Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρών Σημίτη για την επίτευξη των στόχων
  • [02] Νέα ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη
  • [03] Νίκη Ακράτητου με Εθνικό Αστέρα
  • [04] Στάσεις εργασίας ΟΣΠΑ στις 5 Μαρτίου
  • [05] ΕΔΕ για δολοφονία Γρηγοράκου
  • [06] Υπουργική σύσκεψη για τη διαφθορά
  • [07] Διημερίδα για τα ΜΜΕ στο Ζάππειο
  • [08] ''Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους''
  • [09] Βιομηχανικό ατύχημα στον Ασπρόπυργο
  • [10] Απόφαση για ελλειμματικά υποκαταστήματα ΕΛΤΑ
  • [11] Κάηκε ζωντανός ηλικιωμένος
  • [12] Μ.Ανατολή:Συνάντηση Σολάνα-Αμπντάλα
  • [13] Έρευνα ΟΗΕ για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
  • [14] Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στην Αυστρία
  • [15] Ιδιωτική ασφάλιση: προκαλεί αντιδράσεις
  • [16] Ικανοποίηση από την πορεία του ΟΛΠ
  • [17] ΣΕΒ:''Η πόλωση επηρεάζει την οικονομία''
  • [18] Τον Μάρτιο έτοιμες οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • [19] Πρόταση για ίδρυση Ευρωμεσογειακής τράπεζας
  • [20] ΑΕΚ:Στην δεκαοκτάδα ο Ντέμης
  • [21] Ναι στην έρευνα βλαστοκυττάρων σε έμβρυα;
  • [22] Αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο αντί για χάπι
  • [23] Ο Χρυσός Αιώνας της Ολλανδικής Ζωγραφικής
  • [24] Δύο Έλληνες σολίστ στη Ν.Υόρκη
  • [25] Εμπόριο ναρκωτικών και στο διαδίκτυο
  • [26] Δύσκολοι καιροί για.. δημοσιογράφους

    [01] Παρών Σημίτη για την επίτευξη των στόχων

    27/2/2002 6:10:00 μμ

    Τους τέσσερις μεγάλους στόχους της κυβέρνησης περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι "παρών" στην επίτευξή τους. Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η πραγματική σύγκλιση στο πλαίσιο της ευρωζώνης, η προώθηση των εθνικών θεμάτων-ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επίλυση του Κυπριακού, σχέσεις με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο-η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η κατοχύρωση της θέσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι σε εγρήγορση

    Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο κ. Σημίτης τόνισε ότι με τις ομιλίες του στην Βέροια και την Εδεσσα ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι σε εγρήγορση, με σκοπό την κατοχύρωση της δημοκρατικής πορείας της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτευχθεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Πάντως σημείωσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται δύο σενάρια, δηλαδή την ένταξη της Κύπρου με ή χωρίς επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Από την πλευρά ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι χρειάζεται σταθερή πορεία.

    Για οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδη και εθνικά επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Συνάντηση Σημίτη με Σκανδαλίδη

    Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη για θέματα αρμοδιότητας του. Ο κ. Σκανδαλίδης αμέσως μετά δήλωσε ότι μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι η στροφή του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων της κοινωνίας με αποφασιστικό τρόπο.

    "Τα κρίσιμα θέματα", όπως είπε, "είναι το ασφαλιστικό, η ανεργία, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η πάταξη της διαφθοράς, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία, η ελληνική προεδρία της ΕΕ, η Ολυμπιάδα και η μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος".

    Για τον εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυτή η Βουλή θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο και επανέλαβε ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ούτε σχέδια ούτε πρότυπα.

    Στις 8.30 το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ".

    [02] Νέα ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη

    Πηγή: ΑΠΕ 27/2/2002 7:44:00 μμ

    Ποινική δίωξη για την κατηγορία της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού (κακούργημα) άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας σε βάρος του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Η δίωξη περιλαμβάνει επίσης και τα αδικήματα της απιστίας της παράβασης του νόμου περί ανωνύμων εταιριών και της παράβασης του νόμου περί χρηματιστηριακής νομοθεσίας (πλημμελήματα).

    Η ποινική δίωξη, ασκήθηκε μετά το πέρας έρευνας που διενήργησε το ΣΔΟΕ με αφορμή ανακοινώσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου ότι χρήματα προερχόμενα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών του κ. Κόκκαλη χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς και όχι για αυτούς που προβλεπόταν κατά την εισαγωγή των εταιρειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε κατά τη διενέργεια της έρευνας ότι είχε νόμιμο δικαίωμα να υλοποιεί στόχους που είχε ορίσει μέχρι το 2004.

    Αντίθετα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ότι ο χρόνος για την υλοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων έληγε το 2000. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από τακτικό ανακριτή.

