιπροσωπεία αναμένεται να συμμετέχει και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέ Σολάνα.

    [11] Λαθρεμπόριο όπλων από υπουργούς της Αργεντινής

    3/4/2002 5:45:00 μμ

    Συνελήφθη σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάγιο που φέρεται αναμεμειγμένος σε υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων προς την Κροατία και τον Ισημερινό μεταξύ των ετών 1991-1995, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Ο δικαστής Χούλιο Σπερόνι, που διέταξε την σύλληψή του, έχει διορία δέκα ημερών για να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, επί προεδρίας Κάρλος Μένεμ (1991-1996) και Φερνάντο ντε λα Ρούα (2001) για την ανάμειξη που καταγγέλλεται ότι είχε στο λαθρεμπόριο όπλων προς τις δύο χώρες. Ο Μένεμ είχε επίσης συλληφθεί πέρυσι με την ίδια κατηγορία αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.

    [12] Με ορίζοντα το 2032 το ασφαλιστικό

    3/4/2002 6:58:00 μμ

    Το νέο πρότυπο χρηματοδότησης του ΙΚΑ παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας Χριστοδουλάκης και Ρέππας. Η χρηματοδότηση αφορά την περίοδο 2003-2032,ενώ προηγουμένως θα έχουν ρυθμιστεί όλες οι οφειλές και οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού φορέα οι οποίες ανέρχονται σε περίπου τρία τρισεκατομμύρια δραχμές. Η χρηματοδότηση για τα επόμενα 30 χρόνια θα γίνει από τον προϋπολογισμό και την έκδοση πολυετών ομολόγων. Η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2032,ενώ μέχρι το 2008 η χρηματοδότηση θα είναι κατά μέσο όρο 1%. Το ύψος της χρηματοδότησης την πρώτη περίοδο υπολογίζεται σε περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

    Θετικά υποδέχθηκε την κυβερνητική δέσμευση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι οι εξαγγελίες οδηγούν στη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος και έτσι δικαιώνουν τις προσπάθειες και τους αγώνες των εργαζομένων.

    Ο διάλογος για το ασφαλιστικό συνεχίζεται σε καλό κλίμα και το μείζον αυτό θέμα δεν πρόκειται να παραπεμφθεί στις καλένδες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Οι σημερινές κυβερνητικές εξαγγελίες, τις οποίες ο ελληνικός λαός περίμενε με "κομμένη την ανάσα" για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, στοχεύουν όχι βεβαίως στην διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά στην παράταση του βίου της Κυβέρνησης και την μετατροπή της επερχόμενης εκλογικής συντριβής σε αξιοπρεπή ήττα'', δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης.

    Αύριο συγκαλείται η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οπότε και θα κριθεί αν και η Συνομοσπονδία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό.

    Σήμερα οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και συνεργαζόμενοι έχουν κηρύξει απεργία για το ασφαλιστικό.

    [13] Ελεγχος Ολυμπιακών έργων από τη ΔΟΕ

    3/4/2002 5:10:00 μμ

    Στο μικροσκόπιο της ΔΟΕ από σήμερα, τα Ολυμπιακά έργα. Κλιμάκιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Ντένις Οσβαλντ, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει την πορεία των εργασιών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ανάμεσα στο τώρα και το 2004 υπάρχει μόνο το 2004 τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντένις Οσβαλντ κατά την πρώτη ενημέρωση που είχε το πρωί από τα στελέχη του Αθήνα 2004.

    Αγγελοπούλου:''Εντατικοποίηση προσπαθειών''

    Από την πρώτη ενημέρωση, είπε ο κύριος Οσβαλντ είμαι σίγουρος ότι θα ακούσω καλά νέα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν τομείς που ανησυχούν την ΔΟΕ.

    Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου από την πλευρά της εξέφρασε την ανησυχία της για συγκεκριμένα προγράμματα και έργα τονίζοντας πώς θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Πάντως η πρόεδρος του Αθήνα 2004 υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να φέρουμε εις πέρας τις δεσμεύσεις μας και να κάνουμε εξαιρετικούς αγώνες.

