Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για το ασφαλιστικό
  • [02] Στην Αθήνα ο Γκίντερ Φερχόιγκεν
  • [03] Συνάντηση Κακλαμάνη-Καραμανλή
  • [04] Νέα απεργία στα ΜΜΕ
  • [05] Εργα στην Αττική οδό
  • [06] Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Περού
  • [07] Ιταλία: Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα
  • [08] Μ.Ανατολή:Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές Ζίνι
  • [09] Επαφές συνδικάτων-εργοδοτών
  • [10] Στους ''8'' ο Παναθηναικός
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
  • [12] Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης
  • [13] Η αβάσταχτη ελαφρότητα του...password
  • [14] Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού
  • [15] Ο Μπεν Κίνσλεϊ χρίσθηκε ιππότης

    [01] Σύσκεψη για το ασφαλιστικό

    21/3/2002 10:58:00 πμ

    Τις οριστικές αποφάσεις για το ύψος της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συζητούν αυτή την ώρα σε κοινή συνεδρίασή τους η κυβερνητική επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών συμφώνησαν στη χρηματοδότηση με ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων πόρων, χωρίς νέους φόρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα συνδυάζει την οικονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική ευαισθησία, δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κρίσιμο θέμα είναι η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος και πρότεινε πρόσθετους πόρους μέσω μίας προοδευτικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Ενδιαφέρουσες, χαρακτήρισε ο υπουργός τις προτάσεις του ΣΥΝ, οι οποίες, όπως είπε, θα ληφθούν υπόψη στο μέτρο του δυνατού.

    Παρέμβαση για το ασφαλιστικό, έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Η ΝΔ είτε δεν θέλει να λυθεί το Ασφαλιστικό για να λαϊκίζει, είτε επιδιώκει την επιστροφή στις καταδικασμένες λύσεις του 1990-93, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Στην Αθήνα ο Γκίντερ Φερχόιγκεν

    21/3/2002 9:01:00 πμ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο επίτροπος της Κομισιόν για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου για την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην εκδήλωση ο κ. Φερχόιγκεν θα αναπτύξει τις θέσεις της ΕΕ επί του θέματος ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

    [03] Συνάντηση Κακλαμάνη-Καραμανλή

    21/3/2002 11:17:00 πμ

    Τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη θα επισκεφθεί στις μία μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής για να του θέσει το θέμα της ενεργοποίησης των εκτελεστικών νόμων του Συντάγματος.

    Το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Μαρτίου, ο κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Καλαμάτα, για να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

    [04] Νέα απεργία στα ΜΜΕ

    21/3/2002 9:07:00 πμ

    Σε νέα πανελλαδική απεργία στις 27 και 28 Μαρτίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση, με αιτήματα που σχετίζονται με μισθολογικά, εργασιακά και θεσμικά ζητήματα, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η απεργία θα διαρκέσει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής, και από αυτήν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ''εξαιρούνται η ΕΡΤ και ο ALTER, που έχουν ήδη ικανοποιήσει τα αιτήματά μας''.

    [05] Εργα στην Αττική οδό

    21/3/2002 9:19:00 πμ

    Μέσω παρακαμπτηρίων και της εισόδου από τον Γέρακα θα γίνεται η κυκλοφορία στην Αττική οδό προς το αεροδρόμιο, από τις 11:00 σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο Παρασκευή στις 5 το πρωί, καθώς, λόγω εργασιών, η είσοδος από τη λεωφόρο Μαραθώνος θα είναι κλειστή.

    [06] Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Περού

    21/3/2002 10:41:00 πμ

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίσθηκαν το βράδυ στο Περού όταν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν γύρω στις 10:45 τοπική ώρα χθες έξω από τράπεζα, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Η επίθεση αυτή σημειώνεται 72 ώρες πριν από την άφιξη στη Λίμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αμερικανός πρόεδρος στη χώρα αυτή.