    [03] Νίκη Ακράτητου με Εθνικό Αστέρα

    27/2/2002 7:27:00 μμ

    Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε σήμερα ο Ακράτητος, καθώς σε εξ' αναβολής αγώνα για την 15η ημέρα της Α` εθνικής, επικράτησε 1-0 του Εθνικού Αστέρα στο "Γιάννης Παθιακάκης". Το χρυσό, όπως αποδείχθηκε γκολ, σημείωσε στο 4ο λεπτό ο Πέταρ Τσβετάνοφ, ο οποίος άνοιξε το σκορ με καρφωτή κεφαλιά μετά από κόρνερ του Μπορέλι.

    [04] Στάσεις εργασίας ΟΣΠΑ στις 5 Μαρτίου

    Πηγή: ΑΠΕ 27/2/2002 5:05:00 μμ

    Την πλήρη διαφωνία της με τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομποσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και προαναγγέλλει δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, για την προσεχή Τρίτη 5 Μαρτίου, 9 το πρωί με 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ. Η ΟΣΠΑ εκτιμά επίσης ότι στην ουσία επέρχεται η διάλυση της Ολυμπιακής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    [05] ΕΔΕ για δολοφονία Γρηγοράκου

    27/2/2002 1:50:00 μμ

    Εντολή για επίσπευση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διενεργείται για τη διακρίβωση τυχόν ευθυνών σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη δολοφονία του Θεοδώρου Γρηγοράκου, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Ηδη, οι αρχές αναζητούν το άτομο, που δηλητηρίασε με υδροκυάνιο τον Γρηγοράκο μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, στις 27 Ιανουαρίου 2002.

    Οι έρευνες επικεντρώνονται στους συγκρατούμενους του της τέταρτης πτέρυγας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο Θεόδωρος Γρηγοράκος, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία, βρισκόταν στο κελί του με τέσσερις απ' αυτούς.

    Ο θάνατος του Γρηγοράκου, σήμανε και το ξεκλήρισμα της οικογένειας που είχε πρωταγωνιστήσει στον πόλεμο των νονών της νύχτας.

    [06] Υπουργική σύσκεψη για τη διαφθορά

    27/2/2002 1:10:00 μμ

    Σύσκεψη για το θέμα της διαφθοράς θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών με την συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τη διαπλοκή. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ζωτικής σημασίας για το πολιτικό μας σύστημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά και θεσμικά. Για το λόγο αυτό, είπε, ζητεί να θεσπιστεί ανώτατο όριο ανάληψης δημοσίων προμηθειών και διακοινοβουλευτική-διακομματική επιτροπή για την εποπτεία της διαχείρισης του Γ'ΚΠΣ.

    "Για οικονομικά συμφέροντα που αντιδρούν στη διαφανή διαχείρηση των πόρων από κυβερνητικής πλευράς", έκανε λόγο, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    [07] Διημερίδα για τα ΜΜΕ στο Ζάππειο

    27/2/2002 4:41:00 μμ

    Στην έναρξη δημοσίου διαλόγου για την αναβάθμιση των τηλεοπτικών δελτίων, ώστε να είναι συμβατά με τη δημοσιογραφική δεοντολογία στοχεύει η Διημερίδα, που ξεκίνησε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Στη Διημερίδα μετέχουν ανώτατα στελέχη όλων των τηλεοπτικών καναλιών, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, θεσμών και φορέων καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας.

    Τις εργασίες της Διημερίδας χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [08] ''Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους''

    Πηγή: ΑΠΕ 27/2/2002 4:36:00 μμ

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου απένειμε σήμερα, σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στους πρώτους 120 εθελοντές, που μετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθελοντικής δράσης "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους" της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Στόχος του προγράμματος που αναπτύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο σε τέσσερις δήμους (Ελευσίνας, Αχαρνών, Κηφισιάς και Παιανίας) είναι η εκπαίδευση των ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

    Η σωστά σχεδιασμένη επαγρύπνηση σώσει ζωές

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Ευθυμίου επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η διαχείριση του κινδύνου δεν πρέπει να είναι αποκλειστικό καθήκον ενός μόνο φορέα, αλλά το αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης πολλών φορέων, που ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. Η σωστά σχεδιασμένη επαγρύπνηση και άμεση δράση των πολιτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (σεισμοί, πυρκαγιές, θαλάσσια ατυχήματα, προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος) ωφελεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μπορεί να αποτρέψει πολλά δυσάρεστα και να σώσει ζωές".

    Φέτος, το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε 23 δήμους της χώρας, ενώ ήδη εξελίσσεται στους δήμους Αγίας Βαρβάρας και Νέας Ιωνίας.

    [09] Βιομηχανικό ατύχημα στον Ασπρόπυργο

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/2/2002 3:58:00 μμ

    Πέντε εργαζόμενοι λιποθύμησαν μετά από διαρροή υδροθείου στις εγκαταστάσεις του διϋλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων, στον Ασπρόπυργο. Το ατύχημα συνέβη στις 9 το πρωί, την ώρα που οι εργαζόμενοι εκτελούσαν εργασίες επισκευής. Αμέσως μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επεβλήθησαν σε εξετάσεις.