    Οι τομείς που εξετάστηκαν σήμερα το πρωί ήταν αυτοί των μεταφορών, της ασφάλειας, του εθελοντισμού και του περιβάλλοντος.

    Συνάντηση Αβραμόπουλου με Οσβαλντ

    Αμέσως μετά ο Ντένις Οσβαλντ, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μετά την συζήτησή τους, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που θα καταβάλλει ως δήμαρχος, ενόψει της Ολυμπιάδας, αλλά και το ενδιαφέρον του για την "επόμενη ημέρα" των Αγώνων, καθώς το ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο της Αθήνας μετά την διεξαγωγή των Αγώνων. Ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε στον κ. Οσβαλντ πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μείνουν στην ιστορία ως εκ των καλύτερων που διοργανώθηκαν ποτέ, παρά τις όποιες ανησυχίες.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Οσβαλντ συμφώνησε με τον κ. Αβραμόπουλο πως μετά τους Αγώνες η Αθήνα θα έχει βελτιώσει τις υποδομές της αλλά και τη ζωή των Αθηναίων.

    Τέλος, ο κ. Οσβαλντ είπε πως "εάν μπορέσουν να δημιουργηθούν οι ελάχιστες απαιτούμενες τεχνολογικές υποδομές, εάν λειτουργήσουν οι μεταφορές, εάν δεν υπάρξει πρόβλημα με τη φιλοξενία, εάν είναι έτοιμες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις εγκαίρως και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, τότε είμαι βέβαιος ότι οι Αγώνες των Αθηνών θα είναι πραγματικά μαγικοί".

    [14] ΑΕΚ: Τραυματίστηκε ο Μαλαδένης

    3/4/2002 5:03:00 μμ

    Eλαφρά κάκωση στον κνημοπερονιαίο σύνδεσμο υπέστη στη σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ, ο Χρήστος Μαλαδένης κι αύριο Θα εξακριβωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης του. Στο μεταξύ, ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Κάρλος Γκαμάρα, ο οποίος χθες δεν προπονήθηκε αφού ταλαιπωρήθηκε από γαστρεντερίτιδα και αναμένεται αύριο να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα. Επίσης ατομικό πρόγραμμα έκαναν και οι Μίλεν Πέτκοφ, Γιώργος Πάσιος. Ο Ντέμης Νικολαϊδης έκανε και σήμερα προληπτικά θεραπεία και αύριο θα ενσωματωθεί στο κανονικό πρόγραμμα, ενώ θεραπεία ακολούθησε κι ο Μιχάλης Κασάπης. Ο Γιώργος Ξενίδης, ο οποίος χθες είχε άδεια, επέστρεψε στις προπονήσεις, ενώ ο Μιχάλης Καψής απουσίασε για υποχρεώσεις με την εθνική Ενόπλων.

    [15] Διερεύνηση των καταγγελιών ζητά ο Κουράκης

    3/4/2002 4:49:00 μμ

    O Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Κουράκης απέστειλε το πρωί, σε ΕΠΟ και ΕΣΑΠΕ, επιστολή, με την οποία ζητά από τις διοικήσεις τους την ενεργοποίηση των αρμοδίων οργάνων τους για τη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν δει το "φως της δημοσιότητας" τις τελευταίες ημέρες για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες, εάν και όπου υπάρχουν.

    ''Κύριοι, Είναι νομίζω γνωστές σε σας οι πρόσφατες τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, που αναφέρονται σε νόθευση ποδοσφαιρικών αγώνων και εξαγορά διαιτητών, με συμμετοχή αθλητικών παραγόντων. Με αφορμή τα παραπάνω, θα επιθυμούσα να ενεργοποιήσετε άμεσα τα αρμόδια δικαιοδοτικά και πειθαρχικά όργανα, όπως προβλέπει η ισχύουσα Αθλητική Νομοθεσία. Είναι καθήκον όλων μας να διερευνηθούν, σε βάθος και χωρίς καθυστέρηση, όλα τα καταγγελλόμενα και να αποδοθούν ευθύνες, εάν και όπου υπάρχουν'' αναφέρει η επιστολή του κ. Κουράκη.

