Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα η Βρετανή υφ. Εξωτερικών
  • [02] Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους
  • [03] Σε εφαρμογή η θερινή ώρα
  • [04] Κλειστά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • [05] Σε βαθύτατη κρίση Μπερλουσκόνι-συνδικάτα
  • [06] Εκατόμβη θυμάτων στο Αφγανιστάν
  • [07] Βέλη της ντελ Πόντε κατά της Γιουγκοσλαβίας
  • [08] Στη Βυρητό η Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου
  • [09] Συνάντηση Αναν με Ιρακινούς αξιωματούχους
  • [10] Επαφές Ρέππα για το ασφαλιστικό
  • [11] Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ
  • [12] Διευρύνεται ο κύκλος των ευθυνών
  • [13] Ευρωπαϊκό δίκτυο δορυφόρων
  • [14] Περισσότεροι νεκροί δημοσιογράφοι το 2001

    [01] Στην Αθήνα η Βρετανή υφ. Εξωτερικών

    26/3/2002 6:58:00 μμ

    Μήνυμα του Τόνι Μπλερ για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και της άμυνας, μετέφερε στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η Βρετανή υφυπουργός Εξωτερικών, βαρόνη Σάιμονς. Στις συναντήσεις της με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση συζητήθηκαν κυρίως οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της Ελληνικής Προεδρίας τον Ιανουάριο του 2003, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν καθώς και όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

    Ασιοδοξία Σάϊμονς για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου

    Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών η βαρόνη Σάϊμονς δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι στο πλευρό της Αθήνας για οτιδήποτε χρειαστεί ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 ενώ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

    Απο την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε έμφαση στη βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας απο τις βρετανικές υπηρεσίες, μετά τη δολοφονία του ταξίαρχου Σόντερς, βοήθεια που, όπως είπε, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης της ''17 Νοέμβρη''.

    Συναντήσεις και επαφές

    Νωρίτερα η υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας. Ο κ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το θέμα της επιλογής άρματος για τον ελληνικό στρατό έχει κλείσει, ενώ η Βρετανή αξιωματούχος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής της σχετικά με την ελληνική επιλογή. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Βρετανία καταλαβαίνει ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα οι κυβερνήσεις των χωρών είναι εκείνες που αποφασίζουν.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυξημένης αμυντικής συνεργασίας σε άλλους αμυντικούς τομείς κατά την επίσκεψη του κ. Παπαντωνίου στο Λονδίνο, στις 9 Μαΐου.

    Τη Βρετανή υφυπουργό Εξωτερικών δέχθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός

    [02] Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/3/2002 12:29:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αεροσκάφος Α-7 συνετρίβη λίγο πριν τις 11:30 κοντά στο χωριό Καλλίκομο Ηλείας. Ο πιλότος, σμηναγός Παντελής Καράνταλης, χρησιμοποίησε επιτυχώς το σύστημα αυτόματης διάσωσης. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας. Το αεροσκάφος ανήκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης Αράξου.

    [03] Σε εφαρμογή η θερινή ώρα

    26/3/2002 1:53:00 μμ

    Την Κυριακή 31 Μαρτίου θα αρχίσει η εφαρμογή της θερινής ώρας σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οδηγίας 2000/84 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, στις 03:00 το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.

    Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

    [04] Κλειστά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

    26/3/2002 1:18:00 μμ

    Κλειστά θα παραμείνουν από την 1η μέχρι τις 5 Απριλίου τα πανεπιστήμια όλης της χώρας με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.

    [05] Σε βαθύτατη κρίση Μπερλουσκόνι-συνδικάτα

    26/3/2002 6:04:00 μμ

    Γενική απεργία για τις 16 Απριλίου σε όλη την Ιταλία, κύρηξαν τα 3 μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. H απεργία αποφασίστηκε μετά το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι σχέσεις κυβέρνησης και συνδικάτων. Σε αυτό το αδιέξοδο αποσκοπούσαν πιθανότατα και ''οι σκληροί'' της κυβέρνησης μετά τις ''πύρινες'' δηλώσεις, που έκαναν εκπρόσωποί της για σχέσεις των συνδικάτων με την τρομοκρατία. Η αφορμή δόθηκε μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση, που το συνδικάτο της αριστεράς CGIL πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη εναντίον της τρομοκρατίας αλλά και των απολύσεων.

