Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά θα διεξαχθούν οι αεροπορικές πτήσεις
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Μπορτσάνικωφ
  • [03] Επιχείρηση ανάσυρσης του πτώματος του αυτοδύτη
  • [04] Η κακοποίηση των γυναικών στο προσκήνιο
  • [05] Το Βελγίο θύμα υποκλοπών και κατασκοπείας
  • [06] Τουρκία: Τέλος στις θανατικές ποινές ζητά η ΕΕ
  • [07] ΗΠΑ:Επικηρύσσουν τους δολοφόνους του Περλ
  • [08] Σημίτης: Ο εκσυγχρονισμός δεν αναστρέφεται
  • [09] Ευρωλίγκα: Εύκολη νίκη της ΑΕΚ
  • [10] Επίτευγμα της γενετικής διχάζει τις γνώμες

    [01] Κανονικά θα διεξαχθούν οι αεροπορικές πτήσεις

    27/2/2002 11:40:00 μμ

    Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιηθούν αύριο οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν τελικά την τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, έως τις 4 το απόγευμα, που είχαν εξαγγείλει για την Πέμπτη, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Μπορτσάνικωφ

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/2/2002 2:02:00 μμ

    Με το Ρώσο πρέσβη Μιχαήλ Μπορτσάνικωφ συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δημερείς σχέσεις, η διαδικασία διολόγου για το Κυπριακό και ενεργιακά ζητήματα. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Βασικοί άξονες οι νέες προτάσεις για τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και το θέμα της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

    [03] Επιχείρηση ανάσυρσης του πτώματος του αυτοδύτη

    27/2/2002 1:02:00 μμ

    Συνεχίζονται σήμερα, το πρωί, οι προσπάθειες για την ανάσυρση του πτώματος του 26χρονου αυτοδύτη Θανάση Νικολαρόπουλου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, είχε εξαφανιστεί από την Κυριακή και το πτώμα του εντοπίστηκε τη Δευτέρα σε βάθος 80 περίπου μέτρων στη θαλάσσια περιοχή Λαμπίρι Αχαΐας.

    Με όλα τα μέσα

    Στη σημερινή επιχείρηση παίρνει μέρος τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα με κάμερες και "σόναρς" που ανήκει σε συνεργείο ιδιωτών δυτών και χρησιμοποιείται από την κοινοπραξία "Γέφυρα" για τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου.

    Τις έρευνες υποστηρίζει με πλωτά σκάφη το υπολιμεναρχείο Αιγίου.

    [04] Η κακοποίηση των γυναικών στο προσκήνιο

    27/2/2002 11:33:00 μμ

    Μια ευρωπαία γυναίκα πέφτει μια τουλάχιστον φορά στη ζωή της θύμα σωματικής βίας από το σύζυγο ή το σύντροφο της, ενώ γενικότερα στην Ευρώπη οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 44 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματισθούν ή να πεθάνουν κακοποιημένες από συντρόφους και συζύγους παρά να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο, οδικά ατυχήματα, ελονοσία ή πόλεμο. Αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία, που στηρίζονται σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών των κοινοτικών κυβερνήσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να σπάσει επιτέλους το φράγμα της σιωπής γύρω από αυτό το μείζων κοινωνικό θέμα.

    Συγκλονιστικά τα στατιστικά στοιχεία

    "Οι πολιτικοί αλλά και τα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα) διστάζουν να παρουσιάσουν αυτή την τραγική κατάσταση και να σπάσουν το φράγμα της σιγής, γύρω από τη συστηματική κακοποίηση των γυναικών" κατήγγειλε στην παρέμβασή της η κ. Διαμαντοπούλου.

    "Οι στατιστικές αυτές εξακολουθούν να μας προκαλούν φρίκη" είπε ακόμη η κ. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι "πίσω από αυτούς τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται οι τραγικές πραγματικότητες των ξυλοδαρμών, των βιασμών, της πορνείας, των απειλών και της λεκτικής κακομεταχείρισης".

    "Η βία αυτή επάνω στις γυναίκες ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες και γι' αυτό πολλές περιπτώσεις κακοποίησης μένουν στο σκοτάδι, επειδή ακριβώς οι περισσότερες γυναίκες-θύματα φοβούνται να τα καταγγείλουν στις αρχές".

    Οι αριθμοί αυτοί αγγίζουν τα όρια της τραγωδίας στη Βρετανία όπου, κάθε τρεις ημέρες, πεθαίνει μια γυναίκα θύμα κακοποίησης του συζύγου ή του συντρόφου της, ενώ στην Αυστρία τα μισά από τα διαζύγια βασίζονται, σε μηνύσεις γυναικών για σωματική κακομεταχείριση από τους συζύγους τους.