    Οι τέσσερις έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους, ενώ παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομειο ο πέμπτος, έχοντας διαφύγει, όμως, τον κίνδυνο.

    [10] Απόφαση για ελλειμματικά υποκαταστήματα ΕΛΤΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/2/2002 3:41:00 μμ

    Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί το κλείσιμο ή όχι 250 υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί ελλειμματικά. Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο συνάντησης του υφυπουργού Μεταφορών Σπύρου Βούγια με την διοίκηση των ΕΛΤΑ.

    Προσλήψεις μόνιμων και εποχικών

    Έως τον Σεπτέμβριο, θα έχουν προσληφθεί οι 1.600 μόνιμοι και εποχικοί υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους ταχυδρόμοι, που θα στελεχώσουν κυρίως υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στην Αθήνα. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

    [11] Κάηκε ζωντανός ηλικιωμένος

    27/2/2002 3:25:00 μμ

    Ηλικιωμένος άντρας κάηκε ζωντανός μέσα στην αυλή του σπιτιού του στο χωριό Καλή Βρύση Δράμας. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Κουτσίδη του Παύλου, 76 χρόνων. Από την προανάκριση που διενήργησε η αστυνομία Προσοτσάνης Δράμας προέκυψε ότι ο Κουτσίδης άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα που υπήρχαν στην αυλή του σπιτιού του. Σε κάποια στιγμή έχασε τις αισθήσεις του, πολύ πιθανόν από αναθυμιάσεις και έπεσε στο έδαφος. Τυλίχθηκε από τις φλόγες, οι οποίες μεταδόθηκαν στα ρούχα του και βρήκε φρικτό θάνατο. Συγχωριανοί του που αντιλήφθηκαν με καθυστέρηση τι είχε συμβεί τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Δράμας αλλά δεν υπήρχε καμιά ελπίδα για τη ζωή του. Τα εγκαύματα που είχε υποστεί ήταν καθολικά. Η αστυνομία της Προσοτσάνης Δράμας διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος προκειμένου να εξακριβώσει κάτω από ποιές συνθήκες απανθρακώθηκε ο Θεόδωρος Κουτσίδης.

    [12] Μ.Ανατολή:Συνάντηση Σολάνα-Αμπντάλα

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 27/2/2002 7:18:00 μμ

    Στη Μέση Ανατολή, συνεχίστηκαν και σήμερα τα επεισόδια βίας, ενώ σχεδόν όλες οι πλευρές εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το πρόσφατο σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης της περιοχής, που ήδη προκαλεί σημαντική διπλωματική κινητικότητα. Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα μετέβη σήμερα στην Τζέντα όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας και συζήτησαν την ειρηνευτική πρόταση.

    Συμφωνούν με την πρόταση Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί

    Αμέσως μετά η εκπρόσωπος του κ. Σολάνα δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Αμπντάλα θα "καταβάλει προσπάθειες να παρουσιάσει" την ειρηνευτική του πρωτοβουλία στη διάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα γίνει στις 27 και 28 Μαρτίου στη Βηρυτό.

    Το σχέδιο του σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα, προβλέπει αναγνώριση του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες, με αντάλλαγμα την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις αυτές που θα "προσφέρουν προστασία στον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές επιθέσεις".

    Αντίθετα, ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, σεϊχης Αχμεντ Γιασίν τόνισε πως απορρίπτει κάθε πρόταση που παραχωρεί γη, η οποία είναι κομμάτι της ιστορικής Παλαιστίνης. "Ο,τιδήποτε είναι αντίθετο με την πολιτική και τη στρατηγική μας δεν γίνεται αποδεκτό. Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας εναντίον του εχθρού", είπε ο Γιασίν.

    Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ επαναδιατύπωσε σήμερα το ενδιαφέρον του για το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα χαρακτηρίζοντάς το "ελπιδοφόρο", ενώ πό την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι το σαουδαραβικό σχέδιο είναι ελαστικό ως προς την Ιερουσαλήμ και μία σειρά άλλων θεμάτων.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών το σχέδιο προβλέπει ότι στο θέμα του χωρισμού της Ιερουσαλήμ προβλέπει τη διατήρηση από το Ισραήλ θέσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο Σιμόν Πέρες δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι η πρόταση του πρίγκιπα Αμπντάλα αποτελεί "μία καλή ευκαιρία για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

    Θτική η διεθνής κοινότητα-Αρνητικός ο Χόσνι Μουμπάρακ

    Την σαουδαραβική πρωτοβουλία βλέπει ευνοϊκά και η Ρωσία συνανάδοχος της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενώ η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμπντάλα, το οποίο χαρακτήρισε ως "μία συμφέρουσα πρόταση που θα βοηθήσει να αντικατασταθεί η βία από τον διάλογο".