    [16] Ξένους διαιτητές ζητά ο Ηρακλής

    3/4/2002 8:01:00 μμ

    Τη συναίνεση του στο να διαιτητεύσει τον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου της ερχόμενης Τετάρτης του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό ξένος διαιτητής και ο όχι ο κ. Μπριάκος, προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος ελληνικού ποδοσφαίρου, ζήτησε με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο των "ερυθρολεύκων", Σωκράτη Κόκκαλη, ο πρόεδρος του Ηρακλή, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Στη συγκεκριμένη επιστολή, την οποία ο διοικητικός ηγέτης των "κυανολεύκων" κοινοποίησε επίσης στην ΕΠΟ, στην ΕΠΑΕ και στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη, αναφέρεται ότι ο Ηρακλής προτίθεται ακόμη και να μην κατέβει ν΄αγωνιστεί στο παιχνίδι, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή αυτή του η θέση. Επί των αγωνιστικών, ατομικό πρόγραμμα προπονήσης ακολούθησε σήμερα ο Νίκος Κολομπούδρας, ενώ όπως έγινε γνωστό, την τεχνική καθοδήγηση της δεύτερης ομάδας του Ηρακλή θα έχει από σήμερα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    [17] Αρης: Επιστρέφει ο Τσιμπά

    3/4/2002 8:00:00 μμ

    Σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης μπήκε από σήμερα ο Σαϊντ Τσίμπα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες συμμετοχής του στο παιχνίδι του Αρη την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ. Αντίθετα, ο Αγγελος Χαριστέας προπονήθηκε και σήμερα μόνος του, γεγονός που δεν επιτρέπει στους κίτρινους να μιλήσουν με ασφάλεια για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του στο ντέρμπι με το Δικέφαλο.

    Σε ότι έχει να κάνει την κόντρα του διεθνή επιθετικού με την ομάδα, αύριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του γενικού διευθυντή της ΠΑΕ, Πασχάλη Τουντούρη, μαζί του, προκειμένου να ζητηθεί εκ νέου η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές.

    Στο μεταξύ, στη Λατινική Αμερική σκοπεύει ν΄απλώσει τα δίχτυα του ο Αρης για να την ανεύρεση υποψήφιων να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας ποδοσφαιριστές. Την αποστολή έχει αναλάβει ο σκάουτερ των κιτρίνων, Ντίνος Κούης, ο οποίος αναμένεται ν αναχωρήσει για την άλλη άκρη του Ατλαντικού το Σάββατο.

    [18] ΠΑΟΚ:Επέστρεψε ο Μπάγεβιτς

    3/4/2002 6:32:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε σήμερα και έκανε την προπόνηση της ομάδας του ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά την διήμερη επίσκεψη του στην Γιουβέντους και την συνάντηση που είχε με τον προπονητή της Μαρτσέλο Λίπι. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κατά την επίστροφή του διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του Τύπου βάσει των οποίων ο ίδιος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του προπονητή της Γιουβέντους, ό,τι αποφάσισε να παραμείνει και στην επόμενη σαιζόν στο ''τιμόνι'' του ΠΑΟΚ.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Ιταλία ο κ. Μπάγεβιτς είπε: ''Πήγα στην Ιταλία γιατί έπρεπε να πάω, ήταν επιθυμία του κ. Μπατατούδη και αφού είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν αναγκαίο να γίνει. Δεν συζητήσαμε για παίκτες και άλλες λεπτομέρειες και αποφασίσαμε σε 20-25 μέρες να ξανακάνουμε μια συνάντηση και αν το πρόγραμμα του κ. Λίπι είναι ευνοϊκό θα έρθει αυτός στην Θεσσαλονίκη''.