    Συνεχίζουν να πυρπολούν το κλίμα οι ''σκληροί''

    Πρώτος ο υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο χαρακτήρισε τη συγκέντρωση μεγαλο κίνδυνο για τους καλύτερους θεσμούς της Ιταλικής Δημοκρατίας ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας προκλητικά από το συνδικάτο CGIL, "να ξεκαθαρίσει την θέση του αν είναι με τη δημοκρατία ή τους τρομοκράτες". Το αποκορύφωμα ήταν ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Μπόσι που δήλωσε ότι "οι τρομοκράτες είναι παιδιά μιας έντονης διαμαρτυρίας των συνδικάτων και η τρομοκρατία είναι της αριστεράς". Οι δηλώσεις πυρπόλησαν κυριολεκτικά το πολιτικό κλίμα της χώρας το οποίο μετά την δολοφονία του καθηγητή Μάριο Μπιάτζι απο τις Ερυθρές Ταξιαρχίες φαίνεται να διέρχεται μια έντονη νευρική κρίση.

    Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις της κυβέρνησης

    Παρ` ότι η κυβέρνηση προσπάθησε με ανακοίνωση της να τονίσει ότι "είναι πεπεισμένη πως τα συνδικάτα δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία", οι τελευταίες δηλώσεις του Μπόσι ήταν σαν λάδι στην φωτιά.

    Τα τρία ιταλικά εργατικά συνδικάτα δεν έκριναν ικανοποιητική την απάντηση της κυβέρνησης και γι΄ αυτό δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσει ο διάλογος.

    Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει επ` αόριστο την συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από το περασμένο Σάββατο μεταξύ του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τους βιομηχάνους και τα συνδικάτα και σκοπό είχε τη διερεύνηση των περιθωρίων που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 18, που η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν μαζικά τους εργαζόμενους.

    [06] Εκατόμβη θυμάτων στο Αφγανιστάν

    26/3/2002 4:16:00 μμ

    Περισσότεροι από 1800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4000 τραυματίσθηκαν, από την ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες το Βόρειο Αφγανιστάν. Υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να φθάσει τους 4.800 ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, έχουν καταστραφεί 4.000 κατοικίες και υπάρχουν 20.000 άστεγοι.

    Από την ισχυρή δόνηση που έγινε αισθητή μέχρι το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, επλήγη ιδιαίτερα η πόλη Ναχρίν της επαρχίας Μπαγκλάν.

    Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει συνεργεία διάσωσης για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

    Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί στο Αφγανιστάν στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, 70 άτομα.

    [07] Βέλη της ντελ Πόντε κατά της Γιουγκοσλαβίας

    26/3/2002 7:46:00 μμ

    Εμπόδια, κατηγορεί την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, ότι βάζει στο έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης η Γενική Εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, με δηλώσεις της στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde" ενώ δεν παραλείπει να εκτοξεύσει και καλυμμένες απειλές δηλώνοντας ότι "η διεθνής κοινότητα διαθέτει τα μέσα για να πειστεί η Γιουγκοσλαβία να συνεργαστεί".

    Ετοιμάζει και άλλα εντάλματα η Ντελ Πόντε

    Η Ντελ Πόντε υποστήριξε ότι ο Ράτκο Μλάντιτς θα είχε ήδη συλληφθεί αν το ήθελε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αναφέροντας μάλιστα ότι διαθέτει πληροφορίες πως εδώ και λίγο καιρό ο Μλάντιτς δεν χαίρει της προστασίας του γιουγκοσλαβικού στρατού. Παράλληλα υπενθύμισε ότι εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης εναντίον 32 φυγόδικων ενώ έσπευσε να ανακοινώσει ότι προτίθεται να εκδώσει μερικά ακόμα εντάλματα στο άμεσο μέλλον.