    Θετικές και δημιουργικές χαρακτήρισε και το Πεκίνο τις σαουδαραβικές προτάσεις, με τις οποίες δήλωσε ότι συμφωνεί και πρόσθεσε ότι θα τις υποστηρίξει.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η σαουδαραβική προσφορά ειρήνης είναι "πολύ σημαντική" και πως είναι πιθανό να δώσει μια διέξοδο στην κατάσταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πάντως βεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή για όσον καιρό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν "εμμένει σε ανέφικτους όρους και συνεχίζει την πολιορκία του παλαιστινιακού λαού και του ίδιου του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ", μετέδωσε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια

    Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις μεταξύ, Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνεχίζονται. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά πυρά και τρεις συνελήφθησαν, καθώς ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να εισβάλουν σε αυτόνομες περιοχές.

    Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής στο εσωτερικό της κοινότητας Μπέιτ Λίκγια, δυτικά της Ραμάλα, μέσα σε τομέα που βρίσκεται αμιγώς κάτω από την παλαιστινιακή διοίκηση. Οι τρεις συλληφθέντες ανακρίνονται, όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν του στρατού.

    [13] Έρευνα ΟΗΕ για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

    27/2/2002 5:01:00 μμ

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών ανέλαβαν να εξετάσουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έκθεση, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής στη Δυτική Αφρική ανάγκαζαν παιδιά σε καταυλισμούς προσφύγων να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους, με αντάλλαγμα το καθημερινό τους φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    Δράστες από όλες τις βαθμίδες των οργανώσεων

    Στην έκθεση, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο για λογαριασμό της UNHCR και της βρετανικής οργάνωσης "Σώστε τα παιδιά", αναφέρεται πως παιδιά πρόσφυγες από τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης "από ανθρώπους όλων των βαθμίδων στις οργανώσεις αυτές, ανάμεσά τους και από κείνους που είχαν αναλάβει ειδικά την προστασία των παιδιών αυτών".

    Τα παιδιά που ρωτήθηκαν από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ και της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης κατηγόρησαν 67 εργαζόμενους 40 οργανώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δύο που διεξήγαγαν την έρευνα.

    Σεξουαλική βία με αντάλλαγμα φαγητό και φάρμακα

    Τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια 13 ως 18 ετών, σύμφωνα με τις μαρτυρίες 1.500 παιδιών από τις 3 χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ δράστες είναι στην πλειοψηφία τους ντόπιοι που προσελήφθησαν από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δάσκαλοι και μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Κάποια από τα παιδιά αυτά δήλωσαν πως οι κυανόκρανοι τους ζήτησαν να ποζάρουν γυμνά.

    "Η δύναμη που έχουν-οι κυανόκρανοι- λόγω της θέσης τους και των χρημάτων που διαθέτουν τους επιτρέπει να κάνουν ό,τι θέλουν", υπογραμμίζεται στην έκθεση και καταλήγει ότι "το σεξ έχει γίνει μηχανισμός επιβίωσης για πολλές οικογένειες προσφύγων" αφού τα παιδιά αισθάνονται πως το να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές απαιτήσεις των ανθρώπων αυτών "είναι η μόνη επιλογή που έχουν για να κερδίσουν το φαγητό και τα φάρμακά τους".

    Ο βιασμός στους καταυλισμούς προσφύγων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα Ζαν-Ερβέ Μπραντόλ, τονίζοντας ακόμα πως αποτελεί ένα θέμα-ταμπού. Ο Μπραντόλ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η έκθεση με τις μαρτυρίες των παιδιών δόθηκε στη δημοσιότητα γιατί έτσι θα συνειδητοποιήσουν όλοι το πρόβλημα.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ντομινίκ Μπαρτς, ανεξάρτητη ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται στην περιοχή για να διερευνήσει τις κατηγορίες.

    [14] Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στην Αυστρία

    27/2/2002 2:50:00 μμ

    Εξι νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο τελικός απολογισμός της χθεσινής σύγκρουσης δύο εμπορικών αμαξοστοιχιών, 30 χιλιόμετρα νότια της Βιέννης. Μεταξύ των θυμάτων είναι τρεις Ούγγροι, δύο Γιουγκοσλάβοι και ένας Τούρκος. Οι τραυματίες είναι στην πλειοψηφία τους Ούγγροι. Η αστυνομία ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που συνέβη στην Αυστρία τα τελευταία 30 χρόνια.

    Συγκρούστηκαν με μεγάλη ταχύτητα

    Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βάμπερσντορφ, όταν δύο εμπορικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

    Στα δύο τρένα επέβαιναν ομάδες σιδηροδρομικών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Ενα βαγόνι εκτροχιάστηκε και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να τραυματιστούν οι περισσότεροι επιβαίνοντες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι. Η μία αμαξοστοιχία κατευθυνόταν στην Ουγγαρία και η άλλη προς τη Βιέννη.

    [15] Ιδιωτική ασφάλιση: προκαλεί αντιδράσεις

    27/2/2002 5:42:00 μμ

    Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της κυβέρνησης για συμπληρωματικό ρόλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. "Αστοχη και άκαιρη", την χαρακτηρίζει μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως για την κοινωνική ασφάλιση και ο διάλογος που θα ανοίξει θα αφορά την κοινωνική ασφάλιση, συμπληρωματική της οποίας είναι η ιδιωτική ασφάλιση, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Προαιρετική η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης

    "Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν και πρέπει να έχουν καθοριστική συμμετοχή και στην κοινωνική ασφάλιση", επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την κοινωνική, ασφάλιση ώστε να διασφαλίζεται η προσφορά επαρκούς κάλυψης στους εργαζόμενους.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Κοντομηνάς επεσήμανε ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα διαχειρίζονται ιδιωτικά κεφάλαια και όχι κρατικά και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αποτελεσματικά.

    "Δεν μπορούν να υιοθετούνται συστηματικά θέσεις και απόψεις που ανοίγουν ζωτικά χώρο για την ιδιωτική Ασφάλιση και ιδιαίτερα στην περιοχή της Επικουρικής Ασφάλισης", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής Αυτοκινήτου της Ενωσης Ασφαλιστικών εταιρειών, Κώστας Μπερτσιάς, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 διευκρίνισε ότι η επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης από τους πολίτες θα είναι προαιρετική, όπως σήμερα, αλλά ο υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε φορολογικά κίνητρα. Ο κ. Μπερτσιάς, διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ είναι της τάξης του 5-6% και διέψευσε, δημοσιεύματα για υπέρογκες αυξήσεις.

    Για το θέμα αξιοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 5 τρις δραχμών (14,7 εκ. ευρώ) ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη σημερινή του συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών ρυθμίζεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και είναι απόλυτα συμβατή με τα συμβαίνοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η απόφαση του κ.Χριστοδουλάκη γιά την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συμβολίζει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο ο υπ. Εθνικής Οικονομίας να αντιμετωπίζει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ως λύση για τα προβλήματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

    [16] Ικανοποίηση από την πορεία του ΟΛΠ

    27/2/2002 3:31:00 μμ

    Το επενδυτικό του πρόγραμμα εν όψει της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο παρουσίασε σήμερα ο ΟΛΠ. Από τη Διοίκηση του Οργανισμού έγινε αναφορά στα έργα που έχουν σχεδιαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της μετοχοποίησης τονίζοντας ότι οι μετοχές του ΟΛΠ θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

    [17] ΣΕΒ:''Η πόλωση επηρεάζει την οικονομία''

    27/2/2002 3:10:00 μμ

    Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επηρεάζουν ασφαλώς την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος ενώ, όπως τόνισε αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Παράλληλα η διοίκηση του ΣΕΒ εξέφρασε την άποψη ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την επιχειρηματικότητα βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο σε ορισμένα σημεία του δεν απηχεί τις ανάγκες της αγοράς . Η διοίκηση του ΣΕΒ, είπε ακόμη, ότι δεν πρέπει να δίνονται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, διότι οι αυξήσεις πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις.

    [18] Τον Μάρτιο έτοιμες οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 27/2/2002 2:11:00 μμ

    Η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος ενεργός και ουσιαστικός, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Σχετικά με την ελληνική προεδρία

    Οι κύριοι Χριστοδουλάκης και Σημίτης αναφέρθηκαν επίσης και στην προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας το 2003, καθώς και στη Σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης, όπου θα συζητηθούν ζητήματα διαρθρωτικής προσαρμογής στην οικονομία.

    [19] Πρόταση για ίδρυση Ευρωμεσογειακής τράπεζας

    27/2/2002 6:20:00 μμ

    Την ίδρυση μιας Ευρωμεσογειακής Τράπεζας, η οποία θα είναι θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την σχετική πρόταση η Ευρωμεσογειακή Τράπεζα θα ενισχύει επενδύσεις που θα προέρχονται από τις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις 12 τρίτες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

    Οι επενδύσεις αυτές θα προέρχονται είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε θα αφορούν έργα υποδομής με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2000 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνήψε δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς όφελος των μεσογειακών χωρών, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις στην Τουρκία.