    Ο πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση δηλώνοντας ότι εγγυάται την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Ροσπιλιόζι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του και θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του το Σάββατο.

    Η περουβιανή αστυνομία σχεδιάζει να αναπτύξει 7.000 άνδρες της στην πρωτεύουσα ενόψει της επίσκεψης του Μπους.

    [07] Ιταλία: Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/3/2002 9:53:00 πμ

    Το φάντασμα της τρομοκρατίας εισβάλλει στους εφιάλτες των Ιταλών, καθώς η οργάνωση "Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες" ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση του συμβούλου του υπουργείου Εργασίας, Μάρκο Μπιάτζι το βράδυ της Τρίτης στη Μπολόνια. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τη δολοφονία, τα συνδικάτα ακύρωσαν την προγραμματισμένη γενική απεργία εναντίον της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό που είχε υποστηρίξει ο Μπιάτζι, ενώ ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι απηύθυνε έκκληση για επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου. Στη δολοφονία Μπιάτζι χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο μ΄εκείνο που πήρε τη ζωή ενός άλλου κυβερνητικού συμβούλου, του Μάσιμο ντ΄ Αντόνα προ τριετίας στη Ρώμη.

    [08] Μ.Ανατολή:Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές Ζίνι

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/3/2002 9:31:00 πμ

    Εικοσι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες στη Δυτική Οχθη κατά τη διείσδυση του ισραηλινού στρατού, ενώ έληξε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας η συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, με κορυφαίους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Η συνάντηση (κατά την οποία αποφασίστηκε μόνο να γίνουν νέες επαφές στο μέλλον) επισκιάσθηκε από τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι, που στοίχισε τη ζωή επτά Ισραηλινών.

    Οι πρόεδροι Αιγύπτου και Συρίας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με κάθε μέσον το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο στο πλαίσιο της παναραβικής συνόδου κορυφής στη Βηρυτό, που αρχίζει την Τετάρτη, ενώ προετοιμάζεται μεθοδικά μία συνάντηση του παλαιστίνιου πρόεδρου Γιάσερ Αραφάτ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, πιθανότατα στο Κάιρο.

    [09] Επαφές συνδικάτων-εργοδοτών

    21/3/2002 8:46:00 πμ

    Επαναλαμβάνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις και της ΟΤΟΕ με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    [10] Στους ''8'' ο Παναθηναικός

    21/3/2002 9:13:00 πμ

    Την είσοδο του στους "8" του Τσάμπιονς Λινγκ εξασφάλισε χθες ο Παναθηναϊκός, μετά την ισοπαλία 2-2, που απέσπασε από την Ρεάλ Μαδρίτης στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαϊδης". Ο Παναθηναικός κατατάχτηκε δεύτερος στον τρίτο όμιλο πίσω από τη "βασίλισσα".

    Η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν προηγήθηκε δύο φορές, με τον Λυμπερόπουλο στο 8΄ και τον Γκούμα στο 64΄, ενώ για τη Ρεάλ σκόραραν ο Μοριέντες στο 11΄ και ο Πορτίγιο στο 79΄.

    Την Παρασκευη η κλήρωση

    Η Σπάρτα από τη μεριά της έκανε και με το παραπάνω το καθήκον της, άσχετα αν ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε τη βοήθειά της. Οι Τσέχοι νίκησαν 2-0 την Πόρτο στην Πράγα και αποχαιρέτησαν με ψηλά το κεφάλι το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η Πόρτο "καιγόταν" για τη νίκη που θα της έδινε την πρόκριση, σε συνδυασμό βέβαια με ήττα του Παναθηναϊκού, κάτι τέτοιο όμως δεν φάνηκε μέσα στο γήπεδο.