    Ολη αυτή η βία έχει φυσικά και ένα υψηλό οικονομικό κόστος, αφού στη Φιλανδία οι νοσοκομειακές δαπάνες για την περίθαλψη των κακοποιημένων γυναικών ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και στην Ολλανδία σε 150 εκατ. ευρώ.

    "Εχουμε συνειδητοποιήσει πλέον τη φρίκη από την κακοποίηση των παιδιών, οφείλουμε τώρα να δούμε κατάματα την ίδια φρίκη που προκαλεί η κακοποίηση των γυναικών" είπε στο ίδιο πάντα υπουργικό συμβούλιο η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι "η άσκηση σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών δεν είναι ούτε μια ιδιωτική υπόθεση, ούτε ένα κοινωνικό πρόβλημα, αλλά ένα πολιτικό πρόβλημα".

    Στην Ισπανία επίσης 90 γυναίκες πεθαίνουν από την κακοποίηση των συζύγων τους, δηλαδή τρεις και πλέον φορές περισσότερες από τα θύματα του ΕΤΑ.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόλις το 10% από αυτές τολμούν να καταγγείλουν στην αστυνομία το σύντροφό τους, πράγμα που οδηγεί σε συμπέρασμα ότι στη χώρα αυτή, 100 χιλιάδες γυναίκες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ ο αριθμός των γυναικών που υποφέρει είτε από ψυχολογικής φύσης κακομεταχείριση, είτε από παρενοχλήσεις των προϊσταμένων στον τόπο της εργασίας ξεπερνά τις 600 χιλιάδες.

    Κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των γυναικών είναι ότι ζουν σε μικρές πόλεις και δεν εργάζονται δεν έχουν δηλαδή δικό της εισόδημα, ενώ οι άνδρες τους πάσχουν από παθολογική ζήλια υπήρξαν οι ίδιοι στην παιδική ηλικία τους θύματα ξυλοδαρμών και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι αλκοολικοί.

    [05] Το Βελγίο θύμα υποκλοπών και κατασκοπείας

    27/2/2002 11:05:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Η βελγική Γερουσία καταγγέλλει ότι το Βέλγιο πέφτει θύμα εκτεταμένων υποκλοπών και βιομηχανικής κατασκοπείας από τους ίδιους του Ευρωπαίους εταίρους του. Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της βελγικής Γερουσίας Αρμάν Ντε Ντέκερ, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα έκθεσης σχετικά με την επέκταση του κατασκοπευτικού συστήματος "Εσελον" στο Βέλγιο. " Το Βέλγιο πέφτει θύμα υποκλοπών πιθανότατα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, κυρίως λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης διεθνών οργανισμών στο έδαφός του", δήλωσε ο κ. Ντε Ντέκερ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας όπως κινητά τηλέφωνα, φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τηλεφωνικές επικοινωνίες μπορεί ενδεχομένως να παρακολουθείται.

    ''Είμαστε απροστάτευτοι''

    "Η ίδια η βελγική κυβέρνηση είναι απροστάτευτη και είναι καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας και να παύσουμε να είμαστε αφελείς όταν γνωρίζουμε ότι οι ίδιοι οι σύμμαχοί μας μάς κατασκοπεύουν", υπογράμμισε ο Βέλγος γερουσιαστής.

    Χαρακτήρισε ακόμη το Βέλγιο την πιο φιλοευρωπαϊκή χώρα και διερωτήθηκε για το αν υπάρχει μια "πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη".

    Στην έκθεση επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του συστήματος "Εσελον" και επισημαίνεται ότι συστήματα κατασκοπείας διαθέτουν όχι μόνο οι μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αλλά και ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Μεγάλη Βρετανία, Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία.

    Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός οτι "οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υποκλοπές που γίνονται εν αγνοία του Βελγίου σε βελγικές εταιρείες από παραδοσιακά φιλικές χώρες".

    [06] Τουρκία: Τέλος στις θανατικές ποινές ζητά η ΕΕ

    27/2/2002 11:33:00 μμ

    Η Τουρκία μπορεί να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2002 ή στις αρχές του 2003, με την προϋπόθεση ότι θα καταργήσει τη θανατική ποινή, δήλωσε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Aγκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων μεταξύ των εταίρων του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ (ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης) απαιτούν να εκτελεστεί προηγουμένως ο αρχηγός των κούρδων ανταρτών του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά η ένταξη

    Η διαδικασία της κατάργησης της θανατικής ποινής πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη να είναι δυνατές στα τέλη του 2002 και να ξεκινήσουν στις αρχές του 2003, δήλωσε σύμφωνα με το Ανατολή ο Γάλλος βουλευτής Πιέρ Μπρανά, ο οποίος είναι επικεφαλής αυτής της αντιπροσωπείας.