    ''Σαπουνόπερα'' η Χαγη, λέει ο γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ

    Στο μεταξύ στο Βελιγράδι ο γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ Γκόραν Σβιλάνοβιτς επέκρινε δριμύτατα την Γενική Εισαγγελέα του ΔΠΔ, ότι έκανε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας με "ιστορικές αναλύσεις και πολιτικές προσεγγίσεις'', όπως τις χαρακτήρισε.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισήμανε ότι τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα της δίκης οι Γιουγκοσλάβοι τα παρακολουθούν ως σαπουνόπερα, χωρίς να έχουν κανέναν ψυχικό δεσμό με τα τεκταινόμενα στη Χάγη ενώ εξέφρασε την άποψη, ότι με τη δίκη ο σερβικός λαός θα μπορούσε να ενημερωθεί και για ένα πληροφοριακό υλικό που αγνοούσε και μάλιστα λεπτομερώς, κάτι όμως που δεν έγινε.

    Παράλληλα, ο γιουγκοσλάβος αξιωματούχος υποστήριξε ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο διεξαγωγής της δίκη χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία "συμφιλιωτικής διαδικασίας" των Σέρβων με τους Κροάτες, τους Βόσνιους και τους Αλβανούς "αναφορικά με τα φοβερά εγκλήματα στα εδάφη της Σερβίας, της Βοσνίας και της Κροατίας".

    [08] Στη Βυρητό η Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου

    26/3/2002 5:13:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισαν να φτάνουν σήμερα στη Βηρυτό οι ηγέτες των αραβικών χωρών, που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν αύριο Τετάρτη. Επίσημοι καλεσμένοι της διάσκεψης είναι ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο ισπανός πρωθυπουργός και προεδρεύον της ΕΕ Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης και θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με άραβες ηγέτες και εκπροσώπους. Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ καλείται σε διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου.

    Το παρόν στη διάσκεψη αναμένεται να δώσουν οι περισσότεροι από τους 22 ηγέτες των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου με εξαίρεση τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και τον ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον Ιζάτ Ιμπραχίμ, αντιπρόεδρο του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ιράκ. Επίσης εκπροσώπους θα στείλουν στη Βηρυτό για λόγους υγείας οι ηγέτες του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ.

    Ο αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα φτάσει στη Βηρυτό αύριο το πρωί και θα αναχωρήσει την ίδια μέρα ενώ άγνωστο παραμένει αν θα παρευρεθεί ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ αφού το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, παρά τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Ρωσίας δεν έχει δώσει ακόμα τη άδεια του.

    [09] Συνάντηση Αναν με Ιρακινούς αξιωματούχους

    26/3/2002 12:32:00 μμ

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφιν Αναν θα συναντηθεί με ιρακινή αντιπροσωπεία στις 18 και 19 Απριλίου για να συζητήσουν την επιστροφή στο Ιράκ των ελεγκτών για τους εξοπλισμούς του διεθνούς οργανισμού, για δεύτερη φορά φέτος. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο Αναν ελπίζει οι Ιρακινοί, με επικεφαλής τον υπουργό εξωτερικών Ναζί Σαμπρί, να δώσουν μια θετική απάντηση στα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να επιτρέψουν στους ελεγκτές να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

    Επιδόματα σε οικογένειες Παλαιστινίων καμικάζι

    Στη τελευταία συνάντηση της με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, η ιρακινή αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Αναν έναν κατάλογο ερωτήσεων-διαπιστώσεων, οι οποίες στη συνέχεια υπεβλήθησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μεταξύ των διαπιστώσεων των Ιρακινών ήταν ότι οι αμερικανικές απειλές εναντίον του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας "Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ", το καθεστώς του Χουσέιν διένειμε την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από 500.000 δολάρια σε επιταγές προς τις οικογένειες των Παλαιστινίων καμικάζι που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ.

    [10] Επαφές Ρέππα για το ασφαλιστικό

    26/3/2002 7:18:00 μμ

    Με σκοπέλους αλλά και με σταθερή επιδίωξη από το Υπουργείο Εργασίας να βρεθεί συναινετική λύση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεχίστηκαν και σήμερα οι ενημερωτικές επαφές του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΝΔ δεσμεύτηκε να δώσει πλήρη στοιχεία για την τριμερή χρηματοδότηση.