    Τέλος ερωτηθείς για την συνέχεια του πρωταθλήματος και τις τύχες της ομάδας του είπε: ''Ξέρω καλά πως οι ελπίδες μας είναι μόνο μαθηματικά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν''.

    [19] Εκθέματα του Ολυμπιακού Μουσείου στο Αθηναϊς

    3/4/2002 5:35:00 μμ

    Μια πολύ σημαντική έκθεση με θέμα "Ολυμπισμός και Τέχνη-Συλλογή του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης" διοργανώνει το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών "Η Καλλιπάτειρα", με την πολύτιμη αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, 8-15 Απριλίου, στον πολυχώρο "Αθηναϊς", στον Βοτανικό. Η έκθεση αυτή, που θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα (8/4), στις 20.30, γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας (6 Απριλίου). Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ΕΡΤ.

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο έργα

    "Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου έκθεση σύγχρονων έργων χαρακτικής τέχνης, που παραχώρησε το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης. Η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινά μια προσπάθεια προβολής των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων", επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

    Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει την έκθεση, συνεχάρη την πρόεδρο του σωματείου "Καλλιπάτειρα", Αγάπη Βαρδινογιάννη, για την πρωτοβουλία της αυτή, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι υπάρχουν και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Αλέκου Φασιανού.

    Η πρόεδρος του σωματείου "Καλλιπάτειρα", Αγάπη Βαρδινογιάννη, επεσήμανε, από την πλευρά της: "Προσπαθούμε, ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ξαναγίνουν αυθεντικοί και να τονίσουν την άρρηκτη σχέση του πνεύματος και της άθλησης. Ετσι, ευελπιστούμε να επανασυνδεθούν με τις θεμελιώδεις αξίες του Ολυμπισμού και η Ελλάδα να αναδείξει την μοναδική πολιτιστική της φυσιογνωμία, την καλύτερη και την γνησιότερη. Εμείς, στην "Καλλιπάτειρα", επιθυμούμε να χτίσουμε μια γέφυρα προσέγγισης ανάμεσα στα έθνη και τους λαούς".

    Καταλήγοντας, η πρόεδρος του σωματείου "Καλλιπάτειρα" ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Βενιζέλο για την άμεση και αποτελεσματική στήριξή του.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μόνο έργα και τσιμέντο, ενώ υπογράμμισε πως καταρτίζεται, σε συνεργασία με την "Καλλιπάτειρα", ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης για την προβολή του πολιτισμού και του αθλητισμού.

    Τέλος, ο Αλέκος Φασιανός επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εκτίθεται στην Ελλάδα αυτή η συλλογή έργων Χαρακτικής Τέχνης.

    [20] Οι άνδρες κυριάρχοι του Ιντερνετ στην Ελλάδα

    3/4/2002 5:43:00 μμ

    ''Ανδροκρατείται'' το Ιντερνετ στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε η Eurisko ΑΕ σε συνεργασία με την Research International, τη δεύτερη online έρευνα Insites σχετικά με το profile και τις συνήθειες των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα. Με βάση τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου φαίνεται ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό (59%) οι χρήστες του Ιντερνετ στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι άνδρες, κυρίως υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, που διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και χρησιμοποιούν τη σύνδεση από το σπίτι τους.

    Αυξάνονται οι online αγορές προϊόντων

    Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, δείχνοντας τις δυνατότητες που έχει το Ιντερνετ στη διαδραστική επικοινωνία και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη δημιουργία νέων αγορών.

    Σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του Ιντερνετ στη χώρα μας αποτελεί και το γεγονός ότι μειώνεται αισθητά το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με αρνητικότητα τις αγορές μέσω διαδικτύου, καθώς το ποσοστό αυτών που δεν έχουν αγοράσει ποτέ μέσω Ιντερνετ έπεσε κατά 12%.