    "Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι απαραίτητη για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση", υπενθύμισε ο Μπρανά στη διάρκεια συνάντησής του με τον τούρκο υπουργό αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νετζάτ Αρσεβέν. Ο Αρσεβέν δήλωσε πως οι εργασίες για τη μεταρρύθμιση του τουρκικού ποινικού κώδικα βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι οι αλλαγές αυτές "θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο τέλος του 2002", μετέδωσε το Ανατολή.

    Η εκτίμηση της προόδου στο θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ θα είναι το θέμα έκθεσης που θα συντάξει ο Πιέρ Μπρανά και τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας μόλις επιστρέψουν στη Γαλλία, μετέδωσε το Ανατολή.

    [07] ΗΠΑ:Επικηρύσσουν τους δολοφόνους του Περλ

    27/2/2002 9:09:00 μμ

    Ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος

    Οι ΗΠΑ προσφέρουν 5 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη ή στην καταδίκη των δολοφόνων του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, ο οποίος απήχθη και εκτελέστηκε στον Πακιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα το ποσό αυτό στην ιστοσελίδα του "Αμοιβές για τη Δικαιοσύνη" και σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, θα δημοσιευθεί επίσης στο Πακιστάν.

    [08] Σημίτης: Ο εκσυγχρονισμός δεν αναστρέφεται

    27/2/2002 10:25:00 μμ

    "Τα κέντρα παρα-εξουσίας δεν μπορούν να κλονίσουν την προσπάθεια μας. Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν αναστρέφεται, δεν εμποδίζεται και δεν ματαιώνεται", διακήρυξε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου ενώπιον επιχειρηματικού κοινού. Με εμφανή τη διάθεση να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εγκλωβιστεί και να αποπροσανατολιστεί από το διάχυτο κλίμα σκανδαλολογίας των τελευταίων εβδομάδων, ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην απόπειρα "να μετατραπεί η πολιτική αντίθεση σε συστηματοποιημένη ηθική απαξίωση των πάντων, να χειραγωγηθεί η καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη από τις τακτικές του εύκολου εντυπωσιασμού, των υπαινιγμών και της ηθικής φθοράς". Επανέλαβε επίσης ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θέτουν τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά το ασφαλιστικό και το φορολογικό που θα υλοποιηθούν, όπως διευκρίνισε, το επόμενο διάστημα.

    "Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς", τόνισε. "Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μέτωπο με τα φοβικά σύνδρομα, τον καιροσκοπισμό και την ανευθυνότητα".

    Σε άλλο σημείο ο κ.Σημίτης υπογράμμισε πως "εκσυγχρονισμός και διαφάνεια πρέπει να προχωρούν μαζί". Χωρίς να παραγνωρίζει τα μέχρι τώρα λάθη και τα εμπόδια, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει αταλάντευτα το κυβερνητικό έργο. "Μέχρι σήμερα κάναμε πολλά. Δεν υποστηρίζουμε ότι τα κάναμε όλα. Ούτε ότι όλα έγιναν όπως θα θέλαμε. Ομως προχωράμε χωρίς δισταγμούς, με εγρήγορση αλλά και χωρίς υπερβολές, με μέτρο και με σύνεση, με στρατηγικό νου".

    Σταθερή η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ.Σημίτης δήλωσε "προωθούμε σταθερά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις" και ανέφερε πως στο άμεσο μέλλον τίθενται επί τάπητος το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Για το ασφαλιστικό είπε χαρακτηριστικά: "Θέλουμε να πετύχουμε μια ρύθμιση ευρύτερα αποδεκτή. Δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος, θα υποστηρίξουμε το σωστό", δείχνοντας έτσι και το μέγεθος της επιδιωκόμενης λεπτής ισορροπίας στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

    Για το φορολογικό είπε "θα προχωρήσουμε σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση εντός του έτους, κάτι που έχει να γίνει από τη δεκαετία του '50". Η αρχή θα γίνει στο τέλος Μαρτίου, όταν δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της Ομάδας των Ειδικών και αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος.

    Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι "προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και με κάθε δυνατή επιτάχυνση", προσθέτοντας πως "η συστηματική αντιμετώπιση τους δεν οδηγεί στην καθυστέρηση αλλά στην επιτυχία".

    Σχετικά με την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την απέδωσε σε "αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των αερομεταφορών που επηρέασαν δυσμενώς την όλη διαδικασία. Η εύρεση αγοραστή για την ΟΑ δεν καρποφόρησε, αφού οι επενδυτές θεώρησαν τον κίνδυνο, στη δεδομένη συγκυρία χαμηλής επιβατικής κίνησης, υπερβολικά υψηλό".