    [20] ΑΕΚ:Στην δεκαοκτάδα ο Ντέμης

    Πηγή: ΑΠΕ 27/2/2002 7:25:00 μμ

    Ο Ντέμης Νικολαϊδης συμπεριλήφθηκε, τελικά, στην δεκαοκτάδα της ΑΕΚ για τον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Ιντερ, που θα γίνει αύριο, στη Νέα Φιλαδέλφεια και έτσι ο "δείκτης του ενθουσιασμού" στο στρατόπεδο της Ενωσης ανέβηκε στα ύψη... Ο διεθνής επιθετικός πήρε κανονικά μέρος στην σημερινή προπόνηση και ο Φερνάντο Σάντος τον συμπεριέλαβε στην αποστολή. Παράλληλα, στην δεκαοκτάδα είναι και ο Βασίλης Τσάρτας, ενώ από την άλλη πλευρά, αποκλείστηκαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι Ιλια Ιβιτς, Μιχάλης Κασάπης και Ακης Ζήκος, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού.

    Αν είναι έτοιμος θα παίξει δηλώνει ο Σάντος

    Μία άλλα διάσταση όσον αφορά στην συμμετοχή του Ντέμη Νικολαϊδη στον αυριανό επαναληπτικό με την Ιντερ, για τον Δ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έδωσε ο Φερνάντο Σάντος. Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Πορτογάλος τεχνικός της "Ενωσης" αποκάλυψε πως αν ο διεθνής στράικερ είναι έτοιμος θα ξεκινήσει τον αγώνα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί.

    " Αν κάποιος αξίζει να δώσουμε τα πάντα, αυτοί είναι οι φίλαθλοι μας και αυτούς θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάντος, που ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό: "Αν κάποιοι τρέχουν και άλλοι δεν προσπαθούν, τότε δεν έχουμε ελπίδες να προκριθούμε".

    Ο Σάντος αναφέρθηκε και στο "δικαίωμα επιλογής" για νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ή πρόκριση στους "8" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και απάντησε πως δεν αντιμετωπίζει τέτοια διλήμματα: "Εγώ είμαι επαγγελματίας και είμαι υποχρεωμένος να οδηγώ την ομάδα μου πάντα στη νίκη. Είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίζουμε σε όλα τα παιχνίδια".

    Σχετικά με τις σκέψεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα κατέβει στο "Νίκος Γκούμας", η Ιντερ, ο Σάντος, επεσήμανε: "Περιμένουμε να παίξει με τα χαρακτηριστικά των ιταλικών ομάδων. Να μας περιμένει και να βγαίνει στις αντεπιθέσεις. Εμείς πρέπει να επιτεθούμε και να εμποδίσουμε τις αντεπιθέσεις της Ιντερ. Μόνο έτσι θα έχουμε πιθανότητες. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι. Αν μερικοί τρέχουν και άλλοι δεν προσπαθούν δεν έχουμε ελπίδες. Τώρα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Να μπούμε με καλή διάθεση στο γήπεδο και να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι".

    Κούπερ:'' Ηρθάμε να νικήσουμε''

    Με στόχο την νίκη θα παραταχθεί αύριο η Ιντερ στον επαναληπτικό με την ΑΕΚ για τον Δ΄γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σήμερα, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο προπονητής των "νερατζούρι", Εκτορ Ραούλ Κούπερ.

    Οσον αφορά στις προτεραιότητες που έχει θέσει, με δεδομένο το ντέμπι με την Μίλαν για το καμπιονάτο, ο Αργεντινός τεχνικός, τόνισε: "Δεν σκεφτόμαστε την Μίλαν, αλλά μόνο τον αυριανό αγώνα. Περιμένουμε μια δύσκολη ατμόσφαιρα και χρειάζεται προσπάθεια για να ανταπεξέλθουμε. Η εντύπωσή μου για ΑΕΚ δεν άλλαξε μετά τον πρώτο αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτή τη φορά θα παίξει στην έδρα της. Φαίνεται ότι θα γίνει ένα μεγάλο ντέρμπι".

    Τέλος, ο Κούπερ ρωτήθηκε για την απουσία του Κριστιάν Βιέρι, για τον οποίο τόνισε πως έμεινε στην Ιταλία για προληπτικούς λόγους, καθώς είναι τραυματίας.

    [21] Ναι στην έρευνα βλαστοκυττάρων σε έμβρυα;

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/2/2002 4:41:00 μμ

    Η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία έδωσε, σήμερα, το πράσινο φως για την έρευνα σε βλαστοκύτταρα εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς, κυρίως όσον αφορά νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Η Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων για την έρευνα σε Βλαστοκύτταρα αποφάσισε ότι η έρευνα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα πρέπει να επιτραπεί αλλά να τελεί υπό αυστηρό έλεγχο. Ανάλογες έρευνες απαγορεύονται στις ΗΠΑ και η απόφαση αυτή θα επιτρέψει σε Βρετανούς επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους σε "ώριμα" και εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ξεπερνώντας, έτσι, σε επιστημονικό επίπεδο τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

    Για τη αντιμετώπιση του καρκίνου, της νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

    Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται στο έμβρυο και μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου μέσα στον οργανισμό. Η διαμάχη στο θέμα ξεκινά καθώς βλαστοκύτταρα λαμβάνονται είτε από "κατεστραμμένα" ανθρώπινα έμβρυα μετά από θεραπεία γονιμότητας ή από κλωνοποιημένα έμβρυα για θεραπευτικούς σκοπούς. Η κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς απαγορεύεται στη Βρετανία, αντίθετα με την κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η κίνηση αυτή μπορεί να είναι η απαρχή για την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

    Η επιτροπή εξήρε τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν με τη χρήση "ώριμων" βλαστοκυττάρων και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία τράπεζας βλαστοκυττάρων, προβάλλοντάς την ως επιτακτική ανάγκη. Η ικανότητα δημιουργίας βλαστοκυττάρου στο εργαστήριο θα συμβάλει στην έρευνα για τις θεραπείες παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Θα βοηθήσει επίσης στην έρευνα για αποκατάσταση τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη, τη θεραπεία εγκεφαλικών, εγκαυμάτων, καρδιοπαθειών, του διαβήτη και της αρθρίτιδας.

    [22] Αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο αντί για χάπι

    27/2/2002 3:10:00 μμ

    Επανάσταση στον έλεγχο των γεννήσεων θα φέρει το νέο αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο, που θα αντικαταστήσει σε λίγο καιρό το περίφημο χάπι αντισύλληψης. Το αντισυλληπτικό αυτοκόλλητο προβλέπεται να υιοθετηθεί από χιλιάδες γυναίκες, καθώς είναι πιο εύχρηστο από το χάπι, αφού δεν χρειάζεται να το παίρνουν οι γυναίκες καθημερινά και δεν έχει παρενέργειες.

    [23] Ο Χρυσός Αιώνας της Ολλανδικής Ζωγραφικής

    27/2/2002 1:06:00 μμ

    Η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου σε συνεργασία με το μουσείο της Ντόρντεχτ (Dordechts), παρουσιάζει από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 19 Μαϊου την έκθεση « Ο Χρυσός Αιώνας της Ολλανδικής Ζωγραφικής- Η συλλογή του μουσείου της Ντόρντρεχτ». Η έκθεση αποτελεί τη συνέχεια μιας εξαιρετικά πετυχημένης συνεργασίας της Εθνικής Πινακοθήκης με το θαυμάσιο αυτό μουσείο, που άρχισε με την έκθεση « Έλληνες θεοί και ήρωες στον καιρό του Ρούμπενς και του Ρέμπραντ», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και τη Dordrecht. Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης έχει αναλάβει η ΕΡΤ Α.Ε.

    Λίγα λόγια για την Ντόρντρεχτ

    Η Ντόρντρεχτ είναι η αρχαιότερη πόλη της Ολλανδίας, το δε φημισμένο ανά τον κόσμο μουσείο της ιδρύθηκε πριν από 160 χρόνια.

    Πολλά έργα του είναι περιζήτητα και δανείζονται για εκθέσεις σε μεγάλα ξένα μουσεία.

    Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό έως τον Ιούνιο του 2002 για ανακαίνιση, γεγονός που επέτρεψε την παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους των συλλογών του στην Αθήνα.

    Η έκθεση έχει διαρθρωθεί σε έξι θεματικές ενότητες:

    « Η ζωγραφική της Ιστορίας» « Προσωπογραφία» «Τοπιογραφία» «Θαλασσογραφία» « Ηθογραφία» « Νεκρή φύση»

    Οι παραπάνω ενότητες καθρεφτίζουν τόσο τη θεματική ιεραρχία της εποχής, όσο και τη θεματική εξειδίκευση που αποτελούσε, με ορισμένες εξαιρέσεις, το χαρακτηριστικό των Ολλανδών ζωγράφων του 17ου (Χρυσού) Αιώνα.

    Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για Σχολή της Ντόρντρεχτ, εντούτοις αναπτύσσεται την εποχή εκείνη στην πόλη μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική καλλιτεχνική κίνηση, τόσο από ζωγράφους που ζουν και εργάζονται εκεί, όσο και από άλλους που την επιλέγουν για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα ως τόπο διαμονής τους.

    Στην έκθεση που περιλαμβάνει 80 έργα, παρουσιάζονται επίσης και ορισμένα άλλα αριστουργήματα του μουσείου της Ντόρντρεχτ που υπογράφονται από διάσημους ζωγράφους, οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με την πόλη, αλλά είναι, μαζί με τους συναδέλφους τους που εργάστηκαν εκεί, διάσημοι σε όλο τον κόσμο.

    Επειδή συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό έργων υψηλής ποιότητας, που είναι από κάθε άποψη, χαρακτηριστικά των τάσεων της ολλανδικής ζωγραφικής του 17ου χρυσού αιώνα, η έκθεση συνδυάζει την αισθητική απόλαυση με τη μεγάλη παιδευτική σημασία.

    Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι πολλοί και εξαιρετικοί μαθητές του Ρέμπραντ, όπως είναι ο Φέρντιναντ Μπολ, Αρεντ ντε Χέλντερ, Σάμιουελ Βαν Χοχστράτεν, Νίκολας Μας, Γιακόμπους Λεβέκ, Γιοχάνες Βίκτορς, κα.

    Επίσης, οι εξαιρετικοί τοπιογράφοι Γιαν Βαν Χόγεν, Αλμπερτ Κάιπ και τα άλλα μέλη της καλλιτεχνικής οικογένειας των Κάιπ που κατάγονταν από την ίδια πόλη: ο πατέρας του Αλμπερτ, Γιάκομπ Χέριτζ Κάιπ και ο θείος του Μπένιαμιν Κάιπ.

    [24] Δύο Έλληνες σολίστ στη Ν.Υόρκη

    27/2/2002 1:05:00 πμ

    Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην προσπάθειά του να προωθήσει σύγχρονες μορφές ελληνικής τέχνης οργανώνει συναυλία με έργα Ελλήνων και Αμερικανών συνθετών για βιολί και πιάνο, το Σάββατο 2 Μαρτίου, στην αίθουσα συναυλιών Μέρκιν στη Νέα Υόρκη.

    Δύο διακεκριμένοι Έλληνες σολίστ, ο βιολιστής Γιώργος Δεμερτζής και η πιανίστα Μαρία Αστεριάδου, ερμηνεύουν έργα για βιολί και πιάνο των Αμερικανών συνθετών Τσαρλς Αϊβς και Τζον Κοριλιάνο, του Αμερικανού συνθέτη ελληνικής καταγωγής Γιώργου Τσοντάκη και των Ελλήνων συνθετών Νίκου Σκαλκώτα και Περικλή Κούκου.

    Θα ερμηνευτούν τα έργα: "Τρεις Αναστεναγμοί, Τρεις Παραλλαγές" του Γ. Τσοντάκη, "Σονάτα #4", "Μια μέρα σε παιδική κατασκήνωση" του Τσ. Αϊβς, "Σονάτα" του Π. Κούκου, "Σονατίνα #3" του Ν. Σκαλκώτα και "Σονάτα" του Τζ. Κοριλιάνο.

    [25] Εμπόριο ναρκωτικών και στο διαδίκτυο

    27/2/2002 5:47:00 μμ

    Ευρεία χρήση του Ιnternet κάνουν οι έμποροι ναρκωτικών. Αγοραπωλησίες παράνομων ουσιών, δημοσίευση συνταγών για παρασκευή ναρκωτικών, ακόμη και ξέπλυμα χρήματος είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές των εμπόρων του "λευκού θανάτου". Αυτά γνωστοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του 2001 της Διεθνούς Επιτροπής του Οργανισμού για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.

    Ασφαλείς βάσεις δεδομένων και απρόσιτα ''chat rooms''

    Οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ υπογράμμισαν ότι ολλανδικές εταιρείες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πουλήσουν σπόρους κάνναβης και παράγωγα της ουσίας σε όλο τον κόσμο, ενώ οι βρετανικές αρχές έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων παγκοσμίως, οι οποίες προσφέρουν προς πώληση παράνομα ναρκωτικά, από κάνναβη μέχρι ηρωίνη, έκσταση και κοκαΐνη. Σύμφωνα με αναφορές από την Τσεχία, παράνομες αγοραπωλησίες ουσιών πραγματοποιούνται ακόμη και μέσω ψηφιακών τηλεφώνων.

    Το 1995, μία ολλανδική ομάδα διακίνησης παράνομων ουσιών χρησιμοποίησε κρυπτογραφικό λογισμικό υπολογιστών, για να κρυπτογραφεί τις επαφές μεταξύ των μελών της και να δημιουργήσει μία ασφαλή βάση δεδομένων.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΟΗΕ, οι διακινητές των ναρκωτικών, έχουν εκμεταλλευτεί και την αύξηση των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στο Χονγκ-Κονγκ, λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει γίνει πιο δύσκολος ο εντοπισμός ξεπλύματος χρημάτων που συνδέεται με ναρκωτικά. Παράλληλα, κοινή έρευνα που διεξήχθη από τις αρχές της Κολομβίας και των ΗΠΑ έδειξε ότι οι διακινητές ουσιών διατηρούσαν μεταξύ τους επαφή μέσα από "chat rooms" που έστηναν οι ίδιοι στο διαδίκτυο, τα οποία προστατεύονταν μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απρόσιτα.

    [26] Δύσκολοι καιροί για.. δημοσιογράφους

    27/2/2002 2:22:00 μμ

    Δυσχερές και επίπονο χαρακτηρίζουν το επάγγελμα τους οι Ελληνες δημοσιογράφοι, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την έρευνα οι χαμηλές αμοιβές, η ανασφάλιστη εργασία, η ανεργία, οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, αλλά και η μη τήρηση του κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας προκαλούν απαξίωση και μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στον κλάδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 February 2002 - 17:55:11 UTC