    Στις προτιμήσεις των online καταναλωτών συνεχίζουν να έρχονται πρώτα προϊόντα, όπως βιβλία, cd, εισιτήρια αλλά και ταξίδια και υπηρεσίες γενικότερα. Σημειώνεται, όπως φαίνεται, και μια τάση αύξησης της αγοράς και άλλων αγαθών όπως είναι τα χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά και εκείνα οικιακής χρήσης και εξοπλισμού.

    Ελπιδοφόρο ακόμη για την ελληνική διαφημιστική αγορά είναι το γεγονός ότι οι έλληνες χρήστες του Ιντερνετ θεωρούν έξυπνες και δημιουργικές τις διαφημίσεις στα διαδικτυακά sites και κάνουν "κλικ" εφόσον τους ενδιαφέρει το θέμα σε ποσοστό 61% αλλά κι επειδή τις θεωρούν πρωτότυπες (32%).

    Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει να αυξάνει η χρήση wap (πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου) και το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών των sites (27%) γνωρίζουν τους κόμβους περισσότερο από ένα εξάμηνο, τους επισκέπτονται σε καθημερινή σχεδόν βάση (26%) και είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχουν (27%).

    Η έρευνα ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και συμμετείχαν σε αυτή 67 sites, στα οποία τοποθετήθηκε ερωτηματολόγιο (σε μορφή "παραθύρου"), το οποίο είδαν 278.174 μοναδικοί χρήστες και απάντησαν 29.051, ενώ στην πρώτη έρευνα οι μοναδικοί χρήστες υπολογίζονταν σε 206.441 και οι απαντήσεις σε 25.993.

    [21] Συσκευή θα επιτρέπει ''άφωνες'' συνομιλίες!

    3/4/2002 1:06:00 μμ

    Ειχατε πρόβλημα με το αφεντικό σας που δεν επιτρέπει τις συνομιλίες εν ώρα εργασίας; Δεν σας αρέσει να ακούνε οι διπλανοί σας το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σας; Αν, ναι τότε κάνετε λίγο υπομονή και τα προβλήματα αυτά σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Το κέντρο ερευνών του ιαπωνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΝΤΤ έκανε το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να "μιλούν" στο τηλέφωνο χωρίς να ακούγονται!

    Οι μηχανικοί της ΝΤΤ αναπτύσσουν έναν αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των μυών στα μάγουλα και στο σαγόνι, κατά την ομιλία. Ο χρήστης της συσκευής αυτής δεν θα χρειάζεται να βγάζει ήχους, αλλά να κινεί το στόμα του σαν να μιλά...

    Η εταιρεία ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο της σε πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι μηχανικοί προχώρησαν μέχρις του σημείου, το σύστημα τους να διακρίνει τα φωνήεντα με ακρίβεια 100%.

    Ως μία από τις πιθανές εφαρμογές θα είναι η προσαρμογή του αισθητήρα σε ένα κινητό τηλέφωνο, και με τη βοήθεια μιας εφαρμογής τεχνητής φωνής, ο χρήστης να μπορεί να επικοινωνεί σιωπηλώς.

    Πηγή: CNN / IDG

    [22] Πρωτότυπο ρεκόρ κυνηγά ο Σον Κόνερι

    3/4/2002 6:02:00 μμ

    Ο διάσημος σκοτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι είναι διατεθειμένος να σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ συγκεντρώνοντας το Σαββατοκύριακο σε ένα χώρο 10.000 οργανοπαίκτες γκάιντας. Ο πρώην Τζέιμς Μποντ προσπαθεί να συγκεντρώσει στη Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο τους περισσότερους οργανοπαίκτες γκάιντας διάσημους και μη κατά τη διάρκεια των εορτασμών και της παρέλασης για την επέτειο της κήρυξης της Εξέγερσης που σηματοδότησε την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 1320.

    Στην παρέλαση θα μετάσχουν οι ηθοποιοί Γιούαν Μακγκρέγκορ (Πόλεμος των Αστρων-Μουλέν Ρούζ) και ο Αλαν Κάμινγκ (Καμπαρέ).