    Οι "δράκοι" ήταν μάλλον υποτονικοί και η Σπάρτα είχε την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο και έφτασε κάποιες φορές κοντά στο γκολ, χωρίς όμως να το πετύχει. Ετσι, το 0-0 παρέμεινε ως το τέλος του ημιχρόνου.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι θα μάθει ο Παναθηναϊκός τον αντίπαλό του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Βάσει προκήρυξης, οι "πράσινοι" θα τεθούν αντιμέτωποι με μία από τις ομάδες που κατέλαβαν την πρώτη θέση στον όμιλό τους στη δεύτερη φάση, εκτός βέβαια της Ρεάλ με την οποία βρίσκονταν στο ίδιο γκρουπ. Ετσι, πιθανοί αντίπαλοι της ελληνικής ομάδας είναι η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

    21/3/2002 12:25:00 πμ

    "Εφιάλτες" βλέπουν...πριν κοιμηθούν, εκατομμύρια Έλληνες. Ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από αϋπνία και από αυτούς μόνον ο ένας στους τρεις έχει προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την πρώτη ημέρα της άνοιξης (21 Μαρτίου) ως Παγκόσμια Ημέρα Υπνου.

    Μην υποβαθμίζεται το πρόβλημα

    Οι πάσχοντες από αϋπνία είτε υποβαθμίζουν το πρόβλημα είτε δεν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα με τη βοήθεια φαρμακευτικής ή άλλης αγωγής.

    Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπνου Κώστας Σολδάτος υπογραμμίζει ότι η χρόνια ή περιστασιακή αϋπνία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οπως προκύπτει από στοιχεία, εξήγησε, το 33% όσων υποφέρουν περιστασιακά από αϋπνία και δεν την αντιμετωπίζουν, κινδυνεύουν να υποφέρουν από το πρόβλημα αυτό σε μόνιμη βάση.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παρατήρηση ότι το 25% των ατυχημάτων οφείλονται στην υπνηλία, η οποία μπορεί να συνδέεται με ανεπαρκή ύπνο.

    Ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης, από τα οποία προκύπτει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και με τη διακεκομμένη λήψη ουσιών, όπως η ζολπιδέμη.

    Θετικό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, μπορεί να υπάρξει και με ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων, τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλλά και έντονης σωματικής άσκησης τις βραδινές ώρες, με παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου.

    [12] Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης

    21/3/2002 11:51:00 πμ

    Οι ψηφιακές εικόνες αλλάζουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο συντηρούνται τα κλασικά έργα τέχνης, προς όφελος των επόμενων γενεών. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ηγείται στην εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει υψηλής ποιότητας ψηφιακές αναπαραγωγές πινάκων ζωγραφικής.

    Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα που παρακολουθεί κάθε μικροαλλαγή στα έργα τέχνης και καταγράφει με λεπτομέρεια τα στοιχεία για τα χρώματα των πινάκων ώστε να διαπιστωθεί κάθε αλλαγή στο πέρασμα του χρόνου.

    Μια ειδική ψηφιακή κάμερα χρησιμοποιείται για να αποτυπωθεί κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πίνακα με ελάχιστη ανάλυση 10.000 επί 10.000 εικονοστοιχεία (pixels).

    Με την τεχνολογία αυτή, οι ερευνητές παρακολουθούν τις αλλαγές στα χρώματα ή στην υφή της επιφάνειας χωρίς να αγγίζουν τον πίνακα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα μόνιμο αρχείο με στοιχεία για την κατάσταση των πινάκων.

    [13] Η αβάσταχτη ελαφρότητα του...password

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 21/3/2002 11:21:00 πμ

    Πόσο εύκολο είναι να ανακαλύψει κάποιος τον κωδικό πρόσβασης ενός χρήστη γνωρίζοντας ορισμένες λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής ή βλέποντας απλώς τα αντικείμενα που έχει στο γραφείο του; Ερευνα βρετανικού πανεπιστημίου δείχνει ότι το 50% των χρηστών υπολογιστών χρησιμοποιούν ως κωδικούς λέξεις που έχουν εμπνευστεί από το όνομα ενός μέλους της οικογένειάς τους, του ή της συντρόφου τους ή ενός κατοικίδιου και το 30% επιλέγουν έναν κωδικό που σχετίζεται με ένα διάσημο πρόσωπο.