    Για την κατανομή των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ ήταν επίσης σαφής: "Μερικοί ας πιέζουν για εκταμιεύσεις εδώ και τώρα. Εμείς τους στόχους μας θα τους πετύχουμε με τις σωστές, διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες αλλά όχι ανεξέλεγκτα". Ηταν ένα ακόμη μήνυμα προς τους επιχειρηματίες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πιέσεις.

    Ο κ.Σημίτης επεσήμανε επίσης πως το 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι σχεδόν τριπλάσιος από το ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, κάτι που -έστω και σε μικρότερο βαθμό- θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. "Πριν από δέκα χρόνια ήμαστε στο 60% του βιοτικού επιπέδου της ΕΕ, σήμερα βρισκόμαστε στο 71% και σύντομα θα προσεγγίσουμε το 80%", τόνισε

    [09] Ευρωλίγκα: Εύκολη νίκη της ΑΕΚ

    27/2/2002 9:50:00 μμ

    Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα πραγματοποίησε η ΑΕΚ στην Β' φάση της Ευρωλίγκα. Η "Ενωση" νίκησε εύκολα με 97-87 την Ολύμπια Λιουμπλιάνα στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην πρεμιέρα του Ζ ομίλου της διοργάνωσης, όπου επίσης μετέχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Κορυφαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ ήταν ο Δήμος Ντικούδης, με 23 πόντους και 3 τρίποντα.

    [10] Επίτευγμα της γενετικής διχάζει τις γνώμες

    27/2/2002 9:44:00 μμ

    Ενα ζευγάρι στις ΗΠΑ απέκτησε, χάρη στη βοήθεια της γενετικής, ένα μωρό που δεν φέρει ένα κληρονομικό γονίδιο το οποίο προκαλεί μια πρόωρη εκδοχή της ασθένειας Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μια μελέτη για αυτό το ιατρικό επίτευγμα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η σύλληψη έγινε με τεχνητή γονιμοποίηση και το DNA του ωαρίου εξετάστηκε πριν από την εμφύτευση στη μήτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι το παιδί δεν θα έχει προδιάθεση να αναπτύξει την ασθένεια. Ορισμένοι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν οτι η μέθοδος αυτή θέτει ηθικά ζητήματα για το ρόλο της επιστήμης στην αναπαραγωγή, καθώς η μητέρα είναι πολύ πιθανό να νοσήσει από την θανατηφόρα ασθένεια μέσα στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέσει να μεγαλώσει το παιδί της.

    Οπως αναφέρει η Επιθεώρηση του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου (JAMA) είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το γενετικό τεστ για αυτού του είδους την ασθένεια. Το μωρό είναι σήμερα ηλικίας 15 μηνών αλλά οι συνθήκες της γέννησης του δημοσιοποιήθηκαν μόλις τώρα.

    Ορισμένοι γιατροί εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την απόφαση να βοηθηθεί μία γυναίκα να αποκτήσει παιδί, ενώ η ίδια έχει μεγάλες πιθανότητες να ασθενήσει σε μερικά χρόνια και να μην είναι σε θέση να φροντίσει το παιδί της.

    Η μητέρα, που είναι 33 ετών και θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, φέρει το γονίδιο της νόσου αλλά δεν έχει τα συμπτώματα. Ο πατέρας της όμως πέθανε σε ηλικία 42 ετών και η αδελφή της εισήχθη σε ίδρυμα πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

    "Οπως η αδελφή της, κατά πάσα πιθανότητα αυτή η γυναίκα δεν θα είναι σε θέση να φροντίσει, ούτε καν να αναγνωρίσει το παιδί της σε μερικά χρόνια" ανέφεραν οι Ντίνα Τάουνερ και Ρομπέρτα Λέβι σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε μαζί με τη μελέτη.

    Η επιλογή των γονέων έχει δύο όψεις, προσθέτουν οι δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. "Από τη μία πλευρά, ο μελλοντικός γονιός φέρεται υπεύθυνα διασφαλίζοντας ότι φέρνει στον κόσμο ένα παιδί που δεν έχει την προδιάθεση να ασθενήσει από Αλτσχάιμερ". Από την άλλη όμως αναρωτιέται κανείς για την απόφαση μιας μητέρας να κάνει ένα παιδί το οποίο, όπως προσθέτουν, η ίδια "χωρίς αμφιβολία δεν θα είναι σε θέση να το μεγαλώσει".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 February 2002 - 21:55:27 UTC