    Σε απεργία η ΑΔΕΔΥ-Σε δίλλημα η ΓΣΕΕ

    Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε σε διάλογο για την προσεχή Παρασκευή τους εμπλεκόμενους φορείς για μια αναλυτική συζήτηση σχετικά με τις βασικές κατευθύνσεις του χρηματοδοτικού πλαισίου για το ασφαλιστικό.

    Ωστόσο στη συνάντηση αυτή δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ αφού δεν θα έχει λάβει ως τότε αποφάσεις η ολομέλεια της. Η ΓΣΕΕ συγκαλεί για τις 4 Απριλίου ολομέλεια της διοίκησης προκειμένου να εξετάσει την πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό αφού οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση ζητούν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις.

    Η ΑΔΕΔΥ εξάλλου εξήγγειλε 24ωρη απεργία μεταξύ 11 και 16 Απριλίου.

    Συνεδρίαση στη ΝΔ για το ασφαλιστικό

    Το ασφαλιστικό απασχόλησε και την ομάδα πολιτικής ανάλυσης της ΝΔ η οποία συνεδρίασε υπό τον Κ. Καραμανλή. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του συστήματος καθώς όπως ειπώθηκε η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς πόρους.

    Δεύτερο σημείο αιχμής ήταν αν η ΝΔ θα συμμετάσχει ή όχι στο διάλογο για το ασφαλιστικό όπου η κυρία Μπακογιάννη και οι κκ Κακλαμάνης και Λιάπης τόνισαν ότι το κόμμα εφόσον υπάρξει νέα πρόσκληση και του δοθούν τα στοιχεία που έχει ζητήσει για τις οφειλές του κράτους και τις εκθέσεις των Βρετανών τότε θα πρέπει να είναι παρών στη συζήτηση.

    Κόντρες κυβέρνησης-ΝΔ

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε λόγο για διγλωσσία και υποκρισία της ΝΔ στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται από μικροκομματικούς σκοπούς υπονομεύοντας τον διάλογο.

    Στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση αποδεικνύει την ανευθυνότητα της εφαρμόζοντας το δόγμα της μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον, ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ Θοδωρή Ρουσόπουλου στα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [11] Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/3/2002 1:46:00 μμ

    Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει μικρή υποχώρηση και να φτάσει γύρω στο 3%,ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται υποχώρηση, η οποία θα φτάσει στο 2% μέσα στο 2002. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής την ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής 2001-2002.

    Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανόδου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι θα σημειώσει περιορισμένη επιβράδυνση, αλλά θα παραμείνει παρ' όλα αυτά σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραλαμβάνοντας την αίτηση ο Απόστολος Κακλαμάνης ευχήθηκε ύστερα από την ένταξη στην ΟΝΕ να σημειωθεί και ουσιαστική σύγκλιση, να μεγαλώσει η πίτα και να γίνεται σωστά η μοιρασιά.

    [12] Διευρύνεται ο κύκλος των ευθυνών

    26/3/2002 5:28:00 μμ

    Νέα επέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα επεισόδια στο ντέρμπυ μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε να διερευνηθούν πρώτον οι λόγοι, που παρά τη ρητή παραγγελία του δεν συνελήφθησαν όλοι οι υπαίτιοι του ξυλοδαρμού του διαιτητή Ευθυμιάδη και δεύτερον αν υπήρξε αμέλεια των αστυνομικών η οποία "επέτρεψε" τις βιαιοπραγίες εναντίον του. Στο μεταξύ σε δίκη παραπέμφθηκε πριν από λίγο ο 28χρονος Νίκος Σπανός, μετά την ποινική δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας.

    Σε δίκη παραπέμφθηκε ο φίλαθλος του ΠΑΟ

    Ο Σπανός διώκεται για παράνομη είσοδο σε αγωνιστικό χώρο, επικίνδυνη σωματική βλάβη και βιαιοπραγία (πλημμελήματα), σε βάρος του διαιτητή Ευθυμιάδη.