    Στη συγκέντρωση οι οργανοπαίκτες γκάιντας θα λάβουν μέρος φορώντας το παραδοσιακό σκοτσέζικο ''κίλτ'' από 30 και πλέον χώρες όπως η Αυστραλία, το Πακιστάν και η Ιαπωνία. Την εκδήλωση θα παρακολουθήσει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και χιλιάδες κόσμου.

    [23] Aπονομή βραβείων του Ιδρύματος Μπότση

    3/4/2002 4:18:00 μμ

    Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, υπουργών, εκπροσώπων του πολιτικού, οικονομικού, δικαστικού και καλλιτεχνικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των βραβείων του Ιδρύματος Μπότση. Για 20ή συνεχή χρονιά, το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση βράβευσε τους δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για το έργο και το ήθος τους, συμβάλλοντας στην προστασία ενός ανεκτίμητου αγαθού, όπως είναι η ενημέρωση συνυφασμένη με την ελευθερία.

    Η δημοσιογραφία κριτής και αρωγός

    Για τη σπουδαιότητα της δημοσιογραφίας, ως κατ΄εξοχήν κοινωνικού λειτουργήματος, μίλησε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Σπύρος Αβαρκιώτης, αφού έκανε τον απολογισμό του έργου του ιδρύματος και την παρουσίαση των νέων στόχων του. Η δημοσιογραφία, όπως επισήμανε, καλείται να δώσει τη δική της μάχη αξιοπιστίας και εγκυρότητας, καθώς μέσα στη θολούρα της αδιαφάνειας και της ασάφειας, η αλήθεια συχνά πνίγεται και στραγγαλίζεται στο βωμό της σκοπιμότητας, θύμα μιας ατέλειωτης διαπλοκής και ιδιοτέλειας.

    Στη σημασία της δημοσιογραφίας ως λειτουργήματος, αλλά και στη χρησιμότητα του θεσμού των βραβείων Μπότση αναφέρθηκε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαππας. Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, τόνισε, που λειτουργεί ως κριτής και αρωγός, εξηγώντας ότι η ποιότητα δεν αποτελεί κεκτημένο του κάθε Μέσου, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα.

    Η δημοσιογραφία πρέπει να λειτουργεί, κατά την άποψη του υπουργού, πάνω στο τρίπτυχο νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα για την προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου και των δημοκρατικών θεσμών και δεν πρέπει να είναι ούτε κιτρινισμός, ούτε να έχει γνώμονα τον εντυπωσιασμό.

    Οι βραβευθέντες δημοσιογράφοι

    Τα βραβεία του Ιδρύματος φέτος απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στους δημοσιογράφους Φαίδωνα Γιαγκιόζη, Νίκο Μεγγρέλη, Τάκη Μίχα και Λουκά Δημάκα, ενώ τιμητικές διακρίσεις έλαβαν η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της Κύπρου, το περιοδικό "Media View", ο Γιώργος Βελαχουτάκος, ο Πέτρος Δίπλας και ο Γρηγόρης Ξάνθος.

    Επίσης άλλα πέντε βραβεία απονεμήθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων στον Κώστα Μαρδά για το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για το οικονομικό ρεπορτάζ στους Δημήτρη Πλακούτση και Δημήτρη Ευαγγελοδήμο, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ στη Νίνα Κομνηνού και τέλος από το Δήμο Αθηναίων για το ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Λάμπρο Τσουκνίδα.

    Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος η Γενική Γραμματεία Ισότητας απένειμε τέσσερα βραβεία για την ισότητα των φύλων, στις δημοσιογράφους Τασούλα Καραϊσκάκη, Φωτεινή Καλλίρη, Δώρα Αντωνίου, και στον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα.

    Ειδικό βραβείο στη μνήμη του δημοσιογράφου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Λίτινα απονεμήθηκε επίσης στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων-Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 April 2002 - 17:56:30 UTC