    "Ειδικότερα εάν είστε οπαδοί ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, είναι πολύ πιθανόν να έχετε στο γραφείο σας κάτι που σχετίζεται με το σύλλογο αυτό. Μπορεί να έχετε μια κούπα ή ένα στυλό. Κι αν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στον υπολογιστή σας, ίσως προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις ενδείξεις για να βρει τον κωδικό σας.", εξηγεί η Ελεν Πέτρι του πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου.

    Δεν είναι όμως οι κωδικοί όλων των χρηστών τόσο πρόδηλοι. Το 10% των χρηστών επιλέγουν ένα κωδικό που σχετίζεται με τη φαντασία τους και ένα άλλο 10% χρησιμοποιούν συνδυασμούς αριθμών και γραμμάτων, που είναι οι λιγότεροι πιθανοί να σπάσουν.

    Οι ειδικοί ασφάλειας υπολογιστών τονίζουν πάντως ότι το όνομα του χρήστη, η ημερομηνία γέννησής τους ή η λέξη "Κωδικός" (password) είναι οι χειρότεροι κωδικοί.

    Πηγή: CNN REUTERS

    [14] Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού

    21/3/2002 8:00:00 πμ

    "Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Eίναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης", αρθρο I της Oικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Aνθρώπου. Κι΄όμως η καθημερινή πραγματικότητα, αποδεικνύει το αντίθετο, ότι τα φαινόμενα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της έλλειψης ανεκτικότητας δηλαδή, βρίσκονται σε έξαρση σε όλο τον κόσμο.

    Ανακοίνωση της UNICEF

    Σε ανακοινωσή της με αφορμή την 21 Μαρτίου που έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, η UNICEF αναφέρει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα παιδιά και οι γυναίκες πέφτουν όλο και πιο συχνά θύματα διακρίσεων εξ αιτίας της εθνικότητας ή της ιθαγένειάς τους.

    Η UNICEF για περισσότερα από 50 χρόνια, ενεργεί με επιτυχία για την άμβλυνση των διακρίσεων, προωθώντας την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα τα τελευταία 13 χρόνια της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    Ερευνα για το φαινόμενο του ρατσισμού στα σχολεία

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ΚΑΠΑ RESEARCH κατ' εντολή της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF για τις Διακρίσεις, το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαπιστώθηκαν ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

    ΓΟΝΕΙΣ Το 51,7% δηλώνει ότι η παρουσία των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία τους προκαλεί ανησυχία και το 16,2% των γονέων δηλώνει ότι η παρουσία των ξένων τους ενοχλεί. Αδιάφορο εμφανίζεται το 17,1% ενώ μόνο ο ένας περίπου στους 10 γονείς (11,6%) δηλώνει ότι η νέα αυτή πολυπολιτισμική πραγματικότητα του φαίνεται ενδιαφέρουσα.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Αυτοαξιολογώντας την εκπαιδευτική τους επάρκεια και δεξιότητες για τη διδασκαλία των αλλοδαπών μαθητών, οι εφτά στους δέκα δασκάλους και καθηγητές θεωρούν ότι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι για να διδάξουν τα παιδιά των αλλοδαπών, γεγονός αρκετά σοβαρό εάν αναλογιστούμε την εκτίμησή τους, ότι ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών θα αυξηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Το σχολείο, ένας από τους βασικούς χώρους κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης της προσωπικότητας των νεαρών ατόμων, εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις να είναι ένας χώρος διακρίσεων. Ο ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς απαντά ότι ''από την εμπειρία του γίνονται διακρίσεις εις βάρος των αλλοδαπών μαθητών στα ελληνικά σχολεία''.

    ΜΑΘΗΤΕΣ Οι Ελληνες μαθητές εμφανίζονται ως η πιο ανοικτή και ανεκτική κοινωνική ομάδα στη διαφορετικότητα και στην πολυ-πολιτισμικότητα, που εισάγουν οι αλλοδαποί συμμαθητές τους στις σχολικές κοινότητες. Το 71,8% των μαθητών εκφράζει θετική γνώμη για τους αλλοδαπούς συμμαθητές τους με συγκριτικά πιο ανοικτούς τους μαθητές του δημοτικού (88%) στη σχέση τους με τους αλλοδαπούς συμμαθητές τους έναντι 72,9% των μαθητών Γυμνασίου και 61,4% των μαθητών Λυκείου.

    ''Πρωταθλήτρια'' στην άρνηση πολιτικού ασύλου η Ελλάδα

    "Πρωταθλήτρια" στην άρνηση πολιτικού ασύλου χαρακτήρισαν την Ελλάδα εκπρόσωποι της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης σημειώνοντας ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη. Ανέφεραν μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Ζουλκούφ Μουράτ Μπόρα (Zulkuf Murat Bora), ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελληνοκουρδικής Συμπαράστασης, ο οποίος πριν από 8 μήνες υπέβαλε αίτημα για επανεξέταση του φακέλου του, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση από τις αρμόδιες αρχές.

    Οπως επισημάνθηκε, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001 υποβλήθηκαν 2906 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ενώ τα Κέντρα Υποδοχής οικονομικών προσφύγων είναι δυναμικότητας 1.000 ατόμων. Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να χάνουν τις προθεσμίες κατάθεσης των δικαιολογητικών και να απελαύνονται.

    Πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ''αντιρατσιστικού χάρτη της Αυτοδιοίκησης'' αναλαμβάνει η Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού ενόψει των δημοτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα Πάνος Τριγάζης.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Τριγάζης η πρωτοβουλία στρέφεται προς τους υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους των μεγάλων πόλεων και έχει δύο σκέλη:

    Το πρώτο αφορά ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων συμπεριφοράς σχετικό με τους μετανάστες, μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν προεκλογικά όλες οι παρατάξεις.

    Το δεύτερο, είναι η ανάληψη δεσμεύσεων στα προγράμματά τους για θετικές δράσεις στο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

    [15] Ο Μπεν Κίνσλεϊ χρίσθηκε ιππότης

    21/3/2002 10:49:00 πμ

    Ο τίτλος της ιπποσύνης είναι σαφώς πιο σημαντικός από ένα βραβείο Οσκαρ. Αυτό δήλωσε ο Μπεν Κίνσλεϊ στη Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την διάρκεια απονομής του τίτλου του Σερ στα ανάκτορα του Μπάκιγκχαμ. Παρόλα αυτά ο Σερ Μπεν αμέσως μετά αναχώρησε για το Λος Αντζελες για να παρευρεθεί στην 74η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ στην οποία είναι και υποψήφιος για το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Sexy Beast.

    ''Είπα στη Βασίλισσα ότι ένα βραβείο Οσκαρ ωχριά έναντι της τιμής που μου έγινε η οποία είναι ανυπέρβλητη'', σχολίασε ο Σερ Μπεν μετά την τελετή στη διάρκεια της οποίας η ηθοποιός Λιν Ρεντγκρέηβ τιμήθηκε με τον μετάλλιο Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ).

    ''Εχω προταθεί και για ένα βραβείο από την Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά στην τελετή θα κάθομαι ήρεμος και θα σκέφτομαι ότι είμαι ένας εργένης ιππότης'', πρόσθεσε ο Κίνσλεϊ χαμογελώντας και συνέχισε, ''είμαι εντυπωσιασμένος από την αρχαιότητα, τη μυθολογία και την παράδοση που βαραίνουν αυτόν τον τίτλο των νήσων της γηραιάς Αλβιόνας''.

    Ο Σερ Μπεν Κίνσλεϊ έχει ήδη τιμηθεί με ένα Οσκαρ το 1982 για την ερμηνεία του στην ταινία ''Γκάντι''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 March 2002 - 9:55:59 UTC