    Ο συνήγορος του κατηγορουμένου υποστήριξε, σε δηλώσεις του, ότι ο πελάτης του ζητά συγγνώμη από τον διαιτητή, ενώ εξέφρασε απορία για την σύλληψη του εντολέα του και κανενός άλλου από όσους έχουν εντοπισθεί από το σχετικό βίντεο.

    Ο Σπανός στην προανάκριση ομολόγησε ότι μετά το τέλος του αγώνα, μπήκε στο γήπεδο σε κατάσταση εκτός ελέγχου και ξυλοκόπησε τον διαιτητή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύλληψη του έγινε μετά από εισαγγελική παρέμβαση ενώ εξακολουθούν να αναζητούνται ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας του Παναθηναικού Χ. Καρβουνίδης και ο διερμηνέας βοηθός προπονητή Γ. Μολνάρ.

    Παράλληλα και από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ολιγωρία των αστυνομικών που ήταν επιφορτισμένοι με την προστασία των διαιτητών.

    Αλληλοκατηγορίες προέδρων

    Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου σύσκεψη για τα επεισόδια την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι πρόεδροι της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ και της Επιτροπης Διαιτησίας.

    Δεν λείπουν βέβαια και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αγγελος Φιλιππίδης κατηγόρησε το διαιτητή ότι εκτελούσε εντεταλμένη αποστολή και ζήτησε τη διακοπή του πρωταθλήματος.

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταδεικνύει το Βαρδή Βαρδινογιάννη ως υπαίτιο, ενώ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατηγορεί ως ηθικό αυτουργό το Σωκράτη Κόκκαλη.

    "Οι υπεύθυνοι των επεισοδίων θα τιμωρηθούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται" διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος. ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση και την ανάγκη αντίστασης σε αυτήν.

    Εκκληση στους πρόεδρους των ΠΑΕ να δώσουν το παράδειγμα για το "ευ αγωνίζεσθαι" και να καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια και τη βία, απ' όπου και αν προέρχονται, απηύθυνε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η μόνη αρμοδία για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος είναι η ΕΠΑΕ.

    [13] Ευρωπαϊκό δίκτυο δορυφόρων

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/3/2002 12:18:00 μμ

    Εγκρίνεται σήμερα το ευρωπαϊκό δίκτυο δορυφόρων, το οποίο θα παρέχει ακριβείς πληροφορίες πλοήγησης. Το δίκτυο φέρει το όνομα του πρωτοπόρου της αστρονομίας Γαλιλαίου. Οι υπουργοί Μεταφορών θα εγκρίνουν χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισεκατομυρίου ευρώ για τις δοκιμές του προγράμματος, το οποίο θα αποτελείται από 30 δορυφόρους. Η απόφαση αυτή θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

    [14] Περισσότεροι νεκροί δημοσιογράφοι το 2001

    26/3/2002 5:45:00 μμ

    Μαύρη χρονιά για τον Τύπο το 2001, αφού 37 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα, που εργάζονταν και 118 φυλακίστηκαν σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.

    "Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ακολούθησε προκάλεσαν κρίση στην ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο", τονίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Η έκθεση της οργάνωσης, η οποία κάθε χρόνο δίνει στη δημοσιότητα έναν πίνακα με τις συνθήκες που επικρατούν στον Τύπο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελευθερία της ενημέρωσης, αναφέρει επίσης περίπου 500 περιπτώσεις δολοφονιών, επιθέσεων, φυλακίσεων, λογοκρισίας και παρενοχλήσεων δημοσιογράφων σε 140 χώρες.

    Συνολικά 37 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν την περασμένη χρονιά έναντι 24 το 2000. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο μέτωπο. Οι θάνατοι των υπολοίπων οφείλονται σε αντίποινα για ευαίσθητα θέματα που είχαν καλύψει, όπως η κρατική διαφθορά και η εγκληματικότητα σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και η Γιουγκοσλαβία, αποκαλύπτει η οργάνωση.

    Η οργάνωση επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη αύξηση (κοντά στο 50%) του αριθμού των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν, από 81 το 2000 σε 118 το 2001, οι περισσότεροι από αυτούς στην Κίνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 March 2002 - 17:54:52 UTC