Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίσθηκε η Συνθήκη της Νίκαιας
  • [02] Μέτρα για εκσυγχρονισμό του στρατεύματος
  • [03] Βαρύ κατηγορητήριο για το ''Εξπρές Σάμινα''
  • [04] Εισαγγελική παρέμβαση για ''BAR''-''BIG BROTHER''
  • [05] Ρυθμίσεις στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο
  • [06] Νέο νομοσχέδιο για συμβάσεις δημόσιων έργων
  • [07] Σκοτώθηκαν λαθρομετανάστες σε ναρκοπέδιο
  • [08] Δολοφονία αξιωματούχου στην Ιταλία
  • [09] Χωρίς θετικά αποτελέσματα η περιοδεία Τσέινι
  • [10] Συνάντηση Πάουελ-Ιβανόφ για τον αφοπλισμό
  • [11] Εργα για την αναβάθμιση της αγοράς Ρέντη
  • [12] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ΕΤΒΑ-Πειραιώς
  • [13] Compaq-HP: Στην τελική ευθεία η συγχώνευση
  • [14] Συνάντησ Χριστοδουλάκη με τον ΣΕΒ
  • [15] Διυπουργική σύσκεψη για τα έργα του ''2004''
  • [16] Χρυσό για την Ελλάδα στην ελληνορωμαϊκή
  • [17] Σήμερα η αναμέτρηση Πανιωνίου-Βλότσλαβεκ
  • [18] Ο Ευθυμιάδης σφυρίζει στο Κυριακάτικο ντέρμπι
  • [19] Νέα τεχνική πρόληψης του καρκίνου του μαστού
  • [20] Νέα έρευνα για τη νόσο των τρελών αγελάδων
  • [21] ''Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας'' στην Οδησσό
  • [22] Κινητά με... πρωτοβουλίες
  • [23] Απόσπαση παγόβουνου εκπέμπει SOS

    [01] Υπερψηφίσθηκε η Συνθήκη της Νίκαιας

    20/3/2002 5:06:00 μμ

    Με ψήφους 253 υπέρ, 10 κατά και 3 παρών επικυρώθηκε από την Βουλή, η Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά και το σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ψήφισαν υπέρ, το ΚΚΕ κατά, ενώ ο Συνασπισμός δήλωσε "παρών". O υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ζήτημα του ευρωστρατού επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής του κειμένου της Αγκυρας και ότι υπάρχει σχετική κατ΄αρχήν συμφωνία με την ΕΕ.

    Παπανδρέου: ''Βέτο έαν θιγούν τα συμφέροντά μας ''

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι, εάν θιγούν τα συμφέροντά μας και οι αρχές μας θα ασκήσουμε βέτο,ακόμη κι αν χρειαστεί να απομονωθούμε.

    Δεν υπάρχει συγκεκριμμένο κείμενο ως προς την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ελεύθερη διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα δεν δέχεται κανένα κείμενο, που να μεταφυτεύει τα προβλήματα του ΝΑΤΟ στον λεγόμενο ευρωστρατό, τόνισε επίσης ο κ.Παπαντωνίου.

    Βολές Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης

    Κατά την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ζήτησε απο την κυβέρνηση ''να τηρήσει την ανειλημμένη υποχρέωσή της έναντι του ελληνικού λαού και να μην υποχωρήσει στο ζήτημα του ευρωστρατού όσες πιέσεις και αν δεχτεί''. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για ''ολιγωρία'' στο θέμα του ευρωστρατού, γιατί ''επί ένα χρόνο όσο εξελισσόταν μια εξωθεσμική διαδικασία, που κατέληξε στο κείμενο της Κων/πολης δεν έπραξαν τίποτα''.

    Θέμα ψήφισης της συνθήκης και απο τον ελληνικό λαό, αφού πρώτα ενημερωθεί, έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Καψής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Νίκαιας, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην διεύρυνση, αλλά παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για ''μια διεύρυνση χωρίς εμβάθυνση''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου -κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή- χαρακτήρισε τη συμφωνία της Νίκαιας ''όχι μεγάλο βήμα, αλλά ένα βήμα μπροστά'', ενώ ανέφερε ακόμα ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003, θα είναι και η προετοιμασία της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

    [02] Μέτρα για εκσυγχρονισμό του στρατεύματος

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2002 2:46:00 μμ

    Δέκα μέτρα τα οποία έχουν στόχο τη συνεχή αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στις ένοπλες δυνάμεις και την παροχή στους στρατευμένους, ευκαιριών για τη ζωή τους μετά τη θητεία ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Τα μέτρα που ξεκινούν άμεσα και θα κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του 2003 κινούνται σε τρεις άξονες.

    Πρώτον, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, δεύτερον επαγγελματικός προσανατολισμός και κατάρτιση των στρατευμένων και τρίτον κοινωνική μέριμνα. Οπως είπε ο κ. Παπαντωνίου με τα προγράμματα αυτά θα ωφεληθούν εντός του 2002 περίπου 30-35% του συνόλου των στρατευμένων και το υπόλοιπο εντός του 2003.

    [03] Βαρύ κατηγορητήριο για το ''Εξπρές Σάμινα''

    20/3/2002 5:34:00 μμ

    Ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" το Σεπτέμβριο του 2000, ανοικτά της Πάρου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ειδικού εφέτη ανακριτή. Στο εδώλιο θα καθίσουν τελικά 17 άτομα, ανάμεσά τους και έξι στελέχη της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων. Συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος κατηγορείται ότι εγκατέλειψε το καράβι ενώ πολλοί επιβάτες εξακολουθούσαν να παραμένουν σ΄ αυτό, ενώ περισσότερο εξοργιστική ήταν η περίπτωση του Α' μηχανικού που εγκατέλειψε αμέσως το μηχανοστάσιο, ενώ ο υποπλοίαρχος απουσίαζε από τη γέφυρα για 25 λεπτά.

    [04] Εισαγγελική παρέμβαση για ''BAR''-''BIG BROTHER''

    20/3/2002 5:21:00 μμ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για τα τηλεπαιχνίδια ''BAR'' και ''BIG BROTHER'', που προβάλλονται στο MEGA και τον ΑΝΤΕΝΝΑ αντίστοιχα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνης Στεργιόπουλος, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρη Μπάγια. Η έρευνα ανατέθηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανάσιου Ψαράκη, με την εντολή να διαπιστωθεί αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως παρότρυνση σε αλλότρια ακολασία, προσβολή δημόσιας αιδούς, παράβαση του νόμου περί ασέμνων κά.

    Παρέμβαση Πρωτόπαπα

    Σχολιάζοντας τις κριτικές για τα γνωστά τηλεπαιχνίδια, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό ΣΥμβούλιο και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να προδικάζουμε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής.

    [05] Ρυθμίσεις στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2002 3:24:00 μμ

    Την επόμενη εβδομάδα φτάνει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και τον βασικό μέτοχο, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλάκο για το θέμα αυτό και σήμερα με τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού Νίκο Βούτση, ενώ επίκειται συνάντηση και με την εκπρόσωπο του ΚΕΠ Ελίζα Βόζενμπεργκ.

    Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με την ένωση ιδιοκτητών εφημερίδων, με την ένωση ιδιοκτητών ραδιοφώνων και με όποιους από του ιδιοκτήτες τηλεοπτικών μέσων επιθυμούν.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ολοκλήρωσε τις επαφές του με την ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ και σήμερα μετείχε στον διευρυμένο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ όπου εξετάστηκε το όλο ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε συμφωνία και συναίνεση όλων των παρευρισκομένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας την απουσία της Ν.Δ από αυτόν τον διάλογο υπογράμμισε ότι μ' αυτό τον τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει την κενότητα της πολιτικής της.

    [06] Νέο νομοσχέδιο για συμβάσεις δημόσιων έργων

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2002 3:03:00 μμ

    Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας είπε ότι η μέθοδος αυτή θα έχει εφαρμογή στην κατασκευή οδικών αξόνων, λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και μαρίνων.

    Παράλληλα, με τη μέθοδο του λίζινγκ οι ιδιώτες θα κατασκευάζουν σχολεία, νοσοκομεία ακόμα και φυλακές, τα οποία στη συνέχεια θα νοικιάζουν στο δημόσιο μέχρι την αποπληρωμή τους.

    Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στους αναδόχους δεν θα παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις ή εγγυήσεις από το δημόσιο, ενώ θα υπάρχουν ρήτρες για την ποιοτική κατασκευή και την εύρυθμη λειτουργία των έργων.

    Στο κρίσιμο ζήτημα του καθορισμού των τελών και των διοδίων, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με τα συναρμόδια υπουργεία. Όσον αφορά την υλοποίηση του ΓΚΠΣ, ο κ. Πάχτας είπε ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 12 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 38% του συνολικού προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης.

    Η υπεραπορροφητικότητα εμφανίζεται στα έργα που αφορούν οδικούς άξονες, γεγονός που οδηγεί το Υπουργείο Οικονομίας να ζητήσει από την Κομισιόν τη μεταφορά πόρων που είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν τη διετία 2005-2006 στη διετία 2002-2003.

    [07] Σκοτώθηκαν λαθρομετανάστες σε ναρκοπέδιο

    20/3/2002 12:14:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τα ξημερώματα δύο λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι ενώ επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος εισήλθαν σε ναρκοπέδιο στην περιοχή Καστανιές στο νομό Εβρου. Ενας ακόμη λαθρομετανάστης τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Το ναρκοπέδιο ήταν περιφραγμένο και διέθετε σήμανση. Το περιστατικό ερευνάται από τις στρατιωτικές αρχές.

    [08] Δολοφονία αξιωματούχου στην Ιταλία

    20/3/2002 7:45:00 μμ

    Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, με τηλεφώνημα τους σε εφημερίδα της Μπολώνια , ανέλαβαν την ευθύνη της χθεσινοβραδινής δολοφονίας του διακεκριμένου Ιταλού οικονομολόγου Μάρκο Μπιάτζι, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού. Ο Μάρκο Μπιάτζι πυροβολήθηκε από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, κοντά στο σπίτι του, στο ιστορικό κέντρο της Μπολώνια. Να θυμίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια είχε δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο στην Ρώμη ο τότε σύμβουλος στο υπουργείο Εργασίας, Μάσιμο ντ΄ Αντόνα από τις "Νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες".

    Σοκ και ανησυχία προκαλεί η δολοφονία

    Ο πρόεδρος της χώρας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε την ενέργεια ως πράξη ''πολιτικής τρομοκρατίας'' και επεσήμανε ότι πρέπει με κάθε μέσο να παταχθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στα συνδικάτα και την εργοδοσία για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης.

    ''Τις νέες εκδηλώσεις παράλογης βίας'' καταδίκασε απερίφραστα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' εκφράζοντας την ελπίδα ''να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στα τρέχοντα προβλήματα''.

    Η χθεσινή δολοφονία , ''συνδέεται με την κοινωνική ένταση'' που προκλήθηκε από τη βούληση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το εργατικό δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλάουντιο Σκαγιόλα.

    Το θύμα ήταν ένας από τους συγγραφείς των αμφιλεγόμενων προτάσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τη μεταρρύθμιση στον εργασιακό τομέα. Οι προτάσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση κομμάτων της Αριστεράς και συνδικαλιστικών οργανώσεων, επειδή επιχειρούν να θέσουν τέρμα στη μονιμότητα ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής, βάσει του ιταλικού εργατικού δικαίου, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να απολύσουν τους μόνιμους υπαλλήλους τους.

    Μετά τη δολοφονία του Μάρκο Μπιάτζι, τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας, αποφάσισαν να ματαιώσουν την γενική απεργία για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης, ενώ θα πραγματοποιήσουν κοινή διαδήλωση, με τη μορφή λαμπαδηφορίας, στις 27 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του οικονομολόγου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκατζόλα, ματαίωσε το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας ότι οι ειδικές αντι-τρομοκρατικές μονάδες της ιταλικής αστυνομίας έχουν αρχίσει ήδη να ερευνούν την υπόθεση.

    [09] Χωρίς θετικά αποτελέσματα η περιοδεία Τσέινι

    20/3/2002 4:12:00 μμ

    Χωρίς να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για υποστήριξη σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ αναχώρησε σήμερα από την Αγκυρα τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε 12 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και επιστρέφει στην Ουάσινγκτον o Ντικ Τσέινι. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές το μήνυμα που αποκόμισε από την περιοδεία του ο Aμερικανός αντιπρόεδρος ήταν ότι όσο εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται οι χώρες της περιοχής να εμπλακούν σε μία επίθεση κατά του Ιράκ.

    Αντίθετη σε επίθεση κατά του Ιράκ η Τουρκία

    Πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο Τσέινι επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Ατατούρκ και αμέσως μετά μετέβη στο αεροδρόμιο όπου τον περίμενε το αεροπλάνo του κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για τις 09.30 το πρωί ακυρώθηκε λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος του αμερικανού αντιπροέδρου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που διατυπώθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

    Η Τουρκία, μοναδική μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στην αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, φοβούμενη τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία της, καθώς και την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες ο Τσέινι με τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο τελευταίος δήλωσε ότι ''για την ώρα δεν υπάρχει απόφαση'' για μία αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

    [10] Συνάντηση Πάουελ-Ιβανόφ για τον αφοπλισμό

    20/3/2002 12:00:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβανόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν περί του αφοπλισμού πριν την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 14 και 15 Μαΐου στο Ρέικιαβικ, ανακοινώθηκε χθες βράδυ από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι Πάουελ και Ιβανόφ συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, "να συναντηθούν στο Ρέικιαβικ", στο οποίο θα είναι παρών κι ο Ρώσος υπουργός μαζί με τους 19 ομολόγους του από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Νέα στρατηγική στην ανάπτυξη των σχέσεων

    Παρολ' αυτά, ο Μπάουτσερ δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε τον ακριβή χρόνο, ούτε και τον τόπο της συνάντησης των δύο υπουργών. Οι διαπραγματευτές ανάμεσα στις δύο χώρες εργάζονται -εκτός από τη συμφωνία που αποσκοπεί στη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων σε 1700 με 2000 πυρηνικές κεφαλές- και για τη σύνταξη μίας κοινής ανακοίνωσης, που θα αφορά τη νέα στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Οι συνομιλίες, που έχουν προγραμματισθεί να αρχίσουν σε δύο ημέρες, θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τον αφοπλισμό, Τζον Μπόλτον και στο Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Γκιόργκι Μαμέντοφ, πρόσθεσε ο Μπάουτσερ. Οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την ελπίδα να υπογραφεί η συμφωνία για μείωση των στρατηγικών όπλων κατά τη σύνοδο των δύο προέδρων, Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 23-26 Μαΐου στη Μόσχα.

    [11] Εργα για την αναβάθμιση της αγοράς Ρέντη

    Πηγή: ΑΠΕ 20/3/2002 3:24:00 μμ

    Εργα προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ πρόκειται να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα στην κεντρική αγορά Αθηνών, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το πρωί στου Ρέντη με τη συμμετοχή της διοίκησης του Οργανισμού ΚΑΑ και εκπροσώπους των φορέων της αγοράς, τα μέτρα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων θα υλοποιηθούν σε τρείς μήνες και θα αποβλέπουν στη βελτίωση των χώρων υγιεινής και ασφάλειας.

    Το κόστος των έργων θα καλυφθεί κυρίως από τον ΟΚΑΑ, ενώ σε μικρό ποσοστό θα κληθούν να συνεισφέρουν και οι επιχειρηματίες με ευνοϊκούς για εκείνους όρους (αποπληρωμή σε οκτώ χρόνια).

    Οι συγκεκριμένες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες εναρμονίζονται με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτυχαν της ομόφωνης αποδοχής των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

    Το συντονισμό για την υλοποίηση των άμεσων έργων αναλαμβάνει τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), έναν του ΟΚΑΑ και έναν των επιχειρηματιών της Αγοράς.

    Οπως δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Θεοδώρου, ''τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν τη συγκεκριμένη αγορά. Δεν γίνονται μόνο γιατί τα ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δείχνουν την ευαισθησία της κυβέρνησης προς τον Ελληνα καταναλωτή''.

    [12] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία ΕΤΒΑ-Πειραιώς

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2002 3:13:00 μμ

    Υπογράφθηκε το μεσημέρι το συμβόλαιο μεταβίβασης του 57,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 173,8 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το συμβόλαιο υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Ειδική συμφωνία για τα Ναυπηγεία

    Στη συμφωνία υπάρχει ειδική αναφορά για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που προβλέπει ότι ο έλεγχος των Ναυπηγείων θα παραμείνει επί έξι μήνες στην Τράπεζα Πειραιώς έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησής τους στο Γερμανικό όμιλο HBCV.

    Σε περίπτωση που η πώληση του Ναυπηγείου δεν ευοδωθεί εντός του εξαμήνου τότε ο έλεγχός του θα περάσει στην εταιρεία του Δημοσίου ΔΕΚΑ.

    [13] Compaq-HP: Στην τελική ευθεία η συγχώνευση

    20/3/2002 12:35:00 μμ

    Οι μέτοχοι της Compaq καλούνται σήμερα να εγκρίνουν την ύψους 20,3 δισ. δολαρίων συγχώνευση της εταιρίας με τη Hewlett-Packard, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της τελευταίας Κάρλι Φιορίνα δήλωσε χθες ότι μία ''μικρή αλλά ικανοποιητική'' πλειοψηφία των μετόχων της HP ενέκρινε την εν λόγω συμφωνία. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέτοχοι της Compaq θα εγκρίνουν με συντριπτική πλειοψηφία τη συγχώνευση των δύο εταιριών καθώς δεν έχει εκφραστεί καμία αντίρρηση.

    Αντιθέτως, η προοπτική της συγχώνευσης πυροδότησε έντονες αντιδικίες στο εσωτερικό της HP:

    Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της - και γιος ενός εκ των ιδρυτών της εταιρίας - ο Ουόλτερ Χιούλετ εξέφρασε τη σθεναρή αντίθεση του στο ενδεχόμενο και δεν παραδέχθηκε την ήττα στη χθεσινή ψηφοφορία.

    Θα απαιτηθεί ένας αριθμός ημερών - αν όχι εβδομάδων - για την τελική καταμέτρηση των ψήφων των μετόχων της HP. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, για λόγους διαφάνειας, θα καθυστερήσουν να ανακοινωθούν.

    Στην περίπτωση έγκρισης τελικώς της συγχώνευσης, η εταιρία που θα προκύψει θα έχει το μέγεθος να διεκδικήσει από την IBM την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    [14] Συνάντησ Χριστοδουλάκη με τον ΣΕΒ

    20/3/2002 5:12:00 μμ

    ''Σε γενικές γραμμές δεν απέχουμε πάρα πολύ στις θέσεις μας για το νέο αναπτυξιακό νόμο'' είπε ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί και με άλλους εκπροσώπους του συνδέσμου, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Νίκο Χριστοδουλάκη. Ο κ. Κυριακόπουλος πρόσθεσε ότι δεν έχει προλάβει το προεδρείο του ΣΕΒ να μελετήσει σε βάθος το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου και ότι έγινε μια πρώτη ενημέρωση για το γενικό πλαίσιο.

    [15] Διυπουργική σύσκεψη για τα έργα του ''2004''

    20/3/2002 5:40:00 μμ

    Τη δημιουργία ενιαίου φορέα παρακολούθησης των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας της ολυμπιακής οικογένειας, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς αγώνες, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενόψει της νέας επίσκεψης της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, σε δύο εβδομάδες. Μάλιστα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για τους όρους ενοικίασης των ιδιωτικών κατοικιών, ενώ θα υπάρξουν και ειδικά φορολογικά κίνητρα για όσους αποφασίσουν να ενοικιάσουν τις κατοικίες τους

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα του 2004 και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην οδική σύνδεση των Ολυμπικών χωριών με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ η υπουργός περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το χρόνο που απομένει.

    Τα μέλη της διυπουργικής, πάντως, κατέληξαν ότι η εικόνα της χώρας μας είναι θετική ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε προσοχή ώστε να διατηρηθεί το καλό κλίμα.

    Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών, με κύριο θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

    [16] Χρυσό για την Ελλάδα στην ελληνορωμαϊκή

    20/3/2002 12:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με απολογισμό ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλιο, επέστρεψε από τη Γιουγκοσλαβία και το διεθνές τουρνουά "Λιούμπομιρ Γκέντζα" η εθνική μας ομάδα της ελληνορωμαϊκής πάλης. Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε στα 55 κιλά ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στην κατηγορία των 55 κιλών, ενώ τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Τάσος Σοφιανίδης στα 120 κιλά.

    [17] Σήμερα η αναμέτρηση Πανιωνίου-Βλότσλαβεκ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/3/2002 12:15:00 μμ

    "Πρώτα απ' όλα η νίκη και όχι η διαφορά", ήταν τα πρώτα λόγια του προπονητή του Πανιωνίου, Παναγιώτη Γιαννάκη, ενόψει της σημερινής αναμέτρησης με την πολωνική, Βλότσλαβεκ στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Σαπόρτα. Ο "δράκος" θεωρεί ότι ο Πανιώνιος διαθέτει το κατάλληλο υλικό για να "χτυπήσει" την αντίπαλη ομάδα στον πρώτο προημιτελικό.

    "Οι Πολωνοί διαθέτουν μία ομάδα με πολύ δύναμη, ενώ τους αρέσει να δίνουν γρήγορο ρυθμό στον αγώνα", είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης και πρόσθεσε: "Το περιφερειακό τους σουτ είναι πολύ καλό, ενώ ο Ματ Σαντάτζελο είναι πολύ καλός, καθώς και οργανώνει και σκοράρει. Οσο για τους ψηλούς της, ξέρουν να σκοράρουν και να κερδίζουν πολλά φάουλ από τους αντίπαλους παίκτες. Εμείς πάντως έχουμε το υλικό για να τους αντιμετωπίσουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέξουμε την περιφερειακή άμυνα και ριμπάουντ τόσο τα αμυντικά, όσο και τα επιθετικά. Θέλουμε μόνο τη νίκη. Δεν πρέπει να αγχοθούμε για τη διαφορά".

    Ο "δράκος" κατέληξε, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα των συνεργατών του, που παρακολουθούσαν την πολωνική ομάδα: "Το πολωνικό μπάσκετ έχει ξοδέψει πολλά χρήματα και η βελτίωση του είναι αισθητή".

    [18] Ο Ευθυμιάδης σφυρίζει στο Κυριακάτικο ντέρμπι

    20/3/2002 11:55:00 πμ

    Ο Μάκης Ευθυμιάδης του συνδέσμου διαιτητών Δράμας, θα κληθεί να διευθύνει το παιχνίδι της χρονιάς, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής, καθώς κληρώθηκε να σφυρίξει στο μεγάλο ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

    [19] Νέα τεχνική πρόληψης του καρκίνου του μαστού

    20/3/2002 6:00:00 μμ

    Μία νέα τεχνική-εξπρές για την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του μαστού με τη βοήθεια του φωτός ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ερευνών τους στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Καρκίνο του Μαστού που πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 ειδικών. Η ''οπτική βιοψία'' όπως την χαρακτήρισαν, είναι μία νέα τεχνική που επιτρέπει στους επιστήμονες, διοχετεύοντας κύματα φωτός με τη βοήθεια οπτικών ινών στα ύποπτα σημεία, να εξακριβώσουν εάν ο καρκίνος του μαστού έχει επεκταθεί, παρακολουθώντας πώς διαχέεται το φως στους ιστούς.

    Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντριου Λι, του University College London (UCL), με τη νέα αυτή τεχνική η ασθενής, αφού υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει τα αποτελέσματα της κλασικής ιστολογικής εξέτασης, αφού η ''οπτική βιοψία'' είναι σε θέση να αποκαλύψει σχεδόν αμέσως εάν οι ιστοί περιείχαν καρκινικά κύτταρα.

    ''Η εν δυνάμει εφαρμογή του συστήματός μας είναι ότι θα εντοπίζει τον καρκίνο από την πρώτη χειρουργική επέμβαση και επομένως θα γλυτώνει την ασθενή από μία δεύτερη εγχείρηση και από την αγωνία της αναμονής για τις ιστολογικές εξετάσεις'', πρόσθεσε ο Λι.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι η οπτική βιοψία μπορεί να εντοπίσει την επέκταση του καρκίνου στους λεμφαδένες καθώς και καρκινικές εστίες σε ορισμένα άλλα σημεία του μαστού που δεν απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της εγχείρησης.

    Στη διάσκεψη οι επιστήμονες προέβησαν και σε άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, όπως ότι στη Βρετανία και στη Δανία πραγματοποιούνται κλινικά πειράματα σε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού.

    Το εμβόλιο αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς και παράγει αντισώματα κατά της πρωτείνης HER-2, η οποία αποτελεί αυξητικό παράγοντα σε πολλά είδη όγκων.

    [20] Νέα έρευνα για τη νόσο των τρελών αγελάδων

    20/3/2002 11:52:00 πμ

    Ανησυχία προκαλεί στην κοινή γνώμη νέα έρευνα του Αμερικανού νομπελίστα δρα Στάνλει Προύσινερ για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Ο επιστήμονας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία του για τα αίτια της νόσου, υποστηρίζει ότι οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι ευθύνονται γι' αυτή δεν αναπτύσσονται μόνο στους ιστούς του λεμφικού και του νευρικού συστήματος, αλλά και στους μυϊκούς ιστούς. Επιφυλακτική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ Γαλλία και Γερμανία έσπευσαν ήδη να δώσουν εντολή για νέους ελέγχους.

    Καθησυχαστικός ωστόσο εμφανίστηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    Η έρευνα έγινε με την πρωτεΐνη prion στα πρόβατα, η οποία δεν έχει ενοχοποιηθεί ακόμη για μετάδοση της εγκεφαλοπάθειας στους ανθρώπους, δήλωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα από τα ήδη γνωστά στο θέμα της νόσου των τρελών αγελάδων.

    [21] ''Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας'' στην Οδησσό

    20/3/2002 12:26:00 μμ

    Σημαντικές και ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Μάρτιο από το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Τα τελευταία χρόνια, ο μήνας Μάρτιος έχει καθιερωθεί από το παράρτημα του ΕΙΠ στην Οδησσό ως ''Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας'' και γι' αυτόν το λόγο οργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις με σημαντικότερη την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης ''Ο Παρθενών και η Δυτική Ζωφόρος: Αποκατάσταση και συντήρηση''.

    Πανόραμα εκδηλώσεων

    Η έκθεση άνοιξε στις 2 Μαρτίου στην Οδησσό και θα λήξει στις 25 του ίδιου μήνα, ενώ από τις 2 μέχρι τις 21 Απριλίου θα μεταφερθεί στην πόλη του Κιέβου.

    Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την παρουσίαση της Δυτικής Ζωφόρου -εκμαγείο από τεχνητό μάρμαρο- που συμπληρώνεται από αρχιτεκτονικά σχέδια με κατόψεις, αναπαραστάσεις και αποτυπώσεις των Μ. Κορρέ, Ν. Τογανίδη, Κ. Ζάμπα, Π. Κουφόπουλου, καθώς και άλλα τεκμήρια της ιστορικής πορείας του μνημείου-συμβόλου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

    Από τις αρχές του μήνα έχουν διεξαχθεί πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, όπως η διάλεξη που δόθηκε στις 14 Μαρτίου στο ΕΙΠ με θέμα ''Το Αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες και το ζήτημα της τάξης'' με εισηγήτρια την καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Οδησσού, Ναταλία Μπάρντινα, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες είναι και αυτές που αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται η έκθεση ''Παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και ελληνικά κεντήματα'' από τη συλλογή της κας Στεφάνου, η οποία ανοίγει τις πύλες της σήμερα στο ΕΙΠ, αλλά και διάφορες άλλες μαθητικές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε σχολεία της Οδησσού.

    Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η Κρατική Ορχήστρα Οδησσού θα δώσει συναυλία στις 23 και 24 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Έλληνα πιανίστα Άρη Γαρουφαλή.

    Πολυποίκιλες οι δραστηριότητες του ΕΙΠ

    Το παράρτημα στην Οδησσό, είναι το πρώτο παράρτημα που εγκαινίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού το 1994.

    Από τότε ο δήμος Οδησσού του έχει παραχωρήσει τρία συνεχόμενα κτίρια και δεν είναι τυχαίο το ότι σε δύο από αυτά είχε ιδρυθεί το 1814 η Φιλική Εταιρεία.

    Μέσα σ' αυτό το διάστημα, το Ιδρυμα ανέπτυξε πλούσια εκπαιδευτική και επιμορφωτική δράση, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολλών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, την ίδρυση βιβλιοθήκης, τη δημιουργία χορωδίας και χορευτικής ομάδας, τη μεταφορά του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας στο κτίριο όπου εδρεύει σήμερα το παράρτημα του ΕΙΠ, καθώς και την εγκαινίαση νέου τμήματος του Μουσείου λαογραφικού χαρακτήρα στον ίδιο χώρο.

    Το 1994 άρχισαν να λειτουργούν στο ίδρυμα τμήματα ελληνικής γλώσσας όλων των επιπέδων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος κάθε σχολικού έτους διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση Κρατικού Τίτλου Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.

    [22] Κινητά με... πρωτοβουλίες

    20/3/2002 12:42:00 μμ

    Μια "έξυπνη" τηλεφωνική συσκευή, με μεγάλη "ευαίσθησία" στους εξωτερικούς ήχους, θα μπορούσε να μειώσει το πρόβλημα από τα κουδουνίσματα των κινητών σε τόπους όπου είναι απαραίτητη η ησυχία. Η IBM προχωρά στην κατοχύρωση μιας ευρεσιτεχνίας βάσει της οποίας τα κινητά τηλέφωνα θα "αντιλαμβάνονται" σε ποιο χώρο βρίσκονται και θα αλλάζουν αυτόματα τον τρόπο και την ένταση του κουδουνίσματος.

    Οι κάτοχοι θα πρέπει να ρυθμίζουν τα τηλέφωνά τους για το πόσο δυνατά θα κουδουνίζουν και εάν θα δονούνται ή θα εκτρέπουν την κλήση.

    Το σύστημα θα αλλάζει τον τρόπο κουδουνίσματος στην επιθυμητή ρύθμιση όταν το τηλέφωνο βρεθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η συσκευή χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία παγκόσμιου εντοπισμού (GPS).

    Αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί να επαναλαμβάνεται σε διάφορες τοποθεσίες ώστε το τηλέφωνο να γνωρίζει πώς να κουδουνίζει χωρίς να ενοχλεί τον κάτοχό του όταν παρευρίσκεται σε μια εργασιακή συνάντηση, σε μια γαμήλια τελετή ή σε μια ήσυχη αίθουσα τέχνης.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / Ananova / New Scientist / ΑΠΕ

    [23] Απόσπαση παγόβουνου εκπέμπει SOS

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2002 6:33:00 μμ

    Ένα τεράστιο παγόβουνο αιώνων αποσπάστηκε χθες από την Ανταρκτική, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες, ανησυχούν για ανησυχητική υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι συνέπειες μοιάζουν μακρινές, όμως, το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζει να λιώνει τον πλανήτη μας και οι επιστήμονες ανησυχούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο καθηγητής τοπογραφίας-υδρογραφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευστράτιος Δουκάκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ότι η χώρα μας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, ωστόσο οι εξελίξεις δεν είναι αναστρέψιμες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 March 2002 - 17:54:24